5. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Společný turecký záchod a současně i zdroj vody. Toto zařízení někdo zkolaudoval?
5. 9. 2003
Jakub Polák
Město Slaný vyhlásilo začátkem června program nulové tolerance. Jeho součástí je nemilosrdný postih dopravních přestupků, ukládání maximálních pokut za každý přestupek proti veřejnému pořádku atd. A také nemilosrdný postih všech dlužníků až po vystěhování bez náhrady. Věc má ale háček -- ne všem se měří stejným metrem. Město samo opakovaně porušilo zákon ve vztahu vůči oněm vystěhovaným rodinám a porušování předpisů trpí i některým privilegovaným občanům.

Zatímco Romy vyhání na ulici, ostatním neplatičům vyhrožuje vystěhováním do jejich původních bytů jako trestem. Ztrátě dekretu a k vystěhování do přístřeší s pouhou ubytovací smlouvou ovšem musí předcházet projednání soudem a rozsudek, kterým k tomu soud přivoluje a proti kterému existuje celá škála opravných prostředků.

Zdejší romské rodiny ale přestaly být nájemníky a staly se ubytovanými bez soudu, z pouhé zvůle městských úředníků. I když nájemné řádně platily, zdá se, že dva velké a pro Slánské neodpustitelné prohřešky spáchaly -- jsou to totiž Romové a jsou chudí. Pro důkaz různého přístupu k privilegovaným a těm ostatním se stačí projít po městě. Majitelé luxusních automobilů suverénně parkujících v zákazech stání na dohled úřadovny městské policie se evidentně nulové tolerance nebojí. Pojďme se podívat na celý problém podrobněji a z úhlu pohledu, kterým se zatím nikdo, dokonce ani úřad ombudsmana věc šetřící, nezabýval.

Ivan Grunza, mediálně nejznámější vystěhovaný. Vyhrožoval starostovi a teď je za to trestně stíhán. Jeho rodina žije v "Mexiku" už třetí generaci. Bez soudu, jen ze svévole města se z nájemníků se stali ubytovanými a nyní i vystěhovanými.

5. 9. 2003
Jakub Polák
Anna Šabatová jakožto zástupce ombudsmana provedla osobně šetření ve Slaném poté, co zdejší radnice vyhlásila tzv. program nulové tolerance a vystěhovala první tři romské rodiny na ulici. Do Slaného přijela týž den jako novináři. Co dalšího úřad ombudsmana v této věci podnikl, zatím veřejnost neví, a proto jsme se obrátili na samotnou Annu Šabatovou.
Mexiko a zabrané prostranství pro další
5. 9. 2003
Plný text zprávy ombudsmana Otakara Motejla

Dne 11. června 2003 zahájila zástupkyně veřejného ochránce práv z vlastní iniciativy šetření, jež směřuje proti Městskému úřadu ve Slaném.

Město zvolilo ve vztahu k dlužníkům represivní postup, který je vydáván za snahu chránit slušné a poctivé občany prostřednictvím programu nulové tolerance, namísto citlivého sociálního přístupu. Stávající postup navodil situaci, která vede k sociálnímu vyloučení obyvatel ubytovny, aniž prokazatelně došlo k pokusu účinně preventivně působit k tomu, aby negativní stav, spojený s neplacením poplatků za ubytování, nevyústil v dramatickou situaci, která zdánlivě nemá řešení.

Stav ubytovny rovněž napovídá tomu, že Město Slaný neplní povinnost udržovat nemovitost způsobem, který předepisuje veřejné stavební právo.

Systém sociální péče, realizovaný městským úřadem, nepůsobí sociálně preventivně a přispívá ke společenskému vyloučení dlužníků poplatků za ubytování.

Mahmoud Abbas
6. 9. 2003

Palestinský premiér Mahmoud Abbas odstoupil po mocenském boji s Jásirem Arafatem. Je to vážná rána mírovému plánu, který podporují Spojené státy. Ve vedení palestinské správy zůstal totiž Jásir Arafat, kterého považují Spojené státy i Izrael za nepřijatelného. Arafat odmítl předat důležité pravomoci Abbasovi, který tak nemohl omezit násilí militantů. Neučinil také nic na podporu jeho postavení mezi obyčejnými Palestinci.

Odchod umírněného Abbase by mohl zlikvidovat mírový plán, který už poškodily rozpad příměří, které vyhlásili palestinští militanti, a systematické úsilí Izraele usmrtit či zajmout jejich vedoucí představitele.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

5. 9. 2003
Zaujaly mě tři poslední odstavce vzpomínky Jiřího Peheho na Pavla Tigrida, (viz níže), napsal nám Vladimír Rott. Jenže já si myslím, že se Jiří Pehe mýlí a že Pavel Tigrid v tomto svém úsudku situaci v Československu v roce 1968 nepochopil - vždyť vlastně nikdy Tigrid na vlastní kůži nezažil mentalitu totalitního útlaku. A co to má společného s Wernerem Heisenbergem?
5. 9. 2003

Se zájmem jsem si přečetl Váš článek ZDE o Pražském jaru a Tigridovi, který se odpichuje od mé vzpomínky na Tigrida. Říkáte, že se mýlím ve svém pohledu na Pražské jaro, ale polemizujete s Tigridem. Já jsem chválil Tigrida za jeho analytický příspěvek a profesionalitu, ale nijak přímo jsem se neztotožnil s jeho pohledem na Pražské jaro, napsal nám v pátek Jiří Pehe a pokračoval: Můj pohled na Pražské jaro lze najít ZDE.

5. 9. 2003
Upozorňuji na zajímavé veřejné soudní řízení, které proběhne u Městského soudu v Praze dne 19.9.2003 v 9,30 v č.dv.9/přízemí, vchod z Karlova náměstí, píše Zdeněk Jemelík.
5. 9. 2003
Nad nedávnou násilnou smrtí francouzské herečky Marie Trintignant, kterou usmrtil její milenec, se v časopise New Criterion zamyslel lékař Theodore Dalrymple:
5. 9. 2003
Se zaujetím jsem si přečetl článek na iDnes, v němž se hovoří o nově zavedeném programu, který bude Česká televize vysílat v polštině. Dodejme, že se jedná o pětiminutový šot, který bude jednou týdně vložen za zpravodajský magazín Report informující o událostech v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Upřímně řečeno, zdá se mi tato věc poněkud zbytečná.

4. 9. 2003
čtvrtek 20.00: Ve čtvrtek byly v rámci soudního vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho zveřejněny nové dokumenty, které zcela zdiskreditovaly hlavní obranu britské vlády v jejím sporu s BBC - totiž, že za kontroverzní zprávu o iráckých ZHN vždy plně odpovídal spojený výbor pro výzvědné informace a nikoliv úřad britského premiéra v Downing Street.

V memorandu ze schůze, které předsedal loni v září John Scarlett, šéf spojeného výboru pro výzvědné informace - konala se sedm dní před tím, než byla zpráva publikována - se praví, že konečnou odpovědnost za zprávu má úřad britského premiéra v Downing Street.

To přímo protiřečí svědectví premiéra Tonyho Blaira před soudním vyšetřováním, Alastaira Campbella, Blairova bývalého šéfa pro styk s médii, i Johna Scarletta samotného. Všichni tři tvrdili soudnímu vyšetřování, že konečnou odpovědnost za zprávu o iráckých ZHN měl spojený výbor pro výzvědné informace.

5. 9. 2003
Za posledních 12 měsíců se v Británii rozběhl prodej digitálních rozhlasových přijímačů -- do konce května se jich prodalo 175 000. Podle Digital Radio Development Bureau se jich do konce roku 2004 prodá jeden milion. Dosud zcela lokální rozhlasové stanice získávají prostřednictvím digitálního vysílání celostátní dosah. To je velmi zajímavé pro zadavatele reklamy.
5. 9. 2003
I kdybych psala čistou pravdu a jen pravdu, myslím, že by to nemělo valného významu. Jako jeden z hlavních účastníků událostí 1998 - 2001 v Syndikátu novinářů mohu očekávat, že jakékoli moje vyjádření, i kdyby bylo doloženo tisíci důkazy, bude vždy považováno za zaujaté. Ostatně již před rokem a půl, když pan Petr Žantovský poprvé publikoval na Virtually a na Českých médiích svůj článek Orwell po česku obsahující opravdu těžká a vážná obvinění JUDr. Pejchala, jsem reagovala odpovědí tamtéž pod názvem Petře Žantovský, není třeba bojovat. Přesto pan Žantovský svá obvinění včetně drbu o Lidových milicích a Pejchalovi vydal měsíc poté knižně...
5. 9. 2003
Slušný člověk se pomluvě slušnou formou nemá šanci bránit. A to ani tehdy, když obdrží lživé argumenty ústavní těleso, jakým je Senát. Tím hůře. Run na banku je podobně nezvládnutelný jako rozhodovací logika mnoha senátorů. Racionální argumenty nepomáhají, emocionální manipulace, skrytý klientelismus a pubertální rivalita mají přednost.

Britským listům se podařilo získat dopisy, adresované čelnými funkcionáři právních profesních komor ke kandidatuře jejich kolegy na ústavního soudce. Některé jsou adresovány prezidentovi, jiné předsedovi Senátu. Ale za podpisy na těchto dokumentech stojí lidé, které nikdo nemůže z podlosti a nízkosti jakékoliv manipulace nařknout. Co si tito lidé myslí o pomluvách, může zajímat i senátory. Jan Mikš, Martin Foukal a Stanislav Balík jsou a mohou být autoritami nejen pro členy svých profesních komor.

5. 9. 2003
V televizních pořadech Černé ovce a Občanské judo byly tento týden odvysílány reportáže o nesprávně provedených exekucích. V obou těchto pořadech však vystupující právníci občanům poskytli nepřesné a i nesprávné právní rady. Víme, že naprostá většina právníků, ale i úředníků ministerstva spravedlnosti a dokonce asi i většina exekutorů nezná novou právní normu, exekuční řád (zákon č. 120/2001 Sb.), tak dobře, jak by měla znát, protože se jedná o zcela nový instrument v našem právním řádu. Rovněž jeho vztah k občanskému soudnímu řádu není širší právnické veřejnosti asi zcela jasný. Proto publikujeme šest rad nikomu nedlužícím občanům, jak se mají chovat ve styku s exekutorem.

Tisková zpráva občanského sdružení Občané za svá práva.

5. 9. 2003
Posílám materiály o masivním školení pedagogických pracovníků v rámci státní informační politiky, které právě začíná. Na toto školení vyhradilo MŠMT celkovou čásku 219 mil. Kč. Podrobné informace lze najít ZDE, napsal nám Jaromír Šubrt z MŠMT ČR.
5. 9. 2003
Obávám se, že v otázce možnosti změny homosexuální orientace se mýlí pan Mareš, když tvrdí, že to je možné, ale neuznané z politických důvodů. Odvolává se na práci MUDr. Š. Ruckého (ze Slezské luterské církve), kde mají být odkazy na "vědecké publikace popírající genetickou determinovanost a tudíž neměnnost homosexuální orientace" a zejména na kontroverzní studii Dr. Roberta Spitzera z Columbia University.
5. 9. 2003
V ledačems bych s Pavlem Marešem ZDE souhlasil. Spojení "umělé přerušení těhotenství" je eufemismem, v této věci nikoli jediným. Také nemám rád ty, kteří celou věc redukují na gynekologický problém. Paní poslankyni Čurdovou bych ovšem na základě zmíněného článku ZDE a ZDE mezi ně nezařadil.
5. 9. 2003
Čtyři měsíce po ukončení válečných operací v Iráku je zřejmé, že oficiální důvod, který je měl ospravedlnit, byl falešný. Žádné chemické ani biologické zbraně nebyly v Iráku nalezeny. Kdyby existovalo nějaké fungující mezinárodní právo, museli by být politici, kteří rozhodli o okupaci Iráku, předvoláni před soud.
4. 9. 2003

Právě se dívám na televizi BBC World, jak tam dusí jistého poslance a on si to nechá líbit a dokonce jim odpovídá! v Česku stále jen SEN...povzdechl si Britským listům esemeskou ve čtvrtek odpoledne Jakub Žytek.

Jakub Patočka
4. 9. 2003

Ostrý spor s televizí Nova a s Mladou frontou Dnes

Myslím, že v poslední době stojí zato - navzdory určitým stereotypům a ideologickým tikům - sledovat Literární noviny Jakuba Patočky. Šéfredaktor se dostal do docela odvážného sporu s Mladou frontou Dnes (kterou nazývá - v ultralevicových kruzích oblíbeným - termínem Junge Front Heute) a zároveň se ocitl uprostřed ostrého konfliktu s "mocnou" televizí Nova, neboť otiskl kritický článek Zdeňka Jemelíka o pořadu Na vlastní oči. Jemelík (alias Martin Stín) zaslal v nedávné minulosti na základě kritky pořadu podnět k zahájení správního řízení s televizí Nova Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Text před časem zveřejnil server Česká média. Patočka nemusí mít vždy ve všem pravdu, nicméně se nyní pokouší vyvolávat (záslužně, ale riskantně) v Literárních novinách debatu o důležitých otázkách české současnosti. Činí tak poté, co mu ministerstvo kultury zkrátilo dotace jako "více politickému než kulturnímu časopisu". Ale přesto Patočkova snaha vyvolat polemickou diskusi o světě médií stojí za zájem i za podporu.
4. 9. 2003
Uvedený slogan nám před rokem z billboardů sděloval, jaký dopad by u nás mělo přijetí zákona o registrovaném partnerství homosexuálů. Slogan mně v letošním létě připomenula zpráva, že americká odnož anglikánské církve potvrdila do funkce biskupa duchovního, který se veřejně přiznal, že po rozvodu a zplození 2 dětí žije přes 13 let v homosexuálním svazku. Toto rozhodnutí samozřejmě podráždilo Vatikán, který se obrátil na americké katolíky s tím, že odsoudil partnerské svazky homosexuálů jako úchylné a nebezpečné pro společnost.
4. 9. 2003

Mezinárodní výzva vědců

Tisková zpráva iniciátorů "Gerolsteinské výzvy"

Přes 110 vědeckých pracovníků a intelektuálů z Německa, Polska, České republiky a dalších devíti zemí se ve své výzvě veřejně vyjádřilo k současnému sporu o plány na zřízení "Centra proti vyhánění". Tím se nyní zapojili i odborníci do náruživé debaty, která je již po týdny vedená v Německu - a vyzývají ke zcela novému promyšlení této tematiky.

Pierre Poujade
4. 9. 2003

NEKROLOG

Rebel. Zakladatel francouzského sociálního hnutí malých obchodníků a řemeslníků zemřel minulou středu ve věku 82 let. Co po něm zůstalo? Dědictví svérázného populismu a jedno slovníkové heslo: poujadismus.
4. 9. 2003

Trochu jiný pohled na nezávislost Tchajwanu

Nedávno jsem si v Právu přečetl dvě zprávy, které spolu souvisely a které se týkaly jednoho ještě ožehavého, avšak přece jen ve víru světových událostí stále chladnoucího tématu. Tou první byl rozhovor s čínským ministrem zahraničí, v němž hovořil o nedělitelnosti Číny (rozuměj Číny a Tchajwanu), a druhá byla o unikátní výstavě čínského císařského pokladu nevyčíslitelné hodnoty, kterou v těchto dnech pořádá Čínská Tchajwanská republika v Berlíně. Zaujalo mě, že se Tchajwanci nikterak netají okolností získání tohoto pokladu.
1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 Permanentní obrana proti orwellům: ...a pak už být jen hluší a slepí Irena  Válová
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak jednat s exekutorem   
5. 9. 2003 Sexuální promiskuita vede k zabíjení   
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
4. 9. 2003 Vědí vláda a odbory co vlastně chtějí? Josef  Trnka
4. 9. 2003 Plivanec na Pejchala - novinář na scestí Štěpán  Kotrba
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti   
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat   
12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
12. 8. 2003 Proč BL publikují bláboly o homosexualitě Vojtěch  Polák

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro   
3. 9. 2003 Kniha Jamese Manna About Face a jedno neslavné výročí Petr  Fiala
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Školení učitelů v rámci státní informační politiky   
4. 9. 2003 Nové maturity - ide naozaj o objektivitu? Jozef  Brezovský
3. 9. 2003 Británie: Chystá se zuřivá bitva o univerzitní školné   
2. 9. 2003 Černobílý pohled na učitele Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?   
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?   
27. 8. 2003 Analýza učitelských platů   
21. 8. 2003 Dementi: Radek Sárközi neodchází z UOK Radek  Sárközi
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
21. 7. 2003 Vysoká škola, anebo dlouhý tunel? Ivo  Krčmář

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 USA a Velká Británie by měly předat Irák OSN Mojmír  Babáček
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
3. 9. 2003 Dva roky nesmyslů   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková