29. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2003

Kouzelné zrcadlo literatury

Jaroslav Blažke: Kouzelné zrcadlo literatury, Sny a realita moderního světa, Velryba, Praha 2003

V srpnu vyšel třetí díl středoškolské učebnice Kouzelné zrcadlo literatury s podtitulem Sny a realita moderního světa. Majitelé předchozích dvou dílů si na pokračování museli sice počkat dlouhé čtyři roky, ale výsledek opět stojí za to. Velmi vysoká laťka, kterou nastavil středoškolský profesor Jaroslav Blažke už v prvním díle, byla opět překonána a pokud v brzké době vyjde i díl čtvrtý, budou mít studenti i učitelé k dispozici tak kvalitní řadu učebnic, že nebudou ani ochotni poohlížet se po jiné.

V čem jsou Blažkovy učebnice jiné? Dá se říct, že ve všem. Autor se odhodlal k revolučnímu kroku -- spojil antologii ukázek do jedné knihy s výklady. Na rozdíl od mnoha jiných autorů neodděluje ani literaturu světovou a českou a v Kouzelném zrcadle se snaží o jejich maximální propojení.

Už na první pohled učebnice zaujme bohatým obrazovým doprovodem (bohužel černobílým). Výrazné členění textu pomocí marginálií a využití různých typů písma z ní dělá i skvost typografický.

Blažkovu techniku vytváření učebnic nejvíce připomíná skládání mozaiky. Vybírá ty nejlepší střípky ukázek z významných literárních děl a propojuje je výklady z pera předních literárních vědců a kritiků. S vlastními Blažkovými texty se čtenář skoro nesetká, což je v některých případech na škodu, protože občas jsou odborné výklady příliš rozvláčné a jejich převyprávění by je zhutnilo. Důležité je, že tento způsob umožňuje představit literaturu jinak, než bývá obvyklé. Nejde o sumu faktů, které se má žák naučit, ale o defilé nejrůznějších názorů, které problémy interpretace literatury ukazují mnohem plastičtěji a názorněji. Navíc čtenářský zážitek není oddělen od probírané látky -- ukázka se stává hlavním východiskem, vše ostatní ji doslova obklopuje.

Rozhodně se nemusíte bát, že v Kouzelném zrcadle literatury najdete pouze názory a že v ní budou chybět konkrétní údaje. Právě naopak, učebnice jimi přímo překypuje! Je ovšem nutné se v ní nejprve dobře zorientovat. Pro vyhledávání je k dispozici rejstřík ukázek a jmenný rejstřík (doplněný o výslovnost jmen cizích spisovatelů). Každá kapitola začíná obsahem, následují ukázky z děl významných spisovatelů doplněné o stručný medailon jejich autora, včetně podobizny a dalších obrazových příloh (ilustrace, obálky knih, významná výtvarná díla...), závěr je věnován obecným údajům (stručné přehledy), úvahám a názorům (podrobnější analýzy), námětům k zamyšlení (úkoly pro studenty) a tipům pro četbu. Učebnice končí slovníčkem autorů (přehled tvorby včetně názvů děl v originálu) a terminologickým slovníčkem.

Ve třetím díle Kouzelného zrcadla literatury navíc najdete vstupní přehled Tvář 20. století [autorem je PhDr. František Schildberger], seznam laureátů Nobelovy ceny za literaturu a speciální kapitolu Populární literatura, která se zabývá pokleslými žánry jako je detektivka, sci-fi nebo fantasy. Blažke také uvádí na středoškolskou půdu několik nových spisovatelských es, která se dosud v učebnicích nevyskytovala. Za všechny jmenujme třeba Chalíla Džibrána, J. R. R. Tolkiena nebo Daniila Charmse a z českých autorů geniálního Josefa Váchala.

Kolegové češtináři si často stěžují na nekvalitní učebnice. Jsem přesvědčen, že když začnou používat Kouzelné zrcadlo literatury, budou muset s reptáním přestat. Z této knihy se totiž učí skoro samo. Blažke dokáže žáky zaujmout a získat je nejen pro literaturu, ale také pro výtvarné umění. Jeho učebnice podněcuje k přemýšlení i k četbě. Inspirativnější knihu budete hledat velmi těžko a zřejmě ji ani nenajdete. Učitelé ostatních předmětů mohou teď češtinářům pouze tiše závidět.

                 
Obsah vydání       29. 9. 2003
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Most: ODS chce stůj co stůj prosadit oplocený a střežený tábor pro neplatiče Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Topolánek chtěl nahradit druhou ligu krajským přeborem Josef  Trnka
29. 9. 2003 Kouzelné zrcadlo literatury Radek  Sárközi
29. 9. 2003 Paradox: Opuštěné důlní areály nemohou a bývalá kasárna mohou být komerčně využívány Jaroslav  Hlaváček
29. 9. 2003 Rušení malých škol z finančních důvodů je velmi krátkozraké Michal  Rusek
29. 9. 2003 Bohatí musí být bohatší (a Špidla silnější) Darius  Nosreti
29. 9. 2003 Jak se Praha rozloučila s básníkem Zdeněk  Jemelík
29. 9. 2003 "Kubánský socialismus přežil, protože je nezávislý" Zdeněk  Jemelík
29. 9. 2003 Kubánské velvyslanectví: "Policie selhala - záměrně?"
29. 9. 2003 Jerusalem Post: "Musíme zabít teroristy i Arafata"
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu
27. 9. 2003 "Lhal jsi, oni zemřeli," vyčítají američtí rodiče Bushovi
27. 9. 2003 Labourističtí poslanci jsou s Blairem nespokojeni
29. 9. 2003 Koniec významu sociálnej demokracie: privatizácia sociálnych mechanizmov sa šíri rýchlosťou epidémie Egon  Matzner
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech