14. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 5. 2004
"Stříkli mi do tváře pepřový sprej a já jsem začal zvracet. Srazili mě k zemi a zaútočili na mně. Strčili mi prsty do očí. Vrazili mi hlavu do záchodové mísy a spláchli. Svázali mě jako zvíře a pak na mě klečeli, bili mě a kopali mě. "

V táboře v zálivu Guantánamo, kde Američané zadržují údajné teroristy z Afghánistánu a z Iráku, jsou uloženy a zkatalogizovány desítky videonahrávek, zaznamenávajících, jak americké stráže brutálně bijí tam zadržované osoby. Britskému týdeníku Observer to sdělil Tarek Dergoul, pátý britský vězeň, propuštěný z Guantánama letos v březnu, který byl dosud příliš ztraumatizován na to, aby mohl promluvit. V důsledku těchto tvrzení požadují nyní politikové v Británii i v USA, aby byly tyto videozáznamy okamžitě zpřístupněny. Konstatují, že pokud by se ukázalo, že jde skutečně o tak brutální bití, jak tvrdí Dergoul, bylo by to konečným důkazem, že se brutalita proti zadrženým osobám stala institucionalizovaným rysem americké války proti terorismu.

15. 5. 2004

Piers Morgan, šéfredaktor bulvárního listu The Mirror, byl v pátek večer propuštěn ze svého místa. List se hluboce omluvil za publikaci fotografií údajného týrání iráckých vězňů britskými vojáky, které byly falešné. Devítiletá Morganova vláda v deníku The Mirror skončila, poté co pluk britské armády Queen's Lancashire Regiment dokázal, že fotografie jeho členů, údajně terorizujících irácké vězně, byly inscenovány, a zahájil proti deníku ostrou kampaň. Akcionáři společnosti, která vlastní The Mirror, Trinity Mirror, sdělili ředitelům podniku, že Morgan musí odejít. Daily Mirror otiskl prohlášení, podle něhož by bylo nevhodné, aby Morgan zůstal nadále šéfredaktorem listu, a přiznal, že poškodil pověst britské armády.

14. 5. 2004

Vysocí činitelé Labouristické strany vyvíjejí nátlak na Tonyho Blaira, aby se veřejně distancoval od Bushovy vlády a zformuloval nezávislou britskou politiku vůči Blízkému východu, udržování míru v Iráku i americkým prezidentským volbám. Normálně loajální ministři britské vlády naléhají na britského premiéra, aby veřejně projevil, že je nezávislý na Washingtonu uprostřed irácké krize, která ochromuje Blairovo domácí postavení.

15. 5. 2004

Britský premiér Tony Blair ve čtvrtek přijal osobní zodpovědnost za kontroverzi týkající se britských jednotek v Iráku. Čelí totiž rostoucí kritice od vládních i od opozičních poslanců ohledně toho, že britská vláda nereagovala dostatečně efektivně a na dostatečně vysoké úrovni na stížnosti od Červeného kříže na zacházení s iráckými zajatci. Vysocí činitelé britské vlády v parlamentě přiznali, že o zprávě Červeného kříže o týrání iráckých vězňů americkými, a také britskými jednotkami z letošního února vůbec nevěděli.

Tento příspěvek Jana Čulíka se vysílal v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo 6 ve čtvrtek 13. 5. 2004.

Premiér Vladimír Špidla
14. 5. 2004

Prohlášení premiéra Vladimíra Špidly minulý podzim o přípravě zákona o referendu v ČR vzbudilo velké sympatie a značný zájem v západoevropských kruzích - od občanských hnutí po politiky - které se snaží o "více demokracie" ve všech zemích Evropy. Na rozdíl od účelového jednorázového referenda, české speciality, by se, podle pojetí těchto kruhů, jednalo o první takový krok k evropské demokracii 21. století v nových zemích Evropy. Podle některých zpráv, zveřejněných v zahraničních mediích (citující ale zprávu ČTK vašem duelu v televizním pořadu Partie na Primě s předsedou opoziční ODS Topolánkem ze 7. října 2003), se jedná o závazné prohlášení vlády ČR.

Vladimír Špidla nedávno médiím zopakoval, že vláda bude usilovat o uzákonění referenda obecného v souvislosti s referendem o Ústavě Evropské unie. ODS označila tento postoj za vydírání, neb chce realizovat zvláštní referendum pouze o otázce ústavy EU. Téma změny ústavních institutů považují Britské listy za zásadní pro rozvoj demokracie, a tak požádaly premiéra o rozhovor na toto téma.

Štěpán Kotrba:
Parlamentní shromáždění Rady Evropy se přitom velmi vážně zabývalo problémem, jak zvýšit občanskou participaci občanů na fungování státu a státních institucí, a přijalo k tomu v roce 1997 rezoluce č. 1121 a 1129 o nástrojích občanské participace v zastupitelské demokracii, která se podrobně zabývá problematikou referenda. Při zvážení všech jeho kladů i záporů doporučuje, aby se v uvážené míře referendum používalo, protože to je moment občanské participace, je to něco, co zvyšuje občanské sebevědomí, co upevňuje vztahy občanů ke státu.
Pane premiére, pokud otázku referenda myslíte vážně a v onom evropském duchu, jaký bude další postup vlády ?
14. 5. 2004

ANALÝZA

V Evropě existuje jen málo států, jejichž právní řád neobsahuje žádnou úpravu referenda. Referendum v té či oné podobě a rozsahu je upraveno v ústavním právu řady států, mimo jiné vedle Švýcarska v Rakousku, Francii, Itálii, Japonsku, Dánsku, Švédsku, Španělsku, Německu, Maďarsku a bylo použito i ve Velké Británii. Rozhlédneme-li se po světě, nenalezneme jedinou vyspělou demokracii, která by neměla ústavní princip přímé demokracie jako komplementární součást svého ústavního systému. Přístup k řešení práva občanů rozhodovat o důležitých otázkách přímo je různý z pohledu orgánů, které iniciují referendum, přičemž některé státy počítají i s iniciativou občanů v referendu. Ve většině států je výsledek referenda závazný a pokud má výsledek nezávazné právní účinky, zpravidla je respektován v zákonodárné činnosti příslušných orgánů. Jak je na tom Česká republika?

K otázce možností uzákonění referenda se ekluzivně pro Britské listy vyjádřil i český premiér Vladimír Špidla.

14. 5. 2004

aneb mladá generace už je objektivnější

Nepamatovat si, to je nejlíp placený.
Jan Werich, Těžká Barbora

Nedávný sloupek Jana Čulíka, inspirovaný knihou Petra Jánského Totalita slovem, písní a obrazem - Dějiny hrůzovlády KSČ, respektive její recenzí Martinem Štumpfem pod názvem Jde Frantík kolem zahrádky se vrací k otázce, zda umění ztrácí hodnotu tím, že aktivně či pasivně slouží ideologii, kterou určitá část světa považuje za zvrácenou.

Téma to je ale zažloutlé a málokoho zajímající. Půjde-li kniha na odbyt, tak nikoli kvůli tomu, aby nezapomněli na hrůzovládu, ale daleko spíš kvůli tomu, aby se pobavili relativní stupiditou básniček, písniček a plakátů.

14. 5. 2004

ukázka z právě vyšlé knihy

Oskar Krejčí: POLITICKÁ PSYCHOLOGIE; 320 stran, 16 tabulek, 10 schémat, Ekopress, 2004, Cena 420 Kč

Třeba proto, že přiznané či nepřiznané jádro každé politické doktríny tvoří představa člověka. Ta je obecným základem či dokonce axiomem, z něhož je v politice -- přímo nebo zprostředkovaně -- odvozována analýza situace i celá stavba cílů a výběr prostředků. Příklad pro českého a slovenského čtenáře se sám nabízí: Budování socialismu. Součástí tohoto programu byla i představa vzniku nového, socialistického člověka. Člověka, který osvobozen od vykořisťování pomocí zestátnění výrobních prostředků se stane solidární, všestranně kulturní a tvořivý. Tento vznešený cíl měl ospravedlnit používání i nevznešených prostředků.

Jenže -- žádný nový člověk nevznikl.

14. 5. 2004

V České republice je prezident jen reprezentativní figurou, i když má určité monarchické pravomoci, jako udělovat milosti a amnestie, jmenovat šéfa ústřední banky a doporučovat ústavní soudce. Avšak národ hlavně od prezidenta očekává, aby ho dobře reprezentoval. A v mnoha ohledech je tak prezident Klaus daleko přesnějším symbolem českého národa než Václav Havel.

14. 5. 2004
Stálá mise ČR, Ženeva

Po rozpačitém přešlapování po nevydařené V. konferenci ministrů členských států WTO v září loňského roku v Mexiku sbírá Světová obchodní organizace všechny své síly k zásadnímu průlomu v novém kole obchodních jednání, které bylo otevřeno na podzim roku 2001 v Doha a které by mělo být dokončeno do 1. ledna 2005. Obrat by mělo nastolit červencové zasedání Generální rady, které by mělo schválit základní rámec pro prioritní témata negociací. Pokrok v prioritních tématech by měl zajistit úspěšná jednání i v ostatních oblastech tak, aby byl splněn program negociačního kola a uzavřen jednotný závazek všech členů WTO. Jedním z impulsů ke sjednání červencového "balíčku" prioritních témat a jejich rámce by se měl stát dopis Evropské komise, ve kterém začátkem tohoto týdne definovala flexibilně pozici EU pro další jednání. Možnost dohody členů WTO v červenci tohoto roku bude také prověřena na poradě omezeného počtu ministrů z členských států WTO, která proběhne dnes, 14. 5. 2004, u příležitosti Rady ministrů OECD v Paříži.

Liberalizace světového obchodu a WTO TÉMA BL

14. 5. 2004

Poprava Nicka Berga

Jedna věc, kterou mají navzájem společnou muži, kteří usekli hlavu Američanu Nicku Bergovi v Iráku a vojáci, kteří týrali irácké vězně ve vězení Abu Ghraib či Palestinci, kteří zadrželi tělesné pozůstatky izraelských vojáků v Gaza City či vrazi Daniela Pearla v Pákistánu, je to, že měli všichni velké potěšení z toho, co dělají, míní Theodore Dalrymple, vězeňský lékař, v deníku Daily Telegraph. Není prý téměř větší potěšení na tomto světě než páchat obrovskou krutost při přesvědčení, že se to děje po právu a po spravedlnosti. V ničem není větší radost než ve vandalismu, který má společenský účel.

14. 5. 2004

Britský deník Guardian publikuje diskusi o tom, jak by se Američané mohli dostat z problematické situace, do níž se dostali v Iráku. Ve čtvrtek mj. vyšel názor Noama Chomského.

14. 5. 2004

Připadali bychom si opravdu jako lakotové lakomí, kdybychom následující smlčeli. Zvláště v dnešní den, vždyť zítra začíná sjezd KSČM. Víme, od listopadu 1989 se komunisté změnili, prozřeli a poučili. Již z jejich strany nehrozí nebezpečí, která hrozila dříve. Alespoň to tvrdí... Tak pouze jako mementum k připomenutí minulosti.

14. 5. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > >
14. 5. 2004
Reakce na článek Josefa Víta Jak tomu bylo za komunismu

To, že komunisté šířili své myšlenky ohněm, mečem a leckdy ještě horšími prostředky je možná zločinné, ale v souladu s teorií. Kdo nevěří, ať vezme Komunistický manifest a Main Kampf, vypustí morální východiska a konečné cíle a srovná propagované metody. Komunismus ovšem také vychovával ty nejprimitivnější konzumenty, kteří si ze Západu vozili haldy igelitových tašek a podobného šuntu, který místním nestál ani za shýbnutí. Konzumenty, mezi nimiž mohl člověk v těch správných džínách udělat dojem, o jaký dnes s bídou usilují majitelé mercedesů. To nebylo v souladu ani s teorií, ani se zájmy mocných, kteří konzumní lidské potřeby nebyli schopni uspokojit. Ať už si o komunistických ideálech myslíme cokoli, zdá se, že to od počátku vzaly za špatný konec. Často citovaná a obměňovaná věta říká, že komunismus je dobrá věc, ale pro roboty či anděly, nikoli pro lidi.

14. 5. 2004

aneb nejen o Iráku, ale také o mučírnách gestapa a dějinné zkušenosti

Můj intenzivní pocit, který nad jiné přesně vyjadřuje tato legendární fráze Vlasty Buriana, mě přivedl k počítači a doslova mě donutil psát. Uložil jsem si sice malého bobříka mlčení, nicméně - co je moc, to je moc. O názorech, které chci dále prezentovat, intenzivně přemýšlím od doby, kdy mi na dubnovém setkání FONTES RERUM na Novotného lávce řekl Honza Mládek, že příští setkání chce věnovat situaci v Iráku. Rád bych předeslal, že tenkrát nebylo o mučení a ponižování zajatců ani slovo a podřezávání rukojmí se na internetu také ještě nezjevilo, takže současná hysterie byla ještě takříkajíc v temné budoucnosti.

14. 5. 2004

Stížnosti u Evropského soudu končily dosud v koši

Když občané, v zastoupení neziskovou nestátní organizací Sdružení na ochranu práv občanů 2, Radikální frakce, obdrželi od Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku (ECHR) stejné dopisy, toliko oznamující, že o jejich stížnosti již bylo rozhodnuto, aniž by však obdrželi náležité Usnesení ECHR, rozjeli se do Štrasburku osobně a nahlédli do svých spisů vedených u ECHR, nevěřili svým očím, uším ...

Zjistili totiž následující: O jejich stížnostech žádný soud vůbec nikdy nerozhodoval, prostě a jednoduše skončily všechny rovnou v archivu soudu, tedy jak se říká "v koši".

14. 5. 2004

Zaznělo zde -- a to nejen v článku Martina Škabrahy Podle jejich skutků poznáte je..., že sekularizace nesmírně prospěla i samotnému křesťanství. Je to určitě pravda, pokud vidíme křesťanství jako osobní víru jedincovu. Sekularizace ovšem zničila křesťanství jako náboženství, což už je horší.

14. 5. 2004

Ještě jednou, teď prý doopravdy:

Adam Ingram, náměstek britského ministra obrany řekl ve čtvrtek odpoledne v Dolní sněmovně, že fotografie britských vojáků, kteří týrali Iráčany a močili na ně, "kategoricky nebyly pořízeny v Iráku". (Předtím, to o čem informovala česká média, to byly jen spekulace. I Tony Blair řekl ve středu v parlamentě, že fotografie v listě Daily Mirror jsou "pravděpodobně falešné". Britská vláda nažhavila britská média na čtvrtek odpoledne, kdy konečně vystoupil náměstek ministra obrany s tím, že fotografie z listu Daily Mirror "opravdu nejsou pravé". Potíž je, že i tento náměstek zůstal jen u tvrzení o "silných indiciích", že fotografie nejsou autentické. Požadoval, aby vydavatel deníku Daily Mirror, společnost Trinity Mirror, uvažovala o odvolání šéfredaktora Pierse Morgana. Ten však vzdorně prohlásil, že britská vláda dosud nepředložila "nezvratné důkazy", že jsou tyto fotografie skutečně falešné.

Náměstek Ingram byl předtím v parlamentě podroben ostrému výslechu, kdy se ho poslanci dotazovali, proč je minulý týden neinformoval o zprávách Červeného kříže a Amnesty International o týrání iráckých vězňů. Ingram tvrdil, že prý neuvedl sněmovnu v omyl, když tvrdil, že minulý týden neobdržel zprávu o týrání iráckých vězňů britskými vojáky "od externích institucí".

Jeho "korektní a počestné" prohlášení, které posléze zpochybnil Červený kříž a Amnesty International, prý neznamená, že si nebyl vědom obvinění z týrání, které už tou dobou vyšetřovaly příslušné orgány.

14. 5. 2004

Už 45 let se USA snaží zlikvidovat režim na Kubě. Za tímto účelem schválila 6. května americká vláda 59 milionů dolarů, jež mají být vynaloženy v příštích dvou letech. Po rozpadu kubánského trhu s cukrem na počátku devadesátých let a po krizi, která následovala, se kubánské hospodářství otevřelo dolaru. A jedním z jeho vydatných zdrojů jsou i Kubánci, žijící v USA, ale podporující své příbuzné na Kubě. Odborníci tvrdí, že takto doputuje na Kubu až miliarda dolarů ročně. V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme prohlášení Castrova režimu.

USA: dolary jen pro ty Kubánce, kteří nejsou v komunistické straně BL
Kuba--USA: Svoboda za každou cenu BL
Kuba a Fidel Castro TÉMA BL

14. 5. 2004
K. Konečná, J. Maštálka, J. Studený: Evropská unie očima pozorovatelů, 2004

V parlamentní kavárně Demokracie se ve středu 12. 5. konal křest knihy. Napsali ji komunističtí poslanci Kateřina Konečná, Jiří Maštálka a kdosi jménem Jiří Studený. Tři lidé (a ilustrátor Michael Marčák, který v tom je ovšem nevinně) vytvořili a vydali nákladem vlastním dílko, nazvané "Evropská unie očima pozorovatelů." Proč zvolili tento název, těžko říci. Nejspíš důvod, proč spolu trávit večery... Titul totiž evokuje, že se čtenář dozví něco více, než o Unii ví. Tedy -- osobní postřehy, názory a pohled do zákulisí Evropského parlamentu a dalších institucí Evropské unie. Očima pozorovatelů. Ničeho takového se však čtenáři nedostane.

14. 5. 2004

Stranické sjezdy vždy vyvolávají nejrůznější vzpomínky a úvahy. Hovoří a spekuluje se o budoucnosti, nových tvářích, programu strany, šancích ve volbách a kdoví o čem ještě. Můj odpor k pamětem všeho druhu, které se zabývají výhradně tématem jak pamětník všechno věděl a posléze zorganizoval, mne přivedl na myšlenku, že snad je možné u příležitosti sjezdu KSČM něco velmi skromného poznamenat. Ano, byl jsem při tom. A nejen já.

13. 5. 2004

Dali jste své mamince kytici karafiátů, růží, nebo jiných květin? Ptali jste se, odkud byly? Ne? Jste tedy jako většina kanadských mužů - ani oni se neptají. Proto se za ně zeptala redakce časopisu "The Ottawa Citizen" a její reportér pan Chris Cobb se vydal hledat jejich zdroj až do Bogoty, hlavního města Kolumbie.

13. 5. 2004

Čerstvé rozhodnutí firmy Monsanto (http://www.monsanto.com) zastavit program polních pokusů a komercionalizace geneticky modifikované pšenice znovu oživil zájem veřejnosti i o možná zdravotní rizika. Propagátoři geneticky modifikovaných organismů (GMO) a jejich užívání v potravinářství mnohdy nevědecky popírají možné nažádoucí účinky GMO s tím, že je nikdo neprokázal. Jenže každý vědec ví, že absence důkazu může být dočasná a v žádném případě není vyloučením rizika. I to je důvod proč například Britská lékařská asociace (British Medical Association - http://www.bma.org) sdružující desetitisíce lékařů opakovaně varovala před možnými negativními dopady používání GM plodin. Nově pak konstatovala jejich zbytečnost.

13. 5. 2004

Z per etablovaných publicistů se často dozvídáme, že komunismus a nacismus jedno jest. Taková prohlášení jsou dále sdělována širším masám ústy nekomunistických a nenacistických politiků, protože z hlediska stranických propagand jde stále o materiál s preferenčním potenciálem. Veřejné mínění (ve skutečnosti slepované z toho, co produkují média, tedy ono malé procento lidí, kteří se v nich pracují) oboje svorně odmítá jako zakázaný prostor mimo hranice demokratických principů společnosti.

Jak lze ale v tomto světle vysvětlit fakt, že nacismus a jeho novelizované formy stojí mimo participující politické spektrum, aniž by se přímo hlásily k jeho odkazu, zatímco hlavní politická síla čerpající z tradice komunismu je podle dlouhodobých průzkumů volební náklonnosti druhou nejpodporovanější politickou stranou?

13. 5. 2004

Na okraj slavnosti "Budějáles", 13. května 2004

Podle tiskové zprávy Nadace Partnerství z 10.5. 2004 se bude ve čtvrtek konat na Budějovickém náměstí v Praze 4 "Jarní slavnost" za účasti plivačů ohně, kejklířů, hudebníků, loutkového divadla a řady dalších atrakcí. Podporu poskytují investoři a firmy z okolí. Protože zástavba uvedené lokality není bez problémů a rozporů a k jejímu odsouhlasování dochází často podivnými způsoby, podávám své svědectví. Bydlím totiž u Budějovického náměstí a způsob postupné zástavby jeho okolí mi není lhostejný. Protože jsem se účastnil řady úředních řízení v těchto věcech, sděluji níže některé zajímavosti.

Věřím, že tyto informace zaujmou i čtenáře odjinud. Jak praví moudré ruské přísloví: Chuť moře zjistíš z jediného doušku. Nemusíš je vypít celé.

13. 5. 2004
EUROVOLBY

Zatímco většina českých politických uskupení zdůrazňuje to, že do Evropy hodlají hájit "národní zájmy", v Evropě samotné vznikají silné základy k tomu, aby se po rozšíření začala vážně uskutečňovat idea "otců zakladatelů": skutečná evropská politika.

Kdo se ještě bojí federální Evropy?

12. 5. 2004

Zpověď stigmatizovaného

Když mi na vysoké škole eurosvazáčtí spolužáci, kteří se stali asistenty, vyházeli všechny učitele, jichž si bylo lze vážit, a nakonec i vedoucího katedry, kterého jsem měl svého druhu za otce, odjel jsem do dalekého ostrovního království, načež když jsem se vrátil, nemaje studijního živitele, začal jsem shánět zaměstnání. Ve vitrínce na zastávce autobusu přímo před domem našeho domácího jsem čítal analýzy z jedněch novin; co chvíli jsem se na začátku těchto komentářů mohl dočíst jména jako jsou Günther Grass, Bertolt Brecht či alespoň Karel Kryl, což jsou sice zhusta používané ikony, ale citovat z jejich díla se dnes v médiích většinou nedoporučuje. Autor oněch článků byl navíc zakladatel slavného exilového nakladatelství a ty noviny byly nadepsány jako levicový deník. Když jsem obeslal svým životopisem redakce českých tiskovin, přihlásily se mi právě tyto noviny. Rozumějte mi; jsem prostý český literát, publikoval jsem asi v dvaceti časopisech, sáhlo po mně několik rádií, a dokonce i Reflex, ale všechny jen na externí spolupráci.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo   
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
14. 5. 2004 Zlo v člověku je kryto velmi tenkým civilizačním nátěrem...   
12. 5. 2004 Euthanasie je skutek milosrdenství Boris  Cvek
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
12. 5. 2004 Epidemie AIDS ve východní Evropě a ve střední Asii   
11. 5. 2004 Na "válku proti terorismu" doplácejí chudí   
11. 5. 2004 Jaroslav Hutka -- písničkář vandalem? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo   
15. 5. 2004 Britští politikové a mučení v Iráku Jan  Čulík
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
14. 5. 2004 Zlo v člověku je kryto velmi tenkým civilizačním nátěrem...   
14. 5. 2004 Chomsky: Dejte Iráčanům suverenitu   
14. 5. 2004 Britský náměstek ministra obrany: Fotografie v deníku Daily Mirror nebyly pravé   
13. 5. 2004 Do jaké míry bylo týrání iráckých vězňů americkou oficiální politikou?   
13. 5. 2004 Nové fotografie týrání vězňů "jsou ještě horší"   
13. 5. 2004 Spojené státy popírají tvrzení Bergovy rodiny   
12. 5. 2004 Britská vojska "střílela nevinné Iráčany"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík