11. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2002
V Evropě těsně po loňském 11. září vznikla pozoruhodná vlna solidarity. Jenže o rok později jsou znovu silně zjevná stará napětí mezi dvěma nejvýznamnějšími ekonomickými entitami na světě, Evropskou unií a Spojenými státy, napsal včera deník Financial Times. Ať už jde o neshody ohledně plánované americké intervence v Iráku, ohledně podpory Evropy pro mezinárodní soudní dvůr, kde se mají soudit válečné zločiny, anebo o obchodní soupeření ohledně zemědělských produktů, dovozu oceli anebo prodeje geneticky modifikovaných potravin, ve vztahu mezi Evropou a Amerikou znovu existuje velká míra znepokojující trpkosti - a neporozumění.

Co se tedy vlastně stalo?

11. 9. 2002
Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství Brno - venkov vyhověla stížnosti zmocněnce poškozené z 22. srpna 2002 proti odložení věci ze strany inspekce ministra vnitra a vrátila jí případ pádu romského občana z okna policejní stanice, čímž Rom příšel o život. Inspekce by měla případ konečně po více než dvou měsících začít šetřit.

Vladimír Pecha zahynul v úrazové nemocnici dne 19. června 2002 v ranních hodinách, po neobjasněném pádu z okna policejní stanice Malátova v Brně - Králově poli 18. června večer. Případ od počátku šetřila jako věcně nepříslušný policejní orgán skupina kontroly a stížností, ačkoli na místě byla přítomna od počátku zástupkyně brněnského pracoviště inspekce ministra vnitra. Právě inspekce představuje policejní orgán, který by měl podle zákona zjišťovat skutečností, zda byl policisty spáchán trestný čin. - Toto je tisková zpráva Ekologického právního servisu.

11. 9. 2002
Mediálním tématem číslo jedna jsou samozřejmě neustále záplavy. Chtěl jsem se původně pouze zamyslet nad úrovní ekologického myšlení v naší zemi, inspirovaly mne k tomu některé "kritické reakce" na můj poslední článek. Při psaní textu jsem si ale uvědomil, že jde o složitější a hlubší problém. Komunismus nezdevastoval zemi jen ekonomicky, ale dokázal zdevastovat i lidské myšlení. Náprava tohoto stavu potrvá zřejmě několik generací, pokud se toho ovšem ve zdraví dožijí.

Je samozřejmé, že fóra BL neukazují nějaký reprezentativní vzorek české populace. Spíše zde platí pravidlo, že moudrý mlčí, zatímco hlupáka je všude slyšet. Prázdné sudy prostě nejvíce duní. Přesto jsou fóra BL zrcadlem, některých tendencí v české společnosti, byť pokřiveným. Omlouvám se, prosím, všem, kterým jde o věcný a konstruktivní dialog. Nebojím se kritiky, můj minulý text si jí zasloužil, především proto, že jsem svá tvrzení nepodepřel žádnými konkrétními fakty. Bylo to proto, že neměl k dispozici svou knihovnu a archiv což jsem ale uvedl.

11. 9. 2002

aneb pohádka o červených a modrých volně podle gen. Van Ripera

V dnešním pokřiveném světě nastává situace, kdy se schyluje k válce. Válku nikdo nechce - jedni ji nemohou vyhrát, protože technicky nestačí, a druzí ji nemohou vyhrát, protože co s vítězstvím, které by mohlo (opravdu) nastolit mír.

V minulé válce v Zálivu se odešlo od vyhrané války tak nějak jako Prusko od Prahy v roce 1866. Jak daleko je z Hradce Králové do Prahy ? Nyní se po letech relativního klidu dovídáme, že JIŽ DVA ROKY se plánuje útok a probíhají simulace válečných her. Jedna divize ještě ani nenastolila "Nekonečnou Spravedlnost", natož pak "Trvalou Svobodu" kolem budoucích tras ropovodů a druhá divize už nacvičuje "Výzvu Tisíciletí" kolem terminálů s naftou.

Proč se celá kampaň nejmenuje třeba "Černé zlato", "Dobrá listopadová volba", nebo "Štafetový kolík rodiny B." ?

11. 9. 2002
PRAHA/NERATOVICE - Nejhorší obavy ekologů z ARNIKY se potvrdily: Z kontaminovaných prostor Spolany Neratovice povodeň vyplavila jedovaté dioxiny do Labe. Společnost Axys svým měřením prokázala, že dioxiny se ze Spolany dostaly meliorační strouhou, která teče z podniku podél Libiše. "Ve strouze jsme naměřili 165 pikogramů na gram sedimentu," potvrdil vedoucí odborné laboratoře Libor Jech. Tato hodnota až stokrát převyšuje běžné hodnoty dioxinů v prostředí. - Toto je tisková zpráva hnutí Arnika.
10. 9. 2002

Příběh československé exulantky Aleny Sešínové, která zahynula ve World Trade Center

Alena odešla z Československa v roce 1970 a neřekla své rodině a bratru Petrovi, kam se chystá, aby je neuvedla do problémů v případě vyslýchání. Odjela vlakem do Paříže, ačkoliv neuměla francouzsky ani slovo. Pracovala tam jako pokojská a hospodyně v rodině, přestože, jak řekla se smíchem Barbara, "vaření a uklízení nebyla její silná stránka". Paní, u které byla zaměstnaná, na ni ale byla hodná a nejen že ji nepropustila, ale sama ji prý těmto dovednostem učila.
11. 9. 2002
Útok na Světové obchodní centrum je dodnes obestřen nejasnostmi a zatajováním. Jsem však názoru, že byl nevyhnutelný, byť v odlišné formě. Byla to alergická reakce na rozšiřování hegemonie USA a vnucování "amerických" hodnot většinou bohatých států na úkor států chudších. Naše spotřeba se nepodřizuje žádným omezením a důsledkem je násilí při dobývání přírodních zdrojů. Na vlně hysterie, jejíž repríza se dá očekávat i letos, se veze bezprecedentní násilí a zabíjení (Afgánců).

I eskalace v Izraeli, který po vzoru USA situaci bravurně využil k označení a likvidaci svých odpůrců. Pro tyto a další okamžiky našeho společného soužití na planetě je charakteristická snaha řešit problémy silou a absencí jakékoli snahy o smír a sebereflexi svých vlastních činů.

11. 9. 2002
Mladým lidem (a nejen jim) se musejí v poslední době v souvislosti s aktivitami pana Škromacha - toho času ministra práce a sociálních věcí (?) - protáčet panenky. Sociální demokracie v jeho osobě totiž našla geniální lék na nezaměstnanost absolventů škol: prostě ji úpravami několika zákonů zruší. Co jiného totiž znamená návrh přestat vyplácet v této kategorii podpory v nezaměstnanosti (přestane se jim započítávat studium a budou muset nejprve během tří let jakkoliv odpracovat 12 měsíců jako jiní uchazeči), omezit její pracovně-právní ochranu a zpřísnit sankce.
11. 9. 2002

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 16. zasedání dne 10. září reagovala na kampaň v souvislosti s kandidaturou Vladimíra Železného (a jiných pracovníků médií) na politické funkce:

Rada jako správní úřad v návaznosti na provedenou právní analýzu již na svém 15. zasedání dne 27. srpna 2002 zaujala stanovisko, že kandidaturou samotnou není porušen zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, a dále rozhodla o cíleném monitorování pořadů TV Nova, zejména pak pořadu Volejte řediteli.

Ať už je míra vlivu kandidáta na veřejnost jakákoliv, snaha omezovat tento vliv zastavením konkrétního pořadu by byla nad rámec zákona, a tedy neslučitelná se zásadami demokratické společnosti. - Toto je tisková zpráva RRTV.

Rada očekává, že v souvislosti s touto záležitostí a jinými účelovými obviněními Rady bude zachován standardní postup v souladu s platným právem a je připravena spolupracovat na všech úrovních, až po předložení věci případně zřízené vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Poznámka JČ: Podle platných předpisů rozhlasu a televize BBC nesmí žádný její reportér či zaměstnanec, který se rozhoduje kandidovat na politickou funkci, v době své kandidatury vystupovat v žádném pořadu s politickým obsahem. V případě, že je do politické funkce zvolen, ze společnosti BBC přirozeně odchází.

11. 9. 2002
"Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by měla být na nejbližším zasedání poslanecké sněmovny odvolána, protože nezasáhla proti pořadu Volejte řediteli, ve kterém si Vladimír Železný dělá reklamu pro svoji senátní kampaň," prohlásil ministr kultury Pavel Dostál v trojjediné roli prokurátora, soudce a kata.
11. 9. 2002
Na tento článek reagoval o víkendu jeden redaktor Mladé fronty Dnes, nepřeje si však, aby jeho reakce byla publikována. Konstatoval zejména, že 1. Kampaň proti Srbovi nezahájila Slonková, ale šlo o informaci Policie ČR, 2. Britské listy napsaly mylně, že medializaci případu Srba zneužila MFD k nepřímé marketingové kampani pro knihu Tíha olova od Slonkové a Kubíka, přestože tato kniha vyšla před několika měsíci, 3. Proč kritizujeme Tíhu olova, když se Buzkové vyjadřuje kriticky i Štěpán Kotrba, 4. Karla Srbu Kavan neodvolal, ale Srba odstoupil a 5.nynější komentátor MFD Martin Komárek nijak neskrývá svou komunistickou minulost: hovořil o ni např. otevřeně v týdeníku Respekt. Jan Čulík odpověděl tímto dopisem:
11. 9. 2002
Dobry vecer pane Culiku,

vase "umanutost" obhajoby Jana Kavana je uz vskutku prikladna. Dovolim si tedy prilozit nekolik prokazatelnych citatu a fakta, napsal jiný redaktor Mladé fronty Dnes (záměrně vynechávám jméno autora dopisu, neboť si nejsem jist, zda by se komunikací s Britskými listy nedostali tito její zaměstnanci do problémů, JČ)

9. 9. 2002
Takto charakterizuje podľa svojho názoru "hlboko totalitnú" organizáciu, čiže cirkev, známy český spisovateľ Ondřej Neff, a radí mať sa vždy pred jej aktivitami na pozore. Celkom v duchu týchto myšlienok vyznieva búrlivá slovenská predvolebná téma týchto dní. Spravodajské médiá už priniesli dosť informácií o veľmi diskutabilnom zásahu arbiskupa Jána Sokola, ktorý svojim ovečkám písomne a verejne nakazuje aké, teda napr. "liberálne" strany, nemajú voliť. Darmo sa ostatní cirkevní pohlavári zľakli veľmi negatívneho politického ohlasu a pokúšajú sa kolegove slová brzdiť. Pre nich iste značne nepríjemné oživenie debaty o odluke cirkvi od štátu, už len ťažko zastavia.
9. 9. 2002
Letos v létě se ve Spojených státech konala vojenská zkouška amerického útoku proti Iráku. Saddáma Husajna představoval americký generálplukovník Paul Van Riper. Spojené státy prohrály. Jak reagovala americká armáda? Začala tvrdit, že k porážce vlastně nedošlo.

Bylo při tom použito 13 000 vojáků, nesčetné počítače a celé cvičení stálo 250 milionů dolarů. Oficiálně Amerika zvítězila a Irák byl osvobozen.

To, co se ve skutečnosti přihodilo, je úplně jinak a je to historie, která vyvolala v americké armádě velké znepokojení a otázky, zda jsou Spojené státy na invazi do Iráku skutečně připraveny. Ve skutečnosti totiž při manévrech zvítězil Saddam Husajn, anebo alespoň onen americký generálplukovník, který ho představoval, Paul Van Riper. (Podrobnosti v angličtině viz zde.)

Větrací šachta 2 TC - 3 na kilometru 14 trasy B , náměstí 14. října mezi stanicemi Anděl a Karlovo náměstí. Tudy se odčerpává voda, která zaplavila metro až k traťovému předělu za stanicí Smíchovské nádraží
9. 9. 2002
Že nejhlubší místa pražské podzemní dráhy, kde se bude čerpat nejdéle (a město platit nákladů nejvíce) obsazují společnosti vlastněné politicko-ekonomickými bratrstvy 90. let minulého století, že minimálně z nejhlubší stanice Florenc byli vykázáni dánští záchranáři i se svými šesti čerpadly s celkovým výkonem 36 tisíc litrů za minutu a nahrazeni partou s méně výkonnými stroji jen proto, že nastává boj o peníze za čerpání vody od hlavního města, a že je to vůbec věru česky prapodivně pravděpodobná historka...to všechno bylo obsahem článku Jděte pryč, tady čerpáme my.

Protože z textu vyčnívalo slovo Subterra, netrvalo dlouho a...

11. 9. 2002

Vazeny pane Culiku,

ano, nekdy na pocatku tohoto roku jsem uvazoval, ze bych prispel nejakou castkou na provoz BL. I kdyz Vas (resp. BL) pohled na spoustu veci neni tak zcela objektivni, presto, ba mozna proto, poskytuje mnoho myslenek k zamysleni a vzhledem k jeho nekonformnimu pohledu volmi stoji za to, aby byl cten.

Nicmene jsem tak neucinil a vzhledem k pretrvavajicim rozpakum ohledne pruhlednosti financovani s tim mam dosud problem.

Vlastne bych se chtel zeptat jen na jednu vec. Proc v te veci nebyl dosud ucinen ani jeden konstruktivni krok? Napriklad eBanka (a mam pocit ze i dalsi) nabizi pro neziskove organizace (vcetne obcanskych sdruzeni) tzv: Transparetni ucet. Tak ma kazdy, kdo mam zajem moznost, podivat se na veskere pohyby na uctu pres internet. Pristup k temto informacim je primo pres web banky; pro Vas to neznamena zadne dalsi nahlady, praci apod.

Stav účetnictví Britských listů za období leden 2001 - srpen 2002, v péči Tomáše Peciny, dne 1.9. 2002, po mnohoměsíčních urgencích, aby vypracoval daňové přiznání za rok 2001 a předal finanční dokumentaci předsednictvu OSBL.
10. 9. 2002

Předsednictvo Občanského sdružení Britské listy na svém zasedání v Praze dne 9. září 2002 konstatovalo, že bývalý jednatel Britských listů Tomáš Pecina nereagoval na konečnou výzvu OSBL ze dne 2. září 2002, aby do 9. září 2002 předal Občanskému sdružení Britské listy účetnictví a další dokumentaci Občanského sdružení, od jeho založení začátkem roku 2001. Proto se předsednictvo Občanského sdružení Britské listy rozhodlo podat na Tomáše Pecinu trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění podle par. 125 odst. 1. tr. zákona a též z trestného činu zpronevěry podle par. 248 odst. 1, 2, 3a trestního zákona, případně porušování povinnosti při správě cizího majetku dle par. 255 odst. 1, 2a trestního zákona.

(Kliknutím sem zvětšíte vlevo uvedenou fotografii změti papírů, politých kávou, které mají zdokumentovat, co se stalo s cca 550 000 Kč, na které se vztahuje povinnost daňového přiznání.)

10. 9. 2002

Začátkem roku 2001, těsně po televizní krizi, jsme se obrátili na čtenáře s prosbou o finanční pomoc pro práci Britských listů, pod heslem "Financujte si vlastního investigativního novináře, Tomáše Pecinu". Na základě předchozí Pecinovy kvalitní novinářské práce jsme argumentovali, že by bylo potřebné, aby v českém prostředí existoval alespoň jeden nezávisle financovaný novinář, který by se dlouhodobě, nezávisle a analyticky, zabýval důležitými kauzami. Sbírku jsem se rozhodl jako šéfredaktor Britských listů uspořádat zejména na naléhání Tomáše Peciny, který - z mého hlediska věrohodně - argumentoval, že má-li pokračovat ve své dosavadní kvalitní novinářské práci, musí se jí věnovat na plný úvazek, a je tedy zapotřebí, aby pro ni měl rozpočet.

Velmi rychle se vybralo cca 430 000 Kč, což jsem osobně já považoval za nesmírně zavazující mandát. Příspěvky přicházely i nadále. Aby celá záležitost byla na řádné právní bázi, založil Tomáš Pecina - známý svou právní erudicí - Občanské sdružení Britské listy, sám vypracoval stanovy Sdružení a stal se jeho jednatelem. Pobýval jsem po většinu času ve Velké Británii, proto spravoval konto Občanského sdružení i veškerou jeho administrativu Tomáš Pecina.

Peníze, které nám zaslali sponzoři během roku 2001, využil Tomáš Pecina podle svých slov jednak k financování vlastní novinářské práce: zpracoval a publikoval během roku 2001 celou řadu důležitých novinářských kauz, dále pak penězi, vybranými od sponzorů, financoval vytvoření zcela nového redakčního systému Britských listů, který jsme začali využívat od října 2001.

Přibližně od počátku roku 2002 se však v Pecinově spolupráci s Britskými listy začínaly objevovat problémy. Už během roku 2001 jsem ho jménem předsednictva Občanského sdružení opakovaně vyzýval, aby Tomáš Pecina zpřístupnil Občanskému sdružení údaje o kontu Britských listů. Tyto informace jsme nikdy nedostali.

V květnu 2002 se Tomáš Pecina rozhodl z Britských listů odejít. Informoval tehdy Občanské sdružení, že hodlá na nejbližší Valné hromadě odstoupit jako jednatel.

Když jsme v roce 2001 zahájili sbírku na práci Britských listů, opakovaně jsme konstatovali, že způsob, jakým bude naloženo s vybranými prostředky, bude zcela veřejný a že budeme po ukončení každého finančního roku zveřejňovat podrobné finanční zprávy. Za to jsem se zaručil vlastním jménem a pověstí.

Od počátku roku 2002 jsme urgovali Tomáše Pecinu, aby jako jednatel finanční zprávu o hospodaření Britských listů vypracoval. Reakce, které jsme od něho dostávali, byly mnohoznačné. Byli jsme mlhavě ubezpečováni, že Tomáš Pecina na finančním přiznání za rok 2001 pracuje.

Teprve když se předsednictvo Občanského sdružení Britských listů rozhodlo dotázat se na příslušném Finančním úřadě, zda jednatel Sdružení podal v řádném termínu za OSBL finanční zprávu, informoval nás Tomáš Pecina, že finanční přiznání nepodal. Argumentoval, že je prý "bezpředmětné", protože Sdružení nevykázalo žádný zisk, a tedy nevznikla daňová povinnost.

Tímto vysvětlením jsme byli šokováni. Tomáš Pecina totiž toto tvrzení nepodložil žádnými dokumenty. Od počátku roku 2002 jsme opakovaně požadovali na Tomáši Pecinovi, aby finanční zprávu vypracoval a po odchodu z Britských listů v květnu 2002 jim předal veškerou, tedy i finanční dokumentaci. Výsledkem bylo, že Tomáš Pecina předložil Občanskému sdružení v červenci 2002 svou Zprávu o činnosti OSBL za rok 2001, obsahující i určité finanční údaje, avšak tento svůj finanční rozbor nezdokladoval žádnou dokumentací. Čekali jsme tak dlouho, protože Tomáš Pecina vždy vystupoval korektně a do poslední chvíle jsme doufali, že příslušná podání, jak nás ubezpečoval, vypracuje.

Zpětně se ukázalo, že původní Stanovy Občanského sdružení Britské listy jsou napsány tak, že bylo dosti obtížné - z různých procedurálních důvodů - (zejména v důsledku toho, že žiji ve Velké Británii a v České republice pobývám sice často, ale jen krátkodobě) svolávat schůze předsednictva OSBL i Valnou hromadu OSBL. To vedlo k zdržení, Valná hromada OSBL se nakonec mohla konat až začátkem srpna 2002 (zvukový záznam z ní je k dispozici v příslušném vydání Britských listů) a Tomáš Pecina byl odvolán z funkce jednatele a byla přijata i jeho rezignace na člena OSBL.

Teprve v pondělí 2. září 2002 však schválilo ministerstvo vnitra nové stanovy Občanského sdružení Britské listy, v nichž jsme zrušili funkci jednatele a v němž jsme rozhodovací pravomoci jsme rozdělili mezi členy předsednictva OSBL a vypracovali jsme nové inspekční struktury.

Nadále jsme opakovaně vyzývali pana Tomáše Pecinu, aby bezodkladně podal finanční přiznání za rok 2001, za něž byl jako jednatel OSBL odpovědný, a aby předsednictvu Občanského sdružení poskytl veškeré finanční podklady i dokumentaci.

Ani na poslední výzvu, datovanou 2. září 2002, aby Tomáš Pecina předal finanční podklady a dokumentaci OSBL nejpozději do 9. září 2002, Tomáš Pecina nereagoval.

Podáváme tedy dnes na Tomáše Pecinu v této věci trestní oznámení.

Jan Čulík

šéfredaktor Britských listů

František Palacký
9. 9. 2002

Pavel Dostál obhajoval záchranu archiválií slovy o nebezpečí ztráty historické paměti. Měl pravdu. Současnost - tedy i budoucnost - se vyživuje ze svých kořenů. Nejsou však dnešní úbytě (jsou-li to úbytě?!) důsledkem zapomnění? Česká literatura měla zázemí, po kterém dnes není vidu ani slechu. Zalistujme v knihách a čtěme o spolku, jemuž zakladatelé vložili do vínku "pečovati jednak o chudé spisovatele, pomoci potřebné, o jejich vdovy a sirotky, dále povzbuzovat literáty cenami a odměnami k další činnosti a studijními podporami usnadňovat jim těžkou mnohdy práci, na kterou finanční síly jich nepostačovaly". Palacký byl tvůrcem spolku "Svatobor", pro nějž již v roce 1861 sepsal stanovy. Účelem spolku bylo podporovat činné, píšící spisovatele, pomáhat rodinám těch, kteří by trpěli nouzí, a uchovávat památku spisovatelů zemřelých (podle hesla: osvěcuj, pomáhej, pamatuj). Po přijetí a potvrzení stanov se konalo první valné shromáždění dne 17. května 1862 na pražské radnici. Palacký byl tehdy zvolen předsedou tohoto spisovatelského spolku a zůstal jím až do své resignace r. 1875. Na druhé valné hromadě v roce 1863 Palacký mimo jiné podal podrobnější výklad svých představ o vztahu spisovatelů k národu - ZDE, ZDE a ZDE.

A Svatobor se od svého založení dne 17. května 1862 opravdu činil. Pomohli mu v tom velkorysí mecenáši. Za všechny uveďme:

  • Architekt Antonín Balšánek (1865-1922) daroval odkazem dům na malostranském Újezdě čp. 596/9 nazývaný U čtyř patronů.
  • Továrník František Čeněk (1860-1937) odkázal tomuto spolku "k dobru spisovatelů českých" dům čp. 2017/8 na Novém Městě Pražském, na dnešním Masarykově nábřeží.
  • Generál Jan Ševcovic daroval Svatoboru činžovní vilu v Poděbradech čp. 440/11 v dnešní Studentské ul. 64.

    A dnes? - Ano, nemýlíte se. Česká literatura, v tomto případě prostřednictvím obnoveného Svatoboru, ostrouhala kolečka. Chvatně uskutečněná privatizace a způsob provedení restitucí nevrátil českým spisovatelům, co nepřízeň dob předešlých vzala. Jsem přesvědčena, že např. pražské domy by Magistrát mohl bezúplatně převést na obnovený Svatobor. Najdou se však takové věci natolik oddané osobnosti, z řad právníků a jiných, jaké by potřebovala obnova činnosti v celém rozsahu Palackého Svatobora?

  • 9. 9. 2002

    Řeč ve valném shromáždění Svatoboru 17. května 1863

    František Palacký
    Obyčejně neptával se po nějakém honoráru nikdo, spokojen jsa, jen když našel vydavatele pro dílo své, kterému připláceti nebyl povinen. Neřesti a nesnáze takové daly, jakož vůbec známo, první podnět někdy k založení Matice české. Od té doby ovšem okolnosti změnily se valně a utěšeně; již u nás tytýž počínají nakladatelé sami hledati sobě spisovatele, a kdokoli schopen jest posloužiti pérem svým platně k obecnému dobrému, nepotřebuje více činiti toho bezplatně a beze mzdy.
    9. 9. 2002

    Řeč ve valném shromáždění Svatoboru dne 27. listopadu 1864

    František Palacký
    Kdo umí dostihnouti myslí svou ideálu, bývá sobě také svědom nedostatkův díla svého, kteréž byť sebevýtečnějším bylo, podrží na sobě vždy známky nedokonalosti lidské; ba obyčejný to bývá zjev, že stojí tím níže, čím výše sám se staví v domnění svém. Slovem: bez opravdových, rozsáhlých a hlubokých studií nevydaří se za našeho věku ani učenec ani básník, jenž by posloužil národu k vyššímu pokroku. Svatobor náš má těm, kteří majíce i nadání od boha, i vůli odhodlanou, postrádají potřebných prostředkův zevnějších, nahrazovati tyto dle možnosti: i činí to a činiti bude i napotom v té míře, ve kteréž jemu sil peněžitých od národu dostati se bude.
    9. 9. 2002

    Rozprava ve Svatoboru 18. listopadu 1866

    František Palacký
    Hlavním a bezprostředním předmětem péče naší jsou a býti mají ne literatura sama v sobě, ale její tvůrcové a působitelé; zvelebení literatury jen prostředečně staví se nám za účelem, ježto pomůckami a odměnami věnovanými předním z ní výtečníkům, pobádáme je k vyššímu snažení a řevnění mezi sebou. Proto také asociace naše podstatně liší se od spolků akcionářských vyměřujících účastníkům svým práva určitá, ale i méně slouti může spolkem vědeckým, nežli dobročinným; nejvhodnější ho tuším naznačíme býti spolkem mecenášským, v němžto Mecenášem jest sám veškeren národ český, jakož to v osvědčeních našich vysloveno bylo hned od prvopočátku.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    11. 9. 2002 Strach: úvaha z osobního hlediska Hannah  Čulík
    10. 9. 2002 Případ Tomáš Pecina: Naléhali jsme dlouho, avšak bezvýsledně. Nyní nelze reagovat jinak než podáním trestního oznámení Jan  Čulík
    10. 9. 2002 BL podávají trestní oznámení na bývalého jednatele Občanského sdružení Britské listy   
    9. 9. 2002 Jenny Suk by se musela vzdát české národnosti Jan  Kameníček
    9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
    9. 9. 2002 Bojí se ostravští zastupitelé svých voličů? Michal  Kubíček
    6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
    6. 9. 2002 Syndikát novinářů má 3500 členů, pomoci nepřišel nikdo Štěpán  Kotrba
    5. 9. 2002 Před sto lety, po sto letech Milan  Suchomel

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
    11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
    9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
    3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
    27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
    23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
    23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
    19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
    12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
    8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
    2. 9. 2002 Klubko zmijí
    aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
    Jan  Wagner
    30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
    8. 8. 2002 Kritické myšlení   
    3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
    28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
    19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
    22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
    16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
    8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
    5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
    6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   

    Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
    11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
    11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
    9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
    9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
    6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
    5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
    3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek
    2. 9. 2002 Povodeň u Spolany? Normální soutok Vltavy a Labe Jiří  Šoler
    2. 9. 2002 Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku! Dalibor  Žůrek

    Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
    11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
    9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
    6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
    22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
    7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
    7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
    5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
    30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
    29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

    Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
    22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
    21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
    13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
    11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
    6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
    5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
    3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

    Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
    25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
    22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
    22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
    22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
    12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
    11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
    22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
    15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
    15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
    14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
    14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
    3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý