29. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kuřivody
28. 9. 2003

Free jungle-tekkno openair party "rozpustili" v sobotu 27. září večer policisté na území obce Ralsko v bývalém vojenském prostoru na Českolipsku. "Účastníci se začali sjíždět v noci z pátku na sobotu a ráno jich na místě bylo už kolem tisíce," řekla ČTK českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Rozpuštění této technoparty je v rozporu s dřívějším vyjádřením ombudsmana, vztahujícímu se k akci CzechTek 2003. Městské vyhlášky mají stále ještě nižší právní sílu než Listina základních práv a svobod, která zajišťuje právo shromažďovací. Starosta i policie tedy "rozpouštěním" akce nejspíše porušili zákon a policie překročila své pravomoci. Zněním, které je v rozporu se zákonem, informovala o této akci i ČTK ve své zprávě, neboť o party hovořila jako o nelegální (nemůže být) a hovořila o povolení (dvoustranný právní úkon), ačkoliv pro shromáždění osob je třeba pouze oznámení pořadatelů (jednostranný právní úkon). Veřejné hudební produkce ale zákon neupravuje vůbec nijak... Dohoda "pořadatelů" se starostou má přitom charakter ústní smlouvy.

Chanov
29. 9. 2003
AKTUALITA - Pondělí 15:00

Návrh na zřízení takového zařízení, pojmenovaného navíc symbolicky jako "Tábor 7", provozovaného městem či jím zřízenou firmou, tlačí náměstkyně primátora JUDr. Hana Jeníčková z ODS bez bližšího projednání na zasdání Rady města Most, které se má konat tuto středu, 1. října. Má se tak stát v navrhovaném "Akčním plánu" na rekonstrukci Chanova. Po ministerstvu pro místní rozvoj chce přitom Most na Chanov a další modernizaci bytového fondu necelých 100 milionů. Poskytne stát peníze na "koncentráček"? Zdroje blízké vládě naznačují, že stát hodlá vůči podobným snahám místních samospráv o zřízení ghett tvrdě zakročit, neboť si je vědom sociální neúnosnosti takového řešení a rizika žalob u soudu pro lidská práva ve Štrasburgu.

Při řešení problematiky Chanova se chce proto vedení mosteckého magistrátu obrátit i na vládu. Otázka národnostních menšin totiž přesahuje hranice obcí a měst. Město Most chce podle Jeníčkové žádat o dotace i Státní fond životního prostředí ... :))

V Mostě přitom stále trvá "velká" koalice ODS a ČSSD. Místostarostka za ČSSD přitom před několika dny řekla Britským listům, že podobné řešení nepřichází v úvahu a její strana s tím nebude souhlasit. Její vyjádření k dokumentu na středeční jednání Rady se redakci BL prozatím nepodařilo získat. Koalice má v Zatupitelstvu převahu jednoho hlasu.

Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? - 25. 9. 2003 >
29. 9. 2003
Jan Čulík mě svoji kritikou filmu Želary (BL 15.9.2003) ZDE poslal po dlouhé době zase do kina.

Nechodím totiž ze zásady na produkce, které mají v médiích masově pozitivní recenze, podporované navíc chvalozpěvy samotných režisérů. "Krutý příběh něžné lásky jednoho z nejvýpravnějších a nejnáročnějších českých filmů současnosti slibuje velkolepou podívanou" - tolik přežvýkávané PR.

29. 9. 2003

Opravdu bystrá a pilná "novinářka" Eva Havelková ze středočeské redakce Práva, zřejmě komunikující opět převážně s představiteli radnice ve Slaném, viděla ještě v sobotním pražském a středočeském regionálním vydání problém neplatící rodiny Horvátovy jinak, než ve skutečnosti od čtvrtka je. Titulek jejího článku zněl "Nad neplatiči stále visí hrozba ulice". Kdyby byl ten titulek pravdivý, došlo by ve Slaném nejspíše k přípravě trestného činu páchaného organizovanou skupinou. Eva Havelková se vůbec nezajímala o čtvrteční šalamounský výsledek jednání na okresním soudě, z něhož vyplývají závažné právní skutečnosti pro radnici i devatenáctitisícový "dluh" stále neplatící "ubytované" - i když už ve čtvrtek večer či v pátek měla možnost.

29. 9. 2003
Víkendová příloha Českého rozhlasu 3 Vltava, nesporné jedničky na domácích rozhlasových vlnách, přinesla v sobotu 13. září pořad Pohledy přes hranice - Sudety jako literární téma o tvorbě "současných sudetských spisovatelů" Ilse Tilschové a Jörga Berniga. Jeho autor Tomáš Dimter, překladatel a člověk celkem obeznámený s německou literaturou, v něm prokázal hrubý nedostatek vlastní u nás bohužel i mnoha dalším "lidem od kultury" - slabé historické znalosti či mnohem spíše vědomé oddání se dobovým politicky korektním klišé. Obzvláště silná jsou právě u tzv. sudetoněmeckého problému, k němuž se Dimterův pořad vztahoval.
29. 9. 2003
Pro věrohodnost působení německých nejen politických, ale i všech ostatních nadací ovlivňujících v České republice finanční podporou právní, společenské a humanitní vědy a publicistiku je pro zajištění transparentnosti jejich politického vlivu naprosto nezbytné, aby zveřejňovaly, komu a jaká stipendia poskytly a poskytují a jaké projekty z nich vzešly a mají vzejít. Je s podivem, že jsou německé nadace k politické brizanci svého působení v České republice tak necitlivé a zveřejnění zmíněných informací nepovažují za samozřejmost!

"My vám to špatné svědomí skrze "sudetoněmecký problém" do hlav prostě dostaneme!" - Takové je asi motto snah podivuhodně velké části naší publicistické a kvaziintelektuální scény. Jmenujme vedle "extremistů" Bohumila Doležala, Emanuela Mandlera a "panevropana" Rudolfa Kučery namátkově také Petra Placáka, Lídu Rakušanovou, Petrušku Šustrovou a donedávna Pavla Tigrida, z institucí pak MF Dnes, revue Střední Evropa, časopis Babylon, týdeník Respekt, Český rozhlas 6 a českou redakci BBC.

Proč v textu několikrát používám výraz "kvaziintelektuální"? Jednoduše proto, že by intelektuálům v pravém smyslu slova měly být zde kritizované myšlenkové komplexy bytostně cizí.

29. 9. 2003
Ústřední postava Špony, policejní prezident, generál Jiří Kolář třikrát obešel otázku Jakuba Železného, zda reálně uvažuje o demisi. Má v této věci asi méně jasno než ministr vnitra, který mu v týdnu tuto alternativu nepřímo rozmlouval.
29. 9. 2003
Jaroslav Blažke: Kouzelné zrcadlo literatury, Sny a realita moderního světa, Velryba, Praha 2003

V srpnu vyšel třetí díl středoškolské učebnice Kouzelné zrcadlo literatury s podtitulem Sny a realita moderního světa. Majitelé předchozích dvou dílů si na pokračování museli sice počkat dlouhé čtyři roky, ale výsledek opět stojí za to. Velmi vysoká laťka, kterou nastavil středoškolský profesor Jaroslav Blažke už v prvním díle, byla opět překonána a pokud v brzké době vyjde i díl čtvrtý, budou mít studenti i učitelé k dispozici tak kvalitní řadu učebnic, že nebudou ani ochotni poohlížet se po jiné.

Ostrava, Důl František
29. 9. 2003
Na Ostravsku a Karvinsku, kde je největší počet lidí v České republice hledajících práci, se stále nedaří úspěšně řešit problém opuštěných důlních lokalit. Po skončení těžby uhlí zůstalo v regionu asi třicet nevyužitých areálů, které chátrají, neúspěšně odolávají nájezdům zlodějů i vandalů a hyzdí okolí. Jednou z možností, která se nabízí, by bylo opuštěné objekty opravit a nabídnout podnikatelům pro komerční využití. Pomohlo by to oživení drobného podnikání, vzniku stovek tolik potřebných nových pracovních míst. I když zájemci o pronájem jsou, i když řada obcí, jako například Orlová a Horní Sucha, je ochotna investovat do rekonstrukce mnoho se dělat nedá. Brání tomu současná legislativa.
29. 9. 2003
Zanedlouho se bude na Ministerstvu školství rozhodovat o tom, kolik škol bude otevřeno ve školním roce 2004/2005. Na ZŠ začíná být dětí málo, některé proto budou žádat ministerstvo o výjimku. Od roku 1991 do roku 1996 totiž došlo k velkému snížení natality -- z indexu 1,9 dítěte na matku na index 1,2 - podrobně ZDE.
29. 9. 2003
Musím prohlásit, že mi od komunistů a ODS připadá pokrytecké kritizovat reformu veřejných financí a předkládat ji v rámci této kritiky jako útok na chudé a ohrožení sociálních jistot nejširších vrstev, přestože z krátkodobého hlediska tak tomu skutečně je. Musíme si uvědomit, že jinde než na tzv. chudých (tedy na mase řadových občanů) stát v podstatě ušetřit nemůže, šlo jen o to, která vláda už konečně otevřeně přizná, jak jsme na tom špatně, a vyzve ke stahování opasků a začne konečně něco dělat pro oživení ekonomiky a zlepšení právního, politického a vzdělanostního rámce pro její fungování. Špidla je první geroj ve vládě, který otevřeně prohlásil, že jsme na dně.
David Paulovich na oslavách  1. máje v Praze
29. 9. 2003

Ve čtvrtek 25. září jsem si v Lidových novinách přečetl vyznání Petrušky Šustrové, proč půjde demonstrovat před kubánské velvyslanectví. Pomyslel jsem si, že její článek většinu pozvaných odradí od účasti na party, kterou v ten den pořádal kubánský chargé d'affaires David Paulovich Escalona při příležitosti ukončení své diplomatické mise v ČR. Přece jen není příjemné vcházet do brány ambasády před očima nepřátelsky naladěného davu.

Před velvyslanectvím skutečně hlučela skupina demonstrantů, svolaných společností Člověk v tísni. Šlo většinou o mladé lidi, kteří tvrdou komunistickou diktaturu již na vlastní kůži nezažili a demokracii znají jen v naší zkarikované podobě. Bůhví, zda mají reálnou představu o tom, za co a proti čemu demonstrují. Když jsem se mezi nimi prodíral, myslel jsem na to, jaká je demokracie nuda.

FOTOREPORTÁŽ BL z demonstrace před kubánskou ambasádou
INCIDENT z pohledu "druhé strany"

29. 9. 2003
Rozhovor s odcházejícím kubánským chargé d'affaires, básníkem Davidem Paulovichem.
29. 9. 2003

Incident před velvyslanectvím v Praze se prý odehrál jinak - napaden byl kubánský řidič

Publikujeme podle zásady Audiatur et altera pars.

"Po skončení manifestace i koktejlu, když se již všichni demonstrující a téměř všichni hosté rozešli, vyšel řidič velvyslanectví přeparkovat vozidla pro odjezd kubánského personálu a tehdy byl inzultován a napaden českým občanem v místech, kde oficiálně parkují vozidla velvyslanectví. To vše bylo bezpochyby součástí provokace připravené proti tomuto velvyslanectví organizací Člověk v tísni."

Nótou č. 19/03 Velvyslanectví Kubánské republiky v České republice vyjádřilo českému Ministerstvu zahraničních věcí ostrý protest v souvislosti se zmíněnými událostmi s tím, že za ně činí zodpovědnými příslušné úřady.

29. 9. 2003
Mírový plán zvaný "cestovní mapa" ztroskotal hned na prvním milníku, jímž mělo být odzbrojení Hamásu, Islámského džihádu a dalších teroristických organizací. Že Arafat proti nim nic nepodnikne, dalo se ostatně čekat, vždyť jej s nimi spojuje takřka pokrevní bratrství.

Jestli si v Izraeli snad ještě někdo dělal nějaké iluze o možné dohodě s Arafatem, citace z redakčního komentáře listu Jerusalem Post z 10. září 2003 ukazuje, že zde dochází k zásadnímu obratu. (Připravil Pavel Mareš)

Zdroj v angličtině ZDE
27. 9. 2003
Na svém  zasedání 24.9.2003 schválil Evropský parlament navrženou direktivu o "patentovatelnost vynálezů využívajících počítače" s úpravami, které znovu jasně formulují nepatentovatelnost programů a obchodní logiky a potvrzují svobodu publikování a interoperability. Direktiva byla přijata včetně 78 dodatků, které se staly nedávno předmětem diskuze a jsou podporovány experty FFII úplné znění. Direktivu čeká proces schvalování ve druhém čtení, kterému předchází jednání v Radě Ministrů.
27. 9. 2003
sobota 7.30 ráno Otec jednoho vojáka, usmrceného v Iráku, obvinil prezidenta Bushe, že nese odpovědnost za smrt jeho syna. Fernando Suarez, jehož dvacetiletý syn Jesus se stal jednou z prvních obětí irácké války, konstatoval: "Můj syn zemřel, protože Bush lhal." Jiný americký rodič nechal v pátečním deníku New York Times publikovat celostránkový inzerát, požadující, aby byl propuštěn Donald Rumsfeld. Pokračující problémy má před nadcházející výroční konferencí Labouristické strany i britský premiér Tony Blair.
27. 9. 2003
sobota 8.00 ráno V předvečer výroční konference Labouristické strany, která bude zahájena v neděli v anglickém letovisku Bournemouth, se stavějí labourističtí poslanci v Dolní sněmovně vůči Blairovi značně kriticky, zjistil průzkumem mezi nimi deník Guardian.
29. 9. 2003
Egon Matzner
preložil Martin Muránsky

Globalizácia predstavuje vo svojej podstate rozsiahlu privatizáciu verejných záležitostí. Tento proces súvisí so stratou významu práve tých politických strán, ktoré využívajú inštrumentárium verejného sektora vo vzťahu k spoločenským reformám. Z tohto dôvodu treba jasne definovať sily, ktoré ženú proces privatizácie v prepojení na úpadok spoločenských reforiem nestále dopredu.

Sociální pracovnice - úřednice odboru sociálních věcí a zdravotnictví radnice ve Slaném, Hana Matějová nedoručila soudu důležitý dokument devět dní
25. 9. 2003

V otázce násilného vystěhování rodiny Horvátovy z "ubytovny" Mexiko ve Slaném došlo k faktickému obratu. Řízení o vystěhování radnice zastavila a uvědomila o tom soud. Soud vydal rozhodnutí o pozastavení předběžného opatření, na jehož základě by bylo možné matce odebrat děti.

Usnesení soudu o zrušení předběžného opatření

Absurdní den, plný úřednického šlendriánu, porušování práva, urputných debat se soudci a soudními úředníky - den plný byrokratické neochoty, liknavosti, lhostejnosti, papírů a razítek začal ráno, kdy k avizovanému vystěhování rodiny nedošlo. Novináři, kteří se sešli i s fotoaparáty před oprýskanou budovou ve Slaném, měli alespoň čas prohlédnout si na vlastní oči, kterak radnice pečuje o svůj majetek i o zdraví "ubytovaných". Pro některé to musel být šok, někteří už byli věci znalí. Přeci jen ale byly i pro ně zarážející hromosvody probíhající jen několik centimetrů vedle přívodu proudu do domu, hromosvody, které do země nevedly a končily metr nad zemí, navařené mříže z armovacích tyčí na některých oknech, stropem protékající fekálie na záchodě a podobné stavební lahůdky. Ondřej Giňa, který byl objednán k oficiálnímu jednání na radnici, nebyl přijat, protože se rozhodl, že k jednání přivede tu, kvůli které celé jednání vzniklo - Květu Foldýnovou. Přímou konfrontaci s realitou starosta neunesl. "Delegace" odešla s nepořízenou, k jednání nedošlo. Na jednání se nedostavil romský regionální koordinátor Koky, ačkoliv byl pozván. Prý nemůže, přijela mu rodina... V pracovní době. Zřejmě dostal strach, nebo mu někdo poradil, že se do věci nemá plést. Pokračování absurdního dramatu slánské nulové tolerance proto probíhalo až odpoledne u okresního soudu v Kladně a na odboru sociální péče v Slaném...

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
25. 9. 2003 Musím večeřet s ďáblem   
25. 9. 2003 Británie v otroctví   
25. 9. 2003 Zemřel Hugo Young, "dlouholetý obránce pravdy a slušnosti"   
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Jak být vyznavačem moderní hudby aneb jak se Češi a Moravané stávají kulturním národem Jana  Chalupová
19. 9. 2003 CzechTek očima ombudsmana: fakta o kopidlnské technoparty   
18. 8. 2003 Kde všude naleznete fotografie z CzechTeku 2003   
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
11. 8. 2003 Mapka Czechteku 2003   
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba

Školství RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2003 Rušení malých škol z finančních důvodů je velmi krátkozraké Michal  Rusek
18. 9. 2003 Prix Bohemia: Rádio neposlouchám, jelikož nejsem z Poděbrad Ivo V. Fencl
5. 9. 2003 Školení učitelů v rámci státní informační politiky   
4. 9. 2003 Nové maturity - ide naozaj o objektivitu? Jozef  Brezovský
3. 9. 2003 Británie: Chystá se zuřivá bitva o univerzitní školné   
2. 9. 2003 Černobílý pohled na učitele Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?   
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?   
27. 8. 2003 Analýza učitelských platů   
21. 8. 2003 Dementi: Radek Sárközi neodchází z UOK Radek  Sárközi

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Pawlowski: Respekt je ovlivněn jedním politickým směrem   
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík
22. 9. 2003 Česká média píší Mugabemu   
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku