14. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 3. 2003

Z kolika lží se skládá pravda

Spinoví lékaři se musejí pěkně otáčet, aby stačili jít s dobou

Motto:

They read good books, and quote, but never learn
a language other than the scream of rocket-burn
Our straighter talk is drowned but ironclad;
elections, money, empire, oil and Dad.

Causa Belli by Andrew Motion

Není to tak dávno, co mladší Bush naznačil, že mu otec zanechal mu dědictví "nedokončené práce" (což zní skoro jako by Irák byl kus nábytku). Jeho prostý selský rozum mu pravil, že Amerika je dost silná na to, aby vyrazila na Bagdad a udělala tam pořádek na poli diktátorském i ropném. Prohlásil, že mu dochází trpělivost a že tažení začne, aniž by se abgéboval s prožluklou organizací zvanou OSN.

Pak se ovšem vloudila chyba.

Bylo by prý přece jenom lepší, poukázali bělodomí poraděnkové, kdyby to pan president vzal přes OSN. Stejně je potřeba něčím vyplnit čas potřebný ke svolání vojska. A potvrzení od Koffiho, že se zájem mezinárodní komunity tak nějak kryje s těmi našimi, nemůže škodit. Jinak je všechno tutovka. Saddáma znají: když budou podmínky dobře zformulované, zasekne se. Když nic jiného, je přece háklivý na ty svoje paláce.

Bush tedy držel řeč v Radě o významu mezinárodního společenství a jeho podílu na vyplevelení těch diktátorů, kteří se vymkli kontrole civilizovaných zemí. Členové Rady byli paf, že tam světovládce vůbec zavítal a za odměnu odhlasovali rezoluci s podmínkami k zaseknutí.

Saddam ale je, jak již dlouho víme z mnoha projevů mnoha presidentů, lišák a svoji podšitost obratem znovu prokázal. Prohlásil, že mu podmínky vcelku vyhovují, že inspektoři jsou v Iráku vítáni a mohou jít, kam je nohy či oči povedou.

To bylo nepříjemné a tak lékaři informací preventivně nasadili zprávy o bombardování radarových stanic, jejichž paprsky dolétají k ocelovým ptákům, které Amerika zadarmo poskytuje, aby hájila diktátorův vzdušný prostor proti němu samému. Lék se podával veřejnosti v dávkách postačujících k vytvoření dojmu, že situace je pod kontrolou, ale nebezpečí není zcela zažehnáno.

Na tomto místě je třeba připomenout, že předávkování léku obecně vede ke stavu zvanému nedůvěra, který posléze ohrožuje samotnou existenci lékaře. V tomto konkrétním případě takové nebezpečí nehrozilo; lék byl součástí koktejlu páté či šesté stránky novin.

Spinovcům se ale stala nepříjemná věc. Tedy přesněji řečeno dvě.

Lišák z pouště předložil zprávu, jejíž zcensurování vyvolalo nechutné dohady o tom, že v ní jsou jména západních společností, které dodávaly lektvary pro vaření jedů. Krok to byl zjevně přehnaný, protože málokomu by těch 12000 stránek stálo za čtení. Nicméně fáma byla na světě a někteří odporní zaprodanci z řad novinářů kladli zlovolné otázky, kde je ten antrax, který jsme diktátorovi z naší vůle a zásob laskavě přenechali. Nekteří dokonce utrusili do vlastního hnízda fotografii, na níž si Rumsfeld ještě za mlada potřásá rukou s Lišákem za účelem obnovení diplomatických styků.

Zde si lékaři ještě jakž takž poradili. Lékem bylo zjednodušení, odměřované veřejnosti ústy státníků. Všude stejně, protože formule byla snadno zapamatovatelná: co je ve zprávě, je irelevantní, protože Saddam stejně nespolupracuje, jelikož už je takový. Pro zvýšení účinku se občas ordinoval odkaz na informace, které to všechno jasně potvrzují, leč jsou tak tajné, že je nelze zveřejnit, protože jinak by se diktátor dozvěděl, že víme, že proti nám něco má.

Druhá nepříjemnost souvisí s přírodním zákonem, podle nějž je stabilita (čti nedotknutelnost) tajných služeb nepřímo úměrná množství odtajněných informací. Daná závislost není ovšem jednoduchá, protože mezi extrémy (odtajnit všechno a nebo nic) existuje obtížně definovatelná metastabilní oblast v níž se tajná služba chová k odtajněným informacím tak, jako by s nimi a jejich interpretací neměla nic společného, v důsledku čehož její prestiž nejen neklesá, ale dokonce se i někdy zvyšuje.

Zmíněný jev může být za určitých okolností pozorován i nepříliš cvičeným okem. Bylo tomu tak například při známém projevu Colina Powella v Radě bezpečnosti. Kdosi dostal geniální nápad, že jeho ukázky irácké proradnosti a vychytralosti budou mít větší váhu s představiteli CIA v pozadí. Ti pánové tam skutečně dělali křoví, ale místo toho, aby palcem vzhůru dávali během projevu najevo, že to jsou oni, kdo zachraňují svět, předvedli němohru odstupu a pohrdání s projevem civila. Zajímavá tělná řeč neboli "body language", která neušla pozornosti sdělovacích prostředků.

Vcelku paradoxně přispívají ke stabilitě tajných služeb i jejich bývalí agenti, prodávající sdělovacím prostředkům pohled pod pokličku. Po zmíněném projevu Colina Powella ovládli tito experti na pár hodin sdělovací prostředky. Viděl jsem jich, odhaduji, asi deset. Jeden jako druhý označili "důkazy", které Powell předložil, za nepřesvědčivé. A jeden jako druhý upozorňovali, že závěry politiků neodpovídají tomu, co tajné služby ze svých vlastních zpráv vyčetly.

Rozvratnictví těchto expertů staví politiky a jejich poraděnky do takměř nemožné situace: Musejí zapracovat myšlenku (nebo spíš heslo) do projevu délky, aniž by věděli, na jakém pozadí se ocitne. Kanadský ministr zahraničí Graham například považoval za užitečné podpořit Spojené státy sdělením, že teď je (po Powellově presentaci) přesvědčen, že to tak je. Na pozadí dosti zasvěcených rozborů téže presentace pak vypadal jako hlupák.

Situace popsaná v předcházejícím odstavci je ovšem dosti vzácná, protože sdělovací prostředky, zejména severoamerické, nechávají politiky štavnat a lhát. (Britské listy před časem chválily Jeremy Paxmana, že přidržel ministerského předsedu Blaira pod vodou ohledně lži o odchodu předcházejících inspektorů z Iráku, citace z tohoto rozhovoru v BL je ZDE. Jenže dovedeno do důsledku jen to jen hra na drsného moderátora. Kdyby to Paxman a jeho editor mínili vážně, museli by rozhovor utnout a divákům sdělit, že za takových okolností nemá cenu pokračovat, protože pan ministerský předseda je buď informovaný lhář nebo neinformovaný hlupák, což není zrovna dobrá kvalifikace pro vedení země do války. *)

No, já vím, je to zoufale idealistické).

Pokud věříme tomu, že průzkumy veřejného mínění jsou zpracovávány nestranně, musíme připustit, že spiny zabírají. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, se bude různit podle stupně vyspělosti společnosti. V té nejvyspělejší, severoamerické, jde nejspíš o nedůsledné uplatnění jinak velmi užitečného a proto rozšířeného pravidla "Důvěřuj, ale prověřuj" -- neboli pozor na to co vypadá příliš dobře, aby to byla pravda (too good to be true), které bývá podepřeno upozorněním na význam detailů. "Read small print", se tomu tady říká.

Spin má dvě základní složky "předkládanou informaci" a "její ochranu před napadením". Například výrok "(jediným) cílem naší politiky je nastolení demokratického režimu v Iráku", je vzhledem ke zkušenostem s americkou zahraniční politikou na hranici únosnosti (too good to be true). Ochrání jej konstatování, že Hussein zabíjel vlastní lidi. Tím zamezíme nadměrné zvědavosti ohledně toho, proč se nám nelíbí tenhle a ne jiný diktátor v oblasti.

Někdy se výrok ochrání samoobslužně buď svojí vlastní absurditou "cílem našich válečných příprav je udržení míru" nebo složitostí možných námitek "válku povedeme selže-li vše ostatní". Protože, co se na to dá říct.

Spin rovněž používá orwellovský posun významu slov. Válka je mír, válčení je práce (job -- všichni se přece musí nějak živit), diktát je diplomacie.

Pokrok se nedá zastavit a tak manipulaci se slovem doplňuje obraz. CNN vysílala propagandistický medailon Colina Powella, mouřenína, jak nedávno pravil Harry Belafonte, který na dvoře imperátora Bushe hraje roli hodného policajta. Základní myšlenka pořadu bylo jednoduchá: Když Powell říká, že musíme jít do války, tak to musí být pravda, protože on, coby holubice mezi jestřáby (a bílá vrána mezi vojáky), by nesáhl po pistoli, kdyby nebylo nejhůře. Situace, kdy tomu tak bylo, zvýrazňovala grafika pozadí.

Při zmínce o humanitárně podmíněném bombardování Jugoslávie se objevil záběr, který před časem obletěl svět: muž, jehož vychrtlý hrudník za drátěným plotem vyvolal vzpomínku na německé koncentráky a následně zařadil Srby do stejně válečně zločinné kategorie. Ono se sice pak ukázalo, že ten souchotinář byl jen jeden a to za zbytkem jakéhosi plotu po jehož obou stranách se volně pohybovaly televisní štáby i podstatně vypasenější domorodci. **)

Pořad CNN mi připomněl bonmot o prolhávání se k pravdě. Možná, že bychom se měli ptát, kolik že malých lží snese velká pravda dřív než se převáhne v lež.

Připomeňme si, co všechno se nám už nabízelo: Irák bez Husseina, ale možná se zbraněmí a demogracií, která by tak nějak nepopudila sousedy. Irák s diktátorem beze zbraní a bez demogracie. Irák s americkým gubernátorem, který dohlédne na to, aby se lid naučil sobě vládnout a začal si užívat za naftu, a který vyklidí pole hned jak zavládne tenhle trvalý mír. A k tomu kšeftování s imunitou pro diktátora, s hlasy v Radě bezpečnosti a handrkování o miliardy s Tureckem. A k tomu blairovské lekce ohledně morálky.

Jeden z nejzajímavějších příspěvků do této směsky se objevil v rozhlasovém pořadu As it happens (CBC 12. břena), kde jakýsi americký politik vysvětlil, že po odbrojení a osvobození Iráku bude jedním ze základních úkolů obnovy vyzbrojit Irák (nejspíš v rámci programu "zbraně za naftu"), aby se mohl bránit svým sousedům.

Takže čemu máme věřit? Sám bych vsadil na slova básníka citovaného v úvodu: volby, peníze, imperium, nafta a tatínek, co nechal ten nedodělaný job.

Poznámka JČ:
*) Ne, nemyslím, zdá se mi, že Paxmanův rozhovor s Blairem byl v tomto smyslu dostačující. Novinář je od toho, aby informoval. Obávám se, že většina televizních diváků na základě toho extempore Paxman-Blair, které jsme v překladu reprodukovali i v BL, došla přesně k těm závěrům jako Jiří Jírovec, tedy účelo bylo dosaženo, myslím efektivněji, než kdyby to Paxman otevřeně řekl. Kromě toho je o něm známo, že si myslí, že jsou politici lháři.

**) Situace s touto reportáží ITN a britským časopisem Living Marxism, který nesrovnalostí v ní kritizoval, je značně složitější, než jak ji prezentuje Jiří Jírovec. Je pravda, že když ITN za článek časopisu Living Marxism žalovala, a ten proces prohrál (což ho přivedlo k bankrotu), velmi to poškodilo pověst této britské zpravodajské společnosti (tedy ITN). Existuje však celá řada svědectví, dokazujících, že inkriminovaný záběr, alespoň tak, jak ho prezentovala ITN, nebyl podvod (jiná věc je, co s ním dělaly televizní stanice jinde na světě).

O skandálu Omarška a Trnopolje/Living Marxism/ITN viz ZDE; velmi dobře tento incident vysvětluje britský novinář John Simpson ve své knize It's a Mad World, my Masters, recenze v Britských listech s podrobnou citací k tomu je ZDE

                 
Obsah vydání       14. 3. 2003
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum
16. 3. 2003 Blair plánuje válku a OSN dostane 24 hodin
15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit
15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku
14. 3. 2003 O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa Fabiano  Golgo
15. 3. 2003 Prezident ČR Klaus má vlastní ústavu ČR? Karel  Mašita
14. 3. 2003 Moc bezmocných národů a globalizace světa Karel  Fiala
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Ještě jednou o mučení -- nesouhlasím s Patem Buchananem Ladislav  Danko
14. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o bezhlavém Františku Kafkovi, prezidentovi a univerzální funkci peněz v lidské společnosti
Hugo  Schreiber
14. 3. 2003 O Saddámovi a nejslabším článku NATO Hugo  Schreiber
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení
14. 3. 2003 Dopis Olze: Stará a nová Evropa a smutný anděl dějin Mirek  Vodrážka
14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
14. 3. 2003 Cena za nezávislost Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 O monopolizaci distribuce českého tisku Jaroslava  Čajová
13. 3. 2003 Kolik bude stát válka v Iráku? Josef  Brož
13. 3. 2003 ČR - bezprávní stát? John  Bok, Stanislava  Adoltová
13. 3. 2003 Moc nejen korumpuje, ale nekontrolovatelná degeneruje do arogantní svévole John  Bok, Stanislava  Adoltová
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Ostuda britské tajné služby:
dala MAAE zfalšované dokumenty o nákupu uranu Irákem
Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
14. 3. 2003 5763: Purim mezi dobrem a zlem Štěpán  Kotrba
14. 3. 2003 Megilat Ester
14. 3. 2003 Hamán Richard  Feder
14. 3. 2003 Slovenská justícia na ceste k zlepšeniu Daniel  Šmihula
14. 3. 2003 Čierna listina Radovan  Geist
14. 3. 2003 O korupcii treba hovoriť Peter  Greguš
14. 3. 2003 Korupcia vo slovenskom parlamente: Dráma sa nekonala, ale ako divadlo to bolo dobré... Robert  Žanony
14. 3. 2003 Izraelčania a Palestínčania: Kde sa stala chyba?
14. 3. 2003 Slovensko: Ryba smrdí od hlavy Branislav  Kuruc
15. 3. 2003 Trikrát a dosť: Trestné právo trestá za spáchané činy, ale nie za úmysel Daniel  Šmihula
15. 3. 2003 Život a dielo ako cesta bez cieľa Dagmar  Košťálová, Jana  Cviková
14. 3. 2003 Rektor Univerzity Komenského v Bratislave: Do zahraničia nám uniká elita Jozef  Lysý
15. 3. 2003 Pasca na KSČM Peter  Greguš
16. 3. 2003 Oskar Wilde: Sto rokov staré politické témy aktuálne aj v súčasnosti Daniel  Uherek
16. 3. 2003 SLOVENSKO: Desaťročie (a storočie) dobiehania a dozrievania Milan  Zemko
14. 3. 2003 Prečo nemáme tridsaťročných docentov Beloslav  Riečan, Dušan  Čaplovič
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
13. 3. 2003 Počet denních přístupů na Britské listy stoupl od dubna 2002 o cca 25 procent

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady   
15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku   
14. 3. 2003 Cena za nezávislost Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Ještě jednou o mučení -- nesouhlasím s Patem Buchananem Ladislav  Danko
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Moc bezmocných národů a globalizace světa Karel  Fiala
14. 3. 2003 O Saddámovi a nejslabším článku NATO Hugo  Schreiber
14. 3. 2003 Izraelčania a Palestínčania: Kde sa stala chyba?   
14. 3. 2003 Dopis Olze: Stará a nová Evropa a smutný anděl dějin Mirek  Vodrážka
13. 3. 2003 Kolik bude stát válka v Iráku? Josef  Brož
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 DOKUMENT: Draft Ústavy Evropské unie   
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
12. 3. 2003 O munici z ochuzeného uranu Petr  Schnur
12. 3. 2003 Proč válku? Názory saúdsko-arabského vyslance v Kanadě Miloš  Kaláb

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   
15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit   
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
12. 3. 2003 Komise LAS do Bagdádu   
12. 3. 2003 Proč válku? Názory saúdsko-arabského vyslance v Kanadě Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 Ostravští aktivisté sebrali 6000 podpisů proti válce v Iráku Darius  Nosreti