29. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 8. 2003

2,5 % osob obsadilo v uplynulém půlroce 35 % citací ve veřejnoprávním, tedy vyváženém pořadu ...

Radou ČRo objednaná a posléze po půlročním odkladu zveřejněná analýza ČRo 6 neposkytuje kompletní pohled na podobu vysílání ve vztahu k jeho politické vyváženosti. Jedním z nástrojů, kterým se dá na základě jdnoduché teze zjistit "vyváženost" jakéhokoliv textu, je frekvenční analýza výskytu klíčových slov. V tomto případě jmen politiků. Britské listy se pokusily se o takovouto, "letmou" analýzu samy. Na základě primárních dat o jednom pořadu - Názory a argumenty, který se vysílá na ČRo 6 každý den v 18:10. Data jsme měli k dispozici za dostatečně dlouhé období - 1 rok.

29. 8. 2003
Obecně se opakuje omyl, že sudetští Němci byli odsunuti z Československa na základě tzv. "Benešových dekretů". Tak tomu vůbec nebylo. Domácí československá legislativa neměla totiž pravomoci odsunovat osoby na území okupovaného Německa. Určité Benešovy dekrety vedly ke konfiskaci německého majetku a retroaktivně odebraly Němcům jejich občanství. Německé obyvatelstvo však mohlo být odsunuto pouze s explicitním souhlasem válečných mocností, které ho poskytly na konferenci v Postupimi. Schválila je Komise spojenecké kontroly (Allied Control Commission) na svém dvanáctém zasedání 20. listopadu 1945.

Shrnujeme článek historika Martina D. Browna, který právě vyšel v srpnovém čísle časopisu Královského vojenského institutu v Londýně, viz ZDE

29. 8. 2003
Věra Olivová
Od okamžiku svého nástupu do prezidentského úřadu v prosinci 1935 udržoval Edvard Beneš intenzivní kontakty s nejširšími vrstvami občanů celého státu. Při svých zájezdech po republice informoval ve svých projevech, jejichž počet dosáhl několika set, o aktuálním vnitropolitickém i mezinárodním vývoji, vyzýval k obraně demokracie a míru,upozorňoval na sílící nebezpečí války.

V roce 1938 se jeho projevy staly významným svědectvím úporného zápasu na obranu Československa, v jehož čele stál. V oné dramatické době vedl prezident Beneš bezpočet politických a diplomatických jednání, instruoval československé vyslance, politiky i vojáky, psal dopisy a memoranda předním představitelům evropských a světových velmocí a od poloviny srpna byl nucen osobně převzít i jednání s nacistickou sudetoněmeckou stranou. A právě z tohoto období přetiskujeme pět projevů, které podávají významné a bezprostřední svědectví o jeho stanoviscích ve dnech vrcholící evropské politické krize.

29. 8. 2003

Článek je vskutku dobře stylizován, ale je to pohled z prostředí, které není příliš obeznámeno se současnou mentalitou obyvatelstva naši zemí, míní čtenář David Hibsch z Ostravy.

29. 8. 2003
Ti, kteří hodlají letošního léta jet do Spojených států, by měli vědět, že na základě dohody mezi Evropskou komisí a federálními úřady budou jejich osobní informace poskytnuty i bez jejich souhlasu americkým celním úřadům leteckou společností, s níž se chystají cestovat, píše se v úvodníku aktuálního čísla časopisu Le Monde Diplomatique:
29. 8. 2003
Iain Duncan Smith, šéf britské opoziční Konzervativní strany, obvinil ve čtvrtek premiéra Tonyho Blaira, že se vůči zbrojnímu odborníku dr. Davidu Kellymu choval "pokoutně, lstivě a ostudně" - a to před jeho smrtí i po ní.
28. 8. 2003
čtvrtek 14.00: Britský premiér Tony Blair svědčil před soudním vyšetřováním smrti dr. Davida Kellyho ve čtvrtek od 11.30 do 13.50 středoevropského času. Zde je shrnutí jeho výpovědi:
29. 8. 2003
Gavyn Davies, předseda Rady BBC, uvedl ve čtvrtek před soudním vyšetřováním okolností smrti dr. Davida Kellyho, že se mu zdá divné, že by reportér BBC Andrew Gilligan, mohl emailem jmenovat dvěma poslancům Dolní sněmovny Davida Kellyho jako zdroj televizní reportáže své kolegyně Susan Wattsové, vzhledem k tomu, že to tehdy Gilligan nemohl vědět.
29. 8. 2003
1. září 2003 bude část učitelů stávkovat za odpovídající platové ohodnocení jejich práce.

Je stávka oprávněná či nikoliv? ptá se čtenář Jan Burian.

29. 8. 2003

Pohled ruských expertů na aktuální otázky mezinárodně politických vztahů

10. června 2003 začala v Moskvě konference, jejíž konání se nevyhlašovalo barnumskou reklamou přes světové agentury. Téma mezinárodního setkání totiž znělo: Irák po válce: situace a perspektivy

Konference se konala za podpory řady vědeckých center v Rusku a za podpory německého fondu Nadace Friedricha Eberta, Komise pro mezinárodní záležitosti Bundestagu SRN a ve spolupráci s Mezinárodním centrem pro spravedlivou politiku.

28. 8. 2003
Čestmír Kopecký, Vladimír Morávek, Jan Budař
Tvůrci filmu očekávají v pražském kině Světozor dne 2. září 2003 ve 20 hodin stotisícího diváka. Nuda v Brně je vynikající film. Recenze Britských listů je ZDE. Líbila se nám i pozvánka na tuto akci:


Nejprve budeme asi deset minut vyhlížet stotisícího diváka filmu,
pak ten divák přijde,
všichni si ho budou prohlížet,
jak vypadá - a on vyjukaný
bude proklínat chvíli, kdy ho napadlo
jít dnes večer do kina,
pak ale dostane dort
a bude maličký ohňostroj
- tak to ho snad smíří

Kopecký s Morávkem a Budařem
budou šťastni,
protože jim už nehrozí exekuce
naopak
budou moci točit svůj další film
který se bude jmenovat
Hrubeš a Mareš
jsou kamarádi do deště

29. 8. 2003
Není tajemstvím, že muži jsou v podstatě geneticky modifikovanými ženami. Jsou však v současnosti potřební vůbec k něčemu, kromě rozmnožování lidské rasy, ptá se Bryan Sykes, autor knihy Adam's Curse (Adamova kletba), Bantam Press, 2003.
28. 8. 2003
Je mnoho věcí, kterým já ve spojení s Vladimírem Železným nevěřím. Například, že neměl miliardu na zaplacení Lauderovi a že pak byl odstaven od vlivu na televizi, kterou vybudoval. Protože jsem o tom nepsal pro Britské listy, ale pro jiné noviny, zopakuji zde stručně svoje argumenty (kdo jste můj minulý článek o Vladimíru Železném četli, přeskočte několik následujících odstavců).
28. 8. 2003
V reakci na text pana Kahouna shrnuji pár poznámek o Vladimíru Železném, většinu z nichž opakuji už někdy od roku 1994. Jejich mottem je: Synonymem podnikatelství není podvádění a to, že někdo je - či byl - úspěšný podnikatel, neznamená, že účel světí prostředky a že je možno zapomenout na to, jakými prostředky bylo jeho případného podnikatelského úspěchu dosaženo.
28. 8. 2003

Myslíme, že je načase znovu publikovat několik článků z více než šest let staré kontroverze o televizi Nova. Britské listy, tehdejší příloha Neviditelného psa, v prosinci 1996 exkluzivně publikovaly zjištění Milana Šmída, že podnik CME začal - aniž by o tom informoval RRTV - za pomoci tehdejšího ředitele televize Nova Vladimíra Železného výrazně posilovat svou majetkovou pozici v této české komerční televizi. Zároveň však tím společnost CME zahájila proces, který nakonec vedl k tomu, že ji Vladimír Železný z vlastnictví televize Nova vyšachoval - umožnila mu totiž touto transakcí zvýšit svůj tehdejší podíl v držiteli licence, společnosti CET 21, na šedesát procent. Oplátkou se ve smlouvě, o niž si Železný zřejmě myslel, že je tajná, a tak o ní mlčel (avšak byla zveřejněná na stránkách amerického kapitálového dohledu) Železný zavázal, že bude vždy hlasovat ve společnosti CET 21 na podporu zájmů firmy CME. Toto byly kořeny problémů, které pak vedly k rozkolu mezi Železným a CME a nakonec k prohrané arbitráži. Britské listy upozorňovaly na nekontrolovatelnost a nezvládnutelnost obou protagonistů už od roku 1996.

Níže publikujeme také pro kontrast dva příspěvky o tom, jak je regulována komerční televize ve Velké Británii - a rozhovor s Tomášem Ježkem, tehdy ředitelem pražské burzy, který v něm vyjadřuje názor, že komerční televize přece smí manipulovat zpravodajství ve svém podnikatelském zájmu, protože je komerční...:)

(Všechny tyto - a další - materiály k televizi Nova vyšly v prvním knižním výboru z Britských listů ...jak Češi myslí, Chomutov, 1999, ISBN 80-86201-14-7)

28. 8. 2003
"Komerční televize musí dodržovat zásady nestrannosti", řekla Britským listům Virginie Leeová, tisková mluvčí britské Rady pro komerční rozhlasové a televizní vysílání.

Rozhovor původně vyšel v BL dne 20. října 1996, ZDE

28. 8. 2003
Už před vánocemi [1996] jsme upozornili na to, že podle na Internetu zveřejněné čtvrtletní zprávy podniku Central European Media Enterprises

(a) prodala 1. srpna 1996 Česká spořitelna 22 procent svých akcií v televizi NOVA podniku CME (ponechala si přitom pro dvě procenta akcií hlasovací práva), čímž se zvýšil akciový podíl podniku CME, jemuž dominuje dědic amerického kosmetického impéria Estée Lauder, na 88, respektive 86 procent.

Článek vyšel původně v BL dne 8. ledna 1997, ZDE

28. 8. 2003
Čulík: Televize NOVA vysílala koncem týdne v souvislosti s majetkovými přesuny v CET 21 a CME reportáž, kriticky zaměřenou proti České televizi. V ní byly záběry vás, jak říkáte, že americký kapitál je pro ČR důležitý. Chci se vás zeptat. Hovořilo se v natáčeném rozhovoru o majetkových přesunech v TV NOVA? Ptal se vás reportér přímo na toto?

Ježek: A co -co - co vy jste zač? Co se do toho pletete? Nevím. Kdo vám dal moje telefonní číslo?

Zatelefonoval jsem v neděli dopoledne Tomáši Ježkovi, řediteli pražské burzy, abych zjistil, zda skutečně televize NOVA ve svém útoku na Českou televizi ve věci zveřejnění majetkových přesunů v ČNTS NOVA vytrhla jeho výroky z kontextu. To jsem se předtím dověděl z druhé ruky.

Nova totiž vysílala koncem minulého týdne zpravodajský šot, v němž obvinila Českou televizi, že nyní znovu "brojí proti přílivu amerického kapitálu", tak, jak za komunismu "bojovala proti americkému imperialismu".

Tento rozhovor vyšel v Britských listech 20. ledna 1997, ZDE

28. 8. 2003

Snad největší mediální obchodní transakce minulého roku proběhla zcela mimo povědomí české veřejnosti

Jak uvádí čtvrtletní finanční a podnikatelská zpráva firmy Central European Media Enterprises k 30. září 1996 na straně 18, 1. srpna 1996 odkoupil podnik CME od České spořitelny jejích 22 procent akcií ČNTS NOVA za jednu miliardu Kč (37,1 miliónů dolarů), to jest v ceně 45 miliónů korun za jedno procento akcií.

Původně vyšlo v Britských listech dne 13. 1. 1997, ZDE

28. 8. 2003
Tento rozhovor s mluvčí britské Rady pro komerční televizní vysílání Susan Prancovou vyšel v Neviditelném psu dne 3.února 1997.
4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Propadne mužské pohlaví genetické zkáze?   
29. 8. 2003 Martin D. Brown: Sudetští Němci nebyli odsunuti na základě Benešových dekretů   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 Signály z Moskvy II. Ladislav  Žák
28. 8. 2003 Nuda v Brně Čestmír  Kopecký, Jan Budař, Vladimír Morávek
28. 8. 2003 Signály z Moskvy I. Ladislav  Žák

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné   
29. 8. 2003 Alastair Campbell rezignoval na svou funkci   
29. 8. 2003 Případ Kelly: Britská kontrarozvědka se zaměřila proti BBC   
28. 8. 2003 Blair: Rezignoval bych, kdyby byla Kellyho obvinění pravdivá   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
25. 8. 2003 Reportér Gilligan prozradil Kellyho poslancům   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat   
12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
12. 8. 2003 Proč BL publikují bláboly o homosexualitě Vojtěch  Polák
11. 8. 2003 Co homosexuali vlastne chcu?   
7. 8. 2003 "Poučení z krizového vývoje" bylo demokratickým čajíčkem Pavel  Mareš
5. 8. 2003 Kladivo na ...?! Ladislav  Žák