17. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2002

Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu

Zde naleznete informace o úřadu britské vlády pro stranickou disciplínu v parlamentě. Má předsedu a čtrnáct členů. Úkoly tohoto úřadu jsou oficiálně charakterizovány takto:

Klíčová role: Zajistit, aby parlament schválil legislativní program vlády.

Priority: Udržovat vysokou úroveň vládní podpory mezi poslanci při parlamentním hlasování, udržovat disciplínu mezi řadovými poslanci - členy vládního poslaneckého klubu, hledat vysoce talentované poslance v poslaneckém klubu a doporučovat je pro povýšení.

Jak informoval deník Guardian dne 14. května 2002 (viz zde) v létě 2001 se pokusili vládní funkcionáři v Dolní sněmovně pro poslaneckou disciplínu přimět k rezignaci Donalda Andersona, předsedu parlamentního výboru pro zahraniční politiku a Gwyneth Dunwoodyouvou, předsedkyni parlamentního výboru pro dopravu, a to proto, že tito poslanci "byli příliš nezávislí". Více než 100 labouristických poslanců posléze v červenci 2001 rebelovalo proti vládě a požadovalo, aby vliv parlamentních zřízenců pro stranickou disciplínu (tzv. "whips") na jmenování šéfů poslaneckých výborů byl změněn. Blairova vláda ustoupila a tlaku poslanců se podřídila.

Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira

(Shrnujeme článek, který vyšel v deníku Guardian 8. prosince 2001, viz zde.)

Včera se zdálo, že stále vzdorněji vystupující řadový labouristický poslanec Paul Marsden je připraven odejít z Labouristické strany, poté, co konstatoval, že není ochoten dostavit se k "zkorumpovanému tribunálu", který sestavila Hilary Armstrongová, hlavní parlamentní funkcionářka pro stranickou disciplínu a jehož účelem bylo Marsdena donutit, aby přislíbil Labouristické straně loajalitu.

Marsden charakterizoval Tonyho Blaira jako "všiváka" a "šéfa strany, který si myslí, že je Pánbůh," a dodal: "Obávám se, že se Labouristická strana ode mne a od demokratických hodnot začíná vzdalovat."

K nejnovější kontroverzi došlo, když Marsdena pozvala Armstrongová v pondělí k jednání, kdy měl vysvětlit, proč vydal tiskovou zprávu, v níž označil labouristické poslanecké funkcionáře pro stranickou disciplínu v Dolní sněmovně za násilníky, a proč tvrdil, že na něho v úterý v pozdních nočních hodinách zaútočili v parlamentním baru.

Marsden v tiskovém prohlášení uvedl, že se stal terčem fyzického útoku a verbálních útoků od labouristických poslanců, kteří byli rozhněváni, že se Marsden při hlasování v parlamentě přidal k opozičním liberálním demokratům a chtěl tak zablokovat schválení nového zákona proti terorismu. Armstrongová také chtěla rozptýlit v parlamentě se šířící nepodložené zprávy, že Marsden plánuje opustit Labouristickou stranu a vstoupit do strany Liberálních demokratů.

Uprostřed známek, že funkcionáři Marsdenova domovského volebního okrsku v Shrewsbury začínají ztrácet trpělivost s jeho útoky, konstatoval tento rebelující labouristický poslanec: "Jsem absolutně šokován, že Hilary Armstrongová a její slouhové nevyšetřují mé svědectví o tom, že jsem se stal terčem fyzických a verbálních útoků - vyšetřují mě za to, že jsem vydal tiskové prohlášení.

Musím říci, že je to absolutně odsouzeníhodné a hluboce znepokojující. Kdybych byl někde v zaměstnání a stěžoval si na šikanování a reakcí by bylo, že by mě obvinili za to, že si stěžuji, většina lidí by konstatovala, že jsou mí zaměstnavatelé strašní. A k tomu přesně došlo zde v parlamentě."

Marsden dále tvrdil, že "Tony Blair vyslal jednoho ze svých lokajů, aby na mě zaútočil a dostal mě před jakýsi zkorumpovaný tribunál, který mi má nařídit, abych nemluvil se sdělovacími prostředky. Je zřejmé, že se mě chce Labouristická strana zbavit."

List Guardian poznamenává, že Hilary Armstrongová má pravomoc doporučit labouristickému parlamentnímu výboru, aby byl Marsden na omezené období vyloučen z labouristického poslaneckého klubu.

Ve svém tiskovém prohlášení jmenoval Marsden pět labouristických poslanců, včetně labouristického činitele pro poslaneckou disciplínu v parlamentě Gerryho Sutcliffa, kteří prý na něho fyzicky zaútočili a verbálně ho zastrašovali. Marsdenova tvrzení druhá strana energicky popřela.

Labouristická strana vydala včera prohlášení, v němž se praví: "Hlavní činitelka pro stranickou disciplínu v parlamentě konstatovala v dopise, že má povinnost vyšetřit tyto stížnosti na Marsdenovo tiskové prohlášení a vypracovat o tom zprávu pro labouristický parlamentní výbor."

V dopise Marsdenovi Armstrongová konstatuje: "Všichni členové parlamentního poslaneckého klubu Labouristické strany před vstupem do parlamentu přislíbili, že budou při své práci dodržovat předpisy, týkající se chování členů tohoto klubu. Budu od vás požadovat příslib, že i nadále budete dodržovat tyto předpisy."


Zde se (v angličtině) dočtete, že poslanec Paul Marsden nakonec skutečně skončil v Liberálně demokratické straně. Komentátor John O'Farrell napsal:

Chudák, chudák Paul Marsden. Než byl donucen přejít k Liberálům, zdá se, že se měl strašlivě. Kdo by neuronil slzu nad tím, když čteme, jak na něho ti tyranští funkcionáři pro stranickou disciplínu hovořili rozhněvaným hlasem? Kdo ví, jaké brutální zastrašování bylo pro něho připraveno: že nedostane žádná vánoční přání a že mu někdo vleze do kanceláře a otevře mu všechna okýnka na adventním kalendáři.

Hlasujeme pro stranu a pro její program, nikoliv pro jednotlivého člověka a jeho individuální vrtochy. Samozřejmě, poslanci mají právo hlasovat podle svého svědomí, zejména, jde-li o takové téma, jakým je bombardování jiné země. Opozice proti válce v Afghánistánu je naprosto počestným postojem, který zastává mnoho poslanců (hlavně ve straně, kterou Paul Marsden právě opustil).

Kdyby "whips" nepožadovali disciplínu od našich volených zástupců v parlamentě, činili by to jiní lobbisté. V Americe nemusejí poslanci takovýmto způsobem dodržovat disciplínu, a do vakua vstupuje big byznys: "Během předvolební kampaně moje strana konstatovala, že se staví proti tomu, aby společnost Exxon prováděla ropné vrty v amerických přirodních rezervacích. Avšak po setkání s několika svými voliči (zástupcem firmy Exxon a svým účetním poradcem) jsem se rozhodl zaujmout zásadové postavení ve prospěch nezávislosti poslanců na mašinérii vlastní strany."

V létě zvolili voliči v městě Shrewsbury labouristického poslance. Labouristický agent pracoval ve dne v noci, aby byl Marsden zvolen. Desítky aktivistů distribuovaly letáky a přesvědčovaly voliče, proč se zrovna Paul Marsden má stát labouristickým poslancem. A jen o pouhého půl roku poté Marsden vrazil všem těmto loajálním stranickým aktivistům dýku do zad a jmenoval se poslancem za stranu, která se v jeho volebním okrsku umístila na třetím místě a získala jen 12 procent hlasů. Názory 22 253 voličů, kteří chtěli labouristického poslance, neznamenají nic. Politikové, kteří přejdou k jiné straně, vždycky tvrdí, že to činí na základě principů.

To je ta největší lež od doby, kdy byl údajně vynalezen vánoční stromek s nepadavým jehličím. Jestliže má Paul Marsden kousek cti v těle, měl by odstoupit a znovu kandidovat pod praporem své nové strany, tak jak to měl učinit Shaun Woodward, když se přidal k labouristům. Absolutně nesnáším přeběhlíky - měli bychom mít vyšší principy, než abychom přebíhali ke konkurenci, kdykoliv se nám to hodí.

                 
Obsah vydání       17. 9. 2002
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 V jižní Africe se šíří hladomor
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí
17. 9. 2002 Arbitráž CME vs. ČR odročena
17. 9. 2002 NOVA: Stockholmské diplomatické přešlapování Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
17. 9. 2002 Den bez aut v Brně
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr  Fejral
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
12. 9. 2002 Konto Občanského sdružení Britské listy Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr Fejral
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
16. 9. 2002 Tak co dál Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 I pro Tomáše Pecinu platí presumpce neviny Jan  Paul
13. 9. 2002 Vyjádření Tomáše Peciny, poslední reakce Jana Čulíka Tomáš  Pecina, Jan Čulík
12. 9. 2002 Kubánská vláda, Johannesburg a ekologie   

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
15. 9. 2002 Třikrát a dost Haně Marvanové Karel  Mašita
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Sněmovna má svého Wagnera, koalice svou povodeň...
Budeme mít my novou vládu?
Štěpán  Kotrba
9. 8. 2002 ČR má novou vládu, politické strany mají peníze, Marvanová měla zase smůlu Karel  Mašita
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita