14. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 2. 2003
Je možné zastavit válku?

Ano, je to možné! Válku je možné zastavit na náměstích a v ulicích.

67 % občanů odmítajících dobyvačnou válku plánovanou administrativou presidenta Bushe představuje takovou sílu, že ji žádná vláda ani parlament nemohou ignorovat. Přesněji řečeno, nemohou ji ignorovat, pokud svůj nesouhlas dáme dostatečně důrazně najevo.

Pokusím se nyní blíže objasnit, co mám na mysli. Zúčastnil jsme se jednoho místního zápasu s většinou obecního zastupitelstva, v němž šlo o investici za asi 60 milionů, která jako svůj vedlejší produkt měla výrazné zhoršení životního prostředí místních občanů. Velice lukrativní záležitost pro řadu bezprostředně zainteresovaných. Zpočátku se vše zdálo jednoduché a jelikož rozhodnutí bylo v rukou zastupitelů samých i nezvratné. Ostatně umí si nikdo představit účinnější motivaci, než jakou představují peníze? Místní občané byli v nevýhodné a jak se zdálo i v beznadějné situaci.

Dnes je vše právě naopak. Občané triumfují a zastupitelé jsou v beznadějné situaci.

Sloupek


Krásnýho Valentýna...

přeje redakce Britských listů
všem krásným ženám
které na někoho čekají
nebo někoho milují




PS: Všichni mužský
jsou stejní
a vypadají
takhle

<bgsound src="files/temata/valentyn/valentyn.mid" loop="infinite" volume="30" delay="0">
14. 2. 2003
Z dopuštění osudu, či spíše ze sobectví parlamentních stran, bude letošní karnevalové veselí zpestřeno neobvyklým divadlem - třetím pokusem o zvolení prezidenta. Nevíme, zda nás zástupci lidu obdaří z únavy zvoleným, po prezidentském postu neochvějně bažícím Václavem II., nebo zda se koalici nakonec podaří protlačit náhradního kandidáta, když její rádoby první garnitura propadla, či zda politici konečně uznají meze zastupitelské demokracie a přenechají volbu prezidenta národu.
14. 2. 2003
V druhé části seriálu rozhlasu BBC o historii CIA se ve čtvrtek večer jeho autor Tom Mangold zabýval Vietnamem a Íránem -- dvěma případy, jak CIA prohrála špionážní hru -- i když v prvním případě měla pravdu, avšak americká vláda ji neposlouchala; v druhém případě analyzovala situaci špatně.

Ve Vietnamu nechtěli zákazníci CIA v Americe slyšet, co jim úřad sděloval. V Íránu byl CIA příliš krátkozraká na to, aby viděla pravdu a pochopila, co znamená pro budoucnost nebezpečí islámského fundamentalismu. Dnes shrneme informace o americkém angažmá ve Vietnamu.

14. 2. 2003

Citát:

LONDÝN 12. února (ČTK) - Teroristické útoky hrozící Londýnu, které v uplynulých dvou dnech vedly v britské metropoli ke zpřísnění bezpečnostních opatření, odpovídají prý svou závažností teroristickým útokům na Spojené státy z 11. září. Uvedl to výkonný předseda Labouristické strany John Reid.

V úterý byly na letišti Heathrow ležícím západně od Londýna rozmístěny lehké tanky a stovky vojáků. Policie varovala, že teroristická síť Al-Káida Usámy bin Ládina by se mohla pokusit zaútočit na britské hlavní město.

Reid v odpovědi na dotaz, zda bezpečnostní opatření nejsou přehnaná, (podtrhla redakce BL) uvedl, že hrozby jsou velmi vážné a že se nejedná o nějakou hru.....

Bylo to jinak: Předseda Labouristické strany John Reid reagoval ve středu zlobně a hystericky, když učinil výrok, že je prý hrozba londýnskému letišti Heathrow na úrovni 11. září 2001. Odpovídal totiž na otázku skupiny studentů v Manchesteru, kteří se ho přímo zeptali, zda jsou bezpečnostní opatření kolem Heathrow součástí vládní PR kampaně pro válku proti Iráku, neptali se ho tedy ostýchavě, jak navozuje ČTK, "zda nejsou bezpečnostní opatření přehnaná", ale přímo ho obvinili z vládní manipulace ve prospěch války. Proč to ČTK nenapíše?

Reid se rozčílil a odpověděl, že jde o hrozbu takové úrovně, při níž zahynuly tisíce lidí v New Yorku dne 11. září 2001. Posléze Reid přiznal, že svou odpověď v hněvu přehnal a že nejde o hrozbu na úrovni 11. září. Po několikadenním utajování, o co vlastně jde, přiznala konečně ve čtvrtek britská vláda, že MI5 zjistilo, že se možná do Británie dostaly střely země - vzduch a že by je teroristé mohli použít proti letícímu letadlu. MI5 prý zjistila, že nějaká skupina plánuje na nějaké letadlo zaútočit. V Afghánistánu zmizely střely země - vzduch a není vyloučeno, že se některé z nich mohly dostat do Británie.

Britská vláda se v posledních dnech stala terčem četných útoků, že se prý zostřením bezpečnostních opatření kolem některých britských letišť snaží vyvolat proválečnou hysterii. Proto s ulehčením kvitoval britský ministr vnitra David Blunkett čtvrteční zprávu, že na londýnském letišti Gatwick byl zadržen 37 letý Venezuelan, který přiletěl z Kolumbie a přivezl si v zavazadle granát. "Vidíte, nevymysleli jsme si to," konstatoval s úlevou Blunkett. Doslova uvedl v rozhovoru pro Radio Sheffield: "Potvrzuje to, že skutečně máme problém, protože - a to je druhá věc - lidi tvrdí, že si vymýšlíme a že to neexistuje, a to je absolutní nesmysl."

Jenže jakou souvislost má granát s organizací al Qaeda či údajným plánem sestřelit letadlo raketou země-vzduch, dosud není jasné. Blunkett se v parlamentu stal terčem kritiky, že o údajné (možné?) hrozbě letišti Heathrow řádně neinformoval, vyjádřil se k tomu, že on nebude poskytovat "průběžný komentář".

Zkreslená zpráva ČTK >
Autentická zpráva v angličtině >

Další podrobnosti v angličtině BBC

14. 2. 2003
k 15. 2. 2003 - celosvetovému dňu proti vojne v Iraku

Dňa 6. februára Slovenská národná rada prijala rozhodnutie o vyslaní bojovej jednotky SA "humanitného charakteru" do Perzského zálivu ako "vlastný podiel zodpovednosti za poriadok a mier vo svete", čím sa pridala ku koalícii vedenej USA proti "Saddámovi Husajnovi a jeho zbraniam hromadného ničenia". Kocky boli teda hodené. Netreba polemizovať nad tým, či si to uvedomili poslanci, treba však poukázať na skutočnosť, že si to uvedomili ľudia tejto krajiny. Nevyhnutným dôsledkom rozhodnutia "pre vojnu" je totiž strach, ktorý sa do nás nevkráda zvonku, ale pramení zvnútra. Mýlia sa všetci tí čo poukazujú na "prirodzené obavy spoluobčanov" a snažia sa naordinovať "zvýšené bezpečnostné opatrenia voči prípadným teroristickým útokom". Ľudia tejto krajiny, zredukovaní súčasnou vládou na "voličov" od ktorých sa očakáva jedine raz za štyri roky prísť k volebným urnám a "potvrdiť kontinuitu", nemajú len voličský hlas, ale najmä prirodzený hlas, ktorý túži byť vypočutý a braný vážne. Hlas, ktorý vypovedá o strachu v nás.

14. 2. 2003

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld obvinil Rakousko, že blokuje pohyb amerických vojáků z Německa přes své území do Itálie pro válku proti Iráku. Stěžoval si, že buyde přesun vojáků trvat o několik dní déle. Rakouské velvyslanectví ve Washingtonu potvrdilo, že Rakousko dočasně opravdu blokuje přesun amerických vojáků. Rakousko je neutrální země a omezuje pohyb zahraničních vojáků přes své území.

Zdroj v angličtině ZDE

14. 2. 2003

Veřejná diskuse o možné válce v Iráku se v Británii liší od té české minimálně ve dvou důležitých věcech. Za prvé: českým komentátorům podporujícím válku nejde ani tak o meritum věci, jako o potřebu ˝zařadit se˝ do správného politického tábora. A za druhé: britská média projevují větší zájem o názory veřejnosti. Seriózní političtí analytikové zaujímají vůči válce značně skeptický postoj, i když celkově je diskuse velmi různorodá. Známý reportér John Simpson, který má na satelitní televizi BBC zahraničněpolitický pořad Simpson˝s World s globální sledovaností 130 milionů diváků, řekl v neděli 2. února v televizní diskusi otevřeně, že důvody, proč chce jít Amerika do války proti Iráku, jsou vnitropolitické. Na dotaz, proč nezaútočí prezident Bush na Severní Koreu, která jaderné zbraně určitě vlastní, odpověděl v témže pořadu washingtonský reportér BBC Matt Frei těmito slovy: ˝Nemůžete si nic začínat s lidmi, které nemáte možnost porazit. Američané se zeměmi disponujícími jadernými zbraněmi vyjednávají, a těm zemím, které jaderné zbraně nemají, vyhrožují. To je přesvědčivý argument pro všechny diktatury, aby si co nejrychleji jaderné zbraně obstaraly.˝

Toto je první z pravidelných komentářů Jana Čulíka pro Lidové noviny, kompletní text je ZDE

14. 2. 2003
Britská veřejnost stále pohlíží velmi skepticky na úsilí britské vlády zatáhnout národ do války proti Iráku. Projevilo se to ve čtvrtek večer i v reakcích čtenářů v publicistickém a zpravodajském pořadu "PM" britského rozhlasu. Pořad pravidelně cituje z dopisů čtenářů tak, aby proporčně odpovídaly názorům posluchačů, které rozhlasová stanice obdržela. V poslední době však skoro vůbec nejsou slyšet hlasy na podporu války v Iráku a nezazněly ani ve čtvrtek. "Mnoho posluchačů se staví velmi cynicky vůči důvodům, proč byla zintenzivněna bezpečnostní opatření kolem letiště Heathrow," konstatoval rozhlas BBC a citoval názor dr. Segala z Walthamstow Village:

"Je tomu jen tři dny do konání největší mírové demonstrace, jakou Londýn kdy zažil, a tak se nám dostává hysterických, mlhavých varování před teroristickými útoky od starého dobrého Tonyho, dále se nám dostává vojáků v ulicích a různých mlhavých hrůz a množství dezinformací. Smrdí to propagandou."

Z propagandy obvinil ve čtvrtek britskou vládu v témže pořadě i posluchač Roy Shakespeare z města Chorley:

....."Ke kompletní realizaci tohoto PR plánu ještě potřebujeme raketu, která bude odpálena na nějaké letadlo v britském vzdušném prostoru. Raketa letadlo nezasáhne a proletí asi 400 metrů od něho, nedojde ke skutečnému riziku, ale bude to dost blízko na to, aby to vypadalo vážně. Pak bude nalezena nábojnice od té rakety a na ní bude napsáno 'Made in Iraq'. A hned půjdeme do války. A pár muslimů bude zatčeno a odesláno do zálivu Guantánamo, kde přiznají všechno."

Peter Watson z Dorsetu je přesvědčen, že

"současná hrozba raketového útoku proti dopravnímu letadlu je taková, že žádné bezpečnostní jednotky, rozmístěné kolem britských letišť, by nemohly takovému útoku zabránit. Vláda zcela propadla virtuální realitě. Je rozhodnuta zahájit svou zatracenou válku. Jako člen veřejnosti s velmi konzervativními názory je mou reakcí toto: NE MÝM JMÉNEM, BLAIRE! Nemohu se účastnit sobotní demonstrace, ale budu tam duchem".

....."Blair si sám vytvořil ten problém, proč se mu nedaří přesvědčit britské občany, že máme jít do války v Iráku," napsal Alan Beaver. "Faktem je, že jeho vláda šířila propagandu tak dlouho, že to znamená, že Britové už jeho propagandě nevěří. Je to jen Blairova vlastní vina. Jak konstatoval už Lincoln: Všechny lidi nelze balamutit po celou dobu."

Alastair Warren konstatuje:

"Pohrdavá a cynická odpověď Johna Reida na otázku ohledně tanků a vojáků na letišti Heathrow ZDE byla nesmírně urážlivá a arogantní. To on dr. Reid neví, že my víme, že údajná 'špionážní zpráva' o Iráku z minulého týdne byla plagiátem? Proč bychom měli důvěřovat čemukoliv, co nám od té doby tvrdí labouristická vláda? Ukažte nám důkazy, které spojují Irák s globálním terorismem a přestaňte zacházet s voliči jako s dětmi."

14. 2. 2003
Rozkol uprostřed NATO ohledně Bushových plánů na invazi do Iráku vyvolal vlnu kritiky, že prý jsou odpůrci války jako "mnichované", kteří koncem třicátých let dvacátého století ustupovali Hitlerovi. Tuto linii dosud prosazovali jen američtí neokonzervativci, ale nyní se k těmto argumentům uchýlili i "stále zoufalejší stoupenci války proti Iráku na evropské straně Atlantiku". Komentátor Seumas Milne ve čtvrtek napsal, že taková argumentace je zcela zcestná:
Kompletní článek v angličtině je ZDE
14. 2. 2003

Irák byl obviněn, že porušil odzbrojovací rezoluci OSN č. 1441 poté, co byla objevena jedna irácká raketa, jejíž schopnost doletu o něco málo přesahuje limit, který určila OSN. Jenže zároveň vyšlo najevo, že Bagdád o existenci této rakety zbrojní inspektory informoval.

Britský premiér Tony Blair, který napodobuje tvrdý postoj americké vlády vůči Iráku, se vyjádřil, že nález rakety možná znamená, že byla rezoluce OSN "vážně porušena".

Avšak je zjevné, že naopak země, které podporují mírové řešení irácké krize, budou argumentovat, že to, že Irák tuto raketu oficiálně deklaroval, je důkazem, ře mírový odzbrojovací proces může být úspěšný.

Irácký náměstek premiéra Tariq Aziz zdůraznil, že raketa "nepřekračuje limity, určené OSN", avšak odborníci z OSN usoudili, že by mohla doletět až na vzdálenost 180 km, a tedy až do Kuvajtu, nikoliv do Izraele - limit OSN je 150 km. Aziz uvedl, že irácké rakety krátkého doletu nemají řídící systém, a tedy není možno přesně určit, kde raketa dopadne - může letět " 5 - 15 km za cíl". Většina členů Rady bezpečnosti OSN, včetně Francie, Německa, Číny a Ruska, je přesvědčena, že by zbrojní inspektoři měli dostat více času.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

Mikrovlnný paprskový emitor ve vojskovém provedení
14. 2. 2003
s využitím archivních materiálů autora

Český portál pro vědu ScienceWorld, sponzorovaný americkou firmou Lucent Technologies, upozornil nenápadným způsobem na aktuálně diskutované téma tzv. neletálních zbraní - tentokrát na bázi mikrovln.

Téma mikrovlnných zbraní je probíráno na Ihned. Cílem této technologie je vyřadit z provozu nepřátelskou elektroniku, výhodou je údajně vysoká průraznost - mikrovlny o vysoké energii dokáží zasáhnout i podzemní bunkr, neb se šíří po čemkoliv vodivém - přes anténu, přívod elektřiny nebo kovovou trubku přivádějící vodu. Není však zatím známo, v jakém stupni použitelnosti se mikrovlnné zbraně nacházejí, všechny informace logicky nejsou veřejné.

Ono to ale známo je, i když ne všem... ScienceWorld upozornil nepřesně, neboť zdaleka ne všechny informace jsou neveřejné - jsou pouze nepreferované zájmovými mediálními skupinami telekomunikačních operátorů a výrobců "speciální" technologie. Z pochopitelných důvodů. I když je pohled ScienceWorldu na zbraně s usměrňovanou energií skeptický a konzervativní, jak se na "slušný" vědecký web patří, tentokráte jsou mnohem blíže pravdě a "in" "hospodářské" noviny... Neodvolávají se pouze na americké zdroje a tudíž není v jejich zájmu víc mlčet. Ihned cituje např. AW&ST (Aviation Week & Space Technology), Mike Booena z firmy Raytheon Electronic System, která patří v oblasti "paprskových zbraní" k vůdčím firmám západní polokoule. V článku Bořka Otavy na serveru Ihned, odvolávajícího se sice převážně na veřejně přístupné zdroje :)) - zprávy izraelské rozvědky JINSA, se přitom uvádí řada informací, které dosud patřily do říše scifi a jejich autoři byli označováni přídomkem "paranoidní" a ve "slušné společnosti" se s nimi nikdo nebavil. Mezi jinými informacemi obsahuje článek Ihned jednu, která nejenže je také pravdivá, ale navíc už tato technologie byla úspěšně použita. Nikoliv Američany - a proto je možná ScienceWorld tak "skeptický", ale Rusy. O tom už ale izraelská rozvědka i Bořek Otava "cudně" mlčí, i když o použití mikrovln s "vysokou energií" se zmiňuje Potůčkova vize o vývoji ČR do roku 2015 v části, věnované vnější a vnitřní bezpečnosti...

studie CESES - Vize rozvoje ČR do roku 2015 ZDE

Podle mého názoru je "vysoká energie" terminologicko-překladatelský nesmysl - termín high-energy lze přeložit jako "vysoká energie" pouze se značnou dávkou tolerantnosti čtenáře. Stejně jako termín high-technology se jen velmi stěží dá veřejnosti předkládat jako (187 cm) "vysoká technologie"...

Ale zpět k Bořkovi Otavovi...

Za zmínku stojí i to, že americká armáda pracuje na "aktivní potlačovací technologii" ADT určené k rozhánění demonstrací a ke kontrole davu. Rozlehlá anténa z terénního vozu vysílá mikrovlnné záření - v tomto případě o nízké energii, které proniká jen 0,3 milimetru pod pokožku. Vyvolává pocit intenzívního pálení a nutí člověka co nejrychleji opustit oblast, aniž by trvale poškodilo jeho zdraví.

Rusové ovšem použili před časem mikrovlnné dělo trochu jinak - využili Zimmermannovy elektroporace, aby poškodili zdraví útočníků - teroristů...

14. 2. 2003

Německý kancléř Gerhard Schröder obhajoval ve čtvrtek znovu svou opozici proti útoku na Irák a znovu požadoval rozšíření zbrojních inspekcí OSN.

"Hlavní povinností mezinárodní politiky je zabránit válce. To je naše orientace," řekl Schröder v německém parlamentu. "Žádná oportunistická politika a žádná bezpečnostní doktrína nás nemůže přivést k tomu, abychom si zvykli na válku jako na normální politický prostředek."

Schröder požadoval od Iráku, aby "plně a aktivně" spolupracoval se zbrojními inspektory a zdůraznil, že je cílem Německa vytvořit takové struktury, které by zajistily dlouhodobé zadržování Iráku a stabilitu v regionu.

Konzervativní politikové obvinili Schrödera, že způsobil "vážné škody životně důležitým diplomatickým a bezpečnostním zájmům Německa" tím, že Německo izoloval od Spojených států a od jejich evropských spojenců, kteří podporují Ameriku, avšak nepodařilo se jim v parlamentě prosadit rezoluci, která by donutila Schrödera odvolat příslib, že nebude podporovat válku.

V pátek se má americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zeptat německého a francouzského ministra zahraničí, zda svým plánem na rozšíření inspekcí chce Německo a Francie umožnit Saddámu Husajnovi, aby nemusel plnit odzbrojovací rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

BBC: The Debate
13. 2. 2003

Proč je veřejné mínění v Německu tak nepřátelské válce vůči Iráku? Odpověděl Michael Naumann:

"Německé veřejné mínění se nestaví nepřátelsky proti USA či Británii jako takové. To, co je za tím v německé mysli, je zcela jednoduché. Všichni v Evropě vědí, že Němci zažili velké válečné trauma. Skončili jsme jako historicky morálně poražený národ a -- lidi jsou jednoduše pacifisti. To by měli naši sousedi vítat."

"Je na první pohled jasné, že většina lidí v Británii a v ostatních evropských zemích nepodporuje válku, pokud nebude explicitně schválena Radou bezpečnosti OSN a i v tom případě mnozí z nich podpoří tuto válku jen neochotně,"

konstatoval ve středu večer ve 20. 30 na televizním okruhu BBC 1 úvodem půldruhahodinového diskusního pořadu Irák: Británie rozhoduje moderátor David Dimbleby.

Pořad se po celodenní diskusi politiků a analytiků i členů veřejnosti pokusil strukturovanou, tematickou debatou objasnit pro a proti.

Jen 9 procent britských občanů (v Americe 57 procent) by -- podle včerejšího průzkumu BBC - podpořilo válku proti Iráku bez druhé rezoluce OSN.

Hlavními diskutéry byli z Ameriky Richard Perle, "vlivný poradce amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda", James Rubin, náměstek americké ministryně zahraničí za prezidenta Clintona, z Blízkého východu jordánský princ Hassan, bývalý korunní princ, diplomat a předseda Arabského myšlenkového fóra. Ze Saúdské Arábie princ Turki al Faisal, donedávna šéf saúdské rozvědky, bratr saúdského ministra zahraničí a nyní saúdský velvyslanec v Londýně. Z Evropy náměstek prezidenta Chiraca Jacques Myard, a z Německa bývalý ministr Michael Naumann, v současnosti šéfredaktor listu Die Zeit. Z Británie šéf britských liberálních demokratů Charles Kennedy, který se v sobotu bude účastnit v Londýně protiválečné demonstrace, a ministr zahraničních věcí Jack Straw. Z rozsáhlého a zajímavého pořadu vybíráme jen některé výroky a myšlenky.

videozáznam The Debate: RM 34kbps, 1:22:30 BBC
Stránky televizní debaty Británie rozhoduje v angličtině BBC
Jiné výroky Richarda Perla česky BL
13. 2. 2003
Respekt č.7/2003 přinesl jako hlavní téma velmi zdařile připravený článek autorky Elišky Bártové, pod názvem "Desítky tisíc lidí čekají na šanci odhodit svěrací kazajku". Zabývá se jak životem lidí s mentálním postižením v ústavech, tak i osudem reformy sociálních služeb, jež se zdá být nástupem Zdeňka Škromacha na ministerský post vážně ohrožena. Škromach totiž vyhodil dva klíčové zaměstnance ministerstva, kteří reformu připravovali v česko-britském projektu, který stál obě strany dost úsilí i finančních prostředků.
12. 2. 2003
Charles Singleton je vězněm, odsouzeným k trestu smrti v americkém státě Arkansasu. V roce 1979 zavraždil prodavače. Před dvěma lety rozhodl odvolací soud, že by u něho bylo vykonání trestu smrti "krutým a neobvyklým", a tedy nepřípustným trestem, protože je Singleton duševně nemocný, je paranoidní schizfrenik. O jeho případu informoval britský rozhlas.

Podle amerického zákona je nepřípustné, aby byli duševně nemocní vězni popravováni. Avšak nyní rozhodl federální odvolací soud, že Singleton smí být popraven, protože když bere léky, je normální a zdravý. Tím vzniklo pro Singletona a jeho právníky obrovské morální dilema: buď si bude Singleton brát prášky dobrovolně a bude popraven, anebo prášky odmítne a bude moci dál žít, pouze ale ve stavu psychózy.

18. 2. 2003

Reality show 007

Dostratena opäť smeruje jedna z káuz úniku tajných informácií, ktorá by bola určite vynikajúcou predlohou na scenár napínavého thrilleru, keby sa odohrala za veľkou mlákou. V americkej politike by vyvolala rozsiahle zemetrasenie, personálne výmeny zainteresovaných od vrátnika až po ministra.

Na Slovensku sa aj prípad odpočúvania tak vysoko postavenej osoby, akou je podpredseda parlamentu Pavol Rusko, pravdepodobne zametie pod koberec bez konkrétneho vinníka. Politici môžu pokojne spávať, kríza rozpadu súčasnej vládnej koalície je nateraz zažehnaná. Guláš, zvaný odpočúvanie a preverovanie bývalého televízneho magnáta Ruska, pomaly a isto chladne. Nevyzná sa v ňom pomaly už nik, každá zo zainteresovaných strán si tvrdí svoje.

14. 2. 2003
jm a MaNe

Európska ženská loby vyzýva na podporu Deklarácie proti útoku na Irak. Žiada, aby vlády krajín využili svoju moc k nátlaku na pokračovanie rokovaní v prospech mierového riešenia, aby členské a kandidátske krajiny i ostatné európske štáty využili svoj vplyv a prinútili Irak prijať politické riešenie a mandát inšpektorov OSN. Podporili alebo nepodporili by ste túto výzvu a prečo? Odpovedajú Oľga Pietruchová, predsedníčka OZ Možnosť voľby a Monika Beňová, podpredsedníčka Výboru NR SR pre európsku integráciu.

17. 2. 2003
Marián Repa
Iste to poznáte i vy: niečo si prečítate alebo počujete a zrazu sa vám vybaví asociácia, spomienka na niečo dávno minulé. V súvislosti s petíciou umelcov a intelektuálov proti vojne v Iraku, zverejnenej na stránkach dennej tlače, sa mi pri jednom mene vybavila spomienka na drobného muža, ktorý prišiel na prvú hodinu dejepisu a na tabuľu napísal veľkými písmenami HISTORIA MAGISTRA VITAE. Motto sme si všetci zapísali do zošita hneď na prvú stranu. A vtedy sa pre mňa začal jeden veľký príbeh. Bolo to ešte za minulého režimu, no ten učiteľ na to vôbec nedbal. Oficiálne učebnice sme pokojne odložili nabok, boli nám nanič. Ten chlapík nám prednášal naozajstnú históriu, nie prorežimné bájky. Otvoril nám oči, a tak sme sa dozvedeli o udalostiach v päťdesiatom treťom v NDR, o päťdesiatom šiestom v Maďarsku i o šesťdesiatom ôsmom v Československu.
14. 2. 2003

Švajčiarske "ružové sny"

Dokončení z minulého týdne

Dni ubiehali v pokojnom znamení večerných ružových seáns. Až na to, že sme deň čo deň čakali nevítanú návštevu v uniformách.

Vopred sme sa dohodli, čo budeme hovoriť: že sme Viktorovi priatelia zo „Slovakei“ a vo Švajčiarsku sme na prázdninách. Chodíme pravidelne do Álp a za to, že nám Viktor poskytol zadarmo ubytovanie na farme, mu z času na čas na ňu dohliadneme. Znie to pohodovo, no do našich farmárskych dní to čakanie vnášalo neistotu.

14. 2. 2003
Radovan Geist
Prezliekanie kabátov sa stalo na Slovensku ošúchanou frázou práve tým, ako často sa dialo. V neoficiálnej súťaži o politického fénixa, ktorý sa po každom páde vráti v novej inkarnácii, sa chystá jeden z kandidátov na titul predviesť ďalšiu vydarenú figúru.

Začínal, ako väčšina našich "činovníkov" v štátostrane. Neskôr sa zo šedivej hmly diplomacie vynoril v službách "štátohnutia", ktorému mal priniesť punc profesionality. Pred voľbami 1998 spoluzakladal "neideologickú" Stranu občianskeho porozumenia. Ambície tohto podivuhodného subjektu sa v protimečiarovskej vláde nenaplnili - hral iba úlohu mladšieho brata. Upadajúce preferencie ho nútili hľadať si miesto. Po krátkom koketovaní s treťou cestou, parlamentnou spoluprácou so SDSS, neskôr liberálmi a zelenými, sa prerodil na pravoverného "moderného európskeho ľavičiara". Už to asi tušíte. Hovoríme o Pavlovi Hamžíkovi.

14. 2. 2003
MaNe

Každý okamih posledných dní prináša nový vývoj udalostí, ktoré posúvajú svet bližšie k vojne v Iraku. Pre ženy, mužov a deti tejto krajiny, ktorí už aj tak trpia rozsiahlymi embargami, bude znamenať úplnú katastrofu. Nátlak Spojených štátov na vyhlásenie vojny totiž nielen zabraňuje možnosti nájsť iné riešenia, ale istým spôsobom podrýva už existujúce mechanizmy OSN na podporu ľudských práv.

14. 2. 2003
Stručné shrnutí slovenských právních norem o právu na stávku.

Podľa čl. 37 ods. 4 Ústavy SR "právo na štrajk sa zaručuje. Toto právo nemajú sudcovia, prokurátori, príslušníci ozbrojených zborov a ozbrojených síl a príslušníci a zamestnanci hasičských a záchranných zborov."

14. 2. 2003

O štáte, ktorý nevie zabezpečiť hospodársku súťaž, a o politike, do ktorej chcú odbory vstúpiť

rozhovor s hosťom - Ivan Saktor, prezident Konfederácie odborových zväzov

Martin Muránsky, Radovan Geist
Ako hodnotíte výsledky a priebeh štrajku železničiarov?
Štrajk je významným motívom pre ostatných odborárov. Čo sa týka jeho obsahu, ako bol vnímaný, aká bola solidarita so štrajkujúcimi a akým spôsobom sa ľudia správali, je to prvý vážny pokus o zvýšenie povedomia občianskych práv v posledných rokoch. Jasne sa prejavilo, že jedine odbory vedia organizovať takéto akcie. Vláda tvrdila, že je to dobrodružstvo pár jedincov, ktorí nalákali alebo istým spôsobom naviedli ľudí k takémuto protestu.
14. 2. 2003
Pripravili MaNe a PG

Shrnutí všech významných stávek železničářů v Evropě od roku 1998

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2003 Štvavá vysílačka, odposlech a normální společnost Štěpán  Kotrba
16. 2. 2003 Na demonstraci byly desetitisíce umírněných občanů   
16. 2. 2003 V Londýně demonstrovala středostavovská Anglie - konec kariéry pro Blaira?   
16. 2. 2003 Spojené státy chtějí potrestat Německo a odměnit středovýchodní Evropu   
16. 2. 2003 Monitor Jana Paula: "Street Art" v Holešovicích Jan  Paul
16. 2. 2003 Co znamenají obrovské západní protiválečné demonstrace Jan  Čulík
15. 2. 2003 V USA není zatím třeba zalepovat okna ani dveře... Miloš  Kaláb
15. 2. 2003 O londýnské demonstraci: některé názory pro a proti   
15. 2. 2003 V Londýně se konala obrovská protiválečná demonstrace   
14. 2. 2003 "Britům jde George Bush nesmírně na nervy"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2003 Spojené státy chtějí potrestat Německo a odměnit středovýchodní Evropu   
16. 2. 2003 Na demonstraci byly desetitisíce umírněných občanů   
16. 2. 2003 "Bez tatínka by byl George W. Bush ve vězení"   
16. 2. 2003 Štvavá vysílačka, odposlech a normální společnost Štěpán  Kotrba
15. 2. 2003 Blix zpochybnil americké "důkazy" o Iráku   
15. 2. 2003 Blair by se mohl stát obětí irácké války   
15. 2. 2003 V Londýně se konala obrovská protiválečná demonstrace   
15. 2. 2003 Jesse Jackson: "Je čas pro naději"   
15. 2. 2003 O londýnské demonstraci: některé názory pro a proti   
15. 2. 2003 V USA není zatím třeba zalepovat okna ani dveře... Miloš  Kaláb

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
14. 2. 2003 Vládní koalice a volba prezidenta v čase karnevalu Zdeněk  Jemelík
13. 2. 2003 Přímá volba prezidenta může znamenat zneužití institutu amnestie Martin  Škapík
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
10. 2. 2003 Chci Luboše Dobrovského za prezidenta! Pavel  Makovský
10. 2. 2003 Vzkaz bezvousého tenora Karel  Mašita
9. 2. 2003 Jan Sokol na Hrad: orgie průměrnosti nezatížené vkusem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2003 Karel Gott prezidentem? Vojtěch  Klimt
6. 2. 2003 Volba prezidenta -- nutná nezbytnost nebo nezbytná nutnost? Robert  Vašíček
6. 2. 2003 Nejisté vyhlídky vládních stran Robert  Vašíček
29. 1. 2003 K prezidentské volbě: Máme stále šanci změnit naši zemi! Jiří  Lobkowicz

Je český tisk ještě český? RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
17. 12. 2002 Co nebylo v novinách: jak psaly o válce proti Afghánistánu některé české a britské deníky Nellie  Woods
12. 12. 2002 Media Observatory ČR protestovala Evropské komisi proti monopolním praktikám v ČR   
12. 11. 2002 Media Observatory ČR k nejvážnější situaci tisku v ČR od roku 1989   
23. 10. 2002 Aktivistická česká publicistika za okupace aneb příběh záhadně zmizelého novináře Jaroslava  Čajová
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT