18. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Vladimír Špidla neví, zda nejnovější trest pro zlobivé unionisty bude brát ještě někdo vážně... Fotografie z úterního večera
18. 9. 2002
Žil, byl - tak začínají všechny pohádky. Konec už bývá rozdílný, zvláště jedná-li se o pohádky pro dospělé. Dospělým či dospívajícím se zdál být ještě nedávno premiér Špidla - to když označoval činy poslankyně Marvanové za infantilní a vyvozoval z nich své vize o nové vládě a splnění dávného snu svého předchůdce, koalice dle rakouského modelu složené "na věčné časy" ze sociálních a křesťanských demokratů. Ještě v pondělí hrozil u prezidenta demisí, ale to už každý věděl, "že to tak nemyslí". Protože v ten okamžik by umožnil Václavu Havlovi iniciaci dlouhé řady kroků, v nichž by už on nefiguroval. Po úterním večeru o Špidlově dospělosti i zdravém rozumu všichni s úspěchem pochybují.

Vládní krize je zdá se zažehnána, aniž to kteréhokoli unionistu stálo křeslo. Zítra se určitě bude tvrdit, že šlo pouze o "náběh na krizi", pozítří se některý z politiků vyjádří, že "o žádnou krizi vlastně nešlo". Za týden se na tiskové konferenci dozvíme, že "krizi se snažili vyvolat novináři"...

Středa 18. 9. 2002 10:30 Dodatek ke koaliční smlouvě, který má garantovat podporu unionistických poslanců důležitým vládním návrhům v Poslanecké sněmovně, podepíší zástupci všech tří vládních stran, tedy ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Vladimír Špidla. Upřesnil tak původní informace, podle nichž měli dodatek podepsat jen představitelé ČSSD a US-DEU. Špidla uvedl, že za ČSSD má dodatek podepsat Špidla, místopředseda ČSSD Stanislav Gross a předseda poslanců ČSSD Milan Urban, za KDU-ČSL by dodatek měli podepsat předseda a místopředseda strany Cyril Svoboda a Milan Šimonovský. Za unionisty dokument podepíše podle Špidlových informací jejich úřadující šéf Ivan Pilip a další zástupci. Celkem se tak pod dokumentem zaskví devět podpisů. Jestli jeden z nich bude i podpis Hany Marvanové, není jisté, ale bylo by to logické...

Úřad vlády, středa 18. 9. 2002, 12:30 "Pokud nebudeme schopni splnit to, co jsme slíbili, sami uznáme, že ve vládě nemůžeme zůstat," prohlásil Ivan Pilip těsně po podpisu "garančního dodatku" koaliční smlouvy s tím, že si "vážnost kroků uvědomili všichni členové našeho klubu...". Dohodu dnes svými podpisy stvrdili předsedové koaličních stran Vladimír Špidla, Cyril Svoboda a Ivan Pilip, místopředsedové Stanislav Gross, Milan Šimonovský a Pavel Pešek a šéfové poslaneckých klubů Milan Urban, Jaromír Talíř a Karel Kühnl.

18. 9. 2002
Po mnoha měsících jsem v úterý opět zhlédl Události České televize. Myslím, že stojí za to, hodnotit je v několikaměsíčních skocích, protože se tak nejlépe vyjeví pozvolné změny.

Souhlasím s hodnocením Fabiana Golga, že nová verze Událostí je o něco lepší než verze předchozí, avšak skutečné televizní zpravodajství profesionální evropské televizní stanice to pořád ještě není. Mnohé výstřelky a hrubé chyby, kterých se Česká televize ve zpravodajství běžně dopouštěla ještě tak před rokem či dvěma lety, se ale, zdá se, podařilo odstranit, anebo jim alespoň "obrousit hrany". Takže je do značné míry uspokojující, že hrubé prohřešky proti profesionální praxi, jaké jsme zaznamenávali v letech 1998 - 2000, se ve zpravodajství ČT zdá se už nevyskytují, anebo přežívají jen v jakési slabé ozvěně.

17. 9. 2002
Britská vláda konečně v úterý schválila dlouho očekávaný digitální televizní okruh BBC 3, určený pro mladé diváky, avšak uvalila na to, co smí vysílat, přísné podmínky. Ministryně kultury Tessa Jowellová konstatovala, že tyto podmínky - včetně příkazu, že 80 procent pořadů, vysílaných na BBC 3, musí být původní - nikoliv převzatý - materiál, který si stanice musí nechat vyrobit - jsou nejpřísnějšími podmínkami, jaké kdy byly uloženy nově vznikajícímu televiznímu okruhu. Ministryně dodala, že za dva roky bude kontrolovat, zda nový televizní okruh tyto podmínky skutečně plní.

BBC 3 bude smět začít vysílat, pokud předloží divákům "směsici pořadů, včetně televizního dramatu, zábavných pořadů, zpravodajství, publicistiky, vzdělávacích pořadů, hudby, kultury, vědy a pořadů týkajících se mezinárodních záležitostí". Vládní podmínky také požadují, aby byly pořady na stanici BBC 3 "vysoké kvality: nesmějí být na úkor toho, co se už vysílá na [tradičních terestrických] stanicích BBC 1 a BBC2." Zdroje na britském ministerstvu kultury se k tomu vyjádřily, že vláda nebude váhat tento televizní okruh zlikvidovat, pokud uvalené podmínky nebudou řádně plněny.

(Podrobnosti v angličtině např. zde.)

18. 9. 2002
Známý americký herec Christopher Reeves, představitel filmového Supermana, utrpěl v roce 1995 vážnou nehodu při jízdě na koni a poškodil si páteř - v důsledku toho ochrnul na celém těle. V naději v rychlý pokrok vědy Reeves tehdy oznámil, že doufá, že bude schopen znovu chodit, až mu bude padesát let. Padesát mu ale bude příští týden. Udělal během posledních let velké pokroky, vrátila se mu do určité míry možnost hýbat končetinami, chodit však stále zatím ještě nemůže. Vydal o své situaci a o svém úsilí prosadit výzkum v oblasti kmenových buněk v těchto dnech novou knihu Nothing is Impossible (Nic není nemožné). (Podrobnosti v angličtině viz zde.)
18. 9. 2002
Současné umění není takové, jaké ho chceme mít. Nazrála doba zásadních proměn, a proto je nutné usednout za klávesnici počítače a oživit skoro zaniklý žánr manifestu. Neděláme to z nostalgie po 20. letech, kdy se manifesty chrlily jako na běžícím pásu, ale proto abychom iniciovali vznik funglnového směru. V této chvíli totiž nové umění není. Tvůrci supermarketingu jsou skrytí nebo se ještě nenarodili!

Jaké by mělo nové umění být? Především se musí vrátit k základním hodnotám, na kterých byla vystavěna naše civilizace. Tyto tradiční hodnoty byly vytěsněny na okraj kultury prostřednictvím samozvaných umělců a intelektuálů, kteří privatizovali veškeré duchovní statky a teď se bojí přiznat, že všechno, co za uplynulá staletí vytvořili, je falešné. Základní hodnoty supermarketingu jsou peníze a sex!

18. 9. 2002

V dnešním vydání BL publikujeme (zde a zde) dva "manifesty" autora, jehož totožnost je redakci známa, avšak který si přeje vystupovat pod pseudonymem Sex ve sprše. Když jsem mu namítal, že Britské listy bez závažných důvodů nepublikují anonymní texty, dostalo se mi tohoto vysvětlení:

"Ani v manifestu supermarketingu se moje jméno nevyskytuje. Otokar Březina taky nepsal pod svým jménem, ale uměleckým pseudonymem (já kdybych se jmenoval Březina, radši si dám pseudonym Jebavý). Nechám na vás, jestli to zveřejníte pod jmenem Sex ve sprše, ale pod svým vlastnim jménem to zveřejnit odmítám...

Myslím, že každý umělec má právo na pseudonym Lucie Bílá, Jaroslav Vrchlický i já... Pokud se odvážíte to vydat pod jménem Sex ve sprše, zveřejněte prosím pouze můj mail supermarketing@volny.cz.

Proti tomu se nedalo přesvědčivě argumentovat. (JČ)

18. 9. 2002
S trpkostí sleduji poslední diskuze o dotacích pro literární časopisy (zde a zde) a vybavují se mi trpké osobní zkušenosti s těmito plátky. Když jsem 24. prosince 2000 bloumal předvánoční Prahou a pod magickým dojmem, kterým na mě působily nádherné výlohy, sepsal první myšlenky funglnového uměleckého směru, těšil jsem se, jak se během několika let rozšíří z Čech až na konec světa. Všechny literární časopisy se ale proti mně spikly. Žádný z nich neuveřejnil můj Manifest supermarketingu ani báseň Meinl Tesco! Zdůvodnění se přitom nestoudně opakovala - nesouhlasíme s jeho obsahem.
Adolf Hitler, oficiální fotografie
18. 9. 2002
Bývám někdy dotazován, (ale i odsuzován) proč se tolik věnuji problematice německého nacismu a postavě Adolfa Hitlera. Odpověď je prostá, prostě nechci, aby se nějaký Hitler ještě někdy objevil. Po zkušenostech druhé světové války a holocaustu nemáme právo fenomén Hitler jakkoliv bagatelizovat. Jeho knihu Mein Kampf většina lidí chápe jako nesouvislý zmatený blábol. To je ale naprosto nemístné zjednodušení problému. V onom zmateném blábolu se dá vyčíst celý Hitlerův politický program, Hitler byl totiž první diktátor, který dopředu oznámil své záměry, z knihy lze při pozorném čtení vyčíst i budoucí holocaust. Pro ilustraci uvedu několik Hitlerových myšlenek.
18. 9. 2002
Výraz infantilita je latinského původu a běžně se překládá jako dětinskost. To není úplně vyčerpávající výklad, nicméně postačí konstatování, že nejčastěji se používá v kontextu, kdy lidský jedinec, jinak se všemi atributy dospělého člověka, a zpravidla i inteligentní, se chová a jedná v určitých situacích, a nikoli zřídka, jako dítě. Jedním ze závěrů takovéto definice je ten, že i mimořádně inteligentní bytost není imunní proti démonu infantility.

Není ovšem vyloučeno, že inteligentní člověk, běžně vyrovnaný a racionálně jednající, se může záměrně (účelově) chovat jako dítě.

To vše je řečeno slovy laika, který z tohoto důvodu nehodlá známkovat jednotlivé aktéry posledních dní, nehodlá aprobovat adekvátnost jejich slov, ani dělat arbitra jejich sporů. Jen naznačuje, protože "nikdy nic není definitivní."

Predseda strany, Jozef Švec vo svojej pracovni
17. 9. 2002

Motto:
Motroci všetkých krajín, spojte sa!

V polovici minulého týždňa som mal možnosť sledovať časť mítingu KSS v Nitre. Tu sú niektoré moje dojmy a postrehy:

Nitra streda 11. 9. 2002 - priestranstvo s pódiom vedľa Divadla Andreja Bagara. Pekné slnečné popoludnie. Volebná kortešačka Komunistickej strany Slovenska. Ta v posledných mesiacoch naberá nových členov a rastú jej preferencie, ktorými už predbehla aj SDĽ. Mal som možnosť sledovať časť mítingu Komunistickej strany Slovenska v Nitre. Tu sú niektoré moje dojmy a postrehy. Ilúzia obdobia pred rokom 1989 bola dokonalá: reči súdruhov boli na rovnakej intelektuálnej a vecnej úrovni ako ich predchodcov, aj keď sa ich predseda Ševc honosí titulmi pred menom i za ním, a podpredseda KSS Karol Ondriáš je dokonca "doktorom za menom" (t. j. DrSc.) a má za sebou aj niekoľkoročný študijný pobyt v USA.

17. 9. 2002
Ku veterinárovi príde policajt so služobným vlčiakom : "Pán doktor, náš Hari má asi dva penisy". "Netárajte, veď to je celkom normálny pes !" Ale nie, vždy keď ideme s kolegom na obchôdzke okolo krčmy, hulákajú odtiaľ chlapi : Pozriete, zas ide ten pes s tými dvomi č.....!" Nemôžeme si pomôcť, ale včerajšie výroky slovenského policajného viceprezidenta o "vysokej morálke, ale zlej nálade" v jeho rezorte, nám tento vtip pripomenuli. Všetku vinu za nedávne neúspechy v boji proti zločinu, sa totiž snažil zvaliť na justíciu. Má ale len polovicu pravdy a hlavne - nezačal u vlastných kolegov a v tzv. vyšších kruhoch.
17. 9. 2002
Fyzika je v krizi, běduje časopis Physics Today, který vydává American Institute of Physics ... Nejlepší studenti se dnes rozhodují studovat biologii, případně počítačovou vědu...
17. 9. 2002
Sdružení nezávislých (SNK), Strana zelených (SZ) a Strana pro otevřenou společnost (SOS) postavily společnou kandidátku založenou na komunálně orientovaných politicích v kombinaci s představiteli občanských iniciativ s programem Moderní město. Tito lidé po léta usilovali o "demokracii zdola" po linii občané - městská část - město. Koalice usiluje o prosazení principu subsidiarity - přenesení rozhodovacího procesu na nejnižší možnou úroveň - známého z Evropské unie. Sdružení nezávislých - Moderní město postaví kandidátky ve všech pěti volebních obvodech do Zastupitelstva HMP a do téměř všech městských částí. (Usiluje o rozumnou, ekologickou dopravní a jinou politiku pro hlavní město Prahu, jaká se prosazuje ve většině západoevropských měst, pozn. JČ)

Toto je tisková zpráva nové "koalice".

17. 9. 2002

Rusko a Čína v úterý pochválily Saddáma Husajna za jeho nabídku ze včerejší noci znovu vpustit do Iráku zbrojní inspektory OSN. Spojené státy mají v úterý obtížný úkol, jak přesvědčit Radu bezpečnosti OSN o své skepsi vůči této nabídce. Washington v pondělí zesměšnil nabídku Iráku, která přišla v dopise, adresovaném generálnímu tajemníku OSN Kofi Annanovi, jako "taktický krok, jehož cílem je zabránit, aby Rada bezpečnosti OSN energicky reagovala". Avšak ruský ministr zahraničních věcí Ivan Ivanov nabídku Bagdádu přivítal jako "vítězství spojeného mezinárodního diplomatického úsilí", z čehož vyplývá, že USA budou mít v úterý odpoledne zjevně v Radě bezpečnosti značně obtížné postavení.

Francouzský ministr zahraničních věcí opakoval v pondělí v Paříži názor své vlády, že by ohniskem úsilí mezinárodního společenství mělo být odzbrojení, nikoliv změna režimu v Bagdádu. Britský ministr zahraničních věcí naopak varoval, že Saddam Husajn "hraje s mezinárodním společenstvím už 12 let hry".

Kofi Annan předal dopis z Iráku Radě bezpečnosti a hlavnímu zbrojnímu inspektorovi, Hansu Blixovi. Blix konstatoval, že je schopen vyslat inspektory do Iráku během pouhých několika dní, avšak že to jeho týmu bude trvat několik týdnů, než bude schopen efektivně zkoumat irácká vojenská zařízení.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

17. 9. 2002
Zde naleznete informace o úřadu britské vlády pro stranickou disciplínu v parlamentě. Má předsedu a čtrnáct členů. Úkoly tohoto úřadu jsou oficiálně charakterizovány takto:

Klíčová role: Zajistit, aby parlament schválil legislativní program vlády.

Priority: Udržovat vysokou úroveň vládní podpory mezi poslanci při parlamentním hlasování, udržovat disciplínu mezi řadovými poslanci - členy vládního poslaneckého klubu, hledat vysoce talentované poslance v poslaneckém klubu a doporučovat je pro povýšení.

17. 9. 2002
Je symbolické, že velín (studio - redakce zpravodajství ČT) byl nyní úplně přestavěn. Podobně jako bylo zcela změněno osazenstvo zpravodajství i koncept celé redakce zpravodajství, takže také zmizely barvy takzvané "vánoční krize". Velín, kde kdysi přespávali někteří politikové, je nyní už jen historií. Během léta byl velín rekonstruován tak, aby odpovídal novému projektu novinářské práce v České televizi.

Výsledkem je daleko modernější studio, které se naučilo několik nových triků z evropských televizních stanic (zejména ze stanice BBC World). Konečně se České televizi podařilo sesynchronizovat moderátorovo rozloučení se závěrečnými titulky. Ale znělka je příliš rychlá, není dostatečně dramatická, ani dostatečně charakteristická. Vytváří dojem triviality, je příliš neformální, neobsahuje žádný význam, nevytváří atmosféru. Všeobecnou zvyklostí zpravodajských znělek po celém světě je to, že znělka hudebně vytváří dramatický efekt, který vyvrcholí tím, že divák se soustředí na nadcházející, důležité zprávy, předkládané s kvalitní dramaturgií.

12. 9. 2002
Bývalý jednatel Britských listů, Tomáš Pecina, který rozvázal s naším časopisem spolupráci v polovině května 2002, nepodal finanční přiznání Občanského sdružení Britské listy za rok 2001 a odmítá OSBL vydat jeho majetek a finanční dokumentaci, čímž znemožňuje Občanskému sdružení Britské listy, aby splnilo svou zákonnou povinnost a podalo finanční přiznání za rok 2001. Po bezvýsledném mnohaměsíčním jednání jsme proto byli nuceni podat na Tomáše Pecinu v této věci trestní oznámení.

Když se podařilo předsednictvu Občanského sdružení Britské listy dne 2. září 2002 konečně získat přístup ke kontu OSBL, zjistilo závažné skutečnosti, které Tomáš Pecina nevysvětlil. V nejbližších dnech zpřístupníme sponzorům i čtenářům Britských listů veškeré výpisy z bankovního konta OSBL a budeme je zveřejňovat i nadále. Veřejnost tak bude mít přímou, otevřenou kontrolu nad naším kontem.

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
15. 9. 2002 Třikrát a dost Haně Marvanové Karel  Mašita

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2002 Historik Eric Hobsbawm - v osmdesáti pěti letech dál komunistou?   
18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany   
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
18. 9. 2002 Christopher Reeves obviňuje prezidenta Bushe, že brání výzkumu kmenových buněk   
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Hitler Eugen  Haičman
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr Fejral

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek