10. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 6. 2003
Na rozšíření EU o nové členy v květnu příštího roku se vlády kandidátských zemí připravují již pěknou řádku let. V popředí jejich snah je integrace do podstatně bohatší a vyvinutější ekonomiky. Ale všechny tyto nové země EU budou konfrontovány s řadou změn, jejichž následkům se nemohou vůbec, nebo jen v malé míře, bránit. Nejhorší budou zřejmě problémy v zemědělství.
Sloupek

Ještě post skriptum k naší včerejší diskusi o projektu Český sen, filmovém projektu dvou studentů FAMU o reklamní kampani k "otevření" fiktivního supermarketu v Letňanech. Mnozí se rozčilují, že umělá reklamní kampaň byla prý urážkou prostého lidu, který na ni bezelstně skočil a hledal v Letňanech před zraky televizních kamer neexistující supermarket. Neuznávají, že to byla užitečná diskreditace manipulativní reklamy, důležitá věc, učiněná ve veřejném zájmu. Od nynějška si - snad, doufejme - přece jen lidi budou na reklamu dávat víc pozor. A proto zuří televize Nova...:)

Nechme však tyto argumenty - pro a proti - na okamžik stranou. Vyvstává jiná otázka:

Kde byly české sdělovací prostředky po dobu celého měsíce, kdy běžela reklamní kampaň na projekt Český sen? Proč se neobtěžoval jediný novinář do Letňan a nezjistil si tam a nepublikoval, že se tam žádný supermarket nestaví, a že je tedy celá věc kanadský žertík?

V médiích se o projektu nejrůznějším způsobem spekulovalo (objevily se například - pro supermarketovou konkurenci zřejmě děsivé - zprávy, že "nový supermarket" neuzavřel smlouvu s žádným velkoobchodním dodavatelem). Avšak, skutečně! Proč se žádný pražský novinář nešel do Letňan třeba podívat a neobjevil tam tu zelenou louku?

Vyloučíme-li spekulaci, že všechny české sdělovací prostředky uzavřely s tvůrci projektu Český sen spiknutí, že ho neprozradí (účastnila se na něm i televize Nova?) čímpak to je, že ostříží zrak českých novinářů tuto mystifikaci za celý měsíc neprohlédlo?

Neselhala tedy poněkud novinářská obec, která by měla veřejnost informovat o realitě?

A argument, že přece šlo o "obyčejné otevírání supermarketu, které nikoho nezajímá", nemohu přijmout. Novinář přece pozná, že je někde něco "podivného", i když se to vyskytne v jinak naprosto banálním kotextu. Když už tedy začnu, jako televize Nova, najednou pak křičet...:)

Předchozí diskuse k projektu Český sen ZDE ZDE ZDE
Štěpán Kotrba s tímto sloupkem polemizuje ZDE.

10. 6. 2003
Markéta Brousková
Vážení čtenářové, nezoufejte! Nepochybně ráčíte být při rozumu a čtete tudíž správně. Jen vám jaksi uniklo, že se ta třetí už dávno odestála. Ostatně v tom nejste sami. Díky atomovému patu jsme přece všichni vespolek a přibližně víc než třicet let sdíleli mylnou představu, že si navzdory monstru hovíme v závětří a těšíme se přitom i jistému blahobytu.

10. 6. 2003
Není dobrá a špatná reklama. Je jen dobrá reklama Neobjeví-li se jednoho dne reklama v televizi a na ulicích, svět se ponoří do chaosu.

11. 6. 2003

42 procent dotazovaných voličů se bude referenda o vstupu ČR do EU účastnit rozhodně, 35 procent spíše a 16 se účastnit nebude. Ze všech dotazovaných občanů (tedy i těch, kteří k referendu nepůjdou) podporuje vstup ČR do EU 63 procent občanů, 22 procent jej odmítá a 15 nemá vyhraněný názor. CVVM se dotazovala ve dnech 19. - 25. května 2003 969 českých voličů.

10. 6. 2003
Britský ministr financí Gordon Brown v pondělí oznámil, že Británie nesplnila čtyři z pěti ekonomických podmínek, které určil pro přijetí evropské měny euro, takže Británie stále ještě nevstoupí do eurozóny.
10. 6. 2003
V připomínce automatického předvolebního telefonátu Václava Klause dostali někteří uživatelé emailového servisu firmy Seznam.cz včera tento spam "od českého premiéra" (adresa samozřejmě premiérova není a tak je namístě se ptát, čí je to spam - inteligentní čtenář si domyslí... :)):
10. 6. 2003
Jaroslav Krajči

POLEMIKA
Britské listy nedávno nastolily řadu otázek na téma zdravotní péče o české občany po vstupu do EU. Je zajímavé, že na toto téma existuje poměrně malá informovanost, ačkoli je to jedna z otázek, která by měla být obyvatelstvu vysvětlena co nejlépe a nejúplněji. V jeho vlastním zájmu... Britské listy proto začínají seriál článků, které by tento handicap měly pokusit zmenšit na co nejmenší míru. Autor článku se ptá, jak to bude s českými důchodci, kteří se na stáří přestěhují do přímořských lázní v Británii.
9. 6. 2003

Polské referendum se vyslovilo pro členství v Evropské unii a překonalo práh nadpoloviční účasti, na čemž závisela platnost verdiktu z volebních uren. Podle informací agentury DPA se na základě výsledků z 75 procent volebních okrsků sobotního a nedělního hlasování zúčastnilo 57,7 % voličů, z nichž PRO se vyslovilo 75,6 %, PROTI bylo 24,4 %.

"Není divu, že Evropa zadržela dech, když se v noci ze sobotu na neděli ukázalo, že hlasoval jen každý sedmý volič. Kdyby Polsko řeklo ne, kdyby účast nepřekročila magických 50 procent... Přesto jsme hlasovali pro. S veškerou nedůvěrou, jakou může mít společnost tolik desetiletí zotročená cizími velmocemi, tolikrát podvedená vlastními i vnucenými vládami, vězněná ve sklepě dějin. Ale také s obrovskou nadějí, radostí a vědomím, že svobodu a možnost volby - zda chceme vstoupit, či ne - nám nikdo nedaroval, ani nevnutil," píše v redakčním komentáři Gazeta Wyborcza.

"Přijali jsme nejdůležitější rozhodnutí od června 1989," míní Rzeczpospolita v narážce na volby, které znamenaly pád komunismu. Jak list zdůrazňuje, už jen na Polácích záleží, co s budoucností učiní...

10. 6. 2003

Narodeniny nemeckého "socdemu"

Berlín

Taký bol ústredný slogan osláv 140. výročia založenia súčasnej jednotky medzi politickými stranami v Nemecku -- Nemeckej sociálnodemokratickej strany (SPD), ktoré sa konali 22. -- 23. mája 2003 v Berlíne.

10. 6. 2003
POLEMIKA

Nevidím jediný důvod, proč by se měl kterýkoliv novinář procházet po letňanské louce, aby zjišťoval stavební připravenost každého nového hypermarketu, který za Prahou vyrůstá a "odhaloval" nepravosti při jeho stavbě či v jeho zákulisí. Podobné jednání postrádá logiku.

10. 6. 2003
Šest členů bývalé Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se obrátilo na Ústavní soud s ústavní stížností. Požadují zrušení usnesení poslanecké sněmovny a zrušení rozhodnutí předsedy vlády, jimiž byla rada odvolána.
10. 6. 2003
tisková informace

ZDE byl zveřejněn nový projekt věnovaný právu občanů na informace, možnostem aktivního zapojování do rozhodování a rovným příležitostem žen a mužů ve veřejném prostoru.

Vedle praktických návodů, jak se nenechat odbýt při získávání informací od úřadů, zorganizovat petiční akci, demonstraci, či jak chránit své životní prostředí ve správním řízení, zde zájemci najdou aktuální znění potřebných zákonů a kontakty na organizace, které mohou s některými problémy pomoci.

10. 6. 2003
Forum pro česko rakouský dialog, Universita Karlova, Rakouské velvyslanectví v Praze a Rakouská Liga pro lidská práva zvou na veřejnou besedu na téma Možnosti českorakouské spolupráce v rámci EU dne 23. června 2003 v 18:00 hod. ve Vlasteneckém sálu rektorátu University Karlovy, Ovocný trh 5, Praha 1.
9. 6. 2003
POLEMIKA
Polemika, která se nyní v Česku vede o projektu Český sen, se po mém soudu tak trochu odchyluje od podstaty věci, a to jak ze strany jeho zastánců (J. Čulík), tak i ze strany odpůrců projektu (Štěpán Kotrba), napsal Vladimír Čich.
10. 6. 2003
Môj súčasný "nestabilný stav" vyvolalo zistenie, že nežijem v "krajine ľudí", teda "homo sapiens", ale žijem v "krajine pštrosov".
10. 6. 2003

Najdôležitejšia je transparentnosť

Po ostatných voľbách sa aj na Slovensku rozprúdila diskusia o spôsoboch financovania jednotlivých politických subjektov a hnutí. Ustavičné podozrievanie a nedôvera, ktorú vzbudzovali (a zrejme vždy budú) zdroje finančného potenciálu tej-ktorej strany, pravdepodobne v mnohom aj rozhodli.

Sme však dostatočne informovaní o forme a spôsoboch financovania strán na Slovensku? Skutočne poznáme všetko, alebo len to, čo nám v posledných dňoch pred voľbami prinášali médiá? Ako je to teda s politickými stranami a "tajomstvom", ktoré skrývajú v oblasti svojej finančnej "sebestačnosti".

9. 6. 2003
Pár dní zbývá do referenda o vstupu do Evropské unie. Země se začíná ostře dělit na ty, co jsou pro a na ty, co nikoliv. "Eurorealismus" ODS i "měkké komunistické" odmítnutí vstupu jsou notoricky známé. Jak ale vidí vstup "euroeufemisté"?
Robert Meeropol
9. 6. 2003
19. června 1953 poslali Roberta Meeropola, aby si šel hrát, zatímco byli jeho rodiče popraveni. Bylo mu teprve šest let a nerozuměl, co se děje. - Před padesáti lety byli popraveni v Americe jeho rodiče Ethel a Julius Rosenbergovi. Jak na to nyní pohlížejí jejich děti, děti komunistů?
9. 6. 2003

Podrobně jsme se v minulých dnech zabývali v Britských listech případy Jany Bobošíkové a Ireny Válové, na něž bylo - skandálním způsobem - podáno trestní oznámení, v prvním případě za normální novinářskou práci a v druhém případě za přednesení zprávy ve veřejném zájmu v Poslanecké sněmovně a její medializaci na tiskové konferenci a v článcích.

Všechny články k tomuto tématu naleznete v BL ZDE, rozsáhlé původní rozhovory s Janou Bobošíkovou a Irenou Válovou na toto téma jsou ZDE a ZDE. Faksimile trestního oznámení na Janu Bobošíkovou je v BL ZDE, faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou je ZDE.

9. 6. 2003
Mocně heroldováno (vytroubeno) bylo již mnoho případů v ČR policejně či jinak úředně šikanovaných novinářů. Kauza Jany Bobošíkové z TV Nova či bývalé předsedkyně českého Syndikátu novinářů (SN) Ireny Válové jsou sice nyní aktuální, ale jako člen dnes již neexistujícího Výboru na ochrany svobody slova (VOSS) při Syndikátu novinářů vím o celé řadě dalších.
4. 6. 2003
Katedra slovanských studií Glasgow University vypisuje každoroční konkurs na jazykového lektora pro výuku zahraničních bohemistů na školní rok 2003-2004.
31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2003 Rozšiřování EU: problémy pro nové členy Vladimír  Rott
10. 6. 2003 Není dobrá a špatná reklama Antonín  Kosík
10. 6. 2003 Jak vyhrát čtvrtou světovou válku Markéta  Brousková
10. 6. 2003 Projekt Český sen poukázal i na nefunkčnost českých médií Jan  Čulík
9. 6. 2003 Kde jsou irácké zbraně hromadného ničení?   
9. 6. 2003 O dětech popravených komunistů   
9. 6. 2003 Stydím se za televizi Nova Jan  Čulík
9. 6. 2003 Víkendová média zauzlované ANO nerozvázala Josef  Trnka
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2003 Rozšiřování EU: problémy pro nové členy Vladimír  Rott
9. 6. 2003 (D)Evian(ti) Radovan  Geist
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož
9. 6. 2003 Polsko řeklo ANO Evropské unii třemi čtvrtinami hlasů   
5. 6. 2003 Kdež sú Boží bojovníci Jaroslav  Malý
5. 6. 2003 "Máme protilátku vůči neobjektivní kampani pro EU"   
5. 6. 2003 Po vstupu do EU musejí výrazně stoupnout mzdy v ČR Karel  Mašita
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
2. 6. 2003 Komisař EU: Pokud se Češi nepřipraví na vstup, přijdou o množství peněz   
30. 5. 2003 Po vstupu do EU na tom nebude ČR finančně hůř než nyní Martin  Myant

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Poláci v Iráku Vojciech  Kość
6. 6. 2003 Tony Blair a zfalšované dokumenty o Iráku   
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   
1. 6. 2003 Životopisec Saddáma Husajna: útok na Irák byl oprávněný   
31. 5. 2003 Straw a Powell: "Výzvědné informace o Iráku nebyly spolehlivé"   
30. 5. 2003 Blair: Útok proti Iráku byl "definující událostí" 21. století...   
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku   
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout   
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele   
28. 5. 2003 Irák: Vůbec žádné zbraně hromadného ničení?   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba
5. 6. 2003 More harassment of journalists in the Czech Republic   
5. 6. 2003 Petr Uhl se domnívá, že o Bobošíkovou vůbec nejde Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat