1. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Pavel Tigrid 25. 1. 2003, foto Štěpán Kotrba
1. 9. 2003
Poslední vazby na předválečnou Československou republiku i na svět v období komunismu - alespoň z českého hlediska - jsou zpřetrhávány. Ten pocit člověk má, když se dovídá o nedělním úmrtí Pavla Tigrida (vl. jménem Schonfelda, nar. 1917), jednoho z nejvýznamnějších svědků československého meziválečného a poválečného vývoje a po vzniku československého komunistického režimu jednoho z nejvýznačnějších novinářů z československé emigrace.

Pavel Tigrid především proslul tím, že od roku 1956 vydával exilový kulturněpolitický čtvrtletník Svědectví, od roku 1960 v Paříži. Časopis vycházel až do pádu komunismu v Československu, kdy bylo ještě vydáno - v Praze - jedno souhrnné číslo vybraných textů.

Sloupek

Vláda má problém. Hrozí jí, že bude mít ministryni bez hlavy. Jako by nestačilo , že bezhlavě se chová mimálně polovina ministrů, toužící zliberalizovat veřejné finance tak, abychom si už nemohli ani myslet, že jsou veřejné. Že bezhlavě reaguje ministryně školství, která se domnívala, že šarmem sobě vlastním dokáže vykouzlit peníze i ve státní pokladně. Dokázala to pouze v mediálně virtuální realitě, a to jen po dobu jednoho týdne. Pak všichni pochopili, že Harry Potter sedí na financích. Spolek hejtmanů, který je převážně tvořen kandidáty, navrženými ODS, se přesto všechno usnesl, že jeho zlobu uklidní pouze hlava Součkové, aranžovaná po vzoru Salome.

Odhlédnu od krylovské asociace. Nekoncepčnost, kterou avizují hejtmané, přece na půl cesty vychází vstříc jejich pojetí světa zprivatizovaných služeb. Akciových nemocnic. Doplatky za lůžko, doplatky za jídlo - to vše zdravotnictví zatěžuje a nemuselo by, pokud Součkové návrhy projdou. Problém je, že dluhy se udělaly otevřeným penězovodem přes VZP a další zdravotní pojišťovny a dnes už není, kam je schovat. Stát neumí VZP kontrolovat a není politická shoda na sjednocení zdravotního a sociálního pojištění do jednoho celku, řízeného státem. Jak má mít stát zodpovědnost, když se z ministerstva stal průtokový ohřívač rozpočtových výdajů? Pod kobercem v hejtmanské kanceláři by dluhy nemocnic čouhaly jak sláma z bot, prošlapaných v hejtmanské volební kampani. Slibovali tenkrát hejtmané rušení nemocnic? Slibovali svým voličům, že budou muset jezdit za svým zdravím desítky kilometrů i tehdy, je li dopravní obslužnost na úrovni Marie Terezie? Dnes se ale musí vymyslet důvod, jak vrátit ministryni míček koncepční změny zpět na její hřiště, ačkoliv vytvořením SAMOSTATNÝCH krajů se stali právě hejtmani zodpovědnými za VEŘEJNÉ zdravotnictví, škoství a další oblasti sociálních služeb území, na kterém VLÁDNOU.

Najednou jim hrozí ODPOVĚDNOST. Konfrontace nikoliv s ideologiemi, ale s politickou realitou kompromisů, krajské kasy a napjatého regionálního rozpočtu. Dnes teprve k jejich uším doléhají nářky, které mohli slyšet už tehdy, když se za ministra Stráského budoval systém zdravotnictví a nemocenského pojištění. Či za jiných ministrů se postupně oklešťovávalo školství do dnešní privatizované podoby, v níž je každý samostatný, ale chudý. Johan Huyzinga ve své knize "Homo ludens aneb o původu kultury ve hře" popsal řadu modelů chování člověka při komunikaci s jinými. Popsal i modely učení prostřednictvím praxe. Komenský už ale dávno před ním věděl, jaké výhody při vzdělávání má hra. A hejtmané dovádějí vlastní ŠKOLU HROU do absurdity. Stávkují. Odmítají zodpovědnost za svůj region, za své občany. Necítí důvod respektovat kontinuitu předání moci a domnívají se, že dostanou tabula rasa, čistý stůl pouze pro své hry. Neví, že hra na financování všeobecně dostupného zdravotnictví pro všechny občany je maturitní zkouška jejich dospělosti. Učitelům a jejich stávce se nelze divit. Neměli by ale stávkovat před ministerstvem školství, ale před sídlem těch stran, které upírají státu rozvoj a myslí si, že čím menší stát, tím lépe právě pro jejich peněženky. Myslel si to už kdysi Vladimír Iljič Lenin... Program minimalizace státu byl totiž jeho nápad. Radikální šance na stále menší státní pokladnu v podobě patnáctiprocentní daně z hlavy je nápad ODS. Jmenuje se Modrá šance.

1. 9. 2003
Život v Itálii je atraktivní jen povrchně, po dobu prvních několika týdnů, argumentoval minulý týden britský konzervativní deník Daily Telegraph. Ve skutečnosti je Itálie prý zemí chaosu, korupce, neřešení problémů a anarchie. Je-li pochmurný obraz Itálie, který vykreslil autor článku Sebastian Cresswell-Turner, pravdivý, bylo by to varováním, že ne všechny cesty nutně vedou po nastolení demokracie k "civilizované Evropě":
1. 9. 2003
Před 150 lety předpověděli Marx a Engels "pád kapitalismu". Kapitalismus skutečně prošel radikálními změnami, jak je Marx a Engels předpověděli, argumentuje v egyptském listě Al Ahram Gala Amin, profesor ekonomie na Americké univerzitě v Káhiře. Jenže zcela jinak, než jak se to tradičně interpretuje:
31. 8. 2003

Pozoruhodnou zprávu o vyšetřování případu Davida Kellyho v Británii vydala Česká tisková kancelář a její transkript zveřejnila Česká média. Kromě toho, že obsahuje nepřesnosti, je zajímavá postojem, který seriózní novinář nikdy nepřijme - lísáním se k mocným a vlivným. Ale z celkového kontextu zprávy, která obsahuje i kritické informace, zdá se, vyplývá, že příčinou její pochybenosti je spíše neprofesionalita než úmyslná manipulace. Hlavním problémem je soudnost: schopnost rozhodnout, co je ve změti přicházejících faktů důležitá informace. Zajímavé na této velmi nedokonalé zprávě ČTK je právě to, že konkrétně dokazuje, že když ze změti faktů, které máte k dispozici, vyberete jen nevhodné útržky či podružnosti, můžete vytvořit dojem, který je v naprostém konfliktu s tím, co se opravdu stalo.

31. 8. 2003
Týdeník Observer v neděli publikoval dosud nezveřejněný článek od mrvého dr. Davida Kellyho, v němž autor shrnul své názory před válkou proti Iráku i své odborné zhodnocení hrozby, kterou tvořil Saddám Husajn. Kelly argumentuje, že i když Husajnova hrozba je "malá", vojenské akce jsou jediným způsobem, jak "s konečnou platností" Irák odzbrojit. Kelly také argumentoval, že existují důkazy, že Saddám stále ještě má chemické a biologické zbraně a že jediným způsobem, jak zastavit iráckého diktátora, je změna režimu, politika, kterou prosazuje USA. Článek byl napsán pro rozsáhlou zprávu o Iráku, která byla připravována několik týdnů před válkou. Kelly souhlasil, že ho napíše anonymně, ale text nebyl pak publikován.

Kellyho článek listu Observer poskytla novinářka a odbornice na Blízký východ Julie Flintová, která konstatuje, že byl dr. Kelly "neuvěřitelně diskrétní" a že je nepravděpodobné, že by řekl reportéru Andrewu Gilliganovi z BBC cokoliv významného. "Získávat tajemství od Davida bylo nesmírně obtížné," uvedla. "Ale měl encyklopedické znalosti. V pohyblivých píscích zpravodajství o Iráku byl naprosto bezpečným bunkrem." Ve čtvrtek svědčil před vyšetřováním smrti dr. Kellyho britský premiér Tony Blaira přiznal, že je "plně odpovědný" za kroky, jejichž cílem bylo veřejně jmenovat Kellyho. Zastával názor, že je nevyhnutelné, že bude tento zbrojní expert nakonec prozrazen.

Příští týden bude u soudního vyšetřování svědčit vdova po zemřelém dr. Kellym a, jak napsal v neděli týdeník Observer, "její důkazy mají potenciál fatálním způsobem znemožnit výpovědi vlády i BBC".

Zde je shrnutí Kellyho dosud nepublikovaného článku:

29. 8. 2003

2,5 % osob obsadilo v uplynulém půlroce 35 % citací ve veřejnoprávním, tedy vyváženém pořadu ...

Radou ČRo objednaná a posléze po půlročním odkladu zveřejněná analýza ČRo 6 neposkytuje kompletní pohled na podobu vysílání ve vztahu k jeho politické vyváženosti. Jedním z nástrojů, kterým se dá na základě jdnoduché teze zjistit "vyváženost" jakéhokoliv textu, je frekvenční analýza výskytu klíčových slov. V tomto případě jmen politiků. Britské listy se pokusily se o takovouto, "letmou" analýzu samy. Na základě primárních dat o jednom pořadu - Názory a argumenty, který se vysílá na ČRo 6 každý den v 18:10. Data jsme měli k dispozici za dostatečně dlouhé období - 1 rok.

29. 8. 2003

Pátek podvečer: Alastair Campbell, šéf kanceláře v úřadu britského premiéra Tonyho Blaira pro styky se sdělovacími prostředky náhle - uprostřed soudního vyšetřování okolností smrti vládního vědeckého poradce pro irácké zbraně hromadného ničení dr. Davida Kellyho - rezignoval v pátek na svou funkci. Kancelář úřady britského premiéra pro sdělovací prostředky bude zreorganizována a Campbellův nástupce David Hill bude mít daleko menší funkci. Campbell prohlásil, že se chce více věnovat rodině a svým třem dětem.

Campbell se stal v posledních měsících v ostré kontroverzi mezi britskou vládou a veřejnoprávní stanicí BBC pro Tonyho Blaira značným břemenem. Porušil totiž svou vlastní zásadu, že nevolený tiskový mluvčí - "propagandista" musí zůstat vždy za scénou a nemůže se sám stát hlavní zprávou na politické scéně. Tony Blair chtěl dávno rezignovat na vynucování omluvy od BBC za údajně "nepravdivou" reportáž Andrewa Gilligana, že britská vláda nepřípustně zdramatizovala svou oficiální zprávu o Iráku, ale právě Campbell se rozhodl, že se v této věci prostě nevzdá. Pozorovatelé považují za velkou jeho chybu, když se vnutil v červnu do živého vysílání autoritativních hodinových televizních zpráv komerční kulturní televize Channel Four News, český překlad ZDE - prý tím projevil značnou zbrklost a - jak se ho už tehdy zeptal moderátor - bylo na místě, aby rezignoval. Podle neformálního a nevědeckého průzkumu pátečních Channel Four News, založeném na odpovědích 30 000 diváků, si 90 procent Britů myslí, že Blairova vláda skutečně neseriózně zdramatizovala svou zprávu o Iráku.

29. 8. 2003
Pátek podvečer: Britská kontrarozvědka MI5 - The Security Service - prováděla tajnou analýzu reportáží BBC týkajících se oficiální zprávy britské vlády o Iráku ve snaze identifikovat, odkud pronikají do BBC z vládních struktur informace. Vyplývá to z dokumentů, které v pátek byly zveřejněny v rámci soudního vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho.
1. 9. 2003

Je několik znaků, jak spolehlivě poznáte zmrda. Zde jsem definoval znaky, kterými se vyznačuje chování každého z nich.

1. Zmrd rád tlachá. Určitě se vám stalo, že vám někdo půl hodiny povídal o nějakém problému a když jste potom odcházeli, zjistili jste, že víte to samé, co předtím. Právě jste hovořili se zmrdem. Zmrd nahrazuje absenci vlastních konkrétních poznatků tím, že hodně žvaní.

2. Zmrd vysává. Když se s vámi dá zmrd do hovoru o nějakém problému, nedělá to proto, že by chtěl obohatit vaše obzory, ale proto, že potřebuje od vás vyzvědět poznatky, které jste vy sami museli vydřít. je to pro zmrda jediná cesta, jak se dostat k dobrým informacím, protože sám je v podstatě neschopný.

3. Zmrd líže kliky. Zmrda spolehlivě poznáte podle toho, že se jeho jednání s podřízenými rapidně odlišuje od jednání s nadřízenými.

4. Zmrd je nekonzistentní. Většině zmrdů je vlastní vnitřní nejistota. Na dvě stejné situace, které se za stejných okolností po určité době opakují, reaguje zmrd pokaždé jinak. Zmrd nemá žádný styl, pouze svoje priority, kterých dosahuje neustále se měnícími metodami.

5. Zmrd neumí zacházet s lidmi. Protože je zmrd vychován v tom, že on je nejlepší, brání mu takto vytvořená bariéra snížit se k podlidem okolo sebe. I když se někdy pokusí se s někým sblížit (například za účelem vysávání), většinou to shoří na zmrdově kurevském vystupování.

Zajímavá psychologická analýza o poměrech v zaměstnání vyšla před časem na serveru Zvědavec. Kompletní článek ZDE
1. 9. 2003
Pod hesly "Lidé potřebují dýchat", NE normalizaci a usměrňování", ANO svobodě a rozmanitosti" pořádala v sobotu 30. 8. 2003 kodaňská komunita Christiania tzv. Speciální vlak ke svobodě, kterým chce ukázat Dánsku, Evropě a ostatnímu světu, že svoboda je základní právo a ne pouhý sen.
1. 9. 2003

Teď mi volal spolužák (V.P). Při IQ testech měl 140... Skvělý chlap opravdu.

Učí na ZŠ Komenského v Olomouci:

Tarifní plat: 13090 Kč

Osobní ohodnocení: 1000 Kč

Příplatek za třídnictví: 600 Kč

Celkem: 14690 Kč.

Pane šéfredaktore, nyní měl právě 15 let praxe.

A to je HRUBÉHO !!!

To je naprostá GENOCIDA. míní Michal Rusek.

1. 9. 2003

Dozvěděli jsme se, že na některých úřadech se menšina militantních odborů rozhodla během stávky zamknout vchodové dveře do úřadu - a znemožnit tak většině zaměstnanců, kteří stávkovat nechtějí a nebudou, řádně pracovat.

Žádný z poptaných ochránců lidských práv neshledal toto právo nestávkovat za natolik závažné, aby jim nějak pomohl.

Prosíme proto, aby toto pondělí, případní zklamaní a naštavní, neobsloužení zákaznící na úřadech - neobraceli svůj pochopitelný hněv paušálně proti všem úředníkům za zamčenými dveřmi. Mnoho jich stávkovat nechce, ale nemají přístup ani ke klíčům, ani k příkazům ochrance, napsal nám Martin Šorm.

29. 8. 2003
1. září 2003 bude část učitelů stávkovat za odpovídající platové ohodnocení jejich práce.

Je stávka oprávněná či nikoliv? ptá se čtenář Jan Burian.

1. 9. 2003
Stovky britských středních škol zřejmě v nadcházejícím školním roce přestanou vyučovat cizí jazyky, jako je němčina, francouzština a španělština, varoval o víkendu týdeník Observer. Tolik studentů na britských středních školách se domnívá, že učit se jazyky je zbytečné, a tak málo z nich si volí tyto předměty, že se mnoho britských škol, zápasících s nedostatkem financí, rozhoduje vyučování jazyků zrušit.
1. 9. 2003
K článku Martina Muránskeho: "Svobodný trh a spravodlivosť predovšetkým" v Britských listoch 20.8.2003, ZDE.

Celospoločenská spravodlivosť nie je každodennou témou našich masmedii, a preto si tento člámok zasluži našu osobitnú pozornosť. Zvlášť je potrebné upozorniť na vetu "Spravodlivosť hrá v našich úvahách často dôležitejšiu úlohu, ako si to cez náš každodenný skepticizmus uvedomujeme". Za toto slovo sa dnes skrýva a obhajuje svoje konanie kde kto, Bush i Usama bin Ladin, Šaron i Hamas, Sadam Husajn i Tony Blair. Kvôli tomuto slovu sa vedu nielen súdne spory, čo by nebolo to najhoršie, ale aj vojny a teroristické počiny. To, že každý z jeho "obhajcov" ho balí do iného šatu (ideologického, náboženského, ekonomického záujmu či ohrozenia a pod.) nič nemení na jeho centrálnom postavení v dnešnom ubolenom svete.

29. 8. 2003
Obecně se opakuje omyl, že sudetští Němci byli odsunuti z Československa na základě tzv. "Benešových dekretů". Tak tomu vůbec nebylo. Domácí československá legislativa neměla totiž pravomoci odsunovat osoby na území okupovaného Německa. Určité Benešovy dekrety vedly ke konfiskaci německého majetku a retroaktivně odebraly Němcům jejich občanství. Německé obyvatelstvo však mohlo být odsunuto pouze s explicitním souhlasem válečných mocností, které ho poskytly na konferenci v Postupimi. Schválila je Komise spojenecké kontroly (Allied Control Commission) na svém dvanáctém zasedání 20. listopadu 1945.

Shrnujeme článek historika Martina D. Browna, který právě vyšel v srpnovém čísle časopisu Královského vojenského institutu v Londýně, viz ZDE

29. 8. 2003
Věra Olivová
Od okamžiku svého nástupu do prezidentského úřadu v prosinci 1935 udržoval Edvard Beneš intenzivní kontakty s nejširšími vrstvami občanů celého státu. Při svých zájezdech po republice informoval ve svých projevech, jejichž počet dosáhl několika set, o aktuálním vnitropolitickém i mezinárodním vývoji, vyzýval k obraně demokracie a míru,upozorňoval na sílící nebezpečí války.

V roce 1938 se jeho projevy staly významným svědectvím úporného zápasu na obranu Československa, v jehož čele stál. V oné dramatické době vedl prezident Beneš bezpočet politických a diplomatických jednání, instruoval československé vyslance, politiky i vojáky, psal dopisy a memoranda předním představitelům evropských a světových velmocí a od poloviny srpna byl nucen osobně převzít i jednání s nacistickou sudetoněmeckou stranou. A právě z tohoto období přetiskujeme pět projevů, které podávají významné a bezprostřední svědectví o jeho stanoviscích ve dnech vrcholící evropské politické krize.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2003 "Itálie je děsná země"   
1. 9. 2003 Dnešní kapitalismus se vyvinul tak, jak přepověděl Marx   
1. 9. 2003 Zemřel Pavel Tigrid Jan  Čulík
1. 9. 2003 Součkové hlava, stávka učitelů a reforma veřejných financí Štěpán  Kotrba
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Propadne mužské pohlaví genetické zkáze?   
29. 8. 2003 Martin D. Brown: Sudetští Němci nebyli odsunuti na základě Benešových dekretů   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 Signály z Moskvy II. Ladislav  Žák

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné   
29. 8. 2003 Alastair Campbell rezignoval na svou funkci   
29. 8. 2003 Případ Kelly: Britská kontrarozvědka se zaměřila proti BBC   
28. 8. 2003 Blair: Rezignoval bych, kdyby byla Kellyho obvinění pravdivá   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
25. 8. 2003 Reportér Gilligan prozradil Kellyho poslancům   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?   
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?   
27. 8. 2003 Analýza učitelských platů   
21. 8. 2003 Dementi: Radek Sárközi neodchází z UOK Radek  Sárközi
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
21. 7. 2003 Vysoká škola, anebo dlouhý tunel? Ivo  Krčmář
7. 7. 2003 Školští bossové, bosorky, kantorské prázdninové osudy a marné volání ... Ivo V. Fencl
20. 6. 2003 Je české školství v krizi? Radek  Sárközi
12. 6. 2003 Školství: Chceme stávkovat co nejdříve!   
11. 6. 2003 Učitelský odborový klub podporuje vstup do EU   

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti   
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn