18. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Miroslav Grebeníček
18. 5. 2004

ANALÝZA

Zbytečný se sjezd zdál pouze těm, kteří netuší, jaké procesy v KSČM probíhají, a hází veškeré dění v této straně do jednoho pytle svého apriorního antikomunismu. Vystřízlivění "demokratických stran" po evropských volbách a nárůst preferencí KSČM už nyní, kdy ještě nedolehly veškeré důsledky vstupu ČR do EU na ekonomicky nejslabší voliče, však ukazují nesmyslnost a nebezpečnost petic o tom, že s komunisty se nemluví.

Nespokojenost občanů, sociální, ekonomická a politická krize parlamentního i vládního systému se neřeší ignorováním čtvrtiny občanů volících a další třetiny nevolících, ale nespokojených. Nikdy, pokud se nepočítá s krizovým silovým řešením. Pokud ČSSD nechce uzavřít velkou koalici s ODS a zaštítit se militantními tendencemi v jejím středu, požadujícím svobodu a beztrestnost pro majetné a podnikající tuneláře a na prostý, pracující lid "řád a pořádek". Pro takový případ může získat KSČM 40 i více procent s vládou nespokojených hlasů. Ignorování vývoje v roce 1946 přineslo své ovoce o několik let později. Trpké ovoce.

O víkendu proběhnuvší sjezd KSČM udělal jasno na politické scéně. Očekávání těch, kteří si přáli změnu v jejím čele, se nenaplnilo. Předsedou strany zůstal i pro další období Miroslav Grebeníček a Vojtěch Filip prohrál o 9% delegátů v druhém kole volby - poté, co s téměř sejným minimem hlasů v kole prvním odpadli zbývající dva protikandidáti: Václav Exner a Miloslav Ransdorf.

Podle interních informací sjezd takto "rozhodla" nejkonzervativnější část delegátů, stalinisté z Prahy pod vedením Marty Semelové. Ta se ale do vedení strany nedostala a ani se s její kooptací nepočítá, přestože mezi místopředsedy není žádná žena... Z velmi dobře informovaných kruhů blízkých novému vedení však zazněla i informace, že výsledek hlasování přes svou vnějškovou dramatičnost pro nezasvěcené odpovídal pečlivě vykalkulované, předem uzavřené a úzkostlivě dodržované dohodě mezi prvními dvěma muži strany, která se připravovala skoro dva roky v rámci jejich výjezdů do regionů.

18. 5. 2004

Zřejmě se na tento úkol pod vedením svého předsedy Grebeníčka chystají se staronovou chutí naši čeští komunisté (KSČM). Zdá se dokonce, že termín "sociální stát" by nadmíru svůdně mohl být společným programovým vývěsním štítem celé "levice", tedy pro KSČM spolu s ČSSD (možná dost brzo!). Samozřejmě že se přitom také okamžitě v rámci mocenské aritmetiky počítají mandáty v Poslanecké sněmovně. Kupodivu se zatím neanalyzuje, v jakém sociálně-politickém rámci by měl být takový program realizován, tím méně jaké asi prostředky jsou pro případnou realizaci takového programu k dispozici.

18. 5. 2004

Podle zákona jsme si všichni před Spravedlností rovni. To je teorie, která v praxi platí jen velmi omezeně. Nerovnost v dostupnosti práva mezi společenskými skupinami, popř. jednotlivci, patři k nejošklivějším vadám tohoto státu. Když soudce Jiří Horký zapomněl prodloužit vazbu vrahovi Roubalovi, vypukl skandál.

18. 5. 2004

Rozhovor s učitelkou, která odešla učit na britskou státní školu

Daniel Tácha

Vysvědčení školy, na které v současnosti učí Jana Peterková (28), by mohlo znít asi takhle: "Mezi obecně drsnými státními britskými školami patří k těm horším. Děti v ní po učiteli hodí židlí, ale pistole si prozatím nechávají doma." Jana učila šest let na slovenském gymnáziu. Již tři roky ale učí na předměstí více než desetimilionového Londýna, ve státní škole, kde má na starosti děti od jedenácti do šestnácti let.

18. 5. 2004

Poznávat písmenka a hlasitě je reprodukovat, je to čtení? Je gramotný ten, kdo si umí přečíst bulvární deník a napsat pohlednici z výletu? A co třeba sestavit seznam toho, co chybí ve spíži a podle něj vybrat zboží v obchodě? Můžeme toto v průmyslově vyspělých zemích postmoderní éry považovat za gramotnost? No ano, můžeme. Ale jen proto, abychom nemuseli rušit zavedený pojem. Vědci proto vymysleli nový: Funkční gramotnost. A kdo v Evropě vede? Země s trhem bez přívlastků a tradicí privátních elitních škol nebo ty druhé - socialistické, severské?

18. 5. 2004

Vedle článků o nešvarech a o bezradnosti školství zahraničního si také čítám články a různá svědectví o situaci v české škole a třídě. Obvykle v těch i oněch postrádám vědomí zásadních věcí -- totiž cílů. K čemu vlastně chceme, aby se děti ve škole dopracovaly a vychovaly, a čemu proto budeme dávat ve výchově a výuce přednost?

Stokrát se můžeme podivovat nebo pohoršovat nad školami a zeměmi, kde se po učitelích střílí, anebo kde se naopak "jenom" sedí a netečně zapisuje do sešitu, co stupidního učitel nadiktuje.

Mezi pozemským a kosmickým
18. 5. 2004

RECENZE

Pavel Mühlbauer byl a zatím ještě je krajinář, což také potvrzuje jeho výstava v Galerii 9, v obci Klokočná u Prahy, která potrvá až do 30. 5. 2004. Mimochodem opravdu doporučuji, galeristé vám uvaří kávu a budou se vám věnovat. Je to skvělý výlet, pár kilometrů za Prahou se vám totiž otevře úžasná krajina s kopci a kopečky, která se poeticky vlní až k Benešovu.

18. 5. 2004

Jak uvádí agentura "Citizen News Services", biskup druhé největší římsko-katolické diecéze ve státu Colorado vydal 14. května strohé varování katolickým voličům: Jestliže by volili politiky, kteří uznávají požadavky žen na přerušení těhotenství, podporují výzkum kmenových buněk a souhlasí s eutanázií a sňatky homosexuálů, nebude jim uděleno svaté přijímání.

18. 5. 2004

Vituální bohoslužba na třetí májovou neděli

Dvacátého osmého dubna minulého roku se konal v budově KTF UK vzpomínkový večer na Zdeňka Bonaventuru Bouše, který 16. dubna 2002 zemřel. Bonaventura, přáteli nazývaný zásadně "Bony", byl zcela výjimečnou duchovní postavou, prorokem, který ovlivnil zcela zásadní měrou podstatnou část katolických i protestantských osobností dneška. Je však také znám a respektován i mezi kulturní elitou necírkevní.

18. 5. 2004

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld osobně schválil rozšíření speciálního programu, který nakonec vedl k týrání vězňů ve vězení Abu Ghraib, napsal v pondělí americký časopis New Yorker.

S operací, která doporučovala užívat fyzické násilí a sexuální ponižování s cílem získávat výzvědné informace, byl seznámen i prezident Bush a méně než 200 amerických operativců. Podle zpráv jej schválila i Condoleezza Ricová, americká poradkyně pro národní bezpečnost. Program se řídil pravidly: "Chytni si, koho potřebuješ. Dělej [s ním], co chceš," sdělil časopisu New Yorker jeden bývalý výzvědný důstojník.

Autorem článku v časopise New Yorker je Seymour Hersh, nositel Pullitzerovy ceny, který odhalil skandál ve vězení Abu Ghraib. Zdrojem článku jsou nejmenovaní bývalí a současní výzvědní důstojníci.

17. 5. 2004

pondělí, 12.00: Šéf irácké vládní rady byl dnes usmrcen sebevražedným atentátem, když čekal ve svém vozidle před americkým vojenským bezpečnostním stanovištěm. Abdel-Zahraa Othman, šiitský muslim, který byl všeobecně znám jako Izzadine Saleem, byl mezi nejméně čtyřmi - a možná až osmi - Iráčany, usmrcenými výbuchem bomby, umístěné v automobilu.

Výbuch zničil Othmanovo auto a dvě další, která čekala na povolení vjezdu do koaličního ústředí v Bagdádu. Automobil, v němž byla umístěna bomba, se dostal do postavení vedle vozidla předsedy irácké vládní rady, když explodoval.

Saleem byl nejvyšší irácký činitel, jaký byl dosud usmrcen během americké okupace Iráku. Je to druhý člen rady, který byl zavražděn od jejího vzniku loni v červenci.

K atentátu došlo pouhých šest týdnů před předáním moci Iráčanům, k němuž má dojít 30. června. Podtrhuje, že v zemi nadále existují vážné bezpečnostní problémy a že osoby, které místní lidé vnímají jako "kolaboranty s Američany", čelí vážným bezpečnostním rizikům.

Salem byl spisovatel, filozof a politický aktivista. Před svým jmenováním šéfem irácké vládní rady pracoval jako šéfredaktor několika novin a časopisů, Byl šéfem islámského hnutí Dawa v jihoiráckém městě Basra a byl jedním z 25 členů rady, kteří se střídali ve funkci jejího předsedy.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
17. 5. 2004

Bobošíková zřejmě odcházela ze Sedmičky zbytečně...

Podle Jakuba Patočky, šéfredaktora Literárních novin a kandidáta za Stranu zelených do Evropského parlamentu je normální, aby byl politik zároveň i novinářem. V pondělních Lidových novinách Patočka konstatuje, že se o tom poučil v Evropském parlamentu, kde "jsou novináři mezi poslanci druhou nejčastější profesí, hned po právnících..." "Neověřoval jsem to, ale je jasné, že Čulíkův argument, podle nějž nelze sloučit úlohu novináře a poslance Evropského parlamentu, nikde v Evropě neplatí," zdůrazňuje Patočka.

Patočka v pondělních Lidových novinách reaguje na můj nedávný článek "Zelený euroskandál", otištěný v LN, o tom, že Strana zelených v Praze 1 vyloučila ze svých řad jednoho z nejvýznamnějších představitelů evropských Zelených Milana Horáčka za to, že kritizoval autoritářské tendence v Patočkově organizaci.

Článek "Zelený euroskandál" podle Patočky obsahuje blíže neurčené "nepřesnosti". Patočka argumentuje, že "nikdo ve Straně zelených nebyl postižen za kritiku."

18. 5. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > >
18. 5. 2004

Více než třicet tisíc obyvatel převážně křesťanského původu ze severonigerijského města Kano opustilo své domovy po násilnostech z minulého týdne. Podle Křesťanské nigerijské asociace bylo nejméně čtyři sta křesťanů zabito od 11.května ve srážkách v Kano. Zprávu však dementoval šéf místní policie, který udává číslo 30 mrtvých a 40 zraněných. Reverend Andrew Ubah, tajemník Křesťanské organizace v Kano tvrdí, že "Bylo zabito okolo šesti set lidí, a dvanáct kostelů bylo vypáleno".

18. 5. 2004

Řada společenskovědních teorií kritizujících současný stav společnosti je založena na fenoménu společenské atomizace, tedy zpřetrhání svazků mezi individui nebo lépe řečeno jejich transformaci na princip směnitelnosti a výhodnosti. Z toho by mělo vyplynout, že člověk jakožto bytost, jejíž existence je závislá na společnosti, může takovým jednáním přivést sebe sama k destrukci vlastních společenských struktur, což znamená konec jedince i společnosti.

17. 5. 2004

Nové spolkové země se musí v příštích třech letech připravit na drastické krácení finančních prostředků určených pro dopravu. Důvodem je napjatý státní rozpočet Německa. Podle informací německého ministerstva práce a průmyslu, řízeném Wolfgangem Clementem (SPD), není ještě rozsah úspor pevně určen

17. 5. 2004

Právě se vracím z Dubai, píše nám Fabiano Golgo. Zakoupil jsem si tam typický arabský oděv a pojedu příští týden do USA oblečen jako Arab [Fabiano je temně opálený Brazilec, pozn. red.] Chci vyzkoušet jejich reakce a chci strávit tři dny v Americe v arabských šatech a zjistit, jak na mě budou Američané reagovat na ulicích, v obchodech a ve veřejné dopravě. Napíšu o tom pro Britské listy.

17. 5. 2004

Přílišná důvěřivost vůči moci

Pavel Urban se ve svém článku ZDE ptá, jaké levicové ideály zdiskreditoval komunismus. Stačí si však přečíst stejné vydání Britských listů, abychom našli odpověď. Válka v Iráku, ospravedlňována lživými důvody, válka, na níž se podílíme a která ve svých důsledcích povede jen k další eskalaci násilí, krutosti a náboženské, stejně jako politické nesmiřitelnosti, byla odmítána 80% českých občanů.

19. 5. 2004

Mnoho ustálených výroků má tu zajímavou vlastnost, že jim lze rozumět dvěma naprosto protikladnými způsoby. Například heslo absolutistických panovníků "stát jsem já". Buď mu můžeme rozumět jako francouzští Ludvíci, tedy "stát jsem já, proto záleží jenom na tom, aby byl splněn každý můj rozmar" - a skončíme v rozkladu a revoluci, nebo jako Josef II, tedy "stát jsem já, proto bezpráví na kterémkoli mém poddaném se mě osobně dotýká".

16. 5. 2004
"Stříkli mi do tváře pepřový sprej a já jsem začal zvracet. Srazili mě k zemi a zaútočili na mně. Strčili mi prsty do očí. Vrazili mi hlavu do záchodové mísy a spláchli. Svázali mě jako zvíře a pak na mě klečeli, bili mě a kopali mě. "

V táboře v zálivu Guantánamo, kde Američané zadržují údajné teroristy z Afghánistánu a z Iráku, jsou uloženy a zkatalogizovány desítky videonahrávek, zaznamenávajících, jak americké stráže brutálně bijí tam zadržované osoby. Britskému týdeníku Observer to sdělil Tarek Dergoul, pátý britský vězeň, propuštěný z Guantánama letos v březnu, který byl dosud příliš ztraumatizován na to, aby mohl promluvit. V důsledku těchto tvrzení požadují nyní politikové v Británii i v USA, aby byly tyto videozáznamy okamžitě zpřístupněny. Konstatují, že pokud by se ukázalo, že jde skutečně o tak brutální bití, jak tvrdí Dergoul, bylo by to konečným důkazem, že se brutalita proti zadrženým osobám stala institucionalizovaným rysem americké války proti terorismu.

17. 5. 2004

Policejní sbory v kanadských městech od sebe tak vzdálených, jako je Halifax v Novém Skotsku na atlantické straně a Edmonton v Albertě u Skalistých hor žádají prostitutky, aby poskytnuly kadeře svých vlasů, které by usnadnily jejich identifikaci v případě, že by byly zavražděny.

17. 5. 2004

Sexualita je věčným tématem lidské kultury, vytříbenosti, hloubky, ale i lidské primitivnosti, zločinu a špíny. Různé kmeny a civilizace si v oblasti sexuality vytvořily navzájem odlišná pravidla, leccos tabuizovaly, leccos zase vyzvedly do výše příkladného chování. Dá se říci, že hlavním společným rysem všech těchto většinou nepsaných regulí bylo sociální rozvrstvení: mocné vrstvy si užívaly sexuální svobody, naopak nižší vrstvy byly pod tím větším tlakem zákazů a sexuálního zneužívání, čím totalitárnější bylo uspořádání té které společnosti. Nejvíc na sexuální morálku starých společností prakticky všech typů (až na malé výjimky) doplácely ženy, jejichž postavení bylo víc než otřesné.

17. 5. 2004

Velmi zajímavý je nový "český" film, celovečerní debut islandského režiséra Börkura Gunnarssona. Gunnarsson je absolventem FAMU a žije v Praze. Napsal a natočil autentický, přesvědčivý a zábavný film ze života mladých lidí v českém prostředí: dobře odpozorované české reálie doplnil mezinárodní profesionalitou. Nemám tím v úmyslu nijak urážet český film, ale něco v Silném kafi prostě je, co ho činí sebejistě mezinárodně přijatelným a srozumitelným. Ten film je český, ale zároveň vím, že by byl srozumitelný i zahraničnímu publiku. Nepropadá někdy trochu infantilním vtípkům, které občas charakterizují nejnovější české filmy. Přitom je Silný kafe i dobrou komedií.

17. 5. 2004

Vtípky, které se často vyskytují v současných českých filmech, bývají občas trochu infantilní. Výjimkou z tohoto pravidla je snímek režiséra Marka Dobeše Choking Hazard a scénáristy Štěpána Kopřivy. Oba jsou filmoví kritici. Jejich debut je parodií na americké krváky, která se opravdu povedla.

17. 5. 2004

Komedie ve Straně zelených pokračuje:

Petr Uhl

Ve dnech 10. a 11. května od 19.15 do 0.30 hodin se v Murmanské ulici v pražských Strašnicích uskutečnilo jednání krajské revizní komise (KRK). Komise je tříčlenná: předseda je Martin Komárek, členové jsou Zdeňka Sovová a Ota Strunecký. Přes dvě hodiny se KRK zabývala vyloučením Milana Horáčka ze SZ základní organizací Praha 1, kde byl členem. KRK rozhodnutí ZO o Horáčkově vyloučení zrušila (Komárek a Strunecký pro revokační usnesení, Sovová proti).

14. 5. 2004

Vláda ve středu navrhla zmrazení letošních seškrtaných platů ve veřejném sektoru a odložení platnosti zákona o státní službě o další dva roky. Zástupcům odborů tak nezbylo, než opustit jednání - tyto návrhy jednohlasně odmítají. Již v tomto roce většině finančních úředníků klesnou roční příjmy nebo budou v nejlepším případě stagnovat, ačkoliv se představitelé současné vlády velmi rádi holedbají údajným 6% průměrným zvýšením reálných mezd již k 1. lednu.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2004 Pokřivená spravedlnost Zdeněk  Jemelík
18. 5. 2004 VI. sjezd KSČM: Kupředu levá, zpátky ni krok? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2004 Samota, svoboda ... a odpovědnost Bohumil  Kartous
18. 5. 2004 Pavel Mühlbauer -- mezi pozemským a kosmickým Jan  Paul
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
17. 5. 2004 Překvapivě jednostranné zpravodajství (nejen) televize Nova Jan  Čulík
17. 5. 2004 Choking Hazard -- zábavná punková parodie na krvavé horory Jan  Čulík
17. 5. 2004 Silný kafe: Film, který otevírá českou kinematografii mezinárodní dimenzi Jan  Čulík
17. 5. 2004 Co řekne křesťan na pornografii? Boris  Cvek
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
17. 5. 2004 Pluk, který se octl uprostřed kontroverze s falešnými fotografiemi, bude stíhán za usmrcení iráckého vězně   
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo   
15. 5. 2004 Britští politikové a mučení v Iráku Jan  Čulík
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
14. 5. 2004 Zlo v člověku je kryto velmi tenkým civilizačním nátěrem...   
14. 5. 2004 Chomsky: Dejte Iráčanům suverenitu   
14. 5. 2004 Britský náměstek ministra obrany: Fotografie v deníku Daily Mirror nebyly pravé   
13. 5. 2004 Do jaké míry bylo týrání iráckých vězňů americkou oficiální politikou?   
13. 5. 2004 Nové fotografie týrání vězňů "jsou ještě horší"   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Školství RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba