8. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2004

Rozšíření EU jde na kořen německého blahobytu

Hochhuth stále ještě aktuální

Dramatikové hráli v poválečné Evropě významnou roli i v politice. Tu starší generaci representuje i dnes s velkou přesvědčivostí Rolf Hochhut (ročník 1931). Do vědomí kulturního světa se prosadil už r. 1963 svým dramatem "Zástupce", jehož hlavním tématem byla zrada papeže Pia XII na ideách křesťanství, kterou odůvodnil nezbytností udržení moci církve ve stínu nacismu a koncentráků. Papež volil stejnou cestu, jako pacifisté - mocnému bláznovi se nesmí odporovat, jinak bude vše ještě horší. Toto téma asi ještě dlouho nepozbude své aktuálnosti.

Nejenom církve, i politické strany opustí morálku, jde-li o moc, peníze, pozice a hlasy voličů. I čeští dramatikové se vzdali jakéhokoliv radikálního odboje proti bezpráví, byl to jenom prostředek k získání pozice. Po sametové "revoluci" tototo prostředku nebylo už třeba. Bezzubá pravda a láska nás přivedla tam, kde jsme.

Rolf Hochhuth však ani ve svých 75 letech neopustil svoji stezku, kterou nastoupil už v mládí, když musel bezmocně snášet nacistickou propagandu.

To je v dnešním Německu dost vzácný charakter, mezi politiky se to v žádném případě nenosí. Podíváme-li se na profily dnešních mocných německých politiků, zjistíme, že velká většina z nich se kromě politického kšeftu nic nenaučila, s čím by se dokázala uživit. Už německý kancléř Dr.-h.c. Gerhard Schröder vystudoval pouze stranickou vysokou školu, zda jeho kvalifikace jako právníka vystačí na jeho obživu mimo kuloárů jeho strany, by bylo velmi pochybné. Nekteří další vedoucí politikové se stali známými třeba proto, že při demonstracích v r. 1968 bili do policistů železnými tyčemi, dnes to není překážka k funkci ministra zahraničí. Naprosto katastrofální jsou politikové t.zv. Zelených, ve srovnání s jejich příjmy jako poslanci jsou jejich normální možnosti, uživit se jinak, než sociální podporou, zcela nereálné.

To jim samozřejmě neubírá na sebevědomí, ale je to základna, na které stojí jejich osobní čest a mravnost. Oni prostě nemohou přiznat, že odpovídají za nějaké chyby, kterých se jako politikové dopustili, protože by z toho museli vyvodit důsledky. Jít "od válu", jak bychom to vyjádřili česky, pro ně znamená materiální zkázu. Proto se nám zdá, že jsou pevně srostlí s jejich křesly a funkcemi, oddělit je se rovná amputaci. Naprosto nezáleží na tom, na čem se usnese vedení SPD, Zelení spolknou vše, protože by se s odchodem do opozice sami zrušili.

Samozřejmě i v Německu jsou zcela výjimečně i čestní politikové, kteří své pochybení nebo bezvýchodné politické situace, ve kterých je požadováno, aby se podrobili nátlaku, řeší odstoupením z funkce. "Zde stojím, a nemohu jinak" je jejich zdůvodnění. Většině dnešních politiků by však lépe sedělo "zde sedím a nemohu pryč". Zde je samozřejmě velmi viditelný "IM Maut" pan Stolpe, který s neustálými výpověďmi firmě Toll Collect (elektronický výběr mýta na německých dálnicích s použitím spojení přes satelity) a jejich braní zpět předvedl politické Kašpárkovo divadlo. Ale i kancléř, jehož strana za jediné volební období ztratila přes 20% hlasů, doufá, že nějak přežije.

Německá sociální demokracie hraje na čas. Toužebně čeká na zotavení se konjunktury, která marodí už půldruhého desetiletí. Prý jsou příznaky oživení na obzoru, kdyby to byla pravda a ne jenom zbožné přání, mnohé problémy by se vyřešily samy. Bohužel, i při pilném modlení je sice oživení hospodářství možné, ale ne v Německu, zde tomu stojí celá řada vážných překážek v cestě. Vysoké mzdy, vysoké odvody firem na sociální pojištění, daně, to vše zdražuje německé zboží ve vývozu, což lze kompenzovat pouze v omezené míře kvalitou.

Rozšíření EU jde na kořen německého blahobytu, i když se podaří udržet levné pracovní síly tam, kde jsou, výroba si sama vyhledá optimální místa, kde jsou náklady a podmínky výhodnější, než v Německu a těch bude po 1. květnu opravdu hodně. Německá nezaměstnanost poroste dále a nikde není naděje, že se něco opravdu účinného proti tomuto trendu podnikne. Všechna opatření jsou totiž nepopulární, každý, komu se něco vezme, subvence, daňová sleva, přídavky nebo jiné požitky, spustí pokřik a toho se politikové okamžitě zaleknou, mnoho opatření schválených německou vládou nepřežilo 3 měsíce, pak byly opět změněny.

V tomto prostředí pak působí neskutečně, když si manažeři ohrožených firem mezi sebou rozdělují prémie ve výši miliónů Euro, ti už ztratili jakýkoliv vztah k realitě.

A o tom při posledním televizním vystoupení Rolf Hochhut diskutoval s redaktorem televize. Nejvážnější poznatek byl, že stoupá radikalizace mezi nezaměstnanými, takové zprávy, jako že si manažeři firem, které před krátkou dobou propustily 14.000 zaměstnanců rozdělili 50 milionů (Euro ! ) vedou k nebezpečným tendencím.

Hochuth si svoji kritiku může dovolit, za honoráře si pořídil vlastní divadlo, kde může sám rozhodovat o programu, i když na to doplácí. Až budu v Praze, určitě se půjdu podívat do Lucerny, třeba tam bude také něco zajímavého!

                 
Obsah vydání       8. 3. 2004
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou
8. 3. 2004 USA: Většina konvenčních plodin kontaminována geneticky modifikovanými plodinami
8. 3. 2004 "Jaksi" obnovený a už bezobsažný stereotyp? Miloš  Dokulil
8. 3. 2004 Globalizace pro lidi: Vize změny
8. 3. 2004 Moravcovi se v ČT nepodařilo narušit Klausův krunýř Jan  Čulík
8. 3. 2004 Komu prodá Francie zbraně? Simone  Radačičová
8. 3. 2004 Hochhuth stále ještě aktuální Miroslav Václav Steiner
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
6. 3. 2004 Českého lva po zásluze získal vynikající film Nuda v Brně Jan  Čulík
6. 3. 2004 Purim mezi dobrem a zlem Štěpán  Kotrba
8. 3. 2004 Prezidentova smrt ohrožuje stabilitu Makedonie Miloš  Kaláb
8. 3. 2004 Kráčíme k širokopásmovým zítřkům Miloslav  Sova, Pavel  Sviták
8. 3. 2004 Obhájce Zdeněk  Bárta
5. 3. 2004 Blair obhajoval doktrínu dalších preventivních vojenských útoků
5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
8. 3. 2004 USA: Většina konvenčních plodin kontaminována geneticky modifikovanými plodinami   
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou   
8. 3. 2004 Moravcovi se v ČT nepodařilo narušit Klausův krunýř Jan  Čulík
8. 3. 2004 Hochhuth stále ještě aktuální Miroslav Václav Steiner
8. 3. 2004 Globalizace pro lidi: Vize změny   
8. 3. 2004 "Jaksi" obnovený a už bezobsažný stereotyp? Miloš  Dokulil
5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
4. 3. 2004 Slovensko: Já su havíř, kdo je - míň? Lubomír  Sedláčik
4. 3. 2004 Jak přimět poslance k reakci?   
4. 3. 2004 Politika nanic Martin  Škabraha
3. 3. 2004 Východní bouře Romů a co dál? Ivan  David
3. 3. 2004 Rekviem za odvinuté zavináče Štěpán  Kotrba
3. 3. 2004 Zeměpisná označení: jsou čeští výrobci připraveni na zánik současné právní ochrany po vstupu do EU? Ludmila  Štěrbová