20. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 9. 2002
Prinášame súhrn udalostí uplynulého víkendu na slovenskej politickej scéne. Prišli viaceré prekvapenia, ktoré ale nemusia znamenať a ani neznamenajú definitívnu štandardizáciu pomerov a koniec tzv. "mečiarizmu". Konečným víťazom je nateraz nesporne tábor okolo Mikuláša Dzurindu. Po prvej radosti mu ale príde nie vždy príjemné každodenné vládnutie.
Sloupek

Disciplinární řízení s Hanou Marvanovou, které Vladimír Špidla zavedl ve Sněmovně a kterému se trochu nadneseně nyní říká ve sdělovacích prostředcích "podzimní vládní krize", přineslo jeden důležitý poznatek do dějin české politiky.

Ti, kteří nejvíce křičeli o nemravnosti opozičních smluv, dokázali, že jsou schopni podepsat stejný dokument, jen se nesmí opoziční smlouvou nazývat. Neboť co je jiného než opoziční smlouva, je-li to závazek podporovat vládu i poté, co na protest z vlády odejdu a z křehce většinového preclíku udělám gumový menšinový rohlík?

Svobodu především preferovala doposud enfant terrible čekého Parlamentu Hana Marvanová. Otočila po výtkách svých ministerských spolustraníků o sto osmdesát stupňů?

Závazek nehlasovat proti vládě s jednoznačnou většinou sociálních demokratů a bez práva veta v koaliční smlouvě je totální podřízení Unie Svobody Špidlově strategii. Po celé funkční období tak bude moci premiér "tečkovat", "křížkovat" a ohvězdičkovávat prakticky cokoli. A Ivan Pilip bude sám krotitelem své poslankyně Marvanové. Jak vznešeně morální, jak prosté!

Miloš Zeman i Václav Klaus se musejí smát. Protože došlo na jejich slova o tom, že boj proti opoziční smlouvě je jen bojem o pozice. O koryta. A došlo na jejich varování o svazcích se sarajevskými atentátníky.

Opoziční lavice totiž nevoní nikomu, ani těm, kteří morálky a opoziční smlouvy měli po čtyři roky plná ústa. Špidla však uškodil sám sobě. Z nemilosrdného vládce a čestného politika se stal loutkou v rukou svých koaličně-opozičních partnerů. Je jako tloustnoucí a stárnoucí manžel, kterému jeho vlastní mladá žena říká každé ráno: "Nezhubneš-li, zahnu ti." A on pak běhá okolo baráku maratón, aby jí vyhověl... Je to výzva.

20. 9. 2002
Před rokem jsme intenzivně psali o hysterii, která ovládla americké sdělovací prostředky po útocích z 11. září. V Americe docházelo k případům cenzury, kdy přicházeli novináři a komikové o zaměstnání za to, že se odvážili kritizovat amerického prezidenta anebo koncept totální války proti terorismu. Také jsme poukazovali na to, že Bushova vláda zaujala nacionalisticko-fundamentalistický tón.

Zmiňovali jsme se o tom, že české sdělovací prostředky v podstatě tohle všechno jen opakovaly, bez skutečné analýzy autentických důvodů, proč k útokům z 11. září došlo. Většina českých médií hrála emocionální kartu a zaměřovala se jen na ubohé oběti útoku na Světové obchodní centrum (až dodneška se velmi málo hovoří o obětech z Pentagonu. To dokazuje, jak obrovskou moc mají televizní záběry. Útok na WTC jsme viděli v televizi, útok na Pentagon nikoliv.)

Válku považovala česká média za jednou danou a nijak ji nekritizovala. Skutečnost, že pád Talibánu v Afghánistánu (který jsem osobně přivítal) nebude znamenat konec nenávisti, pociťované vůči Američanům na Blízkém Východě (naopak, tato nenávist se ještě zintenzivnila) byla v českých médiích téměř ignorována.

Uplynul rok a česká média nepokročila dál - jejich úroveň chápání událostí zůstala tatáž, jaká byla v září 2001. Pořady na českých televizních a rozhlasových okruzích dne 11. září i noviny jen opakovaly tentýž přístup, zaměřený na "vítězství".

Je skutečně ironické, že ani americká média se však teď už tak nechovají.

21. 9. 2002

V důsledku dosud neidentifikované technické chyby je znovu bohužel pro uživatele některých sítí - pro pravděpodobně značné množství čtenářů - dočasně nepřístupná adresa www.blisty.cz. Snažíme se situaci co nejdříve napravit, alternativní adresa, jejímž prostřednictvím se na Britské listy dostanete od všech providerů, je old.blisty.cz. Omlouváme se za případné potíže a děkujeme za porozumění.

20. 9. 2002
Je jich v Ostravě již několik: Na Železné, mezi Jeremenkovou osadou a nádražím Vítkovice, některé části Přívozu a jinde. Poněkud lepší je situace na Bedřišce, kde jsou více pomíchaní "s bílými" (v Ostravě oficiální výraz), a kde nejsou nacpaní do velkých baráků, ale mají malé domky lehké konstrukce se zahrádkou. Zde je vetši šance jejich sociální integrace a aby se tváří v tvář kousku přírody kolem svého domku projevila lepší část jejich povahy. Starostka městské části Mariánské Hory a Hulváky byla již v minulosti několikrát nařčena z rasismu. Například když vřele přála hodně štěstí všem cikánům, kteří z jejího obvodu budou co nejrychleji emigrovat do Anglie (to pobouřilo i člověka s tak hroší kůží, jakou nosí její stranický šéf Klaus); Romům, kteří emigrují do ciziny a vrátí obecní byt, dokonce byla ochotna přispět na letenku z obecní pokladny; nebo jindy, když se zjistilo, že "odbornik na romskou otazku" na jejim uřadě víc od cikánů bere, než jim dává. Prodal dokonce i lístky na tramvaj, které mu pro malá cikáňata přenechal jistý aktivista v cikánske otázce. Starostka se nařčením brání a tvrdí, že si s cikány rozumí a že proti nim v zásadě nic nemá:

(rozšířená verze článku)

20. 9. 2002
Londýn/Amsterdam/Praha 20. září 2002 - Společnost CME dnes potvrdila, že na svůj účet obdržela 20,24 miliónů USD, které jí jménem Vladimíra Železného odeslala společnost MEF Holding. Tato částka je druhou splátkou úhrady, k jejímuž zaplacení byl Vladimír Železný odsouzen Amsterdamským arbitrážním tribunálem 9. února 2001. Celková částka, která byla za Železného uhrazena, činí 28,94 miliónu dolarů. Bez ohledu na tuto platbu však mají společnost CET 21 i Česká republika vůči společnosti CME další významné finanční závazky, tvrdí tato tisková zpráva společnosti CME.
20. 9. 2002

Současná situace hromadné dopravy v hlavním městě po povodňovém výpadku metra je krizová a chaotická a nadále se zhoršuje. Cestující, především zaměstnanci a studenti, ale také řidiči MHD - jsou vystaveni zcela nedůstojným podmínkám.

Odpovědné orgány přesto činí vše nikoliv pro ulehčení této situace, ale evidentně kladou stále větší důraz na lepší "průjezdnost" města pro individuální automobilovou dopravu.

Výsledkem jsou nejen kolony aut, ale také kolony hromadných dopravních prostředků včetně tramvají, k jejichž kumulaci na řadě míst dochází. Cestující, kteří nemohou nebo nechtějí využít osobní automobil, jsou tak ještě více stresováni nejistotou alespoň relativně včasného příjezdu do zaměstnání, do školy atd. V listopadu se do této situace zásadně promítne ještě summit NATO.

20. 9. 2002
V poslední době se začalo živě debatovat v samotných Spojených státech o konceptu "amerického impéria". A to nikoliv jen mezi eurofilskými liberály, ale přes celé politické spektrum - od levice k pravici. Dokumentární film Jonathana Freedlanda o podobnostech mezi starověkým římským impériem a dnešními Spojenými státy se bude vysílat na britské kulturní komerční televizní stanici Channel Four v sobotu 21. 9. 2002 v 18.50. (Anglicky o tom psal autor filmu zde.)
Vchod do vestibulu  stanice Metra Florenc, 14. 8. 2002, Foto: Štěpán Kotrba
19. 9. 2002

"Před několika měsíci jsem spálil některé své výpočty a záznamy, protože si myslím, že svět dosud není připraven na jejich důsledky a bude mu lépe bez nich."

Závěť Alberta Einsteina

Civilní ochrana, která byla za socialismu otravnou a posledních 12 let zapomenutou nepříjemností, je náhle populární. Jsme připraveni na válku? "Ano a celkem dobře, jenže na tu minulou...," tvrdí cynicky odborníci.

Abychom pochopili, co se vlastně stalo v pražském metru o letošních povodních a proč budeme muset zaplatit miliardy korun za odstranění následků zatopení metra povodňovou vodou, musíme něco vědět. O tom, co vlastně metro umí. O tom, co v něm je a čemu slouží rozsáhlé prostory v jeho podzemí. O tom, kolik může stát systém, který možná dalších padesát let nebudeme používat a přesto může někdy zachránit statisíce životů. O tom, jak velkou odpovědnost má generální ředitel Dopravního podniku a jeho několik podřízených, jak a kdy se o ni dělí s primátorem Prahy, ministrem obrany a dalšími členy válečné či krizové správy státu. O tom, kolik stojí iluze naší bezpečnosti před následky ozbrojeného konfliktu, živelné pohromy či teroristického útoku a zda jsou tyto výdaje z kapes nás všech odpovídající významu těchto nebezpečí.

Metro přepravuje více než milion cestujících denně. Že může tento páteřní prostředek hromadné dopravy sloužit i k jiným účelům, ve sdělovacích prostředcích začalo probleskovat až v souvislosti s letošními povodněmi v Praze. Že jeho chodby a tunely propojují různé vojenské objekty či objekty civilní ochrany, přiznal až po povodních opatrně a mlhavě náměstek primátora Hejl, aniž by pro jistotu jmenoval kterýkoliv z nich mimo zaplaveného technologického centra 1 na stanici Malostranská, o němž již veřejnost ví, že v něm mohla být utopena celá vláda... Ačkoliv ty nejstarší objekty podzemního komplexu metra byly stavěny před téměř padesáti lety, všechny dodnes slouží svému účelu, a většina je proto tajná. Ucelený obrázek o "dalších funkcích" pražského metra však žádný sdělovací prostředek nepřinesl. Pokusíme se to trochu napravit, i když i my musíme některé informace pouze naznačovat.

Totožnost autorů tohoto materiálu a jejich kvalifikace je redakci známa, z pochopitelných důvodů je utajena. Editor materiálu není autorem. Většina informací není oficiálně ověřena a pravděpodobně je nikdo oficiálně ani nesdělí. Jejich případné doplnění vítáme na této e-mailové adrese, stejně jako fotografie podzemních prostor metra v době výstavby či v současném stavu a po verifikaci vlastními zdroji je začleníme do tohoto materiálu. Rozporné, nepravděpodobné, neverifikované nebo neverifikovatelné informace dáme k dispozici též, ale vyznačíme je kurzívou. Přesnou lokaci či některé dílčí technické parametry některých konkrétních objektů nebudeme z bezpečnostních důvodů zveřejňovat, i když budeme rádi, sdělíte-li je též.

AKTUALIZOVÁNO A ROZŠÍŘENO
20. 9. 2002 podrobnosti o TC-1, podzemní nemocnice v Krči, Areál smrti, stupně ohrožení, prostředky individuální ochrany

20. 9. 2002
Vítězslav Čížek
Když se v pozdním jaru všude inzerovala vznikající Komora programových pracovníků (dále jen KPP), odpověděl jsem na nabídku, že jsem si dost užil doby rudých řidičáků a zdá se mi krajně nevkusné, abych kvůli průměrnému redaktorskému platu musel být členem nějakého spolku. To jste ještě posílali maily kolem zeměkoule. A jako vždy jsem našel nějaká jména, vedle nichž bych se nepodepsal ani na hajzlpapír, natož pod manifest. Teď jsem jako nečlen dostal forwardem informaci o valné hromadě 1.října s dojemnou výzvou, aby se laskavě přihlásili ti, kdo byli "vyreorganizováni". A vůbec, aby lidi posílali podněty. Činím tak tedy nikým nežádán a jako nečlen KPP necítím závazek považovat svou úvahu za interní materiál a dám ji přečíst, komu uznám za vhodné. Už proto, abyste si nemysleli, že mluvíte za všechny z branže.
19. 9. 2002
Šokující, neuctivý titulek, hněvivě pozvedne proti jeho pisatelce svůj hlas nejeden ze čtenářů. Nedivím se.

Já ho za šokující a neuctivý považuji také. Za více šokující a neuctivé však považuji, že vychází ze smutné skutečnosti.

Zatímco za velkou louží se ve washingtonské diplomatické čtvrti dokončují přípravy k odhalení sochy TGM od Vincence Makovského, Masarykova socha z dílny Otakara Španiela, umístěná zhruba před dvěma lety na pražském Hradčanském náměstí, jen několik metrů před hlavní vstupní bránou do Pražského hradu, není chráněna před znečištěním a odpadky pohozenými kolemjdoucími návštěvníky.

20. 9. 2002

Pražské zamyšlení

Marcela Hutarová

Pomníky významných lidí stojí obvykle na podstavci a bývaly umísťovány v prostorách navštěvovaných mnoha lidmi, často na náměstích nebo v zeleni parku či na vývýšeném místě nad městem, kde jakoby žehnaly kraji a jeho obyvatelům. Lidé tak mají možnost postát, zamyslit se a pocítit úctu ke znázorňovanému a ob div k sochařovu umění. Tak to také odpovídalo dřívějším představám v 19. a v první polovině 20. stolení, v obdobích, která v naší zemi nejvíc přála tomuto způsobu vyjadřování vděku slavným osobnostem společnosti.

19. 9. 2002

Obracím se s prosbou na čtenáře Britských listů: snad někdo, zvláště z řad Čechů, žijících v zahraničí, by mohl doplnit přesné datum úmrtí Vladimíra Škáchy, účastníka československého zahraničního odboje, který zemřel v 80. letech v Kanadě. Životopis následuje. Děkuji

Vladimír Škácha (* 17. 5. 1920 †??)
Vyučil se zedníkem a jako stavitelský asistent pracoval až do odchodu za hranice v první polovině roku 1939. Z Polska odjel do Francie, kde konal službu v Cizinecké legii. V říjnu 1939 byl prezentován v Agde a se svojí jednotkou se zúčastnil bojů na frontě. Ve Velké Británii byl zařazen ke 3. rotě 2. praporu. Po speciálním výcviku byl zařazen do výsadku SILVER B. Přežil několik přestřelek s gestapem. Nakonec byl zatčen gestapem v Ostravě a vězněn až do konce války v koncentračním táboře. Po osvobození působil krátce na MNO. V roce 1946 armádu opustil a pracoval jako vedoucí prodejny potravin v Brně. V roce 1968 odešel do Kanady, kde ve druhé polovině osmdesátých let v Torontu zemřel.

20. 9. 2002

Třebaže americké ministerstvo zahraničí poté přislíbilo grant na české vysílání, rada guvernérů pro zahraniční vysílání další financování minulý týden rozhodně odmítla. Mediální radu guvernérů navrhuje americký prezident a schvaluje Kongres. Spojené státy na české vysílání platily ročně 650.000 dolarů (asi 19,5 miliónů korun), Český rozhlas 6 poskytoval techniku, frekvenci a vysílací čas. Denní až devítihodinovou relaci zajišťovalo deset stálých a 20 externích pracovníků. RSE byla americká nezisková organizace financovaná grantem RFE/RL. Dohodu o českém vysílání uzavřel v květnu 1996 Český rozhlas, RFE/RL a RSE.

Počet posluchačů byl podle zdoje Mediaprojekt již několik let pod pásmem rentability. Stanici si denně naladilo v posledním roce její existence cca 52 - 54 000 posluchačů, což je 0,4 - 0,5%. Ač celoplošná stanice na velmi drahé střední vlně s třinácti vysílači, vlastním internetem integrovaným do portálu Českého rozhlasu a neomezenou podporou mateřské firmy, umístila se hluboko v poli okresních rádií ... O likvidaci Rádia Svobodná Evropa se mluví v pražských politických kruzích asi čtyři roky, v rozhlasových kruzích už skoro dva roky, na nízkou poslechovost a nevyváženost byl upozorňován Radou ČRo i kolegiem generálního ředitele i bývalý ředitel RSE Pecháček. Po jeho odchodu už bylo jasné, že něco definitivního se stát musí.

Český rozhlas nyní přeformátovává frekvenci RSE a bude na ní vysílat pod prostým označením Český rozhlas 6. "Šestka" má být projekt zpravodajského a publicistického vysílání ve spolupráci s ČRo 1 - Radiožurnálem. Poodbně se uvažuje už dlouho i o rádiu pro mladé pod prozatímním označemím ČRo 4 - Radium, které dosud vysílá na internetu.

S ukončením RSE pravděpodobně souvisí i programové změny v Radiožurnálu, které před nedávnem Český rozhlas oznámil. Zbývá už jen prostá otázka: kde vzít rozhlasové profesionály, nepoznamenané na jedné straně komercí a na druhé pravicovým politickým lobbingem?

Poznámka JČ: Olga Kopecká, "prezidentka" české Svobodné Evropy, se skutečně vrátila ze Spojených států naprosto s prázdnou. Ovšem v současnosti je ve Spojených státech Václav Havel, který zaujaté vysílání paní Kopecké (proslulé už v Mnichově svou nesmírně úzkou redakční tolerancí) podporuje, a podle našich zdrojů není vyloučeno, že se Havlovi pro Olgu Kopeckou podaří u George Bushe nějaké peníze získat.

20. 9. 2002
Jestliže se předseda vlády domáhá krátce po volbách u poslance koaliční strany a místopředsedkyně parlamentu vzdání se poslaneckého mandátu, jde o obyčejný fašismus. Jen bezskrupulózní primitivové v černých košilich nutili odpůrce fašistického režimu připíjet na zdraví duceho ricinovým olejem. Špidla vůči Marvanové nečiní nic jiného. Špidla, opojený mocí, předvedl, že demokratické principy pro něj a zřejmě i jeho stranu vůbec nic neznamenají.
19. 9. 2002
Ftaláty[1], které poškozují důležité systémy lidského organizmu, se stále vylučují ze zdravotnických materiálů do těl pacientů. Vyplývá to z pětiletého výzkumu[2] doc. MUDr. Kamila Ševely, CSc., jehož výsledky byly ověřeny v lékařské praxi. Ftaláty jsou pro lidský organismus cizorodé látky a způsobují řadu vážných zdravotních problémů - od toxického poškození ledvin a jater až k úbytku mužských spermií a poškození plodů nenarozených dětí. Mohou také vyvolat rakovinu a arterosklerotické změny.

"Ač jsem tyto výsledky publikoval již v roce 1997, stát ani výrobci na ně dostatečně nereagovali změnou výrobních technologií či zvýšením státní kontroly. Proto se i dnes, přes mnohá zdravotní rizika (dokázaná dlouholetým výzkumem), stále používají v českých nemocnicích výrobky z PVC měkčeného ftaláty", říká vedoucí výzkumného úkolu "Estery kyseliny ftalové v nefrologické praxi" MUDr. Ševela z brněnské nemocnice U sv. Anny. - Toto je tisková zpráva hnutí Arnika.

19. 9. 2002
Giulio Girardi
"Pro nás jde nyní o to, abychom vyvodili důsledky z analýz minulých situací s jejich konvergencemi a rozdíly, abychom rozpoznali, co z našeho dědictví idejí patří minulosti, která se nikdy nevrátí, a co patří do současnosti a snad do budoucnosti. Konvergence situací v podstatě znamená, že základní problémy sedmdesátých let jsou nejen nadále přítomné, ale staly se také závažnějšími, takže nyní více než kdy jindy je naléhavě nutné hledat místní a globální alternativy. A z toho důvodu je zřejmější protiklad mezi tím být důsledným křesťanem a přijímat logiku a hodnoty kapitalismu."
Vládní smíření 2001
19. 9. 2002

V pátek jsem nebyl doma.
V sobotu ráno jsem se dozvěděl, že jedna strana musí opustit koaliční vládu.
Celou sobotu se nic nedělo.
Nedělo se i v neděli.
Až jsem si v pondělí přečetl noviny. Pány Uhla, Housku, Denglera a Vernera v deníku Právo. Nedělo se zas tak moc i v pondělí.
No uvidíme v úterý.

Nedělo se nic, ani děkovačka nebyla.
Ve středu začali přemalovávat v divadle fasádu.
18. 9. 2002
V úterý se veřejně přiznal šéf severokorejského komunistického státu Kim Džong Il, že severokorejské zvláštní jednotky unesly v záchvatu "vlastenecké horlivosti" v sedmdesátých a v osmdesátých letech z japonského území více než deset japonských občanů. Oběti neměly žádnou vojenskou, strategickou, vědeckou či politickou hodnotu. Mezi nimi byla např. třináctiletá školačka a jedna dvojice milenců, jací si dávali schůzky na japonském pobřeží. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)
Eric J. Hobsbawm
18. 9. 2002
"Nikdy jsem se nesnažil umenšovat ty strašlivé události, k nimž docházelo v Rusku, i když jsme si neuvědomovali, jak rozsáhlé bylo to masakrování," říká Hobsbawm. Dodává o Stalinově Rusku: "Tyhle oběti byly zbytečně velké - tohle se nemělo stát. Ze zpětného pohledu je jasné, že ten projekt musel selhat, ale trvalo nám to dlouho, než jsme si to uvědomili." Avšak, jak se zdá, Hobsbawm dále argumentuje, že některé cíle stojí za neomezené množství obětí.

Když se usadil ve třicátých letech Eric J. Hobsbawm v Británii, stal se marxistou a vybudoval si vynikající akademickou kariéru - během let se stal mezinárodně uznávaným historikem. Jeho nedávné dílo Věk extrémů bylo přeloženo do 37 jazyků, mj. i do češtiny (Hobsbawm, Erich: sic! Věk extrémů. Krátké 20. století 1914-1991, Argo, Praha 1998), jenže čeští vydavatelé asi nezdůrazňují, že je Hobsbawm komunista - jak jinak si vysvětlit, že ho cituje na svých stránkách i pardubická ODS... (v textu Jiřího Svobody, vydaném v Britských listech zde). (Úvahu o tom, zda může být komunista historik, jsme zveřejnili v Britských listech 7. března 1997, viz zde.) V těchto dnech vydal Hobsbawm svou autobiografii, Interesting Times. Shrnujeme jeho portrét, v angličtině viz zde.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2002 Slovenské voľby 2002 : Štandardizácia alebo z núdze cnosť? Lubomír  Sedláčik
22. 9. 2002 MIT se rozhodl zadarmo zpřístupnit všechny své univerzitní kurzy na internetu   
20. 9. 2002 Debata v Americe: Jsou Spojené státy nové římské impérium?   
20. 9. 2002 Američané, to není Bílý dům:
11.9. o rok později, tady i tam
Fabiano  Golgo
20. 9. 2002 V Ostravě pokračuje odsun romského obyvatelstva do ghet Darius  Nosreti
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
18. 9. 2002 Historik Eric Hobsbawm - v osmdesáti pěti letech dál komunistou?   
18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany   

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek