18. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 7. 2002

Odpovědnost Jana Kavana:

Podívejme se na osud české turistky, které se taková příhoda stala přesně před rokem v Mexiku a v době, kdy byla od české ambasády tisíc pět set kilometrů. Jak to dopadlo? Přesně podle předpisů. Nepomohlo ani to, že případ v té době v reálném čase sledoval Radiožurnál.
Sloupek

Vidíte-li, jak se na pražském Hlavním nádraží snaží zloděj servat starší dámě z ramene tašku, jak ji táhne za popruh přes celou nádražní halu a dáma volá o pomoc, neměli byste alespoň vzít svůj mobil a uvědomit o tom tísňovým voláním policii? Nebo je normální odvrátit se, protože vás to přece nezajímá a proč byste měli pomoci? Debata o rozhodnutí americké vlády George W. Bushe angažovat pro získávání informací o "podezřelé činnosti" milion zaměstnanců převážně podniků veřejných služeb, poukázala, zdá se mi, na některé zajímavé rozdíly mezi zavedenější demokratickou a postkomunistickou společností.

Bush přehání, samozřejmě, rozhodnutí jeho vlády v tomto smyslu je kontroverzní. Ale celá záležitost upozorňuje na několik zajímavých otázek:

Mají občané v demokracii nejen práva, ale i určité povinnosti? Existuje určitý základní civilizační konsensus jednání a chování, jehož by se měli občané v zájmu zdárného chodu své společnosti přidržovat? Anebo je demokracie tzv. "free-for-all", je to "volnotržní" společnost bez jakýchkoliv zábran, kde se zhasne a každý si ukradne, co chce?

Komunismus ve středovýchodní Evropě svazoval společnost množstvím nesmyslných zákazů a předpisů. Tvářil se, že existuje jen jediná pravá interpretace reality a jediný přijatelný způsob chování. Proto, jak se zdá, vypěstoval komunismus v občanech dnešních postkomunistických zemí silný pocit individualismu a anarchie. Koordinovanou veřejnou akcí společně s jinými nic nezmůžu, myslí si dnes většinou lidi v ČR, musím vždycky jednat sám čistě ve vlastní prospěch (a k tomu využívám - podle systému "ruka ruku myje", který vznikl v době, kdy byla za komunismu veřejná sféra ještě daleko více nepřátelská a nehostinná, než je dnes - korupční sítě osobních konexí). Žádné obecně uznávané hodnoty neexistují, tvrdí mnozí občané postkomunistických zemí. Všechno je relativní. Jakýkoliv pokus vnutit společnosti určitý civilizační kánon je pokusem totalitním, je to snahou obnovit komunismus. Nikdo nemusí dodržovat žádné normy.

V zavedenějších demokratických společnostech však existuje nesmírně jemná interakce mezi svobodou jednání individuálního občana a všeobecným civilizačním konsensem, o němž se očekává, že ho občan dodržuje. Ten obecný, vynutitelný a vynucovaný, civilizační konsensus, se nepovažuje za zlo, neboť se většinou vyvinul postupně na základě veřejné debaty a se souhlasem občanů

Vážnější porušení tohoto civilizačního konsensu se přirozeně trestá soudně, neboť základní jádro tohoto konsensu definují zákony, avšak i po mírném porušení tohoto konsensu následuje trest: ostrakizace. Některé věci se prostě ve slušné společnosti nedělají. (Jeden český kolega na Glasgow University mi před lety vyprávěl o tom, jak si ho pozval šéf a vysvětloval mu, že si nemůže na katedře xeroxovat množství dokumentů pro vlastní soukromé účely: "To se tady prostě nedělá," řekl. Jeden bývalý pražský primátor za ODS mi vyprávěl, jak si s kolegy před lety najali na rok v jednom anglickém městě vilku se zahradou a zahrádku před domem zcela zanedbávali. Zazvonila jim u dveří policie: "Gentlemen, to se u nás nedělá. Musíte mít tu zahradu upravenou a trávu posekanou." Omezování osobní svobody?)

Přestože i v západních společnostech existují přirozeně podvodníci a darebáci, celkově fungují tyto společnosti, jak to přesně začátkem devadesátých let definoval Francis Fukuyama, na základě tzv. sociálního kapitálu: předpokládá se, že každý člověk má osobní integritu a civilizované chování - dokud se lidé nepřesvědčí o opaku. Není radno například na veřejnost lhát. Anebo třeba projevit arogantní pohrdání vůči zákazníkům.

V Británii kdysi existoval úspěšný řetězec klenotnických obchodů Ratners. Zbankrotoval: zničil si ho sám jeho majitel Ratner. V televizním chat show se zmínil o tom, že jeho obchody prodávají "crap", "sr..ky", nekvalitní zboží. Obchodní řetězec pak spektakulárně zkolaboval. Lidi si řekli, že nebudou kupovat zboží, které jeho prodavač označil za "crap".

Potíž je, že pro většinu občanů v zavedených západních demokratických společnostech je politický systém v jejich zemích, navzdory nejrůznějším frustracím, které s ním zažívají, svou podstatou dobrý - neškodí jim, nemusejí se ho bát, naopak jim umožňuje rozvíjet své schopnosti. Systém existuje s jejich souhlasem, vyjadřovaným ve volbách.

Z tohoto hlediska tedy není pro většinu západních občanů nic špatného na tom, že se zakládají např. v Británii tzv. "neighbourhood watch schemes": jejich podstatou je to, že jestliže soused vidí, že se do vedlejšího domu snaží vloupat zloděj, uvědomí o tom policii - ví, kam se má obrátit. Policie není za normálních okolností považována většinou společnosti za nepřítele - je to instituce, která chrání zákon a pořádek a život obyčejných lidí. Vidíte-li někde ležet opuštěnou tašku, je radno upozornit policii, mohla by to být bomba. Není-li to bomba, nic se nestane. Je to snad odsouzeníhodné "udavačství"? V Británii jsou nyní snad na všech veřejných místech instalovány kamery průmyslové televize, je tomu tak i na opuštěných železničních či autobusových zastávkách (už se většinou nevyskytují graffiti), nyní jsem si povšiml, že kamery jsou instalovány i do vozů londýnského metra. Jsou-li vládní a politické struktury dané země pevné a vím-li, že těchto sledovacích metod nebude zneužito k politickému pronásledování občanů (v Británii v to však v poslední době v důsledku kontroverzního "stalinisty", ministra vnitra Blunketta, mohu jen doufat), obě opatření, kamery i neighbourhood watch schemes, vřele vítám. Vím, že vedly k podstatnému poklesu zločinnosti: zavedením průmyslových kamer a čtyřiadvacetihodinových vrátných se například z některých zvandalizovaných londýnských londýnských sídlišť stala příjemná, až luxusní místa k životu. Mám-li volit svobodu svého soukromí a možnost, že mě někdo ve voze londýnského metra večer okrade a zbije, anebo kameru a bezpečí, volím tu druhou možnost. Musí však existovat demokratická, nezávislá kontrola policie i energické, svobodné sdělovací prostředky.

Prezident Bush se svým systémem TIPS jistě celou věc nebezpečně přehání. Vždycky je důležitá otázka míry: kudy přesně probíhá hranice mezi bezpečností a svobodou? Pro Ameriku bylo myslím dost nešťastné, že právě v době, kdy došlo k její traumatizaci brutálním útokem na Světové obchodní centrum, měla ve vládě lidi, kteří tohoto traumatu začali dosti primitivním způsobem využívat k vlastním ideologickým cílům.

Představa, že od nynějška nebudete moci asi v Americe vpustit do svého bytu instalatéra, protože nevíte, jestli vás neudá, že máte třeba v obýváku knihu od Karla Marxe, stejně jako to, že na spoluobčany má nyní ve Spojených státech donášet milion nekvalifikovaných lidí, je dosti hrůzná.

Přesto však, myslím, nás to nezbavuje povinnosti zasáhnout, vidíme-li, jak agresivní útočník táhne za popruh tašky starší paní přes celé Hlavní nádraží. Ani nás to nezbavuje povinnosti dodržovat základní civilizační imperativy a vyžadovat, aby bezpečnostní instituce státu pracovaly efektivně a ve prospěch občanů (zveřejňujeme v BL fotografie tzv. "podivných postav", civilních příslušníků české policie, vystupujících na demonstracích, abychom ve veřejném zájmu ukázali, jak neefektivně tito údajně utajovaní policisté vypadají) a aby svých mocenských pravomocí nezneužívaly k terorizování občanů a k omezování občanských svobod.

18. 7. 2002
ČTK vydalo dne 15. 7. 2002 vyjádření Anny Stárkové, mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu, dementující zprávu izraelského listu Ha'arec, která informuje o tom, že v rozporu s mezinárodními sankcemi proudí české zbraně přes Sýrii do Iráku. Podobné informace, jaké sdělil list Ha'arec, otiskl již v dubnu britský list Guardian (viz zde). Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu pí. Stárková tvrzení výše uvedených listů popírá. Toto je tisková zpráva brněnského hnutí Nesehnutí.
18. 7. 2002
zdroj: ČTK
18. 7. 2002
18. 7. 2002
Shodou okolností prohlásila tenistka Martina Navrátilová, že chce se svou partnerkou adoptovat děti, zrovna v době, kdy britskou Horní sněmovnou prochází nový návrh zákona o dětech a o adopci (Children and Adoption Bill). Zákon mj. navrhuje, aby bylo dovoleno nesezdaným partnerům a homosexuálním partnerům či lesbickým partnerkám dovoleno adoptovat děti společně.

Zdá se to být relativně malá změna: nesezdaní partneři a homosexuální rodiče mají v Británii právo legálně adoptovat děti už dlouhá léta, avšak dosud směl být z právního hlediska rodičem jen jeden partner - dvojice právo dosud neuznává jako společné rodiče, pokud nejsou sezdáni. Avšak i takováto málo významná změna vyvolala kontroverzi. Shrnujeme, co o tom napsal v neděli 14.7. týdeník Observer:

18. 7. 2002
Petr Kupka
Upřímně se snažím dopátrat podstaty sporu o tzv. zrovnoprávnění homosexuálních dvojic. Koncept "jejich nerovnosti před zákonem" zdá se mi být postaven na fundamentálním nedorozumění příznačném pro dnešní západní společnost, jež si jinak upřímnou snahu o liberální přístup k menšinám může přičíst ke svým ctnostem. Cožpak nebyla rodina muže a ženy povýšena NAD všechny ostatní formy soužití?
18. 7. 2002
Britští vědci dokázali, že materiál z geneticky modifikované DNA proniká do bakterií, které žijí v lidských střevech. To by potenciálně mohlo vyvolat závažné zdravotní otázky. I když geneticky modifikovaný materiál ve většině geneticky modifikovaných potravin nepůsobí zdravotní problémy, mnoho těchto kontroverzních plodin obsahuje geny s instrukcemi pro odolnost vůči antibiotikům. Pokud by se dostal genetický materiál z těchto genů způsobujících odolnosti vůči antibiotikům do lidského žaludku, což je podle experimentů provedených na Newcastle University je pravděpodobné, mohla by být ohrožena odolnost lidí vůči běžným antibiotikům.

Jde o výzkum, který si objednal britský úřad pro kvalitu potravin. Skládal se z prvního známého testu na světě, jemuž se podrobili lidští dobrovolníci, kteří konzumovali geneticky modifikované potraviny. Úřad pro kvalitu potravin charakterizoval výsledky výzkumu jako "bezvýznamné", naproti tomu organizace Přátelé Země je označila za "dynamit". (Informace v angličtině jsou např. zde.)

18. 7. 2002
Celý pondělek strávilo v parlamentu dvě stě poslanců, dobrá stovka jejich asistentů, více než dvacet policistů a na padesát novinářů a jejich techniků hlasovací a volební mašinérií, která měla jediný cíl. Vysvětlit bývalé předsedkyni Unie svobody-DEU Haně Marvanové, že politika je dohoda, a nejde v ní o mediálně prezentované, dogmaticky pochopené "principy". Totéž se až dodnes předvádělo poslancům ODS...
18. 7. 2002

aneb Halina Pawlowská na konci s dechem

Bulvární tisk až na malé výjimky nečtu a v trafikách jen občas letmým pohledem zavadím o jeho titulní stránky. Vždycky jsem si myslel, že svět bulvárních médií je především obdivným a vděčným světem přízně těm, na kterých vydělává a kteří se mu za to úslužně nabízejí. Ani trochu mě nezajímá morálka tohoto mediálně pokřiveného světa, o kterém jsem si ale naivně myslel, že i když je lživý, i to má své meze.

17. 7. 2002

4. července jsem odeslal ze skotského Glasgowa kolekci filmů, na jejichž výrobě jsem se kdysi podílel jako produkční, pro retrospektivu Lesley Keenové na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, na filmovém festivalu, který se koná od 26.7. do 4.8. 2002. Použil jsem služby Euro48, zaručující doručení balíku v západní Evropě do 48 hodin, v České republice do čtyř dnů. Zaplatil jsem poštovné ve výši 4000 Kč.

Jaké bylo však překvapení, když jsem po příjezdu do Prahy zjistil, že ještě 15. 7. balík do Uherského Hradiště nedorazil. Britská pošta okamžitě zahájila šetření a získala z ČR informaci, že je prý balík už od 8.7. "v ČR na celnici" a že prý celnice kontaktovala ředitele festivalu, ten se však prý neozval. Ředitel festivalu odpověděl, že byl v Karlových Varech, těžko ho tedy mohla celnice kontaktovat. Pracovnice britské pošty byla velmi rozhněvána, že jí z Brna lhali, že se s festivalem už spojili. Filmová škola v Uherském Hradišti vyvinula úsilí balík získat, celnice v Brně jí však sdělila, že "tam žádný takový balík není".

Zjistili jsme v Británii, že balík má být na poště Brno 12, Mojmírova 22. Filmová škola v Uherském Hradišti se snažila celou středu 17. 7., třináct dní po odeslání balíku! na tuto poštu telefonovat, bezvýsledně. Telefon nikdo nebral a když ho jednou vzali, řekli, že příslušná úřednice bude k dispozici až ve 13.30. Ve 13.30 ani později telefon už zase nikdo nebral. Je zjevné, že se budou muset pracovníci festivalu do Brna zítra vypravit osobně.

Blahopřejeme České poště k vynikající úrovni služeb a o osudu balíku budeme dále informovat. Doufám jen, že ho Česká pošta za ty 4000 nevrátí zase do Skotska...:)

Uvádíme to jako modelový, odstrašující příklad. Kolik pracovních hodin zaměstnanců jiných firem dokáže Česká pošta tímto přístupem proplýtvat? Neměla by za to platit odškodné?

18. 7. 2002

Česká pošta samozřejmě jak jinak od 1.září 2002 zase zdražuje své služby. Není to už žádné překvapení, a protože monopol má své výhody, kdo jiný než zákazník má zvyšování nákladů zaplatit. "Napište to na Špidlu", chce se ironicky říci, jenomže Česká pošta je administrativně hodně přebujelý orgán, jehož zaměstnanci až příliš viditelnou změnou osobní iniciativy během dvanácti let neprošli. Jsou stále nepružní, otráveni rodinnými problémy a v mnoha případech zažívám stále týž pocit, že je svými požadavky obtěžuji. Hlavní obrat jistě dělají řadový občané, rozesílajíce své pozdravy po všech koutech České republiky, nicméně vstřícnost státního subjektu k soukromé sféře je viditelnější.

18. 7. 2002
Diskuse o rozporech v bibli ukázala, že sebevědomě přezíravé, marxisticko-pseudovědecké postoje k náboženství a k věřícím lidem mají u nás stále ještě překvapivě hodně vyznavačů (to slovo užívám záměrně, jde jen o jiný druh víry), a že kultura demokratické diskuse je u nás stále ještě v plenkách. Britské listy na sebe berou sysifovský úkol, když se pokoušejí toto pole kultivovat, ať už je konkrétní námět diskuse jakýkoli. Nechtěl bych být v kůži šéfredaktora, na kterého se sypou útoky zleva i zprava, ačkoli jenom (nebo hlavně) díky jemu tato tribuna existuje. Zarytým zastáncům tzv. "vědeckého světového názoru" nabízím spíš k tichému zamyšlení než k další ideologické řežbě několik fakt, o kterých školské učebnice dodnes taktně (takticky?) mlčí.

Ponechejme stranou vědce jako byl Koperník (1473-1543), Tycho de Brahe (1546-1601), Descartes (1596-1650), Kepler (1571-1630), Pascal (1623-1662), Newton (1643-1723), Leibniz (1646-1716), Euler (1707-1783), Volta (1748-1827), Ampére (1775-1836), Cauchy (1789-1857), Oersted (1777-1851), Maxwell (1831-1879), Marconi (1874-1937). Byli to vesměs mužové hluboké víry, z pohledu dnešního ateisty ovšem "zatížení středověkými náboženskými představami" a nedisponující ještě poznáním moderního věku. Podívejme se tedy, co o Bohu soudí představitelé moderní vědy 19. a 20. století, kteří posunuli lidské poznání významně kupředu.

17. 7. 2002

"Váš apel na neanonymní diskuzní příspěvky se týká zřejmě jen části populace, že. Dovolím si totiž pochybovat o autenticitách jmen Hitlerův vnuk; JM Sydney ap. Uvítám Váš názor na způsob řešení dané situace," napsala Britským listům Renata Turková.

Odpovídáme:

"Řešit se to nedá, pokud chceme zachovat otevřenost fór, a to chceme.

Žádáme ty diskutéry, kteří vstupují na naše fóra, což je soukromý prostor, aby se řídili zásadami, které jsme definovali v záhlaví fór, totiž, aby diskutovali s uvedením svého pravého jména a adresy.

To, že mnozí diskutéři tento zdvořilý požadavek nerespektují, vypovídá výmluvně o míře jejich slušnosti a zároveň i o míře důvěryhodnosti jejich příspěvků. Čtenáři si musejí sami na tento jejich přístup učinit vlastní názor. Co byste si asi mysleli o člověku, kterého byste si pozvali do bytu a požádali, aby se zul, on ten požadavek ignoroval a dupal vám po obýváku v zablácených bagančatech? Poslouchali byste jeho argumenty, jak si co nejpěkněji zařídit byt?

Anonymní diskuse nemá příliš mnoho společného s demokracií. Příspěvky od anonymů, týkající se politiky a demokratického provozu, nemohou být brány vážně. Úhybnost a schovávání se je pozůstatkem komunismu. K vystupování jako hrdý občan demokratické společnosti je zapotřebí i určitého množství odvahy.

Jan Čulík

Pseudonymní autor je ten, kdo sdělil redakci svou plnou totožnost. Z právního hlediska poznamenává Jaroslav Štemberk:

Jestliže někdo vystupuje kozistentně jako třeba: JM-Sydney, skepticus maximus, případně Libor, Jirka, Jena, atd., pak nejde ve smyslu autorského zákona o anonym, ale o pseudonym. Zákon umožňuje publikovat díla s uvedením pseudonymu místo pravého jména autora (i bez jeho jména). Pokud si autor výslovně přeje publikovat anonymně nebo pod pseudonymem a vydavatel mu to umožní, pak nesmí pravé jméno autora bez jeho souhlasu zveřejnit (viz § 7 autorského zákona č. 121/2000 Sb.) a přebírá všechna práva a povinnosti autora ve vztahu k třetím osobám. Proto je požadavek na nezveřejňovaní anonymních a pseudonymních příspěvků, u kterých není totožnost autora redakci bezpečně známa, zcela oprávněný. Vydavatel by totiž nemohl vůči autorovi uplatnit náklady a náhrady škody z případných sporů, které by v důsledku zveřejnění mohly vzniknout a které je vydavatel oprávněn po autorovi požadovat, pokud by mu takto vznikly."

K tomu dodáváme: Praxí Britských listů je zásadně nepublikovat příspěvky pod pseudonymy, neboť zastáváme názor, že autoři by měli být schopni se za své příspěvky veřejně postavit a obhájit je. Výjimečně publikujeme bez uvedení jména autora závažné materiály, které je třeba zveřejnit ve veřejném zájmu a kde by zveřejnění totožnosti autora ohrozilo. V tom případě však jméno, totožnost i adresa autora příspěvku musí být redakci známa (nejsou to tedy v pravém smyslu slova anonymní příspěvky).

Jako nikde ve společnosti nemůže člověk publikovat pomluvy a lži, aniž by se vystavil občanskému soudnímu sporu za pomluvu, není to přípustné ani na fórech Britských listů. Proto je logické, že jestliže nějaká osoba publikuje na fórech BL žalovatelné lži, bráníme se proti nim občanským soudním sporem, případně stížností vůči zaměstnavateli, pokud k publikaci těchto lží či pomluv jejich šiřitel zneužívá podnikového počítače v pracovní době. V západním prostředí je absolutně nepřijatelné šíření hate mail ze soukromých a zejména z podnikových počítačů a zaměstnavatelé postupují - právem - proti pachatelům velmi efektivně.

Zdá se tedy, že někteří přispěvatelé publikují své příspěvky na fórech BL anonymně pouze z těch důvodů, aby mohli beztrestně šířit lži, pomluvy či polopravdy. Fóra Britských listů jsou určena k demokratické diskusi, nikoliv k šíření hate mailů. Každý si může udělat svůj úsudek o etice osob, které tato fóra zneužívají k těmto nepřijatelným cílům.

Poskytujeme svobodné debatní fórum, ale každý jeho čtenář si může sám udělat úsudek o tom, jakým způsobem ho uživatelé využívají či zneužívají, i o jejich etice.

Renata Turková reaguje:

Vážený pane Čulíku,

děkuji Vám ze "rozpoutání" oné diskuse a docela mě hřeje potěšení, že jsem ji de facto iniciovala. Pobavila jsem se výborně! A zároveň jsem si ověřila platnost některých svých názorů na diskutující (JM Sydney je modelovým představitelem).

Dovolte mi, abych Vás ještě několik vteřin zdržela sdělením svého osobního názoru - a konečně i (doufejme) zajímavého poznatku. Domnívám se, že právě ona pseudo-anonymita internetového uživatele vyvolává i v jinak seriozních jedincích blažený pocit nepřistižitelnosti u proslulého zakázaného ovoce ( musíš zdravit starší dámu jako první, nesmíš mluvit sprostě, tohle nikdy neříkej..). Ale stejně - v tomhle momentu zneužití své dospělosti si zasluhují těch pár výchovných na zadek ... např. touto diskusí.

A onen poznatek - proč se za nom de guerre schovávají i ti, kteří uměli statečně opustit zemi a ustrašenec jako já si pod svým jménem prezentoval své názory - aby se uměl srovnat sám se svým svědomím.

(Pravda, zase neoplývám tím bankovním kontem.)

Ještě jednou dík a přeji hezký den!

Renata Turková
videozáznam z pasáže Světozor
16. 7. 2002

1. Kdo při služebním zákroku překračuje svou pravomoc, nepožívá ochrany veřejného činitele.
2. Shromáždění občanů nelze rozehnat jen z toho důvodu, že nebylo ohlášeno

To jsou závažné, precedenční závěry, které vyplývají ze soudních rozhodnutí v kauze Nike, ve které v pondělí proběhlo další hlavní líčení.

12. května loňského roku zúčastnilo několik aktivistů petiční akce zaměřené proti firmě Nike a jejím praktikám v zemích třetího světa. Policisté usoudili, že petiční akce vyžaduje svolení majitele pozemku (je to v rozporu s příslušným zákonem) a proti účastníkům zasáhli.

Petr G. byl v pondělí odsouzen obvodním soudem za útok na veřejného činitele, který se ale provedeným dokazováním vůbec nepodařilo prokázat, k 80 hodinám obecně prospěšných prací. V mimořádně chabém ústním odůvodnění rozsudku soudkyně uvedla, že útoku na veřejného činitele se dopustí každý, kdo napadne osobu v uniformě, konstatuje Tomáš Pecina. Inu, úcta k uniformám přežije i císaře Františka Josefa... Petr G. je odhodlán se proti rozsudku odvolat.

V pondělí v této kauze však obdržel rozsudek odvolacího soudu další z obviněných, Radek Mikula. Tenro rozsudek je korektní a věcný a jednoznačně stanoví, že policisté překračující svou pravomoc (tak, jak se to stalo v pasáži Světozor) nepožívají ochrany veřejného činitele. Kromě toho rozsudek uznává, že vinu Radka Mikuly vyvrací i videozáznam incidentu.

Připomeňme, že ačkoli jedním z účastníků pořízený videozáznam při protestní akci v pasáži Světozor prokázal, že Radek Mikula byl strážníkem městské policie napaden a zbit, soudkyně Podlipná při soudním řízení první instance tento důkaz nevzala v úvahu, přijala za pravdivé výpovědi policistů a aktivistovi uložila za "útok na veřejného činitele" roční podmínku.

Ve středu 24. 7. bude mít odvolací řízení další z obviněných v kauze "Nike", Zdeněk Z.

Britské listy tuto kauzu jako precedenční sledují již dlouho (zde, zde a zde).

17. 7. 2002
V minulých dnech vyšlo najevo, napsal v neděli 14. července v týdeníku Observer reportér Ed Vulliamy, že prezident Bush zřejmě poskytl zavádějící informace o jedné své pochybné finanční transakci, v jejímž rámci před lety zbohatl. Tyto informace byly publikovány v době, kdy Bush minulý týden vystoupil proti neetické podnikatelské praxi některých amerických podniků, avšak stal se terčem kritiky, že byl jeho projev příliš nekonkrétní.

V roce 1990 Bush prodal akcie ropné společnosti, v jejíž správní radě zasedl. V důsledku tohoto prodeje zbohatl. Z oficiálních dokumentů vyplývá, že navzdory Bushově tvrzení o opaku Bush věděl, že hodnota akcií jeho společnosti, Harken Oil, v blízké budoucnosti radikálně poklesne. Prodal je tedy ještě na poslední chvíli právě včas a vydělal tím 835,807 dolarů. V Americe je však trestným činem obchodovat na základě tzv. insider information, exkluzivních důvěrných informací, s akciemi, o niž jen prodejce či kupec ví sám z důvěrných pramenů, že jejich hodnota v blízké budoucnosti stoupne či klesne.

George W. Bush
17. 7. 2002
Vláda amerického prezidenta George W. Bushe chce naverbovat miliony amerických občanů jako amatérské udavače. Je to plán, který velmi znepokojuje americké organizace, zabývající se obranou lidských práv, napsal v pondělí v australském listě Sydney Morning Herald Ritt Goldstein. (Goldstein je americký investigativní novinář a bývalý čelný aktivista hnutí za to, aby se americká policie musela ze své práce veřejně zodpovídat. Od roku 1997 žije ve Švédsku, kde požádal o politický azyl. Tvrdí, že se stal obětí útoků, ohrožujících jeho život, protože požaduje transparentnost práce americké policie. Jeho žádost o azyl podpořily Evropský parlament, pět ze sedmi velkých politických stran ve Švédsku, duchovenstvo, Amnesty International a další organizace na obranu lidských práv.) Systém informací a prevence proti terorismu (Terrorism and Information System, TIPS), znamená, píše australský list, že budou mít Spojené státy větší procento udavačů než jich mělo nechvalně známé východní Německo se svou tajnou policií Stasi.

Program má využívat nejméně 4 procent amerických občanů k tomu, aby informovali policii o "podezřelé činnosti".

16. 7. 2002

Přípravný výbor strany Evropští demokraté exprimátora Kasla požádalo ministerstvo vnitra o registraci. Žádost by měla být podložena podpisy téměř 2200 lidí, které strana získala při podpisové akci v centru Prahy.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

9. 7. 2002

Omlouváme se, že stále není z technických důvodů zprovozněno vyhledávání na tomto serveru. Na věci se pracuje. Prosíme, používejte zatím vyhledávače www.google.com. Zvolte "Pokročilé vyhledávání" a omezte hledání na domény www.bĺisty.cz (BL od 1. 10. 2001 do dneška), popř. na www.britskelisty.cz (BL od července 1996 do 30.9.2001). Děkujeme za strpení.

17. 7. 2002

Omlouváme se čtenářům za dočasnou nefunkčnost fotogalerií a části archivu starších článků. Děje se tak v souvislosti se zvyšováním bezpečnosti redakčního systému a s tím souvisejícím přepsáním některých částí redakčního systému za plného provozu, což se neobejde bez "ladění"... Doufáme spolu s programátorem D.J. Pantůčkem, že nepříjemná omezení funkčnosti nebudou trvat příliš dlouho.

redakce
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2002 Blairová mě chce nechat vyhodit, stěžuje si šéfredaktor Daily Mirroru   
18. 7. 2002 Pomůže stát, když se v cizině stanete obětí přepadení? Radek  Mokrý
18. 7. 2002 Nesehnutí: Není pravda, že ČR nevyváží zbraně do Sýrie   
18. 7. 2002 Proč by děti měly mít právo na homosexuální rodiče   
18. 7. 2002 Má občan v demokracii také nějaké povinnosti? Jan  Čulík
17. 7. 2002 O smyslu politiky a o smyslu reklamy Michal  Rusek
17. 7. 2002 Poděkování nejvlivnější političky Martin  Škapík
17. 7. 2002 Účel světí prostředky Pavel  Bráborec
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
17. 7. 2002 USA chtějí využívat každého 24. občana jako dobrovolného informátora policie   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí"? Lubomír  Sedláčik, Jan Čulík
16. 7. 2002 Velká Británie: spravedlnost v konfliktu se svobodou projevu   
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
9. 7. 2002 Svoboda slova: Jak chtěli američtí akcionáři cenzurovat britský list The Daily Mirror   
19. 6. 2002 Britská vláda nebude zavádět "chartu pro čmuchaly"   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2002 Patří majetek katolické církvi nebo katolická církev majetku? Martin  Martínek
28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund
28. 6. 2002 Klausův telefonát voličům lze z psychologického hlediska pochválit Daniela  Pilařová

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík