2. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 7. 2003
Jen šest stupňů Celsia nás dělí od katastrofického konce prastaré éry, varoval George Monbiot v deníku Guardian:
Sloupek

Za čias reálneho socializmu bolo možné spočítať osvedčené časopisecké tituly na prstoch dvoch rúk. Život, Slovenska, Svet socializmu, Rodina, Mladé rozlety, Dorka, nejaký ten svet motorov, záhradkárov a dosť. Ak sa nám do rúk dostala prepašovaná Burda, Bravo či nebodaj Playboy, vedeli sme ich stránkami prechádzať donekonečna. Dnes, v druhom desaťročí po revolúcii, sú novinové stánky prepchaté takým množstvom časopisov, najmä tých o "životnom štýle", že je prakticky nemožné sa v nich orientovať. Všetky majú farebné obálky, dokonalé fotografie a grafiku, nudné, ale i menej nudné reportáže, rozhovory, kapitoly o zdraví, kráse a sexe. Líšia sa nanajvýš vydavateľom a množstvom reklamy. A ešte niečím -- svojím rodovým členením -- na ženské a mužské. Samozrejme, že tie prvé sú v prevahe.

O tom, že ženské a mužské časopisy viac-menej zotrvávajú v konzervatívnom chápaní ženských a mužských rolí, niet pochýb. Stačí v nich zalistovať. I keď sa niektoré usilujú prezentovať ženské oslobodenie sa a sebavedomie, nadmerný záujem o telo a vzhľad na ďalších stránkach ich z tejto pozície vzápätí zhadzuje. Ak nejaký náznak emancipácie, tak len pod heslom boja za lepší sex. A to, musíte uznať, je žalostne málo.

Niet ženskej otázky, je len otázka kultúrna, ľudská, a ak existuje ženská otázka, potom je i mužská, detská atď. -- toľko známa a mnohokrát citovaná veta T. G. Masaryka. Nečudujme sa preto, že už v ústave prvej Československej republiky bolo stanovené, že žena je rovnoprávna mužovi. Ak bola rovnoprávnosť spoločenskou témou pred takmer storočím, neostáva nič iné, len nad rovnosťou príležitostí ako novou témou týchto dní neveriacky krútiť hlavou. Pravda je však taká, že mnohí ani netušia, čo sa za týmito slovami skrýva. A medzi takýmito "nevedomými" sú často aj tí, ktorí majú šancu takéto otázky otvárať, informovať o nich, navrhovať možné riešenia. Na druhej strane, aj vláda a parlament je len vzorkou spoločnosti, prečo si potom myslieť, že idea rovnosti príležitostí sa dostane do povedomia širokej verejnosti práve prostredníctvom nich?!

No sú to aj samotné ženy, ktoré veľakrát nevnímajú, že ich postavenie je spojené s určitými problémami, že by boli v niečom diskriminované, že by sa v ich postavení malo čokoľvek zmeniť. V tomto názore ich utvrdzujú aj mnohé médiá vrátane už spomínaných ženských časopisov. Tie ženu vykresľujú najmä ako dobrú gazdinku, kuchárku, ktorá sa zaujíma len o romantické príbehy, o účinky najnovších krémov a zaručených diét, poprípade o to, ako HO (muža) zviesť a ako sa MU čo najväčšmi páčiť. Na základe toho ženy-čitateľky nadobúdajú pocit, že sú dostatočne emancipované a nijaké zásahy zhora nepotrebujú. Ilúzia dokonalého sveta z časopisu však v realite dostáva na základe "tradície" presne mierené facky: žena po štyridsiatke -- nezamestnateľná, žena na vysokom poste -- trpená zriedkavosť, rovnako odvedená práca -- bezdôvodne nižšia mzda, bitá vlastným manželom -- súdne nepreukázateľné atď. Je len na škodu veci, že sa aktivity zamerané na zmenu tohto stavu označujú ako akcie škaredých žien, resp. feministiek. Alebo si myslíte, že "tie" nikdy nečítali nijaký ženský časopis?

Zveřejněno se svolením týdeníku SLOVO

2. 7. 2003
Vždycky tady jezdí tramvaj, jenom každý dva tři roky ne. Přitom ty koleje byly ještě docela hezký. Od Anděla nahoru na Řepy se zvesela trhají koleje a taky od Národního divadla k Újezdu a kdovíkde ještě. Následky katastrofální, fronty aut mnohakilometrové, lidské vztahy nabourané...inu prázdniny začaly a k tomu prší. Je první červenec.
2. 7. 2003
Kdyby dnes napsal de Tocqueville svou klasickou knihu Democracy in America, stala by se terčem útoků jako "antiamerická", protože je velkou měrou kritická, míní britský komunistický historik Eric Hobsbawm.
2. 7. 2003
Každému povolání přísluší jistý kolorit "profesionality", což je floskule mající silný přídech definice kruhem. Učitelka národní/základní školy by si neměla šlapat na jazyk zrovna tak, jako by neměli její žáčkové, jimž jinak "hrozí" výcvik logopedem.
2. 7. 2003
Podle internetové ankety odpovědělo pouze 6,5 % respondentů "ano" na otázku, zda by měl být na základě zákona lékař vězněn za provedený potrat.
Důsledky úniku chloru 21.8.2002 z neratovické Spolany
2. 7. 2003

Všech devatenáct vzorků různých druhů zeleniny, které odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v uplynulém týdnu na Mělnicku a Litoměřicku, je zdravotně nezávadných. Laboratoř v žádném ze vzorků neprokázala pesticidy a těžké kovy a u naprosté většiny nenalezla ani stopové množství těchto látek. Uvedla to mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Analýzy se týkaly takzvaných organochlorovaných pesticidů, konkrétně DDT, lindanu, HCB a HCH. Z těžkých kovů se prokazovalo olovo, kadmium a rtuť. Vybrané vzorky brambor, mrkve, kedluben a salátu prošly navíc analýzou na obsah polychlorovaných bifenylů (PCB) a ani v těchto případech nebyly limity překročeny. Oznámila to v úterý 1. 7. ČTK.

Když třikrát zatočíte doprava, ocitnete se nalevo...
2. 7. 2003

2. 7. 2003
O tom, že ľudský život je najcennejší dar a našou povinnosťou je chrániť ho, nik nepochybuje. Jeho ochrana však nevedie cestou zákazu. Zákaz vykonávania interrupcií totiž nie je riešením. Lepšie ako zakazovať, je zabrániť nechceným tehotenstvám. Interrupcia by však mala byť jednou z možností prevencie nechceného narodenia dieťaťa a ženy by mali mať v tejto otázke právo slobodnej voľby.
2. 7. 2003
Krach nemeckej životnej poisťovne Mannheimer Lebensversicherung odhalil riziká penzijných reforiem, ktoré sa napriek protestom odborov usilujú presadiť vlády v mnohých európskych krajinách. Zároveň potvrdil spätne varovania guvernéra FED - u Allana Greenspana pred rastúcim prepájaním penzijných systémov, investičného bankovníctva so štátnymi podporami.

Smutným paradoxom je, že sa Mannheimer Lebensversicherung položila necelý mesiac po schválení projektu reformy nemeckých verejných financií, nazvaného Agenda 2010. Penzijná reforma je jeho základnou časťou.

2. 7. 2003
3. července 2003 v 19:15 se v paláci Akropolis uskuteční tisková konference Fóra Ukrajinců ČR. Cílem konference je seznámit novináře s občanským sdružením Fórum Ukrajinců ČR, s problémy, které jej provázejí od jeho založení v roce 2001 a obecně s problematikou ukrajinské komunity v ČR.
2. 7. 2003

Rozhovor s predsedom Valného zhromaždenia OSN

Radovan Geist

Globalizáciu kapitálu kombinovať s globalizáciou sociálnej spravodlivosti

Napriek všeobecnému rozruchu okolo jeho osoby je stretnutie s Janom Kavanom ľudsky príjemným zážitkom. Keď prichádzal, jeden známy povedal: "Blíži sa prezident zemegule." Predchádzajúci rozhovor s ním sme v týždenníku Slovo priniesli minulý rok v septembri, keď na poste predsedu Valného zhromaždenia OSN práve začínal. Deväť mesiacov prinieslo veľa zmien na osobnej i profesionálnej úrovni. České médiá však o ňom častejšie hovorili v súvislosti s mnohými kauzami než s jeho funkciou. Dialo sa tak v období, keď iracká kríza akoby spochybnila samotnú ideu multilateralizmu, na ktorej je Organizácia Spojených národov postavená.

2. 7. 2003
Lucia Waldnerová
Tübingen

Zasadanie Rady EÚ v Porto Carras, ktoré ukončilo grécke predsedníctvo premiéra Simitisa, vyvolávalo priam idylický dojem. Zjednotená vo svojej rôznorodosti ("united in diversity") by podľa predsedu európskeho konventu, francúzskeho exprezidenta Giscarda d'Estaign mala byť Európa budúcnosti. A iste pritom nemyslí na ďalekú budúcnosť.

2. 7. 2003

Kathryn Murphy, autorka Britských listů a občasná spolupracovnice brněnského literárního měsíčníku Host, studentka bohemistiky a anglické literatury, která v těchto dnech ukončila v Glasgow své vysokoškolské studium s výjimečnými, mimořádnými, vynikajícími výsledky, dostala v úterý 1. 7. 2003 rozhodnutím příslušného fakultního výboru obě hlavní výroční ceny Glasgow University, totiž ocenění jako nejlepší letošní absolvent filozofické fakulty a zároveň cenu pro nejlepší studentku na téže fakultě. (Cenu nejlepšího mužského absolventa získal na filozofické fakultě Glasgow University letos shodou okolností také absolvent katedry slavistiky, pan Uilleam Blacker.)

Oběma blahopřejeme a přejeme mnoho úspěchů do dalšího života.

Texty Kathryn Murphyové v Britských listech jsou ZDE, český ministr kultury Pavel Dostál reagoval na jeden její článek, zveřejněný v BL, ZDE.

2. 7. 2003
Dr. Azmi Bishara, arabský poslanec v Knessetu
Z www.arabs48.com přeložila Jana Malá

Jelikož je Izrael zákonným státem, tak jak nás o tom informoval premiér Ariel Šaron v jeho proslovu v Akaba, izraelský parlament dne 18. 6. 2003 při prvním čtení schválil zákon: "Občanství a (dočasný) pobyt v Izraeli 2003". Tento zákon nedovoluje udělení občanství nebo povolení pobytu za zelenou linií, kterémukoli "z obyvatelů Západního břehu Jordánu a pásma Gazy." V prvním bodě zákona je doslovně napsáno: "nehledě na ustanovení jakékoli jiného zákona". To znamená, že nový zákon, platný na 1 rok, ruší všechny předešlé zákony týkající se občanství a pobytu, pro obyvatele zmíněných oblastí.

Vlastimil Tlustý (ODS)
1. 7. 2003
Reforma veřejných financí je skloňovaná ve všech pádech, posuzovaná laicky i expertně, podporovaná věcně a teoreticky podloženými, ale i nesmyslnými až naivními argumenty. Můžeme se setkat s názory seriózních veličin, stejně jako typických hochštaplerů. I mezi politiky, pro něž je toto téma nejdůležitější, se najdou poučení a odpovědní, zabývající se vážně meritem, ale zdá se, že převažují právě ti, kteří problematiku uchopili povrchně a do omrzení jen opakují naučené floskule, přičemž obsah látky jim naprosto uniká.
1. 7. 2003
Afrika je nešťastným kontinentem. Obchodníci s otroky se tu střídali s misionáři, "objevitelé" s vojáky koloniálních impérií. "Dekolonizace" po Druhé světové válce znamenala vytvoření nových států často na troskách původních komunit, s hranicemi mnohde podle kolonizátorského pravítka (a navíc až do sedmdesátých let 20. století s uchováním portugalského koloniálního impéria, které pomáhaly portugalskému klerofašistickému režimu udržovat další země NATO). Většina nových místních elit se velmi brzy sžila se západním kapitalismem - nejpozději poté, co poznala, že nejjistější cestou k soukromému blahobytu je výprodej přírodního bohatství "vlastní" země (a také práce jejích obyvatel) za relativně laciné ceny do zahraničí. Hřebíkem do rakve subsaharské Afriky pak byly v osmdesátých a devadesátých letech programy strukturálních úprav - "pomoc" Světové banky a Mezinárodního měnového fondu vrcholící obvykle naprostým hospodářským rozvratem a závislostí. Dnes Afrikou po jatkách genocidy ve Rwandě otřásá krvavá válka v Kongu, která už měla podle různých pozorovatelů za následek tři miliony mrtvých. Hlad a chudoba stále pokračují, hrozivě se rozšiřuje pandemie AIDS. To vše za minimální pozornosti médií, která již Afriku patrně odepsala.
1. 7. 2003
To, že BBC útočí na labouristickou vládu, je pro Blaira a Campbella zradou.

Norman Tebbit, někdejší až agresivně konzervativní předseda Konzervativní strany a ministr za vlády Margaret Thatcherové, který v roce 1986 kritizoval reportérku BBC Kate Adieovou za její kritickou reportáž amerického bombardování Libye, se nyní překvapivě v konfliktu mezi britskou vládou a BBC postavil na stranu BBC.

1. 7. 2003
Stalo se u nás bohužel již tradicí, že se vedoucí činitelé politických stran, ústavní činitelé i další významní politikové snažili a snaží přenést odpovědnost za své selhání v osudových okamžicích na někoho jiného.

Autor reaguje na článek Petra Uhla, "O co se zasloužil E. Beneš", kteerý vyšel v sobotním Právu. V něm Petr Uhl podle Františka Hanzlíka "v rozporu s historickými fakty označuje jednání E. Beneše v období Mnichova, v období odsunu sudetských Němců a při podpisu demise ministrů v únoru 1948 za zásadní selhání".

1. 7. 2003
V britských výzvědných službách zjevně existuje osoba, která je ochotna lhát ohledně okolností, za nichž britský premiér, ministr zahraničí a Alastair Campbell přivedli Británii do války proti Iráku. Je to zdroj, který přímo podráží samotného svého šéfa, šífa MI6. Proč se ho nikdo nesnaží najít, ptá se v listě Guardian jeho bývalý šéfredaktor Peter Preston:
30. 6. 2003
Když Marcel Duchamp vystavil v galerii sušák na lahve, řada lidí se s ohledem na neobvyklost jeho počínání docela oprávněně ptala, jak je to možné. Na první pohled se zdá, že pointa byla jasná, umělec umístil banální předmět do prostoru, kde divák tradičně očekával umění, čímž zpochybnil galerii (co je to vlastně galerie?) i samotný sušák na láhve (co je vlastně sušák na láhve?).
1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2003 Povodeň přijde po 30. září 2003, určil Dopravní podnik Radek  Mokrý
2. 7. 2003 Za lepší sex Martina  Nemethová
2. 7. 2003 V Nemecku skrachovala životná poisťovňa
Zrútenie prvého penzijného tunela
Martin  Kunštek
2. 7. 2003 Hrozí likvidace života na této planetě?   
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
1. 7. 2003 Proč britská vláda nehledá zrádce v rozvědce?   
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
1. 7. 2003 Subsaharská Afrika: znásilňovaný a zapomínaný kontinent Ondřej  Slačálek
30. 6. 2003 Mnémosyné Jakub  Žytek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba
16. 6. 2003 Jak to také mohlo dopadnout... Štěpán  Kotrba

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2003 Bude zatčen britský ministr obrany?   
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
29. 6. 2003 Reportér BBC chce žalovat britského ministra   
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  
27. 6. 2003 Smějí novináři užívat anonymní zdroje?   
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na sdělovací prostředky   
27. 6. 2003 BBC ostře odmítla útok od britské vlády   
27. 6. 2003 Jak "vysvětloval" problém s kontroverzní zprávou o iráckých zbraních Jack Straw   
26. 6. 2003 Koncentrační tábor dnešních dnů Tomáš  Linhart

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
16. 6. 2003 Zrada penzijných fondov na dôchodkoch   
13. 6. 2003 Rybníček: Splnil sa mi sen Martina  Nemethová, Damas Gruska
13. 6. 2003 Ako udržať prostredníctvom prerozdelenia čo najspravodlivejší dôchodkový systém?   
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč