7. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 2. 2003

Moderátor: Pane premiére, na to, abyste směl vyslat britská vojska do války, musí existovat jasné nebezpečí, bezprostředně hrozící této zemi. Co je to za nebezpečí?

Tony Blair: Tím nebezpečím je, že jestliže dovolíme Iráku, aby si vyvíjel chemické, biologické a jaderné zbraně, budou ohrožovat jeho region a nemohli bychom se vyhnout tomu, abychom byli zataženi do regionálního konfliktu. Už posledně jsme museli zasáhnout, když spáchali agresi vůči Kuvajtu.

Moderátor: Avšak v současnosti žádné nebezpečí nehrozí. Je to nebezpečí, které by vzniklo někdy v budoucnosti.

Tony Blair: Nikdy jsem neřekl, že se chystá Irák zahájit útok proti Británii, ale pohlédnete-li na historii Saddáma Husajna, absolutně není pochyb o tom, že ohrožuje svůj region. Kdyby použil chemické, biologické či chemické zbraně ve svém regionu, Británie ani ostatní svět by nemohly zůstat stranou. A proto vydávají OSN už dvanáct let rezoluce proti němu.

Moderátor: V roce 2000 jste se vyjádřil o těchto rezolucích a o sankcích, které následovaly, že ho zadržely. Co se stalo od té doby?

Tony Blair: To jsem ale neřekl. Řekl jsem, že ho zadržely do určité míry --

Moderátor: Je mi líto, pane premiére. (Cituje: ) "Jsme přesvědčeni, že režim sankcí fakticky Saddáma Husajna už deset let zadržuje." To jste řekl v listopadu 2000.

Tony Blair: Mohu vás ujistit, že pokaždé, kdy se mně na toto lidé ptají, říkám, že ty sankce ho zadržely jen do určité míry. A režim sankcí se začínal rozpadat. Proto jsme po tom citátu zahájili celou řadu jednání o tom, jak ten režim sankcí zpevnit. Ale faktem je, že inspektoři byli z Iráku vyhoštěni -

Moderátor: Nebyli z Iráku vyhoštěni. Pane premiére, to prostě není pravda. Zbrojní inspektoři odešli z Iráku poté, co jim americká vláda sdělila, že začne tu zemi bombardovat.

Tony Blair: Je mi líto, tak to prostě nebylo. Stalo se to, že nám inspektoři sdělili, že nemohou dál vykonávat svou práci, protože nemají přístup k těm místům, napsali o tom podrobnou zprávu Radě bezpečnosti, na tom základě jsme řekli, aby zemi opustili, protože nemohou svou práci řádně vykonávat --

Moderátor: To jste neříkal. Říkal jste, že byli z Iráku vyhoštěni.

Tony Blair: Ale byli, v podstatě, protože nemohli dělat svou práci.

Moderátor: V podstatě nebyli vyhoštěni z Iráku, sami se stáhli.

Tony Blair: Je mi líto, Jeremy, to vám nedovolím. To tak absolutně nebylo. Vysvětlím vám, jak to bylo.

Moderátor: Teď jste řekl, že se inspektoři rozhodli odejít ze země. Takže nebyli ze země vyhoštěni.

Tony Blair: Byli v podstatě vyhoštěni z důvodů, které vysvětlím. Než odcestovali z Iráku, přicházeli opakovaně do Rady bezpečnosti a stěžovali si, že nemají přístup k vojenským místům, například ta místa byla označována za prezidentské paláce, nesměli tam, proto se vrátili do OSN a řekli, nemůžeme dál vykonávat svou práci inspektorů. Proto jsme my řekli, musíte odejít, protože se pokusíme vynutit tuto akci jinak. Takže když navozujete, že inspektoři dělali v Iráku svou práci, to není pravda.

Moderátor: To jsem nenavozoval. Jen jsem konstatoval fakt, že inspektoři nebyli vyhoštěni, byli staženi. A vy přiznáváte, že byli staženi.

Tony Blair: Byli staženi, protože nemohli dělat svou práci. Nebuďme absurdní. Nemělo smysl, aby tam ti inspektoři byli, když nemohli vykonávat svou práci. A faktem je, že víme, že po celou tu dobu Irák své zbraně ukrýval. Lhal o existenci svého jaderného programu a programu biologických zbraní a teprve, když byly prováděny pohovory s lidmi, kteří z Iráku emigrovali, jsme zjistili, že tyto programy existují.

(...)

Moderátor: Věříte výsledkům práce americké výzvědné služby?

Britský premiér Tony Blair se ve čtvrtek v 21 hodin podrobil v britské televizi padesátiminutovému rozhovoru o tom, proč chce vést válku proti Iráku. Tvrdě ho interviewoval britský televizní moderátor Jeremy Paxman a otázky mu kladli i řadoví občané. Podle komentátorů zaujal Blair svou upřímností, zejména i tím, kdy v závěru pořadu připustil, že se možná mýlí, avšak podle následné diskuse v jiném televizním politickém pořadu ve čtvrtek večer diváky nepřesvědčil. Přinášíme v českém překladu výňatky z této televizní debaty a upozorňujeme zejména na práci britského moderátora.

Kompletní videozáznam pořadu (v angličtině) je ZDE
Kompletní transkript rozhovoru v angličtině je ZDE
6. 2. 2003
Severní Korea má právo uskutečnit preventivní jaderný úder proti Spojeným státům a nebude čekat, než Spojené státy dokončí svou válku proti Iráku, konstatoval náměstek severokorejského minsitra zahraničních věcí. Mluvčí Bílého domu nad touto hrozbou pokrčil rameny. Ari Fleischer konstatoval, že Spojené státy jsou na každý útok připraveny a že takovéto řeči či přípravy mohou poškodit jen samu Severní Koreu.

Severokorejský náměstek ministra zahraničních věcí varoval, že je prý nynější jaderná krize horší než v roce 1994, kdy stál korejský poloostrov na pokraji zkázy, a apeloval na Británii, aby využila svého vlivu na Washington a odvrátila válku.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
6. 2. 2003
Ve čtvrtek v podvečer reagoval podrobně Irák na projev, který ve středu přednesl v Radě bezpečnosti OSN americký ministr zahraničních věcí Colin Powell, který obvinil Saddáma Husajna, že skrývá zbraně hromadného ničení. Na tiskové konferenci v Bagdádu vyjádřil generál Amer al-Saadi názor, že jsou prý americká tvrzení jen zkreslenými citáty a výmysly, nehodné supervelmoci. Konstatoval: Mnoho lidí po celém světě má stejný názor. Že byl [Powellův projev] zamýšlen hlavně pro neinformované lidi, aby je přesvědčil, že jsou válečné přípravy žádoucí, a také ochromit výbory OSN, které mají úkol realizovat rezoluci 1441."

Amer al-Saadi je "vědeckým poradcem" Saddáma Husajna a Colin Powell ho jmenoval ve své zprávě jako člověka, který nese hlavně vinu za to, že se zbrojním inspektorům OSN nedostává řádných informací. Al-Saadi je hlavním iráckým styčným důstojníkem pro spolupráci se zbrojními inspektory.

7. 2. 2003
slamistická skupina Ansar al-Islám čítající asi 500 mužů je jednou z mnoha frakcí operujících v Severním Iráku, území, jež je v posledních deseti letech víceméně mimo kontrolu Saddáma Husajna. Hlavním rivalem tohoto fundamentalistického hnutí je sekulární Kurdský vlastenecký svaz (PUK). Z jeho strany je Ansar al-Islám obviňován ze spolupráce s bagdádským režimem, který má zásobit tuto skupinu zbraněmi i financemi. Po pádu talibánského režimu zde dále pravděpodobně nalezli útočiště i někteří z jeho bojovníků. Skupina Ansar al-Islám měla také experimentovat s chemickými a biologickými zbraněmi. Toto hnutí by však zůstalo známé ostatnímu světu jen jako jedno z mnoha politických seskupení Kurdistánu, kdyby právě tato skupina neměla být oním důležitým spojujícím článkem mezi Saddámem a Al-Kajdou. Nejvíce na toto téma v posledních dnech spekuloval deník "The New York Times".
7. 2. 2003
Paní Hilary Mackenzie pravidelně píše do kanadských novin z Iráku o problémech obyčejných lidí. V mnoha sdělovacích prostředcích to totiž vypadá tak, jakoby bylo co nejdříve nutné Irák rozdrtit, nechce-li svět zhořet v plamenech iráckých nukleárních bomb a zahynout na antrax, obrnu, vzteklinu a spoustu jiných chorob, případně ochrnout vlivem vražedných plynů a disperzí. Jaká je tedy skutečnost?
7. 2. 2003
Deset adeptů na členství v NATO zveřejnilo svou podporu USA při napadení Iráku.
Jedná se o:

*Bulharsko
*Estonsko
*Litvu
*Lotyšsko
*Rumunsko
*Slovensko
*Slovinsko
*Albánii
*Chorvatsko
*Makedonie

Česko a Polsko se již přidalo na stranu vítěze dávno.

Maďarsko na svém území školí Iráckou guerillu pro občanskou válku.

Slovensko by rádo taky, ale nemá peníze.

Posílám článek pomalu už s obavou, že pacifismus bude posuzován stanným právem, poznamenal v příloze k tomuto článku jeho autor.

6. 2. 2003
Rád bych komentoval některá vyjádření paní ministryně Součkové k lékové politice ZDE , jež věcně nepovažuji za přesná.

Paní ministryně například uvádí, že někteří výrobci nabízí v ČR řadu svých léčiv za ceny vyšší než v Německu, Velké Británii a Francii. To neodpovídá skutečnosti.

7. 2. 2003
Nejspíš budu muset přehodnotit své mínění ohledně soudnosti českého národa. Zdá se, že má na míň, než se původně zdálo.

Od hvězd komunistické minulosti naší země jsem původně očekával minimálně stáhnutí se do ústraní, nedočkal jsem se. Poté jsem se domníval, že nedají-li si pokoj a mermomocí chtějí dále plnit sportovní haly a kulturáky, měli by se alespoň držet zpívání. Přiznám se, že mne ani nenapadlo, že by mohla mít figura nejzprofanovanější - Karel Gott - tolik drzosti a tak málo studu a pomyslela na jakoukoli nelevicovou politickou angažovanost. Jeho zamýšlená kandidatura na prezidenta je už ale trochu silný kalibr.

Asi bych se tím nezabýval, jenže lidí, kteří chtějí mít Husákova slavíka prezidentem, je, zdá se dost.

7. 2. 2003
Po přečtení Monitoru Jana Paula Soutěž na pomník Obětem komunismu byla fraška ZDE jsem měl v první chvíli náladu rozebrat pečlivě celý text, podrobit ho kritice pro naprostou časovou i věcnou zmatenost a polemizovat s názory, které jsou zlomyslné a zaujaté. Většina faktických tvrzení je nepravdivá a bylo by snadné je vyvrátit.

Když jsem článek přečetl podruhé, upustil jsem od toho. Byl napsán s neuvěřitelnou neznalostí faktů o soutěžích obecně i o průběhu této soutěže a realizace vítězného návrhu. Je plný závažných jmenovitých obvinění a osobních útoků na lidi, o kterých autor jistě nikdy předtím neslyšel a rozhodně se nepokusil s žádným z nich kontaktovat a alespoň základní informace o soutěži se dozvědět.

7. 2. 2003
Nemám důvod cokoliv na svém textu "Soutěž na pomník Obětem komunismu byla fraška" měnit. Na rozdíl od pana Gjuriče (viz zde) jsem si našel čas a pokusil jsem se o nezávislý pohled na prestižní sochařskou soutěž. Nemá smysl polemizovat v rovině tvrzení. V článku jsem použil konkrétní fakta, čerpal jsem z konkrétních novinových vydání a uvedl přímé citace.

Pouhé tvrzení pana Gjuriče, že jsou nepravdivá, není příliš přesvědčivé. Když jsou tak snadno vyvratitelná, proč to pan Gjurič neudělal? Proč nám nyní nepřiblížil svoji znalost o soutěžích obecně? Fascinuje mě představa, v českém prostředí běžná, že autor je povinen publikovat jen to, co mu kdo řekne, bez nároku na vlastní analýzu a pohled.

7. 2. 2003
Včera vydala Česká tisková kancelář velmi zajímavou, až šokující zprávu o dalším konfliktu ekologů a vedení Spolany Neratovice. Týká se evergreenu této skupiny ekologů - zamoření areálu chemičky prudce jedovatými dioxiny, rtutí a polychlorovanými bifenyly (PCB). Arnika podle ČTK tvrdí, že "...areál chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku je zamořen toxickými látkami více, než se dosud myslelo." "Podle výzkumů některých odborníků se ukázalo, že zdrojem prudce jedovatých dioxinů nejsou jen budovy bývalé výroby pesticidů, ale i areál staré amalgámové elektrolýzy", řekl 6. 2. 2003 novinářům v Mělníku Jindřich Petrlík z Arniky.

O dva odstavce dále ale zpráva ČTK obsahuje další citaci mluvčího Arniky, která zpochybňuje úmysly ekologů a celou akuzu PCB odsouvá do roviny spekulací o ekonomickém lobbingu "ekologickými" argumenty. Pokud se zpráva ČTK zakládá na pravdivých výrocích, způsobil všem ekologům Jindřich Petrlík nezhojitelný šrám na jinak "cnostné" pověsti. Směšováním argumentů ekologických s ekonomicko-privatizačními by totiž dokázal vlastním přiznáním to, co se kdysi nepovedlo některým novinářům v případě Temelína: získat přímý důkaz o propojení skrytých ekonomických zájmů - tentokráte zájmů budoucích nabyvatelů na snížení ceny podniku při privatizaci - s ekologickými aktivisty a jejich prosazování prostřednictvím "kauz" generovaných naivními ochránci přírody.

Plný text zprávy ČTK
Zvukový záznam MP3 ČTK

Britské listy kritizovaly sdružení Arnika za "mediálně-reklamní" diletantismus už tehdy, když jeho aktivisté se nechali fotografovat s vlaječkou sdružení a respirátory ve "firemních oblečcích" před kontejnery s neznámým obsahem, které Spolaně uplavaly při povodních. Další kritiku Britských listů si vysloužili ekologové z Arniky za pořádání mediálních snídaní s novináři. Arnika vznikla odchodem některých aktivistů ekologického hnutí Děti země z mateřské organizace pro nepřekonatelné rozdíly v chápání poslání hnutí a způsob práce, jak se tehdy vyjadřovali jejich mluvčí "off record", když byli nuceni tyto koncepční roztržky vysvětlovat. Jádro organizace Arnika dnes tvoří několik "mediálních právníků" a hlavní metodu práce napadání rozhodnutí správních orgánů státu prostřednictvím možností stávajících právních předpisů v oblasti ochrany životního prostředí, zvláště v oblasti EIA (posouzení vlivu staveb na životní prostředí).

Fotografie aktivistů Arniky u Štěpánského mostu BL
Téma Spolana BL
Téma Arnika BL
7. 2. 2003
Jsem ten který jsem.

Za většinou problémů dnešního globalizujícího se světa stojí, myslím, náš převládající způsob přemýšlení o něm.

Je sice nespornou pravdou, že nám tento způsob myšlení umožnil nebývalý technologický rozvoj a nesmírně usnadnil život, avšak nic z toho nás nijak výrazněji psychologicky neovlivnilo. Kdybychom měli možnost provádět srovnávací anketu, jak spokojeně žili evropané např. v době hrazených keltských osídlení a jak dnes, asi bychom dostali podobný obraz, ačkoliv průměrná délka života je nyní možná až dvakrát delši, o zdravotní péči, výživě, komfortu a mnoha dalších věcech ani nemluvě.

Tato úvaha navazuje na článek "Proč jsme ztratili schopnost sebereflexe" z BL z 3.2. ZDE , rozvíjí myšlenky v něm uvedené a nabízí trochu jiný pohled na tuto problematiku.

7. 2. 2003
tisková zpráva Vladimíra Železného

Podle informací lichtenštejnského právního zástupce Dr. Vladimíra Železného zastavil Zemský soud ve Vaduzu na doporučení státního zastupitelství 22.1. 2003 pravomocně trestní stíhání proti správci společnosti Astrona Foundation Waltru Schleglovi a Dr. Vladimíru Železnému.

7. 2. 2003
Vzpomínám si, jak Miloslav Štěpán hřměl v roce 1989 z tribuny cosi o dětech, kteří nám nebudou říkat, co máme dělat. Byl vypískán. Štěpán Kotrba ve svém textu Čekání na Godota - aneb do mrtvol se nekope mi tohoto pána připomněl výrazivy jako pubertální mládež či estetičtí neumětelové, kteří, jak píše, "nejsou ničím". Nevadí mi opačný kritický pohled, nezastávám se oné "pubertální mládeže". Vadí mi osobní averze, která skrze nepodložená a hanlivá tvrzení přečnívá i přes některé brilantní postřehy ("Dramatik se nyní ocitl v roli venkovského diváka na odborářském představení v Národním") měrou vrchovatou.
7. 2. 2003
Některým konfliktům se nedá předejít, ale musí se prožít. To proto, aby bylo jasné, o čem je řeč - nebo mlčení. Ve své kritice odhalování, zahalování, rozsvěcení , pulsování a zhášení, doplňování a okecávání Davidova srdce na Pražském hradě jsem se nechtěl dotknout ani Jana Paula jako autora ód 1 2 3 na Davidovu výjimečnost, ani jeho syna Dana, který byl mezi oněmi "kreativními" darkery, jichž se tak zastával pan (už dnes bývalý) prezident i autor Srdce sám a o nichž Jan Paul s obdivem referoval... A dával jsem si ve svém prvním článku velký pozor, abych se tohoto argumentu ani trochu nedotkl. Neboť jsem nechtěl kritiku ad personam.

Je mi ale jasné, že bez konfliktu se můj článek v Britských listech nemohl obejít. Protože napadá pop-artový mýtus současnosti, protože napadá téma společensky živé až neuralgické - umění ve veřejném prostoru, které ne všichni musí považovat za umění. Stejně jako Janu Paulovi se nelíbí pomník obětem komunismu, který mne vůbec, ale vůbec neuráží a jehož umístění nepovažuji za architektonický paskvil (a přes Paulovu sžíravou kritiku se k její kvalitě ani k samotnému dílu nehodlám jakkoliv vyjadřovat), mně se nelíbí neonová srdce na hradech či zámcích, trnové koruny na historických budovách. Christa balícího město do igelitu a krajinu do plátna, aniž by naň něco namaloval, považuji za pozéra své doby, která dávno minula. Dlouhá řada výstav v Kasselu pod společným názvem Documenta takových "výbojů" byla za uplynulých třicet let plná. Teorietici v celé Evropě včetně tehdejšího Československa měli o čem planě žvanit a život šel dál. Kde je třicet let starým kasselským výbojům konec dnes? Padá na ně prach. Čas prověřuje umění lépe, než leckteří výtvarní kritici - což říkám i jako autor. A mám před budoucností obrovskou pokoru.

Má revolta proti havlovskému mýtu nemohla ani Britskými listy projít bez povšimnutí, protože se má kritika dotýká otcovského srdce výtvarného kritika, kterému jsou - pro mne naivní - kroky jeho syna pohlazením po otcovské duši. A protože je Jan Paul - no, prostě - Jan Paul. A i když mi - zbytečně - plive do tváře, nezlobím se na něj. Protože on už jiný být neumí.

Colin Powell v Radě bezpečnosti, foto: UN
5. 2. 2003
Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zahájil svůj projev v Radě bezpečnosti OSN konstatováním, že rezoluce OSN, v jejímž rámci se vrátili do Iráku zbrojní inspektoři, požadovala aby Irák odzbrojil, nikoliv, aby ho odzbrojili inspektoři. Powell citoval Hanse Blixe, podle něhož Irák nepřiznal nutnost, že musí odzbrojit:
6. 2. 2003
Dodneška některé lidi v ČR irituje, když se napíše nějaká informace o Západě či o Americe, které k svým cílům za komunismu zneužívala tehdejší propaganda. V důsledku toho se dodnes někteří novináři v ČR určitým kritickým tématům o Západě vyhýbají, aby je někdo neobvinil, absurdním způsobem, že "píší jako komunisti".

Nevěstilo by nic dobrého, kdyby to, co považujete za společnou zahraniční politiku EU, určovalo Německo a Francie. Proto je nutno doufat, že velké země EU budou naslouchat názorům nových členských zemí, bez ohledu na to, jak "pitomé" se jim tyto názory budou zdát. Z tohoto důvodu byl Havlův podpis pod "dopisem osmi", bez ohledu na to, jak byl kontroverzní, zdravou a prospěšnou lekcí pro demokracii.

Toto jsou mé odpovědi na dotazy jednoho německého politického týdeníku ZDE , proč "ČR podporuje tak nekriticky Spojené státy":

6. 2. 2003
Existuje řada dobrých důvodů proč mít rád USA (a nebo Anglii), které se nedají nalézt v takové míře v případě pevninské Evropy. Co ovlivňuje politický, ekonomický a psychologický postoj ČR vůči Spojeným státům?

Jedná se o řadu věcí:

6. 2. 2003
1. Mluvit za ČR, k tomu nemám mandát. Můj osobní postoj ovlivňuje trojí pomoc, ba rozhodující úloha USA v našich osvobozovacích bojích v minulém století. Tím odpovídám i na otázku 2. Otázka lobby je podružná, je to náš, nikoli americký problém.
6. 2. 2003
Pokusil jsem se odpovědět na Vaše dotazy. Předesílám, že nejsem politolog, ale jen člověk, který se o politiku zajímá a má na věci, které se dnes ve světě dějí, svůj názor. Němcům bych chtěl vzkázat, že si vážím jejich a francouzského postoje a hluboce se stydím za postoj naštěstí už bývalého prezidenta V. Havla.
6. 2. 2003
Jindra Vavruška

S názorem Václava Havla se neztotožňuji. Navíc mi jeho okázalá servilita vůči Americe vadí. Dle mého názoru tím nedělá České republice dobrou službu - vzbuzuje tím dojem, že jsme nějaká banánová republika obývaná nevzdělanými, neinformovanými, nekritickými, servilními blbečky.

Kromě toho si nejsem příliš jistý, do jaké míry v tom hrají roli případné soukromé zájmy V. Havla.

6. 2. 2003
Když německý týdeník se zeptá v Česku na otázky vnitřní politiky a jejich skrytých zákonitostí, mám vždy takové podivné svrbění a nevyslovenou otázku: co tím sledují? Národ, nic než národ neznají... Protože na západ od Šumavy panuje zašlá sláva evrospké hegemonie a dědičného velmocenství, která se na východ dívá asi tak, jako mnozí jednodušší Češi na Slovensko či Ukrajinu...

Jiskřivým způsobem na tyto - tušené a tehdy nevyslovené - otázky dal odpověď ve svých analýzách pro Britské listy bývalý diplomat, dnes vysokoškolský pedagog Miroslav Polreich v rozmezí od února 2002 do února 2003.

Otázky jsou to nicméně inspirativní a stojí zato si na ně odpovědět. Doufejme, že čtenáři německého týdeníku nestojí o potvrzení propagandistických tezí nového amerického ministerstva propagandy, ale o autentický názor z druhé strany šumavské hranice.

6. 2. 2003
Afghánská válka má být "úspěšným" vzorem pro blížící se americké imperiální dobrodružství na Blízkém východě, takže téměř úplný rozklad míru v této divošské zemi a postupné oslabování amerických jednotek v Afghánistánu - téměř každonoční útoky na americká a jiná zahraniční vojska, anarchie v městech mimo Kábul, moc válečných magnátů, obchodování s narkotiky a stále rostoucí počet vražd - to jsou věci, o kterých se v Americe nehovoří - je to příběh, který byl vymazán z vědomí Američanů, kteří nyní posílají desetitisíce svých mladých mužů a žen, aby uskutečnili další "úspěšnou historii".

Kdopak z vás ví, že UVNITŘ Afghánistánu nyní vysílá rozhlasová stanice organizace al Qaeda, která systematicky vyzývá k svaté válce proti Spojeným státům?

V Afghánistánu, v této divošské zemi se už skoro úplně rozložil mír - ale to je příběh, který byl vygumován z mysli Američanů, argumentuje v deníku Independent Robert Fisk.

Kompletní text v angličtině je ZDE

5. 2. 2003
Který redaktor by neměl rád dopisy čtenářů. Šetří práci s vyhledáváním informací, inspiruje a někdy potěší. Nebo naopak.

Koncem loňského prosince přišel email Radomíra Vrajíka (vrajik@logika.com).

Týkal se České spořitelny, potažmo posledního výkřiku techniky, služby internet banking. Čtenář píše:

Asi tak v září 2001 vnutili manželce ve spořitelně autentizační kalkulátor internet banking pro běžný účet a sporožiro za cca 1500 Kč.

Načež tato služba nebyla pro běžný účet 3 měsíce do konce roku v provozu ze strany spořitelny - technicky nezvládnuto.

7. 2. 2003
Gratulujeme k odvaze Třetí volba prezidenta se uskuteční v pátek 28. února na společné schůzi obou komor parlamentu znovu na Pražském hradě. Podle informací Britských listů však vládní koalice nenalezla ještě žádného kandidáta, který by byl pro ni všeobecně přijatelný. Unie svobody totiž jednoznačně preferuje přímou volbu, ODS také, komunisté vyhrožují vlastním kandidátem a sociální demokracie nedává Vladimíru Špidlovi šanci. Hlasování klubu mělo premiérovi naznačit, aby nejdříve obhájil svou pozici na sjezdu strany, a pak teprve říkal své představy o prezidentvi. Místo toho se opět objevily úvahy, že sociální demokraté by mohli znovu navrhnout Rychetského, který by byl přijatelný pro komunisty. To je první taktická chyba, protože místopředseda vlády je příliš znám jako legislativní technokrat, který byl zastáncem globálního nadřazení práva Evropské unie nad právním řádem České republiky. To bylo v roce 2000 odmítnuto napříč Sněmovnou a zazněla tehdy i slova o vlastizradě. Pokud by Rychetskému dnes všichni komunisté dali své hlasy, mohlo by to teoreticky stačit ke zvolení i bez podpory unionistů, kteří dali jasně najevo, že místopředseda vlády je pro ně nepřijatelný. Pro jistotu a napravení pošramocené pověsti ČSSD je to ale příliš nekonsensuální a tudíž i riskantní krok...
Pozdě, ale přece Belgie žádá svolání naléhavé schůzky EU a kandidátů o Iráku.
ČTK zavedla vtipnou rubriku: Německý tisk míní, že představit si Gotta jako českého prezidenta není těžké. Včelka Mája nahradí dvouocasého lva a i německé děti budou jásat...
Nová podoba Sudetoněmeckých dnů? Nadcházející výroční konference Česko-německého diskusního fóra se zúčastní i ministři zahraničních věcí obou zemí Cyril Svoboda a Joschka Fischer. Přítomen bude mimo jiné i evropský komisař Günter Verheugen. Konference se uskuteční 15. února v Mnichově, v budově Bavorského zemského sněmu.
Učit se, učit se, učit se... Belgický expremiér a místopředseda Konventu o budoucnosti EU Jean-Luc Dehaene považuje dopis dalších deseti kandidátských zemí, podporující Američany za ukázku, že se vstupující země musí evropské politice teprve učit. "Jejich postoje dokazují, že nás čeká ještě dlouhá cesta, než dospějeme do okamžiku, kdy budeme moci říci, že máme společnou zahraniční politiku." Je možné, že v EU vzniknou po této další destrukční iniciativě i názory, odsouvající přijetí těchto pro-amerických zemí do té doby, než si ony samy ujasní "evropské priority". Michel Barnier, francouzský člen Evropské komise a její zástupce v předsednictvu Konventu je přesvědčen, že v dlouhodobém zájmu USA není rozdělovat Evropu, ale naopak ji stmelovat a posilovat.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení   
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda   
8. 2. 2003 Povede pokles Blairovy popularity kvůli válce v Iráku k porážce labouristů ve Skotsku? Jan  Čulík
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou   
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
7. 2. 2003 Nekompetentní a bulvární Monitor Jana Paula Alexander  Gjurič
7. 2. 2003 Meze a rizika subjekt-objektového nazírání skutečnosti Petr  Vařeka
7. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Několik poznámek ke Kulturnímu monitoru Štěpána Kotrby Jan  Paul
7. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Vyjádření k dopisu pana Gjuriče Jan  Paul
7. 2. 2003 Polemika s polemikou aneb Jan van Paul ležící spící Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení   
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda   
9. 2. 2003 Irák ustupuje ohledně zbraní hromadného ničení   
9. 2. 2003 Powellova irácká "továrna na jedy" neexistuje   
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou   
8. 2. 2003 Povede pokles Blairovy popularity kvůli válce v Iráku k porážce labouristů ve Skotsku? Jan  Čulík
7. 2. 2003 Divize Galizien -- aneb A kolik je tobě, chlapče? Jaroslav  Pour
7. 2. 2003 Jak Blaira nazvali v televizi "poslancem za Texas"   
7. 2. 2003 Pophvězda mezi Al-Kajdou a Saddámem Tomáš  Linhart

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2003 Jan Sokol na Hrad: orgie průměrnosti nezatížené vkusem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2003 Karel Gott prezidentem? Vojtěch  Klimt
6. 2. 2003 Volba prezidenta -- nutná nezbytnost nebo nezbytná nutnost? Robert  Vašíček
6. 2. 2003 Nejisté vyhlídky vládních stran Robert  Vašíček
29. 1. 2003 K prezidentské volbě: Máme stále šanci změnit naši zemi! Jiří  Lobkowicz
28. 1. 2003 Klaus: fakt, který nemůžeme přehlédnout Darius  Nosreti
27. 1. 2003 Je opravdu škoda, že prezident nebyl zvolen? Petr  Kuča
27. 1. 2003 Koho na Hrad, that is a question... Ivo V. Fencl
26. 1. 2003 Zeman sklidil to, co zasel Josef  Trnka
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita