1. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 7. 2002

Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?

"Nyní, když dosáhl počet nevinných civilních obětí usmrcených neúmyslně v Afghánistánu americkým bombardováním stejného počtu osob usmrcených při útocích na věžáky Světového obchodního centra, můžeme nyní snad umístit tyto události do širšího, i když nikoliv méně tragického kontextu," napsal v sobotu v deníku Guardian spisovatel a myslitel John Berger a pokračoval: "Musíme se postavit tváří v tvář nové otázce: je větším zlem či zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě? (Systematicky, protože tatáž logika americké válečné strategie byla poprvé použita při válce v Perském zálivu.) Neznám odpověď na tuto otázku. Přímo na místě, mezi tříštivými, kazetovými bombami, shozenými letadly B52 anebo v dusivém kouři v Church Street na Manhattanu, je možné, že se etické soudy nedají srovnávat."

Když jsem se 11. září díval v televizi na záznam útoků, okamžitě mi to připomnělo den 6. srpna 1945, píše dále Berger. My v Evropě jsme se dověděli zprávu o tom, že nad Hirošimou vybuchla jaderná bomba, večer téhož dne. K společným rysům obou událostí, které člověka hned napadají, patří: ohňová koule, která bez varování sestoupila z jasné oblohy. Oba útoky byly načasovány tak, aby jimi byli postiženi civilisté zaměřeného města, kteří šli ráno do práce, otevíraly se obchody, děti ve škole se připravovaly na vyučování. Při obou událostech se všechno proměnilo v popel, vzduchem létala těla, stala se součástí rumiště. Při obou událostech vznikl srovnatelný chaos i srovnatelné pocity nevěřícnosti - obojí bylo důsledkem nové ničivé zbraně, použité poprvé v historii. Před šedesáti lety to byla atomová bomba, loni na podzim civilní letadlo. Všude v epicentru, na všechno a na všechny, se usadila tlustá vrstva prachu.

Rozdíly v kontextu a v rozsahu jsou ovšem obrovské. Na Manhattanu nebyl ten prach radioaktivní. V roce 1945 vedly Spojené státy už tři roky s Japonském na všech frontách intenzivní válku. Obojí útoky však byly naplánovány jako oznámení. Ten, kdo byl jejich svědkem, věděl, že se svět v jejich důsledku radikálně změnil: míra rizika existujícího všude - jehož je život dědicem - se změnila onoha bezmračného rána.

Bomby, shozené na Hirošimu a na Nagasaki oznámily, že jsou nyní Spojené státy vrcholnou ozbrojenou mocností na světě. Útok z 11. září oznámil, že tato moc už nezaručuje nezranitelnost na domácí půdě. Obě události označují začátek a konec určitého historického období.

O reakci prezidenta Bushe na události 11. září - o jeho takzvané válce proti terorismu, která se nejprve jmenovala "Nekonečná spravedlnost" a pak byla přejmenována "Trvalá svoboda" napsali nejvýraznější a nejvíce znepokojené komentáře za posledního půl roku právě američtí občané. Obviňování z "antiamerikanismu", vznášené proti těm z nás, kteří se ostře stavějí proti osobám, které dnes rozhodují ve Washingtonu, je tak krátkozraké jako kritizovaná americká státní politika. Existuje bezpočet "protiamerických" amerických občanů a s nimi se solidarizujeme.

Existuje také mnoho amerických občanů, kteří americkou vládní politiku podporují, včetně 60 intelektuálů (mezi nimi jsou i Francis Fukuyama a Samuel Huntingdon), kteří nedávno podepsali prohlášení, jehož cílem bylo definovat, co je to, všeobecně vzato, "spravedlivá" válka, a zejména proč jsou operace "Trvalá svoboda" v Afghánistánu a pokračující válka proti terorismu ospravedlnitelné. Tomuto prohlášení se dostalo široké publicity ve Spojených státech a vyšlo v Le Mondu a v jiných evropských novinách.

Autoři prohlášení argumentují, že morálním ospravedlněním spravedlivé války je to, jestliže je jejím účelem bránit nevinné lidi proti zlu. Citují svatého Augustina. Dodávají, že takováto válka musí respektovat, pokud je to možné, imunitu civilních osob.

Jestliže se jejich text čte s nevinností (samozřejmě, nebyl napsán ani spontánně, ani s nevinností), vytváří dojem, že šlo o trpělivé shromáždění vzdělaných, tiše mluvících odborníků, s přístupem k vynikající knihovně (a možná, v přestávkách mezi jednáním, k plaveckému bazénu), kteří mají čas a klid na to, aby mohli přemýšlet, diskutovat o svých pochybnostech, nakonec se shodnout a nabídnout světu svůj úsudek. Zdá se, že se toto jednání uskutečnilo někde v mýtickém šestihvězdičkovém hotelu (přístupném pouze vrtulníkem), uvnitř jeho vlastních rozsáhlých zahrad, obklopených vysokou zdí se strážemi a přísnou kontrolou při vstupu. Absolutně žádný kontakt mezi mysliteli a místním obyvatelstvem. Žádná náhodná setkání. V důsledku toho zůstává to, co se opravdu stalo v historii a co se dnes děje za hranicemi tohoto hotelu, nepřiznáno a neznámo. Je to izolovaná turistická etika De Luxe.

Vraťme se do léta roku 1945. Šedesát šest největších japonských měst bylo vypáleno bombardováním napalmem. V Tokiu byl milion civilistů bez přístřeší a 100 000 osob přišlo o život. Byli, jak to formuloval generálmajor Curtis Lemay, který řídil operace napalmového bombardování,"spáleni a uvařeni a upečeni k smrti". Syn prezidenta Franklina Roosevelta a prezidentův důvěrník se vyjádřil, že by bombardování měl pokračovat, "dokud nezničíme přibližně polovinu japonského civilního obyvatelstva". 18. července zatelegrafoval japonský císař prezidentu Trumanovi, který převzal prezidentský úřad Rooseveltovi, a znovu požádal o mír. Prosbu Američané ignorovali.

Několik dní před shozením atomové bomby na Hirošimu se vychloubal viceadmirál Radford, že "Japonsko bude nakonec zemí bez měst - stane se kočovným národem". Atomová bomba, která vybuchla nad nemocnicí ve středu města, okamžitě usmrtila 100 000 lidí. 95 procent z nich byli civilisté. Dalších 100 000 osob zemřelo pomalu na popáleniny a na ozáření.

"Před šestnácti hodinami," oznámil prezident Truman, "shodilo americké letadlo jednu bombu na Hirošimu, na důležitou japonskou vojenskou základnu." O měsíc později vylíčila první necenzurovaná reportáž - od odvážného australského novináře Wilfreda Burchetta - kataklysmatické utrpení, jehož byl svědkem, když navštívil v Hirošimě provizorní nemocnici.

Generál Groves, vojenský ředitel projektu Manhattan, tedy projektu konstrukce a výroby atomové bomby, spěšně ujistil poslance v Kongresu, že radiace nevyvolává žádné "příliš velké utrpení" a že "je to vlastně velmi příjemný způsob jak zemřít". V roce 1946 dospěla americká strategická analýza bombardování Japonska k závěru, že by "se Japonsko vzdalo i bez shození atomových bomb".

Samozřejmě, že vylíčit takto krátce tento průběh událostí znamená zjednodušovat, konstatuje Berger. Na Projektu Manhattan se začalo pracovat v roce 1942, kdy Hitler vítězil a existovalo riziko, že vědci v Německu vytvoří atomovou bombu jako první. Americké rozhodnutí shodit atomové bomby na Japonsko v době, kdy německá hrozba už neexistovala, je nutno vzít v úvahu v souvislosti se zvěrstvy, které páchala japonská armáda po celé jihovýchodní Asii, a v souvislosti i s náhlým útokem na Pearl Harbour v prosinci 1941. Někteří američtí velitelé a vědci, kteří pracovali v Projektu Manhattan, se usilovně snažili argumentovat proti Trumanově osudovému rozhodnutí.

Přesto však nemohla být a nebyla bezpodmínečná kapitulace Japonska dne 14. srpna oslavována jako velké, dlouho očekávané vítězství. V jádru toho vítězství byla úzkost a slepota, která oslepovala.

VYprávím tento příběh, abych ukázal, jak daleko dokonce od reality své vlastní historie bylo oněch 60 amerických myslitelů ve svém mýtickém šestihvězdičkovém hotelu. VYprávím ho také, abych připomněl, že období americké ozbrojené nadřazenosti, které začalo v roce 1945, začalo pro všechny lidi mimo americkou sféru zájmů oslepujícím příkladem vzdálené a nevědomé krutosti. Když se prezident Bush ptá "Ale proč nás tak nenávidí?" mohl by se nad tím zamyslet - až na to, že Bush je ředitelem toho šestihvězdičkového hotelu a nikdy z něho nevychází ven.

                 
Obsah vydání       1. 7. 2002
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu
1. 7. 2002 Martina Navrátilová: "V USA bývá takový útlak, jako byl za komunismu v Československu"
1. 7. 2002 Na filmovém festivalu v Trenčianských Teplicích dostal hlavní ceny Čech Jakub Sommer Jan  Čulík
1. 7. 2002 Deprimující svatba: Evropa proměnila rozšiřování EU v dřinu, vykonávanou s nechutí
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?
1. 7. 2002 Američané: naši vojáci odejdou z Balkánu, pokud nedostanou soudní imunitu
1. 7. 2002 Ministr spravedlnosti nemůže být jen reprezentativním krasavcem Karel  Mašita
1. 7. 2002 Český velvyslanec: Na velvyslanectví ČR v Pekingu se nechováme velkopansky Tomáš  Smetánka
1. 7. 2002 Ministerstvo zdravotnictví informuje o finanční zátěži pacientů u dobrovolných vyšetření Daniela  Pilařová
1. 7. 2002 Koho ešte vystrašia Mečiarom ? Lubomír  Sedláčik
1. 7. 2002 O čem se moc nemluví na školách. Zatím. Jaroslava  Čajová
28. 6. 2002 Antimonopolní úřad se vyjadřuje ke skupování českého tisku
28. 6. 2002 Schůze předsednictva OSBL
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
1. 7. 2002 Deprimující svatba: Evropa proměnila rozšiřování EU v dřinu, vykonávanou s nechutí   
1. 7. 2002 Martina Navrátilová: "V USA bývá takový útlak, jako byl za komunismu v Československu"   
1. 7. 2002 Český velvyslanec: Na velvyslanectví ČR v Pekingu se nechováme velkopansky Tomáš  Smetánka
1. 7. 2002 Na filmovém festivalu v Trenčianských Teplicích dostal hlavní ceny Čech Jakub Sommer Jan  Čulík
1. 7. 2002 Ministerstvo zdravotnictví informuje o finanční zátěži pacientů u dobrovolných vyšetření Daniela  Pilařová
28. 6. 2002 Antimonopolní úřad se vyjadřuje ke skupování českého tisku   
28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund
28. 6. 2002 Jak nás mystifikují překladatelé v knihách i médiích Daniela  Pilařová
28. 6. 2002 Klausův telefonát voličům lze z psychologického hlediska pochválit Daniela  Pilařová
28. 6. 2002 Pravice hledá stranu občanského typu Tomáš  Jarmara
28. 6. 2002 Kulturní monitor: Umístění pomníku je vždy podstatné pro jeho smysluplný význam Jan  Paul
27. 6. 2002 Výpalnícke maniere herca - ministra Lubomír  Sedláčik
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
27. 6. 2002 Úřad pro ochranu osobních údajů doplňuje služby   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   
12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
11. 6. 2002 Afghanistán se prý vrací k demokracii, ale tamější vzdělanci jsou znepokojeni   
11. 6. 2002 Ashcroft: USA překazily možný útok "špinavou" jadernou bombou   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
6. 6. 2002 Příliš mnoho svobody? Americká protiteroristická opatření byla slabá   
5. 6. 2002 11. září: Únosci, kteří nebyli vypátráni, a překladatelé, kteří nepřekládali   
28. 5. 2002 FBI obviněna ze "sabotáže" ohledně útoků z 11. září