4. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 10. 2002
Oficiální vysvětlení, proč chtějí Američané vést válku proti Iráku, bylo vždycky nesmyslné: spojitosti, které vytvářel George Bush mezi Irákem a organizací al Qaeda, se vždycky zdály umělé a vykonstruované. Bylo těžko uvěřit, že by byli ochotni inteligentní lidé v Bushově vládě zahájit válku na základě tak chabých důkazů. Teď začíná být konečné jasné, že v této válce vůbec nejde o Irák, nejde o zbraně hromadného ničení, ani o Saddáma ani o rezoluce OSN, argumentuje Jay Bookman, zástupce šéfredaktora časopisu Atlanta Journal-Constitution, a pokračuje:

Pokud k této válce skutečně dojde, jejím účelem je potvrdit oficiální vznik Spojených států jako plnoprávného globálního impéria, které si přisvojilo samo jedinou světovou odpovědnost a pravomoc jako planetární policista. Tato válka bude vyvrcholením plánu, který se realizuje už déle než deset let, a plní ho ti, kteří jsou přesvědčeni, že Spojené státy musejí využít příležitosti k tomu, jak dosáhnout globální nadvlády, i když to znamená stát se oněmi "americkými imperialisty", kteroužto nálepku nám vždycky dávali naši nepřátelé.

Jakmile vám tohle začne být jednou jasné, vyřeší se i veškerá jiná tajemství. Například, proč se americká vláda vůbec nezabývá strategií, jak z Iráku po svržení Saddáma Husajna odejít?

(Zde je v angličtině oficiální manifest Bushovy vlády ze 17. září Strategie bezpečnosti státu pro USA, jímž se zabývá tento článek.)

3. 10. 2002
Bushův nový manifest bezpečnosti státu není jen pokrytecký a nebezpečný. Diskredituje skutečnou potřebu státní obranné strategie, argumentuje na stránkách opendemocracy.net jejich editor pro Spojené státy Todd Gitlin.
Plné znění National Security Strategy v češtině BL
6. 10. 2002

Osama bin Laden je naživu a pravidelně se setkává z mullou Omarem, někdejším vedoucím představitelem Talibánu. Vyplývá to z telefonního rozhovoru, který zaznamenaly americké špionážní satelity. (Podrobnosti v angličtině viz zde.)

Jde o telefonní rozhovor, zaznamenaný méně než před měsícem. Mullah Omar a jeden jeho poradce hovoří telefonicky o americkém úsilí je chytit. Oba muži užívali při rozhovoru mobilní satelitní telefon značky Thuraya a hovořili po dobu několika minut o taktice. Omar se pak obrátil na třetí osobu, která seděla od něho několik metrů a sdělil jí, že "šejk posílá své pozdravy". Vedoucí představitelé Talibánu hovoří o Osamu bin Ladenovi jako o šejkovi.

p> V poslední době se hodně spekulovalo, že je bin Laden mrtev. Na videozáznamech, zveřejněných organizací al Qaeda, vypadal vyhublý a zřejmě nebyl schopen používat svou levou ruku. Někteří analytikové se domnívají, že Omar možná blufoval, protože věděl, že ho poslouchají Američané. Usuzuje se, že se bin Laden pohybuje mezi Afghánistánem a Pákistánem.

4. 10. 2002

Zdánlivě to nesouvisí. Ale možná ano. Mladá fronta DNES v článku Bývalý cenzor povede úřad rady pro vysílání (2. října 2002) v posledním odstavci píše: "Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD), který se snažil Kučerovu zvolení zabránit, považuje včerejší verdikt rady jen za další důvod pro rázný zásah...", ve stejném čísle a o stránku dále v článku Téma DNES pod titulkem Kdo se také utká v boji o senát jsou nabízeni kraje a kandidáti, kteří se v nich střetnou. Jsou to samí pěkní zachovalí muži. A do třetice: soudkyně v cause Super versus Šafránková-Abrhám předvolává mne, jako předsedkyni Komise pro etiku, abych před soudem vypovídala o tom, co je v žurnalistice etické.

Odvolávat se na demokracii a podobné fráze je asi v takové situaci zpozdilé. Ale: pokud novinář napíše, že se ministr snažil volbě zabránit - ať už kohokoli, je v nepořádku za prvé postup ministra a za druhé uvažování novináře, kterému jeho věta nepřijde divná. V senátních volbách kandiduje několik žen, ale novinářům uvedení jejich jmen nepřipadá vůbec důležité a nakonec: Soud pro svůj rozsudek bude žádat výpověď o tom, co profesní organizace považuje za etické nebo neetické, přestože rozhodovat o novinářské etice je výsada (právo) pouze této profesní organizace, které jsou odpovědni její členové a ona zas svým členům.

A jak mne informovali, když se k soudu nedostavím, předvede mne policie.

Barbora Osvaldová

předsedkyně Komise pro etiku při SNČR

4. 10. 2002
Letošní cena organizace Transparency International za integritu bude udělena Janě Dubovcové, slovenské soudkyni, jejíž analýza korupce u soudů vyvolala požadavky, aby byla propuštěna, dr. Peteru S. Schoenhoefferovi, německému farmakologu, který odhalil korupční praxi farmaceutických společností, a Luisui Robertu Mesquitovi, brazilskému podnikateli, který neustoupil před hrozbami, že bude zavražděn, a pokračoval ve svém úsilí očistit politiku od korupce ve městě Guarulhos ve státě Sao Paolo.
4. 10. 2002
DROM, romské středisko, pořádá ve dnech 3. a 4. října 2002 v Brně seminář s názvem "Co můžeme udělat pro to, aby se romské enklávy nestaly ghetty". Přednáškový a diskusní cyklus začíná ve čtvrtek 3. října v budově Magistrátu města Brna.

Tisková konference se koná v pátek 4. října od 15,00 hodin, v budově Magistrátu města Brna, Koliště 19 v přednáškovém sále ve 4. patře.

3. 10. 2002
Zostavovanie novej vlády SR je za hermetickým uzáverom mlčania oficiálnych činiteľov. Lenže ako už komisár Ledvina musel skonštatovať Nickovi Carterovi, že "u nás se všecho rozkecá". Tak si z kuloárových informácií môžeme utvoriť dosť presný obraz toho, čo sa v rámci tradičného povolebného ignorovania verejnej mienky, v zákulisí deje. Trojica koaličných strán má hlavný problém s udržaním sa na tenkej hrane : Neodohnať od stola brutálne na etnickú pílu tlačiacu Stranu maďarskej koalície, bez ktorej sa nemôžu zaobísť. Na druhej strane nepodráždiť príliš tých slovenských občanov - a je ich mnoho - , ktorí sú značne citliví na stále stupňované maďarské menšinové nároky.
7. 10. 2002

Firmy zabývající se bezpečností počítačů označily virus Bugbear za dosud nejnebezpečnější útok na počítače. Virus Bugbear likviduje operační systémy, rozesílá po světě důvěrnou poštu a krade identifikační čísla z úvěrových karet. Dosud nakazil už statisíce počítačů ve 100 zemích světa. Jeho obětí jsou především počítače domácích uživatelů, které nemají aktualizovanou protivirovou ochranu.

Virus Bugbear se do počítače dostává prostřednictvím emailové pošty a dochází k jeho aktivaci, i pokud uživatel na přílohu emailu neklikne. Policie nyní hledá autory tohoto viru a hledání se soustřeďuje na oblast kolem Singapuru a Jižní Koreje. V pátek odpoledne byl virem Bugbear celosvětově nakažen každý 160 rozesílaný email. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

4. 10. 2002

Přicházejí nám péčí viru bugbear do redakce útržky nejrůznějších mailů čtenářů. Z níže uvedeného vyplývá, že rozhodnete-li se pro manželskou nevěru, měli byste si alespoň vybavit počítač kvalitním antivirovým programem... Jinak variace na téma "Já svého manžela strašně miluji, ale..." je docela neobjevná... Nebo ne?

Mily Milane,

je mi lito, ze jsi nemocny a ze se Ti po vcerejsku neudelalo lepe. Ale zase na druhou stranu je dobre, ze jsi hezky v postylce a nemuzeme spolu mluvit. Ne ze bych Ti prala neco spatneho, jen jsem dnes zvladla udelat hodne prace. Vstavala jsem uz rano v pul sedme. Prace mi zabranovala premyslet o tom, co se s nami udalo v pondeli. Pravda je, ze pokud jsem zrovna mela chvilku volnou, vynorily se mi v hlave vzpominky na nase posledni setkani a pritom jsem se usmivala. Ale musim se Ti sverit s necim co mne moc trapi a chci, aby jsi (sic!) to vedel. Moc jsem se na nase setkani tesila a predstavovala si ho stejne, jak jsi mi ho popisoval. Ano bylo to skoro dle nasich predstav, jen moje nervova soustava byla trochu slabsi, nez jsem ocekavala. Premyslela jsem o tom, proc jsem nedokazala vypnout a opravdu byt jen s Tebou. Je to tim, ze mi hodne zalezi na Pavlovi a strach z prozrazeni byl silnejsi nez ja. A i kdyz ty mluvis o Kvete, citim, ze ji mas opravdu rad a nechces ji ublizit. To se mi na Tobe libi, protoze ne kazdy zenaty muz tohle umi priznat. Ja sveho o muze take moc miluji, ale jsou

(Osobní jména jsme změnili.)

4. 10. 2002
Není tomu tak dávno, co se novopečené koaliční vládě nepodařilo prosadit zvýšení daňové zátěže za účelem krytí povodňových škod. Co způsobilo schvalování zákona sněmovnou, všichni dobře víme. Domnívám se, že věrohodnost povodňového zdůvodnění je přímo úměrná stabilnosti a jednotě vládního kabinetu. S touto kauzou se logicky začaly vynořovat na světlo různé studie a analýzy daňových úniků. Dosažitelnost stoprocentního výběru se rovná utopii, ale na druhou stranu bychom nemuseli disponovat takovými daňovými úniky či tolika důvody, proč sídlo firmy přesunout do daňového ráje.
5. 10. 2002

Sobota večer: Na redakční adresu Britských listů stále přichází množství virů tohoto druhu z počítačů od čtenářů v České republice. Informace o tom, co je to za virus a jak funguje, najdete v angličtině na této adrese.

Jde o "mass mailing worm", o červa, který se šíří masovým rozesíláním prostřednictvím emailů, případně po intranetových sítích. Registruje, jaká tlačítka na klávesnici uživatel stiskne (zřejmě pro získávání údajů, jako jsou čísla úvěrových karet) a umožňují přístup do počítačů prostřednictvím backdoorů (zadních vrátek). Snaží se také paralyzovat funkci různých antivirových a firewallových programů.

Rozesílá se na adresy, získané z nakažených počítačů a užívá vlastní SMTP engine. Dokáže umožňovat do virem postižených počítačů neautorizovaný přístup.

2. 10. 2002

Píší nám čtenáři, že zaznamenali během středečního dopoledne potíže s viry. Silně se od 30. 9. rozšířil virus W32.Bugbear@mm, např. firma Symantec vydala v noci z 1. na 2. 10. program, jímž je možno virus zlikvidovat, viz zde. Chějí-li se čtenáři vyvarovat virových útoků, neměli by asi používat poštovní programy Outlook či Outlook Express - bezpečnější je (graficky velmi podobně vypadající) program Mozilla, který si můžete stáhnout zadarmo zde (poštovní program najdete pod hlavičkou Window, případně na zmáčknutí Ctrl plus 2). Mozilla sice přijme email obsahující virus, ale vzhledem k odlišné technologii od Outlooku jej nespustí (nejčastějším projevem viru pak je malý čtvereček znázorňující nepodporovaný objekt). Všechny ostatní funkce poštovního klienta jsou zachovány, včetně formátování textů, poznamenává Dominik Joe Pantůček. Zároveň je samozřejmé, že byl měl být každý počítač vybaven antivirovým programem, avšak s virem bugbear si AVG - na rozdíl od programu Norton Symantec - neporadil: identifikoval ho, ale nedokázal ho odstranit ze systému.

3. 10. 2002

Čtvrtek večer: Chodí nám do redakční pošty nyní emaily ze zavirovaných počítačů virem bugbear cca každé dvě minuty. Apelujeme na čtenáře: ve vlastním zájmu si okamžitě aktualizujte svůj antivirový program a NEPOUŽÍVEJTE mailové klienty jako Outlook či Outlook Express, ale stáhněte si zadarmo mailového klienta z Mozilly (vypadá jako Outlook), www.mozilla.org

3. 10. 2002
Režisér Zdeněk Tyc zaujal odbornou filmovou veřejnost svým filmovým debutem Vojtěch, řečený sirotek. Jeho další film byl "oceněn" Plyšovým lvem za nejhorší film roku 1995. Vypadalo to, že Zdeněk Tyc na film poněkud zanevřel.

Po sedmi letech se Tyc vrací na plátna se svým novým filmem Smradi , který byl v soutěži na MFF v Karlových Varech.

Včera jsme publikovali recenzi Daniely Pilařové na tento film. Zároveň jsme obdrželi ještě i tento, trochu odlišný pohled, který publikujeme v rámci plurality dnes.

3. 10. 2002
Ve středu 2.10. 2002 se v zaplněném kině Ponrepo konala autogramiáda knihy kameramana a dokumentaristy Jana Špáty Okamžiky radosti (vydalo nakladatelství Malá Skála Martina Štolla. Kniha vychází u příležitosti Špátova životního jubilea. Bylo též promítnuto několik filmů, které mapovaly průřez Špátovou dokumentární tvorbou.
3. 10. 2002
Washington zveřejnil ve středu večer své rozhodnutí využít inspektory OSN jako prvního kroku vůči vojenské okupaci Iráku. Tu chce provést vysláním vojsk, izolací "vyčleňujících zón" a vytvořením bezpečnostních koridorů po celé zemi.

Z prozrazeného návrhu rezoluce OSN, kterou vypracovaly Spojené státy spolu s britskými činiteli vyplývá, že Bushova vláda usiluje o to, proměnit inspekční proces v násilnou operaci. Přijetí této rezoluce by znamenalo, že k plné invazi do Iráku dojde na základě každé minimální podmínky. Rezoluce totiž poskytuje členům OSN právo "využít veškerých prostředků pro obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti", jestliže Irák například něco vynechá na seznamu zbraní, který předkládá Radě bezpečnosti. (Podrobnosti v angličtině viz zde.)

3. 10. 2002
Protože můj článek "V Praze vypukla válka", ale "Republiku si rozvracet nedáme" vyvolal poměrně rozsáhlou polemiku v připojeném diskusním fóru, rozhodl jsem se reagovat. Pokusím se zde vypořádat s několika nejčastějšími připomínkami. Nicméně ne se všemi, velká část příspěvků do diskuse totiž svou kvalitou, slovníkem a argumentací o autorovi a v podstatě i o jeho pohledu na věc vypovídala natolik výstižně, že reakce není potřeba...
Antiglobalizační demonstrace, Praha, 26. září 2000
1. 10. 2002

Analýza mediálních výstupů k antiglobalizačním demonstracím 2001

Praha má již dva roky významné místo v kalendářích aktivistů, elitních bankéřů, některých novinářů či intelektuálů a části veřejnosti na celém světě jako dějiště jednoho ze zásadních protestů proti ekonomické globalizaci.

Symbolický, ideologický i faktický střet mezi ulicemi pochodujícími, přednášejícími, postoje vyjadřujícími, ale i kamení vrhajícími protestujícími na jedné straně a finančními institucemi s policejními ochránci v ulicích a jejich vůdci v kancelářích na straně druhé, do značné míry ovlivnil povahu celého antikapitalistického hnutí [1], názory, postoje i vzájemné postavení všech zainteresovaných subjektů.

V níže publikovaném článku autor objevuje pozoruhodné paralely v tom, jak psalo komunistické Rudé právo v lednu 1989 o demonstracích během Palachova týdnu a jak v září 2000 psala "demokratická" Mladá fronta Dnes o demonstracích během zasedání MMF a Světové banky. Českým médiím se v roce 2000, tak jak to dělávalo komunistické Rudé právo, totiž podařilo z odpůrců Mezinárodního měnového fondu a Světové banky vytvořit úspěšně - virtuální - obraz absolutního, cizáckého, ďábelského a ničivého "nepřítele" - a blokovat informace o tom, že odpůrci MMF měli vlastní, často sofistikované argumenty. Při vytváření tohoto virtuálního obrazu nepřítele pomohla českým médiím hrstka násilníků mezi demonstranty, takže byla úspěšně zastřena skutečnost, že většina odpůrců MMF v Praze nepáchala násilí.

2. 10. 2002
Minulý pátek se komentátor listu Guardian Ian Buruma, jehož příspěvky jsou vždy přemýšlivé, účastnil jednání mezinárodního soudního tribunálu, který soudí bývalého jugoslávského diktátora Slobodana Miloševiče. Připadalo mu, že se účastní peep show, anebo popravy v nějakém americkém vězení. Návštěvník je oddělen od soudní síně skleněnou přepážkou. Diiváci sedí v přítmí a obžalovaný a žalobci vystpují v ostře osvětlené místnosti. A je to skutečně pozoruhodné představení!
1. 10. 2002
Občanské sdružení Britské listy (OSBL) děkuje sponzorům, kteří na nás ani v tomto složitém období nezanevřeli a i nadále poskytovali prostředky na udržení chodu Britských listů.

Budeme vděční za každý drobný příspěvek, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Všichni spolupracovníci Britských listů pracují pro časopis bezplatně; dotují časopis podstatným pracovním popř. i finančním nasazením z vlastní kapsy.

V rámci plnění slibu, že o stavu hospodaření Vás budeme pravidelně informovat, předkládáme přehled o hospodaření OSBL za září 2002.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2002 Slovenská soudkyně, německý farmakolog a brazilský aktivista dostali protikorupční cenu   
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA   
3. 10. 2002 Amerika: prosazuje tvrdou linii, pozemní invaze do Iráku "je na vlásku"   
3. 10. 2002 Okamžiky radosti Markéta  Sulovská
3. 10. 2002 Ještě jednou o filmu Smradi Markéta  Sulovská
3. 10. 2002 Pražské války a rozvracení republiky, II Viktor  Piorecký
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
2. 10. 2002 Michel Houellebecq: postaven ve Francii před soud, že označil islám za stupidní náboženství   
2. 10. 2002 Rodinný příběh Terezy Boučkové ve filmu Smradi Daniela  Pilařová
1. 10. 2002 ČTK: "Posluchače konec Svobodky mrzí", ale je jich málo Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA   
3. 10. 2002 Bush: "Jdeme do války jen tehdy, je-li to nutné v zájmu bezpečnosti a spravedlnosti"   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
1. 10. 2002 Západní protiválečné hnutí ignoruje Saddámovy zločiny   
1. 10. 2002 V demokracii jsou pokojné demonstrace projevem síly těch, kteří nemají na své straně parlamentní většinu   
1. 10. 2002 Saddám musí být svržen   
30. 9. 2002 Západ Saddáma Husajna vytvořil - teď má morální povinnost ho zničit   
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   
27. 9. 2002 Odmítám washingtonskou konspirační teorii James  Petras
27. 9. 2002 "K čertu s Georgem Bushem; Bůh ochraňuj Ameriku"   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul