18. 7. 2002
Vědci nalezli geneticky modifikované geny v lidských střevechBritští vědci dokázali, že materiál z geneticky modifikované DNA proniká do bakterií, které žijí v lidských střevech. To by potenciálně mohlo vyvolat závažné zdravotní otázky. I když geneticky modifikovaný materiál ve většině geneticky modifikovaných potravin nepůsobí zdravotní problémy, mnoho těchto kontroverzních plodin obsahuje geny s instrukcemi pro odolnost vůči antibiotikům. Pokud by se dostal genetický materiál z těchto genů způsobujících odolnosti vůči antibiotikům do lidského žaludku, což je podle experimentů provedených na Newcastle University je pravděpodobné, mohla by být ohrožena odolnost lidí vůči běžným antibiotikům.
Jde o výzkum, který si objednal britský úřad pro kvalitu potravin. Skládal se z prvního známého testu na světě, jemuž se podrobili lidští dobrovolníci, kteří konzumovali geneticky modifikované potraviny. Úřad pro kvalitu potravin charakterizoval výsledky výzkumu jako "bezvýznamné", naproti tomu organizace Přátelé Země je označila za "dynamit". (Informace v angličtině jsou např. zde.) |
Jde o výzkum, který si objednal britský úřad pro kvalitu potravin. Skládal se z prvního známého testu na světě, jemuž se podrobili lidští dobrovolníci, kteří konzumovali geneticky modifikované potraviny. Úřad pro kvalitu potravin charakterizoval výsledky výzkumu jako "bezvýznamné", naproti tomu organizace Přátelé Země je označila za "dynamit". Vědci využili sedm dobrovolníků, kteří se v minulosti podrobili operaci, kdy byla odstraněna dolní část jejich střev a nyní využívají sáčků na kolostomii. Zjistili, že "relativně velké množství geneticky modifikované DNA přežilo cestu tenkým střevem". U lidí, kteří měli neporušený žaludek, se to nedělo. Plný text zprávy britské Královské společnosti o geneticky modifikovaných plodinách je zde. Vědci také vyjmuli ze stolice bakterie ze střev a nechali je se rozmnožit. Ve třech ze sedmi vzorcích byly nalezeny stopy genu odolného vůči herbicidům, který se tam dostal z geneticky modifikovaných potravin.Zpráva dodává, že "transgeny sice přežily cestu tenkým střevem, ale zdá se, že v tlustém střevě jsou zcela zlikvidovány." Michael Antonio, který přednáší molekulární genetice na King's College Medical School v Londýně konstatoval, že výsledky tohoto výzkumu jsou významné. "Podle mě jasně dokázaly, že se do bakterií ve střevech dostává DNA z geneticky modifikovaných potravin. Dosud všichni vždycky popírali, že by to bylo možné." Dodal, že výzkum byl postižen "množstvím nedostatků", ale že to nijak nezpochybňuje význam hlavního zjištění. "Vyplývá z toho, že by se v žaludku mohly rozšířit značkovací geny, které by mohly ohrozit odolnost lidí vůči antibiotikům. Zkoušky ukázaly, že se to může stát už po jediném jídle." Značkovací geny jsou vkládány do geneticky modifikovaných potravin pro identifikaci geneticky modifikovaných buněk a tkání během jejich vývoje. Britská Horní sněmovna požaduje, aby bylo jejich užívání co nejrychleji zrušeno. Přátelé Země požadují, aby se těchto značkovacích genů okamžitě přestalo v geneticky modifikovaných potravinách užívat. Britský úřad pro kvalitu potravin konstatoval, že tyto testy "dokázaly, že za reálných podmínek při užití dobrovolníků nepřežije geneticky modifikovaný materiál cestu celým lidským zažívacím ústrojím." |