12. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 5. 2004

Zdravotnictví je na ontarijském venkově v zoufale špatném stavu

Jak vypadá ontarijský venkov? Naprosto odlišně od venkova českého nebo moravského - vzdálenosti mezi obcemi se počítají na desítky kilometrů a mezi nimi žijí roztroušeně zemědělci na svých usedlostech (farmách), které mají velice často kromě polí také kus lesa. Na venkově žije 20% obyvatel provincie - zbytek žije ve velkých městech. Jenže pouze 10% ontarijských lékařů na tom venkově pracuje a situace se neustále zhoršuje. Není divu, že měl článek Toma Spearse na toto téma uvedený titulek.

Dr. Lori Kolanová pečuje v Sarnii o dva tisíce "svých" pacientů a o několik set dalších nemocných, které ale nemůže zařadit mezi svoje "řádné" pacienty. Její případ je jedním z mnoha, které ukazují zoufalý stav zdravotnictví na venkově. Čekací doba na různá vyšetření se neustále prodlužuje. Pacienti Dr. Kolanové jsou dnes v horším zdravotním stavu než byli před několika roky, protože nemocnice odesílají své nemocné do její péče ihned po operacích, aniž je stačili stabilizovat. A tak i ona musí odmítat další nemocné - jenže v tom se neliší od ostatních ontarijských lékařů bez ohledu na to, zdali pracují v malých nebo větších městech.

Co jí opravdu bere chuť k práci, je nedostatečný přístup ke službám, které ještě před nedávnem byly samozřejmostí. Na ultrazvukové vyšetření žlučníku čekávali pacienti se žlučovými kameny jen 7 až 10 dní. Nyní ale čekají dva měsíce. Dr. Kolanová uznává, že žlučové kameny neohrožují život jejích pacientů, ale působí jim bolesti. Volají jí do ordinace a chtějí, aby jim pomohla, což ale ona udělat nemůže, dokud nedostane zprávu o ultrazvukovém vyšetření. Zbytečný čas jí zabírá i péče o pacienty, které pouze několik hodin po operaci propouští nemocnice do jejího ošetřování a u nichž se potom v příštích dnech vyvíjejí komplikace.

Zatímco se tedy situace ve zdravotnictví zhoršuje, občané, starostové obcí a členové obchodních komor volají a píší na lékařskou fakultu Univerzity západního Ontaria jedinou otázku: "Kdy k nám pošlete nějakého lékaře?" Nejsou to malé vesničky, které jsou bez lékařů - i venkovská průmyslová města jako Sarnia jich mají zoufalý nedostatek.

Venkovské oblasti jižního Ontaria mají velké továrny a rafinérie. Jestliže tyto podniky hledají nejvyšší manažery (CEO), mohou jim nabídnout "radostný život v obci s čistým vzduchem a nizkou zločinností - ale bez lékaře". Dr. Jim Silcox, proděkan uvedené univerzity tedy vysvětluje, že nedostatečné zdravotnictví ohrožuje rozvoj průmyslu. V devadesátých letech pozavírala tehdejší (většinová) vláda mnoho venkovských nemocnic a další okleštila tak, že z nich udělala t.zv. "walk-in clinics", které nemohou přijímat pacienty. (Jsou to ordinace, kam může přijít pacient bez předchozího objednání a čeká, až přijde na řadu - je-li taková ordinace ve městě, pacient neví, ke kterému lékaři se dostane - při nedostatku lékařů se tento způsob "péče" rozšiřuje).

Univerzita si myslí, že ví o řešení: Dirigovat mladé lékaře na venkov na jihu (kde často není v noci nikoho, kdo by dal rodicí ženě epidurální injekci) místo do nemocnic ve velkých městech vybavených špičkovou technologií. Už sedmý rok běží výuka lékařů pro venkov a tak by mělo být v budoucnu vychováno 350 až 400 potřebných lékařů. Studenti chodí na roční praxi do malých venkovských nemocnic a poznávají, jak odlišný je život venkovského lékaře od lékaře ve velkém městě. Praktičtí lékaři na venkově pracují také v nemocnici na oddělení první pomoci, řidí lůžkové oddělení a mají na starosti lékařskou péči v domovech důchodců - k tomu všemu navíc návštěvují své pacienty v jejich domech.

Nestačí ale pouze změnit osnovy, je nutné změnit nábor studentů. Až dosud přicházeli především (85%) z velkých měst. Bylo však zjištěno, že se absolventi nejraději vracejí do prostředí, ve kterém vyrůstali, když chodili na střední školu. Takže se záměrně zavádí "zeměpisná diskriminace". Nejdříve se vyberou uchazeči o studium podle školních známek a potom se s nimi provádějí pohovory. Ti, kteří pocházejí z venkovského prostředí (nepočítají se předměstí velkých měst), dostávají "body navíc". To má příznivý vliv na další venkovské studenty, protože vidí, že jejich snaha stát se lékařem není beznadějná.

Kdo se tedy chce stát venkovským lékařem? Dnešní absolventi univerzit jsou zatížení dluhem, který je třikrát vyšší než před několika roky - což je následkem omezeného financování univerzit. Hrnou se s velkou chutí na místa praktických lékařů na venkově? Nebo se raději snaží stát specialisty ve velkém městě za podstatně vyšší plat? Dr. Kolanová řekla, že při dnešním průměrném dluhu 110 tisíc dolarů na studenta by se ona sama rozhodla pro specializaci. Ke dluhu ještě přibývá pro rodinného lékaře nutnost investovat asi 70 tisíc dolarů do vlastní ordinace. A potom pracuje lékař bez ohledu na hodiny. K tomu přistupuje prestiž. Studenti jsou seznamováni se specializacemi již na počátku studia a teprve mnohem později - často i poté, co si zvolili svou vlastní specializaci - se učí o "rodinném" čili "praktickém" lékařství. Odborný časopis "Canadian Medical Association Journal" psal o situacích, kdy se samotní univerzitní profesoři vyjadřovali pohrdlivě o rodinných lékařích: "Vy jste příliš dobrý na to, než abyste se stal rodinným lékařem". Nebo: "Až to rodinný lékař všechno pokazil, musel být pacient převezen ke skutečnému lékaři".

Na Univerzitě západního Ontaria se tedy jedná o řadu změn, například v nazírání na lékaře - dosud je ideálem stát se chirurgem ve vnitřním Torontu. Univerzita vytvořila video spojení pro venkovské lékaře, takže se může třeba lékař ve městě Owen Sound spojit s odborníkem v Londonu přímo. Dále tu je snaha, aby obce vybavovaly ordinace svými vlastními náklady a tak přesunuly finanční zátěž z beder absolventů, kteří mají na krku pořádně vysoký studentský dluh. Do služeb získávání lékařů pro venkov se zapojila i kinematografie humorným filmem "Svádění doktora Lewise", kde se snaží malá quebecká obec přilákat určitého lékaře tím, že se učí hrát jeho oblíbený sport kriket a uspořádá slavnost založenou na jeho oblíbeném jídle "beef stroganoff". Ve skutečnosti je to podle Dr. Kolanové jednodušší a horší - nabízejí se peníze, hodně peněz. Některé malé obce nabízejí více peněz než větší městečka - jedna nejmenovaná vesnice nabídla svému příštímu lékaři jednorázovou "výpomoc" ve výši 120 tisíc dolarů s výdaji na stěhování a na koupi pozemku pro stavbu domku blízko golfového hřiště. Dnes má tato obec svého lékaře. Celkově se ale nemá Ontario čím chlubit a ke skutečnému zlepšení je ještě hodně daleko.

                 
Obsah vydání       12. 5. 2004
12. 5. 2004 Popraveného amerického rukojmího "varovala armáda, aby z Iráku odejel"
12. 5. 2004 Britská vojska "střílela nevinné Iráčany"
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 Generál Taguba: Za týrání Iráčanů mohli američtí velitelé
12. 5. 2004 Petru Štěpánkovi ujelo pero Štěpán  Kotrba
12. 5. 2004 Chovají se (britští) novináři destruktivně?
12. 5. 2004 Zabývejte se dopravními problémy v Praze kompetentně!
12. 5. 2004 Autem až do koupelny Jan  Stejskal
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
12. 5. 2004 Euthanasie je skutek milosrdenství Boris  Cvek
12. 5. 2004 Jak se z cihel stavěl národ Ivo  Bystřičan
12. 5. 2004 Zdravotnictví je na ontarijském venkově v zoufale špatném stavu Miloš  Kaláb
12. 5. 2004 Spotřebitelé vysílají "varovný signál" americkým obchodním značkám
12. 5. 2004 Němci jsou hrdi na tvůrce počítačového viru Sasser
12. 5. 2004 Firma Monsanto zrušila plány na prodej geneticky modifikované pšenice
12. 5. 2004 Nechte mýho Rummyho na pokoji, vy terrystický ydijoti
12. 5. 2004 Bush: Já rešpektuju všecki Arabi
12. 5. 2004 Další cena za slovník udělena Josefu Fronkovi
12. 5. 2004 Hajtmani z banánových republík Lubomír  Sedláčik
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
12. 5. 2004 Váš názor na selhání poslance Vidíma? Jiří  Mašek
12. 5. 2004 Epidemie AIDS ve východní Evropě a ve střední Asii
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka
11. 5. 2004 Jaroslav Hutka -- písničkář vandalem? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 Červený kříž: Až 90 procent osob bylo v Iráku zatčeno omylem
11. 5. 2004 Na "válku proti terorismu" doplácejí chudí
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech