23. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 1. 2004

Cuba Libre? - Svobodná Kuba?

Jsem šokován, že čtu v Britských listech otevřenou obranu monarchistiské, údajně komunistické, kubánské diktatury. Pod zlovolným titulem Kuba, jak ji neznáte píše JUDr. Stanislav Svoboda manipulativně, že, například, průměrná délka života u Kubánce, která dosahuje 76 let, svědčí o kvalitě zdravotní péče. To je čistá sofistika.

Sám jsem byl osobně na Kubě mnohokrát, v důsledku historického přátelství mezi Kubou a Brazílií. Byl jsem tam v letech 1979, 1983, 1986, 1991 a 1996. Mám devět dobrých přátel, kteří bydlí v Havaně. Všichni z nich mají rádi Castra. Avšak všichni z nich zastávají názor, že zdravotnictví na Kubě je strašlivé. A já jsem to sám zažil...

V roce 1991 jsem silně onemocněl, měl jsem červy v žaludku, zvracel jsem, měl jsem průjem a jednou jsem omdlel. Protože jsou mezi našimi oběma zeměmi tak dobré styky, brazilské velvyslanectví má nějakou dohodu s kubánskou vládou, takže jsem měl během své návštěvy nárok na tutéž zdravotní péči zadarmo jako místní lidé.

Takže mě můj přítel Osjami odvezl do nemocnice. No, je zadarmo, ale co to znamená? Injekční stříkačka, kterou mi brali krev na testy - výsledky přišly, když už jsem nemocný nebyl, o 9 týdnů později - byla přímo ze čtyřicátých let dvacátého století. Byla to tlustá skleněná stříkačka s tak tlustou jehlou, že jsem měl modrou ruku pak čtrnáct dní a skoro jsem s ní nemohl hýbat. Když mi zdravotní sestra odebrala krev, vyprázdnila stříkačku, rychle ji umyla vodou, pak trochou alkoholu a zabalila ji, ještě mokrou, do novin! Na příští použití... Klinika byal strašlivá, špinavá, plná lidí čekajících ve frontě (jako Brazilec jsem měl protekci, nemusel jsem čekat).

Mí přátelé Oswardo a Ramón mi pak řekli, že jediní lidé, kteří mají přístup k lepším stříkačkám a k čistým postelím jsou lidé ve vládě.

Jako Češi tohle přece znáte velmi dobře.

Souhlasit, aby veškeré obyvatelstvo mělo lékařskou péči zadarmo, nutně neznamená, že má ta země přístup k dobré zdravotní péči. Na Kubě se říká, že je tam zdravotnictví zadarmo, protože by za něco tak blbého nikdo nikdy nic nezaplatil...

Také se "dovídám" od JUDr. Svobody, že je průměrná nezaměstnanost v Jižní Americe 10 procent, kdežto na Kubě jen 3 procenta. A jaká byla nezaměstnanost v Československu? V Maďarsku, v Polsku, v Rumunsku, v Bulharsku? V Sovětském svazu? Ale prosím vás, to máme považovat za úspěch Fidelovy "monarchie v socialistickém kostýmu", že tam zaměstnanost dosahuje 97 procent? Argentina, Chile nebo Honduras nemají takové štěstí, jaké má Fidel, protože nemohou vytvářet umělé pracovní příležitosti. Stejně, jako tomu bylo v Československu, je tomu dodnes i na Kubě: Kuba má přezaměstnanost, a to i tehdy, když nikdo žádné zaměstnance nepotřebuje. Jak vy víte líp než já, protože jste tady žili, zaměstnanost v tzv. "socialistickém", neboli vlastně komunistickém státě není založen na tom, jak produktivní je jeho ekonomika, ale na tom, kolik lidí se vejde do továrny. I když ti lidé v oné továrně nemají co dělat.

Tak obdobně jako americký Freedom House šíří svůj americký názor na Kubu, Britské listy a pan Svoboda dělají totéž, protože neanalyzují hlouběji tato čísla a tato umělá fakta.

Ve skutečnosti je Fidelova neschopnost udržet za komunismu na Kubě plnou zaměstnanost známkou toho, jak špatné je to dnes na Kubě. Za Tita by přece byla těžko 3 procenta Jugoslávců nezaměstnaných...

A ti, kdo křičí o tom, že jsou hospodářské potíže Kuby jen důsledkem amerického embarga, pohlédněte ještě jednou na fakta a uvidíte, že skutečná škoda vznikla pádem Sovětského svazu. Kuba nevyvážela obrovské množství ničeho a ani nic moc neprodukovala (kromě banánů, doutnků a cukru, což tamější obyvatelstvo neuživí). Sovětský svaz Kubu ze zjevných důvodů dotoval, protože měl satelitní zemi ve vzdálenosti jen několika kilometrů od svého největšího nepřítele, USA.

Fidel nebyl nikdy schopen poskytnout svým spoluobčanům o nic moc lepší život než za vlády jeho švagra, Fulgencia Batisty. Ano, pro ty, kdo to nevíte: kubánská revoluce byla rodinná záležitost, nikoliv komunistický puč. Castro ani nebyl vůbec původně komunistou, stal se jím, až když nemohl získat podporu odnikud jinud než ze Sovětského svazu. Che Guevara byl ještě méně komunistou, jen to byl permanentní revolucionář.

Za Batistovy éry bylo kubánské obyvatelstvo vykořisťováno vládou, která ostrov proměnila v kasino a v bordel pro Američany. Úzká elita vlastnila všechno, cizí národ Kubu zneužíval jako levné hřiště a místní mafie provozovaly sexuální průmysl pro turisty z kasin.

Avšak, tehdy to byla diktatura a teď je to diktatura.

Za Batisty se těšila privilegiím jen úzká elita kolem něho, a stejné je to na Kubě dodnes. Široce bujela prostituce, stejně jako široce bují dnes. Jediným rozdílem dnes je to, že všichni mají přístup do školy a ke zdravotnictví.

Ale stejně jako je to s těmi doktory zadarmo, stejné je to s těmi školami zadarmo. Jsou v podstatě k ničemu. Co si myslíte, že se Kubánci učí ve školách? Četli jste někdy deník Granma? No, tak stejný jazyk se užívá ve školách. Takže jestliže chodíte do kubánské školy, i když je jen 20 dětí ve třídě, jak nám vysvětluje onen JUDr., jsou indoktrinováni propagandou.

Ano, došlo k jednomu velkému pokroku - díky Fidelovi, neexistuje skoro vůbec negramotnost. Ale to je všechno. Možná Kubánci umějí číst a psát, ale tyto schopnosti je neosvobozují od situace, v jaké musejí žít.

A ani lidé s univerzitním vzděláním na tom nejsou o moc líp, protože platy jsou nízké, když je vláda jediným zaměstnavatelem.

Castro je takový absolutní vládce, že poté, co několik let experimentoval s malým soukromým vlastnictvím - kdy jste si směli proměnit obývací pokoj v restauraci pro turisty - všechno to zase zakázal, protože nechtěl, aby byli lidé nezávislí.

Takže, když chtějí Britské listy zveřejnit článek o Kubě, nemohou jen otevřít své stránky buď Freedom Housu anebo JUDr. Svobodovi, který je naprosto zjevně také jednostranný.

Článek, který hovoří o údajných dobrých statistikách na Kubě, se NEMŮŽE nezmínit o tom, že ať už tam jsou či nejsou školy, když nesouhlasíte s Fidelem, jdete do vězení. Nemůže se nezmínit o tom, že jestliže si chcete přečíst neutrální noviny, anebo alespoň noviny, které mají jiný názor, než je oficiální linie, nemůžete, pokud je nepropašujete ze zahraničí.

Nemůžete hlasovat pro žádnou jinou stranu než tu jednu oficiální. Seznam kandidátů má stejný počet jako je počet křesel v parlamentě. Policie má právo vám vstoupit do bytu, kdykoliv se jí zachce, a zadržet vás, aniž byste měli právo spojit se s právníkem, pokud se rozhodnou vám to zakázat.

Seznam věcí, které není možno vynechat z žádného článku o Kubě je dlouhý a Češi si jich mohou docela dost představit, na základě vlastních vzpomínek.

Raději bych za školu zaplatil, než abych nemohl říkat, co si myslím, bez rizika, že skončím ve vězení.

Raději bych měl možnost volně cestovat, bez rizika, že soudce nařídí, abych byl zastřelen.

Pokud to někdo ignoruje, neměl by svůj článek vůbec spojovat s novinářskou prací.

Podívám-li se na statistiky z Barmy, zjistím, že tam vojenská junta vládne vlastně velmi dobře! Ale dělají to nedemokraticky. Vězní Aung San Suu Kyi, ženu, která byla zvolena prezidentkou, ale nikdy jí junta nedovolila, aby převzala svou funkci.

Máme snad bránit čínskou vládu před propagandou Freedom Housu, protože od něho se nedovíme, že má Čína vynikající hospodářské výsledky, posílá miliony lidí do školy a asi miliardě lidí poskytuje určitý druh zdravotní péče? Ne, pokud nedodáme, že pravidlem na čínských policejních stanicích je mučení a že se tam ani člověk nemůže svobodně podívat na internet, že je cenzurován a ovládán tisk, atd. Dobrý hospodářský rozvoj anebo dobrá sociální podpora není nic bez svobody. Na Kubě se možná žije déle, ale ne lépe.

Oni nedávno popravení disidenti měli také přístup ke školství zadarmo a ke zdravotnictví zadarmo, které tak miluje JUDr. Svoboda. Ale ve vězení jsou jedinou zdravotní péčí, kterou dostanete, elektrické šoky a kopance do žaludku.

"Zpráva" se také vychloubá o patentech a o výrobě léků a zmiňuje se o testech na AIDS. Autor se jen zapomněl zmínit o tom, že jestliže máte AIDS a nejste žena, po testu možná skončíte ve vězení a policie vás začne pronásledovat - bude zjišťovat, jestli náhodou nejste homosexuál, což se protiví Castrově morálce...

Je to velmi jednoduché: bez ohledu na to, kolik věcí si dokáže Kuba vymyslet nebo skutečně vyrobit, neznamenají nic, pokud je režim krutý, diktátorský a utlačitelský. Všechno ostatní to anuluje.

Takzvané "úspěchy Kuby" jsou naprosto mizivé.

K revoluci došlo před 45 lety, takže všechna tato zlepšení jsou vlastně nesmírně pomalá.

Comandante Fidel nezavedl nic lepšího než jordánský král - taky udržoval policejní stát se zmanipulovanými "demokratickými" institucemi, s loutkovým parlamentem, atd.

Fidel odebral moc bratru své manželky, stal se bělošským králem-blondýnem černošského negramotného obyvatelstva, to je všechno. Vládne na Kubě jako vládnou králové - podle své nálady a vkusu.

V žádném případě Castro NEOSVOBODIL kubánský lid. Uvěznil jej na ostrově a rozhodl, že se bude učit jen to, co on uzná za vhodné, že budou dělat jen to, co on povolí, a žít podle jeho přesvědčení.

Takže by BL neměly nikdy publikovat text, který by neodrážel všechny tyto základní pochmurné skutečnosti.

Z angličtiny přeložil Jan Čulík

                 
Obsah vydání       23. 1. 2004
23. 1. 2004 USA: Hlavní expert na irácké zbraně hromadného ničení rezignoval
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?
23. 1. 2004 "Zázračná" Atkinsova dieta: Jak to, že můžete jíst, co chcete, a přesto hubnete?
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích
23. 1. 2004 BBC: Pochybnosti o davoském fóru
23. 1. 2004 PR agentury nejspíš vědí, co dělají Štěpán  Kotrba
23. 1. 2004 OSN neudělala dost Simone  Radačičová
23. 1. 2004 Cuba Libre? - Svobodná Kuba? Fabiano  Golgo
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
23. 1. 2004 Sociální fóra - historie, současnost, budoucnost Jan  Růžička
23. 1. 2004 Točení v kruhu Milan  Valach
23. 1. 2004 Pentagon chtěl prosadit svůj systém internetových voleb, neuspěl Štěpán  Kotrba
23. 1. 2004 Demokracia Tibor  Moravčík
23. 1. 2004 Hrozný sen demokracie Ivo  Šaněk
23. 1. 2004 Davos: Stretla sa "svetová vláda"
23. 1. 2004 Kto zaplatí reformy?
23. 1. 2004 Hromadné sdělovací prostředky a metody manipulace veřejným míněním Noam  Chomsky
23. 1. 2004 Baronka Uddin - muslimka ve sněmovně lordů
23. 1. 2004 Independent: Eko-farmy podléhají cenové válce velkých firem
23. 1. 2004 Parlamentní demokracie nebo monarchie? Michal  Rusek
22. 1. 2004 Líbí se mi multietnická tolerance v USA Ester  Crall
22. 1. 2004 Revolúcia elít Ryszard  Bugaj
22. 1. 2004 Kuba, jak ji neznáte - v číslech
23. 1. 2004 Neviem, prečo si s tým lámem hlavu Peter  Macsovszky
22. 1. 2004 ČRo 6 a česká sekce BBC: Kvalitní rozhlasové stanice by měly navzájem spolupracovat Jan  Čulík
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele
22. 1. 2004 Co všechno je kulturním dědictvím Evropy? Miroslav Václav Steiner
22. 1. 2004 Raghu Rai "Éxposure" Miloš W. Mlčoch
21. 1. 2004 Finanční dary na nový server Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   
23. 1. 2004 "Zázračná" Atkinsova dieta: Jak to, že můžete jíst, co chcete, a přesto hubnete?   
23. 1. 2004 Točení v kruhu Milan  Valach
23. 1. 2004 Cuba Libre? - Svobodná Kuba? Fabiano  Golgo
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům   
22. 1. 2004 Co všechno je kulturním dědictvím Evropy? Miroslav Václav Steiner
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele   
22. 1. 2004 ČRo 6 a česká sekce BBC: Kvalitní rozhlasové stanice by měly navzájem spolupracovat Jan  Čulík
22. 1. 2004 Raghu Rai "Éxposure" Miloš W. Mlčoch
21. 1. 2004 Vytváří blairismus politický prostor pro autentickou novou levici? Petr  Kužvart
21. 1. 2004 Babylonská věž Evropa Miroslav Václav Steiner
20. 1. 2004 Británie: čtyřicet procent bělochů nechce mít za souseda černocha   
20. 1. 2004 Kontroverzní či fundamentalistický Šaron? Jan  Paul
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2004 Hromadné sdělovací prostředky a metody manipulace veřejným míněním Noam  Chomsky
23. 1. 2004 Cuba Libre? - Svobodná Kuba? Fabiano  Golgo
22. 1. 2004 Kuba, jak ji neznáte - v číslech   
12. 1. 2004 Castro: Věřili jsme v právo na nezávislost a na vzpouru proti tyranii Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Kuba se rozhodla omezit řadovým občanům přístup k internetu   
26. 11. 2003 Kuba: Kriminálne embargo Ivan  Štefunko
13. 11. 2003 Castrova zpráva pro OSN: Důsledky půlstoletí americké blokády Kuby   
13. 11. 2003 Kuba může být odbytištěm pro český průmysl Zdeněk  Jemelík
15. 10. 2003 Půjdete demonstrovat také proti americkému porušování lidských práv, Fabiano Golgo a Lidé v tísni?   
14. 10. 2003 Pozor, Kotrbo: protestovat proti Fidelovi je také veřejná služba Fabiano  Golgo
14. 10. 2003 Člověk v tísni: Měli by reportéři BBC také jít demonstrovat před vyslanectví Vatikánu? Jan  Čulík
13. 10. 2003 Stížnost Radě České televize na Člověka v tísni Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Text petice Fidelu Castrovi: Propusťte vězněné   
29. 9. 2003 Kubánské velvyslanectví: "Policie selhala - záměrně?"   
29. 9. 2003 Jak se Praha rozloučila s básníkem Zdeněk  Jemelík