23. 1. 2004
Nový vědecký objev?"Zázračná" Atkinsova dieta: Jak to, že můžete jíst, co chcete, a přesto hubnete?Pravidelný vědeckopopulární dokumentární pořad Horizon v televizi BBC se ve čtvrtek podrobně zabýval známou a kontroverzní "Atkinsovou dietou". Ta funguje tak, že jíte velké množství masa a tučných jídel, dosyta, kolik chcete a -- jak slibuje dr. Atkins -- budete hubnout, pokud nebudete jíst uhlovodany. Nesmíte jíst cukr. Nesmíte jíst škrobovité potraviny jako těstoviny či chléb a musíte se vyhýbat i některému ovoci a zelenině. Tedy přesný opak toho, co doporučují lékaři. Potíž je, že, jak se zdá a jak o tom svědčí i mnohé mezinárodní celebrity -- tato Atkinsova dieta skutečně funguje. Dr. Atkins (zemřel loni v dubnu v New Yorku po úrazu) vysvětloval její "zázračný" efekt různými svými lékařskými teoriemi. Ty, jak se ukázalo byly falešné. Pořad britské televize Horizon nechal Atkinsovu dietu podrobit několika vědeckým experimentům a zdá se, že přišel na to, proč Atkinsova dieta "funguje". Není však zaručeno, že tím, že se skládá z nezdravé potravy, není tato dieta vlastně zdraví škodlivá. Přesto se po ní hubne. Nicméně, z toho, co objevila televize BBC, by mohlo vyplývat, že je věda o výživě na prahu nového objevu. |
Dr. Atkins vydal o své nové "revoluční dietě" knížku -- stala se mezinárodním bestsellerem, prodalo se jí 17 milionů výtisků. Nejprve dietu vyzkoušel na celé řadě obézních pacientů -- zhubli. Zajímavé na této dietě bylo to, že jste si vlastně mohli jíst, kolik jídla chcete, a přesto jste hubli. Zdálo se, že Atkinsova dieta je v rozporu s prvním zákonem termodynamiky. Energii není možno ani vytvořit, ani zničit. Kalorie, které člověk zkonzumuje, se musejí buď "spálit" tělesnou aktivitou, anebo se na těle promění v záhyby tuku. Od sedmdesátých let doporučují vlády obtloustlým lidem, aby se vyhýbali tukům a vysokokalorickým potravinám. Atkinsova dieta byla přímo v rozporu s vědeckým konsensem. Vědecká komunita Atkinsovu dietu odmítla a dále lidem doporučovala nízkokalorickou, netučnou dietu. Svět jedl nízkokalorická jídla a tloustl. Vědci chtěli Atkinse zdiskreditovat, a tak jeho dietu vyzkoušeli ve vědeckém prostředí. Ukázalo se ale , že lidé, kteří jedí maso a tučná jídla, skutečně hubnou -- a to dvakrát rychleji než lidé, kteří dodržovali nízkokalorickou dietu! Vědci se také obávali, že tučná Atkinsova dieta povede k zvýšení cholesterolu v lidském organismu, a tedy k většímu množství infarktů. Testy však prokázaly, že se to neděje a že zřejmě Atkinsova dieta srdce neohrožuje. Cholesterol v lidském těle se desetkrát snížil, ve srovnání s mírou cholesterolu u jedinců, kteří dodržovali nízkokalorickou dietu. Vědci nicméně varovali, že trvalá konzumace tučného a vysokokalorického jídla může vést k rakovině tlustého střeva, k rakovině prsu i k selhání ledvin. Jenže jak je možné, že člověk mohl jíst, kolik chce, a přesto hubne? Jak vysvětlil dr. Atkins, kam se poděly všechny ty kalorie? Vysvětloval to tak, že na rozdíl od nízkokalorických potravin, lidský metabolismus musí prý pracovat daleko usilovněji, aby rozložil tuky a bílkoviny, takže prý se už samotným procesem trávení spotřebovávají přebytečné kalorie. Vědecké experimenty však tuto teorii neprokázaly. Ukázalo se, že osoby, které jedí podle Atkinsovy diety tučné maso, nespalují více kalorií než osoby, které dodržují nízkokalorickou dietu. Jiné pokusy ale začaly ukazovat správný směr, proč zřejmě Atkinsova dieta funguje. Vyšlo totiž najevo, že -- ze záhadných důvodů -- osoby, které jedí jen maso a bílkoviny a vyhýbají se uhlovodanům, konzumují z neznámých důvodů podstatně menší množství kalorií než osob, které se přidržovaly nízkokalorické diety -- přestože měli stoupenci Atkinsovy diety výslovně povoleno, že mají jíst do sytosti a nedělat si žádné zábrany. Osoby, které se přidržovaly Atkinsovy diety, hubnuly, protože prostě konzumovaly méně kalorií. Jak to? Vědci usoudili, že Atkisova dieta zřejmě jakýmsi záhadným způsobem ovlivňuje jeden z nejzákladnějších lidských pudů -- totiž chuť k jídlu. Vznikla teorie, že možná chuť k jídlu potlačuje vysoká přítomnost tuku v jídle. Tak to vědci vyzkoušeli -- ukázalo se, že je tomu obráceně - přítomnost tuku v jídle naopak hlad výrazně zvyšuje. Nejzajímavější objev v celé této sérii experimentů přišel z Dánska. Profesor Arne Astrup tam objevil, že nejvíce hubnou lidé, kteří se přidržují diety, bohaté na bílkoviny. Tito lidé jedí totiž daleko méně kalorií než osoby, které se přidržují jiných diet. Na základě této první rozsáhlé studie se zdá být zřejmé, že konzumace bílkovin potlačuje pocit hladu. Lidé, kteří jedí potraviny s vysokým obsahem bílkovin, konzumují méně kalorií než lidé pojídající jiné jídlo. Pokud potvrdí tyto výzkumné výsledky další studie, znamenalo by to podstatný vědecký pokrok. Znalosti o tom, že některé druhy potravin potlačují pocit hladu, jsou pro další výzkum důležité. Takže jestli chcete zhubnout, pravděpodobně toho docílíte, budete-li jíst jen maso. Potíž je, že vědci dosud nevědí, jaké záporné důsledky může mít taková "nezdravá" dieta, zejména, pokud by se jí člověk přidržoval trvale.
Kompletní transkript pořadu v angličtině ZDE
|