12. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Promoce v Bute Hall na Glasgow University
12. 7. 2002

"Celý život jsem vedena přesvědčením, že každý má právo na vědění, ale že vědění, to nejsou jen informace. Pro nás na univerzitách to zahrnuje analýzu, interpretaci a kritické zhodnocení, stejně jako kreativitu. Jak konstatoval jeden americký vědec: Informace jsou v poměru ku vědění asi tolik, kolik je hromada cihel ku mrakodrapu. Mnohým lidem jsou podstrkávány hromady cihel, a tak jim upíráme jejich práva.

Rovnost přístupu ke vzdělání musí znamenat, že má možnost na vysoké škole studovat větší množství lidí a jsem velmi hrdá na to, že Skotsko splnilo cíl, který si předsevzalo, že tu totiž pokračuje celá polovina absolventů škol terciárním vzděláváním. Někteří to možná budou chtít popřít, ale to, že ve Skotsku se neplatí univerzitní školné, s tím asi má něco společného, vzhledem k tomu, že Anglii se podařilo zpřístupnit terciární vzdělání jen třiceti procentům absolventů škol. Nechť Skotsko dlouho a trvale vyvěšuje tuto vlajku demokratického intelektu."

Účastnil jsem se - v akademickém průvodu - v Bute Hall na Glasgow University promoce některých svých studentů. Na začátku ceremonie byl udělen čestný doktorát profesorce Lalage Bownové, do roku 1992 vedoucí katedry Adult and Continuing Education na Glasgow University. Bownová strávila většinu svého života v chudých afrických zemích, kde budovala jejich školské systémy. Je zvykem na Glasgow University, že ten, jemuž je při promocích udělen čestný doktorát, přednese závěrem ceremonie tzv. charge, apel čerstvě promovaným absolventům, aby v dalším životě prosazovali a hájili hodnoty Glasgow University. Nebyl jsem sám, jemuž se tento energický projev staré paní velmi líbil. Po ceremonii jsem ji vyhledal v univerzitních cloisters (nádvoří) u skleničky šampaňského, kterou po promoci univerzita častuje veškeré přítomné na ceremonii, a požádal jsem ji o její projev pro Britské listy. Zde je (JČ):

Sloupek

Pomyslnou objektivistickou tečku se k tématu předvolební Viewegh snažil v Reflexu č.24/2002 udělat Michal Schindler v rubrice Historie (!!!), přičemž vyznění jeho článku by se dalo shrnout větou z perexu :"Ať se nám to líbí, nebo ne, Michal Viewegh je významným fenoménem naší současnosti, a to nejen v oblasti literatury."

Co na to říci? Chybí snad jen to: "A basta!!!"

Přesto že se autor snažil ve větší míře vyzdvihnout klady a méně zápory tohoto spisovatele, jeho text je ve snaze o Vieweghovu obhajobu jen prázdným plácnutím do vody.

Nadále se proto můžeme snad domnívat, že spisovatel Viewegh přece jen zůstává na podloží literární tradice a rozvíjí to, čemu se stále ještě říká román ( Petr.A.Bílek), zatímco mimoliterární Viewegh může ovládat stejně dobře paragliding jako box.

Schindlerovy vlnky z provieweghovsky rozčeřené hladiny jen stěží dorazí k nějakým pevným břehům konzistentnějšího pohledu na konjunkturálního autora, který v Báječných létech s Klausem už jen mechanicky opakuje osvědčené pointy. Pozoruhodné je, jak duchaplně vyrukoval autor textu na kritiky spisovatelovy tvorby : "Viewegh je sice trochu egomaniak a narcis, ale spousta jeho kritiků na tom není o moc líp." Některé ženy se sice nelíbí, ale ani muži na tom nejsou o moc lépe, taková je asi hodnota autorova sdělení v časopise Reflex.

Nadále silně zavádějící je ovšem paušální papouškování používaných superlativů jako hon kritiků na Viewegha, či roztočení spirály vzájemné nevraživosti. Schindler dokonce považuje za nutné zmínit čtenářům okolnost, kdy rozezlený Viewegh věnoval svým nejméně oblíbeným recenzentům některé pasáže v románu Účastníci zájezdu (1996).

Přitom snad není nic umělecky více ponižujícího než spisovatelova snaha skrze dílo komunikovat se svými kritiky. Trpí tím totiž vždy literatura, která snad vzniká z jiných pohnutek a mimo oblast osobních animozit.

Stejně dětinsky hloupě vypadá v textu otázka pod jednou z fotografií, na níž Viewegh podepisuje své knihy : "Proč ten neutuchající zájem o údajně bezcenné dílo?"

Jakoby už Michal Schindler nevěděl, že kvalita literatury se neměří čteností, stejně jako se výtvarné dílo nestává kvalitním jen skrze svoji návštěvnost.

12. 7. 2002
Jeho církev rozhodla, že reverent David H. Benke urazil Pánaboha, bibli a všechny křesťany. "Ponížil" svou víru, konzervativní formu luteránství, na úroveň islámu, spáchal kacířství a porušil dvě boží přikázání, informoval deník New York Times:
12. 7. 2002
Fabiano Golgo cituje z australského časopisu Reason seznam 20 hlavních rozporů v bibli. Kdo tyto otázky přesvědčivě zodpoví, bude mu velmi vděčen: umožní mu totiž, aby se znovu případně stal křesťanem... (Nedopatřením jsme tento text, který Fabiano Golgo rozeslal v angličtině emailem přátelům, včetně šéfredaktora BL, původně publikovali jako jeho článek, přestože nebyl určen k publikaci; Fabianu Golgovi se za přehmat omlouváme. Ale je to zajímavý text. JČ)

12. 7. 2002
Vážená paní Šiklová,

byl jsem tak trochu v cizině, jsem to, čemu se říká potulný důchodce, a tak jsem si teprve v těchto dnech přečetl stoh novin, které zde na mne čekaly. Velice mě zaujala kauza Hano-pisu na slečnu Hanu Marvanovou. Nejde ani tak o to, že v naší zemi už od Rukopisu Královédvorského hrají tak velikou roli dokumenty neznámého původu, nebo rovnou falšované. Na téhle roli asi mají velikou zásluhu především naši novináři, kteří své povolání chápou příliš bulvárně, nebo to bude ještě horší, jak ukazuje chování žurnalistů mladým Adamem Drdou počínaje a šéfredaktorem Respektu Petrem Holubem konče. Jde mi ale o něco jiného:

12. 7. 2002

Vzpomeňme případu čelného činitele Konzervativní strany a známého autora populárních románů Jeffreyho Archera, který skončil v roce 2001 kvůli "postelové historce" na čtyři roky ve vězení, kam byl odsouzen za křivé svědectví. Archer totiž nařídil své sekretářce, aby zfalšovala jeho diář, kam si zaznamenával schůzky. Zfalšovaný deník měl posloužit jako důkaz pro Archerovu žalobu proti deníku The Star za pomluvu. Avšak sekretářka Angela Peppiattová byla touto Archerovou žádostí tak znepokojena, že si uschovala fotokopie zfalšovaného diáře i jeho původní verzi. Posléze předala policii i další dokumenty, dokazující, že Archer křivě svědčil u soudu.

Celá záležitost začala tak, že deník Star napsal, že v září 1986 se Lord Archer vyspal s prostitutkou Monicou Coghlanovou. Archer deník Star úspěšně žaloval za pomluvu a dostalo se mu odškodné ve výši půl milionu liber. Posléze však vyšlo najevo, že úspěšná žaloba za pomluvu byla založena na zfalšovaných důkazech a Archer byl odsouzen za křivou přísahu na čtyři roky do vězení uprostřed obrovského celostátního skandálu, který dlouho protřásaly všechny sdělovací prostředky. Šlo totiž o spektakulární pád čelného konzevativního politika, jehož mnozí podezírali z nekalých praktik, ale dlouho proti němu neměli důkazy. (Základní informace jsou např. zde. Na tomto místě poznamenává Roy Hattersley, že je docela sprosté, jak se celý národ raduje z toho, že Archera dali do vězení. Konstatuje, že chápe, proč byly ve středověku tak populární veřejné popravy.)

12. 7. 2002

Otevřený dopis Janu Potůčkovi, šéfredaktorovi internetového serveru RadioTV

Pane Potůčku,

o tom, že jste špatný novinář, jsem nepochyboval od našeho prvního "setkání" ještě za vašeho působení v Lidových novinách, kdy jsem vás před vaším nadřízeným usvědčil ze lži a manipulace. Později jsem se na to dokázal povznést a běžně s vámi pracovně komunikoval. Vždyť veřejný činitel placený z daní občanů je tu mimo jiné i od toho, aby se prostřednictvím novinářů - třeba i mizerných - zpovídal veřejnosti.

Fotogalerie ze zasedání sněmovny
12. 7. 2002
Poslanecká sněmovna ve čtvrtek odpoledne až do hlubokého večera připomínala pokleslý kabaret. Lobbovalo se napříč kluby i "kluby" a vychovávali se nováčci v chápání jednacího řádu i "demokracie" parlamentní stranické disciplíny. Ve volbách se přepočítávaly lístky pro jistotu několikrát, a stejně se jako na potvoru někteří přepočítali a museli být opraveni... Umět počítat do 101 je věda. Zvláště, kdy je ve hře možnost dopočítat se pouze do 100.
12. 7. 2002
Tento týden jsem v BL informovala o situaci s ostravskou zelení. Dnes mi přišel e-mail od starosty městského obvodu Ostrava-jih:
12. 7. 2002
Na rozdíl od Velké Británie, nová vláda ve Francii se chystá přísně trestat i uživatele konopí, napsal Jon Henley v deníku Guardian z Paříže:

Učitel Jerome Expuesto v Le Tour-de-Salvagny nedaleko Lyonu byl uvězněn na tři roky za to, že si koupil 250 gramů hašiše. Francie se snaží vést co nejintenzivnější válku proti drogám.

11. 7. 2002
Nedávno jsem objevila úžasnou věc, Britské listy. Články jsou bezesporu zajímavé, mě ale fascinují reakce čtenářů. Je až s podivem, jaké vášně tento internetový deník vyvolává. Na diskusních fórech se vždy k zveřejněnému článku objeví i reakce čtenářů, některé z nich jsou anonymní.

Vybavují se mi televizní pořady typu Listárna - divačka z Chomutova, která si nepřeje být jmenována, nám píše... Pokaždé se zamýšlím, proč si někdo dá práci napsat do redakce svůj názor, ale nechce být jmenován. Zamysleme se nad tím, čeho se "divačka z Chomutova" obává? Napadá mne několik vysvětlení:

11. 7. 2002
Nemocnice vystavují pacienty, včetně nemluvňat a malých dětí, vysoké míře potenciálně nebezpečných chemických látek, konstatuje nová vědecká analýza, informovaly internetové stránky BBC. Studie amerických a britských vědců zjistila, že lékařské zařízení, jako trubky z PVC a sáčky na krev často obsahují vysokou koncentraci ftalátů - to je látka, která způsobuje rakovinu a neplodnost. Ve zprávě, která byla zároveň vydána v Londýně a ve Washingtonu, vědci varují, že při užívání ve vzájemných kombinacích zřejmě z nemocničního zařízení pronikají do těla pacientů nebezpečě vysoké dávky těchto chemických látek. Health Care Without Harm, Lékařská péče bez nebezpečí, mezinárodní organizace, která vydala tuto zprávu, naléhá na činitele ve Spojených státech a v Evropě, aby se touto otázkou zabývali. V roce 1999 zakázala britská vláda hračky z PVC pro nemluvňata na kousání, protože obsahovaly ftaláty. Předchozí studie dokázaly, že vysoká koncentrace ftalátů, jichž se používá k vytvoření ohebnosti PVC, poškozuje játra, ledviny a varlata. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)
10. 7. 2002
"Už 101 dní se účastní britští vojáci fraškovité operace jako žoldáci Spojených států, země, jejíž protizákonné chování ji nyní činí čelným teroristickým státem na světě. Střílet na stíny a na občasné příslušníky afghánských kmenů, vyhazovat do povětří hromady hlíny a ukazovat "dobyté" zbraně sdělovacím prostředkům, to všechno je po celou dobu součástí ponižující role britských vojáků v Afghánistánu - je to role, kterou jim vnutila Blairova vláda, jejíž úslužnost a jejíž spiknutí s Bushovým gangem se stalo parodií na říšského dvořana. Slovo "gang" nepřehání. Toto slovo, podle mého slovníku, znamená "skupina lidí, která spolupracuje za účelem zločineckých, nečestných cílů". To zcela přesně popisuje George W. Bushe a ty, kteří píší jeho projevy a činí jeho rozhodnutí a kteří, od té doby, co se dostali k moci, ochromili sám základ mezinárodního práva." - Citujeme z článku známého britského investigativního novináře Johna Pilgera v deníku The Daily Mirror, který se jeho američtí akcionáři pokusili potlačit.
9. 7. 2002
Milá Blue Ear Community,

jak se celý "svobodný svět" sjednotil v boji proti silám zla, aby přinesl mír a prosperitu všem ... moment, nebylo tohle ve filmu Hvězdné války?

Ať je tomu jakkoliv, zde je krátký článek z úterního Guardianu o tom, jak si američtí akcionáři stěžovali šéfredaktorovi britského deníku The Daily Mirror na "protiamerický" tón nedávného článku onoho nebezpečně pomateného levičáka [známého a renomovaného britského investigativního novináře, pozn. JČ] Johna Pilgera. Předpokládám, že mají možnost prodat své akcie v listu The Daily Mirror a přestat ten deník číst, ale z nějakého důvodu to neučinili, informoval čtenáře www.bluear.com Martin Brown. Informaci shrnujeme:

10. 7. 2002
Poté, co americké letadlo vybombardovalo 1. července afghánskou vesnici Karak, američtí a afghánští vojáci vesnici obklíčili a předpokládali, že najdou islámské extremisty. Avšak, jak napsal 8. července americký deník New York Times (viz zde), našli jenom hrůzné scény. Uvnitř jednoho domu a kolem něj ležely mrtvé a zraněné ženy a děti, které se tam shromáždily na večírek na počest zasnoubení jedné mladé dvojice. Ti, kteří přežili, svědčili o tom, že sesbírali rozsekané kusy těl z ulic a z blízkého sadu a odnesli raněné do vesnické mešity. Byl to masakr nevinných lidí. Američané usmrtili 48 osob, většinou žen a dětí, a zranili 117 osob. Jsou to údaje, které američtí vojenští velitelé akceptují, pokračuje americký deník:
11. 7. 2002
Arabský svět trpí absencí politické svobody, je izolován od světa myšlenek, utlačuje ženy, věda a hospodářský rozvoj jsou ochromeny. Těmito slovy přesně charakterizuje nová zpráva OSN neplodný, zkostnatělý život v mnoha arabských zemích. Tuto Zprávu OSN o rozvoji arabského světa vypracovali sami arabští intelektuálové a částečně ji sponzorovala Arabská liga, takže není možné, aby ji arabští diktátoři a oligarchové ignorovali. Přesto ji však ignorovat budou, napsal Robert Fisk v deníku Independent. Protože právě umrtvující, často krutá vláda těchto režimů už dlouho využívá záminky izraelsko-palestinského konfliktu, aby na neurčito odkládala demokratické reformy. Západ ovšem tuto situaci toleruje.
10. 7. 2002
Vedoucí představitelé Kurdů v severním Iráku, bez nichž by těžko mohly Spojené státy zahájit jakoukoliv akci proti Saddámu Husajnovi, nechtějí pomoci Američanům při úsilí svrhnout Saddáma Husajna, informoval americký list New York Times. Kurdští vedoucí představitelé v severním Iráku řekli nyní otevřeně, že nejsou ochotni podpořit žádnou americkou vojenskou operaci, která by ohrozila Kurdy ofenzívou iráckých vojsk tak, jak k tomu došlo během války v Perském zálivu v roce 1991. Tehdy apeloval totiž na Kurdy, aby proti Saddámu Husajnovi povstali, americký prezident George Bush senior, a když to učinili, Spojené státy je nechaly na holičkách. Kurdské povstání pak bylo brutálně potlačeno Saddámem Husajnem, který zmasakroval tisíce Kurdů, aniž by Američané hnuli prstem.
11. 7. 2002

Ještě se chci vrátit k tomu, že v pondělí konečně prozradil Pavel Dostál na Michaelu Jílkovou, moderátorku nováckého Kotle, své dlouho skrývané tajemství, jímž dosud mohl vykonávat nátlak na pořad Kotel televize Nova. Dostál zveřejnil, že moderátorka Kotle Michaela Jílková udala Pavla Dostála 21. října 1989 představitelům komunistického režimu v Šumperku za jeho opoziční činnost. Dostál byl předán Stb a kdyby nebylo pádu komunismu, zřejmě by byl i trestně stíhán.

Pavel Dostál se nyní rozčílil, že Jílková obvinila jeho přátele Petra Pitharta, Pavla Rychetského a Václava Havla, že se "bojí" jít do Kotle. - Je to typický příklad toho, že novinář nemůže mít kostlivce ve skříni. (V ČR se to tak ale nebere, pochybuju, že Jílkovou nyní z Novy vyhodí...:))

Když vystoupil před volbami v roce 1998 v Kotli poprvé Miloš Zeman, sociální demokraté Jílkovou "neutralizovali", aby Zemanovi při pořadu neuškodila, tím, že se postavil ve studiu Kotle do dveří Pavel Dostál a po celou dobu vysílání se na Jílkovou svrchu díval: svým postojem jí dával najevo, že pokud udělá Zemanovi nějakou podpásovku, Dostál ji v živém vysílání obviní, že ho na podzim 1989 udala Stb. I tak ovlivňují politikové televizní moderátory v České republice... - Že by Pavel Dostál nyní rozhodl, že už na Jílkovou v Kotli nátlak vyvíjet nepotřebuje?

11. 7. 2002

Smířit se s výsledky války

Eva Hahnová, Hans Henning Hahn
"Beneše jsem našel takřka nezměněného. Přijal nás v oné místnosti na Hradčanech, kde jsem s ním mluvil už v roce 1937...Opustil jsem ho po hodině podnětného hovoru, stejně tak plný respektu a obdivu jako po našem prvním setkání. Jeho realistický elán se snoubí s řádnou dávkou politické chytrosti a realismu. Vládne obojím, vírou i pružností." Tak popsal německý spisovatel Klaus Mann 4. srpna 1945 pro newyorský časopis "The Nation" své první setkání s československým prezidentem po druhé světové válce. - (Článek původně vyšel na stránkách www.vulgo.net.)
8. 7. 2002
Udělal jsem chybu. Odpověděl jsem na emaily časopisu Týden. Mylně jsem jednal za předpokladu, že je to seriózní časopis, že pro něj pracují slušní lidé a že je s jeho redaktory možno komunikovat, aniž by okamžitě udělali podraz. Není tomu tak. List způsobem, který se absolutně příčí novinářské etice, z mého rozsáhlého e-mailu obsahujícího interní informace pro redaktorku Krystynu Wanatowiczovou - tedy podklady k investigativní práci, pozor, nikoliv interview určený ke zveřejnění! - zaujatě vytrhl několik řádek, které se daly interpretovat dostatečně bulvárně. Vytržením těchto několika řádek časopis Týden drasticky zkreslil informaci, kterou jsem o Kavanovi podal, se zjevným cílem nikoliv objektivně, kriticky informovat, ale manipulativně škodit.

Zkresluje takto časopis Týden veškeré své informace? Je to pozoruhodný příklad neetického jednání. Srovnejte to, co bylo publikováno, s celkovými informacemi, které jsem Wanatowiczové zaslal. Má cenu brát vážně jakékoliv "informace", které tento časopis tiskne ? Jaký objektivní poskytuje Týden obraz o skutečnosti?

Novinář má samozřejmě právo ve veřejném zájmu publikovat i informace, které nebyly určené jejich sdělovatelem ke zveřejnění. Avšak jaký veřejný zájem spočívá v tomto hrubě bulvárním zkreslení mé informace za účelem komerčního zisku?

Bylo ode mne vážnou profesionální chybou, že jsem jen na okamžik komunikoval s časopisem Týden, jako by to byl slušný sdělovací prostředek a nikoliv nejšpinavější bulvár.

Co - bez mého svolení - časopis Týden otiskl:

Rok 1983 Kavan ve své londýnské kanceláři vydavatelství Palach Press. "Kavan byl chaotik, bordelář a byl strašně na ženské (co na něm viděly, těžko říci). V londýnské vilce, kde pracoval, byl nesmírný chaos. Nechápu, z čeho žil. Tvrdil, že se živí vyučováním češtiny. To se mi zdá velmi nerealistické. Ozvaly se hlasy, nepodložené, že musel být agentem britské tajné služby. V každém případě má velmi dobré přátelské styky s celou řadou dnešních britských ministrů, s nimiž studoval," říká na Kavanovu adresu šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

A z jakého kontextu to bylo vytrženo:

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

9. 7. 2002

Omlouváme se, že stále není z technických důvodů zprovozněno vyhledávání na tomto serveru. Na věci se pracuje. Prosíme, používejte zatím vyhledávače www.google.com. Zvolte "Pokročilé vyhledávání" a omezte hledání na domény www.bĺisty.cz (BL od 1. 10. 2001 do dneška), popř. na www.britskelisty.cz (BL od července 1996 do 30.9.2001). Děkujeme za strpení.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2002 Nejvyšší pravda   
12. 7. 2002 Lalage Bown: Usilujme ve školství o rovnost příležitostí   
12. 7. 2002 Monitor Jana Paula: "Neberte nám našeho Viewegha!" Jan  Paul
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
11. 7. 2002 Proč to ti lidi čtou? Markéta  Sulovská
9. 7. 2002 Očkovací látka proti AIDS "bude zřejmě k dispozici do pěti let"   
9. 7. 2002 Čínský voják není před velvyslanectvím ČR z naší vůle Tomáš  Smetánka, Jan Čulík
9. 7. 2002 Nechte si festivaly, já chci rovnost před zákonem Benny  Rees

Globalizace RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
19. 6. 2002 Joseph Stiglitz: "Globalizace nepřinese chudším zemím bohatství"   
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
30. 5. 2002 Pim Fortuyn: Že by Holanďané byli nyní extrémní pravičáci? To snad ne... Fabiano  Golgo
26. 4. 2002 1000 let Budyšína - historie a současnost Lužice Štěpán  Kotrba
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek
23. 4. 2002 Může být Le Pen francouzským prezidentem? Josef  Brož
2. 4. 2002 Společnost minus stát? Pavel  Sirůček
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2002 Patří majetek katolické církvi nebo katolická církev majetku? Martin  Martínek
28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund
28. 6. 2002 Klausův telefonát voličům lze z psychologického hlediska pochválit Daniela  Pilařová
28. 6. 2002 Pravice hledá stranu občanského typu Tomáš  Jarmara
27. 6. 2002 My generation Josef  Trnka
25. 6. 2002 Nedělní Sedmička - duet Klause s Grebeníčkem Petr  Jánský
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
9. 7. 2002 Svoboda slova: Jak chtěli američtí akcionáři cenzurovat britský list The Daily Mirror   
19. 6. 2002 Britská vláda nebude zavádět "chartu pro čmuchaly"   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík