27. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 4. 2004

Jedna stará dáma, často ji vídám při cestě tramvají domů, nastupuje pravidelně na předposlední zastávce tramvajové linky a vždycky se snaží dovolat se odpovědi na otázku, zda tramvaj jede do její cílové stanice, ačkoli tramvaj samozřejmě nikam jinam jet nemůže. Jednou jsem této paní pomáhal do schodů a říkal jsem jí, že tramvaj jede vždycky tam, kam potřebuje (řidič jí, z mně neznámého důvodu, odmítal odpovědět). " A toto je tramvaj?" zeptala se mě s upřímným údivem. Nikdy ji nevídám ve společnosti někoho jiného, vždy je sama.

Jinou starou dámu zaregistroval jsem na jiném místě. Zmatená, těžko se pohybující, s reklamním letákem jednoho nově otevřeného hypermarketu v ruce, snažila se zjistit, zda-li se nachází na správném místě. Nikdo si jí nevšímal, nikdo neposkytl pouhé "ano". Byla sama v davu němých lidí. Často se mi stává, že při různých příležitostech mluvím s nějakým starým člověkem. Velice často, po chvíli rozhovoru, supluju syna, vnuka nebo jinou blízkou osobu.

Čím to? Je to jen otázka dneška?

27. 4. 2004

Ludvík Vaculík o rozšíření Evropské unie:

V mimořádné příloze listu Guardian, vydané při příležitosti rozšiřování EU píše - mezi jinými "východoevropskými" autory - český spisovatel Ludvík Vaculík (nar. 1926), že absurdní relevantnost k "našemu" vstupu do EU má memorandum ze srpna 1940, které adresovali Adolfu Hitlerovi říšský protektor Čech a Moravy von Neurath a jeho tajemník K.H. Frank. Byl to v mnoha ohledech konkrétní návrh na likvidaci Čechů v "německém prostoru" Čech a Moravy. Dokument dostal Vaculík od čtenáře Lidových novin, který souhlasí, že autor hlasoval proti vstupu ČR do EU, a píše, že dávný německý plán na likvidaci našeho národa je znovu na obzoru, ale bude tentokrát proveden jinými metodami.

27. 4. 2004

Deset let genocidy ve Rwandě

Celý svět si v uplynulých dnech připomněl strašlivou genocidu ve Rwandě, od níž uplynulo deset let. Několik týdnů hrozného vraždění bylo ovšem vytrženo ze souvislostí -- skoro vůbec se nemluvilo o mrtvých, kteří přišli před genocidou, ani o těch, kteří přišli po ní. Bylo jich sice několikanásobně víc, nestáli ale na té "správné straně". Výjimkou nebyla ani většinová reflexe v České republice. Stojí proto za to dát prostor hlasu, který se této většiny vymykal a upozornil na hlubší souvislosti. Jedná se o článek George Monbiota uveřejněný v britském deníku The Guardian pod názvem "Oprávnění oběti".

27. 4. 2004

"Zavedení občanek změní vztah mezi státem a občanem. Zatím musel stát ospravedlňovat sebe a svou existenci občanovi. Jestliže budou zavedeny občanky, občan bude muset ospravedlňovat svou existenci státu. Má to být obráceně. Policisté mají ospravedlňovat svou existenci nám, po nás nikdo nemá mít právo požadovat dokumenty.

A další věc: mění to presumpci neviny. O všech se o nás bude předpokládat, že jsme vinni, dokud neprokážeme opak."

Britský ministr vnitra David Blunkett vnucuje Britům biometrické občanské průkazy. Začátkem tohoto týden zahájil v této věci mediální ofenzívu. Chce nyní biometrické občanky vyzkoušet na 10 000 dobrovolnících a až roku 2013 by britský parlament rozhodl, zda má být nošení občanek povinné. Ten, kdo se novému nařízení bude protivit, zaplatí pokutu 2500 liber (125 000 Kč).

Otázka je, zda se Blunkettovi zavedení občanek v Británii, kde neexistují, podaří prosadit. Je to nesmírně nepopulární. Mimo jiné lidem vadí i to, že by měli za povinné občanky sami muset platit.

Po rozhovoru s ministrem Blunkettem v této věci vysílal v pondělí ráno britský rozhlas v pořadu "Today" rozhovor se stoupencem občanek, labouristickým poslancem Nickem Palmerem a odpůrcem občanek novinářem Peterem Hitchensem. Je to velmi dobrá ukázka stručné rozhlasové debaty.

Mimochodem, tříhodinový ranní publicistický pořad "Today" (který se vysílá od 6 do 9 ráno) je celý k dispozici na internetu. Je pozoruhodné, jak přehledně ho má BBC na internetových stránkách zpracovaný, ZDE. Na téže stránce najdete (v pravém sloupci) i nahrávky celé série chyb, k nimž došlo za posledních několik let v živém vysílání (The Blunder Clips) i kompletní rozhovory s významnými lidmi, které se do vysílání nedostaly pro nedostatek času v plném znění.

Diskuse mezi stoupencem a odpůrcem občanek začala takto:

27. 4. 2004

Politik a prostituce

Tak se obrátil na policisty, kteří ho překvapili, když k němu zrovna do auta nasedla sedmnáctiletá rumunská prostitutka, Dominique Ambiel, nejbližší poradce francouzského premiéra Raffarina. Demisi podal v pátek.

27. 4. 2004

Ne vždy se člověku chce psát o "detailech". Vypadá takový "detajlista" hned jako nějaká "cimfrlína" nebo --- na její úrovni --- princezna, detekující hrášek pod sedmi matracemi. (Když ono toho vysoko nad námi kráčí "ve velkém světě" tolik! A oč závažnějšího a světobornějšího!)

Ne že bych se místo toho zrovna moc chtěl jedním dechem otírat o nedávné vytrubování zákonných norem týkajících se "spisovnosti". (Co je ta "spisovnost" v mluveném projevu, že? Nehledě na různé styly řeči; samozřejmě může být na pováženou mluvit "po domácku", když člověk oficiálně nebo "osvětově" oslovuje větší společenství.)

27. 4. 2004

I malá strana se v Česku stane vždy jen nástrojem k prosazování osobní moci

V české Straně zelených zuří před volbami do Evropského parlamentu (EP) ostrý boj mezi dvěma křídly. V jeho důsledku právě vzniká celoevropský skandál. Strana zelených v Praze 1 totiž v minulých dnech vyloučila ze svých řad jednoho z nejvýznamnějších členů západoevropského hnutí Zelených Milana Horáčka, zakladatele německé Strany zelených a bývalého poslance německého Spolkového sněmu za Zelené, který letos kandiduje na dvanáctém místě za německé Zelené do EP. Vyloučila ho za údajné "hrubé porušení stanov".

Horáček si totiž dovolil kritizovat Jakuba Patočku a Jana Beránka z vedení české Strany zelených za autoritářské a nedemokratické jednání. V lednu 2004 rozeslal Horáček dopis padesáti nejvýznamnějším představitelům evropských Zelených, v němž vysvětlil, proč není ochoten za nynějšího "sektářského" vedení české Strany zelených za ni kandidovat, a varoval západoevropské Zelené, aby s Beránkem a Patočkou neměli nic společného.

Vyšlo v úterý 27.4. 2004 v Lidových novinách, ZDE

Jan Kavan
27. 4. 2004
diskusní příspěvek na "pražském aktivu" ČSSD 24. 4. 2004

Scházíme se v napjaté době, kdy přinejmenším výrazný pokles našich preferencí ve veřejnosti nás nutí k zamyšlení nad naší prací, nad naším směřováním, nad plněním našeho programu a tedy očekáváním našich voličů, k důkladné sebereflexi nutné k pochopení situace uvnitř naší strany.

Jsem levicový sociální demokrat a je proto pochopitelné, že v době reformy veřejných financí, nedostatku peněz ve státní kase, vyplácení desítek miliard za špatné státní záruky a v atmosféře diskuse o nutnosti modernizovat sociální stát, kterou vedou i některé sesterské strany např. v SRN a v Británii, mám obavu o osud některých sociálně demokratických historických priorit včetně bezplatného zdravotnictví a bezplatného školství. Za stavu rostoucí nezaměstnanosti je obava o osud sociálního státu o to více aktuálnější.

ilustrační foto z minulého ročníku - foto: Štěpán Kotrba
27. 4. 2004
tisková zpráva Občanského sdružení za legální konopí OSLÍK

Rozdělení drog podle reálné míry jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti a uvolnění marihuany pro lékařské využití -- to jsou hlavní požadavky letošního ročníku mezinárodní akce Million Marihuana March (MMM). MMM má v České republice již sedmiletou tradici. Happeningy zaměřené proti perzekuci uživatelů marihuany propuknou o prvním květnovém víkendu ve více než stovce měst po celé planetě. V ČR se k Praze přidá také Plzeň, Jeseník a Třebíč.

Letošní ročník MMM se uskuteční v sobotu 1. května na Letenské pláni. Happening začne kolem 13:00 hodin.

Program Million Marihuana March -- Praha 2004 BL
27. 4. 2004

Pro mladé autory:

Einstein řekl: "Všechno by mělo být co nejjednodušší, ale už ne jednodušší než to." Každý hlupák dokáže zjednodušovat. Lichoťte svému čtenáři. Neomlouvejte se za elitářství, povzbuzujte svého čtenáře, aby se stal členem elity. Neváhejte vybrat přesné slovo, které to vyjadřuje nejlíp, i když váš čtenář bude muset použít slovníku. Usilujte poskytnout lidem inspiraci a osvětu, nesnažte se na ně udělat dojem. Darwin se silně snažil, aby psal srozumitelně, protože věděl, že to, co chce sdělit, je důležité. Obskurantismus v akademickém oboru expanduje ve snaze naplnit vakuum své jednoduchosti. Teoretická fyzika je obtížný obor. Některé disciplíny, které jí závidějí, skrývají to, že jsou o ničem, úmyslným vytvářením zamlženosti.

Citujeme z doporučení Richarda Dawkinse účastníkům soutěže listu Daily Telegraph o nejlepší článek s vědeckou tematikou. Uzávěrka soutěže je 14. května 2004, cena za nejlepší článek o délce 700 slov je 7000 liber. Soutěž je pro lidi od 16 do 28 let.

27. 4. 2004

Výsledek sobotního referenda o sjednocení Kypru znovu ukázal, jaký má náš boží stvořitel smysl pro černý humor. Ale k věci. Kyperská republika se po nepodařeném pokusu o vojenský puč a připojení k Řecku stala v roce 1974 obětí invaze turecké armády.

26. 4. 2004

pondělí 20.30: Více než padesát britských diplomatů podepsalo dopis adresovaný Tonymu Blairovi, v němž kritizují jeho politiku vůči Blízkému východu..

Dvaapadesát velvyslanců konstatuje, že je načase, aby britský premiér začal ovlivňovat americkou politiku na Blízkém východě, která je odsouzena k neúspěchu, anebo aby ji přestal podporovat.

27. 4. 2004

U bran iráckého města Fallúdža jsou američtí vojáci. Přišli o čtyřicet svých kolegů. Chtějí "odzbrojit" povstalce ve městě. Chtějí dokázat, že je Amerika silná. Iráčtí politikové, OSN, světové veřejné mínění, protiválečné i proválečné hnutí apelují na Američany, aby na Fallúdžu neútočili. Fundamentalističtí bojovníci připravují povstání po celém Iráku. George Bush oznámil, že Amerika nebude donucena opustit Irák skupinou zločinců a vrahů. Británie se v současnosti chová v této válce jako žoldácká armáda. Nechává se zabíjet na základě rozhodnutí, činěných v Bagdádu a ve Washingtonu. Avšak Tony Blair musí vědět, že krvavá lázeň ve Fallúdže by byla katastrofa. Jakmile by boje začaly, Američané by zřejmě museli pro "pacifikaci" města usmrtit všechny jeho dospělé muže, míní Simon Jenkins, komentátor britského deníku Times, a pokračuje:

27. 4. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > >>
27. 4. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > >
26. 4. 2004

Usnesení z 20. dubna 2004:

ZO SZ Praha 1 vylučuje svého člena Milana Horáčka ze Strany zelených za opakované a zvláště hrubé porušení stanov.

Dříve, než bylo přistoupeno k hlasování, Olga Lomová informovala přítomné, že předseda SZ, místopředsedkyně Drápalová a lídr kandidátky do EP apelují na přítomné, aby se snažili zaujmout ve věci Milana Horáčka zdrženlivé stanovisko.

6:2:1

V Praze 21. dubna 2004

Saša Uhlová, předsedkyně ZO SZ Praha 1

Odůvodnění:

26. 4. 2004

Vyloučení Milana Horáčka z české Strany zelených asi nebylo zrovna inteligentním strategickým krokem... :) Za komunismu bylo Milanu Horáčkovi za "poškozování dobrého jména ČSSR" odňato československé občanství. Shodou okolností v podstatě za totéž, za co odňali nacisté německé občanství Willy Brandtovi.

Bylo skutečně rozumné od Jakuba Patočky a Jana Beránka nechat nyní ze své strany vyloučit zrovna tohoto člověka? Hrdě se tím, zdá se, připojují k tradici doktrinářských komunistů a nacistů...

Viz tento výňatek z nedávného pořadu ČRo 6:

Moderátor (Lída Rakušanová): Vám komunistický režim odňal občanství, protože prý jste hanobil Československo? Bylo vám to líto?

Host (Milan Horáček): No tak to bylo taky trošku složitější. V podstatě mi napsali nějak prostě z těch vládních míst, že mě zbavujou občanství za různý prohřešky. Já když jsem tenkrát jsem se znal dobře se sekretářem Willyho Brandta, tak jsem mu to taky řekl, tak mi postoupil jako zbavení občanství Willyho Brandta nacisty a tam byly asi ve třech bodech vlastně stejné obvinění. Na to jsem napsal zpátky jenom to, že si nemyslím, že vším tím, co dělám, nějak škodím československému lidu, ba naopak. Na to mi přesně po roce napsal znovu ministr vnitra, tentokrát, že znovu přešetřili všechno to, co dělám, to znamená spoluzaložení exilového knihkupectví Dialog, vydávání a členství v redakční radě Listů, a tak dál, a tak dál, prostě organizování různých demonstrací a shromáždění, kde jako Československou socialistickou republiku a jeho spojence jako napadám a tak dál. No a to vedlo všechno k tomu, že prostě mi potvrdili, že mě zbavujou občanství, na to jsem tady tohle zveřejnil, i to, jak byl zbaven Willy Brandt, a to otiskly velké noviny prakticky i v tomhle srovnání. Bylo to samozřejmě pro tehdejší Československou republiku velice špatné.

Transkript celého rozhovoru Lídy Rakušanové s Milanem Horáčkem ZDE

26. 4. 2004
Petr Uhl

ZO SZ Praha 1 vyloučila 20. dubna Milana Horáčka jako svého člena ze Strany zelených "za opakované a zvláště hrubé porušení stanov". Učinila to bez bližšího uvedení, který článek stanov měl porušit. Podle usnesení ZO Praha 1 apelovali Jan Beránek, Jana Drápalová a Jakub Patočka na přítomné (i telefonicky během jednání - P.U.), aby se snažili zaujmout ve věci Milana Horáčka zdrženlivé stanovisko. Výsledek hlasování byl 6:2:1. Pro vyloučení hlasovali členové předsednictva SZ Jana Ulbrychová a Milan Smrž, dále Jiří Lom, Johanka Lomová, Mirka Jirková, pí Brandejsová. Proti byli Ondřej Velek a Saša Uhlová. Olga Lomová se hlasování zdržela.

26. 4. 2004

Samuel P. Huntington: Who Are We? The Challenges to America's National Identity. (Kdo jsme? Útoky na americkou národní totožnost) New York: Simon & Schuster, 2004, 448 pp. $27.00

Ve své nejnovější knize se zabývá Samuel Huntington přistěhovalectvím. Bohužel, míní americký recenzent časopisu Foreign Affairs, namísto jasného realismu svých předchozích děl, propadá pohrdavému moralismu a "nativistické hysterii" a nenabízí žádná skutečná řešení:

26. 4. 2004

Populární britský fotbalový televizní komentátor Ron Atkinson si minulý týden zničil kariéru. Jak? Řekl do mikrofonu, o němž si myslel, že je vypnutý, ale byl zapnutý a šlo o živé vysílání, že obránce fotbalového klubu Chelsea Marcel Desailly je "jak někteří říkají, zasraný, lenivý, tupý negr". Atkonsonova mediální kariéra tím skončila. Byl nucen odejít z britské komerční televize. Přišel o svůj pravidelný sloupek v deníku Guardian. A přišel o téměř milion liber, když firmy, s nimiž spolupracoval, s ním zrušily spolupráci.

Atkinson se za svůj výrok opakovaně omluvil. Citujeme z rozhovoru pro časopis New Nation, čelný list pro britskou černošskou komunitu.

Pozn. red.: Vydáváme znovu, protože se původně z technických důvodů většina článku nezobrazila.

7. 4. 2004

Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

7. 4. 2004

22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Kavan: Hybášková se mě bála. Čím jsem si zasloužil takovouto chválu? Jan  Kavan
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami   
27. 4. 2004 Exkomunikace Bohumil  Kartous
27. 4. 2004 "Nikdo nemá právo požadovat od občana dokumenty"   
27. 4. 2004 Vyberte si vědu a budete mít vždycky o čem psát   
27. 4. 2004 Mají příbuzní obětí právo pozabíjet a oloupit rodiny vrahů a těch, kteří jim poskytnou útočiště?   
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 "Nativistická hysterie" Samuela Huntingtona   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami   
23. 4. 2004 Čeští občané od EU neočekávají mnoho, a tak nebudou zklamáni Václav  Žák
23. 4. 2004 Evropa: prostor, v němž si jednotliví občané vykalkulují své možnosti Václav  Žák
22. 4. 2004 "Jak se má předpověď zkázy Británie plní"   
21. 4. 2004 ČR: "Jsme malá, hrdá země, která překonala mnoho překážek"   
13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss
25. 3. 2004 Smlouva z Nice odchází na smetiště evropských dějin Josef  Brož
2. 3. 2004 Rozpaky nad smerovaním EÚ Adrian Peter Pressburg
18. 2. 2004 Militarizace Evropské unie Zdeněk  Štefek
17. 2. 2004 Je společná evropská armáda jedním z bilderbergských projektů? Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   
14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf