1. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2003
Usnesení soudu o zrušení předběžného opatření

úterý 14:50, Slaný - Přesto, že se od posledního vyjádření slánské radnice okresnímu soudu (návrh zrušení předběžného opatření a jeho okamžité zrušení) nic na faktickém stavu nezměnilo, radnice oznámila dnes rodině Horvátové, že budou vystěhováni zítra, ve středu, v 11:00. Součástí žádosti slánské úřednice odboru sociální péče a zdravotnictví dne 25. 9. o zrušení předběžného opatření bylo totiž konstatování, že "...matce ... bylo umožněno zaplatit dlužnou částku na nájemném do 25. 9. a tím se řízení o vystěhování z bytu - Slaný Ouvalova čp. 392 - zastavilo."

25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření >

Rodina Horvátova žije z dávek sociální pomoci, je bez prostředků, dospělí jsou bez práce a opět jí hrozí rozpad rodiny a další sociální vyloučení - umístění dětí do dětského domova a dospělých do azylového domu. Za "nájem" za září 2003 přitom rodina Horvátova zaplatila - neuvěřitelných 1048 Kč. Snaha, byť za krutých podmínek, tu tedy je. Ale možnost splatit veškerý "dluh" 19 000 Kč ihned je nereálná. A radnice to musí vědět. O to je její chování horší.

Na základě čeho se řízení o vystěhování z bytu znovu obnovilo, nikdo neví. Tím méně "ubytovaní". Veškeré dosavadní pokusy nevládních a romských organizací o komunikaci s radními, zjištění faktického stavu věcí z relevantních dokladů a jakoukoliv dohodu s městským úřadem skončily buď nekomunikací a nebo ignorováním návrhů. Šikanování a neurotizování obyvatel Mexika začíná dostávat do té míry závažný charakter, že by nemělo ujít pozornosti státního zástupce.

Sloupek

Argumentace poslance Kotta, bývalého zastupitele za ODS v Doksech, který pro MFD prohlásil, že nechtěl shodit Špidlovu reformu, je stejně úsměvná, jako jeho lihový výlet / úlet. "Jenom jsem nechtěl celou reformu shodit. Je to balíček dvanácti zákonů a padesát až šedesát procent z toho je dobrých a pravicových. Raději než hlasovat proti jsem nechtěl hlasovat vůbec. ... A takhle by se měl zachovat každý seriózní poslanec," dodal.

Pokud má pravdu Kott, pak celý klub ODS je složen ze samých neseriózních poslanců. Pokud má pravdu ODS, pak je Kott alkoholik a pohřbí Topolánkův optimismus ohledně svrhnutí vlády, nebot jako správný pravicový poslanec se nechá ožrat před klíčovým hlasováním tak, že ani tři kolegové ho do jednací síně nedonesou. Kotta nejspíše čeká vyhazov z dokské ODS, následně pak přijetí za čestného doživotního člena místní organizace ČSSD. Kott totiž dokázal něco, co nemohl předvídat ani premiér Špidla - že největším nepřítelem reformy financí není odbojný poslanec Hojdar, ale střízliví poslanci ODS. Naštěstí pro Špidlu jich bylo méně, než jich bylo potřeba... Pokud ODS Kotta principiálně potrestá, bude bita nedostatkem "duší" pro další "cestu vládě po krku". Pokud ne, nemá co komu říkat o principech. Příště se bude v parlamentním baru čepovat whisky zdarma - vždy na účet ministra, předkládajícího ten který zákon. Ve sněmovně se "počítá" výsledek hlasování, nikoliv cesta k jeho dosažení.

"Ta situace je hrozná a podle toho, co řekl pan Kott, bude ještě horší. Vypadá to totiž jako náznak toho, že by v budoucnu odmítal hlasovat společně s ODS," řekl Petr Skokan, starosta České Lípy a člen krajského vedení občanských demokratů v Libereckém kraji Mladé Frontě Dnes...

Becherovku nebo whisky?

1. 10. 2003
Washingtonu hrozila v úterý odpoledne politická bouře. Bílému domu bylo nařízeno, aby archivoval záznamy telefonních rozhovorů a dokumentů, protože bude zahájeno trestní vyšetřování, jak bylo protizákonně prozrazeno tisku jméno agentky CIA, manželky diplomata Josepha Wilsona.

Vyšetřování se připravuje uprostřed obvinění, které vznášejí američtí Demokraté a někteří Republikáni, že Spojené státy zaútočily na Irák na základě zastaralých a mlhavých výzvědných informací. Vyšetřování zpochybňuje integritu Bushovy vlády.

1. 10. 2003
Římskokatolická církev zahájila tento týden bezprecedentní útok proti veřejnoprávní společnosti BBC. Obvinila ji ze zaujatosti a z nepřátelství vůči katolíkům. Arcibiskup z Birminghamu Vincent Nichols konstatoval, že určité části BBC, zejména ve zpravodajství a v publicistice, mají protikatolickou agendu.

Nichols předem zaútočil na televizní seriál investigativních pořadů BBC Kenyon Confronts (Kenyon útočí) a poukázal na to, že připravovaný dokumentární film o tom, jak katoličtí kněží sexuálně zneužívají děti, využívá "starých informací" a odráží buď "zlou vůli", anebo "nedostatek řádného úsudku. Kritizoval také BBC za to, že plánuje v říjnu odvysílat dokumentární film s názvem Sex and the Holy City (Sex a Svaté Město) při příležitosti pětadvacátého výročí nastolení nynějšího papeže Jana Pavla II. a blahořečení Matky Terezy.
Tony Blair na konferenci Labour Party v Bournemouthu
1. 10. 2003
V Británii se tento týden koná v anglickém letovisku Bournemouth výroční sjezd britské vládnoucí Labouristické strany. V úterý na něm promluvil premiér Tony Blair. Hovořil v době, kdy začíná být postavení jeho vlády složité. Labouristická strana je rozhádána ohledně vládou navrhované reformy státního sektoru a v důsledku války proti Iráku. Průzkumy veřejného mínění začínají ukazovat, že veřejná podpora britských labouristů klesá.

Blairovi se však mezi delegáty své strany na sjezdu po projevu dostalo sedmi a půl minutových ovací ve stoje, a už než začal hovořit, ho přivítali dvouminutovým potleskem.

Ohledně nejkonfliktnější kontroverze své vlády, totiž ohledně útoku na Irák, vyslovil Tony Blair poctu těm, které byli proti válce v Iráku, ale požadoval, aby i jeho názory byly respektovány.

"Vím, že mnoho lidí je zklamáno, uraženo a rozhněváno," řekl ohledně svého rozhodnutí zaútočit na Irák. "Vím, že mnoho lidí je hluboce přesvědčeno, že to, co jsme udělali, bylo nesprávné. Není pravda, že nerespektuji ty, kdo se mnou nesouhlasí."

Francis Fukuyama
1. 10. 2003

Francis Fukuyama, profesor mezinárodní politické ekonomie na Univerzitě Johna Hopkinse v USA, dospěl ve svém bádání k závratné myšlence, že po pádu komunismu ve východní Evropě se lidstvo ocitlo na konci svých dějin, protože neexistují životaschopné alternativy vůči tržní ekonomice a liberální demokracii. Otázkou nad jeho dílem je, zda v jeho případě není spíše přání otcem myšlenky. Je skutečně zajímavé, co může vyprodukovat pan profesor s platem 50 tisíc dolarů měsíčně a vydávat to za zákony přírody.

Miloš Zeman - ilustrační foto: Štěpán Kotrba
1. 10. 2003
plný text projevu Miloše Zemana

Jelikož se žádný z tištěných deníků, ČTK či další média neodhodlaly přepsat a zveřejnit hodinový projev bývalého premiéra Miloše Zemana na Žofínském ekonomickém fóru, které se konalo 25. 9. 2003, zveřejňují jej v plném rozsahu Britské listy, včetně audiozáznamu. Nemáme ve zvyku využívat informační převahy a psát kuse a vytrženě z kontextu o něčem, co ostatní neměli možnost slyšet. Domníváme se, že vždy před podepsáním jakékoliv Anticharty je třeba si onu původní Chartu přečíst... Přečtěte si tedy i vy Zemanův projev, kritizující Špidlovy ekonomické balíčky a pak můžete vynášet své soudy. Obdivné, sympatizující, lhostejné, rezervované či zatracující.

Štěpán Kotrba

1. 10. 2003

ČTK: Českomoravská konfederace odborových svazů vzdala protesty proti reformě veřejných financí. "Nemáme naplánovanou ani nepřipravujeme nějakou akci k reformě," řekl po poradě předsedů 34 odborových svazů sdružených v centrále její šéf Milan Štěch. "Náš svaz nepovažuje za vhodnou, ani účelnou ani možnou například generální stávku," upřesnil Jan Uhlíř, předseda odborového svazu KOVO, který je nejsilnějším členem konfederace.

Štěch, který je zároveň senátorem za sociální demokracii, se však v horní komoře alespoň pokusí hájit zájmy odborů, především v oblasti důchodů, nemocenské a daní. Nemůže však na 100 procent říci, že pro současní znění zákonů nakonec ruku nezdvihne. Nevěří totiž, že by mohli senátoři na současné podobě zákonů něco změnit. "Pokud by tam (v senátu) něco bylo přijato, tak stejně budou tendence to zas přehlasovat ve sněmovně," poznamenal.

1. 10. 2003
Edward Said

Pred šesťdesiatimi rokmi sa európski Židia dostali až na samé dno svojej kolektívnej existencie. Nacistickí vojaci ich ako dobytok nahnali do vagónov, ktoré ich z celej Európy dopravili do táborov smrti a tam ich v plynových komorách systematicky likvidovali. V Poľsku sa Židia čiastočne postavili na odpor, no vo väčšine krajín prišli najprv o svoje občianske postavenie, potom o zamestnanie, nato ich oficiálne označili za nepriateľov, ktorých treba zničiť -- a nakoniec ich aj zničili. V každom dôležitom ohľade boli tým najbezmocnejším národom, no pritom ho vodcovia a armády, ktorých sila bola neporovnateľne väčšia, označovali za podlého a potenciálne víťazného nepriateľa.

1. 10. 2003
Správu o smrti palestínsko-amerického literárneho vedca Edwarda Saida priniesli aj slovenské agentúry, no jeho meno asi u nás málokomu niečo hovorí. Už len nad samotným týmto faktom je vhodné sa pozastaviť. Dokladá totiž, ako ďaleko má svet k riešeniu palestínskej otázky. Nepoznáme možno najvýznamnejšieho palestínskeho intelektuála, ba hádam najdôležitejšieho Palestínčana mimo okupovaných území vôbec. Edward Said patril svojim vzdelaním, rozhľadom a názormi k špičke celého arabského sveta. Hoci nebol politik, jeho pôvod a medzinárodné okolnosti ho donútili politikou sa zaoberať. Dosiahol pritom také výsadné postavenie, že ho boli nútení rešpektovať aj jeho nepriatelia. Palestínsky štát je dnes fatamorgánou presne tak, ako bol pred desiatimi, dvadsiatimi, či tridsiatimi rokmi. No ak by bol vznikol, reprezentatívnu funkciu prezidenta by si bol Edward Said bezpochyby hlboko zaslúžil.
The End
1. 10. 2003

1. 10. 2003
Není to příjemné, stará-li se o vás někdo? Britské Listy se starají o každého a to je zajisté činnost bohulibá. Nadto prosazují, aby se o každého staral ještě stát. Dvojí bohulibost; tolik starosti a starostí na bedrech, resp. serverech, jednoho časopisu. Britské Listy se dokonce i starají, kolik internetových brouzdačů zabloudí na stránky černobílého Respektu.
1. 10. 2003
Začiatkom roka sa okolo tridsať ľudí slovenského politického, občianskeho a kultúrneho života rozhodlo iniciovať petíciu na vypísanie referenda o našom vstupe do NATO. Mnoho politikov sa zľaklo a najmä niektoré strany vládnej koalície spustili mediálnu hystériu. Povrchní a otrepaní analytici denno-denne spovedaní ešte povrchnejšími spravodajcami opakovali, ako môže táto občianska aktivita poškodiť naše integračné ambície. Terajší veľvyslanec v USA Rastislav Káčer sa dokonca obával, že Senát USA môže zastaviť náš pozývací proces. Skrátka, strieľalo sa zo všetkých strán.
Vladimír Putin
1. 10. 2003

Nové integračné zoskupenie alebo rozpad SNŠ?

V októbri minulého roka Ukrajina odmietla vstúpiť do Euroázijského hospodárskeho zväzu, ktorého vznik presadzoval ruský prezident Vladimir Putin, čím celý projekt pochovala.

Jeho kolega sponad Dnepra Leonid Kučma vtedy vyhlásil, že vstup Ukrajiny do podobného zoskupenia nezodpovedá jej ekonomickým záujmom. Netrvalo dlho a Putin vo februári 2003 prezentoval nový projekt Spoločného hospodárskeho priestoru, ktorého členmi by sa mali stať Rusko, Ukrajina, Bielorusko a Kazachstan.

1. 10. 2003

Zo zákonnej povinnosti bude ťažiť súkromný sektor

Po demonopolizácii zákonného poistenia motorových vozidiel prišlo v tejto oblasti k ďalšej zmene -- k deregulácii trhu s týmto produktom. Poslanci tak rozhodli po schválení novely zákona o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou vozidla.

Keď pri demonopolizácii zákonného poistenia stratila Slovenská poisťovňa svoj monopol na trhu, prevádzkovatelia motorových vozidiel sa tešili. Automaticky totiž predpokladali, že poisťovne sa o svojich zákazníkov pobijú, a to v prvom rade cenami.

1. 10. 2003

Finále spravodajských hier vrcholí

Vláda SR dnes odvolala Jána Mojžiša z funkcie riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Správu takéhoto znenia túžobne očakáva premiér Mikuláš Dzurinda, ktorého dôveru tento štátny úradník stratil. V súčasnosti je táto správa zatiaľ iba veľmi vytúženým Dzurindovým snom, ktorý sa však môže naplniť každým dňom. Po prvom neúspešnom pokuse odvolať Mojžiša sa premiér rozhodol vsadiť na istotu. A tak návrh na odvolanie neposlušného Jana z Valaskej, kde na fašiangy zjedia v klobáse pomletého psa, môže prísť ako blesk z jasného neba.

V prípade, že sa tak nestane, existuje reálna hrozba, že Dzurinda už nebude premiérom a koalícia sa rozpadne. Situácia sa totiž vyhrotila na maximálnu možnú mieru.

Egon Bondy
1. 10. 2003

O vybratých filozofických otázkach minulosti a súčasnosti s hosťom - Egonom Bondym, básnikom, filozofom a guruom československého undergroundu

Urobiť rozhovor s Bondym nie je jednoduché už len z dôvodu, že nemá e-mail ani telefón. A aby sa to niekomu nezdalo málo, Egon Bondy, vlastným menom Zbyněk Fišer, býva na cudzej adrese ženského mena. Aj keď mi pri prvom náhodnom stretnutí v kaviarni U Anjelov tvrdil, že jeho prehľad je veľmi obmedzený (uvažoval som, či nešlo o zdvorilé odmietnutie rozhovoru), pri každej otázke podáva ucelený pohľad, v ktorom kombinuje skúsenosti z filozofie, vedy či umenia. Toto je upravený prepis časti improvizovaného rozhovoru, v ktorom nekonvenčný mysliteľ vysvetľuje, prečo je vnímanie interpretáciou, alebo prečo je aktuálne študovať čínsku filozofiu.
Jan Pavel II.
1. 10. 2003
Radovan Geist

Nech mi nikto nevraví, že sa kresťanskí demokrati nepokúšajú svoje názory nanútiť celej spoločnosti. Najprv sme vlajočkami a výzdobou vítali Jána Pavla II. v podobnom duchu ako kedysi delegácie z "bratských krajín" a teraz tu máme opäť antidiskriminačný zákon a kampaň na jeho podporu.

KDH antidiskriminačný zákon odmieta, lebo podľa nich otvára dvere legalizácii manželstiev dvoch osôb rovnakého pohlavia a potom adopciám detí.

30. 9. 2003
Návrh vlády na novelu Listiny základních práv a svobod nebude základní práva občanů v ní obsažené posilovat, ale naopak se je bude snažit oslabovat, rušit či znefunkčnit. Novela, která má být projednávána ve vládě ve středu 1. 10. 2003, fakticky ruší ochranu českých občanů před trestní jurisdikcí cizích států. Nejen že umožní vydávání občanů ČR Mezinárodnímu trestnímu soudu, ad hoc mezinárodním trestním tribunálům ustavených Radou bezpečnosti OSN, vydávání dle evropského zatykače v rámci EU, ale má umožnit na mezinárodním smluvním základě vydávání vlastních občanů cizím státům k trestnímu stíhání či k výkonu trestu. Tedy i Spojeným státům, kde stále platí trest smrti.

Vláda chce "bianco" možnost vydávat občany do cizích států za každou cenu prosadit.

Chanov
29. 9. 2003
AKTUALITA - Pondělí 15:00

Návrh na zřízení takového zařízení, pojmenovaného navíc symbolicky jako "Tábor 7", provozovaného městem či jím zřízenou firmou, tlačí náměstkyně primátora JUDr. Hana Jeníčková z ODS bez bližšího projednání na zasdání Rady města Most, které se má konat tuto středu, 1. října. Má se tak stát v navrhovaném "Akčním plánu" na rekonstrukci Chanova. Po ministerstvu pro místní rozvoj chce přitom Most na Chanov a další modernizaci bytového fondu necelých 100 milionů. Poskytne stát peníze na "koncentráček"? Zdroje blízké vládě naznačují, že stát hodlá vůči podobným snahám místních samospráv o zřízení ghett tvrdě zakročit, neboť si je vědom sociální neúnosnosti takového řešení a rizika žalob u soudu pro lidská práva ve Štrasburgu.

Při řešení problematiky Chanova se chce proto vedení mosteckého magistrátu obrátit i na vládu. Otázka národnostních menšin totiž přesahuje hranice obcí a měst. Město Most chce podle Jeníčkové žádat o dotace i Státní fond životního prostředí ... :))

V Mostě přitom stále trvá "velká" koalice ODS a ČSSD. Místostarostka za ČSSD přitom před několika dny řekla Britským listům, že podobné řešení nepřichází v úvahu a její strana s tím nebude souhlasit. Její vyjádření k dokumentu na středeční jednání Rady se redakci BL prozatím nepodařilo získat. Koalice má v Zatupitelstvu převahu jednoho hlasu.

Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? - 25. 9. 2003 >
1. 10. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V září 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 10 600.00 Kč. Zůstatek na našem účtu je ke dni 1. 10. 2003 minus 18.24 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002. Financujeme také přípravu vydání nového výboru z Britských listů, Jak Češi bojují, který vyjde před Vánoci.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2003 Zeman na Žofíně   
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
30. 9. 2003 Stane se Matka Tereza novým rychlostním svatým?   
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
25. 9. 2003 Musím večeřet s ďáblem   
25. 9. 2003 Británie v otroctví   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2003 Bílý dům prý neprozradil jméno agentky CIA   
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Hitler a historie nacismu RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2003 "Krása" a "styl" Hitlerovy pracovny a problematika mezinárodního copyrightu   
24. 9. 2003 Ještě jednou Riefenstahlová: co je podstatou a funkcí umění? Fabiano  Golgo
23. 9. 2003 Ještě jednou k otázce morálky v umění Jan  Paul
12. 9. 2003 Leni Riefenstahlová: byla to skutečně nacistka nebo jen prostě Němka, typická pro svou dobu? Fabiano  Golgo
9. 9. 2003 Zemřela Leni Riefenstahlová   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
18. 8. 2003 Čierny deň nemeckej armády Peter  Greguš
15. 8. 2003 Byl Hitler před mnichovskou konferencí málem zavražděn?   
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
11. 8. 2003 Nepodarený atentát Michal  Broska

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
26. 9. 2003 Nelitovat Němce   
4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
29. 9. 2003 Koniec významu sociálnej demokracie: privatizácia sociálnych mechanizmov sa šíri rýchlosťou epidémie Egon  Matzner
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu   
25. 9. 2003 Cancún -- Rentabilita jednej mrkvy   
25. 9. 2003 Limity "Európy, a.s." : Zlyhanie obchodnej politiky únie v Cancúne Radovan  Geist
22. 9. 2003 WTO: Rozhodnutí o otázkách, týkajících se provádění dohod - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 Cancún: to, že se rozhovory rozložily, je pozitivní   
22. 9. 2003 Zklamání z nezdaru: průběh konference WTO v Cancúnu Ludmila  Štěrbová
22. 9. 2003 WTO: Deklarace ministrů a pracovní program - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 WTO: Deklarace o Dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví a veřejném zdraví - Doha, 9. - 14. listopad 2001   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2003 Dnešní "vyváženost" ČRo 6 v pořadu Lidé od novin.... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
26. 9. 2003 ČTK o parlamentní rozpravě: "rozpumpovaný" Sobotka Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík
22. 9. 2003 V úterý 23. září startuje další ročník festivalu Prix Bohemia Radio   
19. 9. 2003 Slaný: Co se opět nedozvěděl divák České televize Štěpán  Kotrba