10. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 1. 2003

Pokud máte jasný názor na to, zda se má nebo nemá zakázat náckům pochodovat židovskou čtvrtí, podívejte se prosím na weby zde, zde a zde.

Tam najdete články, které ukazují tři existující přístupy k pochodu nácků židovskou čtvrtí Skokie v Chicagu v roce 1977:

ACLU -- American Civil Liberty Union, skupina amerických právníků, kteří v rozhodnutích soudů nebo městských rad vyhledávají případy, v nichž byla porušena americká ústava (v tomto případě právo na svobodu projevu), dále skupina právníků, kteří hájí práva židovských obyvatel čtvrti, a ovšem i skupina, která dělá ten vyrvál -- náckové. Zdá se mi, že tehdy autor článku opominul čtvrtou skupinu -- židovské obyvatele čtvrti.

Pro nás může být zajímavé hlavně to, že podobně, jako jsme to mohli vidět (a mnozí i nepochopit) ve Formanově filmu o Larrym Flintovi, obhajoba práva na svobodu projevu podle Ústavy může být cenná a naprosto zásadně důležitá. A to i v tak nestydatě hanebné kauze jako pochod nácků židovskou čtvrtí.

Sloupek

Nesouhlasím se Štěpánem Kotrbou a jeho argumentací (viz zde), že bylo nutno zakázat pochod neonacistů Prahou. Jeho formulace: "Role policie v tomto případě začíná připomínat scénky z historie dělnického a antifašistického hnutí První republiky, včetně střelby do dělnických demonstrací. Jak víme, skončilo to nástupem Konráda Heinleina, Mnichovskou zradou, a nakonec Reinhardem Heydrichem, Evivanskou konferencí, šoa, Mauthausenem a konec těm hrůzám udělal až norimberský tribunál. Miliony lidí zaplatily životem prvotní lhostejnost tisíců." je přehnaná, emocionální a zbytečně zpolitizovaná. Nebezpečí vzniku neonacistické diktatury (od demonstrantů v ulicích) v ČR nehrozí; jiná věc je, že sociálně demokratická vláda postupně omezuje - za valného nezájmu občanů i médií - demokratické svobody, které původně vznikly v ČR po pádu komunismu v daleko idealističtější době...

Je fakt, že mnohé západní demokracie mají v současnosti funkční zákony proti vyvolávání rasové a náboženské nenávisti, a jejich znění se v poslední době - kontroverzně - zpřísňuje spolu s rostoucím nebezpečím terorismu. Ano, ohrožení společnosti násilím a válkou vede i k omezování demokratických svobod.

Jenže záležitost je dvojsečný meč. Ve snaze bojovat za "záchranu" demokracie ji lze lehce autoritářskými zásahy zlikvidovat či vážně poškodit. I britský konzervativní týdeník Economist si například uvědomuje, (viz zde), že přestože někteří ve Spojených státech se nyní vážně zabývají možností mučit podezřelé teroristy, zejména v případech, kdy by terorista měl a odmítal vydat informace o připravovaném rozsáhlém atentátu, při němž by mohly zahynout tisíce lidí, takový přístup je pro demokracii nesmírně nebezpečný. Economist argumentuje:

"Kdyby Amerika začala užívat mučení, nejprve v extrémně výjimečných případech, krátkodobě by to možná napomohlo zvýšení americké bezpečnosti. Avšak na demokratickém Západě by proti takovým ziskům převážila větší škoda. Zákaz mučení je jedním z nejmocnějších západních tabu - a některá tabu (jako například tabu uvalené na užívání jaderných zbraní) stojí zachovat za každou cenu. Morálka Západu by byla americkým rozhodnutím užívat určité formy mučení vážně ochromena. Mají-li demokracie zůstat silné, musejí si zachovat jistotu, že jsou lepší než jejich nepřátelé."

Totéž platí i o svobodě slova. Je docela dobře možné, že čeští neonacisté organizují tyto své nynější demonstrace proto, aby si vyzkoušeli, jak daleko lze destabilizovat současný, v kořenech nepříliš pevný demokratický režim v České republice. Málo platné, ale zakázat jim právo demonstrovat by vážně ohrozilo podstatu demokracie.

Samozřejmě, že podstatou sobotní neonacistické demonstrace byla provokace. Jenže podstatou demokracie je, že povoluje provokativní názory. Právě zpochybňováním dosavadních, konvenčně přijímaných hodnot - ovšem na základě racionální kritické diskuse - se demokracie kultivuje a rozvíjí.

Na provokační extremistické akce je velmi obtížné reagovat. Je k tomu zapotřebí nesmírně profesionální policie, schopné zasahovat citlivě a efektivně - takovou policii ovšem ČR nemá.

Myslím, že hranice svobody projevu definuje měřítko "konkrétního případu". Extremisté mají právo vyjadřovat svůj - i jakkoliv nechutný - názor, pokud to nemůže vést k jeho konkrétní proměně v trestné činy vůči individuální osobě. JInými slovy: mají asi právo vyjadřovat názor, že by všichni barevní měli být ze země deportování, trestným činem by ale měl být povel bojůvce skinheadů "Vykopejte tohoto člověka z města." Extremisté asi musejí mít právo demonstrovat proti Izraeli, proti Palestincům, proti Americe či proti Rusku, proti katolickému či proti muslimskému náboženství, trestným činem však musí zůstat individuální útoky na jednotlivou osobu ("pohleďte na tohoto smradlavého ...") či zneuctění individuálního konkrétního místa. Jinými slovy: extremista má asi mít právo v demokracii skandovat před katolickým kostelem, že "papež je zločinec", pokud se při tom chová nenásilně. Nemá ale právo znesvětit v tom katolickém kostele oltář.

Neonacisté musejí mít právo pokojně demonstrovat, stejně jako komunisté či jiné extremní organizace. Policie musí zajistit, aby takové demonstrace probíhaly spořádaně. Hranicí svobody projevu musejí být nedotknutelná individuální práva ostatních občanů. Státní úřady mají povinnost je hájit, padni komu padni.

(Psáno též pro ČRo 6.)

12. 1. 2003

Dnes v neděli v 18.10 (repríza v pondělí ráno v 7.10) se vysílá v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo 6 (viz zde ) několik rozhovorů o tom, jak to snad dopadne s nadcházející volbou českého prezidenta. Mezi interviewovanými si můžete poslechnout i názor šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka.

Ilustrační foto z demonstrace Pravé alternativy proti Rádiu Svobodná Evropa v únoru  2002
11. 1. 2003
Tak nazvali čeští antifašisté svůj spontánní protest proti oznámenému Pochodňovému pochodu pražským Židovským městem, který organizují aktivisté krajně pravicových politických uskupení.

Neonacisté chtějí tuto sobotu, na závěr šabatu, pochodovat kolem pražských synagog s hořícími pochodněmi v rukou. "Stejně jako to dělali za Hitlera...", komentují jejich počínání deníky.

FOTOGALERIE z pochodňového pochodu neonacistů Prahou
11. 1. 2003

Tato neuvěřitelná slova padla na závěr neonacistické demonstrace z úst velitele pořádkové jednotky. Ten se celou cestu z nám. Franze Kafky k Palackého náměstí snažil z demonstrantů vyzvědět cíl cesty: "Prosím vás, můžete mi alespoň říci, kam jdete?" "Až do Polska..." zněla na půl úst odpověď, se kterou se ten ubohý policista musel spokojit. Spokojil se s ní a alespoň se snažil buzerovat novináře, aby nevbíhali do vozovky.

Po bezproblémovém ukončení nepovoleného pochodu (nepovoleného proto, protože nová trasa průvodu nebyla zcela určitě oznámena řádným způsobem) promluvil neonacistům "otcovsky do duše" bělovlasý policista v civilu. "Příště nám musíte dopředu oznámit, že půjdete s pochodněmi, jinak vám je sebereme. Tentokrát jsme byli benevolentní, protože ..."

Zbytek věty zanikl v rachotu blížící se tramvaje.

Přiznám se, že jsem jen údivem otevřel pusu a nezmohl se na nic. Zjevná neonacistická provokace se zcela zjevným úmyslem, odkazujícím do nejtemnějších dob dvacátého století; neoznámená finální trasa pochodu hloučku lidí rázujících nakonec výhrůžně s hořícími pochodněmi městem, a policejní důstojník přizná veřejně před kamerami a mikrofony novinářů "benevolenci".

Ten člověk se jmenuje plukovník Karel Žák a je (dodnes alespoň ještě byl) velitelem Stálé pořádkové jednotky Správy policie hlavního města Prahy.

FOTOGALERIE z pochodňového pochodu neonacistů Prahou
12. 1. 2003
Ohlášený pochod neonacistů kolem pražských židovských památek se nekonal. Magistrát jej na poslední chvíli zakázal kvůli změně smyslu shromáždění. Příznivci hnutí přesto v tichosti prošli Prahou. Oficiálně průvod na náměstí Franze Kafky rozpustili, pak se ale za doprovodu policie vydali na Palackého náměstí.
Tak praví zprávy internetového serveru idnes.cz.

Musím bohužel konstatovat, že redaktor Mladé fronty Dnes Radek Kedroň, který je pod článkem podepsán, byl buď hluchý, nebo záměrně lže. Hned na náměstí Franze Kafky zazněly výkřiky o židovských sviních, zaznělo i volání AFA, ha ha. Zaznělo i tradiční Čechy Čechům nebo Nic než národ. Zazněly i nadávky vůči novinářům. Tvrdit, že "...Je to tichý pochod se zvláštní atmosférou..." je od zpravodaje deníku MfD opravdu zvláštní básnická nadsázka.

12. 1. 2003
"Ústava České republiky v Čl. 96 odst. 2 i Listina základních práv a svobod v Čl. 38 odst. 2, nemluvě o přijatých mezinárodních úmluvách a dohodách, jež se ČR zavázala dodržovat, proklamují procesní zásady jednání před soudem - ústnost a veřejnost. Princip veřejnosti soudního řízení sleduje jednak prvek kontroly činnosti soudů a jednak prvek prevence. Právo veřejného procesu je dodnes upíráno bývalému i současnému politickému vězni Vladimíru Hučínovi."

Plný text petice Jiřího Vaňka viz níže.

Valery Giscard D´Estaing
10. 1. 2003
Česká účast v Konventu Evropské unie je zatím nepřesvědčivá. Tři zástupci ČR -- Jan Zahradil, Josef Zieleniec a Jan Kohout -- veřejnosti jasně neřekli, o čem vlastně jednají. Není nejvyšší čas? Valéry Giscard d'Estaing, předseda Konventu přijíždí dnes na pozvání Vladimíra Špidly, předsedy české vlády, do Prahy. Jaké jsou ale názory české vlády na některé klíčové evropské otázky?

Devítiměsíční práce 105 členů evropského Konventu, jemuž předsedá bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing, se zvolna blíží ke svému prvnímu závěru. Ačkoliv si budeme muset ještě pár měsíců počkat, zdá se, že signály, které z Konventu nyní přicházejí, jsou lepší, než všichni doufali.

10. 1. 2003

Nepoužívejte v úterý 28. 1. 2003 svůj mobilní telefon se službou T-mobile.

Připojte se k bojkotu!

Společnost T-Mobile šokovala svým rozhodnutím zrušit svou GSM bránu zdarma (tzn. posílání textových zpráv z internetu), zdražovat posílání textových zpráv a zpoplatnit přeposílání e-mailu na váš mobilní telefon.

Pokud jako klienti budeme služby firmy T-Mobile 24 hodin bojkotovat, tuto ztrátu výrazně pocítí. Dejme T-Mobile signál, že je pro nás jako pro zákazníky zhoršování a bezdůvodné zdražování služeb naprosto nepřípustné. Upozorněme společnost T-Mobile na to, že pokud budeme s jejími službami nespokojeni, přejdeme ke konkurenci.

Vypněte proto 28. 1. 2003 od 00.00 do 24.00 svůj mobilní telefon se službou T-Mobile!

Pošlete tento email všem klientům T-Mobile, známým a přátelům. Šiřte, prosím, informaci o bojkotu dále. (Například i přes bránu T-Mobile, dokud ještě existuje.)

Pokud nevyhnutelně musíte 28. 1. svůj mobil použít, omezte telefonování, posílání zpráv na minimum.

Pozor! I když se to nezdá, tato věc se týká i vlastníků mobilů v síti Eurotel a Oskar. Osvědčí-li se totiž zpoplatnění SMS zpráv zasílaných z webu, zcela jistě zavedou tuto antislužbu i zbývající operátoři. Proto šiřte tento email na co nejvíce adres.

Pošlete tuto zprávu také v jedné kopii na adresu: info@t-mobile.cz

(Tato výzva koluje emailem po internetu.)

10. 1. 2003

Absurdní drama

Média se rozsáhle připravují na významnou událost v historii české ústavnosti - hledání následníka trůnu po prvním českém (a posledním federálním) prezidentovi, spisovateli absurdních dramat Václavu Havlovi. Jeho posledním absurdním dramatem se pravděpodobně stane obřad, ze kterého by měl vzejít jeho nástupce...

O akreditaci na první kolo této taškařice se novináři perou, nicméně událost roku to s největší pravděpodobností nebude. Sice si všichni "zástupci lidu" pro tuto příležitost obléknou tmavé obleky, ale výsledek počítání do 141 se zdá býti předem znám. Pokud český prezident bude zvolen, zdá se, že to nebude to v prvním kole voleb a možná ani ve třetím kole první volby. Reálnou šanci za stávajícího rozložení politických sil má až třetí kolo druhé volby. O přímé volbě mimo ODS a US-DEU neuvažuje vážně žádná jiná politická strana. Riziko volby "reklamní agenturou", která by zmanipulovala voliče pro své účely, je prý podle politiků příliš vysoké... Politické strany také mimo jiné děsí finanční a organizační náročnost kampaně k přímé volbě prezidenta.

Volba prezidenta má tři kola. Pokud během nich není hlava státu zvolena, konají se nové volby. V prvním kole volby je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců (101/200) a všech senátorů (41/81). Nestane-li se tak, koná se do čtrnácti dnů druhé kolo. Do něj postupuje kandidát, kterého podpořilo nejvíce poslanců a kandidát s největší podporou senátorů. Pokud v něm nezíská nikdo nadpoloviční většinu hlasů senátorů (41/81) i poslanců (101/200), koná se kolo třetí. V něm stačí uchazeči získat nadpoloviční většinu hlasů všech přítomných zákonodárců (max. 141/281, pravděpodobně vzhledem k reálné možnosti dohod však méně). Při nezvolení začne zcela nová volba, opět maximálně tříkolová. Volby jsou tajné.

Analýza šancí

Do prvního kola první volby, které se uskuteční ve středu 15. 1. 2003, jsou nominováni Václav Klaus (ODS), Miroslav Kříženecký (KSČM), Jaroslav Bureš (ČSSD) a Petr Pithart (Koalice).

Komentátor deníku Právo a obhájce lidských práv Petr Uhl má na funkci prezidenta poměrně specifický názor. Už v dobách Charty 77, jejímž byl spolu se současnou hlavou státu významným představitelem, navrhoval zrušení tohoto postu spolu s dalšími tehdejšími instituty moci: vedoucí úlohou KSČ, Státní bezpečností a Lidovými milicemi. Asi už tehdy věděl proč...

10. 1. 2003
Od vzniku samostatné Československé republiky se v úřadě prezidenta československého či českého státu vystřídalo devět mužů. Havlův nástupce se stane desátou hlavou státu. Václav Havel je na Hradě 12 a půl roku, a stal se tak třetím nejdéle sloužícím prezidentem. Na prvním místě zůstává Tomáš Garrigue Masaryk (17 let a jeden měsíc), druhý je Gustáv Husák (14 a půl roku).
10. 1. 2003
President George Bush zdědil dva velké problémy: obrovskou zadluženost amerických spotřebitelů a obrovský obchodní deficit. Sám ke vzniku velké vládní zadluženosti. Navzdory těmto velkým překážkám vzrostlo v třetím čtvrtletí roku 2002 americké hospodářství o 3 procenta. Tento týden snížil George Bush v Americe daně. Posílí to spotřebitelskou poptávku, a tím i postavení americké ekonomiky? Ekonomičtí analytikové poukazují na to, že pravděpodobně nikoliv, a že by americké hospodářské problémy mohly postihnout i Evropu. Tak zní například argumentace Victora Keegana z deníku Guardian, kterou shrnujeme:
10. 1. 2003

Motto:

"PRAHA 9. ledna (ČTK) - Hlavní svědkyně v kauze bývalého generálního sekretáře ministra zahraničí Karla Srby a současně jedna z obviněných Eva Tomšovicová zřejmě trpí 'bájnou lhavostí'. Vyplývá to z nového odborného posudku, který má k dispozici policie. Píšou o tom čtvrteční Lidové noviny.
viz zde.

Podle listu je proto možné, že vývoj jednoho z nejsledovanějších policejních případů nabere jiný směr. Srba je spolu s Tomšovicovou a dalšími lidmi obžalován z přípravy nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Tomšovicová trpí podle posudku druhem lhavosti, jež se projevuje vypravováním smyšlených událostí, o nichž je vypravěč přesvědčen, že se skutečně staly. "Vzhledem k tomu, že svědectví slečny Tomšovicové je jediným usvědčujícím momentem v celém případu, je to podstatný zvrat v důkazní situaci ve prospěch mého klienta," uvedl Srbův advokát Miroslav Kříženecký."
viz zde

Co k tomu dodat? Aby lidi nepropadali sugesci českých bulvárních novin jako MFD tak rychle. Loni v létě, v okurkové sezóně, kdy tato "aféra" prostřednictvím MDF "vypukla", musel každý soudný člověk uznat, že případ vypadá nepravděpodobně. Na místě bylo vyčkat řádného výsledku vyšetřování a do té doby o záležitosti referovat zdrženlivě. Jinak totiž vypadají nakonec novináři jen jako pitomci.

10. 1. 2003

Tak argumentoval v hospodářském deníku Wall Street Journal bývalý profesor na UCLA James Q. Wilson. Nejzajímavější na jeho článku jsou tato slova:

Důkazy, že rodiny, kde děti vychovává jen jediný rodič, totiž matka, přispívají k zločinnosti, jsou nesmírně přesvědčivé.Když dva vědci studovali data z (americké) statistiky National Longitudinal Study of Youth, zjistili, že při konstatním příjmu je u mladých lidí, pocházejících z rodin s jediným rodičem, dvakrát tak pravděpodobné, že skončí ve vězení, ve srovnání s mladými lidmi pocházejícími z rodin s dvěma rodiči. A jejich život se nezlepšil, přivedla-li si matka nevlastního otce. Náhradní otcové nevedou k zlepšení, stejně jako k němu nevede výraznější sociální pomoc vlády.

Rozpad rodiny je závažnějším faktorem jako důvod násilné zločinnosti než rasa či příjem. Je sice pravda, že chudí lidé a Afroameričané páchají více zločinů než bohatší lidé a běloši, avšak sociolog Robert Sampson dokázal, že v chudých čtvrtích je množství násilných zločinů v daleko těsnějším vztahu s rozpadem rodiny než s rasovým původem. William Galston, někdejší asistent prezidenta Clintona, to řekl jasně: Chcete-li se vyhnout chudobě, učiňte tři věci: dokončete střední školu, vstupte do manželského svazku, než budete mít děti a mějte děti až po dosažení věku 20 let. Jen osm procent lidí, kteří splní všechny tyto tři požadavky, skončí jako chudí; z těch, kteří všechny tyto požadavky nesplní, jich skončí jako chudí 79 procent.

10. 1. 2003
Ve čtvrtek večer se izrealský premiér Šaron energicky bránil v živém vysílání na všech hlavních izraelských televizních okruzích před nařčením, že se dopustil korupce. Avšak izraelský volební výbor rozhodl, aby bylo živé televizní vysílání přerušeno, protože se v něm premiér Šaron chová "příliš politicky".

Liberální izraelský deník Ha'aretz zveřejnil informace, že izraelský premiér a jeho synové obdrželi z Jihoafrické republiky neregulérní "měkkou" půjčku (s velmi nízkými úroky) ve výši 1,5 milionu dolarů na uhrazení Šaronových dluhů z předvolební kampaně v roce 1999. Případ vyšetřuje policie.

Toto obvinění bylo publikováno jen několik dní před izraelskými všeobecnými volbami, způsobenými odchodem izraelské Labouristické strany z vlády národní jednoty.

Šaron ve vysílání ostře zaútočil na Labouristickou stranu, tvrdil, že nemá co skrývat a že bylo obvinění, vznesené vůči němu, ryze účelové.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde a zde.)

10. 1. 2003
Dějiny vztahů mezi státy v tomto regionu jsou dějinami náboženských válek o svatá místa všech tří kultur (židovské, křesťanské i islámské), která jen shodou okolností leží na jedněch z hlavních světových nalezišť ropy a v těsném sousedství jediné vodní cesty z Evropy do východních říší. Strategičnost tohoto území si uvědomovala i tehdejší světová koloniální velmoc - Velká Británie - už před dvěma stoletími a snažila se získat a udržet v jinak zaostalé a nehostinné oblasti svůj vliv. Po krizi britského impéria i zániku kolonialismu byl vliv křesťanského světa nahrazen spolehlivějším elementem - vytvořením židovského státu Israel. Stalo se tak v rámci politického uspořádání po 2. sv. válce, zdůvodněno tehdy utrpením Židů v rámci šoa. Arabů se nikdo neptal... Následovala nadšená realizace sionistických myšlenek, následovaly i první ozbrojené střety s okolními státy. Ty neustaly dodnes.
10. 1. 2003
Zahraniční deníky o každodenní realitě České republiky příliš nepíší, ostatně, není pro ně dost zajímavá -- stejně jako obyvatele země pod Řípem nezajímá běžný život průměrného Ázerbajdžánce. Když už si něco najdou, týká se to nemocného prezidenta Havla, návštěvy některé celebrity politického a společenského života, případně summitů NATO a Evropské unie. A vzhledem k pozici naší země, které bylo přiklepnuto členství v evropských strukturách, se začaly zajímat také o další nový bod -- co je vlastně zač ten divný póvl z Prahy poblíž Moskvy na Labi, a nebude on nám narušovat náš poklidný život? Deníky musí svým čtenářům nějaké sousto předhodit. A údajný rasismus Masarykova národa je pro nasycení novinářských ambicí ideální. Britský deník Guardian, stojící spíše na levém břehu politických sympatií, se ve středu 8. ledna tímto příliš velkým soustem málem zadusil (viz zde).
9. 1. 2003
Vzhledem k tomu, jak děsivým způsobem se zachází s Romy v členských zemích Evropské unie, je paradoxní, že tyto země vyžadují, aby se k nich země, žádající o vstup, chovaly slušněji. Na pražském letišti existuje britský konzulární úřad, který tam byl otevřen za jediným účelem: aby zabraňoval příchodu českých Romů do Velké Británie. V červenci 2001 odhalili dva utajení reportéři České televize každodenní diskriminaci britských konzulárních úředníků, když se dostavili na letiště s letenkami do Británie, stejným množstvím peněz a když konzulárním úředníkům poskytly tytéž informace. Romskému novináři bylo znemožněno nastoupit do letadla, jeho neromská kolegyně směla odletět. "Barva kůže hraje velmi významnou roli" při rozhodování britských úřadů, zda smějí někteří čeští občané cestovat, konstatoval loni v červenci český ministr kultury. Kanada přijala 70 procent českých Romů, žádajících o azyl, Británie jim ani nedovolí, aby do země přicestovali bez boje, nemluvě o tom, že by směli požádat o statut uprchlíka.

Takže Evropská unie nepožaduje od žadatelských zemí, aby dodržovaly práva Romů, protože by jí byli sympatičtí, ale proto, že se jich bojí.

Je to zapomenutý národ, pronásledovaný během historie, vražděný po stotisících nacisty, považovaný za druhořadé občany skoro po celé středovýchodní Evropě. A brzo budou země, které s nimi zacházejí nejhůře, našimi partnery v Evropské unii.

V rozsáhlém článku Garyho Younga se ve středu 8.1. zabýval britský list Guardian osudem Romů ve středovýchodní Evropě, která se chystá ke vstupu do Evropské unie. Ovlivní tento vstup nějak osud Romů?

10. 1. 2003
Včera sa začal v Bratislave už dávnejšie avizovaný verejný protest Konfederácie odborový zväzov SR proti chystanej novelizácii Zákonníka práce. "Hard" pravicový minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník, poslal ľuďom pred budovu svojho úradu kanvu s teplým čajom. Ani po takomto ušľachtilom geste však odborári nezvinuli transparenty, podľa ktorých nás novelizácia smeruje späť do sociálnych pomerov 19. storočia.
10. 1. 2003
Jindra Vavruška

Vážená redakce,

tak jak popisujete (viz zde), funguje Česká pošta zcela běžně.

Tam kde bydlím mi nedoručila např.:

  • objednaný a předem zaplacený CD-ROM
  • doporučený dopis do vlastních rukou s dodejkou z Finančního úřadu
  • pozvánku na důležitou schůzi Společenství vlastníků (v celém domě ji nedostal ani jeden z několika desítek adresátů!)
  • Nepochybně toho ve skutečnosti bylo víc. Ani v jednom případě mne pošta nekontaktovala, a to ani dodatečně. O nějaké omluvě ani nemluvě. Tato situace trvá již nejméně jeden a půl roku.

    Tak co se divíte, že zrovna Železný nedostal nějakou zásilku. Takových lidí jsou jen v Praze stovky a tisíce.

    :-)

    10. 1. 2003
    Pan ing. Vančura na můj dotaz, proč Česká pošta nedoručila dvě zásilky (BL 9.1.03) uvedl (viz zde), že podle zákona o poštovních službách lze jakékoliv informace o zásilce sdělovat pouze adresátovi nebo odesilateli.

    Až doposud jsem se domníval, že tzv. listovní tajemství se týká obsahu zásilky. Ing. Vančura mě z omylu vyvedl a svou interpretací zajímavě listovní tajemství rozšířil - nejen obsah, ale jakákoliv informace o zásilce tomuto tajemství podléhá. Je-li pravda, co tvrdí ing. Vančura, pak každý občan ví, že Česká pošta porušuje listovní tajemství dnes a denně.

    10. 1. 2003
    Podle tiskového mluvčího České pošty ing. Vančury (viz zde) lze informace o nedoručených zásilkách poskytnou pouze odesilateli a adresátovi. V případě dvou nedoručených zásilek (BL 9.1.03) byl senátor Hadrava v jednom případě odesilatelem a ve druhém příjemcem zásilky. Mohl se tedy ČP zeptat, proč obě zásilky nebyly doručeny a ČP by byla povinna tuto informaci podat. Udělal to? Ptal se? Pátral po zásilkách? Obávám se, že nikoliv.
    10. 1. 2003

    Lula da Silva má ambíciu stať sa regionálnym lídrom Latinskej Ameriky

    Prvý deň nového roka vyšli do ulíc hlavného mesta Brazílie státisíce ľudí, aby oslávili inauguráciu nového prezidenta Luiza Inacia Lula da Silvu, zvoleného za hlavu štátu v októbrových voľbách. Demokraticky zvolený prezident tak prevzal úrad od svojho predchodcu zvoleného tiež za rovnakých podmienok po štyridsiatich dvoch rokoch.
    10. 1. 2003

    Miestny výmenný obchodný systém -- ako kupovať a predávať inak

    Matúš Ritomský
    "Väčšina ľudí si myslí, že existuje iba jeden typ peňazí, pretože s iným sa ešte nikdy nestretla. Iba niekoľkí, ktorí poznajú históriu peňazí, alebo sú členmi Miestneho výmenného obchodného systému (Local Exchange Trading Systém -- LETS) vedia, že to tak nie je. Aspoň potenciálne existuje veľa rozličných typov peňazí a každý môže ovplyvňovať ekonomiku, ľudskú spoločnosť a prírodné prostredie iným spôsobom."

    Týmito slovami sa začína kniha Ekológia peňazí od britského ekonóma Richarda Douthwaita. V slovenčine vyšla vďaka skupinke nadšencov, ktorí sa v rámci projektu Udržateľná ekonomika, udržateľný svet usilujú propagovať myšlienky ekonomických alternatív a zároveň ich uvádzať do praxe.

    10. 1. 2003

    Slovenská spoločnosť funguje na princípe švédskych stolov

    Tibor Kružlík
    Starogrécky filozof Sokrates tvrdil, že logické rozmýšľanie o živote oslobodzuje. Bol hádam prvým mediátorom rozpráv o tom, čo je užitočné pre život. Bol presvedčený, že všetci máme schopnosť rozmýšľať a rozvíjať vieru v seba samého. Počas dvadsiatich štyroch storočí od Sokratesa ľudstvo veľakrát potvrdilo silu ľudského rozumu. Vstúpili sme do vesmíru, žijeme vo svete inteligentných technológií, všestrannej komputerizácie a génového inžinierstva. Podstatne sme znásobili schopnosti sofistikovaného konania.

    Ako je to však s ľudskou podstatou? Čo sa zmenilo na konečnosti individuálneho života, na jeho opakujúcej sa cyklickosti, na legitímnosti otázok o jeho zmysle, o vlastnom smerovaní, o šťastí, užitočnosti, spravodlivosti?

    10. 1. 2003
    Po vzniku televízie JOJ prestali byť programy českej televíznej stanice Nova prístupné väčšine slovenských divákov, okrem tých, čo bývajú v pohraničnom pásme. Na internete sa však na adrese ARCHIVU nachádza nielen záznam správ, ale aj relácií, ako sú Eso, Kotol, Na vlastné oči, Občianske judo, Počasíčko, Rady ptáka Loskutáka, ako aj Střepiny. Zároveň je tu však odkaz na adresu JOJ-ARCHIVu, čo dokumentuje všeobecne známu vec, ktorú pociťujú najmä slovenskí diváci -- prepojenie týchto staníc.
    10. 1. 2003

    Během projevu při zahájení mezinárodního veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas konstatoval ve středu Bill Gates, šéf firmy Microsoft, že se chystá proměnit náramkové hodinky v centrum digitalizovaných informací. Jeho technologie jménem Smart Personal Object Technology (SPOT) bude včleněna do hodinek, které nebudou jen udávat čas, ale přinášet i zpravodajství a aktuální informace podle osobních preferencí uživatele a přijímat osobní textové zprávy. Data přicházejí do hodinek systému Spot prostřednictvím nosné vlny v pásmu FM a hodinky tedy budou fungovat všude tam, kde je zachytitelný signál v pásmu FM. První modely těchto hodinek mají být na trhu na podzim 2003. Microsoft tyvrdí, že investuje do této technologie 5 miliard dolarů.

    (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

    10. 1. 2003

    Britský konzervativní deník Daily Telegraph jásá nad soudním rozhodnutím, podle něhož získal patnáctiletý Nor Jon Lech Johansen plné právo kopírovat si už zakoupené disky DVD pro vlastní potřebu. Je to fantastická zpráva pro všechny z nás, píše list. Soudní rozhodnutí se sice týká jen Norska, jenže americký filmový průmysl se neodváží pohnat věc znovu k soudu v žádné jiné zemi poté, co dostal v Oslu pěstí do obličeje, míní list a dodává, že tak vznikl důležitý precedens pro celý svět:

    V důsledku tohoto soudního rozhodnutí si nyní smíte kopírovat doma disky jen potud, pokud to už samy nejsou pirátské kopie, a nesmíte je prodávat dál. To je naprosto spravedlivé. Proč, jakmile jednou zaplatíte za svou kopii disku, byste si ho nesměli kopírovat pro vlastní potřebu, případně si z něho pro vlastní potřebu dělat kompilace?

    Toto soudní rozhodnutí přivádí technologii DVD do souladu už s existujícími zákony. Například britský zákon o autorských právech, konstatuje deník, vždycky dovoloval určité kopírování, které je životně důležité pro výměnu informací - například právo kopírovat články z tisku pro vzdělávací účely, právo nahrávat si televizní pořady na video či citovat za účelem recenzí.

    9. 1. 2003

    Falešný obraz Slovenska

    Petr Uhl
    Od roku 1992 zastávám názor, že rozdělení Československa nebylo ani nutné, ani prospěšné. Poškodilo českou a slovenskou (a také evropskou) společnost nejen hospodářsky a politicky, ale také kulturně a mravně.

    Po deseti letech je jistě užitečné znovu rozebírat, které okolnosti, které společenské síly a dokonce které osoby rozdělení Československa způsobily či k němu přispěly, znovu vážit nutnost tehdejších kroků a prokazovat naopak jejich svévoli. Ještě užitečnější je ale kritická revize sebereflexe, odstraňování omylů vážících se k zániku federace, které si česká společnost až do dnešních dnů umíněně pěstuje. Podobně jako převládající představy o českých dějinách od národního obrození, zvláště o vztazích německo-českých a poválečné etnické čistce, je i obraz o rozbití československé federace v roce 1992 do značné míry falešný. Brání proto napravení vztahů ke slovenské společnosti. Je i brzdou české integrace do Evropské unie. Pokusme se tedy nahlédnout, v čem jednotlivé omyly a předsudky spočívají, čím jsou podmíněny.

    9. 1. 2003
    Čeští výtvarní umělci jsou nyní čistě hypoteticky rozděleni na dva tábory. Jedni uznávají legitimitu Nadace Český fond umění, který se v roce 1994 přetransformoval z Českého fondu výtvarných umělců, a druzí ji považují za tunelářskou organizaci. Bývalý Český fond výtvarných umění měl před rokem 1989 monopol na to, co skrze tzv.nákupní komise legálně nabízel občanům ve svých prodejnách Dílo. Prakticky všechny státní a podnikové zakázky byly realizovány výhradně přes ČFVU.
    7. 1. 2003

    "New ideas and trends in the study of Czech culture, language, and literature", to je název celodenní konference, která se bude konat v sobotu 11. ledna 2003 na velvyslanectví České republiky v Londýně, 25 Kensington Palace Gardens. Konferenci zahájí v 10 hodin odstupující velvyslanec ČR Pavel Seifter, vystoupí na ni britský bohemista Robert Pynsent z Londýna, který bude hovořit na téma "Národní obrození dnes", Robert Porter z Glasgow promluví o Vladislavu Vančurovi a Rusech, Petr Bílek z pražské FF UK o roli literatury v postkoministické éře, Neil Bermel z Sheffieldu bude mluvit na jazykové téma, Jiřina Šmejkalová z Durhamu o vydávání knih v češtině kdysi a dnes a Jan Čulík o nejnovějších českých filmech.

    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    5. 1. 2003
    Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    12. 1. 2003 Židovské město: fašisté neprošli Petr  Záras
    12. 1. 2003 Pochodňový pochod neonacistů a paradigma doby Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2003 Kde jsou limity svobody projevu Jan  Čulík
    12. 1. 2003 Náckové si dupou po našem rozumu Ondřej  Hausenblas
    11. 1. 2003 Policejní plukovník Žák k neonacistům: "Tentokrát jsme byli tolerantní..." Štěpán  Kotrba
    10. 1. 2003 Když Guardian Prášil Filip  Rožánek
    10. 1. 2003 Do první volby prezidenta jde druhá garnitura Štěpán  Kotrba
    10. 1. 2003 Absence otců v rodinách plodí u dětí kriminální chování   
    10. 1. 2003 Případ "úkladného vraha" Karla Srby: Praskla konečně tato bublina? Jan  Čulík
    10. 1. 2003 Konflikt na Středním východě vyžaduje mírové řešení Mojmír  Babáček

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    8. 1. 2003 Policie v Londýně zatkla teroristy připravující jed   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    6. 1. 2003 USA, Irák, Severní Korea, alžírské vraždění a dvojí morálka   
    2. 1. 2003 Povede válka proti Iráku k oživení stagnující americké ekonomiky?   
    1. 1. 2003 Američané přiznali, že bombardovali pákistánská vojska   
    1. 1. 2003 Jsou světové vyhlídky na prahu roku 2003 pochmurné?   
    31. 12. 2002 Extremista zastřelil v Jemenu tři americké pracovníky charitativní nemocnice   
    31. 12. 2002 USA hrály klíčovou roli při vyzbrojování Saddáma Husajna   
    30. 12. 2002 Míroví aktivisté chtějí jít do Iráku jako lidské štíty   
    30. 12. 2002 Mučení na základně v Bagramu a jiná témata Josef  Brož

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    12. 1. 2003 Kdo bude příštím prezidentem ČR   
    12. 1. 2003 Ještě jednou o prezidentských milostech Zdeněk  Jemelík
    10. 1. 2003 Do první volby prezidenta jde druhá garnitura Štěpán  Kotrba
    10. 1. 2003 Devítihlavá saň česko-slovenské státnosti Štěpán  Kotrba
    9. 1. 2003 Rozpad? Ne, byla to státní porážka! Petr  Uhl
    8. 1. 2003 Proč uděluji milosti a amnestie Václav  Havel
    8. 1. 2003 O neartikulované touze po pomstě Jan  Čulík
    7. 1. 2003 Umění skandalizace Zdeněk  Jemelík
    6. 1. 2003 TV media o víkendu: Úředníci a politici Josef  Trnka
    6. 1. 2003 Přestřelka o milosti Zdeněk  Jemelík

    Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
    10. 1. 2003 Případ "úkladného vraha" Karla Srby: Praskla konečně tato bublina? Jan  Čulík
    10. 1. 2003 Do první volby prezidenta jde druhá garnitura Štěpán  Kotrba
    9. 1. 2003 Pět vloupaček, Kavan, Hubálek a indická větev případu Srba Štěpán  Kotrba
    14. 10. 2002 Stojí Slonková o věrohodného darebáka? Karel  Mašita
    11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
    9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
    6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
    22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
    7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
    27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
    26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
    21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
    2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
    29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
    23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
    22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
    17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik

    Školství RSS 2.0      Historie >
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
    26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
    20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
    30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
    11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
    9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
    23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   

    Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
    13. 12. 2002 LN: "Přišel Brzezinski a položil si věci na stůl"... Jakub  Žytek
    26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
    25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
    25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
    25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština   
    25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
    22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači   
    21. 11. 2002 Svět, NATO a my Petr  Kužvart
    21. 11. 2002 NATO ztratilo nepřítele a hledá novou roli   
    21. 11. 2002 Falešné dredy
    aneb jak nevyšel pokus o policejní transparent
    Jindřich  Lukáš

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
    16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
    13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
    13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
    12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
    7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
    5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
    4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik
    3. 12. 2002 Investigace nebo propaganda? Jan  Čulík