13. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Clare Shortová
12. 5. 2003

Na Blaira ostře zaútočila odstupující ministryně jeho vlády

Britská vláda podporuje Spojené státy "v úsilí zastrašit" Radu bezpečnosti OSN, aby přijala novou [britskoamerickou] rezoluci o Iráku.

"Shortová energicky hájila na mezinárodním jevišti zájmy oné miliardy lidí, kteří nemají na světě od nikoho zastání."

Clare Shortová, známá ministryně Blairovy vlády pro mezinárodní rozvoj, v pondělí dopoledne rezignovala kvůli návrhu nové britsko-americké rezoluce o Iráku na svou funkci a v pondělí odpoledne na premiéra Blaira ostře zaútočila v Dolní sněmovně. Konstatovala, že Tony Blair ohrožuje své vlastní dědictví, protože "je stále více posedlý svým místem v historii". Shortová obvinila Blaira, že porušil své vlastní sliby ohledně budoucnosti Iráku. Chyby, které činí Británie ohledně Iráku, ochromují podle Shortové důvěru a vystavují vážným tlakům loajalitu členů Labouristické strany.

"Neexistuje kolektivní odpovědnost, protože neexistuje [ve vládě] žádný kolektiv - je to jen diktát ve prospěch stále hůře promyšlených politických iniciativ, které pocházejí shora," konstatovala Shortová.

Podrobnosti - v angličtině BBC ZDE ZDE ZDE

Shortová pohrozila, že odstoupí z britské vlády už před útokem na Irák. Charakterizovala tehdy Tonyho Blaira jako "hazardéra". Rozhodla se ale v době, kdy válka byla nevyhnutelná, v Blairově kabinetě zůstat, protože by odejít v té době bylo "zbabělé".

Shortová zatelefonovala Blairovi, že se rozhodla rezignovat, 20 minut před tím, než byla tato zpráva zveřejněna. Zdůraznila, že už nadále nemůže zůstat v britské vládě, protože nově navrhovaná rezoluce pro Radu bezpečnosti OSN neposkytuje OSN přislíbenou ústřední roli při znovuvybudování Iráku.

Shortová charakterizovala postavení Velké Británie jako "naprosto nečestné":

"Nemohu ho obhajovat. Podle mezinárodního práva je nesprávné, je nesprávné i z hlediska výstavby Iráku a porušuje sliby, které mi dal pan ministerský předseda," konstatovala.

Varovala, že Británie vstupuje do spiknutí ohledně rezoluce, které posílí mezinárodní rozpory, marginalizuje OSN a způsobuje, že bude obtížnější znovuvybudovat Irák.

Ve svém prohlášení v Dolní sněmovně Shortová konstatovala, že britská vláda podporuje Spojené státy "v úsilí zastrašit" Radu bezpečnosti OSN, aby přijala tuto rezoluci.

O ministru zahraničí Jacku Strawovi řekla, že je 'šokována' tajnůstkářstvím obklopujícím vyjednávání kolem návrhu této rezoluce.

V Dolní sněmovně apelovala na Labouristickou stranu, aby zabránila vládě vzdálit se od "nejlepších hodnot" této politické strany. První funkční období britských labouristů bylo podle ní ochromeno stranickou labouristickou propagandou a manipulací a snahou o "obsesivní nadvládu nad vším".

Druhé Blairovo funkční období je podle Shortové naopak ochromováno "centralizací moci v rukou premiéra a stále se zmenšující skupinky jeho poradců".

Podle mluvčího britské vlády by byla Shortové kritika účinnější, kdyby bývala odstoupila před začátkem útoku na Irák a nestrávila poslední týdny váháním.

Podle komentárora BBC Andrewa Marra se pokusí britská vláda vyrovnat s tímto "skandálem" tak, že Shortovou "pohřbí v deseti metrech kytic". Marr pokračoval: "Dlouhodobějším problémem je její všeobecná charakteristika této vlády jako v podstatě prezidentského úřadu, jehož rozhodnutí jen parlament razítkuje, posedlost vlády úsilím ovládat všechno. Ministři se tomu už vysmívají jako prý přehnané a pošetilé nadsázce. Ale je to kritika, kterou sdílí mnoho labouristických poslanců. Jak Shortová promluvila v parlamentě, částí Dolní sněmovny proběhl záchvěv poznání. Poprvé od doby, kdy byl Blair zvolen, možná nyní bude čelit obnovené stranické levici s výřečnými mluvčími a stále jasně definovanou agendou. Clare Short povstala ve sněmovně s malou autoritou. O několik pečlivě zvolených vět později usedla mezi novými přáteli."

Blairova vláda skutečně vydala prohlášení, v němž Shortovou chválí za všechno to, co ve vládě dokázala. Marr konstatuje, že pro labouristickou vládu Tonyho Blaira je velmi nepříjemné, že mnoho z toho, co Shortová řekla v pondělí odpoledne v Dolní sněmovně, pozná mnoho labouristických poslanců jako něco, co je "velmi blízko pravdy".

Clare Shortová

Právní postavení poválečného Iráku bylo pro ministryni pro mezinárodní rozvoj velmi důležité, konstatoval rozhlas BBC, protože byla přesvědčena, že mezinárodní spolupráce je vždy lepší než jednostranné akce. Z právního hlediska nemohou úřady OSN poskytnout nic víc než okamžitou pomoc pro Irák, pokud Rada bezpečnosti OSN neschválí změnu režimu. Clare Shortová požaduje více.

Charakteristická jistota, s níž vystoupila v tomto případě, byla typická pro celé její funkční období, kdy pracovala jako ministryně pro mezinárodní rozvoj. Shortové se podařilo dosáhnout zdvojnásobení rozpočtu svého ministerstva i obrovského vzrůstu jeho prestiže a pověsti.

Spolu s britským ministrem financí Gordonem Brownem se Shortová zasloužila o to, že mezinárodní společenství akceptovalo politiku odpouštění mezinárodních dluhů nejchudším rozvojovým zemím světa. Shortová měla často konflikty s nevládními humanitárními organizacemi, i když v pondělí měly tyto organizace pro ni jen slova chvály, že totiž přiměla britskou vládu dávat tak velký důraz na rozvojovou pomoc. Mluvčí charitativní organizace Oxfam ji například chválil, že velmi pomohla v tom, že v mnoha zemích třetího světa mohou dnes děti chodit do školy, jsou tam k dispozici finanční prostředky pro boj proti HIV/AIDS, atd. "Shortová energicky hájila na mezinárodním jevišti zájmy oné miliardy lidí, kteří nemají na světě od nikoho zastání," konstatoval mluvčí organizace Oxfam.

Přestože Shortová rezignovala kvůli útoku na Irák, nebyla pacifistou. Rozvojovou pomoc spojovala s vojenskou strategií způsobem, jak se to před jejím příchodem do vlády nedělalo. Právě ona se zasadila o to, že Británie zasáhla proti vraždění v Sierra Leone. Aktivně se také podílela na mezinárodní diplomacii, zejména v Africe, kde hrála klíčovou roli ve snaze přimět válčící strany v Kongu, aby uzavřely příměří. Ještě minulý týden předsedala dalšímu kolu jednání mezi prezidenty Rwandy a Ugandy v rámci mírového procesu v Kongu.

                 
Obsah vydání       13. 5. 2003
12. 5. 2003 Na Blaira ostře zaútočila odstupující ministryně jeho vlády
13. 5. 2003 Sebevražedné útoky v Saúdské Arábii
13. 5. 2003 Jean-Pierre Raffarin: premiér, který nechce být č. 1 Josef  Brož
13. 5. 2003 Skandál v deníku New York Times
13. 5. 2003 Britská vláda měla léta špiona v samém srdci IRA
13. 5. 2003 Bude mít ČR ze vstupu do EU prospěch? Jan  Čulík
13. 5. 2003 Účast v referendu o vstupu ČR do EU
hlasy pro a proti
13. 5. 2003 Evropská unie a odborníci na všechno Štěpán  Kotrba
13. 5. 2003 Jak nám probíhá propagace EU Miloš  Dokulil
13. 5. 2003 Memento 8
aneb "jak nám zobák narost"
Miloš  Dokulil
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe
13. 5. 2003 Screamers ze Strany zelených zaútočí z posluchárny č. 24 Pavel  Pečínka
13. 5. 2003 Postižená husa a řvouni z lesa Štěpán  Kotrba
13. 5. 2003 Vstup do EU ohrozí existenci českého národa Jindřich  Tichý
13. 5. 2003 Občané proti EU kritizují Vladimíra Špidlu
12. 5. 2003 Důležitá NE ke vstupu do EU Michal  Rusek
12. 5. 2003 Evropská unie přinese do ČR lidskou důstojnost Jan  Čulík
12. 5. 2003 Suverenita malého státu v Evropské unii Petr  Drulák
12. 5. 2003 K čemu je sjednocování Evropy dobré? Josef  Trnka
12. 5. 2003 NEU - EU z jiného úhlu pohledu Bohdana  Rytířová
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák
12. 5. 2003 Monitor Jana Paula: Prostory duše Moniky Ševčíkové Jan  Paul
12. 5. 2003 Direct marketing už konečně mimo zákon? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2003 Pošta redakci
6. 5. 2003 Čtenost BL v březnu a dubnu 2003: cca 6-7000 čtenářů denně, 45 000 individuálních IP adres měsíčně
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2003 Skandál v deníku New York Times   
13. 5. 2003 Memento 8
aneb "jak nám zobák narost"
Miloš  Dokulil
13. 5. 2003 Bude mít ČR ze vstupu do EU prospěch? Jan  Čulík
13. 5. 2003 Jean-Pierre Raffarin: premiér, který nechce být č. 1 Josef  Brož
13. 5. 2003 Účast v referendu o vstupu ČR do EU
hlasy pro a proti
  
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 Evropská unie přinese do ČR lidskou důstojnost Jan  Čulík
12. 5. 2003 Důležitá NE ke vstupu do EU Michal  Rusek
12. 5. 2003 Na Blaira ostře zaútočila odstupující ministryně jeho vlády   
12. 5. 2003 Monitor Jana Paula: Prostory duše Moniky Ševčíkové Jan  Paul
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
12. 5. 2003 Direct marketing už konečně mimo zákon? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
11. 5. 2003 Proč Západ ignoruje vraždění v Kongu?