12. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 5. 2004

Šestadvacetiletý Nick Berg, americký civilista, jehož popravili iráčtí extremisté údajně jako pomstu za "týrání iráckých vězňů v amerických věznicích" a umístili videozáznam popravy na internetových stránkách organizace al Kajda, byl varován, aby z Iráku odejel, ale odmítl to, vyšlo ve středu najevo.

Sloupek

Krajská organizace Strany zelených v Praze zahájila sběr podpisů pod petici za vypsání referenda o výstavbě podzemních garáží v centru města. Tolik tisková zpráva strany, jejíž představy o správě státu i měst jsou již od dávných dob tak naivní, že na rozdíl od celé Evropy je její veřejná podpora neměřitelná. O to demagogičtěji a nedemokratičtěji vystupují její zástupci. Urbanismus města není ideová konference architektů a teoretiků o slunečních městech, ale řešení problémů voličů i nevoličů s mnoha protikladnými zájmy - za pochodu a ve stresu politických šarvátek. Není to ani Brandýská deklarace, nad kterou mohou její účastníci s několika bezvýznamnými politiky mudrovat. Urbanismus je reálná práce, která ovlivňuje životy lidí. I těch, kteří zelené nevolí pro jistotu nejen na obecní úřad, ale ani do Evropského parlamentu. Jestliže v Praze omezení individuální dopravy není schopna prosadit žádná, sebeodvážnější radnice, je nesmyslem domnívat se, že ideově principiální, ale nerealizovatelné opatření se dá nadiktovat "osvíceně stalinistickou" metodou dopisů pracujících a petic. Nebo více stalinistickou metodou zeleně osvíceného absolutismu. Prostě lidé, pracující v centru města, stejně jako turisté, jezdí svými vozy do práce a z práce, k hotelu a od hotelu. To je realita světa kolem nás, i kdyby byla sebesmutnější. A prostě ta jejich auta je třeba někam uklidit. Pokud se tak děje pod zem, je to jediné možné, a přitom urbanisticky citlivé řešení v centru metropole. I kdyby se zastánci slunečního města z Patočkovy partaje uprotestovali. Stejně chodí pěšky.

Hanan Saleh Matrud, osmiletá holčička, usmrcená britským vojákem
12. 5. 2004

Britští vojáci usmrtili celou řadu iráckých civilistů, včetně osmileté holčičky, v situaci, kdy nebyla v ohrožení, konstatuje zpráva organizace Amnesty International, která byla v úterý vydána v Londýně. Vyšetřování těchto případů se utajuje - zabývá se jimi vojenská policie, uvádí analýza.

V úterý také rozhodl britský Nejvyšší soud, že příbuzným 12 Iráčanů, údajně usmrcených britskými vojáky, se dostane plného soudního slyšení, které se bude zabývat tím, proč nebylo ve věci těchto úmrtí zahájení nezávislé vyšetřování. Irácké rodiny požadují, aby bylo usmrcení jejich rodinných příslušníků prohlášeno za porušení Evropské konvence o lidských právech, ale britská vláda tvrdí, že tato konvence neplatí v Iráku.

11. 5. 2004

"Neexistovala však systematická praxe týrání"

úterý 21.30: Americký generál, který vyšetřoval týrání Iráčanů ve vězení Abu Ghraib nedaleko Bagdádu, konstatoval, že za ně mohlo selhání armádního vedení.

Při slyšení v americkém senátu Taguba zdůraznil, že se podle jeho názoru vojáků nedostalo žádného výcviku ani dohledu a že vojákům chyběla disciplína. Několik vojáků a civilistů uzavřelo spiknutí, v jehož rámci páchali "neuvěřitelné" činy ve vězeni Abu Ghraib nedaleko Bagdádu a zachycovali je na film, řekl Taguba. Nenalezl však prý důkazy, že by existovala systematická politika, anebo konkrétní rozkaz, které by nařizovaly týrání vojáků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 5. 2004
Polemika s "komentářem" Petra Štěpánka Právo: Předvolební sci-fi ala ČSSD, napsaného na základě článku v Právu z 10. 5. 2004 Kouzla s čísly potěšila soc. demokraty

Pábení se nevyplácí... Zvláště, když autor není ledajaký potrhlý grafoman - blogger, ale velmi asertivní a kontroverzní veřejná osoba. Inteligentní, i když mnohdy radikální Petr Štěpánek by mohl vědět, že česká pobočka BM pod názvem "Donath Burston Marsteller" je jiná firma než mateřská BM. Lokální klient Lauder je lokální klient lokální PR agentury. "Velká" BM například pracovala pro saúdskou vládu po 11. 9. a poskytovala jí "poradenství ohledně problémů a zvládání krizí". Velkou BM si nenajala "účelově" ČSSD, ale Evropský parlament pro celoevropský průzkum, neboť očekávané volby budou doposud nejrozsáhlejší, jaké kdy v EU byly. 348 824 000 osob v 25 členských státech budou hlasovat o budoucí podobě evropského zastupitelského sboru. O deseti "nových" zemích nemá Evropa přitom příliš mnoho validních politických a politologických informací.

Plné znění studie Predicting the Future v angličtině ve formátu PDF ARCHIV BL

12. 5. 2004

Alastair Campbell, bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira, vypovídal v úterý v Dolní sněmovně o vztahu mezi vládou a sdělovacími prostředky. Campbell ostře zaútočil na pravicový bulvární list Daily Mail, kterýžto označil za ničivou sílu v britské společnosti. Daily Mail ve třicátých letech podporoval Hitlera. Poslanci se ho také ptali, co by se dalo na odstranění současného nepřátelského klimatu mezi některými politiky a novináři. Rozhlas BBC k tomu v podvečer vysílal zajímavou reportáž.

12. 5. 2004

Jsem opravdu nepříjemně překvapen, že se v BL, periodiku jež obvykle prezentuje alternativní a erudované příspěvky ke složitým tématům dneška, může objevit tak diletantský článek jako ten od pana Kotrby o podzemních garážích v Praze. Od novináře publikujícího v inteligentním periodiku bych očekával analytický a kritický článek napsaný na základě obeznámenosti s tématem v jeho celé složitosti a ne pouhý populistický výkřik, při kterém se autor nenamáhal použít nic víc než 'zdravý selský rozum'. Jak se tento článek liší od článku na toto téma v českých bulvárních novinách?

Takto provokativně se ptá se environentalista Petr Jehlička z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze . Reakce Štěpána Kotrby následuje.

12. 5. 2004

Mám pocit, že pan Kotrba ve svém úvodníku Město lidem, ale ne těm zeleným... záměrně pominul některé souvislosti, aby vyvolal diskusi. Prosím, v mém případě se mu to povedlo.

Nejsem žádný příznivec Strany zelených, ostatně po letošní mediální přestřelce se nad některými aspekty jejich existence muselo asi zamyslet víc lidí. Jsem jen obyvatel naší metropole a žiji zde od svého narození. Pamatuji stav, kdy se v centru dalo tramvají dostat téměř kamkoliv, popojet stanici, dvě, přestoupit. V době, kdy se kvůli metru likvidovaly kolejové trasy v ulicích, jsem to přičítal neschopné a arogantní vládě pomazaných blbců jediné správné strany.

12. 5. 2004

Zpověď stigmatizovaného

Když mi na vysoké škole eurosvazáčtí spolužáci, kteří se stali asistenty, vyházeli všechny učitele, jichž si bylo lze vážit, a nakonec i vedoucího katedry, kterého jsem měl svého druhu za otce, odjel jsem do dalekého ostrovního království, načež když jsem se vrátil, nemaje studijního živitele, začal jsem shánět zaměstnání. Ve vitrínce na zastávce autobusu přímo před domem našeho domácího jsem čítal analýzy z jedněch novin; co chvíli jsem se na začátku těchto komentářů mohl dočíst jména jako jsou Günther Grass, Bertolt Brecht či alespoň Karel Kryl, což jsou sice zhusta používané ikony, ale citovat z jejich díla se dnes v médiích většinou nedoporučuje. Autor oněch článků byl navíc zakladatel slavného exilového nakladatelství a ty noviny byly nadepsány jako levicový deník. Když jsem obeslal svým životopisem redakce českých tiskovin, přihlásily se mi právě tyto noviny. Rozumějte mi; jsem prostý český literát, publikoval jsem asi v dvaceti časopisech, sáhlo po mně několik rádií, a dokonce i Reflex, ale všechny jen na externí spolupráci.

12. 5. 2004

Světová média na podzim minulého roku přinesla strašnou zprávu. Opět musíme najít odvahu přiznat si, že kromě běžných problémů našich životů, kromě relativně zdravých a vitálních lidí, jako jsme my, jsou právě teď v nemocnicích či v různých ústavech také lidé bezmocní, nesmírně trpící, jejichž hlas je neslyšný a jejichž potřeby se vymykají našemu způsobu chápání. Dobrovolný hasič Vincent Humbert ztratil před třemi lety, když jel domů z požární stanice, kontrolu nad svým vozidlem; bylo mu tehdy devatenáct let.

12. 5. 2004

O národotvorné roli kubismu a rondokubismu

Zdálo by se, že architektura na rozdíl od jazyka, poezie, krásné literatury, hudby či třeba malířství stojí ve výstavbě obsahu významu národa opodál. Zvláště moderní architektura je vskutku internacionální, stejně jako geografický pohyb a komunikace jejích představitelů. Možná i proto není moderní české architektuře přisuzována specifičnost, svébytnost, kterou by se odlišovala od architektury jiných zemí. Přitom architektura je sférou, která poskytuje národotvornému úsilí ideální médium - dům poskytuje velikou trojrozměrnou hmotu, která ochotně absorbuje symboly, ať už ornamentální, tvarové či strukturní, a navíc je ze všech typů umění nejpřístupnější divákovi.

12. 5. 2004

Jak vypadá ontarijský venkov? Naprosto odlišně od venkova českého nebo moravského - vzdálenosti mezi obcemi se počítají na desítky kilometrů a mezi nimi žijí roztroušeně zemědělci na svých usedlostech (farmách), které mají velice často kromě polí také kus lesa. Na venkově žije 20% obyvatel provincie - zbytek žije ve velkých městech. Jenže pouze 10% ontarijských lékařů na tom venkově pracuje a situace se neustále zhoršuje. Není divu, že měl článek Toma Spearse na toto téma uvedený titulek.

12. 5. 2004

Klesající respekt pro americké kulturní hodnoty, vyvolaný krizí v Iráku, má potenciálně katastrofální dopad na image amerických obchodních značek, jako McDonald's, Coca Cola, Nike a Microsoft, zjistila nová celosvětová studie zvyklostí spotřebitelů.

Počet lidí, kteří mají rádi a užívají výrobky amerických obchodních značek za poslední rok podstatným způsobem poklesl, zatímco popularita neamerických výrobních značek zůstává stabilní. "Nejde o masivní bojkot, spíše o postupnou erozi důvěry," uvedl Tom Miller, ředitel firmy NOP World, která průzkum provedla.

12. 5. 2004

Jak už informovaly sdělovací prostředky, v Německu se o víkendu přiznal osmnáctiletý středoškolák, že vytvořil počítačový virus Sasser, který ochromil miliony počítačů po celém světě. I když není vyloučeno, že mladík bude odsouzen na pět let do vězení, Němci jsou uprostřed propadu svého národního sebevědomí na mladého programátora hrdi, informovaly stránky BBC. V zemi, jíž se neustále přezdívá "nemocný muž Evropy", kde hospodářství stagnuje, nezaměstanost je tvrdošíjně vysoká a je nedostatek technologicky kvalifikovaných lidí, pociťují Němci vůči autoru viru Sasser pozoruhodnou hrdost:

12. 5. 2004

Americká agrochemická firma Monsanto oznámila, že se nebude pokoušet prodávat svou geneticky modifikovanou pšenici, známou pod značkou Roundup Ready. Monstanto pšenici geneticky pozměnila tak, aby odolávala jejímu vlastnímu herbicidu. Avšak proti geneticky modifikované pšenici je odpor od zemědělců na celém světě.

12. 5. 2004

Americký prezident George Bush pochválil "odvážného" ministra obrany Donalda Rumsfelda.

K tomu kreslený komentář Steva Bella v deníku Guardian ZDE
Jiné kreslené komentáře Steva Bella ZDE

12. 5. 2004

Americký prezident Bush v arabské televizi odmítl týrání iráckých vězňů a ubezpečil občany na Blízkém východě, že všechny tyto případy budou řádně vyšetřeny.

K tomu kreslený komentář Steva Bella v deníku Guardian ZDE
Jiné kreslené komentáře Steva Bella ZDE

12. 5. 2004

Na knižním veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti byla dr. Josefu Fronkovi, lexikografovi žijícímu ve skotském Glasgow, udělena dne 8.5. porotou soutěže Slovník roku Cena poroty za elektronický slovník. Nově oceněná je elektronická verze Fronkova Velkého česko-anglického (a anglicko-českého) slovníku, Leda, Voznice 2004. Slovníku se dostalo už několika cen, stejně jako předchozím Fronkovým slovníkům. Josef Fronek dlouhá léta vyučoval bohemistice na Glasgow University; po odchodu na odpočinek se plně věnuje lexikografii, což je činnost, jíž se zabývá už dlouhá léta.

12. 5. 2004
Keď sa v Nemecku začiatkom minulého storočia preobliekol chudobný krajčír do uniformy hajtmana a pozatýkal v meste Köpenick tamojších radných, sám cisár Wilhelm II. poznamenal, že "niečoho takého sme schopní len my Nemci". V slovenskej realite súčasnosti by našiel možno ešte živší príklad. Nebolo by zlé si verejne posvietiť na činnosť tzv. honorárnych konzulov, grupujúcich sa často z radov rýchlozbohatlíkov, ktorí Slovensku v minulosti viac ráz už urobili len hanbu.
12. 5. 2004

Zase nám ta česká tisková kancelář předvedla, co je to zpráva. Tisková zpráva... V ekonomickém zpravodajství vyšla "informace" o tom, že v kategorii plzeňské českého typu (sic!) si z finále Světového pivního poháru World Beer Cup (WBC) odvezly tři značky "z portfolia" Plzeňského Prazdroje. Jinými slovy, jako plzeňské bylo oceněno plzeňské. Zlatou, stříbrnou i bronzovou medailí. Alespoň nějaké zlato "zůstalo doma"... Jak jinak, "zdrojem" této "zprávy" byl tiskový mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin. Kdo jiný, že?

Značky Prazdroje zvítězily na pivním mistrovství světa v USA ČTK

12. 5. 2004

Paní poslankyně, pane poslanče, paní senátorko, pane senátore,

dne 3. února t.r. jsme vyzvali Vašeho kolegu, pana poslance Vidíma, otevřeným dopisem (viz. níže, zveřejnily ho tehdy mj. Britské listy), aby rezignoval na svoji funkci předsedy branně-bezpečnostního výboru PSP ČR z důvodu své naprosté nekompetentnosti, kterou spatřujeme v tom, že obhajoval útok na Irák s argumenty, z nichž některé se později ukázaly jako nepravdivé, některé pak vyloženě jako lživé. Pan poslanec nejen že nerezignoval, ale ani mu naše výzva, kterou podpořilo několik desítek čtenářů internetových čtenářů, nestála za odpověď.

Rádi bychom tedy dnes položili několik otázek Vám osobně.

12. 5. 2004

Světová zdravotnická organizace:

Světová zdravotnická organizace varovala, že choroba HIV/AIDS je nejčastější příčinou smrti mezi lidmi ve věku od 15 do 59 let po celém světě. Usmrtila víec než 20 milionů lidí a nakaženo je dnes na světě as 34 až 46 milion osob. Loni na AIDS zemřely tři miliony lidí a pět milionů se virem HIV nakazilo.

Epidemie AIDS roste v zemích východní Evropy a střední Asie, ale počty nakažených osob se zvyšují i na Zápdě.

12. 5. 2004

Prezident Bush v úterý uvalil hospodářské sankce na Sýrii. Obviňuje ji z podpory terorismu a z toho, že nezabránila protiamerickým bojovníkům vstupovat ze Sýrie na území Iráku.

12. 5. 2004
tisková zpráva Strany zelených

Krajská organizace Strany zelených v Praze zahájila sběr podpisů pod petici za vypsání referenda o výstavbě podzemních garáží pod Václavským náměstím. Přímo v centru města by podle záměru pražského magistrátu mělo pod pěšími zónami vyrůst 900 nových parkovacích míst.

12. 5. 2004

V souvislosti s izraelsko-arabským konfliktem se v různých prohlášeních politiků i médií často operuje s pojmy "mezinárodní právo", "okupovaná území", "ilegální osady", aniž se zpravidla považuje za nutné tyto pojmy analyzovat: častým opakováním se z nich staly floskule, nad nimiž už ani nepřemýšlíme. Toto je pokus o kritický rozbor, opírající se o studii Elliota A. Greena, publikovanou v Midstreamu (New York) v březnu 1999, a o články Eugene W. Rostowa (děkan Yale Law School a náměstek tajemníka Státního departementu USA 1966-69, jeden z hlavních autorů rezoluce č. 242 Rady bezpečnosti OSN), publikované v New Republic 23. dubna 1990 a 21. října 1991.

11. 5. 2004

Zdá se to neuvěřitelné, ale v EU je možné úplně ignorovat hlasování parlamentu a přijmout zákon bez nějakého projednávání, píše nám jeden čtenář a pokračuje:

Jedna se další nehorázný nátlak USA na přijetí zákona, který bude obrovsky nevýhodný pro občany a firmy v EU. Minulý týden se ale značně situace změnila. Výbor trvalých zástupců členských zemí (COREPER), který připravuje návrhy pro Radu ministrů, schválil velkou většinou v podstatě původní zákon pro softwarové patenty. Do návrhu se vůbec nepromítly připomínky parlamentu a jedná se o značně propatentové řešení. Proti návrhu byly jen Německo, Belgie, Dánsko a Slovensko. Ano, Češi proti nebyli.

Zdá se, že Evropská unie se snaží v nadcházejících několika dnech v podstatě bez zájmu veřejnosti schválit přísný zákon o patentech, podle něhož by bylo možno patentovat každý drobný fragment softwaru. Byl by to útok na otevřené systémy jako Linux.

O věci psal před časem Hynek Hanke ZDE
Další odkazy ZDE ZDE ZDE

Aktuální informace v angličtině ZDE

11. 5. 2004

prohlášení adresované pražskému primátorovi Pavlu Bémovi
předsedovi vlády Vladimíru Špidlovi
ministru vnitra Stanislavu Grossovi
informačním médiím a české a evropské veřejnosti

V horní části Václavského náměstí v Praze stojí socha svatého Václava, patrona českého národa. Tato socha stojí na místě, na němž se děla ta nejvýznamnější politická shromáždění v české moderní historii. Dobrá i špatná, násilně zorganizovaná i násilně rozháněná. Zde národ prožíval své porážky, vítězství, frustrace a radosti. Na tomto místě se ráno 21. srpna 1968 zorganizovala první demonstrace proti ruské okupaci a o několik hodin později z tohoto místa rozstříleli ruští vojáci fasádu Národního muzea.

11. 5. 2004
reakce na článek Jaroslava Hutky Do Evropy bez řetězu

V horní části Václavského náměstí v Praze stojí socha svatého Václava. V roce 1969 byl kolem sochy svatého Václava nainstalován řetěz ve tvaru lipových listů. Měl zabraňovat, aby lidé na sochu či její sokl lezli, jak se tomu děje dnes s turisty na Karlově mostě. Proto bronzové lístky, které míří svými špičkami vzhůru. Hutkovi řetěz kolem sochy vadí, neboť v něm vidí "pokryteckou náhražku ostnatého drátu, který odděluje sochu od lidí, symbolicky odděluje světce od jeho národa". Podle Hutky řetěz "mluví o ruské okupaci a komunistickém útlaku". Písničkář nejdříve vyzýval lidi, aby přišli a sybolicky zabalili řetěz do rudého plátna. To bylo před rokem a Hutkovi přišlo pomoci jen několik skalních přátel. Všichni ostatní přešli Hutkův demonstrativní čin bez povšimnutí, protože už mají 14 let jiné starosti. V úterý 8. června 2004 v 16 hodin, k prvnímu výročí balení řetězu narudo, chce Hutka přijít k soše svatého Václava s příslušnými nástroji a řetězy prostě odříznout. Tak to alespoň konstatoval ve svém prohlášení, které rozesílá médiím.

Jak prosté -- nepodaří-li se názor v demokratické zemi prosadit demokratickými prostředky, stačí vzít příslušný nástroj a prosadit svůj názor v rozporu s právem - revoluční cestou, násilím. Doufám, že tu karikaturu písničkáře a bojovníka za demokracii policie u svatého Václava zatkne a obviní jej z poškozování cizí věci - vandalství. Jen tak pochopí tento bývalý bard a nynější kandidát za "Balbínovu poetickou stranu", že demokracie není anarchie, ale řád -- a nevzniká v hospodě. Jelikož cena zakázkově vyrobeného bronzového řetězu určitě nebude menší než 5000 Kč, má Hutka šanci na obvinění z trestného činu. Demonstrativního trestného činu, který ale už dnes nikdo nepochopí a neocení.

11. 5. 2004

Jistí koaliční důstojníci vojenské rozvědky sdělili Mezinárodnímu výboru Červeného kříže, že podle jejich odhadů bylo 70 - 90 procent osob, zatčených v Iráku, zatčeno omylem.

Zpráva Mezinárodního Červeného kříže

"Blair to nevěděl, ale vysocí britští činitelé byli seznámeni se zprávou Červeného kříže o koaličních zvěrstvech v Iráku už před čtvrt rokem," to byl titulek pondělních Channel Four News v 19 hodin. Moderátor po znělce pokračoval: "George Bush taky nic nevěděl a dnes vychvaloval Donalda Rumsfelda, muže, který si zprávu o zvěrstvech neměl zájem přečíst.

Když šlo o to, bojovat ve válce, byli koalicí. Když šlo o rekonstrukci země, byli koalicí. Ale když šlo o groteskní porušování lidských práv americkými jednotkami, britští činitelé usoudili, že britské vedení koalice o tom nemusí být informováno. Ani Tony Blair, ani britský ministr obrany nebyli nikdy informováni o systematickém týrání iráckých vězňů. Částečně proto, že britská armáda usoudila, že obvinění, vznesená proti britským vojákům, se už vyšetřují.

Dnes večer, kdy Červený kříž prozradil, že až 90 procent z mnoha tisíc zadržovaných osob v Iráku bylo zatčeno omylem, jakým směrem se ubírá toto osvobození?" - Z Channel Four News citujeme dále toto:

11. 5. 2004

"Zdá se, že se vracíme do nejtemnějších dob studené války, kdy se rozvojová pomoc užívala na podporu diktátorů a jejich režimů a nikoliv jen na stavbu nemocnic či na kopání studní."

Na "válku proti terorismu" doplácejí nejchudší lidé světa, varovala v pondělí charitativní organizace Christian Aid. Ve své zprávě nazvané The Politics of Poverty (Politika chudoby) konstatuje, že je pomoc chudým zemím zase zpolitizována, jak tomu bylo za studené války. Organizace Christian Aid obvinila Spojené státy, že stojí v čele tomuto trendu.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 Euthanasie je skutek milosrdenství Boris  Cvek
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
12. 5. 2004 Epidemie AIDS ve východní Evropě a ve střední Asii   
11. 5. 2004 Na "válku proti terorismu" doplácejí chudí   
11. 5. 2004 Jaroslav Hutka -- písničkář vandalem? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
10. 5. 2004 O svobodě, humoru a taktu Pavel  Kelly-Tychtl
10. 5. 2004 Špidla se snaží zlo alespoň oslabit Boris  Cvek
10. 5. 2004 Český chřestýš Efraim  Israel

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 Britská vojska "střílela nevinné Iráčany"   
12. 5. 2004 Nechte mýho Rummyho na pokoji, vy terrystický ydijoti   
12. 5. 2004 Bush: Já rešpektuju všecki Arabi   
12. 5. 2004 Popraveného amerického rukojmího "varovala armáda, aby z Iráku odejel"   
11. 5. 2004 Irácké povstání Oskar  Krejčí
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
11. 5. 2004 Wall Street Journal zveřejnil zprávu Červeného kříže o týrání iráckých vězňů   
11. 5. 2004 Červený kříž: Až 90 procent osob bylo v Iráku zatčeno omylem   
11. 5. 2004 Podrobnosti mučení v Iráku   
11. 5. 2004 Generál Taguba: Za týrání Iráčanů mohli američtí velitelé   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?   
3. 5. 2004 "Korán je Mein Kampf" Pavel  Mareš
3. 5. 2004 V Izraeli nemůže být pánem Arab   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba

Zelení RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   
30. 4. 2004 Příslib z Východu   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem