8. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
G. W. Bush
7. 9. 2003

Prezident Bush o obratu v americké politice vůči Iráku

Bylo předem oznámeno, že se americký prezident Bush se pokusí ve svém projevu v neděli večer ve 20:30 (tj. ve 2:30 středoevropského času) přesvědčit americké občany, že má realistickou strategii pro odchod amerických vojáků z rychle se zhoršující situace v Iráku, zatímco se Velká Británie připravuje vyslat do Iráku další tisíce vojáků ve snaze pomoci selhávající britsko-americké okupaci. Podle tiskové kanceláře Reuters chce prezident Bush požádat Kongres o 87 miliard dolarů na financování americké vojenské přítomnosti v Iráku a na rekonstrukci země.

V New Yorku o víkendu pokračovala intenzivní jednání s cílem vypracovat rezoluci OSN, která by umožnila dalším zemím vyslat do Iráku mírové sbory, poté, co americký prezident Bush, pohlížející s obavami k blížícím se prezidentským volbám, signalizoval, že je nyní Amerika ochotna změnit svou politiku a vpustit do Iráku i vojáky z jiných zemí.

Ve Spojených státech totiž roste znepokojení ze současného amerického angažmá v Iráku a Bushovi klesá popularita. Proto se chystá ubezpečit v neděli večer americké voliče, že Spojené státy nečelí novému Vietnamu. Vzhledem k tomu, že do Ameriky nyní neustále přicházejí zprávy o zabíjení dalších a dalších amerických vojáků v Iráku, u amerických občanů vzrůstá obava, že zabřednou Spojené státy v Iráku do dlouhodobého, neřešitelného a vražedného konfliktu. Toho se možná Američané začínají nyní bát víc než mezinárodního terorismu, míní týdeník Observer.

Na obou stranách Atlantiku jsou nyní vznášeny otázky, jak je možné, že se Spojené státy a Británie dostaly ohledně Iráku do tak složité situace. Hlavní chybou, kterou prý udělal Washington a Londýn, bylo, že očekávaly, že po pádu Bagdádu budou ochotny země jako Německo a Francie při pacifikaci Iráku pomoci a vyslat do země mírové sbory. Amerika a Británie však podcenily domácí popularitu protiválečných postojů francouzských a německých politiků.

Podle britských zdrojů nyní hrají Německo a Francie vůči Spojeným státům tvrdou hru, vědí, že se Bush dostal do slepé uličky. Vědí, že mohou Bushe donutit k dalším ústupkům, řekl listu Observer jeden zdroj. Má se vyjednávat o přesném časovém rozvrhu pro předání moci irácké správě, pro vypracování ústavy a pro konání všeobecných voleb. OSN se nyní dostává ve věci Iráku do centra pozornosti, avšak jen málo států bude ochotno vyslat do nebezpečného Iráku mírové sbory, aniž by jim Spojené státy nabídly podstatné ústupky.

Bush nyní přijal varování od ministra zahraničí Colina Powella, že pokud neustoupí, jeho situace se ještě zhorší. Podpora amerických občanů pro George Bushe nyní klesla na asi 55 procent - což je o dvacet procent méně, než byla podpora pro jeho otce po první válce v Perském zálivu v roce 1991. Navzdory tomu Bush senior přesto pak prohrál prezidentské volby a americké hospodářství je nyní v horším stavu, než bylo tehdy.

V nezáviděníhodné pozici se octl i britský premiér Tony Blair, který právě schválil vyslání dalších britských vojáků do Iráku. Deník Daily Telegraph publikoval minulý týden prozrazené memorandum z britského ministerstva zahraničních věcí, které varovalo, že bude nutno vyslat do Iráku zřejmě dalších 5000 britských vojáků, pokud nemá okupace Iráku selhat.

Prozrazení tohoto memoranda vyvolalo spekulace o strategii britského ministra zahraničí Jacka Strawa, jemuž se např. podařilo vyhnout se výslechu před soudním vyšetřováním smrti dr. Davida Kellyho, přestože byl zpočátku dr. Kelly zaměstnancem právě ministerstva zahraničí. Straw by se mohl stát možným kandidátem, který by nahradil Tonyho Blaira. Blair nyní čelí ještě dalším třem týdnům podrobného soudního vyšetřování smrti Davida Kellyho.

Ve Washingtonu došlo podle týdeníku Observer také k radikálním mocenským změnám - pravicoví jestřábi jsou v defenzívě, protože jejich politika vůči Iráku selhává. Tajná analýza, kterou vypracovalo spojené velení americké armády a která byla prozrazena minulý týden, kritizovala uspěchané a nedostatečné plánování pro válku v Iráku. Poukázala na to, že se plánování příliš soustředilo na invazi a nevěnovalo se dostatečně organizování míru. V Bílém domě sílí vliv Colina Powella, zatímco vliv Condoleezzy Ricové, pravicové poradkyně pro národní bezpečnost, prý slábne. Ricová prý od samého začátku této krize předpovídala všechno, co se stane, špatně, zatímco předpovědi a varování Colina Powella se všechny splnily. Stejně jako v Británii, i v Americe vládnou velké pochybnosti o výzvědných informacích, které byly motivací pro útok na Irák. Dosud se totiž stále nenašly žádné irácké zbraně hromadného ničení.

Podrobnosti v angličtině ZDE
                 
Obsah vydání       8. 9. 2003
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák
7. 9. 2003 Prezident Bush o obratu v americké politice vůči Iráku
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Celní válka: nikdy neříkej nikdy... Ladislav  Žák
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza? Jan  Čulík
8. 9. 2003 Hájení neobhajitelného se na veřejnosti nedaří, v praxi probíhá hladce Josef  Trnka
8. 9. 2003 Tayseer Alouni, zpravodaje televize Al Jazeera , byl zatčen ve Španělsku
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?
8. 9. 2003 J. X. Doležal: Paula Wild je hezčí... Jan  Paul
5. 9. 2003 Slzy jsou SLANÝ aneb o nulové spravedlnosti Jakub  Polák
6. 9. 2003 Program nulové tolerance vůči neslušnosti a narůstající byrokracii v královském městě Slaný
5. 9. 2003 Ombudsman: I mistr tesař si občas usekne ruku
6. 9. 2003 Vyjádření vedení města Slaný ke zprávě ČTK z 1. 9. 2003 -- Rozhovor s ombudsmanem
5. 9. 2003 Nulová tolerance pohledem ochránce lidských práv
5. 9. 2003 Šabatová: V tomto případě žádný stěžovatel není Jakub  Polák
5. 9. 2003 Soudní řízení o "podvodu" Zdeněk  Jemelík
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech