9. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2002

Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda

Hlavní publicistický pořad televize BBC Panorama v neděli vysílal třičtvrtěhodinovou reportáž o nynějším stavu americké války proti terorismu. Američanům se nepodařilo chytit bin Ladena ani zlikvidovat organizaci al Qaeda, která se nyní snaží ovládnout Pákistán, zemi s jadernými zbraněmi. Jen americké bombardování usmrtilo větší počet nevinných civilistů. Organizace al Qaeda byla znovuvybudována v Pákistánu, kde se zřejmě skrývá na nepřístupném, kmeny ovládaném území i bin Laden. Al Qaeda opět páchá teroristické útoky. Shrnujeme:

Reportérka: Američtí vojáci bojují v cizí zemi. Snaží se zlikvidovat teroristickou síť, která ohrožuje americký sen. Přijela jsem na základnu Bagram, abych byla svědkem toho, jak jedna supervelmoc obrátila svou moc proti skupině fanatiků, kteří se zmocnili státu, který se rozložil - Afghánistán. (Záběry množství rezavějících zbraní a vozidel.) Na základě už jsou jizvy předchozí, neúspěšné, sovětské intervence. Chtěla jsem se přesvědčit, kdo vítězí v tomto novém druhu války, jejímž cílem je učinit tento svět bezpečnějším místem po po 11. září, který ochromil veškeré naše jistoty. Každý den je vojákům připomínáno, proč je tato válka pro Ameriku vlasteneckou povinností:

Americký velitel vojákům: Před 213 dny usmrtili teroristé z al Qaedy více než 3000 nevinných mužů, žen a dětí ve Světovém obchodním centru. Mezi nimi byl i Andrew Bayley, 29, vzorný otec, dobrý hráč basketbalu a výborný posluchač. Po jeho vraždě zůstává jeho osmiletá dcera bez otce. (...)

Reportérka: Hledání Osamy bin Ladena začalo několik dní po útocích z 11. září. Sledovali jsme tutéž klikatou, horskou cestu přes Afghánistán, po níž loni v listopadu bin Laden a jeho bojovníci uprchli. Bin Laden mířil k síti jeskyň vysoko v horách. Vybudoval tyto tunely během svaté války proti Sovětům.Předtím nechal zveřejnit video, jímž se vysmíval Americe. V něm přiznal odpovědnost za útoky z 11. září. George Bush dal americké armádě úkol, aby bin Ladena našla a zlikvidovala jeho teroristickou organizaci. Prezident dal najevo, že mu jde osobně o to, aby byl bin Laden chycen. Bin Laden měl být eliminován.

Bin Laden a jeho bojovníci se zakopali v horách Tora Bora. Měla to být pro Američany nejlepší šance na chycení svých nepřátel. Američané měli pocit, že je naživu a že je někde v těch jeskyních, ale nevěděli přesně, kde v těch jeskyních.

Obléhání jeskyní začalo koncem listopadu. Američané měli chytrý plán: chtěli dostat bin Ladena a jeho bojovníky, aniž by riskovali americká vojska. Zaplatili afghánským válečným magnátům a vyzbrojili je. Těm velelo malé množství příslušníků speciálních amerických jednotek. Předtím společně porazili Talibán, který vládl v Afghánistánu a bin Ladena chránil.

Nyní se měli tito váleční magnáti obrátit se svými zbraněmi proti bojovníkům z al Qaedy, jichž bylo jen 1000.

Americký plán však měl základní chybu. Nepočítal se složitostmi afghánské kmenové politiky. Ignoroval strukturu starých přátelství v těchto horách a vliv peněz.

Nejprve nabídl své služby Američanům válečný magnát Hazratani. Všichni mudžahídové v této oblasti se na tom podíleli. Problém ale byl v tom, že zejména v oblasti Tora Bora to byli všichni Osamovi přátelé. Dával lidem zbraně. Platil jim peníze. Všechny vesnice tady v horách s ním spolupracovaly.

Z výše 10 kilometrů podporovaly americké bombardéry Afghánce na zemi. Shazovaly obrovské protibunkrové bomby ve snaze zlikvidovat jeskyně. Americké speciální jednotky i afghánští veltielé věděli, že se bin Laden tady někde skrývá. Jeho hlas byl slyšet z krátkovlnných vysílaček.

Avšak váleční magnáti dovolili Osamovi, aby uprchl. Všichni lidé v této oblasti jsou přesvědčeni, že místní velitele podplatila al Qaeda. Opuštěné jeskyně byly plné munice, ale nebylo v nich stopy po bin Ladenovi. Americký plán selhal. Veřejný nepřítel číslo jedna jim utekl.

Osama se zřejmě skrýval v jeskyních do přestávky při bombardování, a pak se svými lidmi, a za pomoci místního obyvatelstva uprchli. Bylo zatčeno jen několik věznů. Byli to nevýznamní bojovníci. Stovky tvrdých stoupenců Osamy bin Ladena zmizely. Lidé v této oblasti nechtějí přiznat, že váleční magnáti přijali úplatky a dovolili al Qaedě, aby unikla.

Za Torou Bora ležely nepřístupné pákistánské kmenové oblasti. Hranici tam hlídaly pákistánské jednotky. Amerika požádala dalšího spojence, aby uzavřel únikové cesty, přestože mohlo být k tomu užito 1000 amerických vojáků, kteří už byli v Afghánistánu.

Pákistánský velitel: "Zablokovali jsme všechny cesty, ale, víte, navzdory tomu, toto je velmi zrádná oblast. Hermeticky uzavřít hranici není možné. Velký počet lidí nemohl tady přejít přes hranici, ale malé skupinky - to ano. K tomu došlo."

Reportérka: A mezi těmito malými skupinami byl zřejmě i bin Laden. Po Toře Bora vydala al Qaeda další vzdorný videozáznam bin Ladena. Vypadal vyhublý a jeho levá ruka byla nehybná, což může znamenat, že byl během bombardování zraněn. Prezident Bush si stále ještě myslel, že ho Američané dokáží chytit.

Avšak bin Laden brzo dokázal, že jeho teroristická organizace není poražena. Na palubě letadla společnosti American Airlines se připravil britský agent al Qaedy k činu. Jmenoval se Richard Reid. Reid se pokusil zapálit rozbušky bomb, skrytých v jeho botech. Byl odhalen, než mohl vyhodit do povětří letadlo s 197 lidmi na palubě. V emailu své matce tvrdil, že terorismus je jedinou možností, jak porazil vojenskou moc Ameriky a osvobodit muslimské země od "nevěřících". I když byl bin Laden na útěku, organizace al Qaeda stále ještě ohrožovala Západ.

V únoru začali na základnu Bagram přijíždět první z 5000 amerických vojáků. Bylo možné, že Američané budou nyní úspěšní tam, kde Afghánci selhali? Rozmístěním vlastních vojsk v Afghánistánu chytit bin Ladena a zlikvidovat al Qaedu?

Američané si přivezli všechno, co potřebuje moderní armáda. Vytvořili si na pusté afghánské pláni kus Ameriky. Válka se měla stát zkouškou jejich vojenské taktiky a jejich rozhodnosti.

Jaro je v Afghánistánu ročním obdobím, kdy se válčí. Koncem února zjistilo americké špionážní letadlo bez posádky nové informace. Bojovníci z al Qaedy, kteří uprchlí z komplexu Tora Bora, se shromáždili v jednom údolí v jižním Afghánistánu. Přišly nepodložené zprávy, že jsou tam i někteří vedoucí činitelé al Qaedy a Talibánu.

Američtí velitelé tedy připravili svou největší vojenskou ofenzívu od války v Perském zálivu. Nazvali ji Operace Anakonda. Vzhledem k tomu, že bylo zjevné, že když čelí al Qaeda konvenční armádě, její bojovníci utečou, Američané se připravili tak, že jim chtěli v útěku zabránit.

Americký kněz: "Bože na nebesích, čteme v posvátných písmech, že je existuje určený čas pro všechno pod sluncem. Dnes je den pro válku. Brzo vyšle koalice zemí své vojáky, aby nalezli ty, kdo vyhledávají teror namísto míru a nenávist namísto lásky. Pane, žádáme tě o požehnání pro tato letadla. Nechť vzlétnou jako křídla orlů..."

Reportérka: Operace Anakonda byla zahájena za úsvitu dne 2. března. Na tuto chvíli čekali američtí vojáci od 11. září. Vrtulníky směřovaly do údolí Šai Kot, dvě hodiny lety od základny v Bagramu. Avšak v horách nad tímto údolím už předtím dostala al Qaeda informace o připravované invazi a čekala na ně. Američané neměli moment překvapení.

Američané nechali afghánské vojáky, aby vedli útok. Ale znovu, stejně jako předtím v oblasti Tora Bora, ukázalo se, že Afghánci jsou nespolehliví spojenci. Při prvním světle se přiblížil vrtulníky k oblastem, kde měli přistát. Podle zpráv tam mělo být asi 200 bojovníků z al Qaedy. Tyto informace byly chybné. Ve vojensky výhodných postaveních bylo zakopáno nejméně 1000 vojáků. Američané se setkali se silným vojenským odporem. Bojovalo se tam po několik dní. Al Qaeda dostala americké vojáky do úzkých na místě, které nazvali Objective Ginger.

Vznikl zmatek, další americká vojska přistála na jiných místech údolí a stala se také terčem střelby od al Qaedy. Američané se dostali do nejintenzivnějších pěchotních bojů od doby vietnamské války. Al Qaeda změnila svou taktiku. Její bojovníci bojovali až do trpkého konce.

Po dvanácti hodinách bojů byli v Objective Ginger američtí vojáci stále ještě v defenzivním postavení a řada z nich byla zraněna. Zpátky na základě v Bagramu čelili američtí velitelé dilematu: Počet raněných a mrtvých narůstal, ale bylo učiněno rozhodnutí neriskovat další ztráty, dokud nebude možné, aby americké vojáky z nebezpečného místa evakuovaly vrtulníky až za tmy.

Nakonec, 24 hodin poté, co na tom místě poprvé přistáli, byli vyčerpaní vojáci evakuováni z místa Ginger Objective. Udrželi se, avšak více než 70 vojáků bylo zraněno. Nikdo nebyl zabit.

V Bagramu si uvědomili, že al Qaeda se nebude snažit tiše uprchnout, jak to učinili v oblasti Tora Bora. Její členové byli rozhodnuti usmrcovat americké vojáky s tím, že návrat mrtvých Američanů do USA donutí odvolat americké vojáky z Afghánistánu.

Třetího dne Operace Anakonda došlo k sestřelení amerického vrtulníku. K největším ztrátám na životech v této válce došlo při záchranné operaci, jejímž cílem bylo zachránit jednoho elitního vojáka, který vypadl z jiného vrtulníku. Tohoto vojáka al Qaeda popravila a usmrtila také šest amerických vojáků, kteří se mu snažili jít pomoci.

Obrovská palebná moc z oblohy proměnila vojenskou situaci v americký prospěch. Avšak Američanům trvalo 10 dní, než zlikvidovali nepřítele s daleko omezenějšími zbraněmi. Američtí bojoví inženýři byli vysláni do hor, aby tam pročistili jeskyně al Qaedy. Pochodovali ve výškách kolem 3500 metrů a nosili náklady vážící padesát kilogramů. Bylo to fyzicky nesmírně namáhavé. Úkolem inženýrů bylo zlikvidovat al Qaedu, prohledat jeskyně a zjistit informace o teroristické organizaci a o jejích plánech.

Američané však zjišťovali, že je jejich nepřítel daleko silnější, než očekávali. Nepřítel měl komunikace, bezdrátovou, nejmodernější technologii, založenou na solární energii. I během Operace Anakonda prokázal Osama bin Laden, že zůstává dál hrozbou.

Jeho teroristická organizace si vyžádala další oběti. V pákistánském hlavním městě Islamabádu se v březnu shromáždily americké a britské rodiny v kostele v diplomatické enklávě. Na kongregaci zaútočil sebevražedný atentátník. Bylo usmrceno pět osob, mezi nimi jedna Američanka a její dcera. Za atentát pravděpodobně nesou odpovědnost pákistánští extremisté, spojení s al Qaedou.

Tisícům Američanů trvalo tři týdny, než vyhnali al Qaedu z oblasti Šai Kot. Americký velitel si začal uvědomovat, jak obtížné je to bojovat proti náboženským bojovníkům z al Qaedy. Američané tvrdí, že Operace Anakonda byla úspěšná, protože prý připravila al Qaedu o útočiště v Afghánistánu. Avšak americký velitel znejistěl, když byl dotázán na to, kolik lidí z al Qaedy bylo skutečně usmrceno. Uvedl, že to by dokázali spočítat jen místní lidi.

Nevinné oběti

Reportérka: Chtěla jsem zjistit, kolik bylo jiných obětí této války proti terorismu: oněch nevinných lidí, na jejichž území proti sobě bojovali cizí supervelmoc a cizí teroristická organizace. Slyšela jsem mnoho svědectví o bezhlavém bombardování lidí Američany. Přes hory vítr přenášel bědování za mrtvé. Klan truchlil za dvanáct svých mrtvých členů. V Afghánistánu všude zuří spory a ozbrojená pomsta.

Koncem prosince 2001, svědčili členové tohoto klanu, že jejich nepřátelé řekli Američanům, že v jejich vesnici má Talibán skladiště zbraní. Nepřátelé věděli, že tou dobou se bude klan účastnit svatby.

Místní svědek: Na svatbě bylo 200 lidí. Všichni hodovali, byli velmi šťastní. A pak začalo bombardování.

Reportérka: Americké bombardéry přímo zasáhly dům, v němž byla svatba. Usmrtily více než 50 osob. Pentagon uvedl, že měl dobré zprávy, že prý jsou v oblasti velitelé z Talibánu.

Místní svědek: Hosté byli rozsekáni na kusy. Lidé sbírali části jejich těla a odnesli je domů, aby je pohřbili.

Reportérka: Nalezli jsme to skladiště zbraní. Bylo nedaleko domu, kde se konala svatba. Celá vesnice tvrdí, že absolutně nemá sympatie pro Talibán. Jsou rozhněváni, že Spojené státy jednaly na základě zlovolné pomluvy a že usmrtily nevinné ženy a děti. Požadují odškodnění.

Místní svědek: Nedali nám ani halíř. Ani pytel obilí. A já jsem přišel o tři členy své rodiny. Chtěl byl zaškrtit toho, kdo jim dal ty informace.

Reportérka: Je velmi obtížné ověřit přesné počty, ale je jasné, že americké bombardování usmrtilo mnoho stovek nevinných lidí. Cestovala jsem dál směrem na jih k pákistánské hranici. Tuto oblast ovládají vojáci místního válečného magnáta, kteří bojovali po boku Američanů při Operaci Anakonda. Chtěla jsem si ověřit americká tvrzení, že při této největší bitvě války proti terorismu byla al Qaeda zlikvidována. Dojeli jsme k vojenské kontrole an okraji údolí. Tamější afghánští vojáci nám sdělili, že v bitvě s Američany bylo usmrceno jen 100 bojovníků z al Qaedy, nikoliv 500 či dokonce 800 bojovníků, jak tisk informovala americká armáda. Většina bin Ladenových mužů už bezpečně přešla do Pákistánu.

Reportérka: "Myslíte si, že je al Qaeda zlikvidována?"

Afghánský voják: Ano, v této oblasti už nemají vliv. Všichni odešli do Pákistánu. Američané by museli zlikvidovat kořeny al Qaedy v Pákistánu, jinak se organizace zase obnoví.

Reportérka:Afghánští vojáci zde zastávali názor, že až Američany tato válka přestane bavit, al Qaeda se vrátí zpět do Afghánistánu.

"Největší bitva americké války proti terorismu" organizaci al Qaeda nezlikvidovala. Američané se nepřiblížili k možnosti chytit bin Ladena. Hovořilo se o tom, že je bin Laden pravděpodobně blízko, ve vzdálenosti několika kilometrů, skrytý na pákistánském kmenovém území. Spojené státy se snaží bagatelizovat to, že se jim nedaří bin Ladena najít. Americký prezident Bush už zní iritovaně:

George Bush: "Ale já nevím kde je. Já o něm zas tolik nepřemýšlím. Kdo ví, jestli se skrývá v nějaké jeskyni nebo ne. Už jsme od něho dlouho nedostali žádnou zprávu. Když se soustřeďujete pořád na jednu osobu, mně z toho vyplývá, že - jaksi - vy pořádně nerozumíte, co je úkolem této války. Terorismus je větší než jedna osoba."

Reportérka: Prezident byl dobře informován o tom, že bin Laden buduje v Pákistánu novou základnu, nejen pro své vojáky, ale pro teroristickou organizaci. V březnu zachytily špionážní organizace telefonní rozhovor a dešifrovaly emaily, z nichž vyplynulo, že organizace buněk al Qaeda je tajně v pákistánských městech znovu vybudovávána. Odpovědný za regeneraci organizace al Qaeda byl čelný bin Ladenův poradce Abu Zubaida. Podílel se také na naplánování útoků z 11. září.

FBI a polovojenské pákistánské jednotky provedly razie v domech v Lahore a ve Faisalabádu. Došlo k přestřelce. Abu Zubaida a další osoby byly zatčeny. V dubnu podpořili na základně Bagram americké vojáky pod americkým velením britští vojáci. Britský brigadýr byl přesvědčen, že jeho muži nad al Qaedou zvítězí. Pro Brity nebyla tato válka tak osobní, spíš to byla možnost vyzkoušet si zbraně. Američané naléhavě potřebovali jejich pomoc, když se dostali do úzkých při Operaci Anakonda, ale Britům trvalo šest týdnů, než si vybudovali tábor a připravili novou ofenzívu. Britští vojáci se zkušeností ze Severního Irska už měli zdravý respekt před teroristy z al Qaedy.

Z výzvědných zpráv vyplývá, že je Afghánistánu se stále skrývá velký počet příslušníků organizac al Qaeda i po Operaci Anakonda. 15. dubna zahájili britští vojáci své hledání bojovníků al Qaedy. Avšak když vstoupili britští vojáci do hor, teroristická organizace si vyžádala další životy, tisíce kilometrů mimo tuto válku proti terorismu. Tentokrát byli mezi obětmi mnozí Evropané.

V dubnu, na ostrově Džerva v Tunisku, navštěvovala skupina německých turistů starou synagogu. Sebevražedný atentátník odpálil obrovskou bombu před budovou. 14 Němců a 3 Tunisané zemřeli. Bin Ladenův mluvčí se k tomuto atentátu přihlásil a oznámil, že bude docházet k dalším teroristickým útokům.

O pět týdnů později v Afghánistánu bylo hledání příslušníků organizace al Qaeda frustrující. Příslušníci organizace se dál skrývali a odmítají bojovat. Britští vojáci za 69 dní nenašli žádné bojovníky. Nešťastný britský brigadýr se stal terčem kritiky tisku, že se vytahoval, co všechno britští vojáci dokážou:

Novinářka: Kolik členů organizace al Qaeda jste tedy zajali?

Britský brigadýr: Nezajali jsme žádné. Teroristická organizace, která odmítá s námi bojovat, ale nefunguje jako efektivní teroristická organizace.

Novinářka: Kolik členů organizace al Qaeda jste tady v Afghánistánu usmrtili?

Britský brigadýr: Neusmrtili jsme žádné.

Reportérka: Koalici zase jednou přelstil nepřítel, který je vždycky o jeden krok vpředu. Bojovníci, kteří uprchli z Tora Bory a pak vybojovali úpornou bitvu v Šai Kot, si znovu změnili taktiku a rozplynuli se. Vesničané v Afghánistánu tvrdí, že všichni bojovníci z al Qaedy už dávno utekli. Nikdo ale neví, co je pravda, a kdo je přítel či nepřítel.

Britský voják: Někdy se tu objevují muži na kopcích a sledují vás, jak jdete kolem. Chodím tady kolem skupin místních lidí, kteří se dívají na vaše zbraně a počítají je. Vidíte to. Sbírají informace. Sledují nás. Je to úplně stejné jako v Severním Irsku. Tam vás taky místní lidi pořád sledují.

Reportérka: Na nepřístupné hranici s Páksitánem, která se táhne po mnoho stovek kilometrů, jsou britští vojáci schopni zastavovat lidi jen namátkově. Britové nemají mandát k přechodu na pákistánské území.

V květnu se objevil Osama bin Laden v další videonahrávce. Vypadal více fit, ale nikdo nevěděl, kde bylo to video natočeno. Účelem videa bylo dokázat, že je jeho teroristická organizace nyní připravena využívat své nové základny. Toho měsíce v Karáčí, v Pákistánu, tato teroristická organizace znovu zaútočila. Zahynulo 11 Francouzů a 3 Pákistánci, když byl vyhozen do povětří autobus před hotelem pro lidi ze Západu. Útok měl charakteristické rysy al Qaedy: byl to sebevražedný útok technicky složitou bombou, ukrytou v automobilu.

O tři týdny vybuchla v Karáčí další bomba, tentokrát přímo před americkým konzulátem. Usmrtila 12 chodců. Al Qaeda se snažila zmocnit se další nestabilní muslimské země, jak to učinili v Afghánistánu. Avšak tentokrát si zvolili jadernou mocnost. Nejhorším scénářem by bylo, kdyby se organizaci al Qaeda podařilo získat jaderné zbraně a použít je k terorismu.

Americký velitel vojákům optimisticky: Dobré jitro! Před 224 dny usmrtili teroristé z al Qaedy více než 3000 nevinných mužů, žen a dětí ve Světovém obchodním centru. Mezi nimi byl i David Robert Meyer, 57, který miloval svou velkou rodinu. Po jeho smrti jsou pozůstalými jeho manželka, jeho tři dcery a jeho četné vnučky (...)

Reportérka: Deset měsíců po útocích z 11. září se Američané nepřiblížili nijak svému cíli chytit svou oběť. Jsou přesvědčeni, že je bin Laden kdesi v této nepřístupné oblasti, ale stopa vychladla.

Jeskyně jsou prázdné. Avšak americká válka proti terorismu nezlikvidovala organizaci al Qaeda. Nebezpečí trvá. Americký prezident nyní tvrdí, že chytit bin Ladena není hlavním úkolem války proti terorismu. Avšak mnoho lidí považuje to, zda bude či nebude bin Laden chycen, za jedinou spolehlivou zkouškou, zda tato válka byla úspěšná.

Americká válka proti terorismu zatvrdila srdce mnohých činitelů v Bushově vládě. Ta má novou vojenskou doktrínu: útočit jako první, než dojde k útoku, na státy, které podezřívají z podpory terorismu.

                 
Obsah vydání       9. 7. 2002
9. 7. 2002 Nechte si festivaly, já chci rovnost před zákonem Benny  Rees
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda
9. 7. 2002 Policejní korupce v Karlových Varech Fabiano  Golgo
9. 7. 2002 Policisté v Karlových Varech: Nó, tady se krade, nó... Ale jen Rusákům nebo Němcům Fabiano  Golgo
9. 7. 2002 Složení nové české vlády
9. 7. 2002 Vláda "jak ze žurnálu" Karel  Mašita
8. 7. 2002 Jak časopis Týden bulvárně zkresluje informace Jan  Čulík
9. 7. 2002 Čínský voják není před velvyslanectvím ČR z naší vůle Jan  Čulík, Tomáš  Smetánka
9. 7. 2002 Očkovací látka proti AIDS "bude zřejmě k dispozici do pěti let"
9. 7. 2002 Další americká firma vykázala příjmy, které nedostala
9. 7. 2002 Kampaň za evropské referendum
9. 7. 2002 Ostravská péče o zeleň může přivodit i úraz Daniela  Pilařová
9. 7. 2002 Kříže Jan  Kubalčík
8. 7. 2002 Zeměkoule "bude do roku 2050 zcela zlikvidována"
8. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Umění by mělo klást otázky humanistické povahy Jan  Paul
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees
8. 7. 2002 Diskriminace homosexuálů: můžeme si za to sami Fabiano  Golgo
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož
8. 7. 2002 Parodie sovětské éry, která má význam i pro dnešek Robert  Porter
8. 7. 2002 Stalin a jeho vražedný režim Jan  Trávníček
9. 7. 2002 Vyhledávání v Britských listech
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2002 Očkovací látka proti AIDS "bude zřejmě k dispozici do pěti let"   
9. 7. 2002 Čínský voják není před velvyslanectvím ČR z naší vůle Tomáš  Smetánka, Jan Čulík
9. 7. 2002 Nechte si festivaly, já chci rovnost před zákonem Benny  Rees
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
8. 7. 2002 "Zaspané" tři čtvrtiny století Jaroslav  Štemberk
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees
8. 7. 2002 Prádelna špinavého spodního prádla českého disentu stále v provozu? Karel  Mašita
8. 7. 2002 Zeměkoule "bude do roku 2050 zcela zlikvidována"   
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož
8. 7. 2002 Stalin a jeho vražedný režim Jan  Trávníček
8. 7. 2002 Strobe Talbott: Nynější spor USA s Evropou ohledně mezinárodního tribunálu znemožní Američanům vytvořit koalici pro zásah proti Iráku   
8. 7. 2002 Parodie sovětské éry, která má význam i pro dnešek Robert  Porter
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
8. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Umění by mělo klást otázky humanistické povahy Jan  Paul

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner