10. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 7. 2002

Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu

Poté, co americké letadlo vybombardovalo 1. července afghánskou vesnici Karak, američtí a afghánští vojáci vesnici obklíčili a předpokládali, že najdou islámské extremisty. Avšak, jak napsal 8. července americký deník New York Times (viz zde), našli jenom hrůzné scény. Uvnitř jednoho domu a kolem něj ležely mrtvé a zraněné ženy a děti, které se tam shromáždily na večírek na počest zasnoubení jedné mladé dvojice. Ti, kteří přežili, svědčili o tom, že sesbírali rozsekané kusy těl z ulic a z blízkého sadu a odnesli raněné do vesnické mešity. Byl to masakr nevinných lidí. Američané usmrtili 48 osob, většinou žen a dětí, a zranili 117 osob. Jsou to údaje, které američtí vojenští velitelé akceptují, pokračuje americký deník:

Pentagon uvedl, že prý bylo americké bombardování reakcí na střelbu protileteckých zbraní. Místní činitelé konstatovali, že Američanům zřejmě poskytl nesprávné informace jeden Afghánec. Delegace, jejíž součástí byl i americký velitel koaličních jednotek v Afghánistánu dospěla k závěru, že byly usmrceny a zraněny civilní osoby, avšak nikoliv ohledně toho, jak k tomu došlo. Prezident Bush v pátek telefonoval afghánského prezidentu Hamidu Karzaiovi, aby mu vyjádřil soustrast.

Zuřivost amerického útoku, jehož obětí se staly v provincii Oruzgan čtyři vesnice, rozhněval však místní afghánské činitele. A incident odhalil první neshody v podpoře afghánské vlády pro americké vojenské akce. Afghánský ministr zahraničních věcí požadoval, aby americká armáda zlepšila získávání svých informací a operační procedury a koordinaci s místními představiteli. Vedoucí představitelé provincie Oruzgan konstatovali, že si přejí, aby Američané tyto nálety ukončili.

Vesničané v Kakraku konstatují, že američtí vojáci byli viditelně šokováni masakrem, který v pondělí ráno ve vesnici našli. "Byli velmi vážní, prohledávali domy a svazovali ruce dokonce i ženám. A pak, když přišli do vesnice a viděli mrtvé ženy a děti, byli velmi smutní a jejich postoj vůči nám se změnil," řekl vesničan Pir Jan.

Dodal: "Sdělili mi prostřednictvím tlumočníka, že udělali chybu. Dodali: 'Je nám to líto, ale nedá se to odestát.'"

Vesničan Pir Jan seděl na dvoře domu, kde americký útok prorazil střechu a usmrtil dva chlapce ve věku 7 a 13 let. Pět dalších dětí v domě bylo zraněno.

Nejhůře však byl postižen vedlejší dům, kde se odehrával zásnubní večírek. Ženy a děti seděly na zemi a zpívaly svatební písně, když byl dům zasažen první střelou. Druhá střela zasáhla vedlejší budovu, kde seděli muži, pili čaj a povídali si.

Sedmdesátiletá žena Nazaka vyběhla z domu do nedalekého sadu. "Vzala jsem s sebou vnuka a další ženu, která byla zraněna. Byla jsem na konci sadu, kde mě to zasáhlo." Na noze měla ránu od šrapnelu.

Kolem ním byl v sadu neuvěřitelný masakr. Na jednom mandlovníku přistálo ženské torzo. Lidské maso viselo z tohoto stromu ještě tři dny po útoku a další rozkládající se pozůstatky lidských těl byly zapleteny do větví kvetoucího granátovníku.

"Sbírali části lidských těl do kbelíků," řekl guvernér provincie Oruzgan Jan Muhammed.

Sahib Jan, 25, pomáhal raněným a shromažďoval mrtvé. O pět dní později vyjmenoval ty, kteří zemřeli, ukazoval na krvavé skvrny a úlomky šrapnelů, které ještě ležely všude kolem. Stál nad temnou kaluží zaschlé krve, kde zahynul dvanáctiletý chlapec. "Jmenoval se Širin, byl to syn Zahera Jana," řekl. "Do hlavy ho zasáhl šrapnel."

Podobná byla scéna ve vesnici Siya Sang ve vzdálenosti osmi kilometrů.

Není jasné, čeho se spojenecké jednotky v této oblasti snažily dosáhnout. Toto je domovská provincie šéfa Talibánu Mully Muhammada Omara a prý do této oblasti ustoupily pozůstatky Talibánu a al Qaedy.

Místní činitelé odmítli americké tvrzení, že prý z vesnic střílely protiletadlové zbraně. Při prohlídkách nebyly žádné takové zbraně nalezeny. Americký velitel přiznal, že americké jednotky jednaly na základě mylných informací.Prý měli informace, že se ve vesnici nachází mullah Omar.

Místní lidé spekulovali, že někdo mohl Američanům poskytnout chybné informace záměrně, aby získal určité výhody v místních mocenských potyčkách. Avšak místní obyvatelé jsou rozhněváni, že Američané reagovali na základě tak pochybných informací tak razantní akcí.

"Mají-li informace, měli by obklíčit vesnici a pak nás vyslechnout. Takhle se to nedá dělat, vybombardovat vesnici," konstatoval Muhammad Shah, ženichův bratr, který byl zraněn a jehož 25 příbuzných bylo při americkém náletu usmrceno.

Rahim, dlouholetý odpůrce Talibánu, vznesl tuto otázku americkému veliteli: "Mullah Omar a mullah Bradar jsou jen dva lidi a vy jste kvůli nim vybombardovali čtyři vesnice? Proč?" Dodal, že čtyři osoby, které Američané zatkli, jsou obyčejní zemědělci.

Americký velitel přislíbil, že celou záležitost nechá oficiálně vyšetřit. To však zřejmě vedoucí představitele provincie Oruzgan neuspokojí. Guvernér Muhammad konstatoval, že letos v lednu Američané usmrtili 21 jeho vlastních vojáků, loajálních Karzaiově vládě. Americké sliby, že se takové chyby už nebudou opakovat, zůstaly nesplněny.

"Řekli nám, že už takovou chybu neudělají a že se s námi spojí a budou s námi při budoucích operacích spolupracovat, ale neučinili to. Nechceme tyhle nálety, kdy oni zabíjejí ženy a děti a nevinné lidi. Chceme nálety, ale ne proti obyčejným lidem. Chceme likvidaci Talibánu a al Qaedy," řekl.

Rahim, jehož okres zažil za posledních několik měsíců čtyři nálety, při nichž byli usmrceni civilisté, zdůraznil, že si přeje, aby Američané s těmito nálety přestali. Americké jednotky by měly útočit jen tehdy, pokud je prezident Karzai požádá o pomoc.

                 
Obsah vydání       10. 7. 2002
9. 7. 2002 Svoboda slova: Jak chtěli američtí akcionáři cenzurovat britský list The Daily Mirror
10. 7. 2002 Daily Mirror: Teroristický stát: jak se Američané "snaží ovládnout svět"
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu
10. 7. 2002 Kurdové v severním Iráku odepřeli Američanům pomoc při úsilí svrhnout Saddáma Husajna
10. 7. 2002 Křesťanský sionismus - v ČR málo známá ideologie, ovlivňující konflikt v Palestině Pavel  Šejnoha
10. 7. 2002 O podpisu koaliční smlouvy
10. 7. 2002 Děsné Literární noviny
10. 7. 2002 Média "diskutují" s komunisty, ale o podstatě jejich dnešní ideologie se stále nedovídáme nic Michal  Rusek
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda
9. 7. 2002 Nechte si festivaly, já chci rovnost před zákonem Benny  Rees
8. 7. 2002 Diskriminace homosexuálů: můžeme si za to sami Fabiano  Golgo
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees
9. 7. 2002 Policejní korupce v Karlových Varech Fabiano  Golgo
9. 7. 2002 Policisté v Karlových Varech: Nó, tady se krade, nó... Ale jen Rusákům nebo Němcům Fabiano  Golgo
8. 7. 2002 Jak časopis Týden bulvárně zkresluje informace Jan  Čulík
9. 7. 2002 Složení nové české vlády
8. 7. 2002 Parodie sovětské éry, která má význam i pro dnešek Robert  Porter
8. 7. 2002 Stalin a jeho vražedný režim Jan  Trávníček
9. 7. 2002 Vyhledávání v Britských listech
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová