14. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
George W. Bush
16. 3. 2003

Neděle 21:00 Americký prezident George Bush v neděli večer vydal na Azorských ostrovech ultimátum Iráku. Po přibližně hodinové schůzce s britským premiérem Tonym Blairem a španělským ministerským předsedou José Maria Aznarem Bush znovu veřejně požadoval, aby Irák bezpodmínečně a okamžitě odzbrojil.

"Irácký režim buď odzbrojí sám, anebo bude irácký režim odzbrojen silou - a tento režim dosud neodzbrojil," konstatoval Bush. Dodal, že je šéf iráckého státu hrozbou míru svobodných národů a krutým utlačovatelem iráckého lidu. Neuvedl, zda se bude hlasovat o navrhované nové rezoluci OSN, ale konstatoval, že doufá, že OSN bude hrát určitou roli v Iráku po svržení Saddáma Husajna.

Tony Blair uvedl, že bez přesvědčivého ultimáta od mezinárodního společenství ohledně Iráku by se rovnala další diskuse jen odkladům.

Bush, Blair a Aznar se v neděli večer sešli na schůzce na Azorských ostrovech, kterou pozorovatelé široce interpretují jako válečnou poradu před útokem na Irák. Bílý dům charakterizoval tento summit jako "poslední pokus o mír", avšak podle prezidenta Bushe je zachování míru nepravděpodobné. Pozorovatelé v podstatě vylučují, že by ještě nyní mohlo dojít ke kompromisu mezi Bushem, Blairem a Aznarem a soupeřícím táborem, jehož členy jsou Francie, Německo a Rusko. Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zdůraznil, že nevidí důvodu, proč by se měla konat další schůze Rady bezpečnosti OSN, a varoval novináře a ostatní občany, aby opustili Bagdád.

Papež Jan Pavel II. se znovu vyjádřil, že požaduje mírové řešení krize. Konstatoval: "Stále ještě je čas vyjednávat, stále ještě je čas pro mír."

Účelem nedělního summitu na Azorských ostrovech bylo původně pokusit se zachránit pozůstatek druhé rezoluce OSN, kterou Blair, Bush a Aznar chtěli předložit Radě bezpečnosti OSN. Tato rezoluce měla obsahovat konečnou lhůtu - pondělí 17. března - do níž měl Saddám Husajn odzbrojit. Tato rezoluce měla poskytnout alibi britskému premiéru Tonymu Blairovi, vzhledem k tomu, že drtivá většina britských občanů odmítá vojenský zásah proti Iráku bez výslovného schválení druhou rezolucí OSN a není jasné, jaké budou pro Blaira vnitropolitické následky, podpoří -li Bushovu válku bez ohledu na britské veřejné mínění, které válku bez rezoluce OSN nechce.

Nedělní schůzka George Bushe, Tonyho Blaira a José Maria Aznara na "větrem bičovaných ostrovech cca 1500 km západně od Evropy" byla podle internetových stránek deníku Guardian "symbolem obrovské izolace těchto tří politiků od světového veřejného mínění".

Francouzský prezident Chirac se na poslední chvíli pokusil o novou iniciativu; důraznil, že je ochoten přijmout třicetidenní lhůtu, během níž by Irák odzbrojil, pokud by to podpořili zbrojní inspektoři OSN. Avšak Spojené státy jsou ochotny poskytnout Saddámovi pro odzbrojení už jen několik dní.

Je velmi pravděpdoobné, že možná už během pondělka požádá prezident Bush Saddáma Husajna, aby během několika málo dní umožnil zbrojním inspektorům, pracovníkům humanitárních organizací a dalším cizincům, aby odcestovali ze země. Pak by došlo k vojenskému útoku. Američtí a britští činitelé nyní tvrdí, že druhé rezoluce OSN není zapotřebí. Bush, Blair a Aznar nyní zřejmě hodlají argumentovat, že ospravedlněním pro vojenský útok může být už rezoluce č. 1441, která byla jednohlasně schválena v listopadu.

Šéf třetí největší britské politické strany Liberálních demokratů Charles Kenendy varoval, že americký cíl "změny režimu" v Iráku nemá podporu v mezinárodním právu a že v jeho důsledku dojde k rozšíření terorismu. Kennedy charakterizoval schůzku na Azorských ostrovech jako "poradu zoufalců" a konstatoval, že by Bush, Blair a Aznar měli jednat s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem v New Yorku a nikoliv sami mezi sebou na Azorských ostrovech.

Činitelé v Bagdádu uvedli, že připravují deklaraci ohledně údajných iráckých zásob antraxu, kterou hodlají přeložit OSN do dvou dnů. Poskytli OSN také dokument týkající se údajných zásob nervového plynu VX. Irák pozval Hanse Blixe a Muhammada El Baradeie do Bagdádu k naléhavým rozhovorům, avšak reakce se neočekává dříve než v pondělí.

Irák se intenzivně připravuje na válku; list New York Times informoval, že americké výzvědné služby vypracovaly seznal vysokých představitelů iráckého režimu včetně Saddáma Husajna a jeho dvou synů, kteří mají být postaveni před soud za válečné zločiny, přežijí-li vojenský útok.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Sloupek

Bolo to už dávnejšie. Pri pive som chválil zásadovosť českých komunistov. Na to mi jeden z mojich priateľov odpovedal, či náhodou nepovažujem núdzu za cnosť. Sú zásadoví preto, že sa nachádzajú vo "vznešenej izolácii". Lenže, ak by táto izolácia padla, ako to bolo v prípade slovenskej politickej strany, ktorá má ľavicovosť dokonca vo svojom názve, nepostihol by KSČM rovnaký osud ako onú stranu? Cnosť si ľahko zachováva ten, koho nezvádzajú, lenže keď má už odolávať zvodom, je to vždy trocha inak.

Pri voľbe českého prezidenta sa ukázalo, že snaha držať KSČM v izolácii, ako sa o to napríklad usiloval Václav Havel, bola jednoducho márna. Taký počet poslaneckých hlasov sa vždy zíde... Vyvstala však otázka -- ak komunisti zvolili za hlavu štátu politickú osobnosť, ktorá nie až tak dávno mobilizovala proti ľavici, urobili tak naozaj iba preto, aby ochránili svoju vlasť pred obdobím niekoľkých mesiacov, ktoré by ubehli, kým by sa našiel efektívnejší spôsob voľby prezidenta?

Na druhej strane, zdá sa nepravdepodobné, že by Klaus, známy pragmatik, nebol nič sľúbil. Klaus patrí k politikom, ktorí dobre poznajú situáciu v našej krajine. Práve preto, že je tvrdý pravičiar, sa možno rozhodol využiť naše skúsenosti, ako si môže pravicový politik poradiť s ľavicovou stranou. Staré pravidlo hovorí, že pravicovým politikom voliči korupciu a ústup zo zásad zväčša odpúšťajú. Tí ľavicoví sú v tomto smere veľmi úzkostliví. Kam pôjde, ak včas nepochopí, že môže ísť o politickú pascu?

Zveřejněno v týdeníku SLOVO

16. 3. 2003

Tony Blair v sobotu uspořádal mimořádné zasedání "válečného kabinetu". Finalizoval své plány pro vojenské akce proti Iráku a vyjádřil požadavek, že se OSN bude muset ohledně války proti Iráku rozhodnout do 24 hodin. Americké letecké bombardéry už začaly bombardovat cíle v Iráku. Rada bezpečnosti OSN se bude muset podle Blaira rozhodnout do pondělí, zda podpoří druhou rezoluci OSN či nikoliv. Jinak válku povedou USA a Británie samy: prohlásí, že Saddám Husajn porušil rezoluci č. 1441.

Spojené státy v sobotu oznámily, že dva jejich bombardéry B-1 vybombardovaly irácké mobilní protiletecké radarové systémy, jejichž účelem bylo informovat Irák, že dochází k útoku britských a amerických armád. Je to prý signálem, že jsou přípravy k válce v poslední fázi.

Tony Blair doufá, že dojde-li k válce, rebelie v Dolní sněmovně bude menší než minulý měsíc, kdy proti válce v Iráku hlasovalo 121 poslanců britského parlamentu. Downing Street očekává rezignaci Robina Cooka, labouristického předsedy Dolní sněmovny.

Blair a prezident Bush se v neděli mají setkat na Azorských ostrovech, kde dokončí své vojenské plány a budou jednat o poslední možnosti, jak přimět Radu bezpečnosti OSN k tomu, aby schválila novou rezoluci proti Iráku. Francie oznámila, že bude rezoluci schvalující válku vetovat.

Irácká vláda pozvala Hanse Blixe a Mohammeda ElBaradeie k návštvě Bagdádu, "aby došlo k zrychlení inspekčního procesu".

Podrobnosti v angličtině viz např. ZDE

15. 3. 2003

Sobota, 16:00 - Britský premiér Tony Blair zatelefonoval celé řadě vedoucích světových politiků ve snaze přesvědčit je, aby podpořili rezoluci OSN proti Iráku. Zároveň však britská vláda uznává, že je velmi nepravděpodobné, že by mohlo dojít k diplomatickému řešení irácké krize v důsledku "tvrdohlavosti" Francie, která rozhodla, že každý dokument, předložený Radě bezpečnosti OSN, bude vetovat.

V neděli pocestuje Tony Blair na Azorské ostrovy, kde se má setkat s americkým prezidentem Bushem a se španělským premiérem Aznarem. Mnozí pozorovatelé se však domnívají, že čas na diplomacii skončil a že půjde v podstatě o jednání o válečných přípravách.

Francouzský ministr zahraničních věcí Dominique de Villepin znovu zdůraznil, že má Francie v úmyslu vetovat každou rezoluci, která by schválila vojenský zásah proti Iráku. I kdyby novou rezoluci, předloženou Radě bezpečnosti OSN, schválilo devět států, kdyby ji vetovala Francie, Rusko nebo Čína, rezoluce by byla nepoužitelná.

Britská vláda zastává názor, že má "plné právní pravomoci" podle existujících rezoloucí 678, 687 a 1441 podpořit americkou válku proti Iráku. I když podle Británie by byla další rezoluce žádoucí, není prý nutná.

"Je smutné," konstatoval v britském rozhlase ministr zahraničí Jack Straw, "že se nepodařilo zajistit stejný konsensus [jako při rezoluci č. 1441]. Je to proto, že se některé státy rozhodly přestat jednat důsledně podle ustanovení rezoluce 1441, kterou plně schválily v listopadu 2002."

Strawovy výroky se staly terčem kritiky poslance Tama Dalyella, jednoho z nejstarších a nejradikálnějších poslanců Labouristické strany v Dolní sněmovně: "S[Straw] se vůbec nezabýval otázkou pravomocí OSN. Jak může tvrdit, že podporuje pravomoci OSN, když Kofi Annan, generální tajemník, členové Rady bezpečnosti a mnozí jiní mají diametrálně odlišný názor? Straw je ostudou Labouristické strany jako ministr zahraničí a měl by být až na další uvolněn ze své funkce."

Pro Tonyho Blaira je politicky velmi nebezpečné podpořit George Bushe ve válečné akci proti Iráku, protože většina Britů útok na Irák bez druhé rezoluce OSN nepodporuje. Zřejmě doufá, že jakmile jednou válka začne, v britských občanech se probudí nacionalismus a jeho vládu při válečné akci přece jen ve větších počtech podpoří.

Podrobnosti v angličtině ZDE
15. 3. 2003
tisková zpráva společnosti CME

Praha/Hamilton (Bermudy) -- Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) oznámila, že mezinárodní arbitrážní tribunál vydal v její arbitrážní při s Českou republikou závěrečný výrok ve prospěch CME. Podle arbitrážního rozhodnutí CME obdrží částku 269 814 000 USD a úrok ve výši 10 % p.a. od 23. února 2000 až do úplného zaplacení. Dále CME obdrží 1 007 749,81 USD na úhradu nákladů částečného arbitrážního výroku z 13. září 2001 a úrok ve výši 10 % p.a. od 14. 9. 2001 z částky nákladů až do úplného zaplacení. Celková částka k úhradě ze strany české republiky tedy k dnešnímu dni činí 353 395 131 USD. Tato částka se zvyšuje denně o 74 197,74 USD až do úplného zaplacení.

14. 3. 2003
To, že Janu Jařabovi kolemjdoucí vůbec nepomohli, když na něho zaútočili dva mladí muži, kteří se rozhněvali, že se v metru postavil na obranu jednoho Afričana, mě vůbec nepřekvapuje.

Téhož dne, stejně jako během mnoha jiných dní, jsem zažil několik obdobných případů, kdy si Češi zřejmě řekli: No, co je mi do toho? - a mělo to podobný dopad.

Byl jsem v Opletalově ulici, když jsem uviděl bílý mercedes, jak vyjíždí z místa, kde parkoval. Řidič mluvil do mobilního telefonu, takže používal k řízení jen jednu ruku a musel svou pozornost rozdělit mezi telefon a úsilí vyvézt automobil s těsného místa -- před ním i za ním stála další auta. Dalo se očekávat, že vrazil na automobilu Fiat Uno po své pravé straně. Pravou stranu toho auta silně promáčkl. Řidič mercedesu dál hovořil do mobilu a prostě odjel.

prezident Václav Klaus
15. 3. 2003
Nový prezident ČR Václav Klaus se ve svém novém bydle ještě ani pořádně nerozkoukal a už si osvojil práva, která mu naprosto, ale naprosto nepřísluší. Potvrdilo se to hned, jakmile mu po nedávném odvolání z funkce ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka premiér Vladimír Špidla navrhl jako nového ministra tohoto resortu donedávna předsedu parlamentního poslaneckého klubu vládní ČSSD Milana Urbana. Prostý smrtelník, vulgo obyčejný člověk by si myslel, že tím to pro prezidenta Klause končí, že Urbanovi prostě předá příslušný jmenovací dekret a dál se bude věnovat jiným svým prezidentským povinnostem.
14. 3. 2003
Karel Fiala
Přiznám se, že se zájmem sahám po článcích Jana Čulíka nebo Jana Kellera v Britských listech a že chápu, že postmoderní teorie se svou relativizací etiky a rezignací na odpovědnost jedince působí na mnoho lidí opojně. Postmoderní nazírání na svět, uměle hledající diskontinuitu lidského myšlení a zahrávající si s vyřazením současnosti z procesu normálního toku historie, nám zajisté nabízí útěk před dosavadními nedořešenými problémy, před nočními můrami a výčitkami svědomí.

Poslední pozoruhodnou rukavicí hozenou v tomto směru, jsou Čulíkovy úvahy, které nás zbavují odpovědnosti za obvyklá historická traumata našich dějin ve dvacátém století. Podle autora takové události jako Mnichov, březen 1939, únor 1948 nebo srpen 1948, nebo i takzvané šťastnější chvíle našich dějin, jako říjen 1918, květen 1945 nebo listopad 1989, jsou jen výslednicí složitých změn mezinárodní situace a leží zcela mimo dosah naší vůle a odpovědnosti. Trápíme-li se těmito věcmi, činíme tak prý zbytečně, neboť jsme situaci mohli pramálo ovlivnit.*)

14. 3. 2003

Spinoví lékaři se musejí pěkně otáčet, aby stačili jít s dobou

Motto:

They read good books, and quote, but never learn
a language other than the scream of rocket-burn
Our straighter talk is drowned but ironclad;
elections, money, empire, oil and Dad.

Causa Belli by Andrew Motion

Není to tak dávno, co mladší Bush naznačil, že mu otec zanechal mu dědictví "nedokončené práce" (což zní skoro jako by Irák byl kus nábytku). Jeho prostý selský rozum mu pravil, že Amerika je dost silná na to, aby vyrazila na Bagdad a udělala tam pořádek na poli diktátorském i ropném. Prohlásil, že mu dochází trpělivost a že tažení začne, aniž by se abgéboval s prožluklou organizací zvanou OSN.

Pak se ovšem vloudila chyba.

14. 3. 2003
ARGUMENT, PROČ UŽÍVAT MUČENÍ

skor by sa ako nazov hodilo nieco v zmysle: "preco nam vyhovuje navrat do stredoveku".

Muhammad nevypovídá. Avšak k tomu, aby vypovídal, je možné ho donutit a ty informace by mohly zachránit tisíce lidí. Pokud kdy existoval argument pro mučení, je jím tato výmluva pro lidskou bytost jménem Khalid Shaikh Muhammad.

Argument, že tie informace cie vraj "mozu zachranit tisice ludi", je len sikovne slovne spojenie, v skutocnosti neexistuje ziadny dokaz, ze tomu tak je;

Polemika s článkem BL
14. 3. 2003
Vypráví se, že za temných deštivých nocí je možné potkat na Karlově mostě mezi jednou a čtvrtou hodinou ranní, v době než zakokrhá kohout, strašidelné postavy. Na bezhlavém těle sedí drobný muž, oblečený do upnutého saka, podobá se rakouskému úředníku nižší platové kategorie.To prý městem bloudí slavný spisovatel Franz Kafka, hledající honoráře za vydávávání svých spisů.

Zlí jazykové tvrdí, že při jednom z četných flámů potkal bezhlavé lidské spřežení i sochař Jaroslav Róna, příšerný zážitek si zapamatoval a podle něj vytvořil monumentální sousoší. Kafka už v Praze není tak populární a módní, jako býval. Mezi intelektuály se již "nekafkuje".

13. 3. 2003
Muhammad nevypovídá. Avšak k tomu, aby vypovídal, je možné ho donutit a ty informace by mohly zachránit tisíce lidí. Pokud kdy existoval argument pro mučení, je jím tato výmluva pro lidskou bytost jménem Khalid Shaikh Muhammad.

Američané nedávno zajali Khalida Shaikha Muhammada, velitele operací organizace al Qaeda, který prý zorganizoval i útoky proti New Yorku a Washingtonu z 11. září. (Tento úspěch, poznamenává americký časopis National Review, ZDE, dokazuje, že "Spojené státy skutečně umějí chodit a zároveň při tom žvýkat žvýkačku". "To, že dosud k největšímu úspěchu ve 'válce proti terorismu' došlo v době, kdy se plánuje válka na 'osvobození Iráku', by mělo vést k zamyšlení ty kritiky, kteří tvrdili, že obě války nelze vést najednou," píše National Review.

Khalid Shaikh Muhammad však odmítá vypovídat. Americký politik Pat Buchanan argumentuje, že je v tom případě zcela ospravedlnitelné, aby byl podroben mučení:

Kompletní článek - anglicky ZDE
14. 3. 2003

Milá Olgo,

dnes jsem si po dlouhé době zakoupila jedny noviny, kde jsem si ke svému překvapení přečetla, že podle vydavatele Frankfurt Allgemeine Zeitung Bertholda Kohlera byl Václavovým zvolením údajně založen "nad Vltavou stát filosofů" a dokonce, že všichni intelektuálové na celém světě si ho vyvolili za svého prezidenta. Samozřejmě, že Ti nepíšu kvůli této brakové žurnalistické politické mytologii, ale jen jsem si opětovně musela připomenout jeden Tvůj dávný postoj, který je dnes už zcela zapomenut v hlubinách společenského nevědomí.

Vzpomínáš si, jak jsi před třinácti lety nedoporučovala Václavovi, aby se ucházel o prezidentskou funkci a jak jsi ve svém postoji byla i v jeho okolí osamocená a opuštěná?

Tento text přednesl na improvizované performance v sobotu 8. března - na Mezinárodní den žen - "radikální feminista a teoretik chaosu" Mirek Vodrážka v pražském squattu Milada těm, kteří chtěli naslouchat. Přednesl jej v černých ženských společenských šatech jako feministka Mirka Vodrážková, za doprovodu písní a kytary Miloše Hlávky... Posluchačů sice nebylo mnoho, ale někde se s nápravou budoucnosti začít musí. To proto, abychom i my někdy příště nemuseli sami sobě posílat dopisy z kriminálu, zvaného svědomí, do režimu nazvaného někým cynickým reálný. Plné znění hodinového monologu dnes, s odstupem několika dnů dostáváte jako čtení na víkend i vy.

14. 3. 2003
Pro myslící je nadcházející válka proti terorismu zjevně násilným pokusem o demokratizaci muslimského světa, spojeným s ovládnutím ropných zdrojů, pro nemyslící je to válka proti terorismu.

Nedávno pronesl George Bush řeč k americkým průmyslníkům, ve které řekl, že po obsazení Iráku tam vytvoří demokracii, která dá příklad ostatním zemím Blízkého východu. Špičkový poradce Pentagonu, Richard Perle, zhruba před měsícem vyjádřil názor, že po zásahu v Iráku lze očekávat politické změny i v Iránu, Libyi a Sýrii a později dokonce, že po zásahu v Iráku bude na řadě Sýrie.

14. 3. 2003
výzva Hnutí za přímou demokracii

Vážení spoluobčané, již více než 70% z nás nesouhlasí s útočnou válkou proti Iráku. Mnozí ji dokonce považují za válku zločinnou, jejímž výsledkem bude jen nárůst nenávisti a zloby ve světě. Existují vážné důvody pro přesvědčení, že hlavními motivy aktivity současné americké administrativy jsou důvody hospodářské, tj. snaha o ovládnutí obrovských ropných zásob v Iráku a následně kontrola světových ropných trhů.

V případě úspěchu tak mohou americké naftové monopoly získat kontrolu i nad Evropou, která je na této ropě závislá. Je paradoxní, že v tomto úsilí je podporuje i česká vláda a český parlament.

Ukažme společně, že na této krátkozraké politice naší vlády nemáme žádný podíl. Obracím se na vás v této souvislosti jménem našeho Hnutí za přímou demokracii s prosbou o připojení k mezinárodní akci jejíž organizátoři vyzývají lidi po celém světě, aby v neděli večer 16.3. v 19:00 hod. místního času rozsvítili na balkonech svých bytů a v oknech svých domů svíčku na protest proti válce.

Podrobnosti ZDE

Tato organizace dokázala již získat během pouhých pěti dnů milion protestních prohlášení, zaslaných Radě bezpečnosti OSN. Na mém balkoně svíčka svítit bude. Doufám a věřím, že i na mnoha dalších.

14. 3. 2003

Pamatuji si, že začátkem 90. let se u nás říkalo, že za nájemnou vraždu se platilo 50.000 Kč. Před několika týdny nabídly USA Turecku 900 miliard Kč za průchod jejich vojsk přes turecké území do Iráku.

Vezmeme-li v úvahu, že během války by muselo zahynout minimálně několik tisíc Iráčanů, je tato cena stále vyšší než cena lidských životů, které by byly zmařeny.

Zřejmě do ní byla započítána i ztráta svobody rozhodování přeživší irácké populace. Turecký parlament nakonec dokázal světu, že ještě uznává hodnoty, které nelze vyčíslit v penězích a průchod amerických vojsk přes turecké území zamítl.

Tento týden USA vyjednávají se členy rady bezpečnosti OSN o způsobu jejich hlasování k nové rezoluci o Iráku a vcelku se netají tím, že jim za kladné hlasování nabízejí hospodářskou pomoc, tedy opět peníze.

Zatímco v případě muslimského Turecka jsem dost věřil, že nezávislost Iráku neprodá, v případě afrických států si tím nejsem tak jist. Pokud vím, nabízené částky zatím nebyly zveřejněny a cena za nezávislost států se tak nemůže dostat na žádnou burzu.

Jiná věc je, že provádění takovýchto obchodů zavádí do mezinárodních vztahů korupci jako veřejnou normu. Jako si ve starověkém Římě bylo možné koupit otroka, zdá se že v novodobé historii bude možné koupit si svobodu celých populací. Demokracie tak ztratí rozměr úcty ke svobodnému lidskému životu a začne se na něj dívat jako na obchodovatelnou položku.

Takovýmito postupy demokracie nevyhnutelně korumpuje své vlastní tradice. Poslední vývoj demokracie ve Spojených státech tomu konec konců nasvědčuje. Dojde-li nakonec skutečně k okupaci Iráku americkými a britskými vojsky, svět se nevyhnutelně změní a bude záležet na reakci zbytku světa, jestli budou nebo nebudou zachovány původní hodnoty demokracie.

14. 3. 2003
dopis o.p.s. JANUA poslancům Parlamentu

Vážené poslankyně, vážení poslanci, obecně prospěšná společnost JANUA o.p.s. se jako nezisková nevládní organizace připojuje k této žádosti, neboť i ona ctí zásadu Projektu Media Observatory Mezinárodní / Evropské federace novinářů se sídlem v Bruselu, že "...vlády, parlamenty a nevládní organizace nesou odpovědnost za vytvoření právního rámce, který garantuje svobodu projevu a umožňuje novinářům vykovávat profesi svobodně, avšak profesionálně, přičemž součástí profesionality je přesnost a spravedlnost".

Původní text Media Observatory je ZDE
13. 3. 2003
Zatímco diplomaté a politici mluví o válce, nikdo se dnes příliš neptá, kolik válka bude stát. Je vůbec možné přesně vyčíslit celkové dopady, které tato válka přinese? Ne. Je ale možné se pokusit společně s Keynesem alespoň "vágně mýlit". Soudí tak alespoň American Academy of Arts and Sciences, která vypracovala loňského prosince studii, kde celkovou výši války odhaduje na 1,9 bilionů amerických dolarů.

Pozoruhodná studie War with Iraq: Costs, Consequences, and Alternatives, vychází ze srovnání s předchozími typy válek a bere v potaz zejména charakter "rychlé války" a její dopady na olejářském trhu. Opírá se o širší spektrum analýz, které předpokládají, že strategie Američanů (a dalších eventuálních spojenců) se opírá v první fázi o intenzivní bombardování, jejímž cílem budou klíčová místa: velitelské a kontrolní cíle, hlavní čtvrti, místa uložení zbraní hromadného ničení, komunikační infrastruktura a elitní republikánské gardy.

13. 3. 2003
John Bok, Stanislava Adoltová
tisková informace Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun

Často si naříkáme na příliš rychlé tempo života. Svižný životní styl posledních let má i pozitivní stránky. Nemusíme celá desetiletí čekat na objasnění některých kauz. Demokracie u nás je opravdu velmi mladá a lidé se v ní musí učit žít. Nesmí být však provázena jevem, že kdo má moc, má automaticky právo nekontrolovaně a účelově ovládat naše osudy. Jedno vládnoucí seskupení, po vítězství ve volbách, nemůže začít likvidovat své oponenty, protože pokud by se situace po volbách změnila, odplata by byla ještě horší. Neustále odplaty by pak byly postupnou záhubou nás všech. Jako pojistka, aby se tak nestalo, slouží právě i skutečnost, že životní styl je rychlý. Někteří rychleji prohlédnou, nebo si rychleji uvědomí, že nemohou být nápomocni křivdám, protože to stejné by se mohlo stát i jim.

13. 3. 2003
John Bok, Stanislava Adoltová
tisková informace Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun

V roce 1979 bylo Městským soudem v Praze odsouzeno k mnohaletým trestům odnětí svobody, za svojí činnost ve Výboru na podporu nespravedlivě stihaných (VONS), sedm československých občanů. Mezi nimi i nynější prezident republika Václav Havel. Ten ve své závěrečné řeči pronesl slova, která nabývají ve světle toho, čeho se opět justice v této zemi dopouští, aktuálního významu: "Moc, která sebe samu identifikuje s pravdou, nepřipouští, že by se mohla dopouštět nějaké nespravedlnosti a jelikož je zvyklá i daleko nevinnější projevy nesouhlasu tvrdě potlačovat, musí se jí jevit pokus VONSu podrobit kritice pozornosti práci bezpečnosti a justice -- tedy orgánů obzvlášť citlivých na svou nedotknutelnost -- jako cosi neslýchaného, nemyslitelného, neodpustitelného, jako cosi, co je třeba stůj co stůj potřít. Vždyť tito lidé samotným názvem svého společenství připouštějí možnost, že by se mohly dít nějaké nespravedlnosti.

Bývalý velitel české protichemické jednotky v Kuvajtu, dnes ředitel vojenské rozvědky pplk. Josef Prokš
13. 3. 2003
Když jsem napsal už na počátku srpna minulého roku, že Kauza Srba je počátkem konce vojenské rozvědky, ve kterém novináři Slonková a Kubík účinkovali nikoliv jako investigativci, ale jako "užiteční idioti", označili mne mnozí kolegové i ne příliš inteligentní příslušníci zpravodajské komunity za příliš paranoidního. Nedivím se jim. Definice skeptika ale praví, že je jím poučený optimista. Ve středu se nechal slyšet nový ředitel této tajné služby Josef Prokš, že kauza Srba sehrála roli účinného katalyzátoru. Vojenská rozvědka bude pohlcena kontrarozvědkou a "neprověřitelní" důstojníci i agenti budou propuštěni. To je nejpitomější krok, jaký mohlo armádní vedení udělat. Opakuje diletantismus z počátku "porevoluční" FBIS, kterou najednou opustilo tolik lidí, že pak služba neměla ani dostatek jiných na jejich sledování...
Pět vloupaček, Kavan, Hubálek a indická větev případu Srba BL
Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň BL
Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách BL
Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky BL
BL: Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí BL
Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA
13. 3. 2003
Britská tajná služba předala Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) zfalšované dokumenty o údajném pokusu Iráku získat v africkém státě Niger uran. Není to její první selhání, neboť nedávno vyšlo najevo, že britská tajná služba opsala svou expertní zprávu z informací, zveřejněných americkým studentem...
Selhání britských zpravodajských služeb TÉMA
Aféra "Teplý Hurran a nepolapitelný irácký rozvědčík" ARCHIV
13. 3. 2003
Paní Sandra Butlerová, ottawská spisovatelka a filmová producentka, uveřejnila zprávu o dopisu, který dostala od své známé, která pracuje ve výchovné kampani proti šíření choroby AIDS v Rwandě: Jestli dojde k útoku na Irák, všechna naše práce se obrátí vniveč, protože budeme zapomenuti. Jak dlouho jsou už všechny sdělovací prostředky v Severní Americe i v Evropě zaplaveny otázkou "Co uděláme s Irákem"? Po tragickém dni 11, září 2001 začala být tato otázka stále naléhavější, zejména po skončení akcí v Afganistánu. Dnes převládá všude. "Co uděláme s Irákem?" "Co uděláme s Irákem?" Jakoby nebylo jiných naléhavých otázek, například "Co uděláme s AIDS, co uděláme s chudobou, co uděláme s podvýživou, co uděláme s dyzentérií nebo s analfabetismem nebo s životním prostředím"?
14. 3. 2003

Kniha Ester je pátou z Pěti svátečních svitků - Chameš megilot - hebrejského kánonu, stejně jako Píseň písní, Rút, Pláč či Kazatel. Text je v řeckém překladu Písma rozšířen o vsuvky, jež měly zajistit lepší duchovní pochopeni knihy. Děj se odehrává v sídle perských králů v Šúšanu a jeho líčeni prozrazuje dobrou znalost perského prostředí. Kniha je odrazem vzpomínek na pogromy, jež tu jsou zhuštěny do jediné události, končící podivuhodným zachráněním ohroženého Božího lidu. Přináší až do našich dnů poselství optimismu, vůle a víry ve vítězství dobra, ale i vzpomínek na ty, kteří nepřežili události, tolik se podobající dávnému příběhu královny Ester - šoa.

14. 3. 2003
Zdroj s komentáři Talmudu a Midraše - anglicky ZDE
14. 3. 2003
Richard Feder
Na památku záchrany perských židů slavíme rok co rok v měsíci adaru - březnu - radostnou slavnost Púrim, při které si zbožní židé dopřejí dobré pokrmy a nápoje a posílají dary svým přátelům a známým. Židovská mládež si toho dne ráda zatančí, neboť myšlenka, že perští židé unikli šťastně nástrahám mocného nepřítele, je tak radostná, že šíří radost dobrý rozmar a povznesenou náladu ještě po dvou tisících letech.

Na památku hanebných zločinů, spáchaných hitlerovci v Evropě za vlády nacismu, pořádáme v témž měsíci tryzny, tedy smuteční shromáždění, na kterých oplakáváme naše přečetné oběti a lkáme, že uprostřed XX. století byl spáchán na nás, nevinných lidech, ten největší zločin, který z dějin lidstva známe.

14. 3. 2003
Problémy v súdnictve majú vždy nesmierny dosah na fungovanie celého ekonomického a spoločenského života. V euro-americkej civilizácii vyrastajúcej aj z kresťanských a rímskych koreňov súdy a právo ako také zohrávajú významnú úlohu. Neradostné pomery v slovenskej justícii, najmä nadmerná dĺžka súdnych konaní, volajú po zlepšeniach.
14. 3. 2003
Radovan Geist
Rok 2002 bude známy aj škandálmi, ktoré zasiahli najväčšie finančné korporácie. Je tu však ešte mnoho ďalších znečisťovateľov, moderných žoldnierov, obchodníkov so smrťou, tých, čo porušujú ľudské práva, a tých, čo spôsobujú deštrukciu vidieka a jeho chudobu. Multinational Monitor vytvoril zoznam desiatich najhorších.

Tieto spoločnosti opakovane porušujú environmentálne a sociálne štandardy. Vlády krajín nie sú schopné, alebo ochotné ich počínaniu čeliť. Na to je potrebný tlak ľudí. Prvým krokom môže byť, že spotrebitelia začnú bojkotovať ich výrobky.

14. 3. 2003
Tieto slová generálneho prokurátora vo mne vyvolali zmiešané pocity. Vyslovil ich v súvislosti s mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorá sa mala zaoberať korupčnými aférami v našej krajine. Nuž naši západní susedia mali ešte za čias habsburskej monarchie a prvej republiky veľmi výstižný názov pre túto najdemokratickejšiu inštitúciu - "žvanírna".

Na onej schôdzi sa o korupcii pohovorilo veľmi veľa. Samozrejme, ak by sa našiel niekto, kto by tento nešvár obhajoval, dopustil by sa smrteľnej chyby. No často sa opakoval iný argument, ktorý sa fakticky rovná obhajobe. Korupcia existovala vždy a existuje všade, takže je vlastne už svojou podstatou neodstrániteľná. Tí, čo sa bijú do pŕs, akí sú zásadoví antikomunisti, prijali proti korupcii také opatrenia, aké sú typické pre bývalý režim. Tento spôsob riešenia sa nazýval kampaňovitosťou. Ak sa priznala existencia nejakého negatívneho spoločenského javu, tak noviny začali proti nemu uverejňovať články, rozhlas a televízia do omrzenia opakovali tie isté reči a dokonca na uliciach sa zjavili heslá a billboardy. Samozrejme, s patričnou pompou by sa tiež prijali príslušné zákony. Preto boj proti korupcii s "upírskymi" billboardmi pripomína oné časy.

14. 3. 2003
"Korupcia v parlamente, čo už je na tom nové?" povedal by cynik. V stredu 5. marca však bola korupcia priamo hlavným bodom rokovania mimoriadnej schôdze NR SR.

Začalo sa to celkom obyčajne. Presne ako všetky ostatné kauzy a škandály slovenskej politiky. Na povrch sa dostali informácie z politického zákulisia, tentoraz cestou odposluchu. Či legálneho, alebo nelegálneho, je v tejto chvíli nepodstatné. Podstatné je, že spravodajské hry medzi koaličnými partnermi sa stali najnovšou zábavkou súčasnej vládnej koalície.

14. 3. 2003
Amos Elon
Z anglického jazyka preložila Judita Takáčová

Amos Elon napísal brilantnú esej o konflikte, ktorý tu je s nami roky. Znovu ukázal, že dobre napísané dejiny sú najlepším spôsobom chápania -- dokonca aj zdanlivo nepochopiteľných -- iracionálnych konfliktov. Prečo sú Elonove úvahy dôležité aj pre nás? Možno pre neopakovateľný esejistický štýl a humor na smutnú tému. Možno pre jeho neopakovateľný odstup od prudkých, jedine možných, osudových riešení.

Na začiatku vzniku izraelského štátu nebolo historické právo ani osudová myšlienka.

Elon s ním spája nasledujúcu príhodu: Povráva sa, že Herzlov (otec moderného sionizmu, pozn. red.) najbližší spolupracovník k nemu jedného dňa pribehol a vykríkol: "Ale veď v Palestíne sú Arabi! Nevedel som o tom!" Nie je dôležité, či to bol skutočný začiatok, alebo nie. Ide o niečo iné. Zmyslom tejto eseje je, pokiaľ rozumiem, poukázať na zdroje "osudových a nenapraviteľných chýb", ktorých sa prví sionisti na rozdiel od ich nasledovníkov nedopustili.

Áno, čítate to správne. Nedopustili. Tí prví si ničili mysle kompromismi a "obojnárodnými" riešeniami, aby zvládli problém a mier. Nechcem prezrádzať pointu, ale zlomom bola práve vojna v roku 1967. So zmenou obrazu Izraela na "víťaza v slávnej vojne s pseudometafyzickou aurou" súvisí militarizácia a fundamentalizácia konfliktu -- až po vznik nenapraviteľných chýb a omylov. Že vám to nápadne niečo pripomína? Máte pravdu, čítajte ďalej...

14. 3. 2003

V jednom sa zhodnú všetci: na Najvyššom súde vládne abnormálna situácia

Iste si mnohí spomenú na jeden z dielov francúzskej filmovej komédie o žandároch zo Saint Tropez. Nezabudnuteľný Louis de Funés dajakým nedopatrením vyhral vedomostný test a dočasne nahradil svojho nadriadeného vo funkcii veliteľa žandárskej stanice. Veľmi sa s ním nemaznal. Čochvíľa sa však situácia zvrtla, čo mu dal jeho staronový šéf tvrdo pocítiť.

Asi tak to môže vyzerať na Najvyššom súde Slovenskej republiky, keď sa na jeho čelo po rokoch príkoria a odstrkovania dostal podpredseda NS Juraj Majchrák, nominovaný svojho času za KDH. Paradoxne práve on v úrade vystriedal, hoci pravdepodobne iba do konca apríla, svojho rivala a súčasne dlhoročného šéfa Štefana Harabina. Teraz urýchlene na úrade mení pomery, štýl práce, vrátane zavedenia elektronického prideľovania súdnych sporov, aby sa predchádzalo subjektivite pri rozhodovaní. Ako povinnosť na súdoch to ukladá zákon, ktorý Harabin tvrdohlavo obchádzal.

15. 3. 2003
Pri pozornom sledovaní reakcií verejnosti na nedávno predložený návrh novelizácie Trestného zákona, podľa ktorého by sa zaviedol pre páchateľov, čo boli trikrát odsúdení za závažné trestné činy, výnimočný trest (doživotie), priam do očí bije niekoľko spoločných znakov.

Predovšetkým je zarážajúce volanie po brutalite a neobmedzenej tvrdosti voči páchateľom trestných činov. Najmä ak si uvedomíme, že väčšina Slovákov sa búcha do hrude, akí sú kresťania a ako celá krajina vyrastá z kresťanských tradícií. Obávam sa však, že veľa dobrých Slovákov-katolíkov si z kresťanstva pamätá iba niekoľko pasáží zo Starého zákona o neľútostnom a trestajúcom Jehovahovi a kresťanské hodnoty vníma na základe morálneho kódexu uzavretého prostredia honorácie slovenského malomesta z konca 19. storočia a jeho predstáv o tom, čo sa patrí a čo nie.

Paradoxné je, že zmienený návrh vyšiel práve z tvorivej dielne kresťanských demokratov. Skôr by svedčal nejakej "strane poriadku" alebo autoritárskemu zoskupeniu... Kde zostalo "a odpusť nám naše viny, tak ako aj my odpúšťame svojim vinníkom"? Kde je isté milosrdenstvo k previnilcom?

Annemarie Schwarzenbach
15. 3. 2003
Annemarie Schwarzenbachová
1908 - 1942
Švajčiarska historička, novinárka, spisovateľka, fotoreportérka, obdivovaná krásavica, dcéra z bohatej rodiny, antifašistka, priateľka Eriky a Klausa Mannovcov. Hráčka rolí, v jej podaní sú hranice rodových rolí plynulé -- často zažíva, že ju pokladajú za muža, čo jej spôsobuje potešenie. Manželka -- "Hoci on miluje mužov a ona ženy, sú pár."
Šoférka, pre ktorú je auto symbolom slobody.
14. 3. 2003

Štát sa nemôže zbaviť zodpovednosti za krytie základnej štruktúry vysokých škôl

rozhovor s Františkom Gahérom

František Gahér sa narodil 20. januára 1957 v Trnave. Vysokoškolské štúdium absolvoval v roku 1981 na UK v odboroch filozofia fyzika. O dva roky nato začal pôsobiť ako pedagóg na Matematicko-fyzikálnej fakulte UK v Bratislave. Od roku 1986 pracoval na Katedre logiky a metodológie vied Filozofickej fakulty UK, kde bol od roku 1998 vedúcim katedry. Venuje sa výskumu v oblasti klasickej a intenzionálnej logiky, logickej analýzy prirodzeného jazyka, dejín logiky. K jeho publikačnej činnosti patria tri monografie, vyše dvadsať štúdií a mnohé odborné práce. Bol riešiteľom troch vedeckých úloh VEGA. V rokoch 1992 -- 1994 bol predsedom Akademického senátu Filozofickej fakulty UK, v rokoch 1995 -- 2000 bol podpredsedom a od roku 2000 do roku 2002 predsedom Akademického senátu UK. Za kandidáta na rektora UK bol zvolený tajným hlasovaním v Akademickom senáte UK 20. novembra 2002 a po menovaní prezidentom nastúpil do novej funkcie 1. februára 2003.

Vlani slovenský parlament prijal zákon, ktorý zmenil postavenie vysokých škôl. Väčšinou, okrem policajnej a vojenskej, sa stali verejnými vysokými školami a jedna je súkromná. Z toho vyplýva aj spôsob ich financovania. Bol som jeden z tých, ktorí bojovali za to, aby fakulty právnu subjektivitu nestratili. Zdalo sa nám, že by bolo dobré (pokiaľ bude taká častá výmena vládnych zoskupení ako dosiaľ), keby mali právnu subjektivitu na obranu pred personálnymi zásahmi napríklad na úrovni katedier. Žiaľ, koncepcia sa prijala taká, že právnu subjektivitu majú už iba univerzity. Na druhej strane sme vybojovali aj s pomocou poslanca Petra Osuského aspoň to, že štatúty fakúlt určujú rozsah kompetencií dekanov. Teda na vysokých školách, kde senáty schválili rozumný štatút, si fakulty zachovali autonómiu. Na Univerzite Komenského majú dekani plnú kompetenciu v oblasti pracovnoprávnych vzťahov.

Veľmi komplikovaná situácia vládne vo financovaní. Tým, že sa neschválila novela zákona o verejnej službe, platí od 1. januára 2003 pre učiteľov a výskumných pracovníkov na vysokých školách tzv. zdravotnícka tabuľka. To znamená plošné zvýšenie platov, s ktorým sa však v štátnom rozpočte rátalo iba na štyri mesiace. Teda osem mesiacov ostáva nevykrytých. V rozpočte sa nepočítalo ani s enormným navýšením cien energií. Nechcem zverejňovať čísla, ale už viem, koľko peňazí na tento rok nám na univerzite chýba. To číslo je značné.

16. 3. 2003
"Zdanie klame a nikto nie je dokonalý", to sú dve staré pravdy, ktorých platnosť dokázali dlhodobé skúsenosti i každodenné pozorovanie života. Slovenské národné divadlo nám v inscenácii hry írskeho dramatika Oscara Wilda, ktorej premiéru uviedlo Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava 8. a 9. februára, ponúka ďalší dôkaz o tom, že ideál je v praktickom živote nedosiahnuteľná méta.

Od prvého momentu inscenácie sa dostávame do samého stredu rušného salónneho života londýnskej smotánky na prelome storočí. Vtipné poznámky a narážky na spoločenský život, pripomienky o vhodnosti a nevhodnosti rôznych postojov či správania nás hneď uvedú do atmosféry miernej irónie, zveličenia či dokonca možnej kritiky spoločenských nešvárov.

16. 3. 2003
Od prvého januára 1993 jestvujú Slováci a ich krajina v historickej situácii, v akej neboli nikdy vo svojich doterajších dejinách: žijú vo vlastnom nezávislom demokratickom štáte.

Ak sa totiž vrátime až na sám slov(i)ensky začiatok, k prvému historicky známemu slovanskému vládcovi na tomto území, k Pribinovi, potom po jeho vyhnaní z Nitry a pripojení jeho panstva (do akej miery možno už hovoriť o kniežatstve?) k moravskému panstvu (kniežatstvu) Mojmírovcov žili Slováci takmer dvanásť storočí vždy vo väčšom štátnom celku a najmä v druhoradom postavení za väčším a dominujúcim etnikom, resp. národom, ovládaní cudzími politickými elitami. A na rozdiel od iných etník, žijúcich spolu s nimi dlhé stáročia vo väčšom, mnohoetnickom štátnom celku (napr. Chorvátov) nemali do polovice 19. storočia ani len ambíciu získať v tomto väčšom štátnom útvare nejakú formu krajinskej samosprávy, vyjadrujúcu a garantujúcu ich osobitné postavenie v kráľovstve.

14. 3. 2003
Dovolili sme si parafrázovať názov článku publikovaného pred rokom 1989 v jednom oficiálnom, ale v tom čase odvážnom týždenníku pod názvom Prečo nemáme 30-ročných doktorov vied. Jeho autorom bol mladý vedecký pracovník, po Novembri 1989 známy poslanec. Meno nie je podstatné, dôležitejšie je, že túto otázku po novembri nezopakoval nielen on, ale už nik. Vedeckú hodnosť DrSc. začali spochybňovať najmä tí, ktorí sa vo vede viezli a aj vezú. Napokon stačí sa pozrieť na každoročné zoznamy nových vysokoškolských profesorov, doktorov vied je medzi nimi ako šafranu.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

13. 3. 2003
Dosahuje nyní více než 3500 návštěv (visits) denně, K tomu je nutno přičíst cca 2000 čtenářů, dostávajících Britské listy každodenně emailem. Během měsíce února zaznamenaly BL přístup z více než 39 000 IP adres. (Údaje, uvedené v tabulce, publikované níže, zaznamenávají za březen 2003 informace jen do 11.3.)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady   
15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku   
14. 3. 2003 Cena za nezávislost Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Ještě jednou o mučení -- nesouhlasím s Patem Buchananem Ladislav  Danko
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Moc bezmocných národů a globalizace světa Karel  Fiala
14. 3. 2003 O Saddámovi a nejslabším článku NATO Hugo  Schreiber
14. 3. 2003 Izraelčania a Palestínčania: Kde sa stala chyba?   
14. 3. 2003 Dopis Olze: Stará a nová Evropa a smutný anděl dějin Mirek  Vodrážka
13. 3. 2003 Kolik bude stát válka v Iráku? Josef  Brož

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb
5. 2. 2003 NATO -- aliancia na konci svojho konca Zolo  Mikeš
31. 1. 2003 Bush ztrojnásobil americkou pomoc v boji proti AIDS v Africe   
29. 1. 2003 Američané spolupracují s Ruskem a v Praze to mnozí nechtějí vědět Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   
15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit   
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2003 SLOVENSKO: Desaťročie (a storočie) dobiehania a dozrievania Milan  Zemko
15. 3. 2003 Trikrát a dosť: Trestné právo trestá za spáchané činy, ale nie za úmysel Daniel  Šmihula
14. 3. 2003 Slovensko: Ryba smrdí od hlavy Branislav  Kuruc
11. 3. 2003 Otcova roľa Tomáš  Forró
11. 3. 2003 Modrá je dobrá, najmä keď prekryje korupčnú hnilobu? Marián  Repa
11. 3. 2003 Sterilizácia rómskych žien: A čo tak ponúknuť dvadsaťtisíc Slotovi? Juraj  Král
11. 3. 2003 Vzbura v Bolívii   
11. 3. 2003 Stalin: Záhada diktátorovej smrti Peter  Greguš
11. 3. 2003 Desať rokov po: Slovensko potrebuje druhé osvietenstvo Boris  Zala
10. 3. 2003 Zabudnite na demokraciu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík