21. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1968, Praha
21. 8. 2003

"Druhým poselstvím pro tuto a budoucí generace tedy je, už nikdy nedopustit, aby ze zoufalých občanů, bránících vlastními těly poslední zbytky ideálů, tekla na pražskou dlažbu krev pod ranami obušků jejich spoluobčanů - kolaborantů, cynických pragmatiků a oportunistických architektů svých kariér," píše Michal Jurza ve svém dnešním sloupku, ZDE.

Ale jak toho docílit? Je to vůbec možné?

Sloupek

Vítězné zesametizované pravici se hned na počátku devadesátých let podařilo většině veřejnosti naočkovat boží postuláty o nereformovatelnosti socialismu. V té době podstatné politické otázky byly seškrtány a zbyla populární hra na "soud s vlastizrádci." Po pětatřiceti letech není důležité snažit se již učiněný morální i historický odsudek vtěsnat do sametové judikatury paragrafů a hnát hrstku vysmátých penzistů před trestní soud.

Poučme se ze srpna 1968 i 69. Invaze protřela zrak mnoha rusofilům, Sovětský svaz tehdy ztratil poslední zbytky upřímných sympatizantů. Ruské tanky nepřivezly před budovu ÚV KSČ jen Brežněvovu doktrinu omezené suverenity, zmar a slzy Pražanů. Měly dlouhodobě předat Čechům především historické vystřízlivění z kocoviny velmocí. Do české krve měl tento přelom vejít jako injekce proti objetí kteréhokoliv bratra s imperiální náručí.

Uvědomme si, že velmocím nikdy nebude ztěžovat spánek osud či ideály malého státu "pro jeho modré oči." Fungující imperiální politika sleduje svoje vlastní zájmy a profit. A takto nahlíží inteligentní pragmatik i na politické dění regionálního rázu. Ve střední Evropě dnes není důvod hnát se z někdejšího ocelového objetí SSSR slepě do náruče další velmoci, USA.

Výmluvná jsou stanoviska amerického presidenta Johnsona a jeho vicepresidenta bezprostředně po invazi: "Nesmíme dát najevo, co pociťujeme. ... Neučiníme prohlášení. ... Vše, co můžeme dělat, je bručet a vést rozhovory. ... Jsme v delikátnější situaci než v době maďarských událostí, protože došlo k rozvoji vztahů se SSSR...." Proti každé nasládlé větě o svobodě a demokracii z úst představitelů USA může každý kritický Čech hrdě postavit výrok tehdejšího amerického ministra zahraničí Deana Ruska o "rodinné záležitosti Sovětů..."

Je naivní ten malý národ, jenž by spojoval svou existenci, zájmy a naděje se sebesilnější velmocí.

Jedenadvacátý srpen však nese dějinami dvojí stigma a dvojí odkaz pro budoucnost českého národa. Neméně smutnou tragédií bylo i první výročí agrese. V krvavé bitvě v ulicích československých měst se střetli už ne hrdinní Češi a Slováci s desorientovanými okupanty, nýbrž Češi a Slováci s Čechy a Slováky. Civilní téměř válka milicí a armády proti vlastním lidem, demonstrujícím odpor proti okupaci je považována za konec idejí Akčního programu, porážku Pražského jara a tvrdou ránu holí do páteře národů Československa. Rekonvalescence neskončila s převratem po dvaceti letech - potrvá věky.

Druhým poselstvím pro tuto a budoucí generace tedy je, už nikdy nedopustit, aby ze zoufalých občanů, bránících vlastními těly poslední zbytky ideálů, tekla na pražskou dlažbu krev pod ranami obušků jejich spoluobčanů - kolaborantů, cynických pragmatiků a oportunistických architektů svých kariér.

21. 8. 2003
Dr. David Kelly řekl letos v únoru, že jestliže dojde k útoku na Irák, bude on sám "pravděpodobně nalezen mrtvý v lese", dovědělo se ve čtvrtek soudní vyšetřování okolností jeho smrti.
21. 8. 2003
V Iráku probíhá lidová válka, podobná válce ve Vietnamu. Organizují ji kmenoví náčelníci, financují ji podnikatelé z Bagdádu a z Mosulu, ochraňují ji průměrní tatínkové a maminky ze sousedství. Je to složité partyzánské hnutí odporu, řídí ho vskrytu vojenský štáb, motivovaný vlastenectvím -- tak, jak tomu bylo ve Vietnamu -- a iráckým nacionalismem. Rozdíl spočívá v tom, že namísto komunistické strany vedou tento odpor šejkové v mešitách. Disciplína nepochází od učení Vladimíra Iljiče Lenina -- pochází od Alláha. A zakázaná strana Baath tvoří jen menšinu v této rovnici -- iráčtí vlastenci jí prostě nedůvěřují."

Asia Times, Hongkong

Další citace níže:

21. 8. 2003
"... já tomu říkám šikanování, kdy dva mazáci mezi sebe postaví zobáka a jeden říká štěkej, druhý neštěkej, a ten ubožák, ať udělá co udělá, ...od jednoho dostane facku. Tak tomu říkám život mezi Kohákem a Knížákem," tak popsal problematické postavení zpravodajství televize veřejné služby jeho bývalý ředitel Zdeněk Honys.

Mazák zůstal v Radě České televize už jen jeden a to fackující zleva, tedy Erazim Kohák. "Lepance" zprava nemá kdo sázet. Milan Knížák se této výsady dobrovolně vzdal poté, co se radním nepodařilo zvolit generální ředitelkou České televize Janu Kasalovou. Rozhlasová stanice ČRo 6 je nyní lískána zleva internetovým deníkem Britské listy.

Tak zareagoval komentátor jinak profesionálního serveru Česká média Ivan Jemelka v článku Fackování ČRo 6 na sérii článků, kritických vůči ČRo 6 v Britských listech >. Nezbývá, než si Jemelkovu argumentaci tak trochu rozebrat na prvočinitele.

21. 8. 2003
Motto:

"Jenom dvě stě kilometrů
nebo ještě blíže,
zbývá už jen duše k proclení.
Na politickém barometru
setrvalá níže -
pokud trvá, nic se nezmění.
Karel Kryl

Dvě stě kilometrů z Králíků do Prahy není pro Českou poštu žádná vzdálenost, ZDE. Moloch si zkrátka vykládá termín "nejbližší pošta" jinak než běžný občan. Bylo by jistě chvályhodné, kdyby tato organizace měla nějakou celodenně otevřenou pobočku například v každém krajském městě, ale to po České poště nejspíš nemůžeme chtít. Pro ni je středem republiky Praha. Lhostejno, kde bydlíte, když vaše pošta zavře, jeďte do hlavního města. Je to jenom 200 kilometrů, takže to do půlnoci stihnete.

21. 8. 2003
Na podzim jsem posílala text stížnosti na jednání policistů, kteří se dopustili vůči studentovi V. Plzákovi několika porušení zákona, píše Helena Svatošová z Ligy lidských práv. Teď přišlo vyřízení - ve všem dali za pravdu, omluvili se a policisté prý byli disciplinárně pokáráni - tedy, je to reakce až na opakovanou druhou stížnost. Posílám, ať je v Britských listech i nějaký pozitivní příklad. Právní pomoc poskytl V. Plzákovi (tehdejší dobrovolník LLP) Michal Bernard.
21. 8. 2003
Žijeme v divné době. Po pádu východního bloku si všichni mysleli, že nastává nová doba. Zmizel nepřítel a budeme pracovat a žít v míru. Jenže nám to vydrželo jen dva roky. Irák přepadl Kuwait. A Američané se rozhodli agresora potrestat. První válka v Perském zálivu Bushovi ještě prošla. Jenže situace se začala přiostřovat. Politika se začala pragmatizovat. Politici začali studovat zákony vládnutí. A nejlepší učitel byl a je Machiavelli. Má ještě co říci tento učitel dnešním politikům? Jak si má počínat vladař, aby si ho poddaní vážili? - "Nic nevzbudí větší úctu k vladaři, než když podnikne slavná tažení a podá důkaz o své zdatnosti."
21. 8. 2003
Vážený pane šéfredaktore,

byl jsem svými kolegy ze zoo upozorněn na Váš příkrý článek o naší zoo, kde se rozčilujete téměř nad vším, co zde potkalo skupinu Vašich známých. Líčíte nás jako podnik plný sprosťáků vymýšlejících na návštěvníky nejrůznější pasti na peněženky a jiné nehoráznosti, mající jeden základní cíl -- za každou cenu z lidí vytřískat peníze, a to jakýmkoli způsobem.

K tomuto článku proběhla korespondence mezi BL a ředitelem pražské zoo Petrem Fejkem, kterou zveřejňujeme

Petr Ginz: Pohled z Měsíce na planetu Zemi
21. 8. 2003

Petici za vydání společné česko-izraelské známky s námětem kresby 14letého pražského chlapce Petra Ginze "Pohled z Měsíce na planetu Zemi" lze podepsat na filatelistickém deníku Japhila ZDE poznamenává Břetislav Janík. Ginz ji nakreslil v terezínském ghettu, o dva roky později zahynul v Osvětimi. Jeho kresbu vzal do kosmu první izraelský astronaut Ilan Ramon. Raketoplán Columbia však shořel několik minut před přistáním, Ginz by v den tragické havárie Columbie slavil 75. narozeniny.

21. 8. 2003
Dovolte, abych dementoval zprávu ČTK o mém odchodu z Učitelského odborového klubu, kterou možná převzaly i některé noviny. Jelikož se mnou nikdo nemluvil, jednalo se o neověřenou zprávu založenou pouze na útržcích mého soukromého e-mailu a částečně posunutých informací z ústředí ASO.
21. 8. 2003
Milý pane Šolere,

nedá mi to, abych neodpověděl na Váš článek o Šumavě. Zkraje poznamenávám, že stejně jako Vy nejsem vystudovaný biolog a ačkoliv se ochraně přírody a krajiny aktivně věnuji již přes deset let, situaci v NP Šumava podrobněji neznám a stejně jako Vy se v této otázce považuji za laika.

20. 8. 2003
Od publikovania článku venovaného problematike vojenskej operácie v Iraku (.....) uplynulo už niekoľko mesiacov. Medzitým sa uskutočnili aj oficiálne skončili (1. 5. 2003) hlavné vojenské operácie USA a Veľkej Británie v tejto krajine. Potvrdili a vyjasnili sa viaceré odhady príčin a motívov tejto akcie, ktoré bolo možné pred jej vypuknutím analyzovať iba na základe aplikovania starej rímskej právnickej zásady: qui bono či qui prodest.
20. 8. 2003

Po kritice Britských listů, že Jan Urban z Českého rozhlasu 6 zkresluje fakta týkající se kontroverze ohledně britsko-amerického útoku na Irák, ZDE, pokračuje tento komentátor ve svém zaujatém zpravodajství, i když v poslední době opatrněji. Přesto však Jan Urban zamlčel podstatné mezinárodní rozhořčení, zejména v novinářských kruzích, nad tím, že v neděli Američané v Bagdádu nesmyslně usmrtili kameramana tiskové kanceláře Reuters. Srovnejte, jak se tématem zabýval tento komentátor ČRo 6 a jak o něm píše americký tisk. Nemají čeští posluchači nárok na serióznější informace?

20. 8. 2003
Občan v Česku si pomalu zvykl na to, že všechno je stejné. Politické strany jej potřebují jen k tomu, aby jim odevzdal svůj mandát, brzy poté opustí svůj volební program a věnují se pragmatickým postojům a skutkům. Občan ví, že stejně by jednala i politická strana na opačné straně politického spektra.

Autor, jehož jméno je redakci známo, publikuje tento text, založený na zkušenostech ze svého zaměstnání, z existenčních důvodů pod pseudonymem.

21. srpen 1968
20. 8. 2003
Najnovšie vyhlásenie predsedu KSS Jozefa Ševca, v ktorom sa ospravedlnil všetkým, čo boli postihnutí po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968, vyvolalo menší rozruch. Pre mnohých to bolo prekvapenie. Veď ešte donedávna KSS, ako azda jediný politický subjekt, sovietsku okupáciu Československa bezvýhradne obhajovala.
18. 8. 2003
Uprostřed toho všeho se najednou Václav Fischer podíval na jednu ze svých spolupracovnic - dlouhonohou, dokonale opálenou blondýnku v pískových šatech. Setkali se pohledem, dívka se opřela o desku stolu a podívala se na svého šéfa. "Jdeme?" "Jdeme," kývl hlavou šéf. Oba věděli přesně, co mají na mysli.

Domácí český čtenář je zjevně téměř čtrnáct let od pádu komunismu od českých "novin" zvyklý na ledacos: zahraničnímu čtenáři, nezvyklému na domácí žumpu, přece jen přece jenom míra bezostyšné manipulativnosti od "novinářů" prostitutů občas vyrazí dech. To se mi stalo nad článkem Lídy Holmerové "Krize usměvavého elegána", který vyšel v sobotní Mladé frontě Dnes. Uznávám, že cestovní kancelář Fischer poskytuje zjevně Mladé frontě Dnes velké množství inzerce, ale ať už jsou ty peníze jakkoliv velké, takto hluboce, byste se, Lído Holmerová, cílenou manipulací a la ženské románky z edice Harlekýn přece jen osobně ponižovat a profesi novináře diskreditovat nemusela. Nebo v dnešní České republice už skutečně nejsou hranice, jak se člověk dokáže sám osobně zostudit, musejí "novináři" skutečně nadšeně a dobrovolně mezi sebou soutěžit o to, kdo je horší? Připomíná mi to soutěžení o standartu "Se Sovětským svazem na věčné časy". Absolutně otrocká podřízenost vládnoucímu principu, ať je to sovětský imperialismus anebo bezostyšná komerční manipulace, je totiž stejná.

Prozradím vám jedno profesní tajemství, Lído Holmerová: slušný člověk - a natož novinář, hodný toho jména - nelže a nemanipuluje. Nejobscénnější věcí, kterou můžete v životě dělat, je proměňovat své bližní v nástroje svých osobních či podnikových ambicí. Člověk nikdy nesmí učinit lidi kolem sebe nástrojem svých cílů - to je to nejpodlejší, čím se můžete v životě provinit.

4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2003 Policie ČR se omluvila za "závažná pochybení" svých příslušníků   
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
21. 8. 2003 Jak je to s pralesy na Šumavě -- laický pokus o odpověď Jan  Rovenský
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
20. 8. 2003 Sociologie organizace Michela Croziera a úřady Václav  Prochor
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 Hospodářský růst -- tabuizované téma? Jaroslav  Krajči

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka
17. 1. 2003 Přihlásí se Česká republika po 35 letech opět k Brežněvově doktríně? Mojmír  Babáček

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2003 Dr. David Kelly předpověděl svou smrt v lese   
20. 8. 2003 Alastair Campbell popřel, že zdramatizoval vládní zprávu o Iráku   
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
18. 8. 2003 Aféra David Kelly a falešné důvody pro útok na Irák -- shrnutí první etapy vyšetřování   
18. 8. 2003 Aféra Kelly: Po prvním týdnu vyšetřování prohrávají všichni   
15. 8. 2003 Blair donutil Kellyho podrobit se druhému výslechu   
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Česká pošta RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2003 Jenom dvě stě kilometrů, nebo ještě blíže... Filip  Rožánek
20. 8. 2003 Česká pošta: "Z Králíků jděte do Jindřišské"   
15. 8. 2003 Proč byla zlikvidována vlaková pošta Tomáš  Krček
11. 8. 2003 Česká pošta: Pracuje méně, kasíruje více Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Česká pošta, kapitalismus, který zešílel za další Eduard  Vacek
11. 8. 2003 Česká pošta má své předpisy, vyplývající ze zákona, a ty musí dodržovat Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Ještě jednou o České poště Jan  Čulík
10. 8. 2003 Předpisy České pošty pro doručování zásilek   
10. 8. 2003 Všemu člověk rozumět nemůže, České poště obzvlášť   
8. 8. 2003 Inspirace od České pošty Jiří  Císař

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat   
12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
12. 8. 2003 Proč BL publikují bláboly o homosexualitě Vojtěch  Polák
11. 8. 2003 Co homosexuali vlastne chcu?   
7. 8. 2003 "Poučení z krizového vývoje" bylo demokratickým čajíčkem Pavel  Mareš
5. 8. 2003 Kladivo na ...?! Ladislav  Žák
5. 11. 2002 Rebelie v britské Konzervativní straně   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Letná filmová škola 2003: O spacákoch a akreditácii Peter  Konečný
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba