11. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 8. 2003
Johna Boltona, amerického náměstka ministra zahraničních věcí pro kontrolu zbrojení a pro mezinárodní bezpečnost, právníka, který vystudoval Yale University a politika, který zastával celou řadu vysokých funkcí na americkém ministerstvu spravedlnosti a zahraničí, charakterizovalo minulý týden oficiální severokorejské komuniké jako "vyvrhele lidské společnosti". To je i podle norem severokorejské rétoriky docela silná káva. Byla to oficiální severokorejská odpověď na útočnou tirádu, kterou Bolton přednesl o tři dny předtím v Seoulu a která byla ostrým osobním útokem na Kim Džong Ila.

Američtí jestřábové usilují o konfrontaci s Íránem a se Severní Koreou, varoval v neděli v týdeníku Observer Simon Tisdall; jeho argumenty shrnujeme:

Sloupek

Jak to dopadlo úplně nakonec s registrací té zásilky, co jsme si nechali poslat minulé pondělí do Prahy z Mariánských Lázní službou EMS za 120 Kč a pošta se zaručila, že ji doručí v úterý do 10 hodin dopoledne, a pokusila se ji pak dodat až v jedenáct, jenže doručovatel neměl klíče od domu :), a proto prý nemohl vhodit do schránky ani Oznámení o uložení zásilky?

Jak jsme psali v minulých dnech ZDE, když nám Česká pošta balíček nedoručila v přislíbenou dobu, snažili jsme se zjistit, kam se ztratil; poštovní pracovníci v Mariánských Lázních nejprve reagovali, že prý nemají telefonní čísla na pošty v Praze, nakonec však balíček našli na jedné pražské poště a upozornili nás, že pokud chceme podat stížnost, musíme předem za ni zaplatit 50 Kč. :) Balíček jsme posléze osobně vyreklamovali téhož dne na jedné poště v Praze až v 15 hodin.

Historka má drobné pokračování: Česká pošta si toho, že jsme balík v úterý vyzvedli, zjevně vůbec nevšimla: ve středu dopoledne nám totiž (v uzamčeném činžáku, na původní adrese) zanechala ve schránce ono v úterý postrádané Oznámení o uložení zásilky s tím, že v úterý v 11 nemohla balíček doručit, protože "dům byl zamčený". (A ve středu zamčený nebyl?) Tím, že se balík v úterý pošta pokusila doručit až hodinu po termínu, se nezabývala.

Rychlostní doručování České pošty podle našich zkušeností funguje špatně. Loni v červenci jsme ho pokusili použít, když jsme dne 4. července 2002 prostřednictvím mezinárodní služby Euro 48 poslali na Letní filmovou školu v Uherském Hradišti z Británie 35mm kopii celovečerního filmu (balík o váze asi 17 kg), podrobnosti ZDE. Odeslání stálo 4000 Kč, a britská pošta nás ujistila, že bude balík adresátovi dodán nejpozději do čtyř dnů. Do Hradiště ovšem ještě 15.7. nic nepřišlo: následovala, známým způsobem, série telefonátů, a britská pošta nakonec zjistila, že balík leží, prý "od 8.7." "na celnici v Brně". Pracovníci Letní filmové školy si pro film museli do Brna zajet; celkem tehdy trvalo získání balíku déle než 14 dní...:) Dobrá služba za 4000 Kč... Skoro podle vzoru Udělej si sám...

Napsala nám celá řada čtenářů, kteří se pozastavují nad tím, že do bytu dodá Česká pošta doporučenou zásilku komukoliv (pokud nemá adresát s poštou výslovně uzavřenou konkrétní smlouvu o něčem jiném, a pokud za to - jak jinak - zvlášť neplatí), avšak na poště výlučně adresátovi na občanský průkaz. Štěpán Kotrba argumentuje ve své poznámce ZDE, že je to zcela legální a že se tím Česká pošta právem brání před případnými právními problémy. Jistě, ale myslím, že věc je trochu složitější.

Nikdy nepůsobí příliš dobře, pokud se nějaký podnik, poskytující služby veřejnosti, brání vůči ní z právního hlediska preventivně tak intenzivně, že tím své zákazníky až obtěžuje. Tak je to třeba s bankami: V Británii nepotřebuju k přístupu k bankovním účtům na internetu žádné speciální "registrační certifikáty" či zvláštní "elektronické klíče". Že je takové konto méně bezpečné? Ano, ale banka toto riziko vůči zákazníkovi nese sama, je proti krádeži pojištěna, pokud by se zjistilo, že mi někdo ukradl peníze z úvěrové karty, ukradenou částku mi banka nahradí (stalo se to v minulosti). Neobtěžuje zákazníky příliš složitými přístupovými pravidly ke svým službám.

Je-li pravda, že je-li prostředí v České republice údajně víc korupční a "podvodnické" než v tzv. "zavedených" demokraciích, znamená to jistě, že se jednotlivci i instituce musejí v důsledku malého množství sociální důvěry, tzv. sociálního kapitálu, před potenciálními podvodníky bránit účinnými superlegalistickými opatřeními. Zajímavě argumentoval před časem americký autor Francis Fukuyama, že takový byrokratická právní opatření zvyšují náklady a ochromují ekonomický i společenský provoz. Ekonomicky v mezinárodní konkurenci vítězí společnosti, v nichž se na všechno nemusí vydávat potvrzení a u všeho se nemusí prokazovat totožnost, protože si lidi prostě věří, vzhledem k tomu, že se tolik nepodvádějí. Firmy v takových společnostech mají totiž menší náklady, a tedy jsou jejich výrobky a služby levnější, a tak ekonomicky vítězí nad konkurencí ve společnostech s nižší mírou společenské důvěry.

Je to možná neuvěřitelné, ale když dostanu v Británii od pošty Oznámení o uložení zásilky, stačí, abych na poštu přinesl jen tento papír - nemusím se už jinak prokazovat ničím. Čím bych se taky proboha v Británii prokazoval, když v té zemi neexistují občanské průkazy?

Uznávám, že v některých případech je přísná kontrola nutná: například, vládne-li nebezpečí, jaké popisuje ve své poznámce Štěpán Kotrba, že by mi poštu mohla krást a "zneužívat" na stejné adrese žijící má odcizená partnerka (všimněte si, že problémem je vždycky nedůvěra a lhaní - a stojí to peníze!), postižený adresát si přece může zaplatit mimořádnou službu, v jejímž rámci nevydá pošta jeho doporučené dopisy nikomu jinému kromě něho. Je však v normálních, každodenních případech skutečně nutné, aby takto intenzivně řehtal úřední šiml? Opravdu by nestačilo prokázat se na poště, tak jako v Británii (proč to jde tam a ne v ČR?) jen tím Oznámením o uložení zásilky? Anebo, když už Česká pošta jinak nedá, zároveň občanským průkazem osoby, která to Oznámení přinesla, aby byl záznam, kdo si uloženou zásilku odnesl? Samozřejmě, v případě např. větších finančních částek mohou být předpisy byrokratičtější a přísnější...

Lidi by myslím ocenili rozumný, pragmatický a praktický přístup, kdy je nejdůležitější zákazník a jeho pohodlí... Nikdy není pro pověst podniku dobré, když zákazníka příliš obtěžuje svými vnitřními nejistotami či problémy...

Jako když jsem šel v Praze v Kaprově ulici na tamější poštu minulou středu vyměnil těch pár dvacetikorun za papírovou dvousetkorunu - a potázal jsem se se zlou.

Dobrý podnik si kultivuje vztahy se zákazníky. Zjevně jsem nebyl pravidelný zatěžovatel České pošty pytli s mnoha kilogramy drobných (předpokládám, že takoví existují, a právě proto na mě pracovnice České pošty tak vyjela) - byl jsem jen náhodný zákazník s hrstí mincí a pověsti České pošty by bývalo prospělo, kdyby mi ty dvacetikoruny za papírovou dvousetkorunu vyměnila s úsměvem, tak jak to udělali v Potravinách na druhé straně ulice, namísto aby mě, věrna jistě přesnému byrokratickému a právnímu principu, od přepážky odehnala...

Důvěra, a lidský a slušný přístup. Ono se to vyplatí.

Ale to si zřejmě - v nepřátelském prostředí (?) fungující - Česká pošta teprve bude muset (někdy v budoucnu) uvědomit...

11. 8. 2003
Liam Byrne, analytik Labouristické strany, který spolupracuje s výzkumnou organizací Social Market Foundation, vypracoval zprávu o tom, jak se Británie změnila od roku 1984 a jak se zřejmě dále změní do roku 2020. Účelem je přimět ministry a stranické aktivisty, aby dokázali pohlédnout "dále, než k nejbližší frakční hádce na stranické konferenci", jak napsal list Guardian. I když se předpověď týká jen Británie, obsahuje četné zajímavé závěry, které zřejmě mají obecnou platnost:
11. 8. 2003
Teroristé z organizace Al Kajdá, kteří pronikli do Iráku ze Saúdské Arábie a z jiných arabských zemích, uzavřeli nyní podle týdeníku Sunday Times "nepravděpodobnou alianci" s bývalými členy rozvědky Saddáma Husajna a společně bojují proti americkým okupačním jednotkám.
Proč právě EKONOMICKÝ růst?
11. 8. 2003
Zdá se, že přítomnost je jen jakýmsi přechodným stavem k více či méně vzdálené budoucnosti, ve které se našim (a světovým) politikům konečně podaří nastavit všechny důležité normy, zákony či mezinárodní souvislosti tak, že dojde ke změně: lidé budou šťastnější (i děti se zase začnou rodit), sníží se kriminalita a celý svět se stane místem spokojeného bytí... Přitom tato představa skutečně dobrá je a je nutné o ní i více přemýšlet. Je však velmi smutné, že se o cestě, která tyto pozitivní trendy nastartuje, zatím příliš nemluví, stále je totiž prosazováno staré vidění, které neslouží celku, ale je výhodné jen pro malou část společnosti.
11. 8. 2003
Ignacio Ramonet
Utajena nezájmem význačných sdělovacích prostředků nezískala zpráva vydaná Mezinárodní organizací práce žádnou pozornost. Tento dokument odsuzoval skutečnost, že se každoročně na celém světě stane 270 milionů zaměstnanců obětí pracovního úrazu a dalších 160 milionů onemocní nemocí spojenou s výkonem povolání. Tato studie dále odhaluje, že množství zaměstnanců, kteří zahynou v pracovní době, ročně přesahuje dva miliony... Každý den tedy výkon práce v zaměstnání zabije 5000 lidí! "A tyto údaje," doplňuje zpráva "jsou pod hranicí skutečnosti."
11. 8. 2003
Zešílevší kapitalismus, o kterém nevěřícně mluvil Jan Čulík ZDE, se projevuje i na státním podniku Česká pošta. Plnění "zbytkové" univerzální služby, které má Česká pošta jako "břemeno" v ostré a nevyhratelné konkurenci bouřlivě se rozvíjejících telekomunikačních služeb dovádí tento podnik do absurdního chování, kdy doručení dopisnice mnohdy stojí více, než kdybychom si ji doručili sami tramvají...
10. 8. 2003

Nedá mi nereagovat na článek. Mám tutéž zkušenost a opravdu nechápu, jak je možné že při roznášce mi poštu adresovanou manželovi vydají (čistě teoreticky, neboť v cca 10:00 jsem každý pracovní den v práci, že ano), ale na poště nikoliv. míní Irena Hrušková.

Dostali jsme se dokonce do tak absurdní situace, že doporučenou poštu doručovatelka zanechávala u sousedky !!!, ale mně zákonité manželce by na poště prostě nic nevydali. Došlo to tak daleko, že jsem si na tento postup musela stěžovat na poště, a to ještě doručovatelka nechápala jak mi může vadit že se nám zásilky potulují po domě, aniž bychom o tom věděli.

Mimo to by mě zajímalo, jak může doručovatelka vědět, kdo je z kterého bytu (poštu přece nedoručuje ke dveřím bytu, ale vchodu). A proč má přítomnost někoho na nějaké adrese přednost před průkazem totožnosti. Vyřešili jsme to kartičkou od pošty opravňující mě k přebírání manželovy pošty (za poplatek), ale co k tomu opravňuje všechny sousedy, to netuším.

Holt všemu člověk rozumět nemůže, České poště obzvlášť.

11. 8. 2003
Jezdím do svého trvalého bydliště jen na víkend, neboť jsem zaměstnaný v Praze. Doporučený dopis, který mi avizovala pošta na pobočce, jsem si vůbec nemohl vyzdvihnout, neboť v sobotu a v neděli měli na pobočce zavřeno, v pátek končili již ve čtyři hodiny. Domluvil jsem se a stvrdil smlouvou, že mi pošta bude doporučenou poštu ponechávat na své hlavní pobočce, kde mají otevřeno i v sobotu dopoledne. Za tuto službu navíc musím platit 600 Kč ročně.
11. 8. 2003

Nevím, čemu se pánové Góra ZDE a Císař ZDE diví... Jejich údiv pouze ukazuje na jejich osobní nezkušenost a současně na složitost dnešního zákonodárství. V něm i právo na "milosrdnou lež" manželce (manželovi, družce, druhovi, partnerce, partnerovi) je lidským právem zaručeným občanovi zákonem. Při přebírání pošty nezletilého dítěte (či nesvéprávné osoby) rodič musí prokázat, že je jeho zákonný zástupce. Protože i vztahy mezi biologickým, adoptivním či "výchovným" otcem a synem (dcerou) mohou nabývat netušené složitosti v zemi, kde šedesát procent manželství končí rozvodem a svěřením potomků do něčí péče.

Svobodným a svéprávným právem a rozhodnutím je zmocnit či nezmocnit kohokoliv k výběru peněz, upomínek, pozvánek k soudu či výsledků vyšetření na syfilis.Česká pošta jako instituce (a nedělám jí prosím tiskového mluvčího) má své předpisy, které je povinna dodržovat. Ty předpisy vyplývají ze zákonů a ty zákony z ústavy.

Partner či dítě nemůže přebrat nic ani na dvoře, ani ve dveřích, pokud se neprokáže zmocněním. Zkuste otevřít dveře bytu své partnerky, kde jste "na trvalé návštěvě", zevnitř pošťačce, podepsat složenku či obsílku k soudu pro ni určenou a uvidíte, jak zajímavý vývoj nastane, když se adresátka bude posléze domáhat toho, že ona nepřevzala peníze či obsílku a tudíž nemá odpovědnost za následky tohoto PRÁVNÍHO kroku.

Pokud doručovatelka činí cokoliv jiného, než jí ukládají zákony (nejen ten o České poště) a vyhlášky či provozní řád ČP, je na vyhazov dle § 53, nebo dokonce na trestní oznámení. Což ji nezbavuje jako osobu poučenou a odborně kvalifikovanou odpovědnosti za způsobenou škodu.

Nedávno Česká pošta vymáhala miliny po pracovnicích přepážky, které zapomněly zavřit dveře a nechaly se díky "porušení bezpečnostních pravidel" snadno vyloupit.

10. 8. 2003
Tímto se řídí Česká pošta. Je to zbytečně byrokratické a jsou v tom nelogičnosti. Viz:

Poštovní zásilku nebo poštovní poukázku může podnik [tj. Česká pošta] vydat jen osobě, které je alespoň 15 let, nebo které byl již vydán občanský průkaz.

Za adresáta, který vzhledem ke svému věku nesplňuje výše uvedenou podmínku, může poštovní zásilku nebo poštovní poukázku převzít jeden z jeho rodičů, případně jiný zákonný zástupce. Takový postup se ovšem netýká poštovních zásilek nebo poštovních poukázek, které z rozhodnutí odesílatele smějí být dodány jen do vlastních rukou adresáta.

Může tedy někdo vysvětlit, co se stane, pošlu-li osobě mladší 15 let - či bez občanského průkazu - zásilku do vlastních rukou, ta osoba nebude doma v době, kdy se bude Česká pošta zásilku pokoušet doručit, a půjde si pak pro zásilku na poštu? Podle tohoto předpisu je v takovém případě zásilka nedoručitelná? (JČ)

11. 8. 2003
Minulý týden byl opravdu hektický na zprávy kolem služby ADSL. Ačkoliv využívá v současnosti službu jen něco málo přes 8 tisíc uživatelů, vyvolalo spuštění agregace a okamžitý pokles na čtvrtinu původní deklarované rychlosti vlnu nevole mezi uživateli. Jak je vidět nejsme až tak otrlí jak by se zdálo, bohužel se Internetová veřejnost bouří až ve chvíli, kdy se něco opravdu závažného stane. Přitom už víc než před měsícem jsme se snažili internetovou veřejnost upozornit na to, že ČTc připravuje nové tarify, které nebudou pro uživatele zrovna krokem vpřed. Pojďme se ale podívat na to co nás v nejbližší době čeká. Ohledně ADSL totiž stále zůstává příliš mnoho nezodpovězených otázek.

Autor je zakladatelem Občanského sdružení Internet pro všechny.

8. 8. 2003
Martin Klíma
Jak nebezpečné je dotýkat se hvězd, třebas na zem spadlých z nebe... Jak nebezpečné je chovat se jako občan, jsem-li úředník - komunální otrok bez občanských práv. O tom všem vypráví mikropříběh obecně - příběh kulturního úředníka Klímy, iniciátora petice proti Kamlachovu plotu v Sezimově Ústí. Možná situace v tomto městě povede i k mimořádným volbám. A to vše kvůli plotu, který jen náhodou a nedopatřením připomíná ten v Matiční ulici....

Článek "Když se ruší cesty" ZDE
11. 8. 2003

Mapka Czechteku 2003 s fotkami všech 115 soundsystémů je na stránce http://www.hypno.cz.

11. 8. 2003

Na pondělí 11. srpna připadlo 55. výročí narození Jana Palacha (narozen 11.8.1948 v Praze, zemřel 19.1.1969 v Praze), jehož vzpomněla Společnost Jana Palacha ve Všetatech umístěním nového památníku Jana Palacha a Jana Zajíce v horní části Václavského náměstí. Symbolické odhalení pomníčku proběhne ve čtvrtek 14. srpna mezi 18.00-18.30 hod., v den, kdy nebude daleko jiné polokulaté výročí, neodmyslitelně spjaté s Palachovou sebeobětí: 21. srpen.

8. 8. 2003
Peltrámova koncepce elektronického mýtného se speciálními "GO Boxy" či OBU (on board unit - palubní jednotka), 94 kontrolními branami s lasery, kamerami, infrajednotkou, přenosovými systémy za dvě miliardy korun a necelé dvě miliardy ročních nákladů přitom nedělá nic jiného, co by nezvládla technologie za desetinu této částky. Namísto snu o německém Systému s velkým a drahým S, který sami Němci nazývají Warten auf die Wunderbox - čekání na zázračnou skříňku, se může vzít český mozek, ruce, stávající technologie a daleko levnější řešení může být k dispozici prakticky ihned. Vydělat mohou všichni.
9. 8. 2003

Belgicko zmenilo zákon o vojnových zločinoch

Radovan Geist
Desaťročný zákon, ktorý belgickým súdom umožňoval trestať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti bez ohľadu na to, kde sa stali, už neexistuje. Bruselská vláda podľahla tlaku a postupnými novelami ho zmenila na nepoznanie.
11. 8. 2003
Když se rok sejde s rokem a nic se neděje, nastává čas hodnocení a bilancování. Bilancování slibů, které politické strany daly svým voličům. Bilancování slibů vlády, která takto vzešla z rozhodnutí občanů. Sociální demokracie se ve svém programu zavázala, že hodlá podporovat plně samostatný veřejnoprávní multiplex. Kde je těm slibům konec?
11. 8. 2003
Radovan Geist
Oficiálna európska politika Slovenska sa dá už istý čas nazvať prinajlepšom ako "euroopatrná". Potvrdilo sa to aj minulý týždeň, keď nový slovenský veľvyslanec pri EÚ Miroslav Adamiš povedal, že na medzivládnej konferencii podporíme britský návrh ústavy, ktorý ponecháva členským krajinám pri rozhodovaní o priamych daniach právo veta.
11. 8. 2003
V roku 2000 pribudla medzi svätcov ruskej pravoslávnej cirkvi naozaj kontroverzná osobnosť -- posledný ruský cár Mikuláš II. Niekoľko rokov sa hovorí i o tom, že blahoslaveným v katolíckej cirkvi by sa mal stať aj posledný rakúsko-uhorský cisár Karol. Oboch zvrhli revolúcie, ktoré boli zavŕšením prvej svetovej vojny. Na jej rozpútaní mal svoj podiel najmä ruský cár.
11. 8. 2003
Fidel Castro Ruz
"Před řadou týdnů, začátkem června, schválila Evropská unie hanebnou rezoluci, vypracovanou skupinkou úředníků bez předchozího posouzení přímo ministry zahraničních věcí, a iniciovanou osobností fašistického rodu a ideologie, José Mariou Aznarem. Rezoluce představovala zbabělý a odporný čin, který se přidružil k nepřátelskému chování, výhrůžkám a nebezpečí, jež pro Kubu znamená agresivní politika hegemonické supervelmoci. Rozhodli se zrušit nebo snížit na minimum "humanitární pomoc" Kubě, jak ji nazývají."

Projev "nejvyššího představitele a presidenta Kubánské republiky Fidela Castro Ruz" na shromáždění k 50. výročí útoku na kasárna Moncada a Carlos Manuel de Céspedes, Santiago de Cuba 26. července 2003.

11. 8. 2003
Senátoři neschválili většinu kandidátů na ústavní soudce, které navrhl prezident. Hrad je tímto rozhodnutím frustrován a označuje ho za skandální. To vše by bylo v pořádku, protože prezident tím frustrovaný být musí. Skandální je možná příliš silné slovo, nicméně je, při pravděpodobné hloubce frustrace prezidenta, pochopitelné.
Atentát na Hitlera
11. 8. 2003
Mnichov

Dvadsiateho júla 1944 sa uskutočnil neúspešný pokus o násilné odstránenie Adolfa Hitlera. Neurobili ho partizáni ani civilný odboj, ani spojenecké komandá, ale niekoľkí členovia najvyššieho velenia Wehrmachtu.

11. 8. 2003

Je mi jaksi jedno, že pánové KotrbaZDE a Mašita ZDE považují lidi, kteří se cítí být obtěžováni hlukem a duněním, za méněcenné. Jsou to občané, většinou platící daně, většinou vytvářející hodnoty, většinou odstavení od možnosti zasahovat do chodu věcí, spuštěných lidmi daně neplatícími, hodnoty nevytvářejícími, ale s vysokým vědomím VLASTNÍCH práv..., míní Čeněk Urbanec.

Je to skoro obecné v tomto státě, že právo v dnešním nepráví mají ti, co jej porušují, ale to není chyba pánů Kotrby a Mašity, ti jen s arogancí uživatelů svobody přehlížejí limity svobody jiných. Tím se dostávají na úroveň hrdého nestydícího se pana Navrkala ...ZDE

Posledních čtrnáct let v této republice, kromě nezpochybnitelných kladů, vytvořilo nepřehlednutelnou instituci okázale buranských prudičů, kteří v demokratických společnostech vymřeli, nebo se schovávají na místech k tomu určených...

Ne tak u nás - t.zv. celebrity vyvádějí věci, za které by v trochu civilisované společnosti šly sedět - u nás se uspořádá referendum, zda je to jejich výjimečností...

Ožralý opisovač not nabourá do kandelábru, líbán múzou, pravděpodobně, a PR z toho udělá příspěvek do kulturního dědictví... Takže: je hezké bavit se, vtáhnout do toho spoustu lidí, ale NEPRUDIT, to by mělo být heslem, alespoň pokud chceme být odlišeni od prudičů velkého formátu jako byl Čingischán....

11. 8. 2003

Pobavil jsem se u sloupku o cestování ZDE, míní Jiří Šůla. ČD je úžasná instituce a člověk s nimi vždy zažije obrovskou kopu srandy a zábavy - např .já jsem jezdil v po-pá každý den 2 roky trasu Frýdek-Místek -- Ostrava střed - a řeknu Vám, ještě bych ten sloupek doplnil o:

a) přetopené, případně nevytopené vagóny v zimě,

b) zpoždění 50 minut na 19km zamrzí :o),

c) vagóny z 50.let - přicházející EU na mě dýchá každým ztrouchnivělým kouskem dřeva :o),

11. 8. 2003
Vážený pán Čulík!

Dovoľte, aby som Vás v mene Ivana Svitaka privítal v Bolívii. Že poniektorí nevedia kto to je a prečo v Bolívii? Ivan Svitak bol komunista, neskôr antikomunista, ušiel na Západ a keď sa ako skúsený svetobežník a dobrý filozof vrátil v roku 1990 do ČSFR, po obhliadnutí sa, čo sa u nás deje, konštatoval: Nastupujeme do nočného rýchlika smer Európa. Aké bude naše sklamanie, keď sa ráno zobudíme v Bolívii." Tak ešte raz vítajte v Bolívii.

Toto je reakce na tento článek.

11. 8. 2003
MAJA - z diskuzního fóra týdeníku SLOVO k článku Ladislava Žáka Kladivo na...?

Pan Zak ocividne pri sebe nema "tlustyho kamarada", inak by s neho istotne nepadali take dristy. Ked spolu sporiadane, mudro a tvorivo ziju dva protikladne poly - muz a zena - jeden od druheho sa toho vela nauci a je to potom na oboch vidno! Homosexualita je UCHYLKA, vazeny (ako kazdy neprirodzeny akt sexualneho charakteru). To nie je ani normalne spravanie, ani to nie je choroba, ktoru by bolo mozne liecit (o com nas dnes presviedcaju niektori "experti").

4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Jak kubánský diktátor hájí svou revoluci Fidel Castro Ruz
11. 8. 2003 Proč právě EKONOMICKÝ růst? Michal  Rusek
11. 8. 2003 Zemřít v práci Ignacio  Ramonet
11. 8. 2003 Česká digitální média VIII.
Veřejnoprávní multiplex a programové sliby
Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Vývojové trendy: jaký bude svět za 20 let   
11. 8. 2003 Spojené státy rozdmychávají jaderný konflikt, který bude obtížné zastavit   
11. 8. 2003 Začínáme jednat s Českým Telecomem o ADSL Miloslav  Sova
11. 8. 2003 Ještě jednou o České poště Jan  Čulík
8. 8. 2003 Peltrám potřetí: Úskalí předražených koncepcí a idea možné alternativy Štěpán  Kotrba
8. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy - další reakce čtenářů   

Česká pošta RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Česká pošta: Pracuje méně, kasíruje více Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Česká pošta, kapitalismus, který zešílel za další Eduard  Vacek
11. 8. 2003 Česká pošta má své předpisy, vyplývající ze zákona, a ty musí dodržovat Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Ještě jednou o České poště Jan  Čulík
10. 8. 2003 Předpisy České pošty pro doručování zásilek   
10. 8. 2003 Všemu člověk rozumět nemůže, České poště obzvlášť   
8. 8. 2003 Inspirace od České pošty Jiří  Císař
8. 8. 2003 Já jsem zase nedostal balík   
7. 8. 2003 Česká pošta: škrtli mou adresu a dopis doručili jinam Jindra  Vavruška
6. 8. 2003 Česká pošta: "Peníze nevyměňujeme" Jan  Čulík

Automobilismus RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2003 Zlikvidují zautomatizované automobily veřejnou dopravu?   
8. 8. 2003 Jak platit za užívání silnic   
8. 8. 2003 Systémy pro automatickou jízdu automobilů už existují   
8. 8. 2003 Radost bourat   
6. 8. 2003 Velvyslanectví německých zájmů - dopis jednoho lobbisty Štěpán  Kotrba
31. 7. 2003 Svoboda není bezbřehá Jan  Čulík
31. 7. 2003 Trapný Ondřej Hausenblas   
30. 7. 2003 Rallye Pačejov: pořádek a informace měla zajišťovat policie Jan  Vaškovič
29. 7. 2003 Zvláštní svoboda Ondřeje Hausenblase Martin  Konicar
29. 7. 2003 Nedat se omezovat buranstvím Ondřej  Hausenblas

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Narušování občanského soužití RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
8. 8. 2003 Plot, petice a šikana Martin  Klíma
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba