25. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 5. 2004

O asymetrické válce

Pořad Today rozhlasu BBC vysílal v pondělí 24. 5. v 8.47 ráno neuvěřitelný rozhovor s americkým důstojníkem, který odešel z irácké armády, protože odmítal střílet civilisty. Zvuková nahrávka rozhovoru (v angličtině) je ZDE.

25. 5. 2004

Nejmistrovštější výzvědná operace v historii?

Ve Washingtonu bylo zahájeno naléhavé vyšetřování, které má zjistit, jestli Írán zmanipuloval Spojené státy, aby zaútočily na Irák tím, že americké rozvědce předával prostřednictvím Ahmeda Čalabího falešné výzvědné informace.

25. 5. 2004

Tisková kancelář Associated Press získala videozáznam svatby v irácké vesnici, kterou minulou středu zmasakrovala americká letada. Usmrtila přitom více než 40 svatebčanů, včetně ženicha a nevěsty. Americká armáda dosud tvrdila, že nevybombardovala svatbu, ale "bezpečnostní úkryt podezřívaného zahraničního bojovníka".

24. 5. 2004

"Budu nenávidět Američany a Brity po celý život," řekla listu Guardian dcera dr. Izmerlyho. "Vy jste demokrati. Říkali jste, že chcete přinést demokracii a přesto jste mého otce zabili. Tím, že přijímáte svou vládu, akceptujete to, co dělá tady v Iráku. Nepředložili jste žádný důkaz, že můj otec udělal něco špatného, odmítli jste mu přístup k právníkovi a pak jste ho zabili. Proč?"

Rodina Mohammeda Munim al-Izmerlyho se dověděla o jeho smrti teprve, když se jeho pomlácená mrtvola objevila v černém americkém pytli v bagdádské márnici. Přivázána k pytli byla lakonická poznámka, že dr. Izmerly, proslavený profesor chemie, zemřel na "stlačení mozkového kmene".

25. 5. 2004

Zmínka o křesťanském dědictví Evropy je pro Čechy prioritou, tvrdí česká vláda

Česká republika, Itálie, Malta, Litva, Polsko, Portugalsko a Slovensko nyní požadují otevřenou zmínku o křesťanských kořenech Evropy v ústavě EU . "Tato otázka je prioritou pro naše vlády stejně jako pro miliony evropských občanů," napsalo těchto sedm zemí Irsku, současnému prezidentu Evropské unie."

Česká republika, Malta, Itálie, Litva, Polsko, Portugalsko a Slovensko požadují, aby tdo ústavy Evropské unie byla včleněna klauzule o "křesťanském základu evropské civilizace". To je nepřijatelné pro severské protestantské země a urážlivé vůči stoupencům mnoha jiných náboženství, kteří žijí v Evropské unii.

25. 5. 2004

To vysvětlil v týdeníku Sunday Times muslim Amir Taheri, který žije na Západě:

Demokracie je založena na rovnosti. Myšlenka rovnosti je pro islám nepřijatelná. Protože nevěřící nemohou být nikdy rovni věřícím. S nemuslimy lze zacházet slušně, ale nikdy jako rovný s rovným. Existuje hierarchie dokonce i pro zvířata a pro rostliny.

25. 5. 2004

Rasismus:

Petr Uhl

Vážení a vážené spoluradní v radě České televize,

milá Česká televize!

V sobotu ráno jsem utrpěl šok. Shlédl jsem v repríze poslední díl Velkého vozu (premiéru měl 17.5.) o zneužívání grantů na romské a proromské projekty.

25. 5. 2004

Tisková zpráva.

Česká vláda zveřejnila svůj záměr začít prodávat zbraně do Libye. Konkrétně se jedná o možnosti dodat této africké zemi vojenské letouny L159 a zajišťovat generální opravy starých typů letounu L39 dodané Kaddáffího režimu ještě v době totalitního Československa. A to přesto, že libyjský režim patří i dnes mezi země soustavně porušující lidská práva a ignorující řadu mezinárodních dohod a úmluv. V Libyi je omezena činnost opozice, její představitelé jsou vězněni a mučeni, kritiku režimu trestá Libye rozsudky smrti, ve své armádě využívá dětské vojáky a má podepsané dohody o vojenské spolupráci se Severní Koreou, Súdánem či Sýrií.

25. 5. 2004

V najnovšom čísle spravodaja Slovenského syndikátu novinárov Fórum, sa sa objavila správa z Frankfurter Allgemeine Zeitung, , ktorá nedávno ušla našej pozornosti. Pritom za komentár rozhodne stojí. Ak sa vládni a vojenskí činitelia USA teraz zúfalo a neveľmi úspešne snažia v Iraku dokázať, že bezprecedentné zaobchádzanie s domácim obyvateľstvom nebolo vykonávané s vedomím veliteľov a politikov, tak nasledujúca príhoda voči novinárke z "najvernejšej spojeneckej krajiny" naznačuje, že paranoja mnohých Američanov dosahuje obludných rozmerov. Alebo inak - aj Júliusa Fučíka Gestapo síce mlátilo ako žito, no nič nepísal o tom, že by nacisti používali niektoré praktiky, dnes "samozrejmé" u mocenských orgánov v tzv. najdemokratickejšej krajine sveta...

25. 5. 2004

O "normálnu" Petra Švece

reakce na článek Normální a "normální"

Autor se tentokrát vydal do oblasti normálna. Klikatou cestou nám předkládá a vysvětluje své postoje na základě jakéhosi ného povědomí normálna.

25. 5. 2004

Ač jsem původně neměl v úmyslu zapojit se do diskuse o daňové problematice (ani jsem o ní nevěděl), poslal mi pan Samohýl několik otázek (na které jsem neuměl odpovědět) a vlastně mě tak vyzval, abych se přidal. Nejsem odborníkem na daňovou problematiku (a veřejné finance vůbec), ale přesto jsem se snažil napsat alespoň pár obecných tezí, jak na daňovou problematiku nahlížet. Po následném přečtení příspěvků na BL jsem pak již nemohl nereagovat na několik (podle mne kontroverzních) názorů.

Daňová problematika je často zneužívána pro politické účely.

25. 5. 2004

Z čistě sociálního hlediska je zdanění práce jedna z největších zhovadilostí ve fiskálním systému.

Osobně jsem vůči ekonomice založené na spotřebě konzervativně skeptický, ale o to teď nejde. Podle teorie je důležité množství peněz a rychlost jejich obratu. Z tohoto hlediska není příliš důležité, zda tutéž částku vydá milion chudých za chleba nebo jeden miliardář za luxusní tryskáč s pozlaceným interiérem. V každém případě jsou tyto peníze utraceny, vrací se do ekonomiky a roztáčejí její kola.

25. 5. 2004

Opakovaně má potřebu Ondřej Neff bránit prezidenta republiky před mým obviněním z vlastizrady. Co na tom, že prezidenta obviňuji z velezrady, bomba jako plomba, v pokleslém právním vnímání našeho prostředí je to, zdá se, jedno.

psáno pro Lidové noviny

25. 5. 2004

Milimetrový, monokulturní, až nepřirozeně přirozeně vyhlížející trávník, předpokládající starostlivou péči sekačky -- traktůrku, obklopuje ze všech stran zapuštěný bazén s filtrací a protiproudem ( nebo alespoň kruhovej nadzemák, hlavně aby měli děti do čeho čůrat).

Interiér domu je dekorován roztodivnou směsí podivuprostých předmětů, které zaručeně nepocházejí z míst, jejichž duchovní odkaz mají zřejmě připomínat. Něco je "trendy", něco už méně a něco je naprosté faux pas, ale to neva, ti od vedle jsou na tom úplně stejně. No a dvakrát ročně je dobré navštívit operu ( třeba Prodanou nevěstu) nebo jiný, kvalitativně souměřitelný stánek. To abychom nebyli za nekulturní burany ( i když, to už snad dnes není nutné, všichni už přece chodíme na hokej).

Tak vypadá hrubý profil člověka, přijímajícího automaticky statusové symboly střední třídy. Díváme se na ně s odporem, přičemž jsme téměř všichni účastni procesu, během kterého se novodobé snobství stává neoddělitelnou součástí života.

25. 5. 2004

Že by taky na okraj fenoménu "Fahrenheit 9/11"?

Na sklonku léta loňského roku v čísle ze 14. 8. 2003 uveřejnil britský renomovaný týdeník Economist na titulní straně karikaturu, na níž byl zobrazen americký voják, široce rozkročený na zeměkouli, v hlubokém předklonu vinou supertěžké krosny, kterou nesl na zádech, a na té zátěži na krosně byly nápisy "Irák" a "Afghánistán"; samozřejmě v ruce měl rychlopalnou zbraň. U toho byl nápis (přeloženo:) "Ukaž mi cestu k domovu".

25. 5. 2004

Zveřejnění super tajného úkolu pro pana ministra Kostelku, který má před zraky nepřátel i domorodců skrýt činnost našeho parlamentu pro případ ohrožení, mne opravdu pobavil. Připomněl mi totiž starý vtip, který se zabývá odpovědí na otázku, proč si dámy po čtyřicítce nemají hrát na schovávanou. Představa, že by poslanci pracovali operativně ve skrytu krytu a řešili krizové situace, při kterých je nezbytné rozhodovat urychleně, nepostrádá půvab.

25. 5. 2004

Dodatek č. 9: K neklidu, který trvá

Česká společnost -- jak se obávám -- neví, jak ekonomických úspěchů dosáhnout (pominu-li ještě tak před nějakými deseti lety módní teorie o neviditelné ruce trhu; ta totiž, jen co se zviditelnila, začala se z bezradnosti natahovat po formulářích z Bruselu), a nemá jasno ani v tom, co by si počala, kdyby jich nakonec přece jen nějak dosáhla.

25. 5. 2004

Mohlo by se o ní říci, že udělala bleskovou kariéru. Do doby před dvěma a půl měsíci o Evě Köhler v Německu téměř nikdo nevěděl. Pak byla ženou jednoho z kandidátů a teď je první dámou Německa. To je známo. Více už ale o ženě, která je nyní skoro čtyřicet let vdaná s novým spolkovým prezidentem, lidé neví. A na tom se ani v posledních týdnech, kdy se Horst Köhler snažil stát známějším veřejnosti, moc nezměnilo.

25. 5. 2004

Marihuana. Teprve zhruba před deseti lety vyvolaly některé pozitivní výsledky léčby glaukomu, roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby aj. pomocí marihuany vlnu zájmu vědecké i lékařské obce o THC, účinnou látku cannabis... A překvapení stále není konec.

Při pokusech s maligním gliomem si 20% laboratorních potkanů po aplikaci tetrahydrocannabinolu poradilo s nádorem zaneseným injekcí přímo do mozku a téměř 50 % si prodloužilo život více než o polovinu. Aby člověk vážící 80 kg dostal do těla ekvivalentní dávku, musel by vykouřit denně 30 jointů. Přes značné úsilí nebylo porušení nervové soustavy u hlodavců prokázáno.

Naopak všichni THC neošetření potkani uhynuli mezi 12. a 18. dnem po injekci rakovinných buněk.

25. 5. 2004

Literární časopis Weles si Vás tímto dovoluje pozvat na Autorská čtení doprovázející vydání Básnického almanachu Welesu CESTOU, sdružujícího 138 básní 41 současných autorů mladší a střední generace.

25. 5. 2004

Novou knihu o Bohumilu Hrabalovi Hra života vydal polský bohemista Aleksander Kaczorowski. Odrazovým můstkem knihy je spisovatelova smrt pádem z okna v pátém patře nemocnice Na Bulovce. Byla to nehoda nebo sebevražda? Odpověď na tuto otázku nalezneme v Kaczorowského knize, které je založena na četných rozhovorech autora s Bohumilem Hrabalem a jeho přáteli. Kniha je podrobným Hrabalovým životopisem, který v osmi kapitolách zkoumá autorův život i jeho dílo.

25. 5. 2004

Soud ještě nepotvrdil rozsudek

Městský soud dnes ještě neobdržel zpět obě doručenky po zaslání rozsudku ohledně sporu ve Speciální mateřské škole Sluníčko v Praze 5. Teprve v tom okamžiku nabude definitivně právní moci a následující den učitelka Baranová nastoupí po 10 měsících zpět do práce. Původně avizovaný úterní termín se tak prozatím odkládá. V úterý bude na soudu znovu ověřena situace a o termínu vás budeme okamžitě informovat.

24. 5. 2004

Tisková zpráva.

Přechod na pozemní digitální televizní vysílání představuje nejrozsáhlejší systémovou změnu v dějinách televize. Je to nevyhnutelný proces, který může přinést zlepšení technické kvality přenosu obrazu a zvuku, zvýšení počtu dostupných televizních programů a doprovodných služeb, snazší přístup k informacím a celkově lepší uživatelský komfort. Zároveň je to však také logisticky velmi složitý proces, v němž se neoddělitelně prolínají programové, technické, ekonomické a právní aspekty.

23. 5. 2004

Prozrazeno:

Britský týdeník Sunday Times zveřejnil informace z tajného memoranda britského ministerstva zahraničních věcí, které vyjadřuje hluboké znepokojehí ohledně amerického "agresivního" chování v Iráku. Z dokumentu poprvé vyplývá, že je britská vláda velmi znepokojena metodami americké vlády. Zpochybňuje to také tvrzení Tonyho Blaira, že mezi Británií a Spojenými státy existuje v otázce Iráku naprostá shoda.

23. 5. 2004

Konspirační teoretikové na internetu podrobně zkoumají videozáznam popravy Američana Nicka Berga a tvrdí, že je celá věc spiknutí, napsal v neděli týdeník Sunday Times. Vezměte například ono podezřele bílé ucho, které se v záběru objevuje krátce po obrázku 9306. Zdá se, že patří vězniteli, který má na hlavě americkou čepici.

24. 5. 2004

Monitor Jana Paula

Moje vlastní zkušenost velmi nekompromisně poměřuje líbezná slůvka Stanislava Grosse na adresu policie a v takových chvílích mě ministrova samolibá sebechvála resortu připadá vždy jako dětinské žvatlání. V pátek 21. 5. 2004 jsem si byl sednout po 22. hodině se svojí plnoletou dcerou (vypadá dost mladě) a kamarádkou v čínské restauraci v Horních Počernicích. Seděli jsem u okna, když se najednou z ničeho nic objevilo na ulici asi pět policistů, již postarších otců, s pěkně vyvinutými břichy.

Po hlavní silnici samozřejmě nikdo z řidičů nedodržoval povolenou rychlost, ale pětice měla zřejmě úplně jiné starosti.

23. 5. 2004
neděle 12.15: Kontroverzní film Fahrenheit 9/11 režiséra, dokumentaristy a komika Michaela Moora získal na letošním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. Naposledy získal dokumentární film v Cannes tuto cenu v roce 1956 - byl to tehdy film Jacquese Cousteaua Tichý svět.

Moorovu filmu se dostalo minulé pondělí, kdy byl v Cannes promítán, patnáctiminutových ovací. Film Fahrenheit 9/11 se zabývá iráckou válkou a tvrdí, že mezi prezidentem Georgem Bushem a čelnými saúdskými rodinami, včetně bin Ladinů, byly úzké styky.

Ve filmu užívá Moore svůj charakteristický satirický styl k tomu, aby obvinil George Bushe, že v roce 2000 si ukradl americké prezidentské volby, že před 11. září 2001 ignoroval varování před teroristickými útoky a že posléze zveličoval obavy z terorismu, aby mohl zaútočit na Irák.

"Co jste to udělali? Jsem z toho úplně vedle," řekl Moore ve svém projevu při přijímání ceny.

Kritická reakce na Moorův film je většinou pozitivní, chválily ho listy The Washington Post, Time Magazine a britské deníky, včetně Independentu a konzervativního Daily Telegraphu. Americký Hollywood Reporter napsal, že Moore "využívá 'reality filmu' jako nástroje pro předvolební kampaň. Britský deník Guardian a sesterský týdeník Observer nejsou nadšeny Moorovými manipulativními technikami, viz níže:

Palestinské ženy na troskách svých obydlí
24. 5. 2004

OSN varuje před humanitární katastrofou

Z internetového zdroje Al Jazeera přeložila Jana Malá

Washington se ve středu v Radě bezpečnosti zdržel hlasování k rezoluci odsuzující Izrael. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí, Richard Baucher, však ujistil, že nátlak vyvíjený na Izrael neznamená ustoupení od jeho podpory. Během toho vysoký činitel OSN v pátek varoval před humanitární katastrofou v pásmu Gazy, pokud se z ní okupační vojska sice stáhnou, ale budou nadále ovládat přechody a nechají oblast uzavřenou. Kirian B.Gast v proslovu v Radě bezpečnosti poukázal na možnost, že se Gaza stane centrem chaosu a teroru a dále dodal: "Bezpochyby to jsou ty nejhorší scénáře. Musíme mít na mysli to, jak máme přimět obě strany k následování správné cesty."

20. 5. 2004 "Izraelci usmrtili v Gaze nejméně 10 civilistů" ZDE

Henry Ford
24. 5. 2004

O trvanlivosti fordistických principů

V sociologickém přemýšlení se o fordismu většinou mluví jako o dávno minulé periodě. Povaha sociologovy práce spočívá ve zpochybnění toho, co si všichni dnes myslí o dnešku a snaží se nacházet v dnešku zítřek. V momentě, kdy se objeví a artikulují první náznaky dosud neuvažovaných fenoménů a trendů, stoupá horečka hledání zítřka a nastává odklon od dosavadního přemýšlení o dnešku. Možná proto pak sociologové v horečných rekonceptualizacích soudobé společnosti a představ o jejím vývoji zdánlivě zapomínají na stále živé části zdánlivě již mrtvých fenoménů. Pokud sociologové mluví o fordismu, důvodem je charakterizovat povahu ranější modernity a vysvětlit proces historického vývoje k dnešnímu stavu.

24. 5. 2004

Tragikomicky směšná diskuze o vyhození jednoho neschopného novináře z deníku, který je (bohužel) názorově determinován myšlenkovým horizontem současného vedení redakce, je ukázkou mlácení prázdné slámy, ve kterém nakonec zástupné argumenty diskutérů překryly původní myšlenku.

24. 5. 2004

Obrana Tomáše Koloce

Polemika s článkem Novináři a "novináři".

Arbitr morálky Štěpán Kotrba na začátku svého informovaného článku o Tomášovi Kolocovi praví, že být šéfredaktorem deníku, který Koloce zaměstnává, vyhodí ho na hodinu. Kotrba na štěstí pro svět vedoucím žádného média není, takže je na místě, aby se o Kolocových profesionálních a lidských kvalitách vyslovil někdo, kdo s tím člověkem už nějaký čas spolupracuje. Vezměme to po bodech:

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty   
25. 5. 2004 Novinári v putách, alebo kto je vlastne priateľom USA ? Lubomír  Sedláčik
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství   
25. 5. 2004 Protiromské vysílání České televize Petr  Uhl
25. 5. 2004 O snobství Bohumil  Kartous
25. 5. 2004 Politika, nebo spíš móda snižování daní? Jan  Hošek
25. 5. 2004 Bomba Ondřeje Neffa Zdeněk  Bárta
24. 5. 2004 Nezavřené víko Henryho rakve Ivo  Bystřičan
24. 5. 2004 Novináři a "novináři" Štěpán  Kotrba

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství   
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2004 Po bitvě je každý generálem? Miloš  Dokulil
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty   
25. 5. 2004 Zmanipuloval Írán americké neokonzervativce, aby zaútočili na Irák?   
25. 5. 2004 Byla to skutečně svatba, ne teroristické hnízdo   
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení   
23. 5. 2004 Britská vláda je znepokojena agresivním jednáním Američanů v Iráku   
23. 5. 2004 Iráčané nebudou smět žalovat západní vojáky pro válečné zločiny   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC   
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík