17. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 9. 2002

Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí

Za posledních 10 let bylo v Británii zavražděno nejméně 60 prostitutek. Ještě daleko větší počet prostitutek je nezvěstných. Avšak násilí proti těmto mladým ženám, často narkomankám, se většinou vůbec nedostane do sdělovacích prostředků. A co je horší, konstatovala investigativní novinářka deníku Guardian Maggie O'Kanová, která pracovala poslední čtyři měsíce na televizním dokumentu o pouličním sexu v Británii (vysílal se v pondělí 16. září v 21 hodin na komerční kulturní stanici Channel Four), nové britské zákony proti pouliční prostitucí nutí ženy, aby pracovaly stále v nebezpečnějších oblastech. Shrnutí dokumentárního pořadu vyšlo včera např. v deníku Guardian zde, autorka byla před vysíláním svého televizního filmu také v pondělí široce interviewována v britských rozhlasových stanicích.

Úvodem článku autorka hovoří o Carroll, jednadvacetileté narkomance, závislé na heroinu a kokainu, která financovala svou narkomanii prostitucí, vydělávala 150 liber za noc. Zákazníci, kteří si u ní kupovali sex, byli většinou obyčejní muži: znudění muži, pravidelní každotýdenní zákazníci. Rozhněvaní muži občas zabíjeli. Riziko bylo obrovské.

Předtím, než se Carroll seznámila s novinářkou, pracovala ve stejných ulicích jako jiná prostitutka, Michaela Haguová. Loni 5. listopadu krvácela Haguová na parkovišti v Sheffieldu, zalykala se krví, když se snažila z posledních sil poskytnout policistovi podrobnosti o tom, kdo ji smrtelně zranil. Kolem ležely použité kondomy z předchozích transakcí. Haguová měla devatenáct bodných ran. Zemřela v nemocnici, Carroll se vrátila do práce - heroin je neklidný pán.

Po dobu čtyř měsíců pracovala reportérka deníku Guardian na televizním dokumentu, jehož součástí byl i průzkum, který odhalil neuvěřitelně velké množství násilných útoků a vražd britských prostitutek. I vraždy těchto žen zůstávají často zcela bez objasnění a bez povšimnutí, i když jde o největší počet neobjasněných vražd v Británii.

Za posledních deset let bylo v Británii zavražděno nejméně 60 prostitutek - pravědpodobně více. Neznámý počet žen je nezvěstných. Většina případů vražd je vyřešena, ale ve třetině případů vražd prostitutek není vrah nikdy nalezen.

Když někdo zabije prostitutku, objeví se to v novinách jako malá noticka. Když jsou tyto ženy nezvěstné, nikdo o tom neinformuje. Stanou se posléze mrtvolou, nalezenou někde v příkopě, nebo prostitutkou, kterou někdo naposledy viděl u benzínové pumpy na dálnici.

V hlavním evropském městě prostituce, v Amsterodamu, byly za posledních pět let zavražděny jen dvě prostitutky. V Británii došlo k poslední vraždě prostitutky před čtvrt rokem. Oběti bylo 21 let, byla to narkomanka, užívající heroin a byla těhotná. Jméno oběti, Danielle Moorcroft, bylo rychle zapomenuto. O většině těchto žen se nikdo nikdy nedoví. Jejich úmrtí se málokdy dostane do celostátního tisku.

Znamená to, že je v Británii v ulicích zase nějaký hromadný vrah? Policie si to nemyslí. Před šesti lety se začalo systematicky vyšetřovat, zda nemůže být mezi vraždami prostitutek souvislost. Policie dospěla k závěru, že neexistují důkazy, že by existoval jeden hromadný vrah, ale že možná někteří muži zavraždili více než jednu ženu.

Během přípravy tohoto dokumentárního filmu chtěly prostitutky, které normálně nechtějí hovořit před kamerou ani se svěřovat novinářům, v televizi vystoupit. Většina z nich má strach. Ze všech žen, s nimiž produkce dokumentárního filmu hovořila, se stalo 73 procent za poslední rok terčem násilného útoku. Čtvrtina žen uvedla, že jim muži vyhrožovali nožem, anebo je skutečně bodli a osm procent prostitutek konstatovalo, že jim bylo vyhrožováno střelnou zbraní.

Většina narkomanek je v důsledku požívání heroinu vyhublá a neschopná se násilí postavit,. "Teď je úterý večer," řekla televiznímu týmu Carroll. "Vyspím se až ve čtvrtek, možná v pátek.

Donedávna pracovaly prostitutky v městě Sheffield v oblasti, sledované průmyslovou televizí. Vrazi nemají rádi televizní kamery. Avšak místní podniky si stěžovaly, a tak policie zahnala prostitutky do temnějších míst, kde nejsou kamery. A právě tam byla Haguová zavražděna.

Nový zákon, zakazující mužům zastavovat prostitutkám na ulici, vedl k podstatnému zhoršení jejich situace. Jen o několik týdnů poté, co vešel v platnost, k prostitutce jménem Sharon přijelo na ulici elegantní auto. Muž v něm byl nervózní, netrpělivý: policie je mohla chytit každým okamžikem. Sharon nastoupila. Muž ji vyvezl z města, na osamělou silnici na venkově, kde ji nikdo neslyšel, jak křičí. Hrůza trvala dvě a půl hodiny. Muž ji svázal, dal jí do úst roubík, zbil ji, znásilnil ji a škrtil ji. Když ji mlátil, křičel na ni: "Ty zasraná kurvo, vždyť tobě se to líbí." Sharon několikrát ztratila vědomí. Pak jí dal 40 liber (2000 Kč) a odvezl ji zpět do města. Sharon to neoznámila na policii. Konstatuje, že policie v Sheffieldu nemá s prostitutkami přílišné sympatie. "Je to verbež, zabíjí ji verbež, proč bychom se měli o to zajímat," řekl údajně jeden policista listu Sunday Times v roce 1995, po vraždě jedné prostitutky.

Mnoho usmrcených prostitutek jsou mladé ženy, které byly v dětství sexuálně zneužívány. Jejich vraždy teď veřejnost nudí.

V Liverpoolu přežila Anne-Marie útok od muže, který ji vyzvedl v dodávce, měl už v ní igelitové pytle z černého PVC a oprátku. Donutil ji nožem, aby přešla do zadní části vozu, pobodal ji, donutil ji, aby se svlékla a pak ji svázal. Dal na ni pytel z PVC. Podařilo se jí uniknout, muž byl zatčen a odsouzen: k 21 měsícům vězení. Rozsudek byl mírný, protože Anne-Marie byla prostitutka a nebyla donucena, aby do vozu nastoupila.

Forenyní psycholog profesor David Canter, který se specializuje na mužské násilí, konstatuje, že útok na Anne-Marie není netypický: "Násilníci jsou většinou normálním vzorkem populace zákazníků - jsou to lidi kolem třicítky, žijí v místě, často jsou dobře oblečeni. Při terapii na klinikách pochází násilí od lidí, mezi nimiž jsou vysocí armádní důstojníci, podnikatelé, lékaři, významné osobnosti v místní komunitě. Často naše studie potvrzují velkou míru násilí v rodinách - bití manželek a útoky na děti. Najdou-li tito muži možnost vylévat si své násilné tendence na neznámých ženách, mají menší pocit viny."

Psycholog, který vypracovával pro policii profily vrahů v nevyřešených vraždách prostitutek, si je také jist, že jde o úplně obyčejné lidi. "Oni nezabíjejí proto, aby si vyplnili nějakou sexuální fantazii. Zabíjejí, protože je lehké prostitutky zabíjet."

Glasgow je jedním městem v Británii, kde se policie zajímá o to, aby prostitutky zůstaly naživu. Po sedmi vraždách prostitutek v tomto městě došlo v policii ke změně vedení a politiky. Mimořádně schopná policejní velitelka, Nanette Pollocková, si uvědomila, že je pro prostitutky nebezpečné nutit je pracovat na nechráněných, vzdálených, izolovaných místech. Tak bylo ženám v Glasgow povoleno pracovat na prostoru osmi ulic - pokud budou dodržovat určitá pravidla. Musejí se chovat diskrétně. Je to kompromis, který většina lidí přijímá. Tyto ulice jsou dobře osvětlené a fungují tam průmyslové kamery, které dokáží zaznamenat čísla automobilů a tváře lidí. Skotská vláda také investovala v Glasgow 1 milion liber do projektu, jehož cílem je pomáhat ženám, aby opustily prostituci. Loni se 15 žen zbavilo závislosti na heroinu a 100 žen požádalo o pomoc při snaze opustit prostituci.

Carroll, kterou autorka dokumentárního filmu interviewovala zpočátku, je nyní nezvěstná.

                 
Obsah vydání       17. 9. 2002
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 V jižní Africe se šíří hladomor
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí
17. 9. 2002 Arbitráž CME vs. ČR odročena
17. 9. 2002 NOVA: Stockholmské diplomatické přešlapování Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
17. 9. 2002 Den bez aut v Brně
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr  Fejral
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
12. 9. 2002 Konto Občanského sdružení Britské listy Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová