8. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Michael Meacher
6. 9. 2003
Michael Meacher, který byl šest let ministrem v britské labouristické vládě, v sobotu vyjádřil názor, že k válce proti Iráku došlo proto, že Spojené státy chtějí ovládnout Blízký východ a celý svět.

Meacher, bývalý ministr životního prostředí (z ministerské funkce byl odvolán před čtvrt rokem a nadále je labouristickým poslancem v Dolní sněmovně), argumentuje v článku, který v sobotu vyšel v deníku Guardian, že americká "válka proti terorismu" je jen záminkou a že Spojené státy věděly předem o útoku z 11. září 2001 na New York, ale ze strategických důvodů se rozhodly nejednat.

V četných rozhovorech v britských médiích v sobotu dopoledne Meacher popřel, že by propadl nejrůznějším "konspiračním teoriím", jaké jsou od 11. září 2001 zveřejňovány na internetu.

Podrobné shrnutí Meacherovy argumentace v češtině ZDE
Sloupek

Přišel jsem, viděl jsem a zděsil jsem se.

Nedalo mi to, abych nenavštívil místo, které vzbuzuje takové emoce u odpůrců i zastánců integrace sociálně nepřizpůsobivých osob do společnosti. Mexiko - "ubytovna" pro ty, kvůli kterým převážně město vyhlásilo program "nulové tolerance". Kombinace oprávněného rozhořčení "slušných lidí" vůči laxnosti veřejné správy, cíleného a promyšleného útisku a psychologického teroru těch nepřizpůsobivých po celý den. Terénní práce prováděná se zjevným úmyslem stresovat a vytvářet prostředí nabízející jen jedinou možnost - odchod, emigraci. V zahraniční literatuře o psychologii práce se toto chování nazývá "mobbing". Ještě jej ale nikdo neaplikoval při řízení obce.

Není to přímý rasismus, ale kriminál bez mříží. Je to násilná resocializace "pravicovými" metodami. Odpovědností do všech, sebekrutějších, důsledků i pro ty, jejichž schopnost rozeznat hrozící nebezpečí je snížena nedostatečným vzděláním, výchovou či nedostatečným ekonomickým, a tedy i právním zázemím. Je to odpor a pohrdání těmi, které život nevybavil rozvinutým pudem budování kapitalismu či schopností se orientovat v houštinách současných právních předpisů a vědět, které odporují zákonům, v čem a jak se proti nim bránit.

Je to čelný střet emocemi zmítaných a bezmocných lidí s byrokratickou inteligencí vysokoškolsky vzdělaných manažerů s vizí karierní perspektivy v rámci populistické komunální politiky. Návod k použití pro všechny, kteří chtějí chodit zkratkou a budovat svá města či obce jako demokracii pouze pro některé.

Říkejme třeba - demokracii pro "slušné lidi". Nebo pro bílé... Ale co s neslušnými? Co se snědými? Co s těmi, kteří své sociální vyloučení, ztrátu perspektiv či pouze nerozvinutou sociální inteligenci řeší propitím platu v hospodě a následným pitím ironu? Co s těmi, kteří v sedmnácti letech uvažují tváří v tvář perspektivám svého života o sebevraždě? Co s těmi, kteří by i chtěli, a přesto si sami nedokáží pomoci z mizérie a bezútěšnosti slánské "ubytovny"? Na tyto otázky starosta odpověď nemá.

Viděl jsem šváby mezi hrnci. Viděl jsem rodinu žít v "domku" velikosti 3x3 metry, sbitém z desek a linolea. Viděl jsem plesnivé zdi. Viděl jsem lidi, kteří mají strach. Viděl jsem turecký záchod s vodovodním kohoutkem, který byl jediným zdrojem pitné vody v celém domě. Viděl jsem, jak se žije na dně státu, v němž vládne koalice, v níž má většinu strana s hrdým názvem - sociální demokracie.

Skutečnost byla sociálně neúnosná, téměř neřešitelná a naprosto ignorující demokratické principy Evropy. Viděl jsem "ubytovnu" města Slaného. Městské ghetto pro ty, kteří neodpovídají představám o skromném pracujícím občanovi. Viděl jsem i ty, kteří by nejraději zjednodušili program nulové tolerance na "rasismus", i když jím není, ačkoliv jím je.

Protože to, že důsledky dopadají z devadesáti procent na Romy, není ještě rasový motiv. Je to pouze "rasový" důsledek sociálního problému, který nikdo neřešil od roku 1973 dodnes. Střet civilizací.

Viděl jsem ale - na druhou stranu - i nulově tolerantní městské policisty, hrdé na své pravomoci i svou práci a pokutující každého, kdo udělal jen jedinou chybu při parkování. Profesionální přístup profesionálně vyškolených strážců pořádku. O cílenosti jejich postupu vůči "vetřelcům" nebylo sporu, ale nešel dokázat... Nešel dokázat stejně, jako nejde dokázat rasový podtext starostovi, který tvrdý postup města obhajuje tím, že nemůže neustále opravovat dům, který si nájemníci sami vybydleli. Viděl jsem i městské úředníky, kteří pracují s viditelnou chutí. Mají moc. A učí se jí používat. Učí se poznávat, že důsledně vykonaná práce v souhře všech zainteresovaných nese své ovoce. Pracují v čisté, vzorně uklizené radnici, kam se bojíte i vstoupit.

Využívají prvků moderní sledovací techniky - kamerových systémů, do budoucna je chtějí propojit i na městský rozhlas. Proč? Zřejmě se z něj ozve lokální hlášení službykonajícího dispečera: "Řidiči automobilu AK 58 - 58, dopustil jste se dopravního přestupku parkování na zákazu stání, zaplatíte pokutu 500 korun nebo váš automobil bude během patnácti minut odtažen... Konec hlášení městské policie královského města Slaný..." Preventivní účinky Velkého bratra na psychiku obyvatel budou zázračné. O propojení městského rozhlasu a kamerového systému rozhodli zsastupitelé, stejně jako o propojení městského kamerového systému do služebny státní policie. Velký bratr bude mít radost ze svých žáků...

Viděl jsem starostu, který ovládá mistrně psychologii i propagandu. Ve svůj prospěch. Dokonalý vůdce všech silných, sebevědomých a schopných. Ale bohužel ne moudrý starosta všech svých občanů. Nepočítá totiž s dvěma věcmi - faktem, že organismus města či státu se nedá programovat pouze inženýrskými a propagandistickými metodami. Populismus má své meze.

Nepočítá s tím, že "ocelová" netolerance, bezcitnost a dril důsledně uplatňovaných předpisů bez nabídnuté pomoci a terénní sociální práce může přerůst v nejhorším případě i v ozbrojený odpor těch, kteří už nebudou mít co ztratit.

Těm, kteří by chtěli se postavit starostovi na aktivní odpor, lze poradit jen jediné - nezaujatost, nepředpojatost a profesionalitu. Stejnou míru chladnokrevné bezohlednosti, jakou proti nim používá starosta. Výsadek komanda terénních profesionálů, kteří se sami chyby nedopustí a budou schopni eliminovat výhody, kterých starosta dosáhl v komunální přesilové hře do dnešního dne. Shromáždění všech dostupných dat a důslednou analýzu všeho, co se stalo za starostova panování. Důslednou ekonomickou prověrku všech kroků, které radnice ve Slaném učinila. Důslednou právní analýzu všech činů v kauze Mexiko a zhodnocení možností obrany cestou práva. Civilní žaloby i trestní oznámení na přesně zdokumentované lži a porušení zákonů, s jejichž pomocí se radnice pokouší manipulovat veřejností, médii i samotnými občany. Stížnosti státním úřadům i nadřízeným orgánům veřejné správy. Evidenci a důsledné trvání na lhůtách. Návrhy na neplatnost některých kroků a předběžná opatření soudů. Totální a nelítostnou byrokratickou válku s místní radnicí. A pak si lze přát ombudsmana, který by se nebál poznat osobně realitu a vstoupit tam, kde jiní musejí žít. Do té doby, než je i odtud vyženou za nadšeného jásotu davu.

Nejhorší, co v dané situaci lze udělat, je ztratit nervy a dopouštět se emocemi vyprovokovaných chyb. Bojovat anarchií proti organizaci. Dávat neustále záminky k šikaně a perzekuci. Podlehnout. Rezignovat. Anebo utéct.

Protože před těmito lidmi se neutíká, s těmito lidmi se bojuje. Až do úplného vítězství.

6. 9. 2003
Je známo, že nejméně 11 zemí předem Spojené státy varovalo před útoky z 11. září. V srpnu 2001 byli do Washingtonu vysláni dva agenti Mossadu, aby varovali CIA a FBI, že existuje buňka 200 teroristů, kteří prý připravují velkou operaci (Daily Telegraph, 16. září 2001). Seznam, který poskytli, obsahoval jména čtyř únosců z 11. září. Žádný z nich nebyl zatčen.

Bývalý britský ministr životního prostředí Michael Meacher pozoruhodným způsobem zaútočil na americkou vládu. Argumentuje, že Američané předem věděli o útoku z 11. září a nic proti němu nepodnikli, neboť se jim hodil jako zástěrka pro realizaci jejich globálních imperiálních zájmů. Z Meacherovy argumentace vybíráme:

8. 9. 2003
Americký prezident Bush konstatoval ve svém nedělním televizním projevu, že požádá Kongress o dalších 87 miliard dolarů na pokračování válek v Iráku a v Afghánistánu. Požádá také další státy o finanční příspěvky.
G. W. Bush
7. 9. 2003
Bylo předem oznámeno, že se americký prezident Bush se pokusí ve svém projevu v neděli večer ve 20:30 (tj. ve 2:30 středoevropského času) přesvědčit americké občany, že má realistickou strategii pro odchod amerických vojáků z rychle se zhoršující situace v Iráku, zatímco se Velká Británie připravuje vyslat do Iráku další tisíce vojáků ve snaze pomoci selhávající britsko-americké okupaci. Podle tiskové kanceláře Reuters chce prezident Bush požádat Kongres o 87 miliard dolarů na financování americké vojenské přítomnosti v Iráku a na rekonstrukci země.
8. 9. 2003
Ruská vládní komise pro ochranu zahraničního obchodu projednává návrh na zvýšení dovozního cla pro vozy Škoda. Ruské opatření je zamýšleno jako odveta za stanovení 35procentního cla na dovoz ruského ledku do České republiky. Doplňkové dovozní clo ve výši dalších šesti procent na vozy Škoda by mělo ruské ekonomice vrátit asi 1,5 milionu USD, které prý ročně ztratí na vývozu ledku.
Zdroj:LN

Je to už více než deset let, kdy jsem měl možnost být přítomen jednání zahraničního výboru jedné ze sněmoven tehdejšího Federálního shromáždění, který projednával možnost transportu techniky sovětské armády nebo možná už ruské armády přes naše území z Německa domů do Ruska. Jednalo se mimo jiné o miliardovou zakázku pro naši zemi, ale politika opět zvítězila nad zdravým rozumem a návrh přijat nebyl.

8. 9. 2003

Nedělní rozhovor serveru ČESKÁ MÉDIA s šéfredaktorem ČRo 6 Ivanem Šternem je ve své podstatě monologem, přerušovaným pouze otázkami jako mezititulky. Autoru Ivanu Jemelkovi nestál za to, aby se podrobně seznámil se všemi publikovanými analýzami a dokázal odlišit "zrno od plev" - jak ve svých otázkách, tak hlavně v Šternových odpovědích. Jeho otázky v důsledku toho nejdou k podstatě věci, nereagují na Šternovy odpovědi a spiny v nich. Daly si za cíl udržet pouze Šternovu sebeiluzi o vyváženosti, profesionalitě a kvalitě stanice, která za jeden rok ztratila 100 000 týdenních posluchačů... Záchrané kolo před definitivním potopením Titanicu.

8. 9. 2003

Při zpravodajství hraje hlavní roli schopnost novináře analyzovat, co se před ním odehrává, a vybrat ze změti zdánlivě chaotických útržků informací, co je na dané události jejím nejdůležitějším a nejcharakterističtějším rysem. Čeští novináři to buď neumějí, anebo to spíš umějí až příliš dobře: využívají podprahové manipulace k - dosti průhledné - emocionální propagandě. Docela zajímavé srovnání v tomto smyslu nabízí jedna včerejší zpráva - tatáž zpráva o tom, že al Kajdá údajně vydala na pásku nové prohlášení - jak ji zpracovaly internetové stránky BBCi (v angličtině) a co s tou zprávou udělala v Praze ČTK :). Pomiňme skutečnost, že ČTK zprávu vydala o téměř dvě hodiny později než společnost BBC, a podívejme se na rozdíly ve zpracování, které jsou skutečně zajímavé.

8. 9. 2003
Tomu, kdo přes prázdniny stačil bez úhony strávit letošní mediální exhibice politiků, Špona k ukojení hladu nic moc nenabídla. Velmi žhavý kandidát na křeslo ministra spravedlnosti Karel Čermák se totiž víc než politikovi podobá diplomatovi. Od svého názoru se zvolna a rozvláčně přikloní k názoru partnera v diskusi, aby nakonec umně relativizoval oba.
8. 9. 2003
Z internetového zdroje www.aljazeera.net v arabštině přeložila Jana Malá.
8. 9. 2003
Ve čtvrtek skončily v Londýně první čtyři týdny výslechů v rámci soudního vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho, při nichž byly odhaleny interní procesy uvnitř britské vlády více než kdy předtím. Předseda soudního vyšetřování lord Hutton bude tento týden hodnotit zatím dosažené výsledky a příští týden povolá na svědeckou lavici znovu některé svědky, v jejichž svědectví objeví nesrovnalosti. Deník Guardian se pokusil shrnout, co toto soudní vyšetřování zatím zjistilo:
8. 9. 2003

Monitor Jana Paula

Skvěle a vskutku nezávisle si vedl Jiří X.Doležal v Reflexu č.34, když v článku Srdce a piky poměrně přesně, s lehkostí a vtipem obnažil trivialitu "výtvarného" snažení studentky AVU Terezy Janečkové, která ho požádala o PR službu. Janečková nafotila fotoseriál obscénních fotografií, na nichž pro pornografický časopis vyzývavě obnažila své přirození.

Společný turecký záchod a současně i zdroj vody. Toto zařízení někdo zkolaudoval?
5. 9. 2003
Jakub Polák
Město Slaný vyhlásilo začátkem června program nulové tolerance. Jeho součástí je nemilosrdný postih dopravních přestupků, ukládání maximálních pokut za každý přestupek proti veřejnému pořádku atd. A také nemilosrdný postih všech dlužníků až po vystěhování bez náhrady. Věc má ale háček -- ne všem se měří stejným metrem. Město samo opakovaně porušilo zákon ve vztahu vůči oněm vystěhovaným rodinám a porušování předpisů trpí i některým privilegovaným občanům.

Zatímco Romy vyhání na ulici, ostatním neplatičům vyhrožuje vystěhováním do jejich původních bytů jako trestem. Ztrátě dekretu a k vystěhování do přístřeší s pouhou ubytovací smlouvou ovšem musí předcházet projednání soudem a rozsudek, kterým k tomu soud přivoluje a proti kterému existuje celá škála opravných prostředků.

Zdejší romské rodiny ale přestaly být nájemníky a staly se ubytovanými bez soudu, z pouhé zvůle městských úředníků. I když nájemné řádně platily, zdá se, že dva velké a pro Slánské neodpustitelné prohřešky spáchaly -- jsou to totiž Romové a jsou chudí. Pro důkaz různého přístupu k privilegovaným a těm ostatním se stačí projít po městě. Majitelé luxusních automobilů suverénně parkujících v zákazech stání na dohled úřadovny městské policie se evidentně nulové tolerance nebojí. Pojďme se podívat na celý problém podrobněji a z úhlu pohledu, kterým se zatím nikdo, dokonce ani úřad ombudsmana věc šetřící, nezabýval.

Ivan Grunza, mediálně nejznámější vystěhovaný. Vyhrožoval starostovi a teď je za to trestně stíhán. Jeho rodina žije v "Mexiku" už třetí generaci. Bez soudu, jen ze svévole města se z nájemníků se stali ubytovanými a nyní i vystěhovanými.

6. 9. 2003

Už je toho dost! Vyhlašujeme programy nulové tolerance v královském městě Slaném. V našem státě není vše tak, jak bychom asi chtěli. Česká povaha způsobuje, že zákony jaksi platí jen pro někoho, případně jsou od toho, "aby se mohly obcházet". Příliš často se uplatňují stará moudra -- "když nemám já, tak ať sousedovi chcípne koza" či "co je za mým prahem, to mne nezajímá". Jakoby se slušnost z naší společnosti vytrácela. Říkáme: "To přeci není možné! Opravdu se s tím musíme smiřovat?" Pojďme se společně pokusit, alespoň v našem královském městě, vyvrátit dojem, že dodržování společenských norem a slušnost se nevyplácí. Lidé, kteří dodržují zákony a vyhlášky, platí daně, musí vědět, že mají přednost před těmi, kteří konají opak. Na základě principů výše napsaného jsme ve vedení města připravovali několik měsíců tohoto roku soubor postupů, které nyní postupně uvádíme "v život". Předcházelo tomu třídění myšlenek, právní rozbory a početné konzultace mezi mnohými lidmi. Česká republika je sice právním státem, ale zároveň legislativní džunglí.

5. 9. 2003
Zpráva ombudsmana o výsledcích šetření v kauze "Slaný - Mexiko" nestojí na příliš pevných nohou. Spíše než jako zpráva úřadu, majícího dbát na dodržování principů spravedlnosti při kontaktu občana a státu a majícího chránit práva občana, ukázal se být Úřad ombudsmana jako byrokratická instituce, jejíž schopnost racionální analýzy problému trpí právním formalismem a nedůsledností v pátrání po pravdě. Čímž je eufemisticky naznačeno, že se spokojí se lží...

Redaktoři romského týdeníku AMARO GENDALOS provedli jednak místní šetření, jednak analýzu zprávy, která je vystěhovávaným obyvatelům "ubytovny" Mexiko tak akorát na vytření. Zde jsou jejich zjištění:

6. 9. 2003
stanovisko vedení města Slaný

Po přečtení zprávy ČTK je zřejmé, že jsou dvě možnosti výkladu nových výroků ombudsmana. Buď pan dr. Motejl nečetl zprávu kanceláře Veřejného ochránce práv, kterou vlastnoručně podepsal, nebo hodlá na svých závěrech něco měnit.

Mexiko a zabrané prostranství pro další
5. 9. 2003
Plný text zprávy ombudsmana Otakara Motejla

Dne 11. června 2003 zahájila zástupkyně veřejného ochránce práv z vlastní iniciativy šetření, jež směřuje proti Městskému úřadu ve Slaném.

Město zvolilo ve vztahu k dlužníkům represivní postup, který je vydáván za snahu chránit slušné a poctivé občany prostřednictvím programu nulové tolerance, namísto citlivého sociálního přístupu. Stávající postup navodil situaci, která vede k sociálnímu vyloučení obyvatel ubytovny, aniž prokazatelně došlo k pokusu účinně preventivně působit k tomu, aby negativní stav, spojený s neplacením poplatků za ubytování, nevyústil v dramatickou situaci, která zdánlivě nemá řešení.

Stav ubytovny rovněž napovídá tomu, že Město Slaný neplní povinnost udržovat nemovitost způsobem, který předepisuje veřejné stavební právo.

Systém sociální péče, realizovaný městským úřadem, nepůsobí sociálně preventivně a přispívá ke společenskému vyloučení dlužníků poplatků za ubytování.

5. 9. 2003
Jakub Polák
Anna Šabatová jakožto zástupce ombudsmana provedla osobně šetření ve Slaném poté, co zdejší radnice vyhlásila tzv. program nulové tolerance a vystěhovala první tři romské rodiny na ulici. Do Slaného přijela týž den jako novináři. Co dalšího úřad ombudsmana v této věci podnikl, zatím veřejnost neví, a proto jsme se obrátili na samotnou Annu Šabatovou.
5. 9. 2003
Upozorňuji na zajímavé veřejné soudní řízení, které proběhne u Městského soudu v Praze dne 19.9.2003 v 9,30 v č.dv.9/přízemí, vchod z Karlova náměstí, píše Zdeněk Jemelík.
5. 9. 2003
Zaujaly mě tři poslední odstavce vzpomínky Jiřího Peheho na Pavla Tigrida, (viz níže), napsal nám Vladimír Rott. Jenže já si myslím, že se Jiří Pehe mýlí a že Pavel Tigrid v tomto svém úsudku situaci v Československu v roce 1968 nepochopil - vždyť vlastně nikdy Tigrid na vlastní kůži nezažil mentalitu totalitního útlaku. A co to má společného s Wernerem Heisenbergem?
5. 9. 2003

Se zájmem jsem si přečetl Váš článek ZDE o Pražském jaru a Tigridovi, který se odpichuje od mé vzpomínky na Tigrida. Říkáte, že se mýlím ve svém pohledu na Pražské jaro, ale polemizujete s Tigridem. Já jsem chválil Tigrida za jeho analytický příspěvek a profesionalitu, ale nijak přímo jsem se neztotožnil s jeho pohledem na Pražské jaro, napsal nám v pátek Jiří Pehe a pokračoval: Můj pohled na Pražské jaro lze najít ZDE.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 J. X. Doležal: Paula Wild je hezčí... Jan  Paul
8. 9. 2003 ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza? Jan  Čulík
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 Permanentní obrana proti orwellům: ...a pak už být jen hluší a slepí Irena  Válová
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak jednat s exekutorem   
5. 9. 2003 Sexuální promiskuita vede k zabíjení   
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 USA a Velká Británie by měly předat Irák OSN Mojmír  Babáček
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
3. 9. 2003 Dva roky nesmyslů   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2003 Vyjádření vedení města Slaný ke zprávě ČTK z 1. 9. 2003 -- Rozhovor s ombudsmanem   
6. 9. 2003 Program nulové tolerance vůči neslušnosti a narůstající byrokracii v královském městě Slaný   
5. 9. 2003 Slzy jsou SLANÝ aneb o nulové spravedlnosti Jakub  Polák
5. 9. 2003 Šabatová: V tomto případě žádný stěžovatel není Jakub  Polák
5. 9. 2003 Ombudsman: I mistr tesař si občas usekne ruku   
5. 9. 2003 Nulová tolerance pohledem ochránce lidských práv   
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
18. 7. 2003 Město Slaný: Ve stopách Rudolpha Giullianiho Jaromír  Hanák
3. 6. 2003 Snaží se některé české komunální úřady vytvořit ze severních Čech romské ghetto? Jan  Čulík
22. 3. 2002 Nastane genocida nezaměstnaných? Pavel  Sirůček

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro   
3. 9. 2003 Kniha Jamese Manna About Face a jedno neslavné výročí Petr  Fiala
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Školení učitelů v rámci státní informační politiky   
4. 9. 2003 Nové maturity - ide naozaj o objektivitu? Jozef  Brezovský
3. 9. 2003 Británie: Chystá se zuřivá bitva o univerzitní školné   
2. 9. 2003 Černobílý pohled na učitele Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?   
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?   
27. 8. 2003 Analýza učitelských platů   
21. 8. 2003 Dementi: Radek Sárközi neodchází z UOK Radek  Sárközi
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
21. 7. 2003 Vysoká škola, anebo dlouhý tunel? Ivo  Krčmář

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Permanentní obrana proti orwellům: ...a pak už být jen hluší a slepí Irena  Válová
5. 9. 2003 Doporučení stojící proti větrným mlýnům Senátu Štěpán  Kotrba
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková