1. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 8. 2003

Alastair Campbell rezignoval na svou funkci

Pátek podvečer: Alastair Campbell, šéf kanceláře v úřadu britského premiéra Tonyho Blaira pro styky se sdělovacími prostředky náhle - uprostřed soudního vyšetřování okolností smrti vládního vědeckého poradce pro irácké zbraně hromadného ničení dr. Davida Kellyho - rezignoval v pátek na svou funkci. Kancelář úřady britského premiéra pro sdělovací prostředky bude zreorganizována a Campbellův nástupce David Hill bude mít daleko menší funkci. Campbell prohlásil, že se chce více věnovat rodině a svým třem dětem.

Campbell se stal v posledních měsících v ostré kontroverzi mezi britskou vládou a veřejnoprávní stanicí BBC pro Tonyho Blaira značným břemenem. Porušil totiž svou vlastní zásadu, že nevolený tiskový mluvčí - "propagandista" musí zůstat vždy za scénou a nemůže se sám stát hlavní zprávou na politické scéně. Tony Blair chtěl dávno rezignovat na vynucování omluvy od BBC za údajně "nepravdivou" reportáž Andrewa Gilligana, že britská vláda nepřípustně zdramatizovala svou oficiální zprávu o Iráku, ale právě Campbell se rozhodl, že se v této věci prostě nevzdá. Pozorovatelé považují za velkou jeho chybu, když se vnutil v červnu do živého vysílání autoritativních hodinových televizních zpráv komerční kulturní televize Channel Four News, český překlad ZDE - prý tím projevil značnou zbrklost a - jak se ho už tehdy zeptal moderátor - bylo na místě, aby rezignoval. Podle neformálního a nevědeckého průzkumu pátečních Channel Four News, založeném na odpovědích 30 000 diváků, si 90 procent Britů myslí, že Blairova vláda skutečně neseriózně zdramatizovala svou zprávu o Iráku.

Přestože, jak napsaly v pátek večer internetové stránky deníku Guardian, existují první známky, že soudní vyšetřování okolností smrti Davida Kellyho shledá Alastaira Campbella nevinným, rozhodl se Campbell nyní odejít.

Campbell při své rezignaci uvedl: " Byla to obrovská výsada spolupracovat tak těsně v opozici i ve vládě s někým, o němž jsem přesvědčen, že ho historie posoudí jako velkého reformátorského premiéra." Myslel tím Tonyho Blaira.

Campbell byl Blairovou pravou rukou, vyskytovali se všude jako dvojčata. Právě Campbell byl tvůrcem Blairovy mediální politiky, kterou mnozí považovali za velmi manipulativní. Jakožto bývalý novinář z bulvárního tisku přinesl do úřadu britského premiéra i do práce s novináři velmi razantní a drsné metody - bylo o něm například známo, že když se mu nelíbil článek nějakého novináře, telefonoval mu osobně - třeba před půlnocí - domů a nadával mu a zastrašoval ho. Proto byl Campbell mezi novináři značně neoblíben, měli se před ním na pozoru jako před velmi schopným a nebezpečným manipulátorem.

Tony Blair charakterizoval Campbella jako "nesmírně schopného, nebojácného, loajálního služebníka kauzy, ve kterou věří, člověka, který se plně věnoval nejen své kauze, ale i své zemi a který byl, je a zůstane dobrým přítelem."

Campbell uvedl ve svém rezignačním prohlášení, že jeho rodina platila těžkou cenu za jeho práci a že jeho partnerka, Fiona Millarová, také "za několik týdnů" opustí své zaměstnání v úřadu britského premiéra. Campbell uvedl, že nechce pracovat v žádném dalším "velkém zaměstnání", ale že doufá, že bude psát, vysílat v rozhlase a v televizi a přednášet veřejné projevy.

Campbell uvedl, že chtěl ze své funkce odejít už loni v létě, ale rozhodl se zůstat ve funkci kvůli irácké krizi. Dodal, že se s Tonym Blairem dohodl 7. dubna, že v létě odejde z funkce. Oznámil své rozhodnutí v pátek, kdy soudní vyšetřování smrti Davida Kellyho nezasedá, protože by bylo "nevhodné" to oznámit během jeho průběhu.

Campbellovu obhajobu, že on sám "nezdramatizoval" zprávu britské vlády ze září 2002 o Iráku, podpořil John Scarlett, šéf spojeného výboru pro rozvědku, a tak je podle listu Guardian pravděpodobnější, že bude shledán nevinným v této věci, podobně, jak ho shledal nevinným i parlamentní výbor pro zahraniční věci - i když ten pouze na základě dodatečného rozhodnutí předsedy výboru, protože se výbor při hlasování přesně rozdělil na opačné poloviny.

Campbell, bývalý politický editor deníku Daily Mirror - který se stal členem štábu Tonyho Blaira poté, co byl Blair v roce 1994 zvolen šéfem Labouristické strany, je terčem systematické ostré kritiky proto, že způsobil, že je nynější britská vláda už nejméně tři roky posedlá propagandou a správnou mediální "prezentací" své politiky.

V roce 2000 dovolil Campbell reportéru BBC Michaelu Cockrellovi, aby ho natáčel v akci, jak radí premiérovi a jak informuje neformálně novináře o vládní politice.

Campbell byl vždy považován za "temnější stranu" šarmantnějšího Tonyho Blaira. V nerozlučné dvojici Blair - Campbell hrál Campbell zlého policistu a Blair hodného policistu.

Campbell se aktivně podílel - spolu s Peterem Mandelsonem a Tonym Blairem - na vypracování celého projektu tzv. "Nové Labouristické strany", z nímž skoro po dvou desetiletích vyhráli v roce 1997 všeobecné volby. Mandelson se také znemožnil a musel z vlády před časem odejít. Nyní se spekuluje, co bude s Campbellem dál a zejména, co bude s jeho notoricky známými deníky. Campbell se o nich vyjadřuje, že jsou to jen jeho poznámky, aby věděl, co se kdy dělo, a že nejsou určené k publikaci, avšak informované osoby ve Westminsteru předpovídají, že tyto deníky budou Campbellovou penzí - že mu bude nabídnuta za ně vydavatelská smlouva v hodnotě asi 1 milionu liber (cca 45 milionů Kč).

Podrobnosti - v angličtině ZDE
                 
Obsah vydání       1. 9. 2003
1. 9. 2003 Zemřel Pavel Tigrid Jan  Čulík
1. 9. 2003 "Itálie je děsná země"
1. 9. 2003 Dnešní kapitalismus se vyvinul tak, jak přepověděl Marx
1. 9. 2003 Součkové hlava, stávka učitelů a reforma veřejných financí Štěpán  Kotrba
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Alastair Campbell rezignoval na svou funkci
29. 8. 2003 Případ Kelly: Britská kontrarozvědka se zaměřila proti BBC
1. 9. 2003 Zvědavec: "Jak pokořit zmrda"
1. 9. 2003 Christianie v ohrožení Marta  Taberyová
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?
1. 9. 2003 Co práva těch, kdo stávkovat nechtějí?
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?
1. 9. 2003 Jazyková krize v britských školách
1. 9. 2003 O spravodlivosti Andrej  Sablič
29. 8. 2003 Martin D. Brown: Sudetští Němci nebyli odsunuti na základě Benešových dekretů
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné   
29. 8. 2003 Alastair Campbell rezignoval na svou funkci   
29. 8. 2003 Případ Kelly: Britská kontrarozvědka se zaměřila proti BBC   
28. 8. 2003 Blair: Rezignoval bych, kdyby byla Kellyho obvinění pravdivá   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
25. 8. 2003 Reportér Gilligan prozradil Kellyho poslancům   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Dr. David Kelly předpověděl svou smrt v lese   
20. 8. 2003 Alastair Campbell popřel, že zdramatizoval vládní zprávu o Iráku   
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"