26. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 1. 2004

Rozhodnutí Davida Kaye odstoupit z vedení Iraq Survey Group, americké organizace, jejíchž 1400 inspektorů bylo pověřeno úkolem hledat v Američany dobytém Iráku zbraně hromadného ničení, protože konstatoval, že se podle jeho názoru v Iráku v devadesátých letech zbraně hromadného ničení ve větší míře nevyráběly, od pátku značně otřáslo postavením britského premiéra Tonyho Blaira.

26. 1. 2004

V důsledku technických problémů nefunguje dočasně žádný email na adrese @blisty.cz. (Pošta byla od pondělí přijata, ale nemáme k ní zatím přístup. Prosíme o strpení, zodpovíme, jakmile bude zpřístupněna.) Prosím, pokud si přejete šéfredaktorovi něco sdělit, emailujte do odvolání výjimečně na jeho univerzitní adresu, J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk. Štěpán Kotrba má stále platnou adresu stepan@kotrba.cz. Děkujeme.

24. 1. 2004

Britská opozice požaduje soudní vyšetřování

Po páteční rezignaci Davida Kaye, šéfa americké Iraq Survey Group, která hledala v Iráku bezvýsledně zbraně hromadného ničení, vyjádřila britská a americká vláda pevné přesvědčení, že důkazy o existenci iráckých zbraní hromadného ničení budou v Iráku nalezeny, navzdory pochybnostem osob, které je hledají. Jak znovu v sobotu upozornil rozhlas BBC v pátek při své rezignaci konstatoval David Kay, že si nemyslí, že irácké zbraně hromadného ničení vůbec existovaly. Bílá dům na to reagoval slovy, že "pravda o iráckém režimu bude odhalena". Úřad britského premiéra Tonyho Blaira požadoval od veřejnosti trpělivost. Avšak britské opoziční strany i labourističtí odpůrci útoku na Irák využili výroků Davida Kaye ke kritice britské i americké vlády. Podle rozhlasu BBC jsou jeho výroky pro Tonyho Blaira hluboce ztrapňující:

23. 1. 2004

David Kay: "V Iráku se v 90. letech ve větší míře nevyráběly chemické a biologické zbraně"

David Kay, muž, který stál do nynějška v čele amerického úsilí najít v Iráku zbraně hromadného ničení, v pátek rezignoval, protože se mu nepodařilo najít žádné důkazy, že měl Saddám Husajn protizákonné zásoby zbraní hromadného ničení.

Tato zpráva dominovala všem britským sdělovacím prostředkům nejméně od pátku 19 hodin večer, uváděly ji jako hlavní zprávu dne. Kayova rezignace byla hlavní zprávou např v hlavním večerním televizním zpravodajství na Channel Four v 19 hodin, ve všech rozhlasových zprávách a podrobnou analýzu o věci přinesl večerní publicistický pořad Newsnight na BBC 2 ve 22.30. Nechápeme, proč ještě v pátek ve 24 hodin tuto zprávu neměla tisková kancelář ČTK (České noviny), přestože David Kay mj. poskytl v této věci zásadní rozhovor tiskové kanceláři Reuters ZDE

26. 1. 2004

David Kay, bývalý šéf americké Iraq Survey Group, která hledala v Iráku Saddámovy zbraně hromadného ničení, tvrdil v sobotu 24.1., že byla část Saddámova tajného programu na výrobu zbraní ukryta v Sýrii, napsal v neděli týdeník Sunday Telegraph; Britské listy přinesly tuto informaci už 10. ledna, ZDE.

26. 1. 2004
George Soros: The Bubble of American Supremacy (Bublina americké nadřazenosti), Weidenfeld and Nicolson, 12,99 GBP

Invaze do Iráku byla prvním praktickým užitím zhoubné Bushovy doktríny prosazující preventivní vojenské zásahy a vyvolala alergickou reakci po celém světě - nikoliv proto, že by chtěl někdo hájit Saddáma Husajna, ale proto, že jsme trvali na útoku proti Iráku jednostranně, bez jasných důkazů, že měl Saddám Husajn cokoliv společného s 11. zářím či že vlastnil zbraně hromadného ničení.

Propast mezi tím, jak svět vnímá Amerika a jak ho vnímá ostatní svět, nebyla nikdy větší, argumentuje miliardář ve své nově vydané knize Bublina americké nadřazenosti, která vyjde tento čtvrtek v londýnském nakladatelství Weidenfeld and Nicolson.

26. 1. 2004

Sarkozy nabírá na váze. Ne, to není čerstvý raport z podolské porodnice, ani zaručeně britský test jak rychle zhubnout. Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy je od podzimu loňského roku mediální hvězdou francouzské pravice, v jejímž jasu bledne dlouhodobě nejen Chirakův premiér Jean-Pierre Raffarin.

26. 1. 2004

Využití inteligentní frekvenční analýzy otevřených zdrojů

Každý "politický analytik u piva" při čtení titulní stránky New York Times ví, že "ti tam nahoře" přece měli vědět, že přichází krize. Ale můžete opravdu předvídat vážné konflikty prostě pouze tím, že čtete noviny? Odpověď zní ano, ale... Může to být možné, pokud můžete sledovat mnoho novin po dlouhou dobu.

26. 1. 2004

Monitor Jana Paula

Jan Čulík v článku "O školství v ČR i jinde" ZDE vyzývá k diskusi nad tím, zda pouhé zvyšování platů učitelů stačí. Přestože konec otázky lze vydedukovat z jeho textu, není formulována a tak se lehce provokativně ptám: K čemu má stačit pouhé zvyšování platů učitelů? K finančnímu zatraktivnění tohoto poslání, které má přilákat novou krev, či k dostatečné životní úrovni stávajících učitelů, kteří by tak konečně mohli najít potřebnou stimulaci a podávat snad lepší pedagogické výkony?

24. 1. 2004

Platy českých učitelů se zvyšují. Existují však i jiné podstatné problémy se školstvím, zdaleka nejde jen o platy. Školství je ovšem problémem v měnícím se světě i v jiných zemích. Zamýšlí se nad tím Jan Čulík.

Příspěvek se vysílal v 18. 10 v pátek 23. ledna 2004 v pořadu ČRo 6 Názory a argumenty.

26. 1. 2004

Šumava není odtažité lokální téma, jak si vesměs myslí naši deníkáři, spor o Šumavu byl v posledním desetiletí sporem modelovým, sporem o budoucnost. Jde o obecný model našeho chování k přírodě, k zatloukané minulosti i vyprodávané budoucnosti, model naší odpovědnosti k potomkům, model naší pýchy i pokory před něčím, co nás přesahuje (a o co projeví průměrný pražský redaktor zájem teprve tehdy, když mu díky holení pohraničních hvozdů teče rozvodněná Vltava pod okny kavárny Slávie).

26. 1. 2004

V pátek jsem si v Právu jsem si přečetl článek "Cabaniss: gripeny ještě nejsou jisté" a to mě vyprovokovalo k reakci. Osobně si myslím, že zmiňované stíhačky nejsou pro naší zemi prioritou, ale to není důvodem mé reakce. Tím je bezuzdná drzost s jakou se v poslední době američtí velvyslanci vměšují do vnitřních záležitostí našeho státu, míní Michal Illan.

26. 1. 2004
Prostý lid si vždy přál mít někoho, kdo by mu ukázal, kudy dále. Kdysi to býval stařičký mocnář František Josef II., který se těšil důvěře velkého počtu občanů naší tehdejší vlasti. Po revoluci v r. 1918 (byla skoro stejně revolucí, jako jí byla revoluce 1989) se naše předminulá generace sjednotila na tatíčkovi Masarykovi, naštěstí v tomto případě našla naprosto bezúhonného a vzdělaného politika, jehož zásluhy dodnes nejsou zcela doceněny.
26. 1. 2004

Opět se rozhořel boj mezi křesťanskými konzervativci a zastánci plánovaného rodičovství. Tentokrát ohledně "pilulky rodičovského plánování", nazvané Plan B. Poradní panel U.S. Food and Drug Administration (FDA) radí uvolnit prodej "morning-after pill" v USA "přes pult", bez předpisu. Plan B prodlužuje "bezpečnou periodu" na téměř týden. Jestliže se aplikuje Plan B až pět dnů po nechráněném styku, stále může velmi snížit riziko těhotenství. Plan B by tak podle odhadů mohl předejít každý rok jen v USA 800 000 interupcím. Hlavní lékařské asociace - Americká lékařská asociace a Vysoká škola porodníků a gynekologů, podpoří doporučení poradního sboru FDA zajistit, aby byl tento lék dostupný bez předpisu. Ekvivalentem amerického "Plan B" v České republice je lék Postinor. I ten je zde ale doposud pouze na lékařský předpis.

26. 1. 2004

Dne 21.1. v 18 hodin a následně v repríze 22.1. ve 12.50 uvedla Česká televize v pořadu Pomeranč reportáž o fotbalových hooligans, ve které se autoři dopustili několika zásadních pochybení. Podle našeho názoru reportáž odporovala zásadám, kterými jsou současná média vázána, tedy zásadám novinářské etiky a pravděpodobně i zákonům České republiky, konkrétně paragrafu 260 trestního zákona (propagace fašismu a hnutí směřujících k potlačení práv a svobod skupiny obyvatel). Nepovažujeme sice zákony za prostředek prosazení našich práv a zájmů, v tomto případě se však jednalo až o tak výrazný exces, že považujeme za nutné na něj upozornit.

26. 1. 2004

O novom začiatku STV ešte raz

Slovenská televízia ohlásila tzv. nový začiatok na prvý január 2004 o 19.30, teda na čas pravidelnej spravodajskej relácie. Aký bol tento nový začiatok? Vyznačoval sa v prvom rade tzv. fanfarónstvom, t. j. neodôvodneným alebo predčasným chvastúnstvom. Druhým hodnotením by bol akýsi pokračujúci kult riaditeľa STV Richarda Rybníčka. Spojenie týchto dvoch čŕt dominovalo v úvodnej, takmer trojminútovej otváracej sekvencii, kde sme videli najmä všelijaké blesky-hromy spolu s kráčajúcim a otáčajúcim sa R. Rybníčkom. Priznám sa, že pri prepínaní z prvého na druhý program som si najprv myslel, že ide o nejakú ukážku z hororu.

23. 1. 2004

Nový vědecký objev?

Pravidelný vědeckopopulární dokumentární pořad Horizon v televizi BBC se ve čtvrtek podrobně zabýval známou a kontroverzní "Atkinsovou dietou". Ta funguje tak, že jíte velké množství masa a tučných jídel, dosyta, kolik chcete a -- jak slibuje dr. Atkins -- budete hubnout, pokud nebudete jíst uhlovodany. Nesmíte jíst cukr. Nesmíte jíst škrobovité potraviny jako těstoviny či chléb a musíte se vyhýbat i některému ovoci a zelenině. Tedy přesný opak toho, co doporučují lékaři.

Potíž je, že, jak se zdá a jak o tom svědčí i mnohé mezinárodní celebrity -- tato Atkinsova dieta skutečně funguje. Dr. Atkins (zemřel loni v dubnu v New Yorku po úrazu) vysvětloval její "zázračný" efekt různými svými lékařskými teoriemi. Ty, jak se ukázalo byly falešné. Pořad britské televize Horizon nechal Atkinsovu dietu podrobit několika vědeckým experimentům a zdá se, že přišel na to, proč Atkinsova dieta "funguje". Není však zaručeno, že tím, že se skládá z nezdravé potravy, není tato dieta vlastně zdraví škodlivá. Přesto se po ní hubne. Nicméně, z toho, co objevila televize BBC, by mohlo vyplývat, že je věda o výživě na prahu nového objevu.

23. 1. 2004

Pentagon bránil do poslední chvíle svůj koncept na online internetový hlasovací systém SERVE, určený pro volby prováděné elektronickým způsobem - který se měl zkoušet jako pilotní projekt na americkém vojenském personálu a Američanech žijících či pracujících v zahraničí . Podle zpráv Alexe Belidy z Hlasu Ameriky se Pentagon ocitl pod palbou expertů, kteří říkají, že by systém mohl být vystaven hackerským útokům.

23. 1. 2004

Jsem šokován, že čtu v Britských listech otevřenou obranu monarchistiské, údajně komunistické, kubánské diktatury. Pod zlovolným titulem Kuba, jak ji neznáte píše JUDr. Stanislav Svoboda manipulativně, že, například, průměrná délka života u Kubánce, která dosahuje 76 let, svědčí o kvalitě zdravotní péče. To je čistá sofistika.

Sám jsem byl osobně na Kubě mnohokrát, v důsledku historického přátelství mezi Kubou a Brazílií. Byl jsem tam v letech 1979, 1983, 1986, 1991 a 1996. Mám devět dobrých přátel, kteří bydlí v Havaně. Všichni z nich mají rádi Castra. Avšak všichni z nich zastávají názor, že zdravotnictví na Kubě je strašlivé. A já jsem to sám zažil...

23. 1. 2004

Bída demokracie II.

Politické strany ztrácejí důvěru občanů. Účast občanů ve volbách klesá, zájem o členství v politických stranách rovněž a důvěra v politiky je vůbec ze všech nejnižší. Je to krize demokracie nebo není? A jestliže ano, proč k ní dochází? Obávám se, že to skutečně je krize demokracie. O to závažnější, že současné politické systémy jsou vystaveny tlaku globalizace.

23. 1. 2004

Ještě v říjnu 2000 odmítal George Bush představu, že by americká vojska měla být používána k nastolení demokracie a stabilních, civilizovaných politických systémů v jiných zemích. Už loni, v únoru 2003, si byl však Bush vědom, že Amerika bude muset se naučit nestabilní, teroristické státy civilizovat. Během Bushova funkčního období přijaly Spojené státy plnou odpovědnost za stabilitu a politický vývoj dvou muslimských zemí -- Afghánistánu a Iráku. Velmi mnoho nyní záleží na tom, zda Spojené státy budou schopny -- nejen vyhrávat války, ale budou-li zároveň umět pomáhat vytvářet samostatné demokratické politické instituce a robustní, tržně orientované ekonomiky, a to na celém Blízkém Východě, argumentuje Francis Fukuyama v časopise Atlantic Monthly.

22. 1. 2004

Jedním z nejpozoruhodnějších rysů postkomunistického života v České republice zůstává, jak minimální množství kvalitních sdělovacích prostředků v zemi existuje, jak málo lidí se o vznik takových médií snaží a jak lidem, zdá se, vlastně vůbec nevadí, že je ve veřejné sféře k dispozici tak málo inteligentních, nových a zajímavých informací. Ono, samozřejmě, myslet některé lidi bolí -- na druhou stranu sledovat prázdná média, která omílají stále totéž anebo pouštějí pořád tutéž podobnou hudbu, či kupovat si noviny, které jsou opravdu prázdné -- prolistujete je za minutu a nich v nich nenajdete -- mi připadá jako nuda. A situace se zhoršuje, jak se zejména novináři v tištěných médiích děsí snižujících se nákladů svých listů a strach o místo je vede k zintenzivňující se bulvarizaci.

21. 1. 2004

Po havárii serveru obdržely v období od 5.1. do 19. 1. 2004 Britské listy doposud 96.690,15 Kč od čtenářů na to, aby si mohly pořídit nový server, informuje tajemnice Občanského sdružení Britské listy Markéta Sulovská. Těm čtenářům, kteří přispěli, mnohokrát děkujeme a doufáme, že tímto podpora ostatních neskončila. Nejsme totiž list, který by byl financován z dotací státu či grantů nadací, a nejsme ani financováni z reklamy. Možná je to šílené, ale spoléháme se na vás... Přesto se snažíme přinášet informace pro 5 - 7000 čtenářů každý všední den. Daří se nám to už od roku 1996.

Jan Čulík
šéfredaktor Britských listů

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
26. 1. 2004 Co nového na Šumavě? Vladimír  Just
26. 1. 2004 Sarkozy nabývá na váze Josef  Brož
26. 1. 2004 George Soros: Spojené státy jsou v rukou extremistů   
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   
23. 1. 2004 "Zázračná" Atkinsova dieta: Jak to, že můžete jíst, co chcete, a přesto hubnete?   
23. 1. 2004 Točení v kruhu Milan  Valach
23. 1. 2004 Cuba Libre? - Svobodná Kuba? Fabiano  Golgo

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
29. 12. 2003 Existuje americké impérium? Michael  Walzer
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?   
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   
23. 1. 2004 USA: Hlavní expert na irácké zbraně hromadného ničení rezignoval   
19. 1. 2004 Irák: 100 000 demonstrantů požadovalo volby   
16. 1. 2004 Čelný irácký duchovní kritizoval americký plán jmenovat novou iráckou vládu   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
7. 1. 2004 Američané nemají teroristy v databázi otisků prstů   
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2003 Diskutovať či nediskutovať o Marxovi Andrej  Sablič
3. 12. 2003 Proč se s komunisty nemluví Jakub  Jirsa
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
27. 11. 2003 Kolektivistické ideály vedou nevyhnutelně k totalitě Jan  Holeček
26. 11. 2003 Marx, marxismus, my a ... např. Václav Klaus Robin  Ujfaluši
25. 11. 2003 Futurologie centrálně celosvětově plánovitého komunismu jako protipól k Fukuyamovi Stanislav  Heczko
24. 11. 2003 Komunismus: Idealismus či zvěrstvo? David  Janus
3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
30. 10. 2003 Karel Marx: Amerika je typicky dělnická země   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Nebezpečně hořká Mecca-Cola Simone  Radačičová