14. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Vladimír Železný
14. 5. 2003

Majitelé televize Nova, totiž finanční fond PPF a skupina MEF Holding, právě odvolali Vladimíra Železného z funkce generálního ředitele TV NOVA. O okamžitém odvolání Železného rozhodli jednatelé společnosti CET 21 Jiří Šmejc a Petr Dvořák. Britským listům to nezávisle potvrdily dva zdroje. Televizi povede dočasně Libuše Šmuclerová. Prozatím se čeká na oficiální vyjádření. Za odvoláním je obava ze ztráty licence, neboť nově jmenovaná Rada není TV NOVA nijak nakloněna... Ministr kultury Pavel Dostál v nedávném rozhovoru pro LN řekl, že jakmile sněmovna zvolí novou Radu pro vysílání, vypracuje stížnost, na jejímž základě by Nova mohla přijít o licenci. Poslanci prozatím zvolili 11 z celkového počtu 13 radních, z toho osm kandidátů vládní koalice. Pokud by se podařilo do Rady zvolit devět zástupců vládní koalice, byl by to počet dostatečný k tomu, aby nová Rada mohla televizi Nova hlasováním odebrat licenci.

"Se znepokojením sledujeme snahu některých společenských skupin o spojování problémů týkajících se soukromých záležitostí doktora Železného a problémů českého státu vzniklých na základě prohrané arbitráže s fungováním televizní stanice," prohlásil podle Lidovek Dvořák. Podle něho se majitelé Novy snaží odvoláním Železného tyto snahy eliminovat. "Hlavním cílem tohoto opatření je ochrana naší investice," uvedl Dvořák pro server Lidovky. Železný podle téhož zdroje své odvolání přijal. "Vzhledem ke zničující kampani vedené proti TV Nova v poslední době rozhodnutí akcionářů chápu a plně ho akceptuji," prohlásil.

Zoufalý krok majitelů je signálem, že jakékoliv vyjednávání s "antinováky" selhalo a je to důkazem úspěšnosti silové strategie ministra kultury. Otázkou zůstává, jestli tento KPZ (nikoliv skautská krabička, ale krok "poslední záchrany") jim ještě pomůže licenci obhájit. Faktická likvidace konkurence nemusí pomoci ani vítězstvím opilé České televizi, kde se tak budou petrifikovat veškeré nahromaděné organizačně výrobní i lidské nedostatky. Po čase už nebude co s čím srovnávat...

Sloupek

Nechci, aby to vypadalo, že vedeme proti panu Pavlu Pečínkovi z brněnské univerzity nějakou vendettu. Tak úplně naposledy. Osobně proti panu Pečínkovi vůbec nic nemám - jeho postoje však zajímavě ilustrují myslím docela závažný problém.

Pavel Pečínka nám včera napsal, že ač je univerzitní učitel, rád by organizoval "hapenningové" akce, třeba například by chtěl obsadit objekt televize Nova na protest proti jejímu vysílání , nebo na protest proti totalitním praktikám ruskou či saúdskoarabskou ambasádu."

Jako občan demokratického státu má samozřejmě pan Pečínka právo na jakoukoliv politickou činnost, a má dokonce právo v rámci svého politického přesvědčení i na pořádání akcí, jimiž případně demonstrativně poruší zákon: pak musí ovšem počítat s tím, že za porušení zákona bude potrestán, i když svůj čin zamýšlel jako příspěvek k veřejné debatě o hranicích demokracie, v slavné tradici evropského i amerického disidenství. (Tak například na přelomu devatenáctého a dvacátého století často porušovaly zákon při demonstracích za všeobecné volební právo sufražetky.)

Pan Pečínka tedy, je-li to podle jeho gusta, může ve svém soukromém životě a čase demonstrovat proti Saúdské Arábii i pro třeba pro ni - jak se mu zachce.

Nemá-li se profesionálně zdiskreditovat, nemůže však veřejně prosazovat své soukromé politické názory v oboru, v němž vyučuje na vysoké škole, tedy v jeho případě v ekologii. Tam je hranice, Britové tomu říkají "clear blue water".

Ve svém oboru má univerzitní učitel povinnost projevovat nezávislý a pokud možno objektivní, profesionální úsudek. Spojuje-li odborný asistent, který přednáší o ekologii, svou pedagogickou činnost s otevřeným ekologickým lobbismem, přestává být důvěryhodným učitelem.

Učitel musí být nezávislý a nestranný, profesionální odborník. Totéž jistě platí i pro dobrého novináře.

Jeden známý šéfredaktor amerického listu Washington Post ani nechodil k volbám, aby nemohl být obviněn ze zaujatosti. Novinář zásadně nepodepisuje žádné politické petice, ani se neúčastní politických akcí. Totéž jistě platí v jejich oboru pro univerzitní učitele.

Důvěryhodný odborník ve svém oboru, učitel či novinář (jsou to svým způsobem podobná povolání - nebo aspoň by měla být) má samozřejmě právo i ve svém oboru vyslovit profesionální úsudek, třeba i k tomu, zda se mají či nemají kácet lužní lesy, ale pokud začne člověk, který na vysoké škole učí ekologii, organizovat za lužní lesy či proti nim demonstrace, nepůsobí jako učitel zrovna důvěryhodně.

Jistě, že je v České republice spousta jiných, vážných problémů. Jenže i toto je závažné téma. Proč je v České republice tak málo lidí, kteří jsou veřejně ochotni se projevovat nezávisle na různých kabalách či skupinách spřízněnců a politických seskupeních? Přestože musejí vědět, že je tato závislost diskredituje?

Nemám naprosto nic proti panu Pečínkovi, i když z jeho opakovaných emailů vyplývá, že mu některé věci nejsou jasné. Zdá se, že argumentuje, že protože dospěl k závěru, že některé věci jsou správné, má absolutní právo na jednostranný, aktivistický postoj. I jeho stoupenci zdůrazňují: "Ale vždyť Pečínka lobbuje v dobré věci!"

Potíž je, že nejde o to, zda je daná věc dobrá nebo špatná, jde o tu jednostrannost. Podobně jednostranně přesvědčeni o správnosti své věci byli i nadšení mladí komsomolci z padesátých let a la Milan Kundera či Pavel Kohout. Nezávisí na to, zda je ideologický postoj "pravicový" či "levicový", závisí na tom, že je nekriticky monolitní. Takový postoj může zastávat politický aktivista, nikoliv však učitel. Stává se totiž v tom případě jen propagandistou. A veřejnost to samozřejmě pozná.

Už jsme to psali mnohokrát: Humanitární organizace (Člověk v tísni) mohou dělat dobročinné akce, avšak zdiskreditují se, pokud zároveň přitom fušují do novinařiny. Nemohou dělat dobročinnou činnost a zároveň o tom "objektivně" informovat. .

"Angažovaná novinářská práce", jak ji vášnivě před časem hájil v Literárních novinách Jaromír Štětina v reakci na mou kritiku (která tam však nesměla být zveřejněna), je contradictio in adiecto.

Ani učitel nemůže nekriticky podporovat aktivistické kauzy ve svém vlastním oboru. Anebo - samozřejmě - dělat to může, ale každý si pak může učinit úsudek o jeho profesionalitě. A bude přistupovat k jeho závěrům s nedůvěrou.

Každý si samozřejmě musí rozhodnout sám, co je důležitější.

Osobně bych volil nestrannost, kritický přístup ke všemu, nezávislost a integritu. Přímou součástí nezávislosti je i racionální, kritický přístup vůči všem mocným. Úkolem dobrého novináře je systematicky hledat slabiny v jejich rozhodování, v politice. Není však přípustné lobbistické prosazování kauz. Tam je, myslím - pro učitele i pro novináře - ta hranice.

Historie polemiky BL s Pavlem Pečínkou o integritě univerzitního pedagoga
> > > > >

14. 5. 2003

Americký generál Tommy Franks, který naplánoval vojenský útok proti Iráku, je obviňován z válečných zločinů. Trestní oznámení na něho u soudu v Belgii podal jeden tamější právník za užívání tříštivých bomb. Trestní oznámení také tvrdí, že americké jednotky střílely na civilisty.

Washington na to reagoval hněvivě. Předseda spojených štábů americké armády generál Richard Meyers varoval, že by mohlo být Belgii odebráno právo být hostitelem zasedání organizace NATO. Uvedl to ve středu v podvečer rozhlas BBC.

14. 5. 2003

Humanitární organizace kritizovaly americkou armádu, že dovolila přátelům a příbuzným osob, zavražděných Saddámem Husajnem, soukromě provádět vykopávky v nedávno objeveném hromadném hrobě, kam byly umístěny oběti masakrů po poraženém protisaddámovském povstání v roce 1991. Humanitární organizace varují, že dochází k likvidaci důležitých důkazů a že to může znemožnit potrestání pachatelů masakru. Američtí vojáci přihlížejí tomu, jak místní lidé vykopávají mrtvoly, ale jinak zůstávají v nečinnosti. Organizace Human Rights Watch apeluje na americké a britské jednotky, aby na sebe vzaly odpovědnost za zdokumentování toho, co je v takovýchto masových hrobech nalezeno. Její představitel u hromadného hrobu zdůraznil, že Spojené státy a Velká Británei mají odpovědnost jako okupační mocnosti za to, že budou důkazy uchovány, aby bylo možno posléze vysvětlit, k čemu na místě masového hrobu došlo. Uvedl to ve středu v podvečer rozhlas BBC.

14. 5. 2003
Zatímco regulace 13 let po textilní revoluci (termín jednoho čtenáře) tlačila nájmy kvůli sociálnímu smíru dolů, využili toho bohatě dodavatelé energií, vody a dalších služeb. Tam totiž jsou regulační mechanismy slabší a zásahy státu volnější. Snad proto, že stát byl do relativně nedávna i jejich častým akcionářem.

Cenové hladiny sleduje Energetický regulační úřad a z vlastní zkušenosti mohu říci, že sice něco dokáže zjistit a určit, ale nic vykonat, protože žádnou výkonnou moc nemá.

První článek na toto téma ZDE
14. 5. 2003
Předem bych chtěl podotknout, že se mi hnusí majitelé domů, kteří si myslí, že je dům uživí a ještě si koupí mercedes. V ústavě Spolkové republiky Německa je věta, za kterou se plně stavím: MAJETEK ZAVAZUJE. Podle toho jsem se vždycky choval a ono se to vyplatí.

Dál bych chtěl podotknout, že soukromé osoby už činžáky skoro nestaví -- staví je konsorcia.

To co teď napíšu není fikce, ale realita - a vím, o čem mluvím.

14. 5. 2003
Minulý týden jsem dostal od britského státního zdravotnictví ve Skotsku tento dopis:

Vážený pane Čulíku

ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ZUBAŘSKÉ PÉČE VE SKOTSKU

Většina zubařské péče v rámci britského státního zdravotnictví ve Skotsku je prováděna ve vysoké kvalitě. Naším cílem je udržovat tuto kvalitu a zajistit, abyste vy i vaše rodina i nadále dostávali prvotřídní zubařskou péči.

Potřebujeme, abyste nám pomohl tohoto cíle dosáhnout tím, že se dostavíte na Scottish Dental Reference Service (skotskou zubařskou inspekční službu) abychom mohli zkontrolovat kvalitu zubařské péče, kterou jste obdržel. Vybíráme ke kontrole náhodným způsobem každoročně od každého zubaře ve Skotsku nejméně čtyři pacienty. Prosím dostavte se ke kontrole dne... v hodinu... Podpis- inspekční služba státního zdravotnictví ve Skotsku, viz ZDE

Z Prahy se mi dostalo reakcí, že je taková praxe fízlování a že by každý slušný Čech považoval pod svou důstojnost se takové kontrole podrobit. Dověděl jsem se také, že možná státní britské zdravotnictví chce prozkoumat, jestli na mě můj zubař příliš neplýtvá finančními zdroji a jestli není zubařská péče, které se mi dostalo, příliš kvalitní.

"V ČR dokonce ani pojišťovna nemá právo hodnotit kvalitu poskytované péče. Může kontrolovat, zda byl výkon udělán, anebo ne - to je všechno," napsal nám ve středu jeden zubař z ČR.

14. 5. 2003
Šéf britských konzervativců Iain Duncan Smith se v úterý vyslovil pro "inkluzivní" britskou společnost, z níž by nebyl nikdo vylučován, a oznámil, že britští konzervativci hodlají do příštích všeobecných voleb v Británii, které se zřejmě budou konat v roce 2006, kandidovat s návrhem, že zruší nynější univerzitné školné, které před nedávnem zavedl labourista Tony Blair a které v současnosti dosahuje v Anglii (nikoliv ve Skotsku) částky 1000 liber ročně (cca jednoho čistého průměrného měsíčního platu) a Blair ho plánuje pro některé univerzity zvýšit až na 3000 liber ročně. Mluvčí Konzervativní strany argumentovala v této souvislosti v úterý v podvečer v britském rozhlase, že není nutné zvyšovat počet vysokoškolských studentů až na 50 procent populace mládeže, jak o to v dnešním globalizačním světě, kde se uplatní jen kvalifikovaní lidé, usiluje labouristická vláda, takže si po zrušení školného britské univerzity prý lehce poradí s normálním náporem studentů.

V deníku Times za návrh zrušit univerzitné školné napadl britské konzervativce rektor Buckinghamské univerzity, že to jsou "marxisté":

Kompletní článek - v angličtině - ZDE
13. 5. 2003

V neděli 11. 5. přiznal deník New York Times, že jeho reportér Jayson Blair (27) publikoval v tomto listě za poslední čtyři roky více než 600 článků, které obsahovaly množství výmyslů - to, co v nich nebylo vymyšleno, reportér opisoval bez udání zdrojů z jiných novin. "Rozsáhlé výmysly a plagiátství představují obrovskou zradu důvěry a velké selhání ve 152 leté historii tohoto listu," napsal v pondělí New York Times na titulní straně a uvnitř čísla věnoval čtyři strany rozboru nepravdivých údajů v článcích Jaysona Blaira. V článku se dále praví: "Každé noviny, stejně jako každá banka a každá policie důvěřuje svým zaměstnancům, že budou dodržovat ústřední zásady, a vyšetřování zjistilo, že pan Blair opakovaně porušoval základní princip novinářské práce, jímž je prostě pravda."

Britští komentátoři poznamenávají, že "útok" na New York Times se v Americe považuje za výjimečně bolestivý právě proto, že tento list má ve Spojených státech nesmírně výsadní postavení - je považován za vzor spolehlivé a pravdivé novinářské práce. Například v Británii neexistují žádné noviny, které by byly tak vysoko na společenském piedestalu. Je velmi poctivé, že New York Times chybu veřejně přiznal a věnoval analýze tohoto "skandálu" tak velký prostor. Ve Spojených státech záležitost vyvolala podstatnou veřejnou diskusi, britští komentátoři zdůrazňují, že právě proto, že v americkém tisku jsou většinou dodržovány velmi vysoké etické zásady.

Situace vyšla najevo poté, co se ukázalo, že Jayson Blair opsal dosti značné části svého článku o matce jednoho amerického vojáka, který je pohřešován v Iráku, z malého texaského deníku San Antonio Express News. Autorka původního článku si stěžovala, Blairovi nadřízení od něho požadovali, aby předložil stvrzenky z cesty do Texasu, Blair je předložit nedokázal, a tak z listu odešel. Ukázalo se posléze, že své články většinou psal z redakce, předstíral, že je na místě, ale popisy míst líčil podle místních fotografií, které si našel na internetu. Například v článcích o vojákyni Jessice Lynchové si Blair vymyslel, že její otec "stál na terase svého domu a díval se na tabáková pole a pastviny", přestože je dům v údolí a žádná taková pole v oblasti neexistují. Blair si vymýšlel mnoho podrobností ve svých článcích, vymýšlel si například i v případě reportáží o střelci ve Washingtonu, který útočil střelnými zbraněmi na chodce v ulicích.

Jayson Blair je černoch a skandál v New York Times vyvolal také diskusi o tzv. "affirmative action", o tom, zda mají být nekriticky zaměstnáváni příslušníci jiných ras jen proto, že jsou to příslušníci jiných ras. Podezření vůči jeho pracovním metodám existovalo už dlouho: kolegové například upozorňovali na to, jak je možné, že píše tolik materiálů z nejrůznějších oblastí veřejného života. Kritikové poukazují na to, že kdyby se takto v redakci listu choval bělošský novinář, jeho kontroverzní praxe by byla asi odhalena daleko dřív.

Zajímavé je, že případ zůstal tak dlouho neodhalen. Vypovídá to asi výmluvně o tom, co si o novinářích myslí normální občané. Je totiž pozoruhodné, že si nikdy nestěžoval nikdo z těch lidí, o nichž Blair ve svých článcích tvrdil, že je interviewoval, ale ve skutečnosti si ta interview vymyslel. Lidi se na text článku podívali, potřásli nad ním hlavou a řekli si: "Je to v novinách - no a co..."

List Guardian k tomu v pondělí ironicky poznamenal, že by útěchou pro deník New York Times mělo být, že je v dobré společnosti: "od Washington Postu až po Boston Globe si novináři vymýšlejí zprávy už dlouhá léta".

V jiném incidentu byl v minulých dnech obviněn londýnský list Evening Standard, že dne 9. dubna, kdy padl Bagdád, zfalšoval fotografii jásajících Iráčanů. Podle internetových stránek Memory Hole je podezřelé, že se na fotografii opakuje tvář téhož muže v turbanu i další rysy. - 2. dubna byl propuštěn kameraman listu Los Angeles Times za to, že počítačově pozměnil fotografii britského vojáka, organizujícího dav kryjících se civilistů v Basře - list otiskl tuto fotografii na titulní straně.

O LAT - podrobnosti - v angličtině ZDE

Seriózní mezinárodní deníky mívají pravidelnou každodenní rubriku oprav, kde napravují omyly a chyby z předchozích dní, publikované v listě. Např. dnešní opravy deníku Guardian jsou ZDE, v britském deníku Times ZDE.

Omluvný článek NYT - v angličtině ZDE
Analýza deníku Guardian - v angličtině ZDE
13. 5. 2003

úterý 14.00: V hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu došlo v úterý k několika sebevražedným bombovým atentátům, v jejichž důsledku zahynulo asi 50 osob, uvádějí tiskové agentury. Je několik hodin po těchto útocích dorazil do Rijádu americký ministr zahraničních věcí Colin Powell, kteerý sdělil reportérům na rijádském letišti, že zřejmě zahynulo asi 10 Američanů a lidé mnoha dalších národností. Podle Powella měly útoky "charakteristiky organizace al Kajdá", avšak nikdo se dosud nepřihlásil k odpovědnosti.

14. 5. 2003
María Pía Lara (ed.), Rethinking Evil: Contemporary Perspectives. University of California Press, Berkeley 2001, 307 stran

Genocidy, světové války, horečné zbrojení a jeho důsledky ve třetím světě v období "studené" války a další projevy agrese poznamenaly nesmazatelným způsobem charakter dvacátého století a vyhrotily téma zla. Přestože jsme s rétorikou "říše zla", "osy zla" a dalších zlých přízraků zejména v politické sféře poměrně často konfrontováni, důkladněji se otázkou zla zabývají jen nemnozí filosofové a teologové. Badatelé v sociálních vědách na výzkum této otázky z důvodu jejího odchýlení od norem nezaujatého zkoumání většinou raději rezignují. Uvědomíme-li si nepřístupnou a autoreferenční povahu většiny současných filosofických a teologických spisů a absenci sociálně-vědní analýzy, stává se zřejmé, proč je téma zla vydáno napospas ideologické a masmediální libovůli.

Původně vyšlo na vulgo.net ZDE
14. 5. 2003
Jedno z hlavních témat českých médií v poslední době je přesun čečenských uprchlíků z Polska do České republiky. Přístup novinářů k tomuto problému je v mnohém povrchní. Ukazuje se sice do jisté míry pochopitelný, leč nedbalý přístup redakcí v tomto směru: narozdíl od většiny jiných oblastí často nemají specialisty na uprchlickou, cizineckou a spřízněnou problematiku. Exody lidí z míst ozbrojených konfliktů, kvůli jinému ohrožení života a zdraví, z důvodu pronásledování či diskriminace nebo kvůli špatné sociální situaci v zemi původu se přitom stávají jedním ze stěžejních témat světových i evropských fór, počínaje konferencemi OSN, Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a konče iniciativami nevládních organizací.

Původně vyšlo na vulgo.net ZDE
14. 5. 2003

Kdo se náhodou díval 9. května v televizních večerních zprávách ČT na krátké záběry z Vídně (mimochodem: pod záštitou českého velvyslance), mohl také vidět, jak jsou zrovna u našich jižních sousedů předmětem propagace rozmanité produkty ČR, včetně knih. Ty knihy byly ve stánku, který byl zčásti lemován papírovými praporky v barvách symbolizujících českou státnost. Mnohé z těch praporků, připevněné jen nahoře, jak tak visely svisle dolů, byly ještě předtím zřejmě srolovány, takže na dolní straně tvořily náběhy k ruličkám, jaké lze vidět na barokních parukách. To by ještě nebylo to nejhorší. Ale OPĚT bylo vidět, že červený pruh četných těch praporků byl na levé straně! Tedy naopak, než je náležité! No comment...

První článek na toto téma ZDE
14. 5. 2003

Nová kniha Bořivoje Čelovského Moje střetnutí s rozvědkou StB (Nakladatelství Tilia, Šenov u Ostravy) bude 15. 05. 2003 za účasti autora uvedena na knižní trh od 17 hodin v literární kavárně knihkupectví Academia, Václavské náměstí 34.

Čelovský je také autorem knihy Konec českého tisku, která dokazuje, že většina českého tisku je dnes v zahraničních rukou.

14. 5. 2003
Myslím, že - lehce 'modernější' - EUrokraté a - těžce 'zaostalejši' - KOMUkraté mají k sobě zatím, v té záplavě papírů a na papíře, blízko. KOMUkraté jsou zvyklí na Moskvu či její tradici. EUrokraté si o KOMUkratech myslí, že jen proto, že mluví obdobným ptydepe, tak že si rozumí. My víme, kdo jsou KOMUkraté zač, EUrokraté ne. Tady nutně nastane jednou procitnutí.
13. 5. 2003

Tvrdou ránu katolické Irské republikánské armádě zasadilo během uplynulého víkendu odhalení, že jeden z jejích čelných členů pracoval dlouhá léta jako špion pro britskou armádu známý pod přezdívkou Stakeknife.

Alfredo Scappaticci, náměstek šéfa jednotky Prozatímní IRA pro vnitřní bezpečnost zřejmě poskytoval po dobu 25 let klíčové informace britské vojenské rozvědce. Dostával za to plat ve výši 80 000 liber ročně, vyplácených na konto v Gibraltaru.

Scappatici byl prozrazen o víkendu na celé řadě internetových stránek a v irských novinách. Je podezříván, že se také podílel na asi 40 vraždách. Desítky lidí také zřejmě přišly o život, aby nebyla jeho spolupráce s britskou vojenskou rozvědkou prozrazena. V neděli ráno Scappaticiho odvezli agenti britské rozvědky do bezpečí na nejmenované místo v Anglii.

IRA je otřesena. Jeden její někdejší člen ze západního Belfastu konstatoval: "Jestli je tohle pravda, je to obrovský úspěch pro Brity. Znamená to, že řídili strategii IRA po celé dlouhé roky."

Avšak odhalení Scappaticiho vyvolává také vážné otázky pro britský establishment, zejména o tom, do jaké míry byly britské výzvědné služby ochotny využívat spolupráce s mnohonásobným vrahem. Zřejmě se ozvou hlasy, požadující plné veřejné vyšetřování tohoto případu. Případem se už ovšem tajně začala zabývat sir John Stevens, šéf londýnské Metropolitní policie, který vyšetřuje, do jaké míry spolupracovaly britské bezpečnostní jednotky s teroristy. Zřejmě s nelibostí přijal skutečnost, že jeho opatrné vyšetřování nyní bylo ohroženo všeobecnou publicitou v této věci.

Úterý 13. 5. 2003: Scappatici vydal prostřednictvím svého právníka prohlášení, že agentem britské rozvědku v IRA nebyl a že lituje, že se v důsledku tohoto "falešného obvinění" nyní musí skrývat.

Podrobnosti - v angličtině ZDE ZDE
13. 5. 2003

Sexu, řízení státu a fotbalu rozumí všichni a nebo si to o sobě alespoň myslí. Nic jiného mne už několik dní nenapadá při pročítání těch mnoha zasvěceně nezasvěcených "komentářů" o "obavách prostého občana". Tu z příliš ofenzivní a emocionální kampaně k referendu o našem členství v EU, tu zase z příliš odbornické či naopak slangové mluvy politiků, jindy zase o "signálech", které vysílají státníci v rámci válečné diplomacie. Čím méně obsahují informací, tím více je v nich nezřetelného strachu. Z neznáma. Z řečí, které autor neovládá, ze slov kterým nerozumí, z dějů které neovlivní, z krajin, které nepozná, z lidí které nepotká.

Laskavost velí vyposlechnout jedním uchem, zapomenout tím druhým. Zdravý rozum velí ztlumit hlasitost do neslyšitelnosti. Protože šumu a ruchů je okolo dost. Dají se nazvat už "přirozeným ruchovým pozadím"... Hlas lidu, hlas boží, říkali už před tisíci lety mezi korintskými sloupy Fora Romana. "Sousedský plky" tomu říkal zase hostinský U vypíchnutýho voka na Žižkově. "A po vosmým už nastupuje kasírtaška a nekompromisnost zavírací hodiny". "Pane vrchní, platím..."

Já vím, že na hospodských monolozích je založena poetika Wericha, Horníčka, Hrabala i Haška, o dalších českých literárních velikánech nemluvě. Ne nadarmo jsme se 150 litry piva na osobu včetně nemluňat na prvním místě v oné blížící se Evropě... Pokud jsou ty plky filtrované moudrostí ducha spisovatele či vynikajícího herce na prknech, které znamenají svět, jsou katalyzátorem jiskřivého prozření pod forbínou, katalyzátorem poznání či katalyzátorem bránici osvěžujícího smíchu. Pokud ovšem jsou podávány laicky - bez filtru, mají účinek stejně dusivý, jako šlukované havana.

Nezdá se vám tady v poslední době nějak zakouřeno?

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
6. 5. 2003
Podle interních statistik BL si za poslední dva měsíce, za březen a duben 2003, otevřelo v průměru Britské listy 44 898 individuálních IP adres měsíčně. Jak vidno z níže uvedených čísel, v březnu mnohdy přesahoval počet individuálních čtenářů 5000 osob denně (k tomu nutno přičíst 2050 subskribentů, kteří dostávají Britské listy každodenně emailem); avšak ani po ukončení irácké války čtenost nepoklesla zcela na úroveň, na níž byla před válkou.

Soudě podle zvýšení počtu individuálních IP adres, které si otvírají internetovou stránku BL, ve srovnání s červnem - červencem 2002, stoupla do března - dubna 2003 čtenost Britských listů o více než 35 procent; soudíme-li podle průměru denních návštěv na stránkách BL, došlo od června 2002 do dubna 2003 k nárůstu čtenářů o 50,7 procent. - Počet subskribentů BL, odebírajících časopis emailem, zůstává za poslední rok víceméně stabilní, kolem 2000 čtenářů denně.

2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2003 Středa 17:23 - Železný odvolán Štěpán  Kotrba
14. 5. 2003 Čečenci na pranýři aneb O kultuře médií František  Kostlán
14. 5. 2003 O spravování nemovitostí v Belgii Jaroslav  Pour
14. 5. 2003 Žádná sláva v reguláči aneb Kde jsou peníze majitelů nemovitostí II. Radek  Mokrý
14. 5. 2003 Co je nezávislost Jan  Čulík
13. 5. 2003 Skandál v deníku New York Times   
13. 5. 2003 Memento 8
aneb "jak nám zobák narost"
Miloš  Dokulil
13. 5. 2003 Bude mít ČR ze vstupu do EU prospěch? Jan  Čulík
13. 5. 2003 Jean-Pierre Raffarin: premiér, který nechce být č. 1 Josef  Brož
13. 5. 2003 Účast v referendu o vstupu ČR do EU
hlasy pro a proti
  

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2003 Teror z EU: Fízlování nebo služba veřejnosti? Jan  Čulík
14. 5. 2003 O spravování nemovitostí v Belgii Jaroslav  Pour
14. 5. 2003 EUrokraté, KOMUkraté a občané - tři procitnutí Vladimír  Rott
13. 5. 2003 Bude mít ČR ze vstupu do EU prospěch? Jan  Čulík
13. 5. 2003 Vstup do EU ohrozí existenci českého národa Jindřich  Tichý
13. 5. 2003 Občané proti EU kritizují Vladimíra Špidlu   
13. 5. 2003 Jak nám probíhá propagace EU Miloš  Dokulil
13. 5. 2003 Evropská unie a odborníci na všechno Štěpán  Kotrba
13. 5. 2003 Účast v referendu o vstupu ČR do EU
hlasy pro a proti
  
12. 5. 2003 Důležitá NE ke vstupu do EU Michal  Rusek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2003 Humanitární organizace kritizují USA, že dovolily iráckým civilistům soukromě kopat v masovém hrobě   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
7. 5. 2003 Američané jednají v Iráku "groteskně"   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
9. 5. 2003 Som federalista Ivan  Štefunko
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík