16. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 7. 2002

Velká Británie: spravedlnost v konfliktu se svobodou projevu

"Doufáme vždycky, že spravedlnost by se nikdy neměla dostat do opozice vůči svobodě projevu. Svoboda projevu a kritická kontrola jednání lidí, kteří jsou u moci, patří k nejvýznamnějším nástrojům, jimiž se demokracie hájí proti svému ochromování, proti trestným činům a proti nespravedlnosti. Avšak minulý týden se dostal princip spravedlnosti a princip svobody projevu do ostrého konfliktu způsobem, pro jehož vyřešení nebyly vybaveny ani soudy ani sdělovací prostředky."

Belgický pivovar Interbrew vyhrál po šesti měsících závažný soudní spor nad britskými deníky Financial Times, Guardian, Times a Independent. Firma Interbrew má nyní podle rozhodnutí soudu právo požadovat, aby jí tyto britské deníky odevzdaly důvěrné dokumenty, které novináři odmítají vydat a poukazují přitom na nutnost, aby měl tisk právo utajovat své zdroje - jinak, tvrdí novináři, mu totiž nikdo nesvěří závažné informace ve prospěch veřejného zájmu. Belgická firma Interbrew argumentuje, že tyto důvěrné dokumenty potřebuje, aby se mohla domoci nápravy v případě závažného trestného činu.

Výše jmenované britské deníky v pátek odmítly splnit požadavek soudu, který potvrdil i odvolací soud, a zdůraznily, že mají vyšší povinnost bránit utajení svých zdrojů, a tedy svobodu projevu. Dodaly, že se odvolají v této věci k Evropskému soudu pro lidská práva. V důsledku odmítnutí splnit rozhodnutí britských soudů čelí tyto čtyři hlavní britské deníky velkým pokutám. Záležitost je nesmírně závažná, ale není jednoznačná. Shrnul ji v týdeníku Observer v neděli 14. července Will Hutton:

"Možná by stálo za to uvést, že South African Breweries jsou v současné době největším výrobcem a exportérem českého piva, m.j. též vlastníkem Plzeňských pivovarů a značky 'Pilsner Urquell'," poznamenává Jaroslav Štemberk.

Příběh začal loni na podzim v londýnské City: dvě investiční banky, Goldman Sachs a Lazards vypracovaly pro belgickou firmu Interbrew podrobnou studii kam investovat. Takové dokumenty se běžně využívají při investičním bankovnictví. Je-li analýza dostatečně přesvědčivá, dostanou pak od zákazníka pokyn, aby zahájily investiční proces, což znamená, že banky za to dostanou zaplaceno honoráře ve výši stovek milionů liber - to pak ospravedlňuje astronomické platy jejich ředitelů a vedoucích pracovníků.

Firma Interbrew se zajímala o South African Breweries, o Jihoafrické pivovary. Ředitel firmy Interbrew Hugo Powell měl zájem o koupi těchto pivovarů a banky projekt velmi důrazně podpořily.

Jenže než se Hugo Powell mohl řádně rozhodnout kdosi - kdo měl zřejmě přístup buď do obou bank anebo do firmy Interbrew - tento analytický dokument zfalšoval tím, že k němu dodal přední stránku, takže to vypadalo, že se firma Interbrew skutečně uchází o koupi Jihoafrických pivovarů za 4,6 miliard liber. Pak si zřejmě někdo - nebo skupina osob - koupila větší počet akcií Jihoafrických pivovarů. A posléze kdosi rozeslal zfalšovaný dokument anonymně britským novinám. Všechny otiskly zprávu, že se firma Interbrew připravuje koupit Jihoafrické pivovary. V důsledku toho radikálně poklesla hodnota akcií firmy Interbrew a radikálně stoupla hodnota akcií Jihoafrických pivovarů. Pachatel podvodu tak vydělal miliony liber - pokud si ty akcie koupil předem. Firma Interbrew musela uložit své plány k ledu a normální akcionáři Jihoafrických pivovarů - včetně britských penzijních fondů, tedy obyčejných britských občanů, byli okradeni.

Firma Interbrew se cítila poškozena trestným činem a inspekční orgán britského City, Financial Services Authority, se jala vyšetřovat případ, který vypadal jako jasné zneužití insider informací. Firma Interbrew i Financial Services Authority požádaly britské deníky, aby jim vydaly inkriminované dokumenty. Novináři však odmítli odhalit své zdroje, a tak je firma Interbrew i Financial Services Authority pohnaly k soudu. Na základě precedentu argumentovaly, že jako oběti trestného činu mají právo donutit každého, kdo se na daném trestném činu podílel, i když třeba nevědomky, aby napomohl k tomu, aby bylo učiněno spravedlnosti zadost. Do této situace se dostaly všechny čelné britské noviny, a tak mají povinnost vydat inkriminované dokumenty.

Jenže pro noviny něco takového porušuje neporušitelnou zásadu. Jestliže novináři nebudou moci za všech okolností zaručit anonymitu svých zdrojů, nikdo nebude sdělovacím prostředkům poskytovat žádné závažné informace. Nezáleží na tom, zda byly dokumenty zfalšovány anebo zda se nevědomky britský tisk podílel na trestném činu; sdělovací prostředky mají významnější povinnost hájit svou schopnost dělat svou práci. Pokud by ustoupily v tomto jediném případě, vznikl by precedent a pak by chtěl přístup k zdrojům důvěrných informací od médií každý.

Avšak na druhé straně je to také nesmírně obtížné: pokud by druhá strana tento případ prohrála, znamenalo by to, že podvodníci, využívající insider trading, mají napříště zelenou. A znamenalo by to také, že jsou sdělovací prostředky nad zákonem.

Čím víc jsem o tom uvažoval, tím víc jsem byl znepokojen, píše Hutton. Je něco jiného, když obhajujete utajení důvěryhodného zdroje, který znáte (ať už jsou jeho motivy jakékoliv) a který vám poskytl správné informace, a úplně něco jiného bránit utajení totožnosti pachatele trestného činu, který vás učinil spolupachatelem. Soudce v tomto případě rozhodl, že není veřejným zájmem šíření falešných informací, které napomáhají trestnému činu, a má zřejmě pravdu.

Britský tisk reaguje na obvinění, že se v této věci staví na zákon, velmi silnými argumenty. Důkazy o podvodném insider trading v tomto případě nejsou jasné a jisté, jsou dosud jen velmi nepřímé. Dokumenty byly zfalšovány jen minimálně: podstatnou informací bylo, že firma Interbrew skutečně připravovala převzetí Jihoafrických pivovarů, a tuto informaci britský tisk správně prezentoval veřejnosti. Mají noviny snad takové informace potlačovat? Firma Interbrew by neměla ohrožovat svobodu projevu tím, že doufá, že to pomůže jejímu případu. Znamenalo by to, že v budoucnosti bude moci každá instituce, která chce umlčet sdělovací prostředky, argumentovat, že byla publikací určité informace nespravedlivě poškozena, a má tedy právo na odtajnění zdroje, který ji poskytl. A šéfredaktoři se budou víc bát publikovat nepříjemné informace.

Ovšem Británie nemá psanou ústavu, která brání svobodu projevu, a tak je zjevné, že o případu musí rozhodnout Evropský soud pro lidská práva. A ten budou muset, míní Will Hutton, britské noviny respektovat.

                 
Obsah vydání       16. 7. 2002
16. 7. 2002 Soud: Policisté překračující svou pravomoc nepožívají ochrany veřejného činitele Štěpán  Kotrba, Jaroslav  Štemberk
16. 7. 2002 Velká Británie: spravedlnost v konfliktu se svobodou projevu
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti
15. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Média v otázce veřejné služby selhávají Jan  Paul
15. 7. 2002 Keď zaspievajú Pavarotti a Lexa Lubomír  Sedláčik
16. 7. 2002 Pyšná princezna ODS aneb Pohádka bez dobrého konce Michal  Kubíček
16. 7. 2002 Analýza volebního "neúspěchu" ODS zpracována. Proč? Josef  Trnka
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause
16. 7. 2002 Rozpory v Bibli - odpověď bývalého křesťana Zdeněk  Bobek
16. 7. 2002 Poznámka na okraj biblických pochybností Jaroslav  Štemberk
9. 7. 2002 Vyhledávání v Britských listech
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2002 Velká Británie: spravedlnost v konfliktu se svobodou projevu   
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
9. 7. 2002 Svoboda slova: Jak chtěli američtí akcionáři cenzurovat britský list The Daily Mirror   
19. 6. 2002 Britská vláda nebude zavádět "chartu pro čmuchaly"   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek
22. 4. 2002 Reflex versus větrné mlýny Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba