16. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 9. 2002

Neděle 15. 9. 2002, 23.00 Vladimír Špidla v neděli před půlnocí novinářům oznámil rozhodnutí předsednictva ČSSD nepokračovat ve vládě s Unií svobody. ČSSD doporučí Unii demisi jejích představitelů. Pokud by tři ministři US-DEU neodstoupili sami ještě v noci z neděle na pondělí, premiér je v pondělí ráno odvolá. Nervozita lidovců byla patrná už v průběhu večera, když jednání sociální demokracie přesáhlo plánovaný čas. Vladimíra Špidlu, který prosazoval odstoupení pouze jednoho ministra, přesvědčilo nakonec předsednictvo strany, že pokračování trojčlenné koalice je jen prodlužování agónie a znejisťování veřejnosti. Očekává se, že to KDU-ČSL přijme s příslibem určité kompenzace. Místopředsedou vlády nominovaným koalicí by se stal představitel lidovců a bylo by už jen na KDU-ČSL, zda zhodnotí jako účené další pokračování svého svazku s US-DEU. Své místo má už jisté nový ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, i když to stále ještě odmítal potvrdit. O konkrétních jménech v obměněném kabinetu se bude rozhodovat až v pondělí, kdy se sejdou šéfové vládních stran.

Sloupek

Šťastná to žena, tahle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za vládní US-DEU, Hana Marvanová. Neboť v pátek 13. září znovu celé ČR ukázala, jaké schopnosti a možnosti v sobě skrývá. Svým závěrečným zamítavým poslaneckým hlasováním o přijetí vládního návrhu některých novel daňových zákonů totiž předvedla, jak je bez ohledu na svízelnou tuzemskou povodňovou situaci její osobní názor důležitější, než byly představy nejen vlády, ale i ostatních jejích poslaneckých kolegů.

Právě vinou jejího postoje tak ty daňové novely neprošly do podoby zákona. Ona sama sice hned poté prohlásila, že takhle proti vládě a svým poslaneckým kolegům hlasovala poprvé, protože je pouze zásadová, ale to už vědomě mluvila nepravdu. Poněvadž proti nim ve Sněmovně s odstupem pouhých šesti týdnů hlasovala už po třetí.

Poprvé to bylo hned v úvodu druhé poslanecké schůze 6. srpna, kdy hlasovala pro zařazení nového bodu do pořadu schůze, kterým se měl projednat vznik vyšetřovací komise sněmovny k objasnění rozsáhlé korupce v rezortu ministerstva zahraničí - BL o tom informovaly zde (7.8.).

Jako nový bod to sice prošlo, konkrétní vznik nové komise však Sněmovna už neschválila, ačkoliv i pro tuto komisi Marvanová hlasovala. Tedy podruhé proti svým, proti své straně, i proti koaličním kolegům. Což také mělo za následek, že na oplátku nebyla schválena do čela poslanecké mediální komise - BL o tom informovaly zde (9.8.)

Proto se nelze vůbec divit premiérovi Vladimíru Špidlovi, že ihned po hlasování o daňových opatřeních 13. září prohlásil, že Marvanová jako členka koaliční US je natolik nespolehlivá, že než aby riskoval další podobné situace, raději se s celou US ve vládě rozloučí. Což už také konkrétně realizuje.

To je tedy vcelku pochopitelné - zvlášť když i lidovci jsou dostatečně známí svým heslem "Třikrát a dost!"

Potíž je ale v tom, že Špidla se už nechal slyšet, že v dalším návrhu na protipovodňová daňová opatření bude ještě tvrdší, protože už nebude muset brát ohled na US a raději v něčem vyjde vstříc KSČM.

Takový "stínový vliv komunistů" se tak paradoxně může stát tím největším nebezpečím, na které ale myšlenková kapacita Marvanové možná ani nedosáhne. Anebo dosáhne, protože její původní, "mateřská" náruč ODS se otevírá stále víc a víc, a tím by také mohl zaniknout celý poslanecký klub US-DEU. A to už je vůbec nejhorší strašák pro tuto stranu, který by mohl vést až k předčasným volbám.

Dle jednacího řádu sněmovny totiž musí mít poslanecký klub nejméně deset členů, což je také počet, který US spolu s nezávislými poslanci Svatoplukem Karáskem a Táňou Fischerovou nyní má.

Čímž se doslova vnucuje otázka: za koho nebo za co vlastně Marvanová už potřetí hlasovala proti svým stranickým i koaličním kolegům? Osobní zásady jsou přece jenom něco jiného než reálná politika. Což ona jako dlouholetá praktikující politička musí dobře vědět.

16. 9. 2002
Hana Marvanová byla jediným členem Unie svobody, která měla slušnost nezradit program, na jehož základě byla zvolena.

Zacházení, jakého se dostává Haně Marvanové od sdělovacích prostředků, od její strany a od podstatné části veřejného mínění, ukazuje výmluvně vliv čtyř desetiletí paternalistické vlády a čtyř století nadvlády cizích mocností v České republice. Český národ se už nesmírně dlouho učí od dětství, že ti, kdo jsou u moci (ať to jsou rodiče, učitelé, posléze šéf či vláda) mají právo rozhodovat o všem. V důsledku toho pak mnoho lidí vůbec není schopno činit jakákoliv rozhodnutí, všichni spoléhají na nadřízeného či na předpisy.

16. 9. 2002
Propad vládního balíčku daňových zákonů, způsobený jediným hlasem vzdorovité Hany Marvanové vyvolal proti ní bouři nevole, která by ji ve středověku asi skutečně přivedla na hranici. Jinak zdvořilý Vladimír Špidla ztratil sebeovládání a hrubě ji ponížil označením jejího jednání za infantilní. Inteligentní, leč cynickým prahnutím po moci a smyslem pro politickou slušnost neomezeným pragmatismem sám sebe dlouhodobě politicky likvidující Ivan Pilip, který měl jako úřadující předseda její strany přímo mravní povinnost ji v těžkých chvílích podpořit, ji nestydatě vyzval k odstoupení.
16. 9. 2002
Zásadovost je v politice obdivuhodná věc a i když si nemyslím, že má Hana Marvanová své politické postoje hlouběji promyšlené, spíš reaguje pudově a ideologicky, ("jsem 'pravičák', a proto nechci vysoké daně"), je nutno jí vyjádřit uznání, že v sobě našla dostatek odvahy, aby zůstala svému ideologickému přesvědčení - a programu své strany - na rozdíl od svých stranických kolegů věrná a hlasovala proti vládnímu daňovému balíčku, navzdory nelibosti hlavní vládní koaliční strany i svých kolegů ve vlastní straně.
Hana Marvanová
13. 9. 2002
Jak jsme předpokládali už při sestavování vlády uprostřed léta, jednotkou pevnosti koalice je jedna marvanová...

Víkendová vládní krize, vyvolaná pátečním nesouhlasem Hany Marvanové s vládními návrhy "povodňových" změn daní, skončila nakonec jako rekonstrukce vlády. Marvanová už po několikáté odmítla hlasovat společně se svým poslaneckým klubem pro vládní předlohu přesto, že na dosaženém kompromisu participovali ve vládě tři ministři US-DEU. Haně Marvanové blahopřál po hlasování ještě ve Sněmovně Václav Klaus, spokojeni jsou i komunisté. Otevřela se jim totiž možnost výrazného tlaku na vládu výměnou za podporu pro vládní předlohy. Ministr financí Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že nový návrh "balíčků" bude muset respektovat nové rozložení parlamentních sil, tedy i nutnost ústupků komunistům. Těsná většina 101 hlasu nevydržela zkoušku ještě dříve, než na stůl přišel návrh státního rozpočtu na příští rok.

Vladimír Špidla po dnešním jednání předsednictva ČSSD Argumentaci Hany Marvanové o dodržování programu, za který byla zvolena, zhodnotil Vladimír Špidla jako "infantilní", lidovci jako "nezodpovědnou" a ODS jako "principiální". Komunisté se tiše usmívají a čekají, jak se situace vyvine dál. Vládě už nabídli pragmatickou podporu při posílení prorůstové a sociální orientace jejich návrhů. Unii svobody však stál postoj její poslankyně křesla tří ministrů, odchod z vlády a pravděpodobně bude znamenat i rozpad Koalice KDU-ČSL / US-DEU. "Když nebojujete, uděláte kompromis, nemáte porážku, ale možná jste poražen víc, protože obětujete něco důležitého," říká sama Marvanová v rozhovoru pro MfD. Hodnocení kroku Marvanové médii, občany i politiky osciluje od obdivu k "věrnosti pravicovým myšlenkám" po odmítnutí, motivované zničujícími důsledky, jaké tento krok měl. Posílil totiž pozice KSČM na levici i ODS na pravici. Může znamenat i definitivní zánik Unie ještě před senátními i komunálními volbami a tím i ztrátu alternativy pro pravicové voliče. Vladimír Špidla dal Unii možnost, že pokud přesvědčí Marvanovou do nedělního rána o odchodu ze Sněmovny, je možné pokračování trojkoalice. Marvanová odstoupit odmítla a tím situaci vyhrotila. Další jednání už se vedla jen o charakteru rekonstrukce vlády za situace, že US-DEU nebyla schopna dostát svým závazkům a udržet pro koalici křehkou většinu 101 hlasů.

Vývoj situace jsme sledovali podrobně celý víkend a naleznete jej zde.

16. 9. 2002
V současnosti je nesmírně znepokojující a odporné, řekl sir Marek Golding, bývalý náměstek generálního tajemníka OSN v neděli v britském rozhlase, že se zřejmě připravuje dohoda mezi USA a Ruskou federací. Podle této dohody schválí Rusko rezoluci, která povolí Spojeným státům užít síly proti Iráku, pod podmínkou, že Spojené státy nebudou kritizovat to, co se Rusko plánuje udělat v určitých částech Gruzie.
16. 9. 2002
Před týdnem se ze Skotska vrátily obě moje nevlastní dcery: jedna tam působí jako au-pair, druhá sbírala na místní farmě jahody. Každá z nich učinila osobní zkušenost s britským zdravotnictvím a zajímavé je, že obě byly negativní.
Do hotelu Hilton ještě nedávno zatékalo. Dnes je jeho ochranka nervózní z novinářů. Proč?
16. 9. 2002
Kauza zatopených pozemních garáží v prostorách IBC v Pobřežní ulici v pražském Karlíně, kterou Britské listy otevřely otázkami, na které nikdy nedostaly uspokojivou a věcnou odpověď, našla své pokračování v Parlamentu. Stalo se tak prostřednictvím ústní interpelace Jaromíra Kohlíčka na ministra životního prostředí Ambrozka a písemné interpelace na ministra vnitra Grosse jako nejvyššího velitele Ústředního krizového štábu.

To, co ale nebylo ani odpověďmi ministra životního prostředí stále uspokojivě zodpovězeno, je nejasnost a rozpornost dvou právních principů - svobody vlastnictví a nedokonale aplikovatelným omezením vlastnických práv v době ohrožení či nebezpečí. Z těchto rozporů pak může plynout poměrně beztrestně arogance a silou uplatněná pravomoc vlastníka skrývat možný rozsah či dosah ekologické havárie, rozsah pojišťovací události či rozsah možného obecného ohrožení zaviněné poškozením budovy. Pokuty vše nevyřeší, neb jsou mnohdy menší, než by byla zveřejněná havárie. To vše se skryje za nedotknutelnost vlastnických práv.

Spolana Neratovice: sklad chlóruStalo se tak i v námi kritizované Spolaně, jejíž případ zmínil ministr Ambrozek v části své odpovědi poslanci Kohlíčkovi, neb o ni se Kohlíček intenzivně zajímal též, stalo se i u mnoha jiných továren, podniků i soukromých domů. Ty už nenašly své ministry, poslance či radní, kteří by se jejich osudy zabývali...

Zástupce majitele IBC v podzemních garážích: A ven!Pravdu před veřejností skrývali mnozí, nejen onen obchodní ředitel Real CDC Praha Bedřich Skalický v případě mého pokusu o vstup do komplexu podzemních garáží IBC v doprovodu velitele hasičského zásahu. Tehdy nakonec hasiči vodu někudy vyčerpali, jen já odešel se vzrůstajícím podezřením... Obchodní ředitel se od našeho článku písemně "distancoval" 30. 8., aniž nám umožnil vstup do objektu - byť dodatečně. Návštěvu podmínil okamžikem, "kdy budou dokončeny veškeré rekonstrukční práce". Ale o takovou "propagační" prohlídku my opravdu zájem nemáme. Uvidíme, zda se s ní spokojí ministr vnitra, ale silně o tom pochybuji...

Zřícený dům v pražském KarlíněV mnoha dalších případech se hasiči či statici museli do domů prokopávat krumpáči, nebo jim majitelé domů brání ve vstupu dodnes. Ono je totiž výhodné nemuset některé domy opravovat, dostat vyplacenou pojistku na havarijní výměr C (zbourat) a namísto nepohodlných a málo platících nájemníků pak je možno postavit kanceláře pro bohaté obchodníky či budoucí instituce EU... Jen v Karlíně je namísto původních tří dnes již osmnáct daších domů ke zbourání a podle neoficiálních informací statiků bude nutné pravděpodobně zbourat celou čtvrť... Mnoho ulic je "podtunelovaných" velkou vodou, pod vozovkou i chodníky se skrývá řada dutin. Podle informací Večerníku Praha je pod Staroměstským náměstím v místě propojení tří starých štol rozsáhlé podzemní jezero.

Teprve nyní vyplouvají na povrch problémy, o nichž jsme psali před měsícem. Hygienické ohrožení zaplavenými potravinami, statické ohrožení podzemními jezery či kavernami, zdravotní rizika z práce při nedostatečné ochraně kůže či dýchacích cest. Čas běží, v zaplavených domech hnije i to, co před týdnem ještě nehnilo, a majitelé domů se modlí o každý den mokra navíc. I z vody se dají udělat peníze... A ušetřit se dají i tím, že se lidem neřekne pravda.

Make love against nazi, foto: Bětka Diringerová, Britské listy
16. 9. 2002

O víkendu se konal na pražské Štvanici Open air music happening against racism. Pořadatelem byla společnost Člověk v tísni při České televizi, podivný kříženec mediální vlivové skupiny a charitatitvní organizace, působící povětšinou tam, kde se dají tyto zájmy skloubit. Gestorem akce se stal - paradoxně - ministr vnitra Gross. Ten ministr vnitra, který antifašistické anarchisty, kteří se jako jediní "nekampaňovitě" staví se vší rozhodností proti neonacistickým bojůvkám i jejich pronikání do politiky, nazývá stále ještě extremisty. Tentýž ministr vnitra, který na spontánní antifašisticky orientované akce mládeže v Praze, ale i dalších městech posílá jednotku protiextremistických policistů v civilu, z nichž někteří vypadají či se dokonce chovají jako násilníci či sympatizanti neonacistů.

Projekt byl financován, stejně jako celá Kampaň proti rasismu, zaměřená na konformní dospívající mládež, ze státních prostředků a z prostředků programu Phare. Zviditelnil se proto nejen ministr vnitra jako gestor, ale osobně i Jan Jařab (zmocněnec vlády ČR pro lidská práva), Ondřej Cakl (Tolerance a občanská společnost), J.X. Doležal (redaktor týdeníku Reflex), Jana Chalupová (Prezidentská kancelář), ale i Roman Krištof (tajemník Rady vlády pro záležitosti romské komunity), Jan Balog a Kumar Vishwanathan...

Hodní antifašisté se krotce bavili, přítomní tajní policisté určitě také, pankáči chlastali a pak se váleli po cestičkách, několik mladých bylo bezdůvodně perlustrováno tajnými jen proto, že vypadali "jinak", hudba hrála, romanticky naivní mladí lidé diskutovali o boji proti rasismu a multikulturním soužití a Česká televize bude mít alespoň o čem vysílat.

Rasismus české společnosti navzdory utraceným penězům zůstal nedotčen. Protože kampaně neodstraní sociální podhoubí společnosti, pro kterou je individuální zisk podstatnější nežli celospolečenský prospěch z práce jednotlivce. Neodstraní ani paranoidní přesvědčení českých policistů, že každý člověk s punkovým zevnějškem je nebezpečný zločinec a každý patnáctiletý anarchista nosí po kapsách Molotovovy koktejly. Proto jsou podobné akce vyhozenými penězi.

16. 9. 2002
Mam pocit, ze nazev Music Beats Local Nazi si v CTK prelozili dost originalne - domnival jsem se, a slovnik mi dava zapravdu, ze v tomto pripade slovo to beat znamena predcit, porazit, prekonat. CTK ovsem inzeruje sadomasochisticke hratky..., poznamenává Petr Nachtmann:

Mozna, ze priste nam CTK treba sdeli, ze latinske heslo Praga caput regni znamena "Praha znicena destem" :-)

16. 9. 2002

Právě jsem se vrátil z pražské Štvanice, kde probíhal antirasistický festival Music Beats Local Nazi, napsal nám Jan Němec: Původně měl festival končit až ve dvě ráno, ovšem kolem jedenácté večer se přihnal důstojník policie s tím, že pokud se produkce neukončí, tak si produkčního pana Krampola odveze s sebou. Hudba se tedy vypnula.

Vyvstává otázka proč. Kvůli rušení nočního klidu to být nemohlo, hluk nebyl slyšet ani na most, natož na nábřeží. Mohlo by se tedy jednat o cílenou likdvidaci akce. Od koho? A proč? Připomínám, že akce byla zcela legální, pod patronací organizace Člověk v tísni.

16. 9. 2002
Pokud by po působení pana Balvína ve funkci generálního ředitele ČT nezůstalo nic jiného, pak zrušení kritického diskusního pořadu o názvu Katovna je zásluhou nezpochybnitelnou.

Pravda, nepatřil jsem k jejím pravidelným divákům. Ale kdo měl vlastně trpělivost vydržet hodinu tlachání etablovaných uměnokritických celebrit, jejichž "kamánda" byla jen zřídka obměňována, případně rozšířena o některého z jejich oblíbených žáků, který, stejně jako ostatní v onom kroužku, zvládal dokonale umění přikyvovat tomu, co bylo vyřknuto, nebo byl ještě schopen čímsi "moudrým" podepřít tvrzení "nadřízených" pánů akademiků.

16. 9. 2002
Oživení- Bohemian Greenways nashromáždilo za pouhé tři dny 1600 podpisů podporujících petici Město pro lidi. Usiluje o omezení automobilové dopravy a podporu MHD a jízdního kola jako dopravního prostředku. Podpisy pod petici byly sbírány na třech různých místech v centru města. Petice, jejíž text podpořil i senátor Jan Ruml, bude sbírána každý všední den až do konce října. - Toto je tisková zpráva organizace Oživení.
16. 9. 2002
V pátek poslanci schválili opětovné oddálení zvýšení počtu tarifních tříd na 16, a tak se učitelé, lékaři, vědci a další vysokoškolsky vzdělaní státní zaměstnanci znovu nedočkají výraznějšího růstu svých platů a spravedlivějšího ohodnocení. Oficiálním zdůvodněním, které je prezentováno ve všech médiích, jsou letošní povodně. Při bližším prozkoumání ale zjistíme, že vláda veřejností manipuluje, stejně jako v případě tzv. povodňového balíčku, kdy se pokusila radikální daňovou reformu a zvýšení daní prosadit pod rouškou hrazení povodňových škod.
16. 9. 2002
Motto:

Můžu tě ztratit
a pak snad bude nejvhodnější svést to na dialektiku

Ano
to všechno se může stát
Ale už nikdy neztratím
všechny ty lehkomyslné nevychované a pravdivé
děti naší lásky
všechno to co nelze vyhandlovat
v Tuzexu
nabiflovat přes noc
získat protekcí
úsměvem
touhu a odvahu
nečekat až se život převalí kolem jako baráčnický průvod
nedat se zlákat
štěstím
které padne na míru a sluší
nebýt tu zbytečně
nejíst tu zadarmo chleba
Václav Hrabě

12. 9. 2002
Bývalý jednatel Britských listů, Tomáš Pecina, který rozvázal s naším časopisem spolupráci v polovině května 2002, nepodal finanční přiznání Občanského sdružení Britské listy za rok 2001 a odmítá OSBL vydat jeho majetek a finanční dokumentaci, čímž znemožňuje Občanskému sdružení Britské listy, aby splnilo svou zákonnou povinnost a podalo finanční přiznání za rok 2001. Po bezvýsledném mnohaměsíčním jednání jsme proto byli nuceni podat na Tomáše Pecinu v této věci trestní oznámení.

Když se podařilo předsednictvu Občanského sdružení Britské listy dne 2. září 2002 konečně získat přístup ke kontu OSBL, zjistilo závažné skutečnosti, které Tomáš Pecina nevysvětlil. V nejbližších dnech zpřístupníme sponzorům i čtenářům Britských listů veškeré výpisy z bankovního konta OSBL a budeme je zveřejňovat i nadále. Veřejnost tak bude mít přímou, otevřenou kontrolu nad naším kontem.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
16. 9. 2002 Tak co dál Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 I pro Tomáše Pecinu platí presumpce neviny Jan  Paul
13. 9. 2002 Vyjádření Tomáše Peciny, poslední reakce Jana Čulíka Tomáš  Pecina, Jan Čulík
12. 9. 2002 Kubánská vláda, Johannesburg a ekologie   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová