3. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 2. 2004

Chirakův politický systém se otřásá v základech

PAŘÍŽ - Bývalý premiér Alain Juppé a současný předseda Svazu pro lidové hnutí (UMP) byl rozhodnutím soudu v Nanterre odsouzen k 18 měsícům podmíněně a 10 letům nevolitelnosti za korupční financování po dobu svého působení na pařížské radnici.

Sloupek

Při pročítání Duspivových článků o proběhlé přítomnosti a nejasné budoucnosti digitalizace v zemích českých si připadám, jako bych četl zaprášenou, ohmatanou městskou kroniku, ze které sice vyplývá, kdy město vyplenily švédské hordy a kdy cholera, z textu ale není jasné, byli-li tehdy občané šťastni či ne.

Duspiva je poctivý kronikář a snaží se, aby ve svých textech měl občas i něco pozitivního, i když popisovaná realita k optimismu zrovna neláká. Jeden publicista přesto trend změnit nedokáže a ani to není jeho úkolem. Kronikář ještě nemusí být nutně vizionář... Absence jednoznačných záměrů, progresivních idejí politiků a odhodlání jim dostát až do jejich realizace je z této kroniky drobných krůčků patrná na každém kroku. Nemáme politiky ani publicisty - vizionáře pro digitální éru, anebo nemáme vizi budoucnosti v nadcházející době?

Co čeká občana, když se optimisitická vize nových médií díky realizátorům a voleným zástupcům občanů nenaplní? Šeď a průměrnost, která nedá vyniknout kreativitě či novým možnostem. Nebo komerční podoba digitálních služeb, jejichž cena bude neúměrná stejně, jak neúměrná byla cena NMT mobilních telefonů a jejich minutových tarifů v době, kdy liberální myšlenky slavily úspěch největší a s obrovitými krabicemi se hrdě procházeli bohové té doby - manažeři ve fialových sakách.

V poslanecké sněmovně se dnes na semináři od rána diskutuje nad úlohou a financováním médií veřejné služby a jejich budoucností. Vzhledem k mnoha vstupním názorům a skutečně celospolečenskému dopadu případné většinové shody to je nejen pro média událost důležitá. Jaký se dá čekat výsledek pražské návštěvy a diskuse nejdůležitějších činitelů evropského sdružení médií veřejné služby EBU v českém parlamentu? Budou i nadále tvrdit někteří poslanci, že nejlepší stát je co nejmenší či dokonce žádný stát, že nejlepší televize je zprivatizovaná televize? Asi ano, protože jakékoliv věcné agumenty nedokáží ideologické klapky z očí sundat. Naděje světa veřejných služeb i veřejného prostoru je v tom, že radikálně privatizujících názorů není a nebyla nikdy v České republice většina. I přesto, že slabí ředitelé televize nedokázali své příliš individualistické zaměstnance - novináře udržet na uzdě. Slabí a rozhádaní poslanci nedokázali přemoci emoce a ambice. Zdravého rozumu bylo tehdy ve Sněmovně pomálu, zato ambicí bylo více, než bylo možno uspokojit. Stín trockistické revoluce zaměstnanců i stín politických spacáků se nad Kavčími horami vznáší stále. Dnes už ale většina občanů ví, že s tou obranou demokracie to tehdy nebylo tak horké.

Tenkrát v zimě 2000-2001 šlo pouze několika desítkám dobře placených lidí o koryta. Dnes jde daleko o víc. Dnes jde o pochopení, porozumění a podporu pro budoucnost institucí veřejné služby.

3. 2. 2004

"Šli jsme do války, protože George Bush byl rozhodnut zaútočit na Irák a Tony Blair byl rozhodnut dokázat, že jsme spolehlivý spojenec. Bude to snad nejhorší urážkou, jestliže se nyní bude v Británii v této věci po všech těch měsících konat vyšetřování prostě jen proto, že obdobné vyšetřování zahajuje v Americe George Bush. A pokud tomu tak skutečně bude, velmi doufám, že britské vyšetřování bude rychlé. Že nebude čekat, než bude George Bush znovuzvolen. Všechna fakta známe. Závěry ohledně těch faktů by mohly být zveřejněny do jednoho či dvou měsíců. Doufám, že to bude rychlé."

Robin Cook, do jara 2003 britský ministr zahraničních věcí

"Dnes večer se premiér Tony Blair a prezident George Bush stavějí na hlavu a uznávají, že se bude muset konat vyšetřování, které nechtěli." Těmito slovy zahájil vysílání pořadu televize BBC Newsnight v pondělí večer moderátor Jeremy Paxman. Pokračoval:

"Poté, co se oba zapřísahali, že Irák má zbraně hromadného ničení, se chystá Tony Blair zahájit vyšetřování, zda byl uveden v omyl."

Pondělí byl podle televize BBC dnem, kdy výmluvy musely skončit. "Nejprve George Bush, pak Tony Blair nahradili svá opakovaná tvrzení, že Saddám Husajn měl zbraně hromadného ničení, a namísto toho se rozhodli uspořádat vyšetřování, jak je proboha možné, že je oba něco takového vůbec mohlo napadnout," řekl svým charakteristickým způsobem Paxman.

3. 2. 2004

Afrika se nachází v kritickém momentě své novodobé historie. Bludný kruh ohrožení a nejistot, v němž je uzavřena, denně zobrazuje utrpení vnitřně vysídlených a prchajících obyvatel, šíření zbraní, činnost pašeráků-obchodníků a žoldneřů překračující státní, etnické, náboženské či regionální hranice. Miliony jejích obyvatel živoří s příjmy nepřevyšujícími 1 USD na den; zatímco globalizace a volný trh se zemědělskými produkty ničí obživu jejích zemědělců napříč celým kontinentem na pospas hrozbě hladomoru je ponecháno několik desítek miliónů jeho obyvatel; vzhledem k tomu africké přírodní zdroje a lidské kapacity slouží k obohacování jiných, Afrika zůstává jediným regionem ve světě, kde dochází k trvalému poklesu přijmu obyvatelstva.

3. 2. 2004

Recenze posmrtné výstavy v galerii Rozehnal

Malování Kateřiny Opltové (*1957) se uzavřelo její předčasnou smrtí. Jako její kolega z ročníku na AVU v Praze ale nebudu sentimentální. To, čím se v malbě zabývala, zůstávalo bohužel mimo rámec pozornosti, a mám-li být zcela upřímný, nedivím se tomu. Jako začínající autorka se v druhé polovině osmdesátých let, tedy v době, kterou lze snad v malbě označit jako jistý návrat k tématu, věnovala ryze formálním problémům stavby obrazu, přičemž mnohé z toho, co objevila, bylo již nalezeno a uzavřeno v tzv. meziválečném období českého umění. Z hlediska tehdejší reflexe nových společenských témat to bylo "málo".

3. 2. 2004

Minulou neděli jsem se vzbudil brzy. Probral mě sen. Zdálo se mi, že běžím v obrovském kamenném sále stále vzhůru po závratně vysokém točitém schodišti. Nahoře, abych se vyhnul jakémusi pronásledování, jsem měl přeběhnout po úzké římse, ale stály na ní sochy a oltáře.

2. 2. 2004

Je pro učitele (zkušeného i začínajícího) obtížné být moderní, tvořivý, vstřícný?

Kdo zná jen trochu české školství, umí vyjmenovat desítky dobrých důvodů, proč něco nejde. Neměl by však zapomenout na jeden důvod skrytý: příliš mnoho lidí ve školství -- často i on sám - věří, že něco nejde!

2. 2. 2004

Vystoupení lorda Huttona Brity nepřesvědčilo, stále důvěřují víc BBC než premiéru Blairovi

Se znepokojením pohlížejí britská média, mediální odborníci, někteří poslanci a podle průzkumu veřejného mínění až padesát procent veřejnosti na útoky vlády Tonyho Blaira na veřejnoprávní BBC.

Všem britským premiérům byla BBC vždycky nepříjemná, až Blairovi se však poprvé za dvaaosmdesát let její existence podařilo přimět k rezignaci šéfa její Rady i generálního ředitele. Z reakce veřejnosti nyní vyplývá, že kritika BBC byla kontraproduktivní, navzdory tomu, že BBC udělala chyby. BBC stále důvěřuje třikrát víc občanů než Blairově vládě.

Tento článek vyšel v pondělí v Lidových novinách ZDE

2. 2. 2004

V důsledku zprávy soudce lorda Huttona o okolnostech smrti dr. Davida Kellyho, která byla ostře kritická vůči BBC, odstoupili během osmačtyřiceti hodin dva mocní činitelé BBC -- předseda Rady BBC Gavyn Davies a populární generální ředitel Greg Dyke. Žádnému britskému premiérovi se dosud nepodařilo BBC dostat tak na kolena, jak to nyní učinil Tony Blair. Jenže, možná, je to Pyrrhovo vítězství. Britské sdělovací prostředky, někteří poslanci, mediální odborníci a podle průzkumu veřejného mínění i více než 50 procent britských občanů Huttonovu zprávu odmítlo jako neférovou a černobílou. Obviňují vládu Tonyho Blaira, že se snaží BBC umlčet a zastrašit.

Shrnutí kontroverze kolem Huttonovy zprávy týkající se smrti dr. Davida Kellyho, které se vysílalo v pátek 30. 1. 2004 v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo6.

2. 2. 2004

Po své rezignaci z postu předsedy rady BBC Gavyn Davies komentoval nesmiřitelné rozpory mezi Huttonovými "strohými závěry" a rovnováhou důkazů, prezentovaných v jeho šetření. Dokonce i politický komentátor BBC Andrew Marr mluví o Huttonových základních předpokladech a pozadí, které z něj činí člověka předurčeného zastávat se a důvěřovat určitým sociálním skupinám: "znovu a znovu se přidává na stranu politiků a úředníků".

Takže kdo je Hutton, a co stojí v pozadí jeho neobyčejných závěrů?

3. 2. 2004

Kterak se Švehla s Kraflem o židli dohadovali

Pointou příběhu k ranní kávě je, že se dohadovali o odebrané židli šéfredaktora redakce aktuální publicistiky. Veřejně.

3. 2. 2004

NATO urychluje své rozšíření o bývalé východoevropské satelity a postsovětské republiky, které se chtějí dostat co nejrychleji pod systém vzdušné ochrany Aliance.

3. 2. 2004

Skotský deník III.

Mám jednu hezkou kamarádku. Když jsme ji před časem opili, vyprávěla nám, co dokáže alkohol. Vyprávěla nám, jak jednou s kýmsi vypila spoustu vína, pak ji ten kdosi vytáhl o půlnoci na hřbitov, a pak... ("A pak?!!!!" zahučeli jsme všichni zleva doprava a pro jistotu i zpátky) "a pak... jsme ten hřbitov znesvětili."

Prásk.

"A to jako na hrobě?" zeptal jsem se mírně přiblble.

"Ne, to jako na trávě," odseklo to hezké ještě, "a už mi dejte pokoj."

3. 2. 2004

rozhovor Pajkuse pro Kyberii

Pod záštitou časopisu 2600: The Hacker Quarterly sa organizujú po celom svete každý mesiac pravidelné stretávky počítačových hackerov. Na septembrovú stretávku v Prahe prišiel aj šéfredaktor tohoto amerického časopisu - Emmanuel Goldstein, hacker a aktivista známy z rôznych káuz a súdnych prípadov v USA súvisiacich s bezpečnosťou počítačových systémov, licenčnými právami na softvér a digitálne médiá a slobodou slova.

2. 2. 2004

MyDoom.a, nesmírně rychle se šířící internetový "worm" dosáhl v neděli svého cíle a zlikvidoval webové stránky americké softwarové společnosti SCO dDoS útokem - tím, že je zahltil miliony emailů. Firma musela migrovat své stránky na jinou doménu, kde chce zůstat až do předpokládaného konce útoku 12. února. Varianta viru, známá pod názvem MyDoom.b, by měla od úterý útočit na stránky Microsoftu.

Odborníci se domnívají, že důvodem pro útok na SCO Group je pravděpodobně spor ohledně vlastnictví softwaru. Podle antivirové firmy MessageLabs se virus za týden objevil ve více než 16,3 milionu kopií. Softwaroví experti označují MyDoom za největší virový útok na internetu, který bude stát firmy a uživatele miliardu dolarů. My Doom postihuje každou devátou odeslanou emailovou zprávu a zřejmě nakazil více než milion počítačů.

SCO vyvolalo v programátorské komunitě hněv tím, že začalo tvrdit, že bylo její intelektuální vlastnictví protizákonně včleněno do systému Linux. Mnoho programátorů se ostře staví proti snahám různých softwarových společností přisvojovat si linuxovský kód. SCO nedávno podala žalobu na společnost IBM, která šíří pod licencí open source jednu z hlavních distribucí Linuxu. V žalobě SCO tvrdí, že Linux obsahuje patentově chráněný kód systému Unix, který vlastní.

Úterý 8:20 Virus MyDoom, který při svém šíření tvořil 20 až 30 procent zátěže sítě Internet, použil k útoku na stránky SCO 250 000 napadených počítačů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 2. 2004

Na sklonku loňského roku parlament hlasoval o návrhu zákona, který se týká registru pacientů. Našeho unikátu, který umožňuje udělat tolik UNIKÁTNÍCH výzkumů, protože se v něm shromažďují unikátní informace o většině z nás. Děje se tak unikátně bez našeho souhlasu a mnohdy i bez našeho vědomí! Nebo vám snad někdy lékař řekl "teď to, že máte tu kapavku, napíšu do centrálního registru, kde si to o vás bude moci přečíst, s trochou nadsázky, každý vobejda..."?

3. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Jedním z nových směrů vývoje informačních a mediálních technologií je i rezonanční adaptér, který přissátím na rovný povrch (třeba stolu či dveří, sklo, kov) z něj vytvoří reproduktor. Menší než počítačová myš, výkonný až do hlasitosti 75 dBm. Konektor zapojíte do MDA, walkmanu či MP3 playeru a posloucháte - kdekoliv. Třeba stereo, když si pořídíte reproadaptéry dva. Cena? Lidová - za jeden zaplatíte něco mezi 30-40 dolary.

Informace v angličtině > >

3. 2. 2004

Přes množství připomínek k návrhu aktualizované Koncepce přechodu na digitální vysílání, půjde dokument podle všeho bez výraznějších korekcí dál přímo na projednání do vlády.

3. 2. 2004
program parlamentního semináře 3. 2. 2004

Média veřejné služby jsou součástí každé demokratické společnosti na celém světě a různým způsobem je zakotvují legislativní systémy všech těchto zemí. V čem jsou média veřejné služby na našem mediálním trhu nezastupitelné, jaké úlohy má Česká televize a Český rozhlas plnit v naší společnosti, jak a v jakém rozsahu mají tuto službu vykonávat, kdo o tom má rozhodovat? Jaká je budoucnost a potřeba médií veřejné služby v blízké i vzdálenější budoucnosti a jaké jsou v tomto směru zkušenosti z dalších zemí?

3. 2. 2004
Alexandra Doleželová, Alena Králíková, Linda Sokačová
Gender Studies o.p.s.

V poslední době se objevují pokusy, jejichž cílem je legislativní zákaz interrupcí. S tímto postojem organizace Gender Studies, o. p. s. zásadně nesouhlasí. Nepodporujeme a nepropagujeme interrupce. Nemůžeme se však s navrhovaným zákazem ztotožnit, protože se jedna pouze o zdánlivě řešení problematiky interrupcí. Dopis s tímto úvodem zasílá organizace Gender Studies, o. p. s. všem poslancům a poslankyním PS Parlamentu ČR.

2. 2. 2004

Londýn uvažuje o dalším zpřísnění protiteroristické legislativy. Briský ministr vnitra David Blunkett navrhuje, aby bylo možno odsuzovat i britské osoby podezřelé z terorismu na základně důkazů, utajených před obžalovaným i před jeho obhájci. Současná právní úprava, která prošla po událostech 11. září, dovoluje vazbu podezřelých mezinárodních teroristů založených na utajeném důkazu bez trestního procesu. Tato legislativa byla široce odsouzena skupinami ochránců lidských práv a jakýkoliv pokus o její rozšíření na použití proti britským občanům by zažehl zuřivou debatu. A o to nejspíše jde...

Zdroj v angličtině ZDE

3. 2. 2004
přeložil Ondřej Slačálek

Nedávné čtvrté setkání Světového sociálního fóra (WSF) v indické Bombaji -- proběhlo v 16. -- 21. ledna 2004 -- bylo velkým krokem vpřed vzhledem k neustále rostoucí síle Světového sociálního fóra. To se během posledních pěti let stalo důležitým aktérem na světové scéně. Na počátku tohoto příběhu přitom byly tři okamžiky. Prvním z nich byly velmi úspěšné masové protesty proti setkání Světové obchodní organizace v Seattlu v listopadu 1999.

2. 2. 2004

Strana Zelených před evropskými volbami:

Německá ekologická Nadace Heinricha Bölla nebude podporovat současné vedení Strany zelených (SZ) kolem předsedy Jana Beránka ani kandidátku SZ do Evropského parlamentu v čele s Jakubem Patočkou. Oznámil to ředitel české kanceláře Böllovy nadace Milan Horáček německým a evropským zeleným.

3. 2. 2004
Oficiální důvod k napadení Iráku -- držení zbraní hromadného ničení -- se nyní proměnil v pouhou záminku. Že skutečnou příčinou útoku byla existence jedněch z největších ropných ložisek, nacházejících se na území tohoto státu, je dnes holým faktem.
31. 1. 2004

"Dospělé lidské tělo obsahuje asi 4,5 litru krve. Člověk umírá, když přijde o přibližně polovinu tohoto množství krve. Každý, kdo kdy viděl, jak stříkají pod tlakem z proříznuté tepny dva litry krve, ví, že krví je silně potřísněno všechno kolem. Dva hledači, kteří nalezli Kellyho mrtvolu, si ani nepovšimli, že se Kelly řízl na zápěstí. Zdravotnický personál, který se dostavil na scénu později, prý svědčil, že kolem mrtvoly bylo pozoruhodně málo krve."

Připomínky jednoho patologa v důchodu, které vyšly v sobotu v britském tisku:

1. 2. 2004
Sám zastávám názor, že Huttonova zpráva je v mnoha ohledech velmi špatná, ale nedovedu si představit, jak by býval mohl Greg Dyke nerezignovat, vzhledem k těm chybám, které vyšly najevo. Ovšem, jak píše Sunday Times, teď už vznikla válka. A my všichni, kteří pracujeme v médiích, když si máme vybrat zákop, musíme se postavit na stranu BBC proti lidem ve vládě. Z celé mé zkušenosti jako šéfredaktora vyplývá, že se Hutton zachoval fantasticky naivně, když neuznal, že lidé ve vládě neustále lžou. Nám novinářům lžou lidé ve vládě celé roky. My si na to nestěžujeme, ale Hutton se [chybně] domnívá, že v Downing Street jsou čestní lidé. Pokud si máme vybrat zákop, musíme se postavit na stranu BBC proti Downing Street. Takže ano, byla vyhlášena válka.

To jsou názory Sira Maxe Hastingse, bývalého šéfredaktora konzervativního deníku Daily Telegraph, který nyní píše pro Daily Mail:

1. 2. 2004

Šéf britské rozvědky "sdělil BBC, že se ZHN nenajdou"

Z BBC uniklo o víkendu několik důvěrných dokumentů, z nichž vyplývá, že BBC začíná tvrdě bojovat proti nevyvážené zprávě lorda Huttona o smrti dr. Kellyho a poukazuje na vážné chyby v této zprávě.

Jeden prozrazený dokument vysvětluje, proč se vedení BBC loni v létě jako jeden muž postavilo za reportáž Andrewa Gilligana. Dokument svědčí o společném obědě Kevina Marshe, šéfredaktora pořadu Today, v němž se Gilliganova reportáž vysílala, s šéfem britské rozvědky MI6 Sirem Richardem Dearlovem. Ve svědeckém dokumentu, který pro Huttonovo vyšetřování vypracovalo právní oddělení BBC, se tvrdí, že Dearlove prý dávno informoval BBC, že se "v Iráku nenajdou žádné konkrétní důkazy o existenci zbraní hromadného ničení".

1. 2. 2004

Šéf organizace musí lidi inspirovat, aby si věřili a pracovali tvůrčím způsobem

" Já jsem strašně rád pracoval v BBC a strašně rád jsem pracoval s těmi lidmi. Snažil jsem se je inspirovat, aby dělali svou práci, jak nejlépe to umějí. To je podle mého základním úkolem šéfa každé organizace. Dovolit lidem, aby se chovali tvůrčím způsobem. Dovolit jim, aby věřili sami v sebe a vydali ze sebe všechno. A když to umíte, oni lidi dělají daleko lepší práci."

"Jak to dokazuje můj dopis premiéru Blairovi, který je dnes v Sunday Times, máme v demokracii odlišné role. Je naprosto v pořádku, aby se vláda snažila na nás vyvíjet nátlak, je také naprosto v pořádku, abychom my řekli vládě, kam si to má strčit.

Kdykoliv jde Británie do války, vzniká obrovský tlak a velmi obtížný vztah mezi BBC a vládou. V tomto případě to bylo ještě komplikovanější, protože do války nešla jednotná Británie. V ulicích Londýna protestoval proti válce milion lidí. A kdosi jednou řekl: Když je Británie nejednotná, odnáší to vždycky BBC. A tak jsme to dostali. "

"Právníci mě informovali, že lord Hutton dospěl k právně chybným závěrům. My jsme konstatovali, že dr. Kelly byl autoritativní zdroj, jeden z nejvýznamnějších světových odborníků na zbraně hromadného ničení, a ten nám sdělil, že má vážné pochybnosti o zprávě, kterou vypracovala vláda, že to je v podstatě jen PR. A ten dokument vypracovala jako důvod, proč jít do války. Jako BBC máme povinnost o tom informovat. Jestliže část těch informací byla nepřesná, pak je to chyba. Ale to vůbec neznamená, že bylo nesprávné odvysílat reportáž obsahující názory dr. Kellyho. Naopak, to bylo naprosto správné. Avšak lord Hutton argumentuje, že zákon nám něco takového nedovoluje. Všichni čelní právníci, s nimiž jsem hovořil, mi zdůrazňují, že se lord Hutton mýlí. To je dost znepokojující, vzhledem k tomu, že to byl Lord Chief Justice v Severním Irsku. Člověk by očekával, že by měl rozumět právu. Jestliže dělal mediální případ, měl si přečíst mediální právo. On se v právních věcech mýlí. A pokud bude dovoleno, aby byla přijata jeho interpretace zákona, má to nesmírně vážné následky pro elektronickou i pro tiskovou novinářskou práci v této zemi. Znemožnilo by to totiž informovat o tom, co médiím sdělí osoby, kteří ve státní správě či ve vládě objeví nějaké chyby nebo skandály."

Greg Dyke si myslel, že hovoří příliš otevřeně na to, aby kdy byl jmenován generálním ředitelem BBC. Když však byl před čtyřmi lety do této funkce jmenován, jeho energický styl, praktický přístup a charisma znamenaly, že si ho zaměstnanci BBC, jak se zdá, velmi oblíbili, pokud to máme posuzovat podle demonstrací na jeho podporu, které ve čtvrtek doprovázely jeho odchod z BBC, konstatoval David Frost v úvodu svého televizního rozhovoru s Gregem Dykem v televizi BBC v neděli dopoledne. Vyjímáme z něho některé pasáže:

1. 2. 2004

"Jen se prosím podívejte na to, jak BBC informuje celý týden o této krizi. Začátkem týdne mě požádal Greg Dyke proto, protože se ho závěry Huttonovy zprávy týkaly, abych já místo něho dohlížel na nestrannost BBC při informování o této aféře. A já jsem skutečně hrdý na to, jak BBC o celé věci po celý týden informovala. Protože tato novinářská práce byla po celý týden - při této neuvěřitelně těžké zkoušce - nestranná, odvážná, a byla také nesmírně vysoké kvality."

Mark Byford byl minulý týden jmenován zastupujícím generálním ředitelem BBC. Konstatoval, že chce do BBC přivést klid, stabilitu a dobré vedení. Televize BBC vysílala v neděli dopoledne rozhovor s Byfordem ve svém pořadu Breakfast with Frost. Přinášíme z něho vybrané úryvky:

2. 2. 2004
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

2. 2. 2004

Níže uvádíme tematický přehled publikovaných článků. Jak naši pravidelní čtenáři vědí, začátkem ledna jsme zaznamenali havárii serveru a museli jsme většinu funkcí časopisu při nouzovém provozu "očesat". Laskavostí čtenářů dnes máme moderní server a postupně zprovozňujeme původní funkce. Stále však není dostupný původní archiv a některé jeho funkce - mezi jinými i hledání "samostatného" článku pouze podle jeho ID.

Chcete-li se dostat k starším článkům, uvedeným v níže publikovaných tematických seznamech, zaznamenejte si datum, kdy článek vyšel, a pak ho hledejte prostřednictvím kalendáře v horním pravém rohu titulní stránky. To je zatím jediná možnost, jak se k článku dostat. Děkujeme za trpělivost.

Omlouváme se také, že dnes ještě nepublikujeme přislíbený přehled hospodaření Občanského sdružení Britské listy za leden 2004. Mimořádné události na mediální scéně v Británii a zároveň docela podstatné množství finančních položek od přispěvatelů způsobily, že jsme nestihli vypracovat vyúčtování včas. Vydáme ho v nejbližších dnech.

Jan Čulík
šéfredaktor

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
3. 2. 2004 Kateřina Opltová - osamocený běžec na krátké trati Jan  Paul
3. 2. 2004 Kronika předem ohlášené smrti Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Dostupnost údajů ze zdravotních registrů na černém trhu s informacemi II. Ladislav  Kahoun
2. 2. 2004 Minimální mzda v Česku diskriminuje mladé lidi Ivan  Hrůza
2. 2. 2004 Budou nám počítače odezírat ze rtů? Štěpán  Kotrba
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík
1. 2. 2004 Greg Dyke: Závěry lorda Huttona jsou právně chybné   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík
1. 2. 2004 Dyke: britská vláda BBC "systematicky zastrašovala"   
1. 2. 2004 Independent: generální ředitel BBC "rezignoval proti své vůli"   
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   
1. 2. 2004 Byford: Podívejte se, jak kvalitně BBC informuje o nynější krizi   
1. 2. 2004 Greg Dyke: Závěry lorda Huttona jsou právně chybné   
1. 2. 2004 Rozzuřená BBC se dává do boje proti Huttonovi, nikoliv však ve vysílání   
1. 2. 2004 BBC nebo "naše stanice"? Jan  Čulík
31. 1. 2004 Týden mediálních ohlasů Huttonovy zprávy   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Bush, Blair, Irák a vyšetřování, které nechtěli   
2. 2. 2004 Bush přece jen nařídí vyšetřování, proč výzvědné informace selhaly   
2. 2. 2004 I Downing Street zřejmě bude muset zahájit vyšetřování o neexistenci iráckých ZHN   
31. 1. 2004 Bush přiznal pochybnosti o existenci iráckých ZHN   
30. 1. 2004 Nebudeme zkoumat, proč jsme šli z falešných důvodů do války, bylo by to rozptylování pozornosti   
29. 1. 2004 David Kay: Američtí špioni se mýlili   
29. 1. 2004 Američané propustili děti, zadržované v Guantánamu   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?   
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   
3. 2. 2004 Promiňte mi, že se mi malinko zvedá tlak... Václav  Kasík
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   
2. 2. 2004 ČT: ...Správným směrem?   
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   
1. 2. 2004 Čelní reportéři televize BBC hrozí, že rezignují   
1. 2. 2004 Byford: Podívejte se, jak kvalitně BBC informuje o nynější krizi   
1. 2. 2004 Greg Dyke: Závěry lorda Huttona jsou právně chybné   
1. 2. 2004 Rozzuřená BBC se dává do boje proti Huttonovi, nikoliv však ve vysílání   

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Soundbug - reproduktor z čehokoliv Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   
3. 2. 2004 Digitalizace -- na řadě je vláda Zdeněk  Duspiva
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
27. 1. 2004 Radko Kubičko a Štěpán Kotrba v pořadu Lidé od novin   
19. 1. 2004 Digitální televize: BBC slaví úspěch s Deníky Alana Clarka   
16. 1. 2004 BBC zahajuje ofenzívu na obranu svého digitálního vysílání   
16. 1. 2004 BBC odvysílala "55 dnů televizních pořadů, na něž se nikdo nedíval"   

GNU a public domain - prostor pro lidi RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Privatizace veřejného prostoru a "veřejné" násilí páchané na lidech Štěpán  Kotrba
5. 11. 2003 Británie: zákon o povinných výtiscích rozšířen na digitální publikace, v Česku se připravuje   
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu   
25. 9. 2003 Microsoft kvůli spamu a pedofilům uzavře některá diskusní fóra   
25. 9. 2003 Uzavření diskusních fór Microsoftu je "nezodpovědné a bezohledné"   
26. 8. 2003 Protest proti zavedení softwarových patentů v EU   
15. 7. 2003 Shromážděme na internetu veškeré informace o politicích   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 KaZaA v češtině a bez reklam Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   

Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
20. 1. 2004 Informačná spoločnosť -- globálna výzva v novom miléniu   
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
7. 1. 2004 Lékaři v EU chtějí protestovat proti ponižujícímu snímání otisků prstů při cestě do USA Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
12. 11. 2003 Britský ministr vnitra prosazuje biometrické občanky   
14. 10. 2003 Moc, média a "pátá moc"   
12. 10. 2003 Stane se internet jen nástrojem šíření americké kultury?   

Elektronický podpis a informatizace státu RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Británie: zákon o povinných výtiscích rozšířen na digitální publikace, v Česku se připravuje   
9. 10. 2003 Co nejmenší role státu v informatice a telekomunikacích Mirek  Topolánek
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu   
19. 9. 2003 Český Telecom porušuje zákon o telekomunikacích, telekomunikační licence, telekomunikační vyhlášky a stavební vyhlášky   
19. 9. 2003 Agrární skandál za více než půl miliardy Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 I to málo, co se zatím udělalo, přijde nazmar Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Reforma na půli cesty VI.
Mladé tele se vlka nebojí
Jiří  Kofránek
26. 6. 2003 Reforma v půli cesty IV.
Směrem k outsourcingu ministerstva
Jiří  Kofránek
24. 6. 2003 Mobilní telefony třetí generace by mohly vykonávat důležitou veřejnoprávní službu   
24. 6. 2003 Reforma v půli cesty II.
Elektronický podpis nebo elektronické šidítko?
Jiří  Kofránek

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka
31. 10. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
23. 10. 2003 Romští členové Strany zelených nečekají na milost shůry Pavel  Pečínka
24. 9. 2003 Európske voľby 2004: výzvy pre Stranu európskych socialistov Nick  Crook
22. 9. 2003 Jak Strana Zelených svlékla starou kůži Pavel  Pečínka
4. 9. 2003 Literární noviny: Medienterroristen oder Literatur? Jan  Čulík
19. 8. 2003 Čo sa stalo s nemeckými zelenými? Frieder Otto Wolf
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron