8. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2004

Prezidentova smrt ohrožuje stabilitu Makedonie

Ve světě se v únoru 2004 událo příliš mnoho věcí, než aby se dostala zpráva o tom, že se zřítilo letadlo s makedonským prezidentem Borisem Trajkovskim na první stránky kanadských novin. Dověděli jsme se o tom několik stran dále. Prezident byl na cestě do bosenského Mostaru, kde se konala investiční konference. Dvoumotorové vrtulové letadlo Beechcraft Super King se zřítilo v mlze blízko obce Stolac v západní Bosně. Podle názoru dřívějšího ministra zahraničních věcí mělo být už dávno vyřazeno ze služby, protože před časem z něho v Bukurešti odpadl čelní kryt. V době nehody byl makedonský ministerský předseda Branko Crvenkovski v Irsku, kde předkládal žádost Makedonie o přijetí do Evropské unie. Po tragické prezidentově smrti byla tato žádost stažena a nová žádost bude podána později, podle toho, jak se situace v Makedonii vyvine.

Prezident Trajkovski se zapsal do balkánské historie svým úsilím o mír. Původně právník a metodistický kněz byl zvolen za prezidenta v r. 1999. Svůj největší úspěch oslavil o 2 roky později, kdy pomohl pod patronací NATO uzavřít mírovou dohodu mezi vládou kontrolovanou etnickými Makedonci a vůdci albánských etnických geril. Diplomatický úspěch prezidenta Trajkovskiho je vysoce oceňován z toho důvodu, že se v tehdejší době postavil proti všeobecně panujícímu sentimentu makedonského obyvatelstva, které by bylo dalo přednost vojenskému řešení krize. Příměří, které již trvá od r. 2001, ukončilo měsíce bojů mezi vládními vojenskými jednotkami a etnickými albánskými povstalci. Bylo tak odvráceno nebezpečí, že by zemi zachvátila občanská válka.

Zatímco tedy trvá křehký mír, snažil se prezident Trajkovski spolu s vedením parlamentu o zlepšení hospodářských a politických vztahů Makedonie k Západu. Nyní panují v zemi obavy z budoucnosti, která bude údajně záviset na tom, kdo se stane prezidentem. Podle zákona musí být příští prezident zvolen do 40 dní. Podle názorů žurnalistky a politické analytičky Jasminy Mironské by nemusela mít tragédie pro stát katastrofální následky. Na druhé straně se ale jedná o praktickou aplikaci Ohridské mírové dohody z r. 2001. Jsou při ní ještě stále nejasnosti a právě prezident Trajkovski byl na nejlepší cestě najít řešení. Bude proto záležet na politické orientaci nového prezidenta, kterým směrem se bude země ubírat. Největším nebezpečím pro Makedonii by bylo udělení autonomie sousednímu Kosovu. V tom případě by požadovali nezávislost také macedonští Albánci, kteří představují 30% makedonského obyvatelstva.

Je pozoruhodné, jak se dnes v demokratickém světě přijímá s naprostou samozřejmostí rozhodující úloha jednotlivce ve vysokém postavení na státní politiku. Je-li tomu tak ve skutečnosti, svědčí to o nedostatečné úloze demokratických institucí - zejména parlamentu. V případě, že se nejedná o člověka vysokých morálních kvalit, hrozí nebezpečí, že by mohla být země zavlečena do velice nepříznivé situace bez ohledu na názory řadových občanů.

                 
Obsah vydání       8. 3. 2004
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou
8. 3. 2004 USA: Většina konvenčních plodin kontaminována geneticky modifikovanými plodinami
8. 3. 2004 "Jaksi" obnovený a už bezobsažný stereotyp? Miloš  Dokulil
8. 3. 2004 Globalizace pro lidi: Vize změny
8. 3. 2004 Moravcovi se v ČT nepodařilo narušit Klausův krunýř Jan  Čulík
8. 3. 2004 Komu prodá Francie zbraně? Simone  Radačičová
8. 3. 2004 Hochhuth stále ještě aktuální Miroslav Václav Steiner
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
6. 3. 2004 Českého lva po zásluze získal vynikající film Nuda v Brně Jan  Čulík
6. 3. 2004 Purim mezi dobrem a zlem Štěpán  Kotrba
8. 3. 2004 Prezidentova smrt ohrožuje stabilitu Makedonie Miloš  Kaláb
8. 3. 2004 Kráčíme k širokopásmovým zítřkům Miloslav  Sova, Pavel  Sviták
8. 3. 2004 Obhájce Zdeněk  Bárta
5. 3. 2004 Blair obhajoval doktrínu dalších preventivních vojenských útoků
5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004