7. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2004

Vláda prezidenta Bushe se připravuje na zveřejnění dalších děsivých fotografií a videozáznamů z vězení Abu Ghraib. Obrazově je zdokumentováno, jak američtí vojáci souloží s jednou iráckou ženou, dále jak vojáci téměř ubili jednoho vězně k smrti a také znásilňování mladých iráckých chlapců iráckými strážemi ve vězení.

9. 5. 2004

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že tři důstojníci britské vojenské rozvědky prováděli od ledna do dubna 2004 výslechy v nechvalně známém vězení Abu Ghraib u Bagdádu. Ministerstvo však popírá, že by se podíleli na týrání iráckých vězňů. Britští vyšetřovatelé dorazili do vězení Abu Ghraib v době, když už probíhalo oficiální vyšetřování týrání vězňů.

Vyvolává to otázky, kdy se nejvyšší britští představitelé vlastně dověděli, že v Iráku dochází k mučení vězňů, upozornil v neděli týdeník Observer.

Britští vojáci, rozmístění v Basře, údajně chladnokrevně zastřelili osm iráckých civilistů, napsal v neděli týdeník Independent on Sunday.

Vojáci z britského pluku Royal Regiment of Fusiliers čelí trestnímu stíhání poté, co vyšly najevo fotografie, na nichž jsou nuceni iráčtí vězni v britském vězení v Iráku podílet se na homosexuálních aktech, informoval týdeník Sunday Times.

Mezinárodní Červený kříž porušil své tradiční mlčení a zdůraznil, že se snažil na četných tajných jednáních úpěnlivě přesvědčovat vedoucí představitele západní koalice v Iráku, aby zamezili mučení vězňů. V britské komerční televizi ITV konstatovala mluvčí Amnesty International, že varovala britskou vládu, že v Iráku dochází k mučení vězňů už v červenci 2003.

9. 5. 2004

Spojené státy se zprvu vymlouvaly, že se mučení a týrání vězňů v Iráku dopouštěla jen hrstka - šest - vojáků, kteří prý v žádném případě nezosobňovali oficiální armádní politiku.

Toto předstírání se nyní rychle rozpadá.

V sobotu vyšlo v USA znovu najevo, že týrání vězňů bylo systematické. Jedna z obviněný vojákyň, Sabrina Harmanová, sdělila listu The Washington Post, že jí vyšetřovatelé z výzvědných služeb výslovně nařídili, aby zlomila vězně pro účely následných výslechů. "Přiváželi vězně buď pojednom, anebo ve skupinách. Vězni už byli v poutech a na hlavě měli kápě," konstatovala Harmanová emailem z Bagdádu. "Úkolem vojenské policie bylo zabránit jim ve spánku a znepříjemňovat jim život tak, aby pak při výslechu vypovídali."

8. 5. 2004

Sexuální ponižování iráckých vězňů ve vězení Abu Ghraib si nevymyslelo individuálně a na vlastní pěst pár amerických vojáků. Je to součástí zavedeného systému ponižování vězňů, který užívají speciální americké jednotky. Tento způsob zacházení s vězni se nyní šíří mezi obyčejné vojáky i mezi soukromé firmy, najaté na hlídání vězňů, informovaly britské vojenské zdroje. Systém má název R2I: Resistance to Interrogation.

Jeden bývalý člen britských speciálních jednotek konstatoval: "Bylo jasné z rozhovorů s pracovníky amerických soukromých firem v Iráku, že vězeňští strážci využívali technik R2I, aniž by o to věděli."

8. 5. 2004

Mnoho z šokujících záběrů týrání iráckých vězňů si pořídili vojáci amatérsky sami, většinou vlastními digitálními fotoaparáty. Tyto fotografie pak emailem posílají známým či domů. Na rozdíl od předchozích válek, dnes - v důsledku technologického pokroku - absolutně nefunguje jakákoliv vojenská cenzura korespondence. Během svého pátečního slyšení přiznal americký ministr obrany Donald Rumsfeld, že šíření fotografií z Iráku americké úřady nemají nijak možnost kontrolovat.

8. 5. 2004

"Jsme Američani. Hodně je na nás v současnosti blbého, ale jednu věc má většina z nás společnou: Nelíbí se nám, když nám začne někdo nařizovat, že něco nesmíme vidět. TO je neamerické. Jestliže budu muset cestovat po Americe a promítat svůj film v městských parcích (anebo, jak mi včera jeden člověk nabídl, promítat to na zeď jeho domu, aby to viděli sousedi) tak to učiním."

Americký komik a dokumentarista Michael Moore odmítl nařčení od společnosti Disney, která ho obvinila, že si prý záměrně dělá reklamu tím, že údajně načasoval oznámení o tom, že Disney zakázal distribuci jeho nového filmu Fahrnenheit 911 právě na dobu před jeho premiérou na letošním filmovém festivalu v Cannes. Moore zdůrazňuje, že to není pravda. Na svých internetových stránkách napsal:

8. 5. 2004

K rozhodnutí nedistribuovat nový film Michaela Moora:

Dejte společnosti Walt Disney zlatou medaili za zbabělost, za to, že zakázala své pobočce Miramax distribuovat film [Michaela Moora Fahrhenheit 9/99], který kritizuje prezidenta Bushe a jeho rodinu," napsal americký list New York Times a pokračoval: Firma, která by měla hájit svobodu projevu, se namísto toho rozhodla zcenzurovat dokumentární film, který zcela zjevně spadá do kategorie přijatelných politických komentářů. Je zjevné, že Disney má daleko raději peníze než svobodu politické debaty.

Celý komentář v angličtině ZDE

7. 5. 2004

pátek 0.30. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld přednesl před vojenským výborem amerického Senátu v pátek večer tento pozoruhodný projev. (Přinášíme překlad zkrácené verze podle internetových stránek BBC, kompletní verze v angličtině je např. ZDE)

V minulých dnech se hodně diskutuje o tom, kdo nese odpovědnost za strašlivé činy, které se staly v Abu Ghraib.

Tyto činy se staly za mého dohledu. Jako ministr obrany jsem za ně odpovědný. Přijímám plnou odpovědnost.

8. 5. 2004

Červený kříž konstatoval v pátek, že upozorňoval americké činitele, že dochází k týrání vězňů americkými vojáky v Iráku už od doby krátce po americkém útoku na Irák. Americký administrátor v Iráku Paul Bremer uvedl, že poprvé získal povědomí o týrání iráckých vězňů až letos v lednu.

7. 5. 2004

Sílící krize v Americe ohledně toho, jak někteří američtí vojáci týrali irácké vězně, vedla podle některých zpráv k tomu, že v americké vládě vznikly vážné konflikty, konstatoval britský rozhlas ve čtvrtek v podvečer. Bushův Bílý dům se dosud odlišoval od většiny předchozích amerických vlád tím, že vystupoval na veřejnosti jednotně. Skoro vůbec z něho na veřejnost nepronikaly ztrapňující informace. To se teď, prý, radikálně mění.

7. 5. 2004

Ve čtvrtek se přihlásil britský voják s novými obviněními, že britští vojáci týrali irácké vězně. Mluvčí britského ministerstva obrany potvrdil, že muž, který se přihlásil listu The Daily Mirror, hovořil ve čtvrtek večer s britskou vojenskou policií.

7. 5. 2004

Powellovi poradci útočí na Bushe

Čelný poradce amerického ministra zahraničí Colina Powella konstatoval, že má ministr plné zuby, že se musí neustále omlouvat za americkou vládu, a ostře zaútočil na "ideologické" jestřáby v Bushově vládě. Charakterizoval americkou politiku sankcí proti zemím, jako je Kuba a Pákistán jako "nejpitomější politiku na této planetě".

Pozoruhodně otevřeně si v americkém časopise GQ stěžoval Larry Wilkerson, šéf štábu amerického ministra zahraničí Colina Powella, že musí Powell v Bushově vládě neustále odstraňovat vzniklé krize.

"[Powell] je nucen věnovat polovinu svého pracovního času tomu, že chlácholí partnery a omlouvá se lidem po celém světě za různé ne příliš graciézní akce."

Článek v časopise GQ o Colinu Powellovi je zajímavý zejména velmi otevřenými výroky Powellových spolupracovníků o Bushově vládě. Svědčí, že mezi powellovci a bushovci zuří ostrá válka.

9. 5. 2004

Proruský čečenský prezident Achmad Kadyrov a nejméně dalších 30 osob bylo zavražděno bombovým atentátem během oslav výročí konce druhé světové války v hlavním městě Čečenska Groznyj. Ruský prezident Vladimir Putin charakterizoval Kadyrova jako "opravdového hrdinu" a zavázal se, že se pomstí.

Zavraždění prezidenta Kadyrova je považováno za velkou ránu pokusům Moskvy nastolit v Čečensku pořádek.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
9. 5. 2004

Británie:

Conrad Black, bývalý zdiskreditovaný majitel britského konzervativního deníku Daily Telegraph, bude v pondělí oficiálně obviněn z defraudace. Tiskový koncern Hollinger International, jehož Black býval ředitelem, dramaticky zvýšil své nároky na odškodné, vznášené proti Blackovi, na 1,2 miliardu dolarů. Požadavek na odškodné v této výši bude předložen americké Securities and Exchange Commission, Komisi pro dohled nad kapitálovým trhem. Jde o vážnou eskalaci právního konfliktu mezi koncernem Hollinger a Blackem, bývalým předsedou jeho správní rady. Poprvé bude do sporu nyní zatažena i Blackova manželka, konzervativní komentátorka listu Daily Telegraph Barabara Amieloví.

Lord Black, největší akcionář ve firmě Hollinger International, který si zvykl na rozhazovačný, milionářský způsob života, je terčem žaloby za obvinění, že si se svými společníky z podniku neoprávněně vyplácel velké finanční částky pro vlastní potřebu.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

8. 5. 2004
Alexandra Virgová

Můj milý deníčku

Po dlouhé době začal v úterý 4. 5. ctihodný zákonodárný sbor opět zasedat. Odmlčela jsem se tak trochu proto, že jsem nechtěla psát o tomtéž, o čem psali všichni. Protože většinu prostoru v "českých" médiích zabraly škodolibé komentáře o slzách poslankyně Levé z toho, že v tak ctihodné budově zazněla slova o zkurveném duchu v souvislosti s jejím pozměňovacím návrhem návrhu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Fakt, že ministr Dostál změnil názor opět k nepoznání, zůstala zasunuta v diskrétním pozadí. Přišla naň až kolegyně, redktorka serveru Česká média. Inspirovala mne k podrobnějšímu pohledu. Pojďme si proto zrekapitulovat cestu kontrovezního pozměňovacího návrhu a na něj navazující spektrum názorů českého ministra české televizní kultury na český jazyk.

7. 5. 2004

Posílilo soudní rozhodnutí ve prospěch Naomi Campbellové v Británii ochranu osobního soukromi?

Modelka Naomi Campbellová vyhrála ve čtvrtek při odvolací proceduře v Horní sněmovně svůj soudní spor s deníkem The Daily Mirror. Těsnou (tři soudci proti dvěma) většinou bylo rozhodnuto, že list neměl právo otisknout fotografii, jak Campbellová odchází z léčebny pro drogově závislé osoby, když publikoval článek, že Campbellová lže, když tvrdí, že není drogově závislá.

Soud rozhodl, že The Daily Mirror měl právo napsat, že je Campbellová narkomanka, která se léčí, ale neměl právo napsat přesně, jak se léčí, ani zveřejnit její fotografii, jak odchází z kliniky.

Právníci Campbellové se odvolali k Horní sněmovně proti rozhodnutí odvolacího soudu, který rozhodl, že otištění zmíněné fotografie (v únoru 2001) a zprávy o tom, že je Campbellová závislá na drogách, bylo ospravedlnitelné ve veřejném zájmu. Tento odvolací soud tehdy poukázal na to, že Campbellová se ucházela o publicitu v médiích, neskrývala se před nimi a nepravdivě médiím tvrdila, že na rozdíl od jiných modelek ona drogy nebere.

7. 5. 2004

Městský soud v Praze dnes potvrdil rozhodnutí nižší instance z 15. října, že výpověď "pro opakované porušení pracovní kázně" předsedkyni odborové organizace ASO ve Speciální mateřské školce Sluníčko v Praze 5 Olze Baranové je neplatná. Zaměstnavatel tak musí učitelku Baranovou znovu zaměstnat a doplatit jí ušlou mzdu za 10 měsíců (srpen - květen). Celková odhadovaná výše mzdových nákladů včetně odvodů zaměstnavatele se blíží ke 200.000,- Kč. Přestože ředitelka Ludmila Gubinová podala odvolání jménem organizace zřizované zřizovaná Magistrátem hl. m. Prahy, zřekla se právního zástupce a hájila se čistě emotivně a nevěcně, včetně urážek paní Baranové, což jí předsedkyně soudu několikrát vytkla.

7. 5. 2004

Jediný policista vniká do místnosti plné peněz a drahých drog. Myslí si, že nikdo o něm neví a nevidí ho - a podléhá pokušení. Jenže jak reportér Randy Boswell upozorňuje, ukryté kamery běží a zachycují ho, jak právě propadává při zkoušce charakteru...

7. 5. 2004

Budu volit Dolly Buster, protože nic neskrývá, prohlásila manželka expremiéra Miloše Zemana, a nemyslím, že šlo jen o bonmot z nějaké rodinné zemanovské líhně. Ačkoliv jsem nikdy žádnou "uměleckou" produkci Dolly Buster neviděl, souhlasím s názorem, že Dolly Buster by za určitých okolností mohla představovat pro české politiky ve volbách opravdové nebezpečí ve smyslu konkurence ale také tím, že jim nastaví zrcadlo své (byť trochu okoukané) osoby.

7. 5. 2004

Britské listy publikovaly 6.5.2004 nepodepsaný článek ZDE (Pozn. red.: Jméno autora vypadlo nedopatřením, je jím Miroslav Šuta, opraveno) o studii, která v loňském roce varovala před "významným rizikem znehodnocení investic do akcií Monsanta v budoucnosti". Text je okořeněn takovou mírou typických obratů a formulačních triků používaných v tiskových zprávách Greenpeace, že jsem se musel chvílemi až smát (i když hořce).

7. 5. 2004

První dvě děti se nám narodily v sedmdesátých letech. Když na tu dobu teď člověk kouká zpětně, tak si jich ani moc neužil. Dvě zaměstnání, domů jsem se chodil spíše vyspat. Člověk mezi dvacátým a třicátým rokem věku zvládne hodně. Mnohem více, než ví, nebo alespoň tuší o souvislostech. Byl to prakticky okamžik, během kterého děti začaly chodit, mluvit a já dnes vlastně ani přesně nevím kdy a jak se to stalo. Byl jsem u toho, ale...

7. 5. 2004

Z INTERNETU

Přečti si to teď!

Třeba to funguje - a je to i celkem pravdivé

Ten nejhezčí kolovací dopis na světě, nad kterým bychom se měli opravdu zamyslet, míní Tomáš Koloc, když v něm objevuje stopy existencialismu:

7. 5. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > >
7. 5. 2004

Na začátku letošního roku šokovala obří britsko-holandská společnost Shell svět, když přiznala, že nepravdivě tvrdila, že má daleko větší ropné rezervy, než jaké ve skutečnosti vlastní. O dva měsíce později firma Shell odhady svých ropných zásob snížila ještě víc a její čelní pracovníci začali přicházet o místo. Musel odejít i generální ředitel. Akcie společnosti Shell poklesly o 7 procent poté, co společnost oznámila, že její ověřené rezervy ropy a zemního plynu jsou o dvacet procent nižší, než se původně předpokládalo.

Ceny ropy za poslední rok stouply o téměř 50 procent, v dolarech dosáhly nejvyšší ceny od první války v Perském zálivu před 13 lety. Avšak, ptal se včera pořad rozhlasu BBC, co když to, co se stalo u firmy Shell, je jen vrcholek ledovce. Co když od nynějška začínají světové zásoby ropy už nenávratně klesat.

Shrnutí informací z pořadu rozhlasu BBC "In Business" ZDE
7. 5. 2004

Seminář R RTV

Nad tím se zamýšlelo na padesát odborníků a zástupců mediálních rad na diskusním semináři o zpravodajských a publicistických pořadech celoplošných rozhlasových a televizních provozovatelů. Semináře se zúčastnili členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Rady České televize, Rady Českého rozhlasu, Syndikátu novinářů, UPC, ATO, šéfredaktoři zpravodajství a publicistiky všech televizí a některých rádií a nakonec ti nejvytrvlejší novinářští šťourové, rýpající se na českém mediálním dvorečku.

7. 5. 2004

Pozvánka

Ostravský Antikvariát Fiducia vás zve na literární večer
Letenka do noci: autorské čtení surrealistických básníků

20.5.2004 v 18.00

Literární večer současné surrealistické poezie, představení nové antologie za účasti surrealisty Pavla Řezníčka.

7. 5. 2004

Není to tak dávno, co do EU vstoupilo 10 nových východoevropských zemí. A už tu máme první problém.

6. 5. 2004

Ve středu 26.5. od 14 hod.bude před starou Jazzovou sekcí v Praze 4, Ke Krčské stráni znovu obnoven pomníček, který po našem uvěznění StB zničila. Byl věnován 40. vzniku OSN a ukončení války. Stromy kolem vysadili např. Kurt Vonnegut a John Updike. 26. 5. zasadí lípu člen Jazzové sekce Pavel Bém.

Od 27.5. je v Jazzové sekci, Valdštejnská 14 již 7. ročník nonstop čtení. Všechny čtenáře BL zveme, píše pedseda Jazzové sekce Karel Srp.

6. 5. 2004

Firma Disney obvinila amerického komika a dokumentaristu Michaela Moora, že uměle, před festivalem v Cannes, vytvořil skandál ohledně svého nového filmu Fahrenheit 911.

Podnik Disney konstatoval, že nařídil distribuční firmě Miramax, aby Moorův film nedistribuovala, protože se nechce stát součástí politické kontroverze, už před rokem, v květnu 2003. Podle podniku Disney zveřejnil tuto skutečnost Michael Moore schválně teprve teď, aby pro svůj film získal publicitu.

6. 5. 2004

Přátelé,

doufal jsem, že už teď snad budu moci předkládat svou práci veřejnosti, aniž bych se musel potýkat s hlubokými cenzurními překážkami, které se mi, jak se zdá, často stavějí do cesty.

Včera mi bylo řečeno, že Disney, studio, které vlastní Miramax, se oficiálně rozhodlo zakázat našemu distributorovi, Miramaxu, aby distribuoval můj nový film, "Fahrenheit 9/11". Důvod? Podle dnešního (5.5.) listu New York Times by to mohlo "ohrozit" miliony dolarů daňových úlev, které dostává firma Disney od státu Florida, protože film rozhněvá floridského guvernéra Jeba Bushe [bratra George Bushe]. Článek je na titulní stránce deníku New York Times a můžete si ho přečíst ZDE.

Celá historie skrývající se za tímto (a dalšími) pokusy zlikvidovat náš film bude vylíčena podrobněji v následujících dnech a týdnech. Už téměř rok byl tento boj poučením o tom, jak obtížné je v této zemi vytvořit umělecké dílo, které by mohlo rozhněvat ty, kteří nám vládnou (no, dobře, a ono je to OPRAVDU hodně rozhněvá - je mi líto. Zmínil jsem se o tom, že je to komedie)?

6. 5. 2004

Nejnovější dokumentární film Michaela Moora Fahrenheit 911 (911 stupňů Fahrenheita) možná nebude uveden na plátna kin, v důsledku kontroverze mezi jeho distributorem, podnikem Miramax a jeho otcovskou společností Disney. Podle časopisu Variety zahájila firma Disney kroky, podle nichž chce Miramaxu zabránit uvedení Moorova filmu Fahnrenheit 911. Film činí pojítko mezi prezidentem Georgem Bushem a Usámou bin Ládinem a příslušníky dalších mocných saúdských podnikatelských rodinných klanů.

6. 5. 2004

Nussbaumová tvrdí, že hnus a odpor jsou hloubkově motivovány naším "strachem z našeho zvířecího těla" - vědomím naší zranitelnosti a především naší smrtelnosti."

Plivance, výkaly, menstruální krev, zápach hnijícího masa. Švábi. Bill Clinton. George Bush. Tímto výčtem věcí, které u mnohých lidí budí odpor, uvedl list Boston Globe zajímavý článek o vědeckém zkoumání hnusu.

6. 5. 2004

Sedmaosmdesátiletý Bernard Lewis, profesor na Princetonské univerzitě, je snad nejuznávanějším světovým odborníkem na kulturu, civilizaci a náboženství Blízkého východu. Na Západě bývá považován za jediného vědce, který je zároveň dostatečně erudovaný i počestný na to, aby otevřeně hovořil o ničivé podstatě současného islámu, napsal americký časopis Atlantic Monthly a poukázal na to, že levicoví intelektuálové, zejména z univerzit, však považují Lewise za služebníka imperiální moci, dostatečně arogantního na to, aby se považoval za objektivního vědce. Lewis má podstatný vliv na Paula Wolfowitze, hlavního neokonzervativního tvůrce současné politiky Bílého domu vůči Blízkému východu. Nedávno vydal svůj soubor esejů, napsaných od padesátých let do současnosti, pod titulem From Babel to Dragomans - Od Babylonu k tlumočníkům. Lewis věří v dobrou znalost místního jazyka a ve studium primárních zdrojů. Shrnujeme jeho hlavní myšlenky z interview s profesorem Lewisem, který vyšel v americkém měsíčníku Atlantic Monthly.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické   
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
7. 5. 2004 Sankce proti Kubě a Pákistánu: Nejpitomější politika na této planetě   
7. 5. 2004 Jak vymýtit korupci u policie Miloš  Kaláb
7. 5. 2004 Není marné mít ve vyšším věku dítě, ale... Jan  Stejskal
7. 5. 2004 Učitelka vyhrála soud proti zaměstnavateli Petr  Jindra
7. 5. 2004 "Jaký to úspěšný den pro prolhané, narkotika zneužívající primadony"   
7. 5. 2004 Začíná světu docházet ropa?   
6. 5. 2004 Monsanto a genetické inženýrství: Riziko pro investory Miroslav  Šuta

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   
30. 4. 2004 Příslib z Východu   
30. 4. 2004 Uprostřed britského euroskepticismu vítá Tony Blair nové členy EU   
30. 4. 2004 Evropo, vítej Miloš  Navrátil

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické   
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů   
9. 5. 2004 Proč Západ proti týrání iráckých vězňů nezasáhl už dávno?   
8. 5. 2004 Červený kříž: Varovali jsme USA, že dochází k týrání iráckých vězňů už loni   
8. 5. 2004 Sexuální ponižování iráckých vězňů je oficiální americkou politikou   
8. 5. 2004 Americká armáda je bezbranná vůči moderní technologii   
7. 5. 2004 Bush věděl o týrání vězňů už letos v lednu - mlčel   
7. 5. 2004 Sankce proti Kubě a Pákistánu: Nejpitomější politika na této planetě   
7. 5. 2004 Další britský voják potvrdil týrání iráckých vězňů   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
16. 3. 2004 Vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho "nebude obnoveno"   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
12. 2. 2004 Jak by lord Hutton posoudil ukřižování Ježíše Krista a smrt Tomáše Becketta   
11. 2. 2004 Andrew Gilligan dostal nabídku od konzervativního týdeníku Spectator   
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   

Zelení RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!