13. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Hana Marvanová
13. 9. 2002

Sněmovna má svého Wagnera, koalice svou povodeň...
Budeme mít my novou vládu?

Jak jsme předpokládali už při sestavování vlády uprostřed léta, jednotkou pevnosti koalice je jedna marvanová...

Víkendová vládní krize, vyvolaná pátečním nesouhlasem Hany Marvanové s vládními návrhy "povodňových" změn daní, skončila nakonec jako rekonstrukce vlády. Marvanová už po několikáté odmítla hlasovat společně se svým poslaneckým klubem pro vládní předlohu přesto, že na dosaženém kompromisu participovali ve vládě tři ministři US-DEU. Haně Marvanové blahopřál po hlasování ještě ve Sněmovně Václav Klaus, spokojeni jsou i komunisté. Otevřela se jim totiž možnost výrazného tlaku na vládu výměnou za podporu pro vládní předlohy. Ministr financí Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že nový návrh "balíčků" bude muset respektovat nové rozložení parlamentních sil, tedy i nutnost ústupků komunistům. Těsná většina 101 hlasu nevydržela zkoušku ještě dříve, než na stůl přišel návrh státního rozpočtu na příští rok.

Vladimír Špidla po dnešním jednání předsednictva ČSSD Argumentaci Hany Marvanové o dodržování programu, za který byla zvolena, zhodnotil Vladimír Špidla jako "infantilní", lidovci jako "nezodpovědnou" a ODS jako "principiální". Komunisté se tiše usmívají a čekají, jak se situace vyvine dál. Vládě už nabídli pragmatickou podporu při posílení prorůstové a sociální orientace jejich návrhů. Unii svobody však stál postoj její poslankyně křesla tří ministrů, odchod z vlády a pravděpodobně bude znamenat i rozpad Koalice KDU-ČSL / US-DEU. "Když nebojujete, uděláte kompromis, nemáte porážku, ale možná jste poražen víc, protože obětujete něco důležitého," říká sama Marvanová v rozhovoru pro MfD. Hodnocení kroku Marvanové médii, občany i politiky osciluje od obdivu k "věrnosti pravicovým myšlenkám" po odmítnutí, motivované zničujícími důsledky, jaké tento krok měl. Posílil totiž pozice KSČM na levici i ODS na pravici. Může znamenat i definitivní zánik Unie ještě před senátními i komunálními volbami a tím i ztrátu alternativy pro pravicové voliče. Vladimír Špidla dal Unii možnost, že pokud přesvědčí Marvanovou do nedělního rána o odchodu ze Sněmovny, je možné pokračování trojkoalice. Marvanová odstoupit odmítla a tím situaci vyhrotila. Další jednání už se vedla jen o charakteru rekonstrukce vlády za situace, že US-DEU nebyla schopna dostát svým závazkům a udržet pro koalici křehkou většinu 101 hlasů.

Vývoj situace jsme sledovali podrobně celý víkend a naleznete jej zde.

Fakt že vládě neprošel v pátek ve sněmovně její povodňový balíček je pro sociální demokracii stejně ničivý jako nedávná povodeň... K přijetí vládních daňových návrhů chyběl jediný hlas. Návrh neprošel nikoliv hlasem nepřítomného Jana Kavana - jak strašili někteří novináři i poslanci, ale hlasem až příliš přítomné Hany Marvanové. Předsedu valného shromáždění OSN nakonec "vypároval" komunista Josef Houzák. Zákon podpořilo 99 vládních poslanců, proti jich bylo i s Marvanovou 96 a tři komunisté se hlasování zdrželi. Přítomno bylo 198 poslanců. Kvórum pro přijetí návrhu tedy bylo 100. Ihned po hlasování bylo jednání sněmovny přerušeno zhruba na hodinu kvůli poradě poslaneckého klubu ČSSD. Jednat pak začaly i ostatní stranické kluby.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý charakterizoval vládní návrh jako "dort pejska a kočičky, ze kterého bude každého bolet břicho. Takzvaná milionářská daň příjmy státu nezvýší, má jen zakrýt zdražování. Ona milionářská daň je zástěrka. Je to červený hadr, kterým přikryla vládní koalice ty skutečné cenové změny, který má odpoutat všechny ty, kteří to nakonec opravdu zaplatí," okomentoval vládní balíček Tlustý médiím poté, co se ve sněmovně Hany Marvanové zastal.

Marvanová znovu svůj postoj začala obhajovat tím, že "ctí program, za který byla do sněmovny zvolena". Zda míní program Koalice, nebo US-DEU neřekla... "Domnívám se, že jsem se žádného jednání, které by poškozovalo naši stranu, nedopustila," uvedla Marvanová. Někeří unionisté myslí, že by se měla vzdát svého mandátu sama a dobrovolně. Přinutit ji ale stejně nemá kdo, jak poznamenal privátně jeden z nich... A tak máme již podruhé sněmovnu, ve které se 199 poslanců dohaduje, a jednoho, který je všechny pošle k čertu. Naposledy existoval tento neurotický stav za "vlády" osamoceného Josefa Wagnera.

Karel Kühnl předpokládá, že i v sociální demokracii nastane po opadnutí vášní doba hledání "realistického řešení". "Každý, kdo byl zvolen a dostal tak vysokou důvěru voličů jako právě Hana Marvanová, rozhoduje o svém mandátu sám", řekl předseda klubu poslanců US-DEU Kühnl. Vyzval tak nepřímo ČSSD k rozšíření koalice o komunisty, o čemž levicové křídlo sociální demokracie uvažuje už dlouho ? Asi ano, i když to určitě neměl v úmyslu... Kühnl hlasování Marvanové na rozdíl od předsedy ČSSD Špidly za porušení koaliční dohody nepovažuje, neboť věc, proti níž se Marvanová postavila, není předmětem koaliční dohody.

Pátek 13. 9. 2002, 19.30 V tuto chvíli zasedá předsednictvo ČSSD a z důvěrných pramenů je jasné, že dny unionistických ministrů jsou sečteny. Zasedání ústředního výkonného výboru sociální demokracie, plánované na sobotu do Kongresového centra už jen stvrdí to, na čem bude nyní zcela určitě většinová shoda. Totiž to, že koalice bude dvoučlenná. Komunisté jsou podle dnešních náznaků ochotni takovouto vládu "podržet" minimálně do komunálních voleb. Někteří členové předsednictva jsou již pevně rozhodnuti a ani se tím netají. Připadá jim, že se sociální demokracie koalicí s unionisty "ušpinila až dost".

Pátek 13. 9. 2002, 22.30 Republikový výbor US-DEU vyzval jednomyslně Hanu Marvanovou, aby zvážila svou rezignaci na poslanecký mandát. Termín byl dán do sobotního rána do 9.00, kdy shodou okolností zasedá ÚVV ČSSD, od kterého se očekává zásadní slovo k rekonstrukci vlády. "Naděje na to, že Hana Marvanová je ochotna respektovat názory demokratické většiny, už v tomto sále nemá takřka nikdo. To, jestli má Unie svobody deset poslanců nebo devět poslanců, kteří jsou ochotni respektovat zásadní věci, bychom se měli dozvědět zítra," prohlásil po jednání úřadující předseda strany Ivan Pilip. Marvanová řekla, že jí postoj její strany mrzí. "Připouštím, že je to pro mě velké překvapení. Když jsem dnes přicházela do sněmovny, nečekala jsem, že kvůli jednomu hlasování budu vyzvána k vzdání se poslaneckého mandátu."

ministr zahraničí Cyril Svoboda Pátek 13. 9. 2002, 19.30 Předsednictvo ČSSD jednalo o současném vývoji politické situace do nočních hodin. Jedním z bodů byl i další vývoj koalice. "Pokud se Hana Marvanová vzdá mandátu, lze uvažovat i o dalším setrvání stávající koalice," prohlásil Vladimír Špidla. Dovede si ale představit i menšinovou vládu s lidovci. KDU-ČSL již podle svého místopředsedy Milana Šimonovského dostala tuto nabídku a bude se jí vážně zabývat. "Taková vláda by musela získávat podporu pro své návrhy ad hoc," doplnil předseda ČSSD, když předtím vyloučil jednoznačnou orientaci na tichou podporu komunistů. Na dotaz Britských listů, zda je tento postoj definován nepřijatelností podmínek KSČM, předseda ČSSD odpověděl, že s komunisty o podmínkách prozatím nejednal. Podle zdrojů Britských listů proběhlo už první konzultační jednání s předsedou Grebeníčkem, kde se dostalo ČSSD ujištění věcně limitované podpory ze strany KSČM pro případný menšinový kabinet. Konzultace předsedů vládní sociální demokracie a komunistické strany se mají pravidelně opakovat. Špidla a Grebeníček si slíbili, že se budou informovat o výsledcích jednání politických grémií svých stran. Rekonstrukci vlády připustil i předseda lidovců Cyril Svoboda.

Pátek 13. 9. 2002, 23.30 Hanu Marvanovou "mrzí stanovisko Vladimíra Špidly" a dala najevo, že "pod ultimativním tlakem se velmi špatně jedná". Sdělila to telefonicky těsně po ukončení tiskové konference v Lidovém domě. Marvanová nepředpokládá, že by pod tlakem své názory měnila. "Nerozumím, proč se tato věc takto dramatizuje..." Podle nepotvrzených zpráv dostali Hana Marvanová a Karel Kühnl "za odměnu" nabídku k přestupu do poslaneckého klubu ODS. Vzdá se za těchto okolností Marvanová mandátu?

Čili shrnuto a podtrženo, Johanka z Arku snad bude muset být zaživa upálena... Unionistická principiálnost se ve své zničující podobě podepíše na již druhém volebním období a Vladimíru Špidlovi se lze pouze divit, že to netušil dříve, než začal uprostřed léta své koaliční námluvy... Signálů měl dost. I od svého předchůdce Miloše Zemana. Nemusel čekat až na dnešní den, kdy musel ve sněmovně označit postup místopředsedkyně Marvanové za "infantilní ". Pro něj stejně jako pro Hanu Marvanovou platí moudrá slova z diskuse k tomuto článku, že "v situaci, jaká je u nás dnes, je třeba jednat hned. Kdo si tohle neuvědomuje, nezvládá roli politika a neměl by se do ní plést." Jak vysvětlí Vladimír Špidla svou koaliční důvěřivost, nerozhodnost a váhavost vytopeným občanům Zálezlic, Holešovic, Karlína či Českých Budějovic, to už bude jiný příběh, který začne v sobotu v 9.00. Ten dnešní skončil těsně před půlnocí.

Ivan Pilip Sobota 14. 9. 2002, 12.30 Hana Marvanová, která navzdory nátlaku svých stranických kolegů odmítla opustit sněmovnu, míní zůstat v poslaneckém klubu i v Unii svobody-DEU. Marvanová řekla, že odstoupí pouze z funkce místopředsedkyně sněmovny, do níž byla nominována US-DEU. "Beru to tak, že Unie svobody má nyní ve sněmovně devět poslanců, za které může seriózně ručit, že budou dodržovat dohody. Z toho budeme vycházet. Oznámit jsem svým koaličním partnerům, že jsem připraven jednat o dalším postupu," prohlásil šéf unionistů Ivan Pilip. Pilip zatím neví, zda se Marvanová chystá odejít z klubu nebo přímo ze strany. Pokud by se stala nezávislou poslankyní, přestal by poslanecký klub Unie svobody existovat. V poslanecké frakci totiž musí být alespoň deset členů.

Sobota 14. 9. 2002, 12.47 Osud tří unionistických ministrů je nyní předvídatelný. ÚVV ČSSD, které nyní jedná v Kongresovém centru, zmocnilo Vladimíra Špidlu k jakýmkoliv krokům při rekonstrukci vlády. V rámci této rekonstrukce se v nejbližších dnech s největší pravděpodobností zruší jak Marešovo "ministerstvo vědy", tak i Mlynářovo "ministerstvo informatiky". Jejich aparáty zůstanou na ministerstvech školství či dopravy a spojů. Současně bude zrušena i Rada vlády pro Státní informační politiku a její kompetence převezmou plně jednotlivé resorty. Regionální rozvoj zřejmě zůstane pod kontrolou KDU-ČSL, která na "transakci" vydělá dalšího ministra. Uvnitř jednání ÚVV ČSSD se spekuluje i o tom, že ministerstvo informatiky by mohl převzít "playboy" předchozího kabinetu, Karel Březina. Tato mediálně riskantní varianta má ale pouze málo příznivců...

Zda to bude znamenat konec spojenectví lidovců s liberály, prozatím nikdo není schopen předvídat. Záležet bude na schopnostech přetrpět toto složité období pro spojenectví US-DEU/KDU-ČSL po dobu komunálních voleb. Lidovci, kteří mají v komunální politice jednoznačně navrch a počet jejich členů se blíží devadesáti tisícům, budou pravděpodobně marginalizovat vliv kandidátů US-DEU pomocí preferenčních hlasů. Rozpad bývalé čtyřkoalice se dá tím pádem očekávat nejdříve do jednoho měsíce od komunálních voleb.

ministr zahraničí Cyril Svoboda a poslanec Miloslav Ransdorf v družném hovoru Sobota 14. 9. 2002, 17.30 Dny tříbarevného kabinetu v dosavadním složení jsou sečteny. Vyplynulo to z jednání ÚVV ČSSD, které prezentoval novinářům po jeho skončení Vladimír Špidla. Jednání špiček sociální demokracie skončilo o hodinu a půl dříve, než mělo. "Byli jsme struční," komentoval to Špidla. Vláda bude muset pro své návrhy hledat podporu nejen u komunistů, ale napříč sněmovnou. "Nejsme a nechceme být vydíratelní," prohlásila místopředsedkyně strany Marie Součková, známá svým rezervovaným postojem ke KSČM. Součková byla u všech kol letního koaličního vyjednávání a ve straně je považována za nejmocnější ženu. Kontakty s komunisty se však nezamlouvají ani konzervativní části lidovců, jak už naznačil Jan Kasal.

Vzkaz Součkové se ale vztahuje jako varování vůči KDU-ČSL, protože KSČM už oznámila ochotu spolupráce "při posílení sociálních a rozvojových programů". Lidovcům přitom podpora komunistů nevadí. "Lepší komunisté než Marvanová," nechali se slyšet někteří jejich poslanci. Je tedy možné že rovnice 101-1=111 nakonec dojde naplnění. O jménech nových ministrů premiér nespekuloval, minimálně jedno křeslo však bude patřit lidovcům. Na otázky novinářů Špidla odpovídal vyhýbavě.

Radko Martínek V zákulisí se však spekulovalo o to více... Padlo jméno poslance Radko Martínka na post ministra pro místní rozvoj, padlo i jméno náměstkyně ministra dopravy Marcely Gürlichové na uvolněný post po Vladimíru Mlynářovi. Z toho vyplývá, že "vědu" dostane pravděpodobně kandidát lidovců. Martínek, který v minulé sněmovně působil jako expert na reformu veřejné správy své pověření v telefonickém rozhovoru nepotvrdil, ani nevyloučil. Řekl, že prozatím je předčasné o čemkoliv mluvit... "Stále se jedná..." Padl i termín rekonstrukce vlády - pondělí. "Možné to je, jisté to není," poznamenal premiér. Do 19.30 jednali pak ještě v Lidovém domě předsedové všech odborných komisí strany. Celé vedení strany bylo této schůzce přítomno.

Všechno však může být ještě jinak, pokud dojde Vladimír Špidla ke k jinému kompromisu s Cyrilem Svobodou a Ivanem Pilipem. Ve hře tedy stále zůstává i nepravděpodobná varianta obměněné trojkoalice. Jednání za zavřenými dveřmi mají proběhnout v neděli. "Už představu mám, ale to je samozřejmě ještě předmětem jednání," dodal na závěr Vladimír Špidla.

Vladimír Mlynář Neděle 15. 9. 2002, 13.00 Nedlouho po jednání šéfů koaličních stran v Kramářově vile zrušila KDU-ČSL mimořádné zasedání celostátního výboru i celostátní konference strany, které mělo rozhodnout o dalším osudu lidovců ve změněné situaci. Z toho vyplývá, že výsledkem jednání je poměrně málo pravděpodobná a o to více vzrušující varianta pokračování trojkoalice . "Zúčastněné strany mají zájem, aby vládní koalice pokračovala dál, i když za jiných podmínek," uvedl místopředseda US-DEU Robert Kolář. V úvahu tak připadá pouze úsporně-kosmetická změna: zrušení ministra pro vědu, jehož kompetence převezme Petra Buzková, a výměna ministra pro místní rozvoj, kde je horkým kandidátem Radko Martínek, a ponechání jednoho křesla US-DEU pro ministra bez portfeje a budoucího ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Unii svobody zůstane i křeslo místopředsedy sněmovny, i když ho obsadí někdo jiný nežli Hana Marvanová.

Další změny v Parlamentu na postech předsedů a místopředsedů komisí se neočekávají. Strany vládní koalice si už také ujasnily, že vláda je menšinovou vládou a podle toho musí s nezbytnou mírou pragmatismu postupovat i ve Sněmovně a Senátu. Bez ohledu na ideologické překážky pro některé členy koalice se tak do hry dostávají "zleva" komunisté a na druhé straně i "pravicová" ODS. Opakované předložení "povodňového balíčku" daňových a dalších zákonů tak bude reflektovat i toto nové rozložení sil. Poslankyně Marvanová bude zřejmě nemile překvapena.

Neděle 15. 9. 2002, 18.06 Ve 20.00 zasedne v Lidovém domě předsednictvo ČSSD, které by mělo s konečnou platností schválit vyjednané změny a na zítra jsou plánovány už jen technické aspekty rekonstrukce vlády, spojené se změnami na postech ministrů.

                 
Obsah vydání       13. 9. 2002
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Sněmovna má svého Wagnera, koalice svou povodeň...
Budeme mít my novou vládu?
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září
13. 9. 2002 Ministr pro místní rozvoj lhal ve sněmovně, a tak byla demokratická práva občanů omezena
13. 9. 2002 Prezident Bush vydal ultimátum Iráku
15. 9. 2002 Třikrát a dost Haně Marvanové Karel  Mašita
13. 9. 2002 Předseda Syndikátu novinářů: Nechoďte Pařížskou ulicí, neboť jestliže dům spadne, je to věc státu, nikoli Syndikátu Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Azyl v Británii: Rodině Afghánců bylo odepřeno právo na vstup do země
13. 9. 2002 Brno: úředníci zakázali cyklojízdu ke Dni bez aut
13. 9. 2002 V demokratickom systéme by nikto nemal mať právomoc nasadzovať inému náhubok! Daniel  Krajcer
13. 9. 2002 Levný internet a telefony - jediná možnost akcelerace vývoje společnosti? Michal  Rusek
13. 9. 2002 Pane ministře Dostále, odstupte! Petr  Štěpánek
12. 9. 2002 Petice: Uvolněte Prahu lidem
11. 9. 2002 Strach: úvaha z osobního hlediska Hannah  Čulík
12. 9. 2002 Konto Občanského sdružení Britské listy Jan  Čulík
13. 9. 2002 I pro Tomáše Pecinu platí presumpce neviny Jan  Paul
13. 9. 2002 Vyjádření Tomáše Peciny, poslední reakce Jana Čulíka Tomáš  Pecina, Jan  Čulík
10. 9. 2002 BL podávají trestní oznámení na bývalého jednatele Občanského sdružení Britské listy
10. 9. 2002 Případ Tomáš Pecina: Naléhali jsme dlouho, avšak bezvýsledně. Nyní nelze reagovat jinak než podáním trestního oznámení Jan  Čulík

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2002 Třikrát a dost Haně Marvanové Karel  Mašita
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba
13. 9. 2002 Sněmovna má svého Wagnera, koalice svou povodeň...
Budeme mít my novou vládu?
Štěpán  Kotrba
9. 8. 2002 ČR má novou vládu, politické strany mají peníze, Marvanová měla zase smůlu Karel  Mašita
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita