13. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 8. 2003
Během včerejšího druhého dne soudního vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho, poradce britské vlády ohledně zbraní hromadného ničení, svědčila i reportérka BBC Susan Wattsová, že i jí sdělil David Kelly jméno Alastaira Campbella v souvislosti se "zdramatizováním" oficiální britské vlády o iráckých zbraních hromadného ničení. Tři týdny před Gilliganovou reportáží z 29. května 2003, která vyvolala konflikt mezi britskou vládou a BBC, se zmínil dr Kelly Wattsové telefonicky o Alastairu Campbellovi v souvislosti s kontroverzním tvrzením, že irácké jednotky mohou použít chemické a biologické zbraně do 45 minut.
Sloupek

Trvalým nešvarem českých médií je obecná nedůslednost. Jen vskutku málo tuzemských publicistů si dá práci podívat se na všechna související fakta v těch často až bombasticky podávaných "kauzách". Tím čtenáři dostávají až následky takových případů, aniž by též znali všechny jejich příčinné souvislosti. Což je i "věc" Michala Zítka, "trestaného" za jeho vydání knihy německého diktátora a válečného zločince Adolfa Hitlera Mein Kampf. Přitom stačí pozorněji se podívat do usnesení českého Nejvyššího soudu z července minulého roku, na jehož základě byl Zítko tento týden znovu odsouzen.

Obecně se většinou mluví o tom, že dle Listiny základních práv a svobod, která je součástí české ústavy, je takové odsouzení nezákonné. Nikdo už ale nedodává, že čl. 17 této Listiny sice mluví o svobodě projevu a o právu na informace, ale že má celkem pět odstavců, z nichž ten čtvrtý dává českému Parlamentu možnost tuto svobodu omezit zákonem, jde-li o omezení "v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti."

Právě tento odstavce totiž loni Nejvyšší soud použil k tomu, aby původní Zítkův odsuzující trest sice zrušil, ale namísto aby celé toto řízení zastavil (což mohl), vše vrátil státnímu zástupci (obžalobě) k novému projednání. Bylo tedy jen na obžalobě, zda Zítka opakovaně postaví před soud nebo věc odloží. Jelikož obžaloba je právním názorem Nejvyššího soudu vázána, použila právní kvalifikaci s nižší trestní sazbou, Zítka opět poslala před soud a ten Zítka znovu odsoudil -- a to mírněji než předtím a bez milionového finančního postihu. Nyní tedy Zítko dopadl mnohem lépe a navíc finančně ušetřil.

Celý problém této "kauzy" je ovšem zavinut v mnohem hlubších příčinách. Například v přístupu české justice k trestnosti veřejných projevů. Zatímco totiž komunistický režim byl už v roce 1993 zákonem prohlášený za zločinný a přesto žádný z jeho "propagátorů" z řad dosud aktivních politiků, soudců, státních žalobců, policistů, učitelů, novinářů a v neposlední řadě i pořád oblíbených popových umělců potrestán nebyl, Zítko jako "propagátor" historicky starší ideologie trestán je. Pro koho tedy právo v tuzemsku vlastně platí?

Veřejné knihovny jsou stále zavalené knihami o zločinném marxismu leninismu, stovky komunistických soudců, prokurátorů, policistů, novinářů a učitelů stále působí na svých postech, komunističtí herci a popzpěváčci (často se holedbající prezidentskou přízní) s láskou vzpomínají na své úspěchy z dob komunismu, čímž ten komunismus veřejně propagují, a ke všemu jsou ještě komunisté velice silnou a rozhodující parlamentní stranou. To vše je tedy zcela v pořádku a jenom ten, kdo nemá stejnou či podobnou minulost smí být šikanován?

Je tedy nejvyšší čas, aby tuto kauzu projednal český ústavní soud. Poněvadž jen ten může rozhodnout, že ve vpředu uvedeném tuzemském celospolečenském klimatu se vydání jedné knihy trestat nesmí. Projednávání této věci až Evropským soudem pro lidská práva by už totiž byla pro ČR pořádná mezinárodní ostuda.

Celé usnesení Nejvyššího soudu ZDE

13. 8. 2003
Reportérka televize BBC Susan Wattsová potvrdila v úterý při soudním vyšetřování smrti dr. Kellyho, že Kelly hovořil i s ní o tom, že Alastair Campbell údajně zdramatizoval oficiální vládní zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení. Tím, jak zdůrazňuje list Independent, podstatně posílila postavení BBC vůči britské vládě v této kontroverzi.

Wattsová si uvědomila, jak významným zdrojem je dr. Kelly, když až o tři týdny později potvrdila britská vláda, Kellyho informaci, že údaj v britské vládní zprávě, že Irák prý má možnost zaútočit do 45 minut, pochází jen z jediného, nepotvrzeného zdroje.

Dr. David Kelly schválil Gilliganovi několik svých výroků, týkajících se údajného "zdramatizování" oficiální vládní zprávy, a dal svolení, aby byly použity v reportáži BBC, svědčil v úterý před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho reportér BBC Andrew Gilligan. Zároveň v úterý také vyšlo najevo, že Gilligana za tuto jeho rozhlasovou reportáž emailem kritizoval asi o měsíc později jeden jeho nadřízený v BBC. Reportér Gilligan také při slyšení přiznal, že se v jednom živě odvysílaném rozhovoru v této věci "nevyjádřil zrovna dokonale". Během úterý, druhého dne slyšení v rámci soudního vyšetřování, které zkoumá smrt dr. Davida Kellyho, byl přibližně 4 hodiny, často velmi tvrdě, vyslýchán zejména reportér Andrew Gilligan.

12. 8. 2003
Úsilí britské vlády přesvědčit veřejnost, že její argumentace pro útok na Irák byla správná, utrpělo v pondělí těžkou ránu, když vyšlo najevo během prvního dne soudního vyšetřování smrti zbrojního experta dr. Davida Kellyho, že bylo znepokojení ohledně oficiální vládní zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení hluboké.

Vyšlo najevo, že znepokojení, které o jazyku a stylu této oficiální zprávy vyjádřil dr. Kelly, sdílela britská komunita výzvědných pracovníků, a to i na nejvyšší úrovni.

Argumentaci Tonyho Blaira dále oslabilo i zjištění, že postavení dr. Davida Kellyho bylo daleko významnější, než co britská vláda přiznává, a bylo v přímém rozporu s tvrzením jednoho tiskového důvěrníka v Blairově úřadu z minulého týdne, který se novinářům vyjádřil, že dr. Kelly "fantazíroval".

Soudní vyšetřování smrti dr. Kellyho, které vede lord Hutton, také vyslechlo informaci, že poradenská role dr. Kellyho při práci na oficiální zprávě o iráckých zbraních hromadného ničení byla daleko rozsáhlejší, než vláda dosud přiznala.

13. 8. 2003

Jeden britský obchodník se zbraněmi byl v úterý zatčen v New Jersey. Pokoušel se totiž prodat střelu země - vzduch kupci, o němž se domníval, že je to terorista, avšak ve skutečnosti to byl agent FBI. Totožnost obchodníka se zbraněmi nebyla zveřejněna, ale je to prý Londýňan indického původu. Američtí a britští činitelé konstatovali, že neexistují žádné důkazy, že by šlo o příslušníka organizace al Kajdá. "To byl člověk, který by prostě prodal zbraně komukoliv," vyjádřil se jeden výzvědný zdroj v USA.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
13. 8. 2003

(Jak se skupina amatérských meteorologů snaží suplovat činnost ČHMÚ)

Tento článek vznikl na základě dotazu novinářky z Pojizerského deníku. (Poté, co jsme na webové stránce Harrachova umístili informaci a výzvu ke spolupráci při budování meteorologické stanice.) Je o povodních, suchu, sledování počasí...

O takovýchto věcech píší regionální noviny samozřejmě i jinde, ať již jde o řeku Jizeru, Isere, Isar, či třeba Inn. (Koneckonců, tyhle noviny mají u nás často stejného nakladatele. :))

13. 8. 2003
POLEMIKA

Mimo "notorických odborníků" - manželků Kořínko-Peltrámových - má jejich mateřská firma - VIP vysoká škola - odborníky na všechno jiné, pouze na dopravní inženýrství ne... V České republice přitom existuje několik "odbornických" pracovišť, které by byly pro vypracování studie daleko způsobilejší.

13. 8. 2003

Pokud vám tato povídka připadala jako literární cvičení v mírně hororovém stylu, nemylte se, byla inspirována skutečnou událostí. Dne 12. 12. 2001 přinesla ČT 1 v relaci "Události" zprávu o tom, co se stalo 6. prosince téhož roku. Tehdy tři policisté sebrali před jednou z pelhřimovských restaurací opilého bezdomovce, naložili jej do kufru(!) služebního auta a odvezli za město, kde jej vyložili a kde později umrzl.

* * *

Pan Novák byl velmi hrdý na svůj nový dům v právě se zrodivší luxusní enklávě na samém rozhraní města a rozlehlých polí. Jestli to bylo trochu "podnikatelské baroko", alespoň se tak hodil k rozlehlému baroknímu statku, jehož mohutné těleso s širokým obloukem brány uzavíralo malou šachovnici zbrusu nových uliček. Statek restituoval přívětivý podivín s údajně modrou krví a aby rozhojnil prostředky na další práce, otevřel v jeho nejdříve opravené části příjemnou stylovou hospůdku "U zemana".

12. 8. 2003

Ivan Svítek: Vy musíte posuzovat. Počkejte. Vy mluvíte - Vy pletete několik pojmů.

Jan Čulík: Ne, já to nepletu. Mluvme o na jedné straně aktivech, které v této zemi existují, ano, a na druhé straně hrubý národní důchod, ano? Jestliže je pravda, že jen hrubý národní důchod před tou revolucí byl asi těch sedm set miliard korun, a jestliže byla inflace těch padesát procent, takže dnes by mohl být určitě, vy jste sám říkal, alespoň těch tisíc miliard, a jestliže platí to srovnání, které se běžně užívá v západních zemích, že národní kapitál, národní aktiva jsou přibližně třikrát až čtyřikrát větší než hrubý národní důchod, to znamená, že v této zemi jsou národní aktiva hodnoty přibližně čtyř tisíc miliard korun. Jestliže budete privatizovat tři čtvrtiny z tohoto, tak jsou to tři tisíce miliard korun, ale máte tady v bankách jen k dispozici padesát miliard korun.

(Pauza. Rána.)

Ivan Svítek: To potenciálně může bejt pravda anebo nemusí. Já jako jsem zpochybnil všecky ... Například jestliže mluvíme o účetní hodnotě tohoto kapitálu... A účetní hodnota hodně lidí by argumentovalo, že účetní hodnota je mnohokrát, nevy-nevyjadřuje opravdovou hodnotu, že to je přecenění toho skutečného majetku, tak do první vlny, pokud jsem informován, jde majetek asi - v rozsahu tři sta miliard korun.

Jan Čulík: To je první vlna, ale nicméně lidi nemají ani těch tři sta miliard korun. Disponibilního kapitálu bude přibližně padesát miliard korun.

Ivan Svítek: No ale my to neprodáváme, my ten majetek rozdáváme.

Jan Čulík: Oni to budou prodávat.

Ivan Svítek: Já vám rozumím i nerozumím. Samozřejmě určité procento lidí bude nerozumných a ty akcie prodá. To je ovšem jejich chyba. Ovšem nedostanou za to pravděpodobně asi tržní cenu.

Kdosi nás v minulých dnech v Praze informoval, že Ivan Svítek, někdejší poradce Václava Klause na českém ministerstvu financí, byl koncem minulého roku jmenován generálním ředitelem GE Consumer Finance Brazílie, ZDE.

Při té příležitosti je asi záhodno připomenout rozhovor Jana Čulíka s tímto finančním a ekonomickým odborníkem, který vysílala tehdejší rozhlasová stanice Svobodná Evropa v lednu 1991, ZDE.

Vždyť heslem GE Capital Bank je "Přinášíme dobré věci do života".

Ale třeba je to jiný Ivan Svítek? (JČ)

13. 8. 2003
( Reakce na článek Britských listů, 18.7.2003:

MFD: článek o korupci ministrů potlačen na příkaz německého vlastníka?

Filip Rožánek publikoval ve čtvrtek před půlnocí ve svém internetovém bloku další informace o skandálu v redakci MFD - konstatuje temně, že "Čachry, jejichž profesní obětí se Slonková odmítla stát, sahají vysoko" ...

ZDE

Myslím, že i v tomto případě, je ten pan A. (německý vlastník, o kterém BL lehce nacionalisticky zabarveně píší) spíše "opatrný", "ohleduplný" k mocným v zemi, do které přišel. Jako "realista" zřejmě také dobře "ví", od čeho a od koho je jeho business v Česku závislý.

13. 8. 2003
V poslední době je v odborné veřejnosti diskutována problematika oběti trestného činu. Hovoří se zejména o nedůstojném procesním postavení oběti, o nedostatečném odškodnění a o zvýhodnění pachatele před obětí (např. přidělením obhájce ex offo pachateli ze zákona).

Zajímavým, ale především účinným přístupem k problematice oběti trestného činu je finský zákon o Kompenzaci obětí trestných činů č. 935 z 21. prosince 1973.

13. 8. 2003
5. dubna 2000 zveřejnily Britské listy noticku, která zapadla do hromady stovek jiných. Milosrdná minulost se zavřela nad otázkami, které si ve víru proevropské diplomacie odmítá vládní sociální demokracie pokládat i nyní. V SRN i v ČR. Občané na obou stranách hranice ale mají právo na "včasné varování" i objektivní fakta. Někdo by měl vysvětlit české důchodkyni samoživitelce, jak přežít pod vlajkou s žlutými hvězdami. Rodinné rozpočty s utaženými opasky se nedají posouvat do deficitů tak snadno, jako rozpočty státní. A projednávání státního rozpočtu na rok, ve kterém vstoupíme do EU čeká poslance spolu s "balíčky" "reformních" opatření za několik dní.

Svátek evropské práce, 1. máj 2004, je za dveřmi. A jde o to, aby se nestal sociální rozbuškou.

13. 8. 2003
Nejsem odborník psycholog ani psychiatr. Doufám že jsem úplně průměrný a obyčejný občan-člověk. Jsem rád, že jsem se dožil alespoň toho současného stupně demokracie, která v této republice je nám každému k dispozici. Současná obecná diskuse o homosexualitě a jejím uznání či neuznání (tedy právně a pod.)mně nijak moc "nebere", píše Jiří Císař.
12. 8. 2003
Pondělní hlavní TV zprávy: dozvídám se, že vydavatel knihy Mein Kampf pana Hitlera, pan Michal Zítko má zmírněný trest. Proboha zmírněný, ale MÁ trest.

Obvodní soud pro Prahu 7 uznal Michala Zítka vinným z hanobení národa, rasy a přesvědčení a vyměřil mu za to 22 měsíců vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Zítko se proti rozsudku na místě odvolal, státní zástupkyně se zatím nevyjádřila a ponechala si lhůtu na rozmyšlenou. - pozn. red.

Neonacismus TÉMA BL
Historie nacismu TÉMA BL
Hon na svobodu slova TÉMA BL
S. E. Benito Mussolini na www stránce Davida Loweho
18. 7. 2003
Fašismus byl jedinou z hlavních ideologií dvacátého století, která se objevila společně se stoletím samotným. Jednalo se o syntézu organického nacionalismu a antimarxistického socialismu, o revoluční hnutí opírající se o odmítnutí liberalismu, demokracie a marxismu. V jádru znamenala fašistická ideologie zavržení materialismu. Liberalismus, demokracie a marxismus byly pokládány za různé aspekty jednoho a téhož materialistického zla.
12. 8. 2003

Rozhovor s ekonómom Williamom Baumolom o presmerovaní talentu

Rodený Newyorčan (81) pôsobiaci na Newyorskej a Princetonskej Univerzite sa stal známy analýzami produkčného procesu, monopolov a rastu v rôznych ekonomických systémoch. Jeho významný prínos je téza o tom, že ekonomický rast nevyplýva zo súťaže v cenách ale zo súťaže v inováciách. V prípade nevhodných podmienok -- ako nedodržiavanie práva -- sa potenciál talentovaných ľudí presúva z procesu inovácií do neproduktívnych oblastí, čo bráni ekonomickému napredovaniu. William Baumol tiež hovorí o možných príčinách japonskej stagnácie, svojej nominácii na Nobelu cenu, najväčších ekonomických objavoch a doteraz neprekonanej efektívnosti trhu.

Autor Miroslav Brada připravil tento rozhovor pro týdeník Respekt, kde vyšel tento týden ve zkrácené verzi. Britské listy tímto publikují Bradův rozhovor s Williamem Baumolem v jeho úplnosti a také v anglické verzi ZDE.

12. 8. 2003

An interview with economist William Baumol

William Baumol (81), is a native of New York. He is Emeritus Professor and Senior Researcher at New York and Princeton Universities. Baumol is well-known for his analysis of the production process, of monopolies and of growth within differing economic systems. Importantly, Baumol argues that economic growth isn't the result of competition in prices, but of competition in innovation. Under unfavourable social conditions -- for instance, when law and order is not upheld - talented individuals do not pursue innovation, but become involved in unproductive activities. This stunts economic growth. In this interview, William Baumol also discusses the possible causes of the Japanese economic stagnation, his nomination for the Nobel Prize, lists what he sees as the "most significant" economic discoveries and argues that it is important to study why the market economy is characterised by unrivalled economic efficiency.

This interview also exists in Slovak translation, HERE.

12. 8. 2003
Dokáže stará i nová Evropa postupovat konečně v souladu se svými zájmy? Letní předehry tomu dávají dobré předpoklady, rozdělení ale není zažehnáno. Testem bude rekonstrukce Iráku, stejně jako izraelsko-palestinský mír.
4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 POVÍDKA
Flaškova taška
Blanka  Jirušková, Jaroslav Jirušek
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
13. 8. 2003 Hučí voda po lučinách? - aneb dojde k renesanci meteorologických měření v povodí Jizery Miloš  Zahradník
12. 8. 2003 Diskriminácia černochov zvýšila počet jazzových skladateľov Miroslav  Brada
12. 8. 2003 The discrimination of blacks has increased the number of jazz composers Miroslav  Brada
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
12. 8. 2003 Je to jiný Ivan Svítek?   
11. 8. 2003 Jak kubánský diktátor hájí svou revoluci Fidel Castro Ruz
11. 8. 2003 Proč právě EKONOMICKÝ růst? Michal  Rusek

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce   
12. 8. 2003 Pochybnosti o britské vládní zprávě o iráckých zbraních sílí   
12. 8. 2003 Blairova zpráva o Iráku zpochybněna   
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Narušování občanského soužití RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
8. 8. 2003 Plot, petice a šikana Martin  Klíma
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík

Česká pošta RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Česká pošta: Pracuje méně, kasíruje více Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Česká pošta, kapitalismus, který zešílel za další Eduard  Vacek
11. 8. 2003 Česká pošta má své předpisy, vyplývající ze zákona, a ty musí dodržovat Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Ještě jednou o České poště Jan  Čulík
10. 8. 2003 Předpisy České pošty pro doručování zásilek   
10. 8. 2003 Všemu člověk rozumět nemůže, České poště obzvlášť   
8. 8. 2003 Inspirace od České pošty Jiří  Císař
8. 8. 2003 Já jsem zase nedostal balík   
7. 8. 2003 Česká pošta: škrtli mou adresu a dopis doručili jinam Jindra  Vavruška
6. 8. 2003 Česká pošta: "Peníze nevyměňujeme" Jan  Čulík

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2003 Nová agenda - silnejšia Európa Martin  Kugla
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
11. 8. 2003 Mapka Czechteku 2003   
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita