8. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2004

Admirál sir Michael Boyce, který vedl loni v březnu britské jednotky do útoku na Irák, dramatickým způsobem promluvil o právní krizi, která vznikla touto dobou před rokem v britské vládě ohledně války proti Iráku.

Boyce potvrdil, že odmítl dovolit, aby britská vojska proti režimu Saddámu Husajna bojovala, dokud nedostane písemně od britského generálního prokurátora, že je taková válka legální.

Admirál Boyce vznesl požadavek na toto oficiální ujištění dne 10. března 2003, když už byla britská vojska na irácké hranici, a dostal ho až 15. března, pouhých pět dní před útokem na Irák.

Sloupek

V rozhovoru Václava Moravce s Václavem Klausem v neděli večer v České televizi byl výsledek nerozhodný, a byl tedy vlastně výhrou pro Klause.

Moravec nyní uvádí své "Otázky Václava Moravce" na ČT velmi profesionálně, soustředěně a - právem - sebevědomě. Navzdory tomu, že se Moravec ptal věcně, kokrétně a nenechal Klause od otázek uhýbat, přesto nebyl Moravcův nedělní rozhovor s Václavem Klausem z novinářského hlediska příliš úspěšný. Nepřinesl totiž mnoho nového - Klaus se Moravcovi nedal a neřekl skoro vůbec nic. Většině otázek se vyhnul. Jen vytvářel "obraz příjemného, lidského a rozumného prezidenta". Rozhovor byl zajímavým výchozím materiálem pro úvahu, k čemu jsou rozhovory s politiky v médiích a jak by se měly dělat.

Asi bylo chybou vysílat ten rozhovor z Pražského hradu. Poskytlo to Klausovi podstatnou výhodu. Pokud měl totiž rozhovor hodnotit jeho práci během prvního roku, kdy Klaus zastával prezidentský úřad, jako člověka a politika, asi nemělo místo, kde se rozhovor konal, podporovat u diváka identifikaci Václava Klause s prezidentskou funkcí. Tím se totiž do určité míry znemožnila analýza Klause jako člověka a politika v dané funkci, protože mu vysíláním rozhovoru (málem jsem napsal "projevu") z Hradu umožnila, aby se jako člověk tou funkcí zaštítil a zakryl.

S politiky je potíž. Mají mediální poradce, od psychologů až po prezentační odborníky, a ti určují do nejmenší podrobnosti, jak má politikův veřejný obraz vypadat, jak má politik vystupovat a co má říkat - vytvářejí jeho pozitivní, virtuální image. Klaus je v tomto smyslu naprostý profesionál. Problém je, že se při tomto způsobu vystupování o skutečné politice, o realitě nedozvíme skoro nic.

Jedním z největších problémů novinářské práce v dnešní době je jak proniknout pod tento uměle vytvářený, pozitivní image. John Humphrys, moderátor ranního publicistického pořadu rozhlasu BBC Radio 4, nedávno konstatoval, že účelem jejich pořadu mimo jiné je pokud možno vyvést politiky z míry, aby řekli něco, co neměli v úmyslu. Když je totiž rozhovor pod plnou kontrolou politika, je v podstatě nepotřebný - není ničím víc než PR.

Klaus se ve svém rozhovoru s Moravcem na Pražském hradě nesmírně kontroloval. Umí to. Byl po celou dobu v sedle. Jediné znejistění a jedinou podivnou grimasu na jeho tváři jsme krátce zaznamenali na začátku rozhovoru, kdy - pro Klause překvapivě - vyšel Moravec z rozhlasového rozhovoru vedeného s ním před deseti lety, a Klaus si na něj nepamatoval. V tu chvíli jsme mohli vidět v Klausově tváři něco až jako obavu, s čím na něho moderátor přijde. Ta se však rychle rozplynula a po zbytek pořadu byl rozhovor plně pod Klausovou kontrolou.

Sporná byla ta část rozhovoru, kdy Václav Klaus zneužil televizního vysílání k prezentaci své nové knihy obsahující jeho novinové články a projevy. Hovořil o ni, nastavil titulní stránku na kameru, kamera úslužně zabrala detail knížky a Klaus knihou listoval. Kupodivu jiným výtiskem téže knihy, zdá se, přitom listoval i Václav Moravec. Bylo to předem dohodnuto? Bylo podmínkou, že Klaus poskytne České televizi rozhovor, že bude moci svou knihu ve veřejnoprávní televizi takto zadarmo inzerovat?

Václav Moravec se za poslední týdny, kdy začal uvádět v České televizi své otázky, výrazně vypracoval. Patří nyní bezpochyby k jednomu z nejlepších televizních a rozhlasových moderátorů v České republice. Bohužel, zdá se, ani on na Václava Klause nestačí. Abychom se dověděli něco nového, abychom měli možnost nahlédnout pod pokličku, bylo by nutno Klause vyvést z míry.

Otázka však je, zda jsou v českém prostředí rozhovory a la John Humphrys přijatelné. Od Moravce se asi těžko očekávalo, aby Klause vyvedl z míry. Klause český lid v současnosti miluje - pro dvě třetiny veřejnosti Klaus víc než uspokojivě hraje roli prezidenta. Loni jsem se z Hradu dověděl, že český národ chce mít prezidenta, který reprezentuje - chodí dobře oblečen, vybraně hovoří, vypadá diplomaticky. Je-li tomu tak, v tom případě Moravcův profesionálně vedený, i když nakonec neuspokojivý rozhovor splnil společenskou objednávku.

8. 3. 2004

Více než dvě třetiny konvenčních plodin jsou nyní ve Spojených státech kontaminovány geneticky modifikovaným materiálem. Znamená to, že je tam konec organickému zemědělství a vyvolává to vážné budoucí riziko lidskému zdraví -- uzavírá nová zpráva.

Tato zpráva, která přichází v době kdy se britská vláda chystá schválit pěstování první geneticky modifikované plodiny v Británii, kukuřice, varuje, že tradiční odrůdy semene jsou "vysoce kontaminovány" DNA, pozměněnou genetickým inženýrstvím. Americký biotechnologický průmysl konstatuje, že těmito zjištěními "není překvapen".

8. 3. 2004

Již 154. výročí narození TGM

  • Není už nepředstavitelně daleko ten čas vzbuzené nepaměti?
  • Umožňuje nám dnešní svět přiměřeně hledět tak daleko zpět?
  • Aspoň jeden citát z Masarykova díla
  • Pár střípků k dalšímu případnému zamyšlení

Autor, profesor Masarykovy univerzity v Brně, předal počátkem roku do tisku své "Masarykovské návraty". Kniha vyjde díky Nadaci Universitas Masarykiana, snad koncem léta.

8. 3. 2004

Budoucnost ekonomiky i sociálních standardů

Globalizace se se může a musí změnit, říká obsáhlá zpráva s názvem Spravedlivá globalizace: Vytváření příležitosti pro všechny, kterou vydala Mezinárodní organizace práce (ILO) a která nutí čtenáře chápat spravedlnost a globalizaci jako celosvětové priority. ILO volá po naléhavém promyšlení si běžných politik a institucí globálního vládnutí. Zpráva byla vydána Světovou komisí pro sociální dimenzi globalizace, která je spluřízena prezidentkou Tarja Halonennovou z Finska a prezidentem Benjaminem Williamem Mkapou z Tanzanie.

168 stránková zpráva přiznává globalizaci "ohromný potenciál pro dobro" a to, že "otevře dveře mnoha výhodám ..."nebo že "podpořila otevřenou občanskou společnost a otevřené ekonomiky a povzbudila volnější směnu zboží, myšlenek a znalostí ...". Zpráva tvrdí, že "opravdově globální myšlení začne být citlivé na nespravedlnost chudoby, genderovou diskriminaci, dětskou práci a environmentální degradaci, kdekoli tyto problémy mohou nastat ".

8. 3. 2004

Villepin na návštěvě v Pákistánu

Minulou sobotu navštívil francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin Pákistán. Během své návštěvy se setkal s pakistánským prezidentem Parvízem Mušarafem, aby mu vyjádřil své uznání vzhledem k Mušarafově "odhodlání otevřít novou kapitolu pakistánských dějin". Pokusy pakistánské vlády zabránit šíření zbraní hromadného ničení (o aféře spojené s osobou pákistánského jaderného vědce Abdula Chána, který pravděpodobně prodal své savoir-faire Iránu a Libyi, se však Villepin nezmínil), boj proti terorismu a mírová jednání s Indií podle Villepina vytváří příznivou atmosféru i pro upevnění vztahů s Francií.

8. 3. 2004

Rozšíření EU jde na kořen německého blahobytu

Dramatikové hráli v poválečné Evropě významnou roli i v politice. Tu starší generaci representuje i dnes s velkou přesvědčivostí Rolf Hochhut (ročník 1931). Do vědomí kulturního světa se prosadil už r. 1963 svým dramatem "Zástupce", jehož hlavním tématem byla zrada papeže Pia XII na ideách křesťanství, kterou odůvodnil nezbytností udržení moci církve ve stínu nacismu a koncentráků. Papež volil stejnou cestu, jako pacifisté - mocnému bláznovi se nesmí odporovat, jinak bude vše ještě horší. Toto téma asi ještě dlouho nepozbude své aktuálnosti.

8. 3. 2004

HISTORIE A DNEŠEK

"Co to tam ta ženská plácá, a to je socialistka... Navrhuje přitom komunistický svátek - tak takové máme socialistické poslance - hrůza - že se nestydí." Tak volal jeden z posluchačů do rozhlasového studia, kde jsme právě diskutovali nad podobou Mezinárodního dne žen, který se vrátil jako významný den do českého kalendáře. Upřímně řečeno, v té chvíli jsem byla schopná pouze polknout. Buďto posluchač přišel pozdě k přijímači, nebo neposlouchal, nebo nechtěl slyšet. Nevím, která varianta je správná, ale telefonát dokumentuje, jak málo jsme informovaní a bojíme se slyšet pravdu.

Jeden názor proti zazněl, ale zní i další. Komunistické relikty není třeba vracet, řekne druhý. A co takhle Den mužů? Žen si máme vážit po celý rok nejenom na MDŽ a Den matek má větší hodnotu. Matka zaslouží uznání, zvláště v době, kdy národ vymírá.

8. 3. 2004

Odpověď křesťanskému fanatikovi, kterou se PRÁVO bálo vydat

Pan kolega Karas ze mě ve svém komentáři Rovné příležitosti pro rovné (Právo, 19. ledna 2004) udělal příšeru, která vraždí neviňátka v rámci prosazování politiky genderové rovnosti. A zároveň mě obvinil, že pod pláštíkem této politiky zabijím nenarozené děti a používám zlovolnou a nesmyslnou demagogii.

6. 3. 2004

sobota 22.00: Cenu "Český lev" za nejlepší film roku získalo v sobotu večer po právu vynikající dílo Vladimíra Morávka Nuda v Brně.

Večer, jak ho přenášela Česká televize zmařila však reklama pro komerční sponzory akce, která byla sice prezentována jako vtip, nicméně - právě proto - byla nesmírně účinná. Pozorovatel, zvyklý na veřejnoprávní standard BBC, nevěřil svým očím, když viděl otevřenou komerční reklamu na české veřejnoprávní televizní stanici. Degraduje to celou akci, na českých filmových festivalech se bohužel už stalo zvykem podrobné a dlouhé chválení sponsorů... Je skutečně jedinou možností, že když se nebude na obrazovce vychvalovat výrobek firmy, která na akci poskytla peníze, kulturní akce se v ČR nebude moci konat?

Recenze na film Nuda v Brně v BL ze 2. 5. 2003 ZDE

6. 3. 2004

Kniha Ester je pátou z Pěti svátečních svitků - Chameš megilot - hebrejského kánonu, stejně jako Píseň písní, Rút, Pláč či Kazatel. Text je v řeckém překladu Písma rozšířen o vsuvky, jež měly zajistit lepší duchovní pochopeni knihy. Děj se odehrává v sídle perských králů v Šúšanu a jeho líčeni prozrazuje dobrou znalost perského prostředí. Kniha je odrazem vzpomínek na pogromy, jež tu jsou zhuštěny do jediné události, končící podivuhodným zachráněním ohroženého Božího lidu. Přináší až do našich dnů poselství optimismu, vůle a víry ve vítězství dobra, ale i vzpomínek na ty, kteří nepřežili události, tolik se podobající dávnému příběhu královny Ester - šoa.

Richard Feder: Hamán >
Megilat Ester >
Zeev Sternhell: Hamanovi potomci: rasismus - intelektuální základna nacismu >
8. 3. 2004

Ve světě se v únoru 2004 událo příliš mnoho věcí, než aby se dostala zpráva o tom, že se zřítilo letadlo s makedonským prezidentem Borisem Trajkovskim na první stránky kanadských novin. Dověděli jsme se o tom několik stran dále. Prezident byl na cestě do bosenského Mostaru, kde se konala investiční konference. Dvoumotorové vrtulové letadlo Beechcraft Super King se zřítilo v mlze blízko obce Stolac v západní Bosně. Podle názoru dřívějšího ministra zahraničních věcí mělo být už dávno vyřazeno ze služby, protože před časem z něho v Bukurešti odpadl čelní kryt. V době nehody byl makedonský ministerský předseda Branko Crvenkovski v Irsku, kde předkládal žádost Makedonie o přijetí do Evropské unie. Po tragické prezidentově smrti byla tato žádost stažena a nová žádost bude podána později, podle toho, jak se situace v Makedonii vyvine.

8. 3. 2004

aneb zeptejte se Mlynáře, Berdára a Stádníka, proč to u nás nefunguje...

Již za dva týdny se naskytne nespokojeným uživatelům unikátní možnost zastihnout v jeden den všechny tři pány zodpovědné za rozvoj širokopásmového Internetu na jednom místě. Pánové Vladimír Mlynář, David Stádník a Gabriel Berdár (pro ty co je neznají - ministr informatiky, předseda telekomunikačního úřadu a generální ředitel Českého Telecomu) se zúčastní dne 23.3.2004 debaty o možnostech a budoucnosti připojení k Internetu v ČR. Dalšími účastníky debaty budou pan Milan Rusnák (ředitel společnosti GTS), pan Jan Janeček (Fakulta elektrotechnická, člen grémia katedry, vedoucí výzkumné skupiny a učitel) a pan Václav Jírovský (Matematicko-fyzikální fakulta, UK).

8. 3. 2004

Virtuální bohoslužba na neděli

Text kázání: Jan 14,26

Určitě to znáte. Padne někde před cizími lidmi zmínka o tom, že jste věřící a tu zcela jistě alespoň jeden z nich se zeptá s nadzdviženým obočím a nezaměnitelnou, pohoršeně-posměšnou intonací: a to jako věříš v Boha?!

Naučil jsem se na tuto otázku odpovídat stručně: ano, ale věřím v jiného Boha než v kterého ty nevěříš.

5. 3. 2004

pátek 22.00: Britský premiér Tony Blair obhajoval v pátek v projevu ve svém volebním okrsku Sedgfield doktrínu dalších preventivních vojenských útoků proti "teroristickým režimům" a požadoval změnu mezinárodního práva, aby byly takové útoky možné.

Varoval před "smrtelným nebezpečím", které zosobňují islámští teroristé a teroristické státy, které se snaží získat zbraně hromadného ničení a zdůraznil, že "dnes není čas, kdy by se dalo chybovat zaváháním".

"Máme přece určitě povinnost a právo zabránit tomu, aby se taková hrozba uskutečnila, máme přece odpovědnost jednat, když je nějaký národ podroben režimem, jako byl režim Saddáma Husajna," konstatoval Blair.

Blair požadoval reformu mezinárodního práva a OSN, aby bylo možno eliminovat teroristické, represivní režimy, které by mohly poskytovat teroristům o ZHN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 3. 2004
Tento článek vychází k výročí narození T.G. Masaryka dne 7. března 1850.

Pojem nacionalismus má špatný zvuk. Stal se bezmála nadávkou, jejíž vyslovení je v politických diskusích nejednou používáno k diskreditaci oponenta. Tato skutečnost nacionalismu velmi křivdí, neboť mu za mnohé vděčíme.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
8. 3. 2004 USA: Většina konvenčních plodin kontaminována geneticky modifikovanými plodinami   
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou   
8. 3. 2004 Moravcovi se v ČT nepodařilo narušit Klausův krunýř Jan  Čulík
8. 3. 2004 Hochhuth stále ještě aktuální Miroslav Václav Steiner
8. 3. 2004 Globalizace pro lidi: Vize změny   
8. 3. 2004 "Jaksi" obnovený a už bezobsažný stereotyp? Miloš  Dokulil
5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
4. 3. 2004 Slovensko: Já su havíř, kdo je - míň? Lubomír  Sedláčik

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou   
2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku   
25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna   
25. 2. 2004 USA postaví první dva vězně z Guantánama před soud   
23. 2. 2004 Pákistán popřel, že se chystá zatčení Osamy bin Ladina   
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku   
16. 2. 2004 Sousedé Iráku chtějí, aby v něm OSN hrála významnější roli   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2004 Obhájce Zdeněk  Bárta
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová